ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମକୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ଭାରତ ଇତିହାସରେ ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ; ସର୍ବାଧିକ ସମୟ କାର୍ଯ୍ୟରତ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବେ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସୀମା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗଠନରେ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହେବ ଏଲ୍‌ପିଏମ୍‌ଏସ୍‌ ଓ ସ୍ମାର୍ଟ ବର୍ଡର
ଚତୁଃସ୍ତରୀୟ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ରଣନୀତିର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛି ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍‍ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ
09 JUN 2026 8:22PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ବିନିମୟ) କୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ସୀମା ପରିଚାଳନା ସଚିବ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍‍ ପୋର୍ଟ ପ୍ରାଧିକରଣର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହା ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ନେତୃତ୍ୱରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍‍ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ମିଳିଛି। ସୁରକ୍ଷା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ, ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍‍ ପୋର୍ଟ ଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରଥମ ଢାଲ, ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାର ମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥି ସହିତ, ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ, ବୈଧ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ସୀମାନ୍ତ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ ଭଳି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍‍ ପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହଜ ଗମନାଗମନ ଦ୍ୱାରା ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଉନ୍ନତ ବିନିମୟ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଭଳି ବିଶାଳ ଭୂ-ପରିବେଷ୍ଟିତ ଦେଶରେ ସୀମା ପରିଚାଳନାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 'ସ୍ମାର୍ଟ ସୀମା ’ ର ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ ଭାରତର ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଚତୁର୍ମୁଖୀ ରଣନୀତି ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହି ସ୍ମାର୍ଟ ସୀମା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ (ଏଲ. ପି. ଏମ. ଏସ.) ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସ୍ମାର୍ଟ ସୀମା ଧାରଣା ସହିତ ମିଶି ଏକ ଅଭେଦ୍ୟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସୀମା ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଲ୍. ପି. ଏମ୍. ଏସ୍. ଏବଂ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟର ମିଳିତ ଭାବେ ଏକ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସୀମା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବେ। ଏହା ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ନିଜର ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ, ଡିଜିଟାଲ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ବାସ୍ତବ-ସମୟ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକାଠି ଯୋଡ଼ିହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜରିଆରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟର ମୂଳ ପରିକଳ୍ପନା ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ମ୍ୟାନେଜମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମକୁ ଦେଶର ସ୍ମାର୍ଟ ସିକ୍ୟୁରିଟି ଗ୍ରୀଡର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ କରିଦେବୁ, ଯାହା ଆମର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଭୌତିକ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ୍ ପୋର୍ଟ ଅଥରିଟିର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ମାର୍ଟ ବର୍ଡର୍ ଧାରଣାକୁ ସାକାର କରିବାରେ ଏକ ଦୀର୍ଘ ପଥରେ ସହାୟକ ହେବ। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଗୋ, ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ଯାନ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସହଜ ହେବ। ୯୦% କାଗଜପତ୍ର କାମ ଶେଷ ହୋଇଯିବ। ସିଙ୍ଗଲ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ୱିଣ୍ଡୋ ଏବଂ ଅଟୋମେଟିକ୍ ନମ୍ବର ପ୍ଲେଟ୍ ଆଇଡେଣ୍ଟିଫିକେସନ୍ ଆଧାରିତ ଗେଟ୍ ଅପରେସନ୍ ସିଷ୍ଟମ୍ ଅନେକ ସମୟ ସଞ୍ଚୟ କରିବ। ଟ୍ରକର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ସମୟ ପ୍ରାୟ ୪୦%ରୁ ୬୦% ଏବଂ ଗେଟ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସମୟ ୨୨% ରୁ ୩୫% ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହା କେବଳ ବାଣିଜ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶର ନାଗରିକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉନ୍ନତ ସମନ୍ୱୟ, ଭାବ ବିନିମୟ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିନିମୟକୁ ସୁଗମ କରିବ।
ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏଲ୍. ପି. ଏମ୍. ଏସ୍. ଜରିଆରେ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଆଇ. ସି. ଇ. ଜି. ଏ. ଟି. ଇ., ମୋଟର ଯାନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସି. ବି. ଆଇ. ସି., ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍., ଡି. ଜି. ଏଫ୍. ଟି., ୟୁ. ଆଇ. ଡି. ଏ. ଆଇ. ଏବଂ ୟୁ. ଏଲ୍. ଆଇ. ପି. ର ବାସ୍ତବ-ସମୟ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସୀମାରେ ଥିବା ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନର ମଞ୍ଚ ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୁବିଧାଜନକ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଏକ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ୨୦୧୪ ରେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ବାଣିଜ୍ୟ ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଯାହା ଆଜି ୮୩,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ୧୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ୧୫ଟି ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରହିଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୩ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୧ଟି ଅତିରିକ୍ତ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ମାର୍ଟ ସୀମାର ଧାରଣା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବ, ସେତେବେଳେ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପୋର୍ଟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଉଭୟ ଆମର ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୀମା ସୁରକ୍ଷାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ପାଲଟିବେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୯ ଜୁନ୍‍, ୨୦୨୬ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଶାସନର ୧୨ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବାର ଏହା ଏକ ଅବସର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ନେତା ଅଧିକାଂଶ ସମୟ କ୍ଷମତାରେ ରହି ବିତାଇଥାନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୋଦୀ ଜୀ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷର କ୍ଷମତାକୁ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଆଗେଇ ନେବାର ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶସେବାକୁ ଜୀବନର ଅର୍ଥରେ ପରିଣତ କରି ମୋଦୀ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି। ନିଷ୍କାମ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ ଭଳି ମୋଦିଜୀ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଅନେକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ଆଜି ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ କ୍ରମାଗତ ୪୩୯୮ ଦିନ ପୂରଣ କରିବେ ଏବଂ ଆସନ୍ତାକାଲି ଶ୍ରୀ ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁ ଜୀଙ୍କ ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗିବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଦେଶରେ ନିର୍ବାଚିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଦୀର୍ଘତମ ସମୟ ଧରି କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଦେଶର ସେବା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଲୋକ କଲ୍ୟାଣକୁ ଶାସନର ଆଧାରଶିଳା କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଏକ ନୂତନ ଧାରଣା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ଏକ ପକ୍କା ଘର ରହିବା ଉଚିତ। ଆଜି ଭାରତର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ୪ କୋଟି ପକ୍କା ଘର ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ୨ କୋଟି ଘର ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତରେ ଏପରି ଗୋଟିଏ ବି ପରିବାର ରହିବ ନାହିଁ ଯାହାର ନିଜର ପକ୍କା ଘର ନାହିଁ। ଘର ସହିତ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍, ଶୌଚାଳୟ, ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ, ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା, ପ୍ରତି ମାସରେ ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ୫ ରୁ ୭ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଭଳି ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଚାରି ପିଢ଼ି ଧରି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପାଇଁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମୋଦୀ ଜୀ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳର ମାତ୍ର ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ ବିକାଶର ଅର୍ଥ ବଦଳାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୋଦୀ ଜୀ ଭାରତର ପ୍ରଶାସନିକ ଇତିହାସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରି ‘୩୬୦ ଡିଗ୍ରୀ ବିକାଶ' ର ପରିକଳ୍ପନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ 'ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚ' ମଧ୍ୟରେ ଗଣାଯାଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ କି ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଆଜି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତ ବଡ଼ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଉଠିଛନ୍ତି। ଅସ୍ଥିର ବୈଶ୍ୱିକ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ଭାରତ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବଂଶବାଦ, ଜାତିବାଦ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ଏତେ କ୍ଷତିକାରକ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସହ ରହିବା ଅଭ୍ୟାସ କରିଦେଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆମ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଏକ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲେ। ସେ ପାରିବାରିକ ରାଜନୀତି, ଜାତି ରାଜନୀତି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଜିତ ଅର୍ଥର ପ୍ରଭାବର ରାଜନୀତିକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ ରାଜନୀତି ସହିତ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଏହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ବାରମ୍ବାର ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର, ସ୍ଥିରତା, ସ୍ଥିର ନୀତି ଏବଂ ସରଳ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ତଦାରଖ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଦେଶର ରାଜନୈତିକ ଇତିହାସରେ, ଯଦି କାହାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନର ରାଜନୀତି କରିବାର ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସେହି ଶ୍ରେୟ ମୋଦିଜୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଏ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳା ବିକାଶ ବିଷୟରେ କହିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ମୋଦିଜୀ ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିଲେ। ସେନା, ପୁଲିସ, ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଡ୍ରୋନ, କ୍ରୀଡ଼ା, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ମହାକାଶ-ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଦେଶର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ସମାଜରେ ଦ୍ୱିଧା ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସବୁଠାରୁ କଠିନ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିୟୋଜିତ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ସୀମା ସୁରକ୍ଷା କର୍ମୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ଝିଅଙ୍କୁ ଦେଖି ଖୁସି ଲାଗୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦିଜୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗର ଧାରଣାକୁ ମଧ୍ୟ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ବ୍ଲକ ସୃଷ୍ଟି କରି ସମାବେଶୀ ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନାକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେଇଥିଲେ। ବିକାଶ ଦୌଡ଼ରେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଉଥିବା ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦ ରୁ ଅଧିକ ମାନଦଣ୍ଡରେ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଇ ଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ବିକଶିତ ଜିଲ୍ଲା ସହିତ ସମାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେତେକ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା ଏବେ ବିଭିନ୍ନ ମାନଦଣ୍ଡରେ ଦେଶର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଜିଲ୍ଲା ସହ ସମକକ୍ଷ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମାବେଶୀ ବିକାଶର ଏହି ପରିକଳ୍ପନା ଏବେ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରେରଣା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରୁଛି ଏବଂ ପୁରୁଷାର୍ଥ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି, ଯେତେବେଳେ କି ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିଲା ଯେ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରୁ ଜଣେ ମନ୍ତ୍ରୀ କିମ୍ବା ସାଂସଦ ହେବେ, ସେ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାର ବିକାଶ କରିବେ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ୮୧ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ୫ କିଲୋ ମାଗଣା ରାସନ ମିଳୁଛି। ୫୮ କୋଟି ନୂଆ ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ୪୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ କାର୍ଡ ରହିଛି। ୧୬ କୋଟି ଘରକୁ ନଳ ଯୋଗେ ଜଳଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ୧୩ କୋଟି କୃଷକ ସହାୟତା ପାଇଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ୧୨୭.୬ ନିୟୁତ ଘରୋଇ ଶୌଚାଳୟ ରହିଛି। ୧୦୫.୫ ନିୟୁତ ଘରେ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି। ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଗରିବ ମହିଳା ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ୯୩ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ କରାଯାଇଛି। ଆଜି ଡିଜିଟାଲ କାରବାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ନମ୍ବର, ମୋବାଇଲ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ, "କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ହେଉ କିମ୍ବା ବୈଶ୍ୱିକ ଯୁଦ୍ଧ କାରଣରୁ ଉପୁଜିଥିବା ଆର୍ଥିକ ସଙ୍କଟ, ଆମେ ଭାରତକୁ ସମ୍ଭାଳିଛୁ ଏବଂ ଆଗକୁ ନେଇଛୁ। କ୍ରମାଗତ ୧୨ ବର୍ଷର ଜି.ଡି.ପି. ତଥ୍ୟ ଏହି ସତ୍ୟର ସାକ୍ଷୀ ଯେ ଅସୁବିଧା ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିସମ୍ପନ୍ନ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ନେତୃତ୍ୱ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଲୁ। ଭାରତର କୋଭିଡ ପରିଚାଳନାକୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱ ମହାମାରୀ ମୁକାବିଲା ଇତିହାସରେ ଏକ ରେକର୍ଡ ଭାବେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates Land Port Management System (VINIMAY) in New Delhi
Modi Ji to become the longest-serving continuously elected Prime Minister of India tomorrow; a moment of pride for the entire nation
LPMS and Smart Borders will together create a more secure and modern border management system; curbing illegal activities and ensuring a robust and secure framework is certain
The Land Ports Authority is emerging as a key pillar of the four-pronged border security strategy
Land Port Management System (LPMS) launched: 90% of paperwork eliminated, Single Electronic Window introduced, and 40–60% reduction in processing time achieved; laying a new digital foundation for Smart Borders
Fifteen land ports are currently operational across the country, with plans to develop 11 more land ports over the next three years
Land ports are playing a vital role in reducing migration from border districts, strengthening local economies, and enhancing cultural and people-to-people connectivity across borders
Land port trade has grown from ₹5,000 crore in 2014 to ₹83,000 crore today—a 16-fold increase during the 12 years of the Modi Government
Through LPMS, real-time data sharing among ICEGATE, the Motor Vehicle System, CBIC, BSF, DGFT, UIDAI, and ULIP on a single platform will strengthen coordination among border agencies and enhance the efficiency, security, and effectiveness of border management
With cargo management, vehicle processing, and inter-agency coordination now integrated on a single platform, LPMS has transformed land ports into a vital component of the country's security architecture
09 JUN 2026 8:22PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah launched Land Port Management System (LPMS– ‘VINIMAY’), in New Delhi. On this occasion, several dignitaries were present, including the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau, the Secretary (Border Management) and the Chairman, Land Ports Authority of India.
Addressing the programme, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that after 2014, under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Land Port Authority was given a new direction. Moving beyond a security-centric approach, land ports were developed as the first line of defence for security, a means to facilitate trade, and a bridge for people-to-people connectivity. At the same time, land ports have played a significant role in the holistic development of border areas, promoting legitimate trade, and addressing challenges such as migration from border villages and districts. Easier movement of people across borders has strengthened mutual trust between the people of both countries and enhanced cultural exchange. He said that in a country like India, with its vast land borders, border management plays a very important role.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Ministry of Home Affairs is working on a four-pronged strategy to secure India's borders under the concept of Smart Borders. The Land Ports Authority is set to play a crucial role in realizing this Smart Border vision. He stated that the Land Port Management System has been designed keeping in mind the requirements of all stakeholders, while giving special emphasis to security. Together with the Smart Border initiative, this system will help to create an impregnable and secure border management framework. He said that LPMS and the Smart Border initiative will together create a more secure and modern border management system. He added that this will help curb illegal activities and ensure the establishment of a robust and secure framework.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that the Land Ports Authority has developed a modern, digital, integrated, and real-time management system for its land ports, bringing all stakeholders onto a single platform. He stated that through the Land Port Management System, the Land Ports Authority has fulfilled the core vision behind the establishment of land ports. In the coming days, we will make the Land Port Management System an integral part of the country's Smart Security Grid, thereby ensuring not only our economic security but also our physical security. He said that this initiative of the Land Ports Authority will help fully realize the vision of Smart Borders. The system will provide an integrated digital platform for the management of cargo, passengers, and vehicles. It will enhance coordination among various agencies and make the exchange of information extremely seamless. Nearly 90% of paperwork will be eliminated. The Single Electronic Window and Automatic Number Plate Recognition (ANPR)-based gate operation system will result in significant time savings. Truck waiting times are expected to reduce by approximately 40% to 60%, while gate processing times will reduce by 22% to 35%. This will not only boost trade but also promote tourism and facilitate better coordination, dialogue, and cultural exchange between the citizens of both countries.
The Home Minister said that through LPMS, real-time data sharing among ICEGATE, the Motor Vehicle System, CBIC, BSF, DGFT, UIDAI, and ULIP on a common platform will further strengthen coordination among agencies operating at the borders. He said that a platform enabling coordination and information exchange among all these stakeholders will prove extremely beneficial for the country and will provide fresh momentum to development. He said that land ports have undergone a significant transformation over the past 12 years. While trade through land ports stood at ₹5,000 crore in 2014, it has now increased to ₹83,000 crore, reflecting a 16-fold growth. Shri Shah further stated that 15 land ports are currently operational, and 11 additional land ports are expected to become operational over the next two to three years.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah expressed confidence that the vision envisaged by Prime Minister Shri Narendra Modi Ji for land ports will be achieved within the stipulated timeframe. He said that when this initiative of the Land Ports Authority is integrated with the Smart Border concept, the Land Ports Authority will emerge as a vital component of both India's economic security and border security.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that June 9, 2026, will be remembered as a very significant day in the history of the country. He noted that it marks the completion of 12 years of continuous governance under Shri Narendra Modi Ji as Prime Minister. He said that while some leaders spend most of their time merely trying to remain in power, Modi Ji has treated the past 12 years in office as a period of dedicated service and has steered the entire nation on the path of development. He added that Modi Ji has made service to the nation the very purpose of his life and remains committed to taking the country forward. Like a selfless Karmayogi, Modi Ji has achieved numerous milestones, due to which India has today emerged as a global benchmark and a milestone of progress across diverse sectors.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji completes 4,398 days in office today as an elected Prime Minister and will surpass the record of former Prime Minister Jawaharlal Nehru tomorrow. He said that Modi Ji will then have the distinction of serving the nation for the longest continuous period as an elected Prime Minister of India. He stated that during his tenure, Modi Ji made public welfare the guiding principle of governance.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji introduced a new vision — that every citizen of India should have a permanent house of their own. Today, nearly 4 crore pucca houses have already been provided to Indian citizens, and the construction of another 2 crore houses is underway. He said that within the next two years, there will not be a single family in India without a pucca home of its own. Shri Shah stated that along with housing, facilities such as LPG connections, toilets, safe drinking water, free healthcare coverage of up to ₹5 lakh, and 5 to 7 kilograms of free food grains per person every month are being ensured. He said that Modi Ji has provided these basic amenities within just 12 years of his tenure to people whose families had struggled for generations to access such essential services. Shri Shah said that Modi Ji has redefined the meaning of development. He introduced the concept of ‘360-degree development’ in India’s administrative history, encompassing every dimension of governance and progress. India has also emerged as the fastest-growing major economy in the world. The Home Minister further said that 250 million people have moved above the poverty line over the past 12 years. Despite an uncertain global environment, India continues to advance steadily and rapidly towards its goals with stability and resilience.
Shri Amit Shah said that India’s democracy has undergone a fundamental transformation over the past 12 years. He noted that dynastic politics, caste-based politics, and corruption had become such deep-rooted maladies in the democratic system that people had grown accustomed to living with them. However, Prime Minister Shri Narendra Modi brought about a basic and far-reaching change in India’s democratic framework. He said that Modi Ji replaced politics driven by family lineage, caste considerations, and the influence of wealth accumulated through corruption with a politics centred on performance and good governance. He said that, as a result, many states witnessed the repeat of our governments, leading to greater stability, the formulation of long-term policies, and more effective implementation and monitoring of those policies. In the political history of the country, if the credit for establishing the politics of performance is to be given to anyone, it belongs to Modi Ji. Union Home Minister said that rather than merely speaking about women’s development, Modi Ji advanced the concept of Women-Led Development. He noted that there was once hesitation in society about encouraging women to take leadership roles in fields such as the armed forces, policing, science, research, entrepreneurship, drones, sports, startups, and space. Shri Shah said that seeing women serving in equal numbers among the Border Security Force’s border guards, even in some of the most challenging border areas, is a matter of immense pride and satisfaction. He further said that Modi Ji also transformed the concept of citizen engagement. Through the creation of Aspirational Districts and Aspirational Blocks, he translated the vision of inclusive development into reality. Districts that had lagged behind in the development journey were given specific development targets across more than 30 parameters, along with adequate resources, with the objective of bringing them on par with the most developed districts in the country. He stated that several Aspirational Districts have now reached levels comparable to the top five districts in the country across a number of parameters. The Home Minister added that this vision of inclusive development is now advancing through administrative motivation, the awakening of people’s aspirations, and a spirit of collective effort and achievement. Earlier, it was often believed that only those districts represented by influential ministers or Members of Parliament would receive substantial development, but this mindset has been fundamentally transformed.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that over the past 12 years, 250 million people have moved above the poverty line. Every month, 810 million people are receiving 5 kilograms of free food grains. More than 580 million new Jan-Dhan bank accounts have been opened. Over 440 million people now possess Ayushman Bharat cards, providing health coverage of up to ₹5 lakh. Tap water connections have been provided to 160 million households, while 130 million farmers have received assistance under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme. He further stated that 127.6 million households have been provided with toilets, 105.5 million households have received LPG connections, and more than 40 million people have been provided with pucca housing. More than 30 million rural poor women have become ‘Lakhpati Didis’, and 9.3 million Self-Help Groups have been formed. Shri Shah said that today India ranks first in the world in digital transactions, second in mobile manufacturing, and third in the startup ecosystem. He noted that whether it was the COVID-19 pandemic or the economic challenges arising from global conflicts, India not only managed the crises effectively but also continued to move forward. The GDP growth figures over the past 12 years stand as testimony to the fact that, despite numerous challenges, the country overcame them through visionary and strong leadership. Shri Shah added that India’s management of the COVID-19 pandemic has been acknowledged even by developed nations as a benchmark in the global history of responding to large-scale pandemics.