ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାଜିପେଟ୍ ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ଦ୍ୱାରପ୍ରାନ୍ତରେ: ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
କାଜିପେଟ୍‌ରେ ଶୀଘ୍ର ଆରମ୍ଭ ହେବ ଇଣ୍ଟରସିଟି ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ମାଣ
28 MAY 2026 3:59PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର କାଜିପେଟ୍ ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ଅଛି। ଏହା ଏକ ବହୁମୁଖୀ ରେଳ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍। ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, ଆଗାମୀ ୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କାଜିପେଟ୍ ୨୦୦ଟି ଇଣ୍ଟରସିଟି ଟ୍ରେନ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବ। କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ରବନୀତ ସିଂ ବିଟ୍ଟୁ ଆଜି ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କାଜିପେଟ ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରିବାର ଯୋଜନା ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି।
ସ୍ୱଳ୍ପ ଦୂରତା ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ସାରା ଦେଶରେ ଚଳାଚଳ କରାଯିବ। ସେମାନେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବାରମ୍ବାର ଅଟକି ରହିବେ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସାଧାରଣତଃ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯାତ୍ରାରେ ଅନେକ ରହଣି ରହିବ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନେ ସହର ମଧ୍ୟରେ ସହଜରେ ଯାତାୟାତ କରିପାରିବେ। ତାହା ଆଖପାଖ ସହରରେ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଯାଉଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ହୁଅନ୍ତୁ, କିମ୍ବା ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ଯାତାୟାତ କରୁଥିବା ସାଧାରଣ ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ।
ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଆନ୍ତଃସହରାଞ୍ଚଳ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ସୁଲଭ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ଇଣ୍ଟରସିଟି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତର ଆଖପାଖ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସଟଲ୍ ସେବା ଭଳି ହେବ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ, ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯାତ୍ରୀ ସଡକ ପରିବହନରୁ ରେଳପଥକୁ ଯିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଇଣ୍ଟରସିଟି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଦ୍ୱାର ବନ୍ଦ କରିବା, ଉନ୍ନତ ବାୟୁ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ୨୦ଟି କୋଚ ବିଶିଷ୍ଟ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ କୋଚ୍ ଡିଜାଇନ୍ ଭଳି ଆଧୁନିକ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ହେବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଚରେ ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରେ ଗୋଟିଏ କରି ମୋଟ୍‍ ଦୁଇଟି ଶୌଚାଳୟ ରହିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଇଣ୍ଟରସିଟି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ଜର୍କ୍ ମୁକ୍ତ କପ୍ଲର୍ ଏବଂ ବଗି ରହିବ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି ୧୩୦ କି. ମି. ବେଗରେ ଚଳାଚଳ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯିବ।
ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକରେ ରିଜେନେରେଟିଭ୍ ବ୍ରେକିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଟ୍ରେନ୍ ବ୍ରେକ୍ ଲଗାଇବ, ଏହା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଜେନେରେଟରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ପୁନଃ ଉତ୍ପନ୍ନ ବିଦ୍ୟୁତକୁ ଗ୍ରୀଡକୁ ଫିଡ୍ କରିବ । ତେଣୁ ଏହା ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟକାରୀ ଅଟେ। ଏହା ପରିବହନର ଏକ ସବୁଜ ମାଧ୍ୟମ ଏବଂ ସଡ଼କ ପରିବହନ ତୁଳନାରେ ଏଥିରେ କାର୍ବନ ନିର୍ଗମନ ଯଥେଷ୍ଟ କମ୍ ରହିବ।
ରେଳବାଇ ଦ୍ୱାରା ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ସାରା ଦେଶରେ ସବୁଜ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବହନ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।

Ministry of Railways
Kazipet Rail Manufacturing Unit is on the Verge of Completion and Will Begin Manufacturing Intercity Trains: Railway Minister, Shri Ashwini Vaishnaw
28 MAY 2026 3:59PM by PIB Delhi
Kazipet rail manufacturing unit of Indian Railways is on the verge of completion. This is a versatile railway rolling stock manufacturing unit. To begin with, Kazipet will manufacture 200 intercity trains in the next 5 years. The Union Minister of Railways, Ashwini Vaishnaw, and Union Minister of State for Railways, Ravneet Singh Bittu, reviewed the plans to operationalise the Kazipet Rail Manufacturing Unit today along with senior officials.
These trains will be deployed throughout the country for short distance travel. They will have frequent stops. These trains will typically run for about 300 km. Each trip will have many stops so that the citizens can commute between towns and cities. Be it students going for higher education in their adjacent towns, or common people commuting for their health and work needs.
These trains will give the people a new affordable option for intercity travel. These intercity trains will be like shuttle services connecting adjacent towns across India. With the production of these trains, a large amount of local traffic is likely to move to railways from roads.
The intercity trains will be equipped with modern features like automatic door closing, superior ventilation and a safe coach design with a 20-coach configuration. There will be two toilets in every coach, one at each end.
In addition, these intercity trains will have modern jerk free couplers and bogies. These trains will be designed to run at 130 kmph.
The trains will also have regenerative braking. It means that when the train applies brakes, it will become a generator of electricity & feed the regenerated electricity back into the grid. It is, therefore, energy efficient. This is a greener mode of transport and will have significantly less carbon emissions vis-à-vis road transport.
The introduction of such a large fleet by Railways will increase the green and clean transport capacity across the country.