মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ ২০২৬ৰ বাবে মনোনয়ন দাখিলৰ অন্তিম তাৰিখ ৩১ জুলাই
৫ৰ পৰা ১৮ বছৰ বয়সৰ যোগ্য শিশুৱে কৰিব পাৰিব যোগদান আবেদন
স্ব-মনোনয়ন আৰু তৃতীয় পক্ষৰ পৰামৰ্শ দুয়োটাই গ্ৰহণ কৰা হ'ব
09 JUN 2026 3:48PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰাষ্ট্ৰীয় বালপুৰস্কাৰ (পিএমআৰবিপি) ২০২৬ৰ বাবে অনলাইন আবেদনৰ আহ্বান জনাইছে মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে।
এই বঁটাৰ বাবে আবেদন প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছিল ২০২৬ চনৰ ১ এপ্ৰিলত, আবেদনৰ শেষ তাৰিখ ৩১ জুলাই ২০২৬ তাৰিখে নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।সকলো আবেদন https://awards.gov.in ত জমা দিব লাগিব।
৫ৰ পৰা ১৮ বছৰৰ ভিতৰৰ শিশু (২০২৬ চনৰ ৩১ জুলাই তাৰিখলৈকে), যিসকল বৰ্তমান ভাৰতত বাস কৰা ভাৰতীয় নাগৰিক, তেওঁলোক এই সন্মানৰ বাবে যোগ্য। স্ব-মনোনয়ন আৰু তৃতীয় পক্ষৰ পৰামৰ্শ দুয়োটা গ্ৰহণ কৰা হ'ব। আবেদনকাৰীয়ে মৌলিক ব্যক্তিগত তথ্য আৰু বঁটাৰ শ্ৰেণী পূৰণ কৰিব লাগিব আৰু তাৰ পিছত শেহতীয়া ফটো আৰু সমৰ্থনকাৰী নথিপত্ৰ আপলোড কৰিব লাগিব। লগতে তেওঁলোকে এই কৃতিত্ব আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ বিষয়ে এটা লেখনি (১০০০-শব্দৰ ভিতৰত ) জমা দিব লাগিব।
পিএমআৰবিপি বঁটাৰ জৰিয়তে ছটা ক্ষেত্ৰত অসাধাৰণ কৃতিত্বৰ বাবে শিশুসকলক সন্মান জনোৱা হয়।
সাহসিকতা: যিসকল শিশুৱে আনক বচাবলৈ নিজৰ জীৱনকো তুচ্ছজ্ঞান কৰিছিল বা অসাধাৰণ সাহস দেখুৱাইছিল
ক্ৰীড়া: ৰাষ্ট্ৰীয় বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতাত প্ৰশংসা লাভ কৰা শিশু
সমাজ সেৱা: সমাজৰ দিশসমূহ সংস্কাৰ কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে, পৰিৱেশ সংৰক্ষণ কৰাত, অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলক সহায় কৰাৰ বাবে পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা আৰু জাতীয় কামৰ পক্ষত থিয় দিয়া শিশুসকল
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি: শিশুৱে কৰা উদ্ভাৱন, গৱেষণা বা আৰ্হি আদি
পৰিৱেশ: বহনক্ষম পদ্ধতি, সজাগতা অভিযান, বা পৰিৱেশ উদ্ভাৱন আদি
কলা আৰু সংস্কৃতি: যিসকল শিশুৱে অসাধাৰণ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰিছে আৰু সংগীত, নৃত্য, লেখা, চিত্ৰকলা, পৰিবেশন বা অন্যান্য কলাত পাৰদৰ্শিতা দেখুৱাইছে ।
মহিলা আৰু শিশু উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ জৰিয়তে বিদ্যালয়, প্ৰতিষ্ঠান, অভিভাৱক, গুৰু, আৰু জনসাধাৰণক এনে প্ৰতিভাক সক্ৰিয়ভাৱে বিচাৰি উলিয়াবলৈ আৰু তেওঁলোকক মনোনীত কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছে। প্ৰতিগৰাকী যোগ্য শিশুৱে যাতে ৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত জিলিকিবলৈ সুবিধা পায় তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিবলৈ সংশ্লিষ্ট সকলোকে আহ্বান জনোৱা হৈছে।

Ministry of Women and Child Development
Last Date for Submission of nominations for Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar 2026 is 31st July
Children aged 5 to 18 years eligible
Both self-nominations and third-party recommendations accepted
09 JUN 2026 3:48PM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development is calling for online applications for the Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar (PMRBP) 2026.
Applications for the award went live on 1st April 2026, with the last date for applying set to 31st July 2026. All entries must be submitted on https://awards.gov.in.
Children aged between 5 and 18 years (as on 31st July 2026), who are Indian citizens currently residing in India, are eligible. Both self-nominations and third-party recommendations are accepted. Applicants will need to fill in basic personal details and category of award and then upload a recent photograph and supporting documents. They will also need to submit a write-up (up to 1000-words) about the achievement and its impact.
The PMRBP award honours children for extraordinary achievements across six fields.The Categories for nomination are as follows:
• Bravery: Children who risked their lives to save others or showed outstanding courage
• Sports: Children who achieved accolades at national or international level competitions
• Social Service: Children who launched initiatives to help reform aspects of society, preserve the environment, help the underprivileged, and stood for national causes
• Science & Technology: Innovations, research, or prototypes built by children
• Environment: Sustainable practices, awareness campaigns, or eco-innovations
• Art & Culture: Children who exhibited extraordinary talent and excelled in music, dance, writing, painting, performance, or other arts.
The Ministry of Women and Child Development hereby invites schools, institutions, parents, mentors, and the public to actively seek out such talent and nominate them. Let us ensure that every deserving child gets a national platform to shine.