ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଓଡ଼ିଶା ସରକାରଙ୍କ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
20 JUN 2026 5:01PM by PIB Bhubaneswar
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ!
ଜୟ ମା’ କିଚକେଶ୍ୱରୀ!
ସବୁ ଭାଇ, ଭଉଣୀ, ମା’, ମଉସୀ ମାନଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର।
ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁ, ଏଠାକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ, ଉପ-ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କନକ ବର୍ଦ୍ଧନ ସିଂହ ଦେଓ, ପ୍ରଭାତୀ ପରିଡ଼ା, ଓଡ଼ିଶାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଗଣେଶ ସିଂହ ଖୁଣ୍ଟିଆ, କୃଷ୍ଣ ଚନ୍ଦ୍ର ମହାପାତ୍ର, ସାଂସଦ ନବ ଚରଣ ମାଝୀ, ମନମୋହନ ସାମଲ, ବୈଜୟନ୍ତ ପଣ୍ଡା, ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ।
ଆମ ଓଡ଼ିଶାରେ ଏବେ ଉତ୍ସବର ଆନନ୍ଦ ଚାଲିଛି। ଏଠାକାର ଗଣପର୍ବ ‘ରଜ’ ଗତ ସପ୍ତାହରେ ହିଁ ବେଶ୍‌ ଧୂମଧାମରେ ପାଳିତ ହୋଇଯାଇଛି। ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ରଥଯାତ୍ରା ପ୍ରସ୍ତୁତି ମଧ୍ୟ ଜୋରସୋରରେ ଚାଲିଛି। ମୟୂରଭଞ୍ଜର ବାରିପଦା ମଧ୍ୟ ରଥଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହର ପରିବେଶ ଜମୁଛି। ଏବଂ, ଏସବୁ ଭିତରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ବିକାଶର ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଓଡ଼ିଶାର ବିଜେପି ସରକାର ନିଜର ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିବା, ମୟୂରଭଞ୍ଜ ଆସିବାର ଏହି ସୌଭାଗ୍ୟ ଏବଂ ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି, ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର। ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଆପଣାପଣ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ଏଠାକୁ ଟାଣି ଆଣେ। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏବଂ ଓଡ଼ିଶାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରରେ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ମଧ୍ୟ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି, ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଏଥିସହିତ, ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ପଣ୍ଡିତ ରଘୁନାଥ ମୁର୍ମୁ, ଡକ୍ଟର ଦମୟନ୍ତୀ ବେଶ୍ରା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଚରଣ ହେମ୍ବ୍ରମଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଶ୍ରୀ ରଘୁନାଥ ମୁର୍ମୁ ସନ୍ଥାଳୀ ଭାଷା ପାଇଁ ‘ଅଲ୍ ଚିକି’ ଲିପିର ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ସନ୍ଥାଳୀ ଭାଷାରେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଓଡ଼ିଶାର ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ପଦ୍ମ ସମ୍ମାନରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି। ବିଗତ ୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଓଡ଼ିଶା ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଦିନରାତି ପରିଶ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଏହି ଅବସର ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର, କାରଣ ମୟୂରଭଞ୍ଜର ମାଟିରେ ବଢ଼ିଥିବା, ଓଡ଼ିଶାର ଝିଅ, ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆମ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆଜି ତାଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ମଧ୍ୟ। ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ଜନ୍ମଦିନର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି, ମୁଁ ତାଙ୍କର ଦୀର୍ଘାୟୁ ଏବଂ ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାମନା କରୁଛି। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଶ୍ରୀଚରଣରେ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। ଓଡ଼ିଶାର ଝିଅ ଆଜି ଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ପଦବୀରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି, ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ତାଙ୍କର ଉଦାର ଓ ସ୍ନେହୀ ସ୍ୱଭାବ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମାଜର ସେବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଅଟଳ ସମର୍ପଣ, ସେ କେବଳ ମୟୂରଭଞ୍ଜ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ଓଡ଼ିଶାର ପରିଚୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ, ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା, ସେତେବେଳେ କେମିତି ଏ ଯାତାୟାତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ ସେ ନେଇ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ କୌଣସି ସ୍ଥିର ହୋଇପାରୁ ନଥିଲା। ୨୧ ଜୁନ୍‌ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ କୋଲକାତାରେ ସ୍ଥିର ହେଲା, ତେଣୁ ମୁଁ କହିଲି ଏହା ଭଲ କଥା, ଆଜି ବଙ୍ଗ ଦିବସ ମଧ୍ୟ, ତେବେ କାହିଁକି ମୁଁ ସକାଳେ ମୟୂରଭଞ୍ଜ ହୋଇ ସନ୍ଧ୍ୟାରେ କୋଲକାତାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନ ଯିବି। ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଏହି ୨୦ ଜୁନ୍ ସ୍ଥିର ହେଲା। କିନ୍ତୁ କିଛି ଜିନିଷ ଏଭଳି ଥାଏ, ଯାହାର ମଙ୍ଗଳ କାମନା ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଥାଏ, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଏକ ଶୁଭ ମଙ୍ଗଳ ହୋଇଗଲା ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଜନ୍ମଦିନରେ ମଧ୍ୟ, ମୋତେ ଆଜି ତାଙ୍କ ଗାଁକୁ ଯାଇ ତାଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପାହାଡ଼ପୁର ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲି। ମୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ସ୍କୁଲକୁ ମଧ୍ୟ ଯାଇଥିଲି। ପିଲାମାନଙ୍କ ସହ କିଛି ସ୍ମରଣୀୟ ସମୟ ବିତାଇବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଲା। ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି, ପିଲାମାନଙ୍କ ମୁହଁର ଚମକ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଏବଂ ଆତ୍ମୀୟତା, ସେଠାରେ ମୋତେ ଏମିତି ଆଦୌ ଲାଗିଲା ନାହିଁ ଯେ କୌଣସି ପିଲାକୁ ଅନୁଭବ ହୋଇଥିବ ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଆସିଛନ୍ତି, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାକୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେମିତି ସେମାନଙ୍କ ମା’ ଆସିଛନ୍ତି। ସେହି ପିଲାମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭାଗ୍ୟବାନ, କିଭଳି ଭାବେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଗରିବ, ବଞ୍ଚିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ପାଇଁ କିଛି ବଡ଼ କରିବାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ମିଳୁଛି। ମୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ନିକଟରେ କୃତଜ୍ଞ ଯେ ସେ ଆଜି ମୋତେ ଏହି ଅନୁଭୂତି ସାଉଁଟିବାର ସୁଯୋଗ ଦେଲେ। ଏହି ଦିନଟି, ଏକ ପ୍ରକାରେ ମୋର ଶିକ୍ଷାର ଦିବସ ଥିଲା, ମୋ ପାଇଁ କିଛି ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ପାହାଡ଼ପୁର ଗାଁକୁ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ‘ସୌର ଗ୍ରାମ’ ଅର୍ଥାତ୍ ସୋଲାର ଭିଲେଜ୍ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ୍ ଏଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଅମଳ ହେବ, ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯିବ। ଏବଂ ଆମେ ତ ବହୁତ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ଏହା ହିଁ ସେହି ଓଡ଼ିଶା, ଯେଉଁଠି କୋଣାର୍କରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରହିଛି, ଠିକ୍ ସେହିପରି ପାହାଡ଼ପୁର ସୌରଗ୍ରାମର ପରିଚୟ ପାଲଟିବ। ସୌରଗ୍ରାମ ଭାବେ ସମଗ୍ର ଗାଁ ଯେପରି ପେ ପରିଚିତ ହେବ, ସେହି ଦିଗରେ କାମ ଯେପରି ତୁରନ୍ତ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ତାହା ମୋର ପ୍ରୟାସ ରହିବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା, ପାହାଡ଼ପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣା ସୌର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ ଏବଂ ଯେଉଁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ରହିବ, ତାହା ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓଡ଼ିଶାରେ ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କ ୨ ବର୍ଷ ଅନେକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଐତିହାସିକ ରହିଛି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମୋହନ ଚରଣ ମାଝୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆଜି ଏଠାରେ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ମଣିଷର ଜୀବନ ବଦଳୁଛି। ଓଡ଼ିଶାରେ ଅର୍ଥନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଏବଂ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଆକୃଷ୍ଟ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଜି ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ ଚାଲିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ହେଉଛି- ପୂର୍ବ ଭାରତର ବିକାଶରୁ ଭାରତର ବିକାଶ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ‘ପୂର୍ବୋଦୟ’ ନୀତି ଉପରେ କାମ କରୁଛୁ। କଂଗ୍ରେସ ଶାସନ କାଳରେ ଯେଉଁ ପୂର୍ବ ଭାରତକୁ ପଛୁଆପଣର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବୋଲି ଧରିନିଆଯାଇଥିଲା, ଆଜି ତାହା ପ୍ରଗତିର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ସାଜୁଛି। ଆଜି ଓଡ଼ିଶା ନିଜେ ଏହି ରୂପାନ୍ତରଣର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଓଡ଼ିଶା ପାଖରେ ସମୁଦ୍ର ଅଛି, ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ ଅଛି, କୃଷିର ଶକ୍ତି ଅଛି ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ ଏଠାକାର ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ଅଛନ୍ତି। ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ମିଳିମିଶି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ସେଥିପାଇଁ, ଆଜି ଓଡ଼ିଶାରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେକର୍ଡ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହେଉଛି। ନୂତନ ସଡ଼କ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡର ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ବନ୍ଦର ଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି। ଶକ୍ତି, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସୁଛି। ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ଓଡ଼ିଶାର ବିକାଶ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ବାବଦରେ ପ୍ରାୟ ୪୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ବିଦ୍ୟୁତ୍, ସଡ଼କ, ରେଳପଥ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ମିଳିବ। ମୁଁ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଓଡ଼ିଶାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧାଇ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ବଳକୁ ଓଡ଼ିଶାର ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିଣତ କରୁଛନ୍ତି। ଓଡ଼ିଶାରେ ବଡ଼ ଧରଣର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଆସୁ, ଏଠାରେ ନୂତନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉ, ସେଥିପାଇଁ ‘ଉତ୍କର୍ଷ ଓଡ଼ିଶା’ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଚଲାଯାଉଛି। ଏହା ଅଧୀନରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୨୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପ୍ରସ୍ତାବ ମିଳିସାରିଛି। ସାଢ଼େ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଅନେକ ମେଗା ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଚାଲିଛି। ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହ ଓଡ଼ିଶାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି। ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ‘ସମୃଦ୍ଧ ସହର ଯୋଜନା’ ଅଧୀନରେ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ସୁଫଳ ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ଏହା ନିଜେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ। ଆମର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଜଣେ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ କୌଣସି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଯେପରି ଅନାବଶ୍ୟକ ଭାବେ ଦୌଡ଼ାଦୌଡ଼ି କରିବାକୁ ନ ପଡ଼େ। ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଆଜି ଯୁବପିଢ଼ି, ମହିଳା, ଚାଷୀ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଆଶା-ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ ହେଉଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ଧାନ କିଣା ବେଳେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପ୍ରତି ୩,୧୦୦ ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଗଲା। ‘ସୁଭଦ୍ରା ଯୋଜନା’ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମା’ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଗଲା। ଓଡ଼ିଶାରେ ‘ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ’ ଲାଗୁ କରି ରାଜ୍ୟର ପରିବାରଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ସାରା ଦେଶର ଚିକିତ୍ସାଳୟଗୁଡ଼ିକରେ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦିଆଗଲା। ଆଦିବାସୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଠପଢ଼ା ଯେପରି ମଝିରୁ ବନ୍ଦ ନ ହୁଏ, ସେଥିପାଇଁ ‘ମାଧୋ ସିଂହ ହାତ-ଖର୍ଚ୍ଚ ଯୋଜନା’ ଆରମ୍ଭ କରାଗଲା। ମହାପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀ ଜଗନ୍ନାଥଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ଭାବନାକୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇ ଶ୍ରୀମନ୍ଦିରର ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦିଆଗଲା, ଚାରୋଟି ଯାକ ଦ୍ୱାର ଖୋଲି ଦିଆଗଲା। ଡବଲ୍ ଇଞ୍ଜିନର ଶକ୍ତି ମିଳିବା ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଚାରି ଦିଗରେ ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ବିଗତ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ସେ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ସୂଚନା ପାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ତ ସଫେଇ ଅଭିଯାନ ଛାଇ ରହିଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତାରୁ ସ୍ୱାଗତ’। ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏଠାକାର ନାଗରିକଙ୍କୁ, ସରକାରଙ୍କୁ ଓ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଏହି ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ଏବଂ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆମ ଜୀବନଶୈଳୀର ଏକ ଅଂଶ ହେବା ଉଚିତ, ପ୍ରତିଦିନର ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ମୁଁ ଏଠାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ସହ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ମୋ ଜୀବନର କିଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ ଜନଜାତି ଅଞ୍ଚଳରେ ଜଣେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀ ଭାବେ କାମ କରିଛି। ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏଭଳି ଅଞ୍ଚଳରେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସାମ୍ନା କରିଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏବଂ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଜାଣୁ ଯେ ଜନଜାତି ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ଜୀବନର ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହଜରେ ପହଞ୍ଚି ପାରୁ ନଥିଲା। ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଜନଜାତିଙ୍କ ବିକାଶକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ଏଭଳି ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ‘ଧରତୀ ଆବା ଜନଜାତୀୟ ଗ୍ରାମ ଉତ୍କର୍ଷ ଅଭିଯାନ’ ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ଏହା ଅଧୀନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ସଡ଼କ, ଆବାସ ସହ ଜଡ଼ିତ ବିଭାଗଗୁଡ଼ିକ ମିଳିତ ଭାବେ ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ସେଠାରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟା ଦୂର ହୋଇପାରିବ। ସେହିପରି, ‘ପିଏମ୍ ଜନମନ’ ଅଭିଯାନ ତ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ହୋଇଥିବା ଆଲୋଚନା ଓ ତାଙ୍କ ମାର୍ଗଦର୍ଶନର ହିଁ ସୁଫଳ। ଏହା ବିଶେଷ କରି ଦେଶର ସେହି ଜନଜାତି ସମୂହ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ, ଯେଉଁମାନେ ଆଦିବାସୀ ସମୁଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ପଛରେ ରହିଯାଇଛନ୍ତି। ଏଭଳି ଜନଜାତି ସମୁଦାୟଙ୍କ ପାଖକୁ ଏବେ ସରକାର ନିଜେ ଚାଲି ଚାଲି ସେମାନଙ୍କ ଗାଁ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଆର ମୁହଁରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଉତ୍ଥାନ ପାଇଁ ଆମେ ଆଦିବାସୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ରୋଜଗାରର ସୁଯୋଗ ସହ ଯୋଡ଼ୁଛୁ। ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଯେପରି ପାଠପଢ଼ାର ଭଲ ସୁବିଧା ମିଳିବ, ସେଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ଟି ‘ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ’ ଖୋଲାଯାଇଛି। ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ସାତଶହ ଏକଲବ୍ୟ ସ୍କୁଲ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି। ପ୍ରାକ୍-ମାଟ୍ରିକ୍ (ପ୍ରି-ମାଟ୍ରିକ୍) ଏବଂ ମାଟ୍ରିକ୍-ପରବର୍ତ୍ତୀ (ପୋଷ୍ଟ-ମାଟ୍ରିକ୍) ସ୍ତରରେ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ପିଲାଙ୍କୁ ଶହ ଶହ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବୃତ୍ତି (ସ୍କଲାରସିପ୍) ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମୋତେ ଏହା ଜଣାଇ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ ଏଠାରେ ମୟୂରଭଞ୍ଜରେ ଆଉ ଏକ ‘ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ’ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦିଆଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ହେତୁ ଜନଜାତି ସମାଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସମସ୍ୟାର ମଧ୍ୟ ଶିକାର ହୋଇଆସିଛି। ‘ସିକଲ ସେଲ୍ ଆନିମିଆ’ ଭଳି ରୋଗ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ପାଲଟିଥିଲା। ଆମେ ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସାରା ଦେଶରେ ଅଭିଯାନ ଚଲାଇଲୁ, ଚାରି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକାର୍ଡ ବାଣ୍ଟିଲୁ ଏବଂ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ କୋଟି କୋଟି ଆଦିବାସୀ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ଦେଲୁ। ‘ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ’ ଅଧୀନରେ ଘରେ ଘରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଯାଉଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଆମକୁ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଦିବାସୀ ସମାଜ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ପୁରୁଣା ସମସ୍ୟାରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଛି ଏବଂ ବିକାଶର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ରୋତରେ ସାମିଲ ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗକୁ ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ରହିଛି। ୨୦୩୬ ମସିହାରେ ଓଡ଼ିଶା ଗଠନର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। ଏବଂ, ୨୦୪୭ ମସିହାରେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍, ଓଡ଼ିଶା ଏବଂ ଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଦିଗରେ ହିଁ ରହିଛି। ଓଡ଼ିଶାର ଅର୍ଥନୀତି ମଜବୁତ ହେଲେ ହିଁ ଭାରତ ମଜବୁତ ହେବ। ଓଡ଼ିଶାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ଅଛି। ଆମକୁ ମିଳିମିଶି ଓଡ଼ିଶାକୁ ବିକାଶର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତାକାଲି ୨୧ ଜୁନ୍‌ରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯିବ। ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଯୋଗର ଭୂମି ଓଡ଼ିଶା, ଯୋଗ ଏଠାକାର ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇ ରହିଛି। ମୁଁ ଓଡ଼ିଶାର ଏହି ପବିତ୍ର ମାଟିରୁ ସାରା ଦେଶ ତଥା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦିବସରେ ଭାଗ ନିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ଆଉଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆଜିର ଏହି ଅବସର ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମାନ୍ୟବର ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ନିକଟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ କୃତଜ୍ଞତା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ଯେ ମୋତେ ତାଙ୍କ ସହିତ ତାଙ୍କର ଏହି କର୍ମଭୂମିକୁ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା। ଆଉଥରେ ତାଙ୍କୁ ଜନ୍ମଦିନର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା। ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ।
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ।
ଜୟ ଜଗନ୍ନାଥ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the occasion of the completion of two years of the Government of Odisha
20 JUN 2026 5:01PM by PIB Delhi
Honourable President Smt. Droupadi Murmu Ji, Governor Shri Hari Babu Ji, the popular Chief Minister here Shri Mohan Charan Majhi Ji, Deputy Chief Minister Shri Kanak Vardhan Singh Deo Ji, Smt. Pravati Parida Ji, Odisha Minister Shri Ganesh Singh Khuntia Ji, Shri Krishna Chandra Mahapatra Ji, Member of Parliament Shri Naba Charan Majhi Ji, Shri Manmohan Samal Ji, Shri Baijayant Panda Ji, other distinguished dignitaries, brothers and sisters.
Our Odisha is these days immersed in the joy of celebrations. The Raja festival was celebrated with great enthusiasm just last week. Preparations for the Rath Yatra of Mahaprabhu Jagannath Ji are also progressing with full fervour. There is great excitement regarding the Baripada Rath Yatra in Mayurbhanj as well.
And amidst all this, the festival of democracy and development is also being celebrated. The BJP Government in Odisha has completed two years in office. On this occasion, the opportunity to come among all of you, the privilege of visiting Mayurbhanj, and your presence here in such large numbers make this occasion very special for me.
Your affection draws me back here again and again. I heartily congratulate all of you. I also extend my greetings and best wishes to the people of Odisha on the development journey under the double-engine government.
On this occasion, I also pay tribute to eminent personalities such as Pandit Raghunath Murmu Ji, Dr. Damayanti Besra Ji, and Shri Charan Hembrom Ji. Raghunath Murmu Ji created the Ol Chiki script for the Santali language. Our Government has presented the Constitution of India in the Santali language. Sons and daughters of Odisha have been honoured with Padma Awards. Over the past two years, the Odisha Government has also been working day and night to fulfil the dreams of all these great personalities.
Friends,
Today's occasion is special for another reason as well, because the Honourable President, the daughter of Odisha who was raised on the soil of Mayurbhanj, is present among us today. Today is also her birthday.
I extend my heartfelt birthday greetings and best wishes to President Droupadi Murmu Ji. I pray for her long life and good health. I offer prayers at the feet of Lord Jagannath. It is a matter of immense pride for all of us that Odisha's daughter has reached such a high office in the country and is guiding us.
The President's personality, her generous and compassionate nature, and her unwavering dedication to serving the nation and society have enhanced the identity not only of Mayurbhanj but of the whole of Odisha. On this occasion, I especially congratulate her.
Friends,
When this programme was planned, the original reason was logistical. Discussions about my visit here had been going on for a long time, but schedules never matched. When International Yoga Day was scheduled in Kolkata on 21 June, I thought that since it was also Bengal Day, I could visit Mayurbhanj in the morning and attend the Kolkata programme in the evening. That is how 20 June was decided.
But some things are governed by divine blessings. And so a fortunate coincidence occurred today—that it is also the President's birthday, and I got the opportunity to visit her village and convey my greetings personally.
Friends,
Today I also visited Pahadpur along with the President. I visited the school built by her for the children of this region. I had the opportunity to spend some memorable moments with the children.
I was observing the brightness on the faces of the children and the warmth and affection of the President. There, I did not feel that any child thought that the President had come. Every child felt that their mother had come.
Those children are truly fortunate. The poor, deprived and tribal children of this region are receiving inspiration and gaining the confidence to do something great for the country.
I am grateful to the President for giving me the opportunity to go through these experiences today. In a way, this day became a day of learning for me, a day of education.
Friends,
I would also like to inform you of a decision of the Government. Pahadpur village will now be rapidly developed as a Surya Gram, a Solar Village.
That means every household here will generate solar power. We can proudly say that this is the same Odisha where Konark is known for its Sun Temple, and similarly Pahadpur will become known as a Surya Gram. My effort will be to ensure that work in this direction begins immediately so that the entire village is recognised as a Solar Village. Through this initiative, the people of Pahadpur will receive free solar electricity, and any surplus power generated will also increase their income.
Friends,
The two years of the double-engine government in Odisha have been historic in many ways. Under the leadership of Chief Minister Shri Mohan Charan Majhi Ji, Odisha is today moving rapidly on the path of development. Here, the lives of ordinary people are changing through welfare schemes for the poor. Odisha today is demonstrating the capacity to attract investment and industries through growing economic activity. Rapid efforts are being made to create new employment opportunities.
Friends,
The vision of the Central Government is: India's development through the development of Eastern India. That is why we are working on the policy of Purvodaya. The Eastern India that was turned into a symbol of backwardness during the Congress era is today becoming the gateway to progress. Odisha itself is witnessing this transformation.
Friends,
Odisha has the sea, mineral wealth, agricultural strength, and above all, talented youth. We are working together to fully utilize this potential. That is why Odisha is witnessing record investment in railway infrastructure today. New roads and economic corridors are being built. Ports are being expanded. Investments are coming into energy, semiconductors, green energy, and modern industries.
Even today, many important projects related to Odisha's development have been inaugurated and foundation stones laid. Approximately ₹47,000 crore will be spent on these projects. These projects related to power, roads, railways, health, and education will greatly benefit all of you. I heartily congratulate the people of Odisha on these projects.
Friends,
Our Government is transforming Odisha's resources into Odisha's opportunities. Campaigns such as Utkarsh Odisha are being undertaken to attract major investments and establish new industries in the state. Under this initiative, investment proposals worth nearly ₹20 lakh crore have already been received. Work is also underway on several mega projects worth more than ₹3.5 lakh crore.
To create a favourable environment for industries, attention is being given to the overall development of Odisha. More than ₹6,000 crore is being invested in the power sector. Urban development is being accelerated under the Samruddha Shahara Yojana. In the coming years, we will see the results of these efforts.
Friends,
A major characteristic of the double-engine government is that it reaches the people itself. Our effort is to ensure that ordinary citizens do not have to make unnecessary rounds to resolve their problems. As a result of these efforts, the aspirations of youth, women, farmers, and common citizens are being fulfilled today. Consider this: a decision has been taken to provide farmers ₹3,100 per quintal for paddy procurement. Through the Subhadra Yojana, financial assistance has reached more than one crore mothers and sisters.
By implementing Ayushman Bharat, the path has been opened for Odisha's families to receive treatment in hospitals across the country. To ensure that tribal students do not have to discontinue their education, the Madho Singh Haat Kharcha Yojana has been launched.
Respecting the sentiments of the devotees of Mahaprabhu Shri Jagannath Ji, all four gates of the Shrimandir have been opened for devotees. With the strength of the double-engine government, development is now being ensured in all directions.
Friends,
I have also received information about the special cleanliness campaign that was carried out here in recent days. I saw on social media that the cleanliness campaign had become a major topic of discussion—"Swachhta Se Swagat". I highly appreciate this initiative of Odisha, and I express my satisfaction and appreciation to the citizens, the Government, and the Chief Minister for this commendable effort.
Friends,
Cleanliness should be a part of our lifestyle; it should become a daily habit. I heartily congratulate everyone associated with the cleanliness campaign.
Friends,
I have spent an important period of my life working as a volunteer in tribal regions. The Honourable President herself has spent many years facing challenges in such areas. You and I both know that basic facilities did not easily reach tribal regions. Therefore, our Government has given very high priority to tribal development. To connect such areas with essential facilities, we launched the Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan. Under this initiative, departments related to health, education, roads, and housing are working together for comprehensive development so that the difficulties faced by people living there can be removed.
Similarly, the PM Janman Abhiyan is the result of discussions with and guidance from the Honourable President. It is specifically meant for those tribal groups that have remained the most backward even within the tribal community. The Government is now itself reaching these tribal communities, going directly to their villages and doorsteps.
Friends,
For the upliftment of the tribal community, we are connecting tribal youth with educational and employment opportunities. To provide better educational facilities to these children, nearly 500 Eklavya Model Schools have been opened across the country. Around 750 Eklavya schools have been approved. At the pre-matric and post-matric levels, scholarships worth hundreds of crores of rupees have been provided to more than 1.5 crore tribal children. I am also pleased to inform you that approval has been granted for the establishment of another Navodaya Vidyalaya here in Mayurbhanj.
Friends,
Due to living in remote areas, tribal communities have also suffered from health-related challenges. Diseases such as sickle cell anaemia have been a major challenge. We launched a nationwide campaign against these diseases, distributed more than four crore health cards, and provided Ayushman cards to crores of tribal beneficiaries for free treatment.
Under the Jal Jeevan Mission, clean drinking water is being delivered to every household. Today, we can see the results of these efforts.
The tribal community is emerging from difficulties that persisted for decades and is becoming a part of the mainstream of development.
Friends,
In the coming years, two important milestones lie before us. In 2036, Odisha will complete 100 years of its formation. In 2047, India will complete 100 years of independence. That means Odisha and the nation share the same direction and the same goal. If Odisha's economy becomes stronger, India will become stronger. I have full confidence in Odisha's potential. Together, we must take Odisha to new heights of development.
Friends,
Tomorrow, 21 June, International Yoga Day will also be celebrated. Odisha, the land of knowledge and yoga, has long had yoga as a part of its cultural ethos. From the soil of Odisha, I call upon the entire nation and people across the world to participate in Yoga Day in the largest possible numbers. Once again, I congratulate all of you on today's occasion and on these development projects. I especially express my gratitude to the Honourable President for allowing me to visit the land of her work and service along with her.
Once again, I extend my heartfelt birthday wishes to her.
Thank you very much.
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
Jai Jagannath!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.