জনজাতি পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
বিশ্বৰ নেতাসকলক কূটনৈতিক উপহাৰৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ জনজাতীয় ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
26 MAY 2026 11:18AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে তেওঁৰ শেহতীয়া কূটনৈতিক আলাপ-আলোচনাৰ সময়ত দেশৰ বৈচিত্ৰ্যময় থলুৱা কলা আৰু সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰা বিশেষভাৱে প্ৰস্তুত কৰা উপহাৰ বিশ্বৰ নেতাসকলক প্ৰদান কৰি ভাৰতৰ সমৃদ্ধ জনজাতীয় ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাগত কাৰুশিল্প প্ৰদৰ্শন কৰে।
ভাৰতৰ উজ্জ্বীৱিত জনজাতীয় কলাৰ ঐতিহ্যৰ প্ৰতীক হিচাপে মধ্যপ্ৰদেশৰ পৰম্পৰাগত গোণ্ড চিত্ৰকৰ্ম ছুইডেনৰ ৰাজকুমাৰী ভিক্টোৰিয়াক প্ৰদান কৰা হয়। গোণ্ড জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা সৃষ্টি কৰা এই কলাৰ ৰূপটো ইয়াৰ জটিল বিন্দু আৰু ৰেখাৰ আৰ্হি, উজ্জ্বল প্ৰাকৃতিক ৰং আৰু প্ৰকৃতি-অনুপ্ৰেৰিত বিষয়ৰ চিত্ৰণৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে স্বীকৃত। গোণ্ড কলাই সমগ্ৰ মধ্য ভাৰতৰ জনজাতীয় শিল্পীসকলক বহনক্ষম জীৱিকাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আহিছে।
ইটালীৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী জৰ্জিয়া মেলনিক মণিপুৰৰ টাংখুল নগাসকলে প্ৰস্তুত কৰা শিৰুই লিলি ষ্টলৰ লগতে অসমৰ পৰম্পৰাগত মুগা ৰেচম ষ্টল উপহাৰ হিচাপে দিয়া হয়। নিৰ্দিষ্ট প্ৰাকৃতিক সোণালী ৰং আৰু দীৰ্ঘস্থায়িত্বৰ বাবে জনাজাত মুগাই অসমৰ কেইবাশতিকা প্ৰাচীন বয়ন পৰম্পৰাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে আৰু ভৌগোলিক সূচক (জিআই) টেগ বহন কৰে। শ্বিৰুই লিলি ষ্টলে টাংখুল নগা জনজাতিৰ সাংস্কৃতিক পৰিচয় আৰু শৈল্পিক পৰম্পৰাক প্ৰতিফলিত কৰে আৰু ইয়াক মণিপুৰৰ বিৰল ৰাজ্যিক ফুল শ্বিৰুই লিলিৰ অনুপ্ৰেৰণাৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
ইউ ইৰ ৰাণী মাতৃয়ে মণিপুৰৰ ক'লা চাউল (চাক-হাও) লাভ কৰিছে, যি অঞ্চলটোৰ জনজাতীয় পাহাৰীয়া সম্প্ৰদায়সমূহে পৰম্পৰাগতভাৱে খেতি কৰা এক ঐতিহ্যবাহী শস্য। পুষ্টিকৰ আৰু ঔষধি মূল্যৰ বাবে ব্যাপকভাৱে স্বীকৃত চাক-হাওৱে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম ধৰি থলুৱা সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা সংৰক্ষিত সমৃদ্ধ কৃষি পৰম্পৰাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰি আহিছে।
এই কূটনৈতিক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিশ্ব পৰ্যায়ত ভাৰতৰ জনজাতীয় পৰম্পৰা, থলুৱা কাৰুশিল্প আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰৰ শৈল্পিক আৰু সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য সংৰক্ষণত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ অমূল্য অৱদানকো স্বীকৃতি দিছে।

Ministry of Tribal Affairs
Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi Showcases India’s Tribal Heritage Through Diplomatic Gifts to World Leaders
26 MAY 2026 11:18AM by PIB Delhi
During his recent diplomatic tour, Hon'ble Prime Minister presented world leaders with specially curated gifts reflecting India’s rich tribal heritage and traditional craftsmanship.
A traditional Gond painting from Madhya Pradesh was presented to Crown Princess Victoria of Sweden. The renowned art form, created by the Gond tribal community, is known for its intricate dot-and-line patterns and vibrant natural colours, and continues to support the livelihoods of tribal artisans.
A person holding a box with a person in front of himAI-generated content may be incorrect.
Italian Prime Minister Giorgia Meloni was gifted a Muga Silk stole from Assam along with a Shirui Lily stole crafted by the Tangkhul Naga community of Manipur. Muga silk, known for its natural golden sheen, is a GI-tagged textile tradition preserved by tribal weaving communities for centuries. The Shirui Lily stole draws inspiration from Manipur’s rare state flower and reflects the cultural identity of the Tangkhul Naga tribe.
A person and person shaking handsAI-generated content may be incorrect.A close up of a fabricAI-generated content may be incorrect.
Her Majesty the Queen Mother of the UAE received Black Rice (Chak-Hao) from Manipur, a heritage grain traditionally cultivated by tribal hill communities and widely valued for its nutritional properties.
A basket of purple flowersAI-generated content may be incorrect.Two men shaking hands in a roomAI-generated content may be incorrect.
Through these gifts, the Hon'ble Prime Minister highlighted India’s tribal traditions, craftsmanship and cultural heritage on the global stage.