পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ভেনিজুৱেলাৰ ভাৰপ্ৰাপ্ত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীৰ বৈঠক; পুনৰ নিশ্চিত কৰিলে ভাৰতৰ শক্তি বৈচিত্ৰতা কৌশলত ভেনিজুৱেলাৰ গুৰুত্ব
ভূ-ৰাজনৈতিক ব্যাঘাতৰ মাজতে ২০২৬ৰ এপ্ৰিল-মে’ত ভাৰতৰ আগশাৰীৰ খাৰুৱা তেল যোগান ধৰোতাসকলৰ ভিতৰত ভেনিজুৱেলাই শক্তিশালী বিকাশৰ সম্ভাৱনা প্ৰতিফলিত কৰিছে
05 JUN 2026 10:32AM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে নতুন দিল্লীত ২০২৬ৰ ৪ জুনত মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু বিভিন্ন ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল কোম্পানীৰ অধ্যক্ষসকলৰ সৈতে বলিভাৰিয়ান গণৰাজ্য ভেনিজুৱেলাৰ ভাৰপ্ৰাপ্ত ৰাষ্ট্ৰপতি ডেলচি এলোইনা ৰড্ৰিগেজ গোমেজক সাক্ষাৎ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই দুয়োখন দেশৰ মাজত এক স্থায়ী শক্তি অংশীদাৰিত্ব গঢ়ি তোলাৰ সুযোগ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে।
বৈঠকত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে ভাৰত আৰু ভেনিজুৱেলাৰ মাজত এক স্বাভাৱিক অংশীদাৰিত্ব আছে, যাৰ মূল দুয়োখন দেশৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বত নিহিত। তেওঁ ভেনিজুৱেলাৰ শক্তি পুনৰ্গঠনৰ বাবে ভাৰতৰ শক্তিশালী সমৰ্থনৰ কথা পুনৰ নিশ্চিত কৰি লগতে কয় যে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহে ভেনিজুৱেলাত নিজৰ উপস্থিতি অধিক কৰিবলৈ সাজু। ভাৰতৰ শক্তি বৈচিত্ৰতা কৌশলত ভেনিজুৱেলাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক স্বীকৃতি দি তেওঁ ভেনিজুৱেলাৰ সৈতে শক্তি বাণিজ্য গভীৰ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ আগ্ৰহ ব্যক্ত কৰে।
ভাৰতক ভেনিজুৱেলাৰ এক নিৰ্ভৰযোগ্য অংশীদাৰ হিচাপে স্বীকৃতি দি ভাৰপ্ৰাপ্ত ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহক ভেনিজুৱেলাৰ সংস্কাৰিত তেল আৰু গেছ খণ্ডত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আদৰণি জনায়। তেওঁ শক্তি খণ্ডত ভাৰত আৰু ভেনিজুৱেলাৰ মাজত থকা পৰিপূৰকতাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে আৰু উন্নত সহযোগিতাৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ ভেনিজুৱেলা ভ্ৰমণ কৰিবলৈ ভাৰতীয় প্ৰতিনিধি দলক আমন্ত্ৰণ জনায়।
পটভূমি
বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ প্ৰমাণিত তেল ভাণ্ডাৰ থকা ভেনিজুৱেলা হৈছে ভাৰতৰ বাবে খাৰুৱা তেলৰ এক পৰম্পৰাগত যোগানদাতা। ভাৰতৰ অত্যাধুনিক শোধনাগাৰ খণ্ডটো ভেনিজুৱেলাৰ গধুৰ খাৰুৱা তেল শোধনৰ বাবে বিশেষভাৱে সজ্জিত। ভূ-ৰাজনৈতিক আৰু যোগান ব্যাহত হোৱাৰ ফলত উপ-সাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰা খাৰুৱা তেল আমদানিৰ ওপৰত প্ৰভাৱ পৰাৰ লগে লগে ভাৰতে ভেনিজুৱেলাৰ সৈতে ইয়াৰ শক্তি বৈচিত্ৰতাৰ বাবে এক কৌশলগত অংশীদাৰ হিচাপে জড়িত হৈ আছে। এপ্ৰিল আৰু মে’, ২০২৬ত ভাৰতলৈ সৰ্ববৃহৎ খাৰুৱা তেল যোগান ধৰোতাসকলৰ ভিতৰত ভেনিজুৱেলা হৈছে অন্যতম আৰু এয়া হৈছে ভৱিষ্যতৰ সম্ভাৱনাৰ প্ৰতিফলন। ভেনিজুৱেলাৰ পৰা ভাৰতৰ গড় মাহিলী আমদানি ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত ৬৪.০২৭ টিএমটিৰ পৰা বৃদ্ধি হৈ ২০২৬-২৭ বিত্তীয় বৰ্ষত এপ্ৰিল-মে’ত ১,০৪৭.১৪৮ টিএমটি হৈছে।
ভাৰতীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ কোম্পানীবোৰৰ ২০০৮ চনৰ পৰা ভেনিজুৱেলাৰ তেলৰ খনন আৰু উৎপাদন খণ্ডত এক প্ৰতিষ্ঠিত উপস্থিতি আছে, যি তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘম্যাদী প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদৰ্শন কৰে। ভেনিজুৱেলাৰ তেল খণ্ডত ভাৰতৰ মুঠ বিনিয়োগ অৰিনোকো বেল্টত অৱস্থিত ছান ক্ৰিষ্টোবাল আৰু পেট্ৰ’কাৰাবোবো-১ প্ৰকল্পত প্ৰায় ১ বিলিয়ন আমেৰিকান ডলাৰ।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Shri Hardeep Singh Puri holds talks with Venezuela's Acting President; Reaffirms Venezuela's importance in India's energy diversification strategy
Amid geopolitical disruptions, Venezuela, among India's leading Crude Oil suppliers in April–May 2026, reflects strong growth potential
05 JUN 2026 10:32AM by PIB Delhi
Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri called on H.E. Ms. Delcy Eloína Rodríguez Gómez, Acting President of the Bolivarian Republic of Venezuela, in New Delhi on 04 June 2026, along with the senior officials of the Ministry and Chairpersons of various Public Sector Oil companies. Both leaders discussed opportunities for building an enduring energy partnership between the two countries.
During the meeting, the Minister noted that India and Venezuela share a natural partnership rooted in a long-standing friendship between the two countries. He reaffirmed India’s strong support for Venezuela's energy reconstruction, adding that Indian companies are ready to deepen their presence in Venezuela. Recognizing Venezuela’s key role in India’s energy diversification strategy, he conveyed India’s keenness to deepen its energy trade with Venezuela.
Acknowledging India as a reliable partner of Venezuela, the Acting President welcomed Indian companies to actively participate in Venezuela’s reformed oil and gas sector. She highlighted the complementarities that exist between India and Venezuela in the energy sector and invited an Indian delegation to visit Venezuela to explore opportunities for enhanced collaboration.
Background
Venezuela, home to the world's largest proven oil reserves, is a traditional supplier of crude oil to India. India's sophisticated refining sector is uniquely equipped to process Venezuela’s heavy crude. As geopolitical and supply disruptions impacted crude oil imports from the Gulf, India is engaging with Venezuela as a strategic partner for its energy diversification. Venezuela is among the largest crude oil suppliers to India in April and May 2026, a reflection of the future potential. India’s average monthly imports from Venezuela increased from 64.027 TMT during FY 2025-26 to 1,047.148 TMT April-May of FY 2026-27.
Indian Public Sector Companies also have an established presence in Venezuela’s upstream sector, since 2008, demonstrating their long-term commitment. India's total investment in Venezuela's oil sector stands at approximately USD 1 billion in the San Cristóbal and Petrocarabobo-1 projects located in the Orinoco Belt.