গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নতুন দিল্লীত বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী (বিনিময়) উদ্বোধন
মোদী জী কাইলৈ ভাৰতৰ নিৰন্তৰভাৱে দীৰ্ঘতম কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে পৰিগণিত হ'ব; সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এয়া এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত
এল পি এম এছ আৰু স্মাৰ্ট ব’ৰ্ডাৰে একেলগে অধিক সুৰক্ষিত তথা আধুনিক সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিব; অবৈধ কাৰ্যকলাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা তথা এক শক্তিশালী আৰু সুৰক্ষিত পৰিকাঠামো সুনিশ্চিত কৰাটো অৱধাৰিত
স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই চাৰিও দিশৰ সীমান্ত সুৰক্ষা কৌশলৰ এক মূল স্তম্ভ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে
বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী (এল পি এম এছ)ৰ শুভাৰম্ভঃ কাগজ-পত্ৰৰ জৰিয়তে হোৱা ৯০ শতাংশ কাম আঁতৰ কৰা হৈছে, একক ইলেক্ট্ৰনিক উইণ্ড' প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে, আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সময় ৪০-৬০শতাংশ হ্ৰাস কৰা হৈছে; স্মাৰ্ট সীমান্তৰ বাবে এক নতুন ডিজিটেল ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে
সমগ্ৰ দেশতে বৰ্তমান পোন্ধৰটা স্থল বন্দৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে, পৰৱৰ্তী তিনি বছৰত আৰু ১১ টা স্থল বন্দৰ বিকশিত কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে
সীমান্ত জিলাসমূহৰ পৰা প্ৰব্ৰজন হ্ৰাস কৰা, স্থানীয় অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা আৰু সীমান্তৰ সিপাৰে সাংস্কৃতিক তথা জনসাধাৰণৰ মাজত পাৰস্পৰিক সংযোগ বৃদ্ধি কৰাত স্থল বন্দৰসমূহে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে
বন্দৰৰ বাণিজ্য ২০১৪ চনত ৫,০০০ কোটি টকাৰ পৰা আজি ৮৩,০০০কোটি টকালৈ বৃদ্ধি পাইছে-মোদী চৰকাৰৰ ১২বছৰত এয়া ১৬ গুণ বৃদ্ধি
এল পি এম এছ-ৰ জৰিয়তে আই চি ই জি এ টি ই, মটৰ বাহন ব্যৱস্থা, চি বি আই চি, বি এছ এফ, ডি জি এফ টি, ইউ আই ডি এ আই আৰু ইউ এল আই পি-ৰ মাজত বাস্তৱ-সময়ৰ তথ্যৰ আদান-প্ৰদান কৰা হয়
একক মঞ্চত সীমান্ত সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় শক্তিশালী হোৱাৰ লগতে সীমান্ত ব্যৱস্থাপনাৰ দক্ষতা, নিৰাপত্তা আৰু কাৰ্যকৰীতা বৃদ্ধি হ’ব
কাৰ্গো ব্যৱস্থাপনা, বাহন প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু আন্তঃ-সংস্থা সমন্বয় এতিয়া একক মঞ্চত একত্ৰিত কৰা হৈছে, এল পি এম এছ-এ স্থল বন্দৰসমূহক দেশৰ সুৰক্ষা স্থাপত্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদানলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে
09 JUN 2026 8:22PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নতুন দিল্লীত বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীৰ (এল পি এম এছ- 'ভি আই এন আই এম এ ৱাই') শুভাৰম্ভ কৰে। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চোৰাংচোৱা ব্যুৰোৰ সঞ্চালক, সচিব (সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা) আৰু ভাৰতীয় স্থল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণৰ অধ্যক্ষকে ধৰি কেইগৰাকীও গণ্যমান্য ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
কাৰ্যসূচীত সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০১৪ চনৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষক এক নতুন নিৰ্দেশনা দিয়া হয়। সুৰক্ষা-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ বাহিৰেও, স্থল বন্দৰসমূহক সুৰক্ষাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰথম শাৰী, বাণিজ্য সূচল কৰি তোলাৰ এক উপায় আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত পাৰস্পৰিক সংযোগৰ বাবে এক সেতু হিচাপে বিকশিত কৰা হয়। একে সময়তে, স্থল বন্দৰসমূহে সীমান্ত অঞ্চলৰ সামগ্ৰিক উন্নয়ন, বৈধ বাণিজ্যৰ প্ৰসাৰ আৰু সীমান্তৰ গাঁও তথা জিলাৰ পৰা প্ৰব্ৰজনৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। সীমান্তৰ সিপাৰে মানুহৰ সূচল আহ যাহৰ ফলত দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত পাৰস্পৰিক বিশ্বাস শক্তিশালী হোৱাৰ লগতে সাংস্কৃতিক বিনিময় বৃদ্ধি পাইছে। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ দৰে এখন দেশত, ইয়াৰ বিশাল স্থল সীমান্তৰ সৈতে, সীমান্ত ব্যৱস্থাপনাই এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে স্মাৰ্ট সীমান্তৰ ধাৰণাৰ অধীনত ভাৰতৰ সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে চাৰিও দিশৰ কৌশল ত্বৰান্বিত কৰি আছে। এই স্মাৰ্ট সীমান্তৰ ধাৰণা বাস্তৱায়িত কৰাত বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ সাজু হৈছে। তেওঁ কয় যে সুৰক্ষাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়াৰ লগতে সকলো অংশীদাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তা মনত ৰাখি বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। স্মাৰ্ট সীমান্ত পদক্ষেপৰ সৈতে এই ব্যৱস্থাই এক অভেদ্য আৰু সুৰক্ষিত সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা পৰিকাঠামো সৃষ্টি কৰাত সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে এল পি এম এছ আৰু স্মাৰ্ট সীমান্ত পদক্ষেপে একেলগে অধিক সুৰক্ষিত আৰু আধুনিক সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী সৃষ্টি কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে ই অবৈধ কাৰ্যকলাপ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সহায় কৰিব আৰু এক শক্তিশালী তথা সুৰক্ষিত পৰিকাঠামো স্থাপন নিশ্চিত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই ইয়াৰ স্থল বন্দৰৰ বাবে এক আধুনিক, ডিজিটেল, সংহত আৰু বাস্তৱ-সময়ৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী বিকশিত কৰাৰ ফলত সকলো অংশীদাৰক একক মঞ্চত একত্ৰিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে স্থল বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীৰ জৰিয়তে স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষই স্থল বন্দৰ স্থাপনৰ আঁৰৰ মূল দৃষ্টিভংগী পূৰণ কৰিছে। আগন্তুক দিনবোৰত, আমি বন্দৰ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালীক দেশৰ স্মাৰ্ট সুৰক্ষা গ্ৰীডৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ জৰিয়তে কেৱল আমাৰ অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাই নহয়, আমাৰ শাৰীৰিক সুৰক্ষাও নিশ্চিত কৰিম। তেওঁ কয় যে স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ এই পদক্ষেপে স্মাৰ্ট সীমান্তৰ দৃষ্টিভংগী সম্পূৰ্ণৰূপে বাস্তৱায়িত কৰাত সহায় কৰিব। এই ব্যৱস্থাই কাৰ্গো, যাত্ৰী আৰু বাহনৰ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে এক সংহত ডিজিটেল মঞ্চ প্ৰদান কৰিব। ই বিভিন্ন সংস্থাৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান অত্যন্ত নিৰবিচ্ছিন্ন কৰি তুলিব। প্ৰায় ৯০ শতাংশ কাগজ-পত্ৰৰ কাম আঁতৰ কৰা হ’ব। একক ইলেক্ট্ৰনিক উইণ্ড’ আৰু স্বয়ংক্ৰিয় নম্বৰ প্লেট চিনাক্তকৰণ (এ এন পি আৰ) আধাৰিত গেট অপাৰেচন প্ৰণালীৰ ফলত যথেষ্ট সময় ৰাহি হ’ব। ট্ৰাকৰ অপেক্ষাৰ সময় প্ৰায় ৪০ শতাংশৰ পৰা ৬০ শতাংশ হ্ৰাস হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে, আনহাতে গেট প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সময় ২২ শতাংশৰ পৰা ৩৫ শতাংশ হ্ৰাস হ'ব। ই কেৱল বাণিজ্য বৃদ্ধি কৰাই নহয়, পৰ্যটনৰো প্ৰসাৰ ঘটাব তথা দুয়োখন দেশৰ নাগৰিকৰ মাজত উন্নত সমন্বয়, আলোচনা আৰু সাংস্কৃতিক বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এল পি এম এছ-ৰ জৰিয়তে আই চি ই জি এ টি ই, মটৰ বাহন ব্যৱস্থা, চি. বি. আই চি, বি এছ এফ, ডি জি এফ টি, ইউ আই ডি এ আই আৰু ইউ এল আই পি-ৰ মাজত এক উমৈহতীয়া মঞ্চত বাস্তৱ-সময়ৰ তথ্যৰ আদান-প্ৰদানৰ ফলত সীমান্তত কাম কৰা সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় অধিক শক্তিশালী হ’ব। তেওঁ কয় যে এই সকলো অংশীদাৰৰ মাজত সমন্বয় আৰু তথ্যৰ আদান-প্ৰদান সক্ষম কৰা এখন মঞ্চ দেশৰ বাবে অত্যন্ত লাভজনক বুলি প্ৰমাণিত হ’ব তথা ই উন্নয়নক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। তেওঁ কয় যে বিগত ১২ বছৰত স্থল বন্দৰসমূহত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। যদিও ২০১৪ চনত স্থল বন্দৰৰ জৰিয়তে বাণিজ্য ৫,০০০ কোটি টকা আছিল, এতিয়া ই ৮৩,০০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি হৈছে, যি ১৬ গুণ বৃদ্ধি প্ৰতিফলিত কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে বৰ্তমান ১৫ টা স্থল বন্দৰ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু অহা দুবছৰৰ পৰা তিনি বছৰৰ ভিতৰত ১১টা অতিৰিক্ত স্থল বন্দৰ কাৰ্যক্ষম হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে স্থল বন্দৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কল্পনা কৰা লক্ষ্য নিৰ্ধাৰিত সময়সীমাৰ ভিতৰত সফল হ'ব। তেওঁ কয় যে যেতিয়া স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ এই পদক্ষেপ স্মাৰ্ট সীমান্ত ধাৰণাৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হ'ব, তেতিয়া স্থল বন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা আৰু সীমান্ত সুৰক্ষা দুয়োটাৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৯ জুন ২০২৬, দেশৰ ইতিহাসত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন হিচাপে স্মৰণীয় হৈ থাকিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই দিনটোৱে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত অবিৰত শাসনৰ ১২ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাটো চিহ্নিত কৰে। তেওঁ কয় যে কিছুমান নেতাই তেওঁলোকৰ বেছিভাগ সময় কেৱল ক্ষমতাত থাকিবলৈ চেষ্টা কৰি অতিবাহিত কৰাৰ বিপৰীতে শ্ৰীমোদীয়ে বিগত ১২ বছৰ কাৰ্য্যকালক এক সমৰ্পিত সেৱাৰ সময় হিচাপে গণ্য কৰিছে আৰু সমগ্ৰ দেশক উন্নয়নৰ পথত চালিত কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে শ্ৰীমোদীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱাক তেওঁৰ জীৱনৰ মূল উদ্দেশ্য কৰি তুলিছে আৰু দেশক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে। এজন নিঃস্বাৰ্থ কৰ্মযোগীৰ দৰে, মোদী জীয়ে বহুতো মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে, যাৰ ফলত ভাৰত আজি বৈশ্বিক মান আৰু বিভিন্ন খণ্ডত প্ৰগতিৰ এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱাৰ পাছত আজি তেওঁৰ কাৰ্যকালৰ ৪,৩৯৮ দিন সম্পূৰ্ণ কৰিছে আৰু কাইলৈ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী জৱাহৰলাল নেহৰুৰ অভিলেখ অতিক্ৰম কৰিব। তেওঁ কয় যে তেতিয়া শ্ৰীমোদীয়ে ভাৰতৰ নিৰ্বাচিত প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে দীৰ্ঘতম অবিৰত সময়ৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰৰ সেৱা কৰাৰ গৌৰৱ লাভ কৰিব। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ কাৰ্যকালত শ্ৰীমোদীয়ে জনকল্যাণক তেওঁৰ প্ৰশাসনৰ পথ প্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপে গঢ়ি তুলিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিকৰ বাবে নিজাকৈ একোটা স্থায়ী বাসগৃহৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ পোষকতা কৰিছিল। আজি ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক ইতিমধ্যে প্ৰায় ৪ কোটি পাকা ঘৰ প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু আন ২ কোটি ঘৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। তেওঁ কয় যে অহা দুবছৰৰ ভিতৰত ভাৰতত পকা বাসগৃহ নথকা এটাও পৰিয়াল নাথাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আৱাসগৃহৰ লগতে, এলপিজি সংযোগ, শৌচাগাৰ, সুৰক্ষিত খোৱা পানী, ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া স্বাস্থ্যসেৱা আৱৰণ আৰু প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে প্ৰতি মাহে ৫ৰ পৰা ৭ কিলোগ্ৰাম বিনামূলীয়া খাদ্যশস্যৰ দৰে সুবিধা নিশ্চিত কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰীমোদীয়ে তেওঁৰ কাৰ্যকালৰ মাত্ৰ ১২ বছৰৰ ভিতৰতে এই মৌলিক সুবিধাসমূহ সেই লোকসকললৈ প্ৰদান কৰিছে যিসকলৰ পৰিয়ালে এনে অত্যাৱশ্যকীয় সেৱাসমূহ লাভ কৰিবলৈ প্ৰজন্মৰ পাছত প্ৰজন্ম সংগ্ৰাম কৰি আহিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে শ্ৰীমোদীয়ে উন্নয়নৰ অৰ্থ পুনৰ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। তেওঁ প্ৰশাসন আৰু প্ৰগতিৰ প্ৰতিটো দিশ সামৰি লৈ ভাৰতৰ প্ৰশাসনিক ইতিহাসত '৩৬০ডিগ্ৰী উন্নয়ন'ৰ ধাৰণাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। ভাৰত বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল মুখ্য অৰ্থনীতি হিচাপেও আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে যোৱা ১২ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ গতি কৰিছে। এক অনিশ্চিত আন্তৰ্জাতিক পৰিৱেশৰ পৰিপ্ৰেক্ষিততো ভাৰতে স্থিৰতা আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ সৈতে নিজৰ লক্ষ্যৰ দিশত নিৰন্তৰ আৰু দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যোৱা ১২ বছৰত ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰত এক মৌলিক পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে বংশগত ৰাজনীতি, জাতিভিত্তিক ৰাজনীতি আৰু দুৰ্নীতি গণতান্ত্ৰিক ব্যৱস্থাত এনে গভীৰ ৰোগ হৈ পৰিছে যে মানুহে এইসমূহৰ সৈতে বাস কৰাত অভ্যস্ত হৈ পৰিছে। অৱশ্যে, প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক পৰিকাঠামোত এক মৌলিক আৰু সুদূৰপ্রসাৰী পৰিৱৰ্তন কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ কয় যে শ্ৰীমোদীয়ে পাৰিবাৰিক বংশ, জাতিৰ বিবেচনা আৰু দুৰ্নীতিৰ জৰিয়তে জমা হোৱা সম্পদৰ প্ৰভাৱৰ দ্বাৰা চালিত ৰাজনীতিৰ সলনি প্ৰদৰ্শন আৰু সুশাসনৰ ওপৰত অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াৰ জৰিয়তে ৰাজনীতি কৰিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াৰ ফলস্বৰূপে বহু ৰাজ্যই আমাৰ চৰকাৰৰ পুনৰাবৃত্তি প্ৰত্যক্ষ কৰিছে, যাৰ ফলত অধিক স্থিৰতা, দীৰ্ঘম্যাদী নীতি প্ৰস্তুত আৰু সেই নীতিবোৰৰ অধিক ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ তথা নিৰীক্ষণৰ সৃষ্টি হৈছে। দেশৰ ৰাজনৈতিক ইতিহাসত প্ৰদৰ্শনৰ ৰাজনীতি প্ৰতিষ্ঠাৰ কৃতিত্ব যদি কাৰোবাক দিব লাগে, তেন্তে সেয়া শ্ৰীমোদীৰ। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে শ্ৰীমোদীয়ে কেৱল নাৰী উন্নয়নৰ কথা কোৱাৰ পৰিৱৰ্তে নাৰী-নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ধাৰণাক আগুৱাই লৈ গৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এসময়ত সশস্ত্ৰ বাহিনী, পুলিচ, বিজ্ঞান, গৱেষণা, উদ্যোগশীলতা, ড্ৰোন, ক্ৰীড়া, ষ্টাৰ্টআপ আৰু মহাকাশৰ দৰে ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলক নেতৃত্বৰ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ বাবে সমাজত দ্বিধা আছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সীমান্ত অঞ্চলসমূহকে ধৰি সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ সীমান্ত ৰক্ষীসকলৰ মাজত মহিলাসকলক সমান সংখ্যাত সেৱা আগবঢ়োৱাটো এক অপৰিসীম গৌৰৱ আৰু সন্তুষ্টিৰ বিষয়। তেওঁ লগতে কয় যে শ্ৰীমোদীয়ে নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণৰ ধাৰণাটোও সলনি কৰিছে। অভিলাষী জিলা আৰু খণ্ড সৃষ্টিৰ জৰিয়তে তেওঁ অন্তৰ্ভুক্তিমূলক উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। উন্নয়নৰ যাত্ৰাত পিছ পৰি থকা জিলাসমূহক দেশৰ আটাইতকৈ উন্নত জিলাসমূহৰ সমতুল্য কৰাৰ উদ্দেশ্যৰে পৰ্যাপ্ত সম্পদৰ লগতে ৩০ টাতকৈও অধিক মাপকাঠিত নিৰ্দিষ্ট উন্নয়নৰ লক্ষ্য দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে কেইবাখনো অভিলাষী জিলাই এতিয়া কেইবাটাও মাপকাঠিত দেশৰ শীৰ্ষ পাঁচখন জিলাৰ সৈতে তুলনা কৰিব পৰা স্তৰত উপনীত হৈছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক উন্নয়নৰ এই দৃষ্টিভংগী এতিয়া প্ৰশাসনিক প্ৰেৰণা, জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাৰ জাগ্ৰত কৰা আৰু সামূহিক প্ৰচেষ্টা তথা সাফল্যৰ মনোভাৱৰ জৰিয়তে আগবাঢ়িছে। পূৰ্বতে প্ৰায়ে বিশ্বাস কৰা হৈছিল যে কেৱল প্ৰভাৱশালী মন্ত্ৰী বা সংসদৰ সদস্যসকলে প্ৰতিনিধিত্ব কৰা জিলাসমূহে যথেষ্ট উন্নয়ন লাভ কৰিব, কিন্তু এই মানসিকতা মৌলিকভাৱে সলনি হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যোৱা ১২ বছৰত ২৫ কোটি লোক দৰিদ্ৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ গতি কৰিছে। প্ৰতি মাহে ৮১০ নিযুত লোকে ৫ কিল'গ্ৰাম বিনামূলীয়া খাদ্যশস্য লাভ কৰি আছে। ৫৮ কোটিতকৈও অধিক নতুন জন-ধন বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে। এতিয়া ৪৪০ নিযুতৰো অধিক লোকৰ হাতত আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ড আছে, যিয়ে ৫ লাখ টকালৈকে স্বাস্থ্য পৰিসেৱা প্ৰদান কৰে। ১৬ কোটি পৰিয়ালক নলৰ পানীৰ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে, আনহাতে ১৩ কোটি কৃষকে পিএম-কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অধীনত সাহায্য লাভ কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে ১২৭.৬ নিযুত পৰিয়ালৰ বাবে শৌচালয়ৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, ১০৫.৫ নিযুত পৰিয়ালে এলপিজি সংযোগ লাভ কৰিছে আৰু ৪ কোটিতকৈও অধিক লোকৰ বাবে পকা বাসগৃহৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ৩ কোটিতকৈও অধিক গ্ৰাম্য দৰিদ্ৰ মহিলা 'লখপতি দিদি’ হৈ পৰিছে আৰু ৯৩ লাখ আত্মসহায়ক গোট গঠন কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে আজি ডিজিটেল লেনদেনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰত প্ৰথম, মোবাইল নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিতীয় আৰু ষ্টাৰ্টআপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত তৃতীয় স্থানত আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সেয়া ক’ভিড-১৯ মহামাৰী হওক বা আন্তৰ্জাতিক সংঘাতৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বান, ভাৰতে কেৱল সংকটবোৰ কাৰ্যকৰীভাৱে পৰিচালনা কৰাই নহয়, আগবাঢ়ি যোৱাটোও অব্যাহত ৰাখিছে। যোৱা ১২ বছৰত জিডিপিৰ বৃদ্ধিৰ সংখ্যা এই কথাৰ প্ৰমাণ যে অসংখ্য প্ৰত্যাহ্বান সত্বেও দেশখনে দূৰদৰ্শী আৰু শক্তিশালী নেতৃত্বৰ জৰিয়তে ইয়াক অতিক্ৰম কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ ভাৰতৰ ব্যৱস্থাপনাক আনকি উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহেও মহামাৰীৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্ব ইতিহাসত এক মান হিচাপে স্বীকাৰ কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates Land Port Management System (VINIMAY) in New Delhi
Modi Ji to become the longest-serving continuously elected Prime Minister of India tomorrow; a moment of pride for the entire nation
LPMS and Smart Borders will together create a more secure and modern border management system; curbing illegal activities and ensuring a robust and secure framework is certain
The Land Ports Authority is emerging as a key pillar of the four-pronged border security strategy
Land Port Management System (LPMS) launched: 90% of paperwork eliminated, Single Electronic Window introduced, and 40–60% reduction in processing time achieved; laying a new digital foundation for Smart Borders
Fifteen land ports are currently operational across the country, with plans to develop 11 more land ports over the next three years
Land ports are playing a vital role in reducing migration from border districts, strengthening local economies, and enhancing cultural and people-to-people connectivity across borders
Land port trade has grown from ₹5,000 crore in 2014 to ₹83,000 crore today—a 16-fold increase during the 12 years of the Modi Government
Through LPMS, real-time data sharing among ICEGATE, the Motor Vehicle System, CBIC, BSF, DGFT, UIDAI, and ULIP on a single platform will strengthen coordination among border agencies and enhance the efficiency, security, and effectiveness of border management
With cargo management, vehicle processing, and inter-agency coordination now integrated on a single platform, LPMS has transformed land ports into a vital component of the country's security architecture
09 JUN 2026 8:22PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launched Land Port Management System (LPMS– ‘VINIMAY’), in New Delhi. On this occasion, several dignitaries were present, including the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau, the Secretary (Border Management) and the Chairman, Land Ports Authority of India.
Addressing the programme, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that after 2014, under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Land Port Authority was given a new direction. Moving beyond a security-centric approach, land ports were developed as the first line of defence for security, a means to facilitate trade, and a bridge for people-to-people connectivity. At the same time, land ports have played a significant role in the holistic development of border areas, promoting legitimate trade, and addressing challenges such as migration from border villages and districts. Easier movement of people across borders has strengthened mutual trust between the people of both countries and enhanced cultural exchange. He said that in a country like India, with its vast land borders, border management plays a very important role.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Ministry of Home Affairs is working on a four-pronged strategy to secure India's borders under the concept of Smart Borders. The Land Ports Authority is set to play a crucial role in realizing this Smart Border vision. He stated that the Land Port Management System has been designed keeping in mind the requirements of all stakeholders, while giving special emphasis to security. Together with the Smart Border initiative, this system will help to create an impregnable and secure border management framework. He said that LPMS and the Smart Border initiative will together create a more secure and modern border management system. He added that this will help curb illegal activities and ensure the establishment of a robust and secure framework.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Land Ports Authority has developed a modern, digital, integrated, and real-time management system for its land ports, bringing all stakeholders onto a single platform. He stated that through the Land Port Management System, the Land Ports Authority has fulfilled the core vision behind the establishment of land ports. In the coming days, we will make the Land Port Management System an integral part of the country's Smart Security Grid, thereby ensuring not only our economic security but also our physical security. He said that this initiative of the Land Ports Authority will help fully realize the vision of Smart Borders. The system will provide an integrated digital platform for the management of cargo, passengers, and vehicles. It will enhance coordination among various agencies and make the exchange of information extremely seamless. Nearly 90% of paperwork will be eliminated. The Single Electronic Window and Automatic Number Plate Recognition (ANPR)-based gate operation system will result in significant time savings. Truck waiting times are expected to reduce by approximately 40% to 60%, while gate processing times will reduce by 22% to 35%. This will not only boost trade but also promote tourism and facilitate better coordination, dialogue, and cultural exchange between the citizens of both countries.
The Home Minister said that through LPMS, real-time data sharing among ICEGATE, the Motor Vehicle System, CBIC, BSF, DGFT, UIDAI, and ULIP on a common platform will further strengthen coordination among agencies operating at the borders. He said that a platform enabling coordination and information exchange among all these stakeholders will prove extremely beneficial for the country and will provide fresh momentum to development. He said that land ports have undergone a significant transformation over the past 12 years. While trade through land ports stood at ₹5,000 crore in 2014, it has now increased to ₹83,000 crore, reflecting a 16-fold growth. Shri Shah further stated that 15 land ports are currently operational, and 11 additional land ports are expected to become operational over the next two to three years.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah expressed confidence that the vision envisaged by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji for land ports will be achieved within the stipulated timeframe. He said that when this initiative of the Land Ports Authority is integrated with the Smart Border concept, the Land Ports Authority will emerge as a vital component of both India's economic security and border security.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that June 9, 2026, will be remembered as a very significant day in the history of the country. He noted that it marks the completion of 12 years of continuous governance under Shri Narendra Modi Ji as Prime Minister. He said that while some leaders spend most of their time merely trying to remain in power, Modi Ji has treated the past 12 years in office as a period of dedicated service and has steered the entire nation on the path of development. He added that Modi Ji has made service to the nation the very purpose of his life and remains committed to taking the country forward. Like a selfless Karmayogi, Modi Ji has achieved numerous milestones, due to which India has today emerged as a global benchmark and a milestone of progress across diverse sectors.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji completes 4,398 days in office today as an elected Prime Minister and will surpass the record of former Prime Minister Jawaharlal Nehru tomorrow. He said that Modi Ji will then have the distinction of serving the nation for the longest continuous period as an elected Prime Minister of India. He stated that during his tenure, Modi Ji made public welfare the guiding principle of governance.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji introduced a new vision — that every citizen of India should have a permanent house of their own. Today, nearly 4 crore pucca houses have already been provided to Indian citizens, and the construction of another 2 crore houses is underway. He said that within the next two years, there will not be a single family in India without a pucca home of its own. Shri Shah stated that along with housing, facilities such as LPG connections, toilets, safe drinking water, free healthcare coverage of up to ₹5 lakh, and 5 to 7 kilograms of free food grains per person every month are being ensured. He said that Modi Ji has provided these basic amenities within just 12 years of his tenure to people whose families had struggled for generations to access such essential services. Shri Shah said that Modi Ji has redefined the meaning of development. He introduced the concept of ‘360-degree development’ in India’s administrative history, encompassing every dimension of governance and progress. India has also emerged as the fastest-growing major economy in the world. The Home Minister further said that 250 million people have moved above the poverty line over the past 12 years. Despite an uncertain global environment, India continues to advance steadily and rapidly towards its goals with stability and resilience.
Shri Amit Shah said that India’s democracy has undergone a fundamental transformation over the past 12 years. He noted that dynastic politics, caste-based politics, and corruption had become such deep-rooted maladies in the democratic system that people had grown accustomed to living with them. However, Prime Minister Shri Narendra Modi brought about a basic and far-reaching change in India’s democratic framework. He said that Modi Ji replaced politics driven by family lineage, caste considerations, and the influence of wealth accumulated through corruption with a politics centred on performance and good governance. He said that, as a result, many states witnessed the repeat of our governments, leading to greater stability, the formulation of long-term policies, and more effective implementation and monitoring of those policies. In the political history of the country, if the credit for establishing the politics of performance is to be given to anyone, it belongs to Modi Ji. Union Home Minister said that rather than merely speaking about women’s development, Modi Ji advanced the concept of Women-Led Development. He noted that there was once hesitation in society about encouraging women to take leadership roles in fields such as the armed forces, policing, science, research, entrepreneurship, drones, sports, startups, and space. Shri Shah said that seeing women serving in equal numbers among the Border Security Force’s border guards, even in some of the most challenging border areas, is a matter of immense pride and satisfaction. He further said that Modi Ji also transformed the concept of citizen engagement. Through the creation of Aspirational Districts and Aspirational Blocks, he translated the vision of inclusive development into reality. Districts that had lagged behind in the development journey were given specific development targets across more than 30 parameters, along with adequate resources, with the objective of bringing them on par with the most developed districts in the country. He stated that several Aspirational Districts have now reached levels comparable to the top five districts in the country across a number of parameters. The Home Minister added that this vision of inclusive development is now advancing through administrative motivation, the awakening of people’s aspirations, and a spirit of collective effort and achievement. Earlier, it was often believed that only those districts represented by influential ministers or Members of Parliament would receive substantial development, but this mindset has been fundamentally transformed.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that over the past 12 years, 250 million people have moved above the poverty line. Every month, 810 million people are receiving 5 kilograms of free food grains. More than 580 million new Jan-Dhan bank accounts have been opened. Over 440 million people now possess Ayushman Bharat cards, providing health coverage of up to ₹5 lakh. Tap water connections have been provided to 160 million households, while 130 million farmers have received assistance under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme. He further stated that 127.6 million households have been provided with toilets, 105.5 million households have received LPG connections, and more than 40 million people have been provided with pucca housing. More than 30 million rural poor women have become ‘Lakhpati Didis’, and 9.3 million Self-Help Groups have been formed. Shri Shah said that today India ranks first in the world in digital transactions, second in mobile manufacturing, and third in the startup ecosystem. He noted that whether it was the COVID-19 pandemic or the economic challenges arising from global conflicts, India not only managed the crises effectively but also continued to move forward. The GDP growth figures over the past 12 years stand as testimony to the fact that, despite numerous challenges, the country overcame them through visionary and strong leadership. Shri Shah added that India’s management of the COVID-19 pandemic has been acknowledged even by developed nations as a benchmark in the global history of responding to large-scale pandemics.