প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফ্ৰান্সৰ ইভিয়ানত জি-৭ত ''নতুন অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংহতি পুনৰ নিৰ্মাণ'' বিষয়ক অধিবেশনত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে দিয়া ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
16 JUN 2026 10:12PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি
মহামহিমসকল,
আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনালো !
ৰাষ্ট্ৰপতি মেক্ৰনে জি-৭ শীৰ্ষ সন্মিলনলৈ উষ্ম আদৰণি জনোৱাৰ বাবে মই মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজিৰ পৃথিৱীখন পূৰ্বতকৈ অধিক আন্তঃসংযোগী আৰু আন্তঃনিৰ্ভৰশীল হৈ পৰিছে। এখন দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা, খাদ্য সুৰক্ষা, স্বাস্থ্য সুৰক্ষা, চাইবাৰ সুৰক্ষা, অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধি কেৱল ইয়াৰ সীমান্ততে সীমাবদ্ধথকা নাই। গতিশীলতা, তথ্য, মূলধন, আৰু প্ৰযুক্তিয়ে আমাক সংযোগ কৰিছে।
এনে সময়ত অংশীদাৰিত্বৰ গুৰুত্ব স্বাভাৱিকতে বৃদ্ধি পাইছে । কিন্তু অংশীদাৰিত্ব তেতিয়াহে সফল হয় যেতিয়া বিশ্বাস ইয়াৰ মূলতে থাকে। আজিৰ তাৰিখত আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কৌশলগত সম্পদ হৈছে খনিজ, প্ৰযুক্তি বা বজাৰ নহয়, বৰঞ্চ পাৰস্পৰিক বিশ্বাস।
প্ৰযুক্তি আৰু যোগান শৃংখলক অস্ত্ৰ হিচাপে নহয়, বিশ্বৰ মংগলৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব বুলি মোৰ বিশ্বাস আছে। উন্নয়নৰ সুযোগ কেইখনমান দেশতে সীমাবদ্ধ নাথাকিব বুলি মই ভাবো। বিশ্বৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহে সকলো দেশৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব বুলিও মোৰ বিশ্বাস আছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা শতিকাত মানৱ জাতিয়ে দুখনকৈ বিশ্বযুদ্ধৰ ধ্বংসলীলা সহ্য কৰিছে। বহু ত্যাগৰ অন্তত বিশ্ব সম্প্ৰদায়ে শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ দিশত আগবাঢ়ি যাবলৈ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিলে। এই ব্যৱস্থাসমূহ আস্থাৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত হৈছিল।কিন্তু দশক দশক ধৰি, বহু প্ৰজন্মৰ অৱদানৰ জৰিয়তে গঢ় লৈ উঠা আস্থা আজি ক্ষয়িষ্ণু হৈ পৰিছে। আস্থা আৰু সংহতিৰ দাবী কিমান ফোপোলা আছিল ক’ভিডে আমাক দেখুৱাইছে।আজি বিশ্বই সম্পদৰ অভাৱত ভোগা নাই; ই আস্থাৰ অভাৱত ভুগিছে। আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ ভৱিষ্যত নিৰ্ভৰ কৰে এই আস্থা গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত।আমেৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ৰ’নাল্ড ৰেগানে কৈছিল : বিশ্বাস কৰক , কিন্তু পৰীক্ষা কৰক। আজিও এই কথা প্ৰাসংগিক হৈ পৰিছে । নতুন যুগৰ লগত খাপ খোৱাকৈ এক বিশ্বাসযোগ্য, নিয়মভিত্তিক ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ দায়িত্ব আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ ওপৰত।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে সদায় বিশ্বক এক পৰিয়াল হিচাপে গণ্য কৰি আহিছে। আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টা "সৰ্বজন হিতায়, সৰ্বজন সুখায়" অৰ্থাৎ সকলোৰে কল্যাণ আৰু সুখৰ মৌলিক নীতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি চলি আহিছে।
ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাই দেখুৱাইছে যে উন্নয়ন যেতিয়া জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাৰ সৈতে জড়িত হৈ থাকে তেতিয়াহে ই আটাইতকৈ ফলপ্ৰসূ হয়। এই নীতিয়েই হৈছে আমাৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্বৰো আধাৰ। এই দৃষ্টিভংগীৰে ভাৰতে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মিত্ৰতা, দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মিত্ৰজোঁট, গ্ল’বেল বায়’ফুৱেলছ এলায়েন্স, মিছন লাইফ, আৰু “এক পেড় মা কে নাম” আদিয়ে বিশ্বব্যাপী এইক্ষেত্ৰত পদক্ষেপক প্ৰসাৰিত কৰিছে।
সংকটৰ সময়ত ভাৰতে সকলো দেশক প্ৰথম সঁহাৰিদাতা হিচাপে সহায় কৰাটো নিজৰ দায়িত্ব বুলি গণ্য কৰি আহিছে। কোভিড মহামাৰীৰ সময়ত ভাৰতে ১৫০ খনতকৈও অধিক দেশক ঔষধ আৰু ভেকচিন যোগান ধৰিছিল।
শ্ৰীলংকাৰ ঘূৰ্ণীবতাহেই হওক, আফগানিস্তানত হোৱা ভূমিকম্পই হওক, মোজাম্বিকৰ বানপানীয়েই হওক, কিউবা আৰু জামাইকাৰ হাৰিকেনেই হওক, ভাৰতে সদায় "মানৱতা প্ৰথম"ৰ নীতিৰ আধাৰত কাম কৰি আহিছে। আমাৰ উন্নয়নমূলক অংশীদাৰিত্বয়ো এই মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা অংশীদাৰ দেশসমূহত সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
ভাৰতে বিশ্বাস কৰে: অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰকৃত পৰীক্ষা আমি আনৰ বাবে কি গঢ়ি তোলোঁ সেয়া নহয়, বৰঞ্চ আমি আনক নিজৰ বাবে কিদৰে গঢ়ি তুলিবলৈ সক্ষম কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্ব সমাজৰ পৰা গ্ল’বেল চাউথৰ পৰা বহুত আশা আছে। কিন্তু তেওঁলোকৰ এনে কেৱল আশা সমৰ্থনৰ বাবে নহয়, সমপৰ্পনৰ বাবেহে। তেওঁলোকে বিশ্ব উন্নয়নৰ অংশীদাৰ হ’ব বিচাৰে, তেওঁলোক হিতাধিকাৰী নহয়।
আমি দাতা-গ্ৰাহকৰ মানসিকতাৰ বাহিৰলৈ এইক্ষেত্ৰত সমান অংশীদাৰ হিচাপে কাম কৰিব লাগিব। আমি হাতে হাত ধৰি খোজ কাঢ়িব লাগিব,কেৱল কাষে কাষে থাকেলেই নহয়। অংশীদাৰিত্ব নিৰ্ভৰশীলতাৰ ওপৰত নহয়, মৰ্যাদাৰ ক্ষেত্ৰত ভিত্তি কৰি হ’ব লাগিব। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ জৰিয়তে আমি ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবে বহনক্ষম উন্নয়নৰ এক শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিম।
বন্ধুসকল,
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰিত্ব আৰু বিশ্ব সংহতি তেতিয়াহে অৰ্থপূৰ্ণ হ’ব পাৰে যেতিয়া আমি যৌথভাৱে উমৈহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিব পাৰো। ভাৰতৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে সমগ্ৰ বিশ্বতে চলি থকা উত্তেজনা আৰু যুদ্ধৰ স্থায়ী সমাধান আলোচনা, কূটনীতি, আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ জৰিয়তেহে এয়া সম্ভৱ।
পশ্চিম এছিয়াৰ শান্তিৰ প্ৰচেষ্টাত হোৱা অগ্ৰগতি আমি আদৰণি জনাইছো। এই সংঘাতৰ ফলত পশ্চিম এছিয়াৰ আমাৰ বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশসমূহৰ জীৱন আৰু সম্পত্তিৰ ক্ষতি হৈছে। হৰমুজ জলদ্বীপত সামুদ্ৰিক বাণিজ্য ব্যাহত হোৱাৰ ফলত বিশ্বৰ অৰ্থনীতিৰ ক্ষতি হৈছে, যাৰ ফলত বহু ভাৰতীয় অসামৰিক লোকৰ প্ৰাণ হেৰুৱাইছে। বিশ্ব সামুদ্ৰিক বাণিজ্যৰ জৰিয়তে সকলো দেশক সংযোগ কৰা নাৱিকসকলক সুৰক্ষা দিয়াটো আমাৰ দায়িত্ব। আমি নিশ্চিত কৰিব লাগিব যে সাগৰীয় পথসমূহ যাতে সুৰক্ষিত হৈ থাকে আৰু নাৱিকসকলে নিৰ্ভয়ে নিজৰ কাম-কাজ চলাব পাৰে।
বন্ধুসকল,
এই বিষয়সমূহত সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে কাম কৰিবলৈ ভাৰত সদায় সাজু।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Statement during G7 Summit-Outreach session: Forging New Partnerships and Rebuilding International Solidarity
16 JUN 2026 10:12PM by PIB Delhi
President Macron,
Your Excellencies,
Namaskar!
I sincerely thank President Macron for his warm welcome and hospitality at the G-7 Summit
Friends,
Today's world is more connected and inter-dependent than ever before. A country's energy security, food security, health security, cyber security, and economic security no longer depend only on what happens within its borders. Mobility, data, money, and technology, all link us together.
In times like these, strong partnerships become even more important. But partnerships can succeed only when they are built on trust. Today, the most strategic asset is not minerals, technology, or markets - it is mutual trust.
The trust that technology and supply chains will be used for global good, not as weapons. The trust that development opportunities will not be limited to a few countries only. Trust that global institutions will fulfil the aspirations of all countries.
Friends,
In the last century, humanity had to go through two world wars. After many sacrifices, the global community developed systems to move forward towards peace, stability and prosperity. The basis of these arrangements was also trust.
But, the trust built over decades and through the contributions of many generations stands under threat today. COVID-19 exposed that the claims of trust and solidarity were often weaker than people believed.
Today the world does not suffer from a shortage of resources; it suffers from a shortage of trust. And the future of our partnerships depends on building this trust.
Former US President Ronald Reagan once said, "Trust, but verify." This message remains relevant even today. It is our responsibility towards future generations to build a trusted, rules-based global order that is suited to the needs of the new era.
Friends,
India has always believed that the whole world is one family. Our actions are guided by the principle of "Sarvajana Hitaya, Sarvajana Sukhaya" which means the welfare and happiness of all.
India's development journey has taught us that progress is most meaningful when it is driven by the aspirations of the people. This principle also shapes our international partnerships. Guided by this vision, India has led several global initiatives, including the International Solar Alliance, Coalition for Disaster Resilient Infrastructure, Global Biofuels Alliance, Mission LiFE, and "Ek Ped Maa Ke Naam."
India has always considered it our duty to help countries in times of crisis as a First Responder. During the COVID-19 pandemic, India supplied medicines and vaccines to more than 150 countries.
Whether it was a cyclone in Sri Lanka, an earthquake in Afghanistan, floods in Mozambique, or hurricanes in Cuba and Jamaica, India has always responded with a "Humanity First" approach. The same spirit guides our development partnerships, which focus on capacity building and skill development in partner countries.
India believes that the true test of partnership is not what we build for others, but what we enable others to build for themselves.
Friends,
Today, countries of the Global South have high expectations from the international community. However, they are not looking for aid or support alone, they seek genuine partnership. They want to contribute to and participate in global development, not merely receive its benefits.
We must move beyond the traditional donor-recipient approach and build relationships based on equality. Instead of merely working alongside one another, we must work together towards common goals. Our partnerships should be based on dignity and mutual respect, not dependency. By doing so, we can create a strong foundation for the sustainable development for future generations.
Friends,
International partnerships and global solidarity can only be meaningful if we work together to address shared challenges. India firmly believes that lasting solutions to the ongoing tensions and conflicts in various parts of the world are possible only through dialogue, diplomacy, and international cooperation.
We welcome the progress being made towards peace in West Asia. The conflict has caused significant loss of lives and property in our friendly countries in the region. Disruptions to maritime trade through the Strait of Hormuz have also affected the global economy. Many Indian civilians lost their lives. It is our responsibility to ensure the safety of the seafarers who connect nations through global maritime trade. We must ensure that maritime routes remain secure and that seafarers can perform their duties without fear.
Friends,
India stands ready to work with all its partners on these issues.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Statement. Original Statement was delivered in Hindi.