গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ গুজৰাটৰ ভুজত ভাৰত-পাকিস্তান সীমান্তত অৱস্থিত জি-৭ সীমান্ত আউটপোষ্টত বিষয়াসকলৰ সৈতে মত বিনিময়, জি-৭ আৰু জি-১৩ সীমান্ত চকী উদ্বোধন
-৪৫ৰ পৰা +৪৫ ডিগ্ৰীলৈ বিএছএফে দৃঢ়তাৰে ‘প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰথম শাৰী’ হিচাপে নিজৰ কৰ্তব্য পালন কৰি আছে- ২০০০ৰো অধিক ছহিদৰ ত্যাগৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন
জি-৭ আৰু জি-১৩ সীমান্ত চকী অভিযান্ত্ৰিকৰ উল্লেখযোগ্য উদাহৰণ, য’ত বিএছএফে অসমতল আৰু দুৰ্গম ভূখণ্ডত এক শক্তিশালী নিৰাপত্তা আন্তঃগাঁথনি স্থাপন কৰিছে
‘চতুৰ্ভুজ সুৰক্ষা গ্ৰীড’ৰ নতুন মন্ত্ৰঃ ৰাজহুৱা, অসামৰিক প্ৰশাসন, সামৰিক বাহিনী আৰু বিএছএফে সহযোগিতাৰ কাম কৰিব; এতিয়া ই কেৱল ‘সীমান্ত সুৰক্ষা’ই নহয়, বৰং ব্যাপক ‘আঞ্চলিক সুৰক্ষা’ হ’ব
মোদী চৰকাৰে সকলো দিশতে ‘লিক-প্ৰুফ সুৰক্ষা গ্ৰীড’ নিৰ্মাণ কৰি আছে; য’তেই কাটা তাঁৰ লগোৱাটো কঠিন, তাত প্ৰযুক্তিগত বেৰ লগাই এক অভেদ্য সুৰক্ষা বেষ্টনী স্থাপন কৰিছে
ৱাচ্চ টাৱাৰ, সংযোগী পথ, খোৱা পানী, চিকিৎসা সুবিধা আৰু আধুনিক বেৰ-মোদী চৰকাৰে সীমান্ত সুৰক্ষাৰ দৃশ্যপট সলনি কৰিছে
পশ্চিমবংগত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ মুহূৰ্ততে বছৰজোৰা অচলাৱস্থা ভংগ হৈছিল; নিৰ্ধাৰিত সময়ৰ পূৰ্বে আৰু মাত্ৰ এসপ্তাহৰ ভিতৰতে বেৰৰ বাবে বিএছএফক ভূমি হস্তান্তৰ কৰা হৈছিল
এসময়ত সুৰক্ষাৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা সংবেদনশীল ছাৰ ক্ৰীক আৰু হাৰামি নালা এতিয়া অভেদ্য হৈ পৰিছে; দুবছৰৰ ভিতৰত এই অঞ্চলটো স্থায়ীভাৱে সুৰক্ষিত কৰা হ’ব
জনসাধাৰণৰ আগত বিএছএফৰ বীৰত্ব প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ গুজৰাটত এটা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে; বহু মাতৃয়ে লিখিছে, ‘আমাৰ সন্তানসকলে বিএছএফত যোগদান কৰিলে আমি গৌৰৱান্বিত হ’ম’
বিএছএফৰ কাৰ্য্যকৰী অধিকাৰক্ষেত্ৰত অতিৰিক্ত এলেকা অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ বাবে আলোচনা চলি আছে; চৰকাৰে প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে বিষয়াসকলৰ বাবে সুবিধা বৃদ্ধি কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে
29 MAY 2026 4:53PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি গুজৰাটৰ ভুজত দুটা সীমান্ত চকী উদ্বোধন কৰি সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীৰ (বিএছএফ) জোৱানসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্র পেটেল, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী হৰ্ষ সংঘৱী, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব, চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আইবি)ৰ সঞ্চালক, সীমান্ত ব্যৱস্থাপনাৰ সচিব, বিএছএফৰ সঞ্চালকপ্ৰধান আৰু কেইবাগৰাকীও জ্যেষ্ঠ বিষয়া এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
সমাৱেশত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিএছএফৰ জোৱানসকলে অত্যন্ত প্ৰতিকূল বতৰ আৰু কঠিন ভৌগোলিক পৰিস্থিতিত বাস কৰে, অৱশ্যে এই ঠাইখন ভ্ৰমণ কৰি আৰু তেওঁলোকক হাঁহি মুখৰে ভাৰতৰ সীমান্ত ৰক্ষা কৰি থকা দেখি অনুভৱ হৈছে যে তুলনামূলকভাৱে আমাৰ নিজৰ কামসমূহ যথেষ্ট সৰল। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে যদি বিএছএফৰ জোৱানসকল ক্লান্ত নহয়, তেন্তে আমাৰ ক্লান্ত অনুভৱ কৰাৰ কোনো অধিকাৰ নাই।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আৰম্ভণিৰে পৰা ৬০ বছৰ ধৰি বিএছএফে দেশৰ দুটা আটাইতকৈ প্ৰত্যাহ্বানপূৰ্ণ সীমান্ত সুৰক্ষিত কৰাৰ দায়িত্ব বহন কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই সীমান্তত নিয়োজিত বিএছএফৰ জোৱানসকলে -৪৫ ডিগ্ৰীৰ পৰা +৪৫ ডিগ্ৰীপৰ্যন্ত উষ্ণতা সহ্য কৰি প্ৰতিটো সম্ভৱপৰ পৰিস্থিতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। কোনো কোনো অঞ্চলত কচ্ছৰ দুৰ্গম মৰুভূমি আৰু ছাৰ ক্ৰীক আৰু হাৰামি নালাৰ জলাশয় আছে; আন ঠাইত বিএছএফৰ জোৱানসকলে অধিক উষ্ণতা বৃদ্ধিৰ মাজতো ৰাজস্থানৰ বালিৰ টিলাৰ মাজত নিয়োজিত হৈ তেওঁলোকৰ কৰ্তব্য পালন কৰিব লগা হয়। শ্ৰী শ্বাহে লগতে কয় যে কাশ্মীৰৰ বৰফৰ শৃংগ আৰু সুন্দৰবনৰ অৰণ্যৰ পৰা গংগাসাগৰৰ পাৰলৈকে আৰু মেঘালয় আৰু অসমৰ পাহাৰীয়া তথা বনাঞ্চললৈকে বিস্তৃত বিএছএফে যোৱা ছটা দশকত ‘প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰথম ৰেখা’ হিচাপে প্ৰশংসনীয়ভাৱে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰি আহিছে। বাহিনীটোৰ দুহেজাৰ জোৱানে দেশৰ বাবে সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিছে। এইবাবে ভাৰত চৰকাৰ আৰু দেশৰ ১.৪০ কোটি নাগৰিকে বিএছএফক উচ্চ সন্মান দিয়ে আৰু শান্তিত শুব পাৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সাধাৰণ জনসাধাৰণক বিএছএফৰ জোৱানসকলে পালন কৰা কঠিন কৰ্তব্যৰ বিষয়ে বোধগম্য কৰোৱাৰ লক্ষ্যৰে বনাসকাণ্ঠাত এটা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেৱল যোৱা মাহত ২.৫ লাখৰো অধিক লোকে বিএছএফৰ কৰ্তব্যৰ বিষয়ে শিকিবলৈ আৰু বুজিবলৈ এই কেন্দ্ৰটো ভ্ৰমণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে উল্লেখ কয় যে প্ৰথমতে বিএছএফৰ কাম সন্দৰ্ভত জনসাধাৰণৰ মতামত বিচাৰিবলৈ মতামত প্ৰ-পত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি এটা জৰীপৰ আয়োজন কৰা হৈছিল। সেই সময়ত বহু মহিলাই লিখিছিল যে ডাঙৰ হোৱাৰ পিছত যদি তেওঁলোকৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলে বিএছএফত যোগদান কৰে, তেন্তে তেওঁলোকে অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাৰ্থত এনে এক কষ্টকৰ জীৱন যাপন কৰাটো সঁচাকৈয়ে অত্যন্ত গুৰুত্বপূৰ্ণ কাম। প্ৰতিক্ৰিয়া প্ৰ-পত্ৰখন এতিয়া দেশৰ নাগৰিকসকলৰ বাবে অনলাইনত উপলব্ধ হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত বিএছএফৰ এক পৰ্যালোচনাত প্ৰকাশ পাইছে যে নিৰাপত্তা প্ৰস্তুতিৰ ক্ষেত্ৰত হাৰামি নালা আৰু ছাৰ ক্ৰীক অঞ্চল কিছু পৰিমাণে পিছ পৰি আছে। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে ‘লিক-প্ৰুফ’ সুৰক্ষা গ্ৰীড স্থাপনৰ বাবে ৱাচ্চ টাৱাৰ, সংযোগী পথ, খোৱা পানী যোগান, চিকিৎসা সুবিধা, আবাসৰ ব্যৱস্থা আৰু নতুন বেৰৰ কাম আৰম্ভকে ধৰি এক ব্যাপক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে অহা দুবছৰৰ ভিতৰত আমাৰ এই অঞ্চলটো শত্ৰুৰ কুদৃষ্টিৰ পৰা স্থায়ীভাৱে সুৰক্ষিত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিএছএফৰ জোৱানসকলে ছাৰ ক্ৰীক আৰু ভুজ ছেক্টৰত শিল হিচাপে দৃঢ়ভাৱে থিয় হৈ ভুজৰ জনসাধাৰণৰ সম্পূৰ্ণ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰি আছে। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকে এনে সুবিধা প্ৰদান কৰিব যাতে সৈনিকসকলে ন্যূনতম অসুবিধাৰহে সন্মুখীন হয়। ইয়াৰ বাবে মোদী চৰকাৰে অহৰ্নিশে কাম কৰি আছে। তেওঁ লগতে কয় যে বাজেটৰ সীমাবদ্ধতা কোনো চিন্তাৰ বিষয় হোৱা নাই বা প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰতো কোনো প্ৰচেষ্টা বাদ পৰা নাই, ফলত আমি ক্ৰমান্বয়ে এই অঞ্চলত এক শক্তিশালী নিৰাপত্তা গ্ৰীড স্থাপন কৰাত সফল হৈছো। আমি ইয়াত সফলতাৰে ৱাচ্চ টাৱাৰ নিৰ্মাণ কৰিছো আৰু সমগ্ৰ বিঅ’পি এলেকা উন্নত কৰিছো।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বিএছএফৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ ৬০ সংখ্যক বৰ্ষত বিএছএফৰ সীমান্ত সুৰক্ষাৰ ধাৰণাক সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। অনাগত দিনবোৰত আমি এক চতুৰ্ভুজ সুৰক্ষা গ্ৰীড স্থাপন কৰিম আৰু কেৱল সীমান্ত সুৰক্ষাৰ পৰম্পৰাগত দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিবলৈ ‘আঞ্চলিক সুৰক্ষা’ৰ এক নতুন ধাৰণা প্ৰৱৰ্তন কৰিম। তেওঁ লগতে কয় যে এই প্ৰচেষ্টাত বিএছএফৰ জোৱানসকলৰ লগতে জনসাধাৰণ, অসামৰিক প্ৰশাসন, স্থানীয় আৰক্ষী আৰু সামৰিক বাহিনীৰ মাজত আলোচনাৰ এক প্ৰাথমিক দায়িত্ব থাকিব। শ্ৰী শ্বাহে লগতে উল্লেখ কৰে যে স্মাৰ্ট সীমান্ত সুৰক্ষা প্ৰকল্পৰ অধীনত সীমান্তত নিৰাপত্তা গ্ৰীডসমূহ শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰচেষ্টা চলি আছে। এই প্ৰচেষ্টাত কেইবা হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ জড়িত হৈ আছে আৰু তেওঁ বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে ড্ৰোন, ৰাডাৰ, ৱাচ্চ টাৱাৰ, অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু নিৰাপত্তাকৰ্মী মোতায়েনৰ ফলত এক শক্তিশালী নিৰাপত্তা গ্ৰীডৰ সৃষ্টি হ’ব। এবাৰ এই কাম সম্পূৰ্ণ হ’লে কোনেও আমাৰ সীমা অতিক্ৰম কৰাৰ সাহস নকৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি বি এছ এফক অতিৰিক্ত দায়িত্বৰ ক্ষেত্ৰ অৰ্পণ কৰাৰ কথা চিন্তা কৰিছো। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আমাৰ নিৰাপত্তা গ্ৰীডৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য দিশটো হৈছে পশ্চিমবংগ সীমান্তৰ অসম্পূৰ্ণ বেৰ। যদিও ভৌগোলিক পৰিস্থিতি সলনি কৰিব নোৱাৰি, আমি পূৰ্বতে সেই অঞ্চলবোৰ অধিগ্ৰহণ কৰাত অসুবিধাৰ সন্মুখীন হৈছিলো, য’ত ভূখণ্ডই সীমান্তৰ বেৰ নিৰ্মাণৰ অনুমতি দিছিল। অৱশ্যে শেহতীয়াকৈ পশ্চিমবংগৰ জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদত আমাৰ দলে ৰাজ্যখনত চৰকাৰ গঠন কৰিছে, কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ মাত্ৰ এসপ্তাহৰ ভিতৰতেই মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে নীতিগতভাৱে সীমান্তৰ বেৰৰ বাবে আবণ্টন দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লয় আৰু ইতিমধ্যে কিছু হস্তান্তৰো কৰা হৈছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এবাৰ বেৰৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত আমি অনুপ্ৰৱেশ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাত সফল হ’ম। তদুপৰি এই পথসমূহৰ মাজেৰে অনুপ্ৰৱেশ ৰোধ কৰিবলৈ বনাঞ্চল আৰু নদীৰ নলাৰ কাষত প্ৰযুক্তিগত বেৰ স্থাপনৰ কাম ত্বৰান্বিত কৰা হৈছে। অনাগত দিনবোৰত বিএছএফৰ জোৱানসকলৰ বীৰত্ব, সাহস আৰু কৰ্তব্যৰ প্ৰতি অটল নিষ্ঠাৰ বাবে সমগ্ৰ সীমান্ত অঞ্চল সুৰক্ষিত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই বিএছএফৰ জোৱানসকলৰ মনোবলক সন্মান কৰে আৰু তেওঁলোকক অভিবাদন জনায়। তেওঁলোকৰ বাবেই আজি গুজৰাটৰ সেই অঞ্চলত শান্তি বিৰাজ কৰিছে।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah interacts with personnel at G-7 Border Out Post, situated along India-Pakistan border in Bhuj, Gujarat, and inaugurates the G-7 and G-13 Border Out Posts
From minus 45 to plus 45 degrees, BSF is steadfastly fulfilling its duty as 'First Line of Defence'—paying homage to sacrifice of over 2000 martyrs
G-7 and G-13 border outposts stand as remarkable examples of engineering, where BSF has established a robust security infrastructure in a rugged and inaccessible terrain
New Mantra of the ‘Quadrangular Security Grid’: Public, Civil Administration, Military, and BSF will stand together; now, it will not be merely ‘Border Security,’ but comprehensive ‘Territorial Security’
Modi govt is constructing a ‘leak-proof security grid’ in every respect; wherever physical fencing is difficult, it is establishing an impenetrable security cordon by deploying technological fencing
Watchtowers, connecting roads, drinking water, medical facilities, and modern fencing—Modi govt is transforming landscape of border security
The moment our government was formed in West Bengal, a years-long deadlock was broken; ahead of schedule—and in just one week—land was handed over to BSF for fencing
Sir Creek and Harami Nala—once sensitive from a security perspective—have now become impregnable; within two years, this region will be secured permanently
A center has been established in Gujarat to showcase the valor of BSF to the masses; many mothers have written, "We would be proud if our children joined BSF"
Deliberations are underway to incorporate additional areas into BSF's operational jurisdiction; govt plans to enhance facilities for personnel through use of technology
29 MAY 2026 4:53PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today inaugurated two border outposts in Bhuj, Gujarat, and interacted with Border Security Force (BSF) personnel. Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Patel, Deputy Chief Minister Shri Harsh Sanghavi, the Union Home Secretary, the Director of the Intelligence Bureau (IB), the Secretary of Border Management, the Director General of the BSF and several senior officials were present on this occasion.
Addressing the gathering, Union Home Minister Shri Amit Shah said that BSF personnel live in extremely harsh climatic and difficult geographical conditions, however, upon visiting this place and seeing them standing guard at India's borders with smiling faces, one feels that, in comparison, our own work is quite simple. Union Home Minister asserted that if the BSF personnel do not tire, then we have absolutely no right to feel weary.
Shri Amit Shah said that, over the 60 years since its inception, the BSF has shouldered the responsibility of securing the country's two most challenging borders. He added that BSF personnel deployed along these borders have to face every conceivable condition, enduring temperatures ranging from -45 degrees to +45 degrees. In some regions, there lies the rugged desert of Kutch and the marshlands of Sir Creek and Harami Nala; elsewhere, BSF personnel are required to perform their duties while deployed amidst the sand dunes of Rajasthan, enduring temperatures soaring. Shri Shah added that—spanning from the icy peaks of Kashmir and the forests of the Sundarbans to the shores of Gangasagar, and extending to the hilly and forested terrains of Meghalaya and Assam—the BSF has, over the past six decades, admirably fulfilled its responsibility as the "First Line of Defence." Two thousand personnel of the Force have made the supreme sacrifice for the nation. It is for this very reason that the Government of India and the country's 1.4 billion citizens hold the BSF in high esteem and are able to sleep in peace.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that a center has been established in Banaskantha, with the aim of enabling the general public to gain insight into the arduous duties performed by BSF personnel. He noted that over the past month alone, more than 2.50 lakh people have visited this center to learn about and understand the nature of BSF duties. Shri Shah mentioned that, initially, a survey was conducted using feedback forms to solicit the public's views regarding the BSF's work. At that time, many women wrote that they would feel immense pride if their sons and daughters were to join the BSF upon growing up. Living such a demanding life for the sake of the nation is, indeed, a monumental undertaking. The feedback form has now been made available online for the citizens of the country.
Shri Amit Shah said that upon assuming office as the Union Home Minister, a review of the BSF revealed that the Harami Nala and Sir Creek region lagged somewhat behind in terms of security preparedness. The Home Minister noted that a comprehensive action plan was formulated to establish a 'leak-proof' security grid in every respect—initiating work on watchtowers, connecting roads, drinking water supply, medical facilities, accommodation arrangements, and new fencing. He added that within the next two years, this region of ours will be permanently secured against the malicious gaze of the enemy.
Union Home Minister said that BSF personnel stand firm as a rock in the Sir Creek and Bhuj sectors, ensuring the complete safety of the people of Bhuj. He stated that they would provide such facilities as to ensure that the soldiers face minimal hardship. To this end, the Modi government is working day and night. He further added that budgetary constraints have not been a concern, nor has any effort been spared in leveraging technology; consequently, we have succeeded in gradually establishing a robust security grid in this region. We have successfully constructed watchtowers here and elevated the entire BOP area above ground level.
Shri Amit Shah stated that, in the 60th year of the BSF's establishment, a decision has been taken to completely transform the BSF's concept of border security. In the days to come, we will establish a quadrangular security grid and introduce a new concept of 'territorial security' to replace the traditional approach of mere border security. He added that this initiative would entail a primary responsibility shared among the public, the civil administration, the local police, and the military, alongside the BSF personnel. Shri Shah further mentioned that, under the Smart Border Security Project, efforts are underway to fortify the security grids along the borders. This endeavor involves an investment running into thousands of crores of rupees, and he expressed confidence that the deployment of drones, radars, watchtowers, state-of-the-art technology, and security personnel will result in the creation of a robust security grid. Once established, no one will dare to breach our borders.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that we are considering assigning additional areas of responsibility to the BSF. He noted that the most significant gap in our security grid lay in the incomplete fencing along the West Bengal border. While geographical conditions cannot be altered, we had previously faced difficulties in acquiring land even in areas where the terrain permitted the construction of border fencing. However, recently—with the blessings of the people of West Bengal—our party formed the government in the state; within just one week of assuming office, the Chief Minister took a decision in principle to allocate land for border fencing, and some land has already been handed over. He asserted that once the fencing is completed, we will succeed in curbing infiltration. Furthermore, work on installing technological fencing is being expedited in forested regions and along riverine channels to prevent infiltration through these routes. In the days to come, the entire border will be secured, thanks to the valor, courage, and unwavering devotion to duty of the BSF personnel.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation stated that the entire nation respects the spirit of the BSF personnel and salutes them. It is because of them that peace prevails in that region of Gujarat today.