প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ওড়িশা চৰকাৰৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষ্যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
20 JUN 2026 5:01PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জী, ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত হৰি বাবু জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মোহন চৰণ মাঝি জী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী কনক বৰ্ধন সিং দেও জী, শ্ৰীমতী প্ৰৱতী পৰিদা জী, ওড়িশাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী গণেশ সিং খুন্তিয়া জী, শ্ৰী কৃষ্ণ চন্দ্ৰ মহাপাত্ৰ জী, সংসদ সদস্য শ্ৰী নৱ চৰণ মাঝি জী, শ্ৰী মনমোহন সমল জী, শ্ৰী বৈজয়ন্ত পাণ্ডা জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, ভাই-ভনীসকল।
আমাৰ ওড়িশা এতিয়া উদযাপনৰ আনন্দত বুৰ গৈছে। মাত্ৰ যোৱা সপ্তাহত ৰাজা উৎসৱ অতি উৎসাহেৰে উদযাপন কৰা হৈছিল। মহাপ্ৰভু জগন্নাথ জীৰ ৰথ যাত্ৰাৰ প্ৰস্তুতিও সম্পূৰ্ণ উদ্যমেৰে আগবাঢ়িছে। ময়ুৰভঞ্জতো বৰিপদ ৰথ যাত্ৰাকলৈ মানুহৰ মাজত আলোড়ণৰ সৃষ্টি হৈছে।
আৰু এই সকলোবোৰৰ মাজতে গণতন্ত্ৰ আৰু উন্নয়নৰ উৎসৱো পালন কৰা হৈছে। ওড়িশাৰ বিজেপি চৰকাৰৰ কাৰ্যকালৰ দুবছৰ সম্পূৰ্ণ হ’ল। এই উপলক্ষ্যে আপোনালোক সকলোৰে মাজলৈ অহাৰ সুযোগ পাইছো, ময়ুৰভঞ্জ ভ্ৰমণৰ সৌভাগ্য হৈছে, ইমান বৃহৎ সংখ্যক লোকৰ উপস্থিতিয়ে মোৰ বাবে এই অনুষ্ঠানটোক অতি বিশেষ কৰি তুলিছে।
আপোনালোকৰ মৰমে মোক ইয়ালৈ বাৰে বাৰে টানি আনে। আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো। লগতে ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ অধীনত হোৱা উন্নয়নৰ যাত্ৰাত ওড়িশাৰ জনসাধাৰণলৈ মোৰ শুভেচ্ছা আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
এই উপলক্ষ্যে পণ্ডিত ৰঘুনাথ মুৰ্মু জী, ড° দময়ন্তী বেছৰা জী, শ্ৰী চৰণ হেমব্ৰম জী আদি বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলকো শ্ৰদ্ধা জনাইছো। ৰঘুনাথ মুৰ্মু জীয়ে সান্তলি ভাষাৰ বাবে অল চিকি লিপি সৃষ্টি কৰিছিল। আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ সংবিধান সান্তলি ভাষাত দাঙি ধৰিছে। ওড়িশাৰ পুত্ৰ-কন্যাক পদ্ম বঁটাৰে সন্মানিত কৰা হৈছে। যোৱা দুবছৰ ধৰি ওড়িশা চৰকাৰেও এই সকলো মহান ব্যক্তিৰ সপোন পূৰণৰ বাবে দিনে-নিশাই কাম কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটো আন এটা কাৰণতো বিশেষ, কাৰণ ময়ুৰভঞ্জৰ মাটিত ডাঙৰ-দীঘল হোৱা ওড়িশাৰ কন্যা মাননীয়া ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকী আজি আমাৰ মাজত উপস্থিত আছে। আজি তেওঁৰ জন্মদিনো।
ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু জীলৈ জন্মদিনৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। তেওঁৰ দীৰ্ঘায়ু আৰু সুস্বাস্থ্যৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা জনাইছো। ভগৱান জগন্নাথৰ চৰণত প্ৰাৰ্থনা কৰিছো। আমাৰ সকলোৰে বাবে অপৰিসীম গৌৰৱৰ বিষয় যে ওড়িশাৰ কন্যাই দেশৰ ইমান উচ্চ পদবীত উপনীত হৈ আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে।ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ ব্যক্তিত্ব, তেওঁৰ উদাৰ আৰু দয়ালু স্বভাৱ আৰু দেশ আৰু সমাজসেৱাৰ প্ৰতি তেওঁৰ অটল সমৰ্পণে কেৱল ময়ুৰভঞ্জৰেই নহয়, সমগ্ৰ ওড়িশাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰিছে। এই উপলক্ষ্যে তেওঁক বিশেষ অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এই কাৰ্যসূচীৰ যেতিয়া পৰিকল্পনা কৰা হৈছিল, তেতিয়া মূল কাৰণ আছিল লজিষ্টিক। মোৰ ইয়ালৈ অহাৰ বিষয়ে আলোচনা বহুদিনৰে পৰা চলি আছিল যদিও সূচীবোৰ কেতিয়াও মিলি অহা নাছিল। ২১ জুনত কলকাতাত যেতিয়া আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ দিন ধাৰ্য কৰা হৈছিল, তেতিয়া মই ভাবিছিলো যে ৰাতিপুৱা ময়ুৰভঞ্জ ভ্ৰমণ কৰি সন্ধিয়া কলকাতাৰ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰিম। তেনেকৈয়ে সিদ্ধান্ত লোৱা হ’ল ২০ জুন।
কিন্তু কিছুমান কথা ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হয়। আৰু সেইবাবেই আজি এটা সৌভাগ্যৰ কাকতালীয় ঘটনা ঘটিল— যে আজি ৰাষ্ট্ৰপতিৰ জন্মদিনো, আৰু মই তেওঁৰ গাঁওখন ভ্ৰমণ কৰি ব্যক্তিগতভাৱে মোৰ শুভেচ্ছা জনোৱাৰ সুযোগ পালোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি মই ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে পাহাৰপুৰ ভ্ৰমণ কৰিলোঁ। এই অঞ্চলৰ ল’ৰা-ছোৱালীৰ বাবে তেওঁ নিৰ্মাণ কৰা বিদ্যালয়খন চালোঁ৷ ল’ৰা-ছোৱালীৰ লগত কিছু স্মৰণীয় মুহূৰ্ত কটাবলৈ সুযোগ পালো।
শিশুসকলৰ মুখৰ উজ্জ্বলতা আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিৰ উষ্ণতা তথা মৰমবোৰ মই নিৰীক্ষণ কৰি আছিলো। তাত মই অনুভৱ কৰা নাছিলো যে কোনো শিশুৱে ৰাষ্ট্ৰপতি অহা বুলি ভাবিছে। প্ৰতিটো শিশুৱে অনুভৱ কৰিছিল যে মাকহে আহিছে।
সেই ল’ৰা-ছোৱালীবোৰ সঁচাকৈয়ে সৌভাগ্যৱান। এই অঞ্চলৰ দৰিদ্ৰ, বঞ্চিত আৰু জনজাতীয় শিশুসকলে প্ৰেৰণা লাভ কৰি দেশৰ বাবে মহান কিবা এটা কৰাৰ আত্মবিশ্বাস অৰ্জন কৰিছে।
আজি মোক এই অভিজ্ঞতাবোৰৰ মাজেৰে পাৰ হোৱাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ওচৰত কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। এক প্ৰকাৰে এই দিনটো মোৰ বাবে শিক্ষাৰ দিন হৈ পৰিল।
বন্ধুসকল,
লগতে চৰকাৰৰ এটা সিদ্ধান্তৰ বিষয়ে আপোনালোকক অৱগত কৰিব বিচাৰিছো। পাহাৰপুৰ গাঁওখন এতিয়া দ্ৰুতগতিত সূৰ্য গ্ৰাম, সৌৰ গাঁও হিচাপে গঢ় লৈ উঠিব। অৰ্থাৎ ইয়াৰ প্ৰতিটো ঘৰে সৌৰশক্তি উৎপাদন কৰিব। আমি গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে এইখনেই সেইখন ওড়িশা য’ত কনাৰ্ক সূৰ্য্য মন্দিৰৰ বাবে পৰিচিত আৰু একেদৰে পাহাৰপুৰো সূৰ্য্য গ্ৰাম হিচাপে পৰিচিত হ’ব। মোৰ প্ৰয়াস হ’ব যাতে এই দিশত কাম শীঘ্ৰে আৰম্ভ হয় , যাতে সমগ্ৰ গাঁওখনে সৌৰ গাঁও হিচাপে স্বীকৃতি লাভ কৰে। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে পাহাৰপুৰৰ জনসাধাৰণে বিনামূলীয়া সৌৰ বিদ্যুৎ লাভ কৰিব, আৰু যিকোনো উদ্বৃত্ত শক্তি উৎপন্ন হ’লে তেওঁলোকৰ আয়ো বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ দুবছৰ বহু দিশত গুৰুত্বপূৰ্ণ । মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মোহন চৰণ মাঝি জীৰ নেতৃত্বত আজি ওড়িশাই উন্নয়নৰ পথত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। ইয়াত দৰিদ্ৰ লোকৰ কল্যাণমূলক আঁচনিৰ জৰিয়তে সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সলনি হৈছে। আজি ওড়িশাই ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্থনৈতিক কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে বিনিয়োগ আৰু উদ্যোগক আকৰ্ষণ কৰাৰ ক্ষমতা প্ৰদৰ্শন কৰিছে। নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে দ্ৰুত প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী হ’ল- পূব ভাৰতৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ বিকাশ সাধন কৰা । সেইবাবেই আমি পূৰ্বোদয়ৰ নীতিৰ আধাৰত কাম কৰি আছো। কংগ্ৰেছৰ যুগত পিছ পৰি ৰোৱা পূৱ ভাৰত আজি প্ৰগতিৰ দুৱাৰমুখ হৈ পৰিছে। এই ৰূপান্তৰৰ সাক্ষী হৈছে ওড়িশা নিজেই।
বন্ধুসকল,
ওড়িশাত আছে সাগৰ, খনিজ সম্পদ, কৃষি শক্তি আৰু সৰ্বোপৰি প্ৰতিভাৱান যুৱক-যুৱতীসকল আছে। এই সম্ভাৱনাক সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আমি একেলগে কাম কৰি আছো। সেইবাবেই আজি ওড়িশাই ৰে’ল আন্তঃগাঁথনিত অভিলেখ সৃষ্টিকাৰী বিনিয়োগৰ সাক্ষী হৈ পৰিছে। নতুন নতুন পথ আৰু অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। বন্দৰসমূহৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। শক্তি, অৰ্ধপৰিবাহী, সেউজ শক্তি, আধুনিক উদ্যোগত বিনিয়োগ হৈ আছে।
আজি ওড়িশাৰ উন্নয়নৰ লগত জড়িত বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে প্ৰায় ৪৭,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ’ব। শক্তি, পথ, ৰে'লৱে, স্বাস্থ্য, আৰু শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত এই প্ৰকল্পসমূহে আপোনালোক সকলোকে যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে ওড়িশাৰ জনসাধাৰণক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে ওড়িশাৰ সম্পদক ওড়িশাৰ সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। ৰাজ্যত বৃহৎ বিনিয়োগ আকৰ্ষণ কৰাৰ লগতে নতুন উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ উৎকৰ্ষ ওড়িশাৰ দৰে অভিযান হাতত লোৱা হৈছে। এই পদক্ষেপৰ অধীনত ইতিমধ্যে প্ৰায় ২০ লাখ কোটি টকাৰ বিনিয়োগৰ প্ৰস্তাৱ লাভ কৰা হৈছে। ৩.৫ লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা মূল্যৰ কেইবাটাও মেগা প্ৰজেক্টৰ কামো চলি আছে।
উদ্যোগসমূহৰ বাবে অনুকূল পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিবলৈ ওড়িশাৰ সামগ্ৰিক উন্নয়নৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। বিদ্যুৎ খণ্ডত ৬,০০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন বিনিয়োগ কৰা হৈছে। সমৰুদ্ধ চহৰ যোজনাৰ অধীনত নগৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। আগন্তুক বছৰবোৰত আমি এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সুফল দেখিবলৈ পাম।
বন্ধুসকল,
ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ এটা প্ৰধান বৈশিষ্ট্য হ’ল ই জনসাধাৰণৰ মাজলৈ নিজেই যায়। সাধাৰণ নাগৰিকে যাতে নিজৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে অপ্ৰয়োজনীয়ভাবে অহা-যোৱা কৰিব নালাগে তাৰ বাবে আমাৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ ফলস্বৰূপে আজি যুৱক-যুৱতী, মহিলা, কৃষক, সাধাৰণ নাগৰিকৰ আকাংক্ষা পূৰণ হৈছে। এয়া বিবেচনা কৰক: কৃষকসকলক ধান ক্ৰয়ৰ বাবে প্ৰতি কুইণ্টলত ৩,১০০ টকাকৈ প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। সুভদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে এক কোটিৰো অধিক মাতৃ-ভগ্নীয়ে আৰ্থিক সাহায্য লাভ কৰিছে।
আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্যকৰী কৰি সমগ্ৰ দেশৰ চিকিৎসালয়ত চিকিৎসা গ্ৰহণৰ পথ মুকলি কৰা হৈছে, ওড়িশাৰ পৰিয়ালসমূহে ইয়াৰ সুবিধা পাইছে। জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে যাতে শিক্ষাগ্ৰহণ সামৰিব নালাগে তাৰ বাবে মাধো সিং হাট খৰচা যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছে।
মহাপ্ৰভু শ্ৰীযুত জগন্নাথ জীৰ ভক্তসকলৰ আবেগক সন্মান জনাই শ্ৰীমন্দিৰৰ চাৰিওখন দুৱাৰ ভক্তৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে। ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ শক্তিৰে এতিয়া সকলো দিশতে উন্নয়ন সুনিশ্চিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা কিছুদিন ধৰি ইয়াত যি বিশেষ স্বচ্ছতা অভিযান চলোৱা হৈছে সেই বিষয়েও তথ্য পাইছো। ছ'চিয়েল মিডিয়াত দেখিলোঁ যে স্বচ্ছতা অভিযানৰ এটা ডাঙৰ বিষয় হৈ পৰিছে—"স্বচ্ছতা সে স্বাগত"। ওড়িশাৰ এই পদক্ষেপক মই শলাগ লৈছো, আৰু এই প্ৰশংসনীয় প্ৰচেষ্টাৰ বাবে নাগৰিক, চৰকাৰ আৰু মুখ্যমন্ত্ৰীক মোৰ কৃতজ্ঞতা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আমাৰ জীৱনশৈলীৰ এটা অংশ হ’ব লাগে; ই দৈনন্দিন অভ্যাসত পৰিণত হ’ব লাগে। স্বচ্ছতা অভিযানৰ সৈতে জড়িত সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
জীৱনৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সময় জনজাতীয় অঞ্চলত স্বেচ্ছাসেৱক হিচাপে কাম কৰি কটালোঁ। মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে নিজেই বহু বছৰ এনেবোৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈ আহিছে। আপুনি আৰু মই দুয়ো জানো যে মৌলিক সুবিধাসমূহ জনজাতীয় অঞ্চলত সহজে উপলব্ধ হোৱা নাছিল। গতিকে আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় উন্নয়নক অতি উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। এনে ক্ষেত্ৰসমূহক অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আমি ধৰ্মীয় আবা জনজাতীয় গ্ৰাম উৎকৰ্ষ অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ। এই পদক্ষেপৰ অধীনত স্বাস্থ্য, শিক্ষা, পথ আৰু গৃহ নিৰ্মাণৰ সৈতে জড়িত বিভাগসমূহে একেলগে ব্যাপক উন্নয়নৰ বাবে কাম কৰি আছে যাতে তাত বাস কৰা লোকসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাসমূহ দূৰ কৰিব পৰা যায়। একেদৰে মাননীয়া ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে হোৱা আলোচনা আৰু পথ প্ৰদৰ্শনৰ ফল হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন অভিযান। ইয়াক বিশেষভাৱে সেই জনজাতীয় গোটসমূহৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা হৈছে যিবোৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ ভিতৰতে আটাইতকৈ পিছপৰা হৈয়েই আছে। চৰকাৰে এতিয়া নিজেই এই জনজাতীয় জনগোষ্ঠীসমূহৰ ওচৰলৈ গৈছে, পোনে পোনে তেওঁলোকৰ গাঁও আৰু দুৱাৰমুখলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
জনজাতীয় সমাজৰ উত্থানৰ বাবে আমি জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলক শৈক্ষিক আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযোগ কৰি আছো। শিশুসকলক উন্নত শিক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৫০০ একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় মুকলি কৰা হৈছে। প্ৰায় ৭৫০ খন একলব্য বিদ্যালয়ত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। প্ৰাক-মেট্ৰিক আৰু মেট্ৰিকৰ পিছৰ পৰ্যায়ত ডেৰ কোটিতকৈ অধিক জনজাতীয় শিক্ষাৰ্থীক শ শ কোটি টকাৰ বৃত্তি প্ৰদান কৰা হৈছে। লগতে আপোনালোকক জনাবলৈ পাই সুখী যে ময়ুৰভঞ্জত আন এখন নৱোদয় বিদ্যালয় স্থাপনৰ বাবে অনুমোদন দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
দুৰ্গম অঞ্চলত বাস কৰাৰ বাবে জনজাতীয় জনগোষ্ঠীসমূহে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ দৰে ৰোগ এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে। আমি এই ৰোগৰ বিৰুদ্ধে দেশজোৰা অভিযান আৰম্ভ কৰিলোঁ, চাৰি কোটিতকৈও অধিক হেল্থ কাৰ্ড বিতৰণ কৰিলোঁ আৰু কোটি কোটি জনজাতীয় হিতাধিকাৰীক বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ বাবে আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰিলোঁ। জল জীৱন অভিযানৰ অধীনত প্ৰতিঘৰ ঘৰলৈ বিশুদ্ধ খোৱাপানী যোগান ধৰা হৈছে। আজি আমি এই প্ৰচেষ্টাৰ সুফল দেখিবলৈ পাইছো। দশক দশক ধৰি ভোগ কৰি থকা অসুবিধাৰ পৰা জনজাতীয় সম্প্ৰদায়টো ওলাই আহিছে আৰু উন্নয়নৰ মূলসুঁতিৰ অংশ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
অনাগত বছৰবোৰত দুটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি আমাৰ সন্মুখত থিয় দিছে। ২০৩৬ চনত ওড়িশাই ইয়াৰ গঠনৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। ২০৪৭ চনত ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিব। অৰ্থাৎ ওড়িশা আৰু দেশৰ একে দিশ আৰু একে লক্ষ্য আছে। ওড়িশাৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী হ’লে ভাৰত শক্তিশালী হ’ব। ওড়িশাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত মোৰ সম্পূৰ্ণ আস্থা আছে। আমি একেলগে ওড়িশাক উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
কাইলৈ ​​২১ জুন তাৰিখে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস পালন কৰা হ’ব। জ্ঞান আৰু যোগৰ দেশ ওড়িশাত দীৰ্ঘদিন ধৰি যোগ সাংস্কৃতিক নীতিৰ অংশ হৈ আহিছে। ওড়িশাৰ মাটিৰ পৰাই সমগ্ৰ দেশ আৰু সমগ্ৰ বিশ্বৰ জনসাধাৰণক যোগ দিৱসত বিশাল সংখ্যাত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। আজিৰ এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছো। বিশেষকৈ সন্মানীয় ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে তেওঁৰ সৈতে মোক তেওঁৰ কৰ্ম আৰু সেৱাৰ ভূমি ভ্ৰমণ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়াৰ বাবে কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
আকৌ এবাৰ তেওঁলৈ জন্মদিনৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
জয় জগন্নাথ!
ঘোষণা -এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ থূলমূল অনুবাদ। মূল ভাষণটো তেওঁ হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of the completion of two years of the Government of Odisha
20 JUN 2026 5:01PM by PIB Delhi
Honourable President Smt. Droupadi Murmu Ji, Governor Shri Hari Babu Ji, the popular Chief Minister here Shri Mohan Charan Majhi Ji, Deputy Chief Minister Shri Kanak Vardhan Singh Deo Ji, Smt. Pravati Parida Ji, Odisha Minister Shri Ganesh Singh Khuntia Ji, Shri Krishna Chandra Mahapatra Ji, Member of Parliament Shri Naba Charan Majhi Ji, Shri Manmohan Samal Ji, Shri Baijayant Panda Ji, other distinguished dignitaries, brothers and sisters.
Our Odisha is these days immersed in the joy of celebrations. The Raja festival was celebrated with great enthusiasm just last week. Preparations for the Rath Yatra of Mahaprabhu Jagannath Ji are also progressing with full fervour. There is great excitement regarding the Baripada Rath Yatra in Mayurbhanj as well.
And amidst all this, the festival of democracy and development is also being celebrated. The BJP Government in Odisha has completed two years in office. On this occasion, the opportunity to come among all of you, the privilege of visiting Mayurbhanj, and your presence here in such large numbers make this occasion very special for me.
Your affection draws me back here again and again. I heartily congratulate all of you. I also extend my greetings and best wishes to the people of Odisha on the development journey under the double-engine government.
On this occasion, I also pay tribute to eminent personalities such as Pandit Raghunath Murmu Ji, Dr. Damayanti Besra Ji, and Shri Charan Hembrom Ji. Raghunath Murmu Ji created the Ol Chiki script for the Santali language. Our Government has presented the Constitution of India in the Santali language. Sons and daughters of Odisha have been honoured with Padma Awards. Over the past two years, the Odisha Government has also been working day and night to fulfil the dreams of all these great personalities.
Friends,
Today's occasion is special for another reason as well, because the Honourable President, the daughter of Odisha who was raised on the soil of Mayurbhanj, is present among us today. Today is also her birthday.
I extend my heartfelt birthday greetings and best wishes to President Droupadi Murmu Ji. I pray for her long life and good health. I offer prayers at the feet of Lord Jagannath. It is a matter of immense pride for all of us that Odisha's daughter has reached such a high office in the country and is guiding us.
The President's personality, her generous and compassionate nature, and her unwavering dedication to serving the nation and society have enhanced the identity not only of Mayurbhanj but of the whole of Odisha. On this occasion, I especially congratulate her.
Friends,
When this programme was planned, the original reason was logistical. Discussions about my visit here had been going on for a long time, but schedules never matched. When International Yoga Day was scheduled in Kolkata on 21 June, I thought that since it was also Bengal Day, I could visit Mayurbhanj in the morning and attend the Kolkata programme in the evening. That is how 20 June was decided.
But some things are governed by divine blessings. And so a fortunate coincidence occurred today—that it is also the President's birthday, and I got the opportunity to visit her village and convey my greetings personally.
Friends,
Today I also visited Pahadpur along with the President. I visited the school built by her for the children of this region. I had the opportunity to spend some memorable moments with the children.
I was observing the brightness on the faces of the children and the warmth and affection of the President. There, I did not feel that any child thought that the President had come. Every child felt that their mother had come.
Those children are truly fortunate. The poor, deprived and tribal children of this region are receiving inspiration and gaining the confidence to do something great for the country.
I am grateful to the President for giving me the opportunity to go through these experiences today. In a way, this day became a day of learning for me, a day of education.
Friends,
I would also like to inform you of a decision of the Government. Pahadpur village will now be rapidly developed as a Surya Gram, a Solar Village.
That means every household here will generate solar power. We can proudly say that this is the same Odisha where Konark is known for its Sun Temple, and similarly Pahadpur will become known as a Surya Gram. My effort will be to ensure that work in this direction begins immediately so that the entire village is recognised as a Solar Village. Through this initiative, the people of Pahadpur will receive free solar electricity, and any surplus power generated will also increase their income.
Friends,
The two years of the double-engine government in Odisha have been historic in many ways. Under the leadership of Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi Ji, Odisha is today moving rapidly on the path of development. Here, the lives of ordinary people are changing through welfare schemes for the poor. Odisha today is demonstrating the capacity to attract investment and industries through growing economic activity. Rapid efforts are being made to create new employment opportunities.
Friends,
The vision of the Central Government is: India's development through the development of Eastern India. That is why we are working on the policy of Purvodaya. The Eastern India that was turned into a symbol of backwardness during the Congress era is today becoming the gateway to progress. Odisha itself is witnessing this transformation.
Friends,
Odisha has the sea, mineral wealth, agricultural strength, and above all, talented youth. We are working together to fully utilize this potential. That is why Odisha is witnessing record investment in railway infrastructure today. New roads and economic corridors are being built. Ports are being expanded. Investments are coming into energy, semiconductors, green energy, and modern industries.
Even today, many important projects related to Odisha's development have been inaugurated and foundation stones laid. Approximately ₹47,000 crore will be spent on these projects. These projects related to power, roads, railways, health, and education will greatly benefit all of you. I heartily congratulate the people of Odisha on these projects.
Friends,
Our Government is transforming Odisha's resources into Odisha's opportunities. Campaigns such as Utkarsh Odisha are being undertaken to attract major investments and establish new industries in the state. Under this initiative, investment proposals worth nearly ₹20 lakh crore have already been received. Work is also underway on several mega projects worth more than ₹3.5 lakh crore.
To create a favourable environment for industries, attention is being given to the overall development of Odisha. More than ₹6,000 crore is being invested in the power sector. Urban development is being accelerated under the Samruddha Shahara Yojana. In the coming years, we will see the results of these efforts.
Friends,
A major characteristic of the double-engine government is that it reaches the people itself. Our effort is to ensure that ordinary citizens do not have to make unnecessary rounds to resolve their problems. As a result of these efforts, the aspirations of youth, women, farmers, and common citizens are being fulfilled today. Consider this: a decision has been taken to provide farmers ₹3,100 per quintal for paddy procurement. Through the Subhadra Yojana, financial assistance has reached more than one crore mothers and sisters.
By implementing Ayushman Bharat, the path has been opened for Odisha's families to receive treatment in hospitals across the country. To ensure that tribal students do not have to discontinue their education, the Madho Singh Haat Kharcha Yojana has been launched.
Respecting the sentiments of the devotees of Mahaprabhu Shri Jagannath Ji, all four gates of the Shrimandir have been opened for devotees. With the strength of the double-engine government, development is now being ensured in all directions.
Friends,
I have also received information about the special cleanliness campaign that was carried out here in recent days. I saw on social media that the cleanliness campaign had become a major topic of discussion—"Swachhta Se Swagat". I highly appreciate this initiative of Odisha, and I express my satisfaction and appreciation to the citizens, the Government, and the Chief Minister for this commendable effort.
Friends,
Cleanliness should be a part of our lifestyle; it should become a daily habit. I heartily congratulate everyone associated with the cleanliness campaign.
Friends,
I have spent an important period of my life working as a volunteer in tribal regions. The Honourable President herself has spent many years facing challenges in such areas. You and I both know that basic facilities did not easily reach tribal regions. Therefore, our Government has given very high priority to tribal development. To connect such areas with essential facilities, we launched the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Under this initiative, departments related to health, education, roads, and housing are working together for comprehensive development so that the difficulties faced by people living there can be removed.
Similarly, the PM Janman Abhiyan is the result of discussions with and guidance from the Honourable President. It is specifically meant for those tribal groups that have remained the most backward even within the tribal community. The Government is now itself reaching these tribal communities, going directly to their villages and doorsteps.
Friends,
For the upliftment of the tribal community, we are connecting tribal youth with educational and employment opportunities. To provide better educational facilities to these children, nearly 500 Eklavya Model Schools have been opened across the country. Around 750 Eklavya schools have been approved. At the pre-matric and post-matric levels, scholarships worth hundreds of crores of rupees have been provided to more than 1.5 crore tribal children. I am also pleased to inform you that approval has been granted for the establishment of another Navodaya Vidyalaya here in Mayurbhanj.
Friends,
Due to living in remote areas, tribal communities have also suffered from health-related challenges. Diseases such as sickle cell anaemia have been a major challenge. We launched a nationwide campaign against these diseases, distributed more than four crore health cards, and provided Ayushman cards to crores of tribal beneficiaries for free treatment.
Under the Jal Jeevan Mission, clean drinking water is being delivered to every household. Today, we can see the results of these efforts.
The tribal community is emerging from difficulties that persisted for decades and is becoming a part of the mainstream of development.
Friends,
In the coming years, two important milestones lie before us. In 2036, Odisha will complete 100 years of its formation. In 2047, India will complete 100 years of independence. That means Odisha and the nation share the same direction and the same goal. If Odisha's economy becomes stronger, India will become stronger. I have full confidence in Odisha's potential. Together, we must take Odisha to new heights of development.
Friends,
Tomorrow, 21 June, International Yoga Day will also be celebrated. Odisha, the land of knowledge and yoga, has long had yoga as a part of its cultural ethos. From the soil of Odisha, I call upon the entire nation and people across the world to participate in Yoga Day in the largest possible numbers. Once again, I congratulate all of you on today's occasion and on these development projects. I especially express my gratitude to the Honourable President for allowing me to visit the land of her work and service along with her.
Once again, I extend my heartfelt birthday wishes to her.
Thank you very much.
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.