প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রিপব্লিক ওফ সাইপ্রসকি রাস্ত্রপতিগী রাজ্যগী খোঙচৎকি মতাংদা অপুনবা ৱারোল
22 MAY 2026 9:31PM by PIB Imphal
রিপব্লিক ওফ সাইপ্রসকি রাস্ত্রপতি শ্রী নিকোশ ক্রিস্তোদৌলিদসনা ২০২৬কি মে ২০-২৩ ফাওবা ভারত্তা রাজ্যগী খোঙচৎ অমদা লাক্লম্মী, মসি রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লাক্নবা হায়বদগীনি। য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী কাওন্সীলগী সাইপ্রসকি প্রসিদেন্সীগী মতমদা পাঙথোক্লিবা অসিনা মরম ওইদুনা খোঙচৎ অসি অখন্নবা মরুওইবা অমনি।
খোঙচৎ অসি ২০২৫গী জুন থাদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সাইপ্রাসতা চৎখিবা খোঙচৎ অদুনা পুথোকখিবা পুৱারি ওইরবা খোঙজেল অদুগী মতুং ইন্না শেমগৎপনি, মসিনা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অমগী য়ুম্ফম থোনখি, অমসুং ভারত-সাইপ্রসকি মরি অসি রিজল্ত ওরিএন্তেদ অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন-দ্রাইভন ফেজ অমদা ত্রাঞ্জিসন তৌবগী খুদম ওইরি।
লুচিংবা অনিনা ২০২৫দা থোকখিবা জোইন্ত দিক্লারেসন ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা ফংবা চাওরবা প্রোগ্রেশ অদু তরাম্না ওকখি, মদুগী মনুংদা পোলিতিকেল দাইলোগ মাংলোমদা চঙশিনবা, বিজিনেস এঙ্গেজমেন্ত হেঙ্গৎহনবা, দিফেন্স কন্তেক্তা হেঙ্গৎহনবা, অমসুং ইনোবেসন অমসুং তেক্নোলোজিদা তেংবাং পিনবা হৌদোকপা য়াওরি। হেনগৎলক্লিবা জিওপোলিতিকেল লেন্দস্কেপ অমসুং ভারত-সাইপ্রস পার্ত্নরশিপ অসি হেন্না চেৎশিলহল্লিবা অসি খঙলদুনা লুচিংবশিংনা নাকল অনিগী ওইবা কম্প্রেহেন্সীবা পার্ত্নরশিপ অসি স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অমদা হেঙ্গৎহন্নবা, অনৌবা রিএলিতিশিং অমসুং খুদোংচাবশিং উৎনবা য়ানখি ।
রাস্ত্রপতি ক্রিস্তোদৌলিদসপু ভারতকি ইকায় খুম্নজরবা রাস্ত্রপতি ঐচ.ই. শ্রীমতি এম. দ্রৌপদি মুরমুনা ২০২৬কি মে ২২দা রাস্ত্রপতি ভবন্দা রাজঘাত্তা ভারতকি জাতিগী মপা মহাৎমা গান্ধিবু ইকায় খুম্নবা উৎখি। ইকায় খুম্নজরবা রাস্ত্রপতিনা ভিজিৎ তৌরিবা শক্নাইরবা মিওইশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎনবা রাজ্যগী থৌরম অমসু পাংথোকখি।
খোঙচৎ অদুদা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি ক্রিস্তোদৌলিদসনা ২০২৬কি মে ২২দা নই দিল্লিদা নাকল অনিগী ওইবা ৱারি শানখি, লুচিংবা অনিনা নাকল অনিগী মরিগী মতাংদা পাক শন্না ​​খন্ন-নৈনখি অমসুং তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংগী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা মরিদা অনৌবা খোঙজেল য়াঙখৎলকপদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মখোয়না ভারত অমসুং সাইপ্রসকি মরক্তা সেয়র তৌরবা দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং, রুল ওফ লো অমসুং অমগা অমগা ইকায় খুম্নবদা য়ুম্ফম ওইবা নক্নবা অমসুং থাজবা য়াবা পার্ত্নরশিপ অদু অমুক হন্না চেৎশিলহনখি। মখোয়না ভারত-ই.ইয়ুগী মরিগী মতাংদসু ৱাখললোনশিং পিথোক-পিশিন তৌনখি, মসিগা লোয়ননা নাকল অনিমক্কি ইনতরেস্তকি রিজনেল অমসুং গ্লোবেল ইসুশিংগী মতাংদসু ৱাখললোনশিং পিথোক-পিশিন তৌনখি।
ভারত-সাইপ্রস কম্প্রেহেন্সীবা পার্ত্নরশিপকি মরুওইবা মশক অমা ওইনা অৱাংবা থাক্কী রাজনিতিগী থাক্তা চাং নাইনা কন্তেক্তা তৌবা অসি লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখি। ২০২৫দা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী খোঙচৎ মনুংদা লাওথোকখিবা ইন্দিয়া-সাইপ্রস জোইন্ত এক্সন প্লান ২০২৫-২০২৯ ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মশক থোকপা প্রোগ্রেশ অদু মখোয়না তরাম্না ওকখি, নাকল অনিমক্না অখন্নবা থৌরমশিং পাংথোকপগী খুত্থাংদা ২০২৭তা লৈবাক অনিগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক মরি থমবাগী চহি ৬৫ সুবগী থৌরম নিংশিংবা য়ানবা পুরকখি।
রাস্ত্রপতি ক্রিস্তোদৌলিদসনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু এ.আই. লুচিংবা অনিমক্না এ.আই.গী সেফ, থাজবা য়াবা অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তকি মায়কৈদা থবক তৌবগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখললোনশিং ফোঙদোকখি।
সেয়র তৌরবা ভেল্যুশিং অমদি মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
লুচিংবা অনিনা শান্তি, গনতন্ত্র, আইনগী লৈঙাক, ইফেক্তিব মল্তিলেতরেলিজম, অমসুং সস্তেনেবল দিবলপমেন্তকিদমক মখোয়গী সেয়র তৌরবা ৱাশক অদু ফোঙদোকখি। মখোয়না য়ু.এন.গী চার্তর অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোদা য়ুম্ফম ওইবা রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্তর্নেস্নেল ওরদর অমদা মখোয়গী শপোর্ত অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি, মসিদা য়ুনাইতেদ নেসন্স কনভেন্সন ওন দি লো ওফ দি.সি. (য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.)দা অখন্ননা অকনবা মীৎয়েং থমখি, মসিদা নেভিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইতকি নীংতম্বা, অথিংবা লৈতবা ললোন-ইতিক অমসুং সোভরেন মেরিতাইম রাইতসকি মতাংদা ৱাফম কয়া থমখি।
লুচিংবা অনিমক্না মালেমগী ওইনা খুদোংচাদবা শিংনাবশিং কোকহন্নবা অমসুং রিফোরম তৌরবা অমসুং ইফেক্তিব ওইবা মল্তিলেতরেলিজমগী খুত্থাংদা মালেম অসিবু সেমগৎলক্লিবা দিবেলপমেন্তশিংগীদমক শেম শানবা মখোয়গী কৌরকপা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং কম্মনৱেল্থকি মনুংদা য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেসনশিংগী মনুংদা কোওরদিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু ফোঙদোকখি।
লুচিংবা অনিনা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতি কাওন্সীলগী রিফোরমগী খুদক্কী ওইবা মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি, মসিদা মসিবু হেন্না ইফেক্তিব ওইবা, ইফিসিএন্ত ওইহন্নবা অমসুং মতম অসিগী জিওপোলিতিকেল চেলেঞ্জশিংগী রিপ্রজেন্তেতিব ওইহন্নবা পাম্বৈশিং য়াওরি। য়ু.এন.এস.সি.গী ৱাফমশিং য়াওনা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা য়াম্না নক্না কোওর্দিনেৎ তৌনবা অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতি কাওন্সীলগী রিফোর্মগী মতাংদা সরকারগী মরক্তা ৱারি শানবা লোয়শিন্নবা হোৎনবদা মখা তানা মতেং পাংনবা য়ানখি। সাইপ্রসনা রিফোর্ম তৌরবা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতি কাউন্সিল অমদা ভারতনা মতম চুপ্পগী ওইনা মেম্বর ওইনবা মখোয়গী অচেৎপা শৌগৎপা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। নাকল অনিমক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং অমনা অমগী কেন্দিদেৎশিং য়াওনা অতোপ্পা মল্তিলেতরেল ফোরমশিংদা য়াম্না নক্না মতেং পাংনবা অমসুং অমনা অমবু মতেং পাংনবা য়ানখি।
সোভরেন্তি অমসুং শান্তিগীদমক মতেং পাংবা
সাইপ্রস অমসুং ভারতনা য়ানখিবা য়ু এনগী ফ্রেমৱার্ক অমসুং মরি লৈনবা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতি কাওন্সীলগী রিজোলুসনশিংগী মতুং ইননা, পোলিতিকেল ইক্বেলিতি লৈবা বাইজোনেল, বাইকম্যুনেল ফেদরেসন অমগী য়ুম্ফমদা সাইপ্রসকি ৱাহং অসি মপূঙ ফানা, অচুম্বা অমসুং লেংদবা ৱারোয়শিন অমা পুরক্নবা ৱারি শানবা অমুক হন্না হৌদোক্নবা মখোয়গী অকনবা ৱাশক অদু ফোঙদোকখি। মখোয়না য়ুনাইতেদ নেসন্স পিশকিপিং ফোর্স ইন সাইপ্রস (য়ু.এন.এফ.আই.সি.ৱাই.পি.)গী মরুওইবা থৌদাং অমসুং মসিগী মেন্দেত্তা মখোয়না মপূঙ ফানা শৌগৎপা অদু ফোঙদোকখি। রাস্ত্রপতি ক্রিস্তোদৌলিদসনা য়ু.এন.এফ.আই.সি.ৱাই.পি.দা ভারতকি মমল য়ামলবা কন্ত্রীব্যুসন অদু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
ভারতনা রিপব্লিক ওফ সাইপ্রসকি নীংতমবা, শোভরেন্তি, তেরিতোরি ইনতিগ্রীতি অমসুং য়ুনিতিগীদমক লেপ্পা লৈতনা অমসুং লেপ্পা লৈতনা শৌগৎপা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। নাকল অনিমক্না মরি লৈনবা য়ুনাইতেদ নেসন্সকি রিজোলুসনশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লো মপূঙ ফানা ইকায় খুম্নবগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি, মদুনা মরম ওইরগা ৱারি শানদুনা শান্তি ওইনা সোলুসন অমা পুরক্নবা হোৎনরিবশিং অদু শোকহল্লোই।
সেক্যুরিতি, দিফেন্স অমসুং কাওন্তর-তেরোরিজম
লুচিংবা অনিমক্না ঙমখৈ লান্দুনা তেরোরিজম য়াওনা মওং অমসুং মশক পুম্নমক্তা তেরোরিজম অসি য়াম্না কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। সাইপ্রসনা ঙমখৈ লান্দুনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসিদা ভারতপু সোলিদরিতি অমসুং লেংদবা শৌগৎপা অদু ফোঙদোকখি।
লুচিংবা অনিনা ২০২৫গী এপ্রিল ২২দা জম্মু অমসুং কশ্মিরগী পহলগামদা থোকখিবা তেরোরিস্ত এতেক্তা অমসুং ২০২৫গী নবেম্বর ১০দা নই দিল্লিগী রেদা ফোরতকি মনাক্তা থোকখিবা তেরোরিস্তকি থৌদোক অদু খ্বাইদগী কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না তেরোরিজম অসি অপুনবা অমসুং লেংদবা মওংদা অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইননা তেরোরিজম থেংন্নবা অকনবা অমসুং পুন্না হোৎনমিন্ননবা হায়খি।
ঙমখৈ লান্দুনা তেরোরিজম থেংন্নবা অপুনবা, কোওরদিনেতেদা অমসুং সস্তেনেবল ওইবা এপ্রোচ অমগী মথৌ তাবা অদুদা অকনবা ৱাফম থম্লদুনা মখোয়না নাকল অনিগী ওইনা অমসুং মল্তিলেতরেল সিস্তেমগী মনুংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি।
মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা তেরোরিজম থেংননবা মল্তিলেতরেল ওইনা থবক পাংথোক্লিবশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং য়ু.এন. গী ফ্রেমৱার্ক্কি মখাদা ইন্তর্নেস্নেল তেরোরিজমগী মতাংদা অপুনবা কনভেন্সন অসি ঙন্না লোয়শিনবা অমসুং এদোপ্ত তৌনবা হায়খি। মখোয়না ১২৬৭ য়ু.এন.এস.সি. সেঙ্কসন কমিতী গী মখাদা লৈবা য়ু.এন.- অমসুং ই.য়ু. দিজিগ্নেতেদ তেরোরিস্তশিং অমদি তেরোরিস্তকী এন্তিতীশিং য়াওনা মখোয়গা লোয়নরিবা প্রোক্সি গ্রুপশিং, ফেসিলিতেরশিং, স্পোন্সরশিং, ফাইনান্সরশিং অমসুং বেক্করশিংগী মায়োক্তা অকনবা অমদি কন্সর্তেদ ওইবা এক্তন লৌখৎনবা তকশিনখি।
হিংশাগী এক্সত্রিমিজম অমসুং রেদিকেলাইজেসন থেংন্নবা, তেরোরিজম অমসুং মনি লোন্দারিংগী সেন্থং পিবতা নত্তনা তেরোরিস্তকি পান্দমশিংগীদমক্তা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজিশিং শিজিন্নবা থিংনবা অমসুং তেরোরিস্তশিংগী রিক্রুইতমেন্ত থেংননবা তেংবাং পিনবগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। নাকল অনিমক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং ফাইনান্সিএল এক্সন তাস্ক ফোর্স (এফ.এ.তি.এফ.)দা তেরোরিস্তশিংগী সেফ হেভনশিং অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং মুত্থৎপগা লোয়ননা তেরোরিস্তশিংগী নেতৱর্কশিংদা অকায়বা পিবতা নত্তনা তেরোরিজমগী শেন্মীৎলোন থেংননবা হায়খি।
মখোয়না তেরোরিজমগী মতাংদা মখোয়গী জিরো-তোলেন্স এপ্রোচ অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি, দবল স্তেন্দর্দ, রাজ্যনা স্পোন্সর তৌবা তেরোরিজম অমসুং অসিগুম্বা এক্তাশিংগী জস্তিফিকেসন অমত্তাা, ফীভম অমত্তাদা য়াদখি। লুচিংবশিংনা তেরোরিজম থেংন্নবা জোইন্ত ৱারকিং গ্রূপ (জে.দবল্যু.জি.) অমা লিংখৎনবা এম .ও. য়ু .অমা খুৎয়েক পিনবদা তরাম্না ওকখি, মসিনা ইনফোরমেসন অমসুং নোলেজ সেয়র তৌবা অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংগী খুত্থাংদা তেরোরিজম থেংনবদা লৈবাক অনিগী মতেং পিনবা হেনগৎহন্নবা ফ্রেমৱার্ক অমা পিগনি অমসুং জে.দবল্যু.জি.গী অহানবা মিফম অদু য়ারিবমখৈ থুনা পাঙথোক্নবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা লৈবাক অনিমক্কি মরি লৈনবা এজেন্সীশিংগী মরক্তা মরুওইনা সাইবরস্পেসতা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা খুদোংথিবশিং কোকহন্নবা হৌজিক চত্থরিবা অচেৎপা তেংবাং অদু নোৎ তৌখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরক্তা সাইবরসেক্যুরিতি দাইলোগ লিংখৎপদা তরাম্না ওকখি।
সাইবরসেক্যুরিতি অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজিশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা মখোয়গী মশাগী ওইবা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুত্থাংদা য়াওনা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতি কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা মখোয়না য়ানখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা সাইপ্রস দিফেন্স এন্দ স্পেস ইন্দস্ত্রীজ ক্লস্তর (সি.ৱাই.দি.এস.আই.সি.) অমসুং সোসাইতি ওফ ইন্দিয়ন দিফেন্স মেন্য়ুফেকচরর্স (এস.আই.দি.এম.)গী মরক্তা য়ানখিবা অদু তরাম্না ওকখি।
২০২৬কি ফেব্রুৱারিদা খুৎয়েক পিনখিবা ইন্দিয়া-সাইপ্রস বাইলেতরেল দিফেন্স কোওপরেসন প্রোগ্রামদা তরাম্না ওকপগা লোয়ননা লুচিংবা অনিনা দিফেন্স সেক্তরদা মশক থোকপা তেংবাং পিনবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু ফোঙদোকখি। সর্চ এন্দ রেসক্যু (এস.এ.আর.)গী হিরমশিংদা ওফিসিএল কোওর্দিনেসন অমসুং কোওপরেসন লৈহন্নবা তেক্নিকেল এরেঞ্জমেন্ততা খুৎয়েক পিনবদসু মখোয়না তরাম্না ওকখি। হায়রিবশিং অসিনা ২০২৬কি জনুৱারি ২৭তা খুৎয়েক পিনখিবা ইন্দিয়া-ইয়ু দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতি পার্ত্নরসিপকি মোমেন্তম অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা দিফেন্স ইন্দস্ত্রীয়েল কোওপরেসন অমসুং তেক্নোলোজি পার্ত্নরশিপ প্রমোত তৌনবা ইন্সতিত্যুস্নেনল ফ্রেমৱার্ক অমা পিবতা নত্তনা এক্সচেঞ্জশিং, ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতি বিল্দিংদা লাইথোকহল্লগনি। ২০২৬-২০৩১গী মতমগী ওইনা লৈবাক অনিগী দিফেন্স মন্ত্রালয়শিংগী মরক্তা বাইলেতরেল দিফেন্স কোওপরেসনগী রোদমেপ লোয়শিনখিবা অদু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি।
ভারত অমসুং সাইপ্রস অসি য়াম্না লুবা নেভিগী চৎনবি লৈবা সমুদ্রগী লৈবাকশিং ওইবনা লুচিংবা অনিমক্না সমুদ্রগী লমদা তেংবাং পিনবা পাকথোক চাওথোকহন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি, মসিদা ভারতকি নেভিগী ভেসেলশিংনা চাং নাইনা পোর্ত কোল তৌবা অমসুং মেরিতাইম দোমেন এৱেয়রনেস অমসুং রিজনেল সেক্যুরিতি হেঙ্গৎহন্নবা জোইন্ত মেরিতাইম ত্রেনিং অমসুং এক্সরসাইজশিংগী খুদোংচাবশিং থিজিনবা য়াওরি।
ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং ইনোবেসন
লুচিংবা অনিমক্না নাকল অনিগী ললোন-ইতিক, শেল থাদবা অমসুং তেক্নোলোজি পার্ত্নরশিপশিং মখা তানা পাকথোক-চাওথোকহন্নবগী মশক থোকপা পোতেন্সিএল লৈরি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। থাজবা য়াবা, থাজবা য়াবা অমসুং ঙাকথোকপা ঙম্বা সপ্লাই চেনশিং সেমগৎপদা তেংবাং পিনবা হেনগৎহনবতা নত্তনা মখোয়গী ইকোনোমিক সেক্যুরিতি ঙাক্তুনা থম্বদা মখোয়না য়ানখি।
লুচিংবশিংনা সাইপ্রসতগী ভারত্তা শেল থাদবগী চাং লেপ্তনা হেনগৎলকপা অসি তরাম্না ওকখি, মসিনা সাইপ্রস অসি ভারত্তা শেল থাদবগী মরুওইবা সোর্স অমা ওইহল্লে। স্তার্তঅপ, দিজিতেলাইজেসন, এ.আই. মখোয়না লৈবাক অনিমক্কি বিজিনেস কম্ম্যুনিতিদা মরুওইনা ফাইনান্সীএল সর্ভিসশিং, মেরিতাইম, কনেক্তিবিতি, লোজিস্তিক্স, ক্লিন অমসুং গ্রীন ইনরজি, ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, স্পেস, সাইন্স & তেক্নোলোজি, অমসুং রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন য়াওনা মরু ওইবা সেক্তরশিংদা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকি খুদোংচাবশিং এক্তিব ওইনা থিজিন্নবা পুক্নিং থৌগৎখি। লুচিংবশিংনা চহি অসিগী হৌরকপদা লোয়শিনখিবা পুৱারি ওইরবা ভারত-ই.ইয়ু ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত (এফ.তি.এ.) ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী খুত্থাংদা লাক্কদৌরিবা খুদোংচাবশিং অদুসু ফোঙদোকখি।
ফিন্তেক কনেক্তিবিতিগী খুত্থাংদা ঙমখৈ লান্দুনা ত্রাঞ্জেক্সন খক্ত নত্তনা ঙমখৈ লান্দুনা কনেক্সন হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। লুচিংবশিংনা ২০২৫দা এন.আই.পি.এল. অমসুং য়ুরোবেঙ্ক সাইপ্রসকি মরক্তা খুৎয়েক পিনখিবা এম .ও. য়ু .য়াওনা ফাইনান্সীএল সেক্তরদা ইকোনোমিক এঙ্গেজমেন্ত হেন্না চেৎশিলহনবগী মতাংদা থোইদোক্না হায়খি, মখোয়না য়ুরোপিয়ন সেন্ত্রেল বেঙ্ক (ই.সি.বি.)গী তারগেৎ ইনশটেনত পেমেন্ত সেতলমেন্ত সিস্তেম (তি.আই.পি.এস. সিস্তেম)গা লোয়ননা ভারতকি য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তরফেস (য়ু.পি.আই.)গী ইন্তরওপরেবিলিতিগী ফ্রেমৱার্ক অমা লিংখৎপদসু তরাম্না ওকখি, মসিনা ঙমখৈ লান্দুনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লাইথোকহল্লগনি, লৈবাক অনিমক্কি লমকোয়বশিং অমসুং ললোন-ইতিক্কী মিওইশিং অনীমক্তা কান্নবা ফংহনবা।
লুচিংবা অনিনা ত্রাইতরেল অমসুং বাইলেতরেল ইকোনোমিক কোওপরেসন্দা হেঙ্গৎলক্লিবা খোঙজেল অসিসু তরাম্না ওকখি । মসিগী মতাংদা মখোয়না ইন্দিয়া-গ্রীশ-সাইপ্রস (আই.জি.সি.) বিজিনেস অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কাউন্সিল অসি বিজিনেস-তু-বিজিনেস লিঙ্কেজশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ইনভেস্তমেন্ত ফ্লোশিং প্রমোত তৌনবা, অমসুং লৈবাক অহুম অসিগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মরুওইবা প্লেৎফোরম অমা ওইনা লিংখৎপদা থাগৎপা ফোঙদোকখি।
২০২৫গী জুন থাদা লিমাসোলদা পাংথোকখিবা ভারত-সাইপ্রস ইনভেস্তরশিংগী রাওন্দতেবলনা পুথোকখিবা খোঙজেল অদুগী মতুং ইন্না খোঙচৎ অসিগী মনুংদা মুম্বাইদা ইন্দিয়া-সাইপ্রস বিজিনেস ফোরম অমা পাংথোকখি, মসিনা নাকল অনিগী ইকোনোমিক অমসুং কম্মরশিএল পার্ত্নরশিপ মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনবতা নত্তনা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী অনৌবা লম্বিশিং য়োকখৎনবা পান্দম থমখি। মুম্বাইদা পাঙথোক্কদৌরিবা বিজিনেস ফোরমগী নাকলদা বি.২.বি.গী এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পিনখিবা অদু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী স্তার্তঅপশিং, য়ুনিকোরনশিং, ইনোবেসন ইকোসিস্তেমশিং অমসুং ভেঞ্চর কেপিতেল নেতৱার্কশিংগী মরক্তা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নবদা তরাম্না ওকখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না ইনোবেসন & তেক্নোলোজিগী এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পিনবদা তরাম্না ওকখি মদুনা স্তার্তঅপশিং, ইনক্যুবেতরশিং, এক্শিলেতরশিং অমসুং লৈবাক অনিমক্কি ইনোবেসন এজেন্সীশিংগী মরক্তা একচেঞ্জ তৌবগী ফ্রেমৱার্ক অমা পিগনি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা ললোন-ইতিক অমসুং কনেক্তিবিতি মপাঙ্গল কনখৎহনবদা, অমসুং থাজবা য়াবা মেরিতাইম পার্ত্নরশিপকি খুত্থাংদা ইনদো-পেশিফিকপু য়ুরোপকা শম্নহন্নবা মেরিতাইম অমসুং শিপিং কোওপরেসনগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা নোৎ তৌখি। য়ুরোপকি গেৎৱে অমা ওইনা সাইপ্রসকি থৌদাং অমসুং ত্রান্সশিপমেন্ত, স্তোরেজ, দিস্তরিব্যুসন, অমসুং লোজিস্তিক্সকি রিজনেল হবা অমা ওইনা থবক তৌবা ঙম্বাগী পোতেন্সিএল অদু খঙলদুনা মখোয়না নাকল অনিমক্কি কান্নবা ফংনবা সাইপ্রাসতা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং ভারতকি মেরিতাইম সর্ভিস প্রোভাইদারশিংগা লোয়ননা জোইন্ত ভেঞ্চরশিংগী খুত্থাংদা মেরিতাইম কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবদা পুক্নিং থৌগৎখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবা অনিমক্না মরচেন্ত শিপিংগী মতাংদা হৌজিক লৈরিবা বাইলেতরেল এগ্রীমেন্তকি মখাদা মেরিতাইম কোওপরেসনগী পোজিতিবা মোমেন্তম অদু মাংলোমদা পুখৎনবা য়ানখি।
সাইপ্রসকি মালেমগী ওইনা শকখঙলবা মেরিতাইম সর্ভিস ইকোসিস্তেম অমসুং ভারতকি খোঙজেল য়াংনা চাওখৎলকলিবা মেরিতাইম অমসুং পোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর কেপেবিলিতিশিংগী মরক্তা লৈরিবা অচেৎপা কম্প্লিমেন্তরিশিং অদু য়েংলগা, লুচিংবা অনিনা নাকল অনিগী পার্ত্নরশিপকি স্ত্রেতেজিক পিলর অমা ওইনা মেরিতাইম সেক্তরদা তেংবাং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি ।
মসিগী মতাংদা মখোয়না সাইপ্রসনা য়ুরোপিয়ন মেরিতাইম গেৎৱে অমসুং ভারতকি শিপিং ইন্তরেস্তশিংগীদমক ওপরেস্নেল বেজ অমা ওইনা থবক তৌবা ঙম্বগী পোতেন্সিএল অদু য়াখি অমসুং ভারতকি মেরিতাইম স্তেকহোলদরশিং অমসুং সাইপ্রসকি শিপিং অমসুং জহাজ মেনেজমেন্ত কম্ম্যুনিতিগী মরক্তা হেন্না নক্না মরি লৈনবদা তরাম্না ওকখি। অথুবা মতমদা চৎনবা য়াবা অমসুং নাকল অনিগী কান্নগদবা ফলশিং পুথোকনবা মীৎয়েং থমদুনা মেরিতাইম সর্ভিসশিং, পোর্ত কনেক্তিবিতি, লোজিস্তিক্স, মেরিতাইম ত্রেনিং অমসুং স্কীল দিবেলপমেন্ত, লোয়ননা গ্রীন শিপিং অমসুং রেগুলেতরি কম্প্লাইএন্সতা তেংবাং পিনবদা নাকল অনিনা য়ানখি।
লুচিংবশিংনা নোৎ তৌখি মদুদি দিজাস্তর রেজিলিয়েন্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা তেংবাং পিনবা অসি লৈবাক অনিমক্কি ওইনা হেন্না মরুওইবা লম অমনি, মরুওইনা ক্লাইমেতকা মরি লৈনবা শিংনাবা হেনগৎলকপগী ফিভমদা। মশিগি ফীভম অসিদাা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সাইপ্রসনা ‘কাওন্সীল ফোর দিজাস্তর রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর’ (সি.দি.আর.আই.); অমসুং লুচিংবা অনিমক্না তেক্নিকেল কোওপরেসন, কেপাসিতি বিল্দিং অমসুং নোলেজ সেয়র তৌবা হেনগৎহন্নবা মালেমগী প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা সি.দি.আর.আই.গী থৌদাংদা অকনবা ৱাফম থমখি, মসিগা লোয়ননা দিজাস্তর-রেজিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর সিস্তেমশিংদা শেল থাদবদা পুক্নিং থৌগৎখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি
অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা তেক্নোলোজিশিংগী ত্রান্সফোর্মেতিব পোতেন্সিএল অদু খঙলদুনা লুচিংবশিংনা থোইদোক্না হায়খি মদুদি ইনোবেসন অমসুং তেক্নোলোজিগী এম.ও.য়ু. তৌনবা অসিনা রিসর্চ সেন্তরশিং, স্তার্তঅপশিং, অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবতা নত্তনা ইথিকেল অমসুং রেসপোন্সিবল এ.আই. য়াওনা পুন্না রিসর্চ অমসুং ইনোবেসন প্রোজেক্তশিংদা ফগৎলক্লিবা অমসুং সস্তেনেবল তেক্নোলোজিশিং তেংবাং পীনবা হেনগৎহনগনি।
স্পেস সেক্তরগী মরুওইবা অসি মালেমগী শেনমীৎলোনগী প্রোগ্রেশ, সেক্যুরিতি, ইনোবেসন, অমসুং তেক্নোলোজিগী চাওখৎপগী মখা পোল্লিবা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা ওইনা খঙলদুনা নাকল অনিমক্না মালেমগী শিংনাবশিং কোকহন্নবা পার্ত্নরশিপশিংদা পুক্নিং চঙবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা খঙহনখি মদুদি ভারতকি স্পেস পোলিসি ২০২৩না ন্ন-গবরনমেন্ত এন্তিতিশিংনা স্পেস দোমেন্দা এন্দ-তু-এন্দ এক্তিবিতিশিং পায়খৎনবা ইনেবলিং অমসুং দাইনামিক ওইবা ফ্রেমৱার্ক অমা পিরি। নাকল অনিমক্না নাকল অনিমক্কি কান্নবা ফংনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা হৌজিক চত্থরিবা হোৎনরিবশিং অসি তরাম্না ওকখি। মসিগী মতাংদা লুচিংবশিংনা ইরাতোস্তেনেস সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স (ই.সি.ও.ই.) অমসুং ইন্দিয়ন নেস্নেনল স্পেস প্রমোসন অমসুং ওথোরাইজেসন সেন্তর (ইন.-স্পেস)গী মরক্তা হৌজিক চত্থরিবা এঙ্গেজমেন্ত অসি তরাম্না ওকখি।
এজুকেসন, মোবিলিতি অমসুং স্কীল দিভেলপমেন্ত
লুচিংবশিংনা মহৈরোয়শিং অমসুং রিসর্চরশিং য়াওনা একাদেমিক লেভেলদা হেনগৎলক্লিবা এক্সচেঞ্জশিং তরাম্না ওকখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না হায়র এজুকেসন অমসুং রিসর্চকি লমদা এম.ও.য়ু .অমা খুৎয়েক পিনবদা তরাম্না ওকখি, মসিনা লৈবাক অনিমক্কি হায়য়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং রিসর্চ ওর্গনাইজেসনশিংদা এঙ্গেজমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, এক্সচেঞ্জশিং হেনগৎহন্নবা, অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদোংচাবশিং থিদোক্নবা অচেৎপা য়ুম্ফম অমা পিগনি হায়না মখোয়না নোৎ তৌখি, মসিদা জোইন্ত রিসর্চ ইনিসিএতিবশিং, ফেকল্তি অমসুং মহৈরোয়শিংগী মোবিলিতি, অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেনল পার্ত্নরশিপশিংগী খুত্থাংদা য়াওরি।
লুচিংবশিংনা দিপ্লোমেৎশিংগী ত্রেনিংদা তেংবাং পিনদুনা লৈবাক অনিগী মরি হেন্না চেৎশিলহনগদবা সুস্মা শ্বরাজ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফোরেন সর্ভিস (এস.এস.আই.এফ.এস.) অমসুং দিপ্লোমেতিক একাদেমি, এম.ও.এফ.এ., সাইপ্রসকি মরক্তা দিপ্লোমেতিক ত্রেনিংগী এম.ও.য়ু .অমা খুৎয়েক পিনখিবা অদু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিংনা মায়গ্রেসন অমসুং মোবিলিতি পার্ত্নরশিপ এগ্রীমেন্ত অমা লোয়শিন্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ৱারি শানবা মখা চৎথনবা ৱাশকখি, মসিনা শাফবা, চাং নাইনা অমসুং নিংথিনা মায়গ্রেসন তৌবদা মতেং পাংনবা ফ্রেমৱার্ক অমা পিগনি, অমসুং য়াম্না হৈথোই-শিংথোইরবা শিন্মিশিং, মহৈরোয়শিং, অমসুং রিসর্চরশিংগী তুং কোয়না চৎকদবা ৱার্কফোর্স মোবিলিতিদা মতেং পাংগনি। লুচিংবা অনিমক্না সোসিএল সেক্যুরিতি এগ্রীমেন্ত অমগী ৱারি শানবা হৌবগী মতাংদসু য়ানবা পুরকখি।
মসিগী মতাং অসিদা লুচিংবশিংনা ইন্সতিত্যুৎ ওফ চার্তরদা একাওন্তেন্তস ওফ ইন্দিয়া (আই.সি.এ.আই.) অমসুং ইন্সতিত্যুৎ ওফ সরতিফাইদা পব্লিক একাওন্তেন্তস ওফ সাইপ্রস (আই.সি.পি.এ.সি.)গী মরক্তা এম.ও.য়ু.দা খুৎয়েক পিনখিবা অদুসু তরাম্না ওকখি, মসিনা নহা ওইরিবা একাওন্তেন্তশিংদা প্রোফেস্নেনল অমসুং রেগুলেতরি শ্টেনদরদশিং সেমগৎপদা মতেং পাংনবা, একাওন্তিং অমসুং ওদিতিংদা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশশিং পিথোক-পিশিন তৌনবা, অমসুং ফাইনান্স অমসুং বিজিনেস সর্ভিসকি লমদা অমগা অমগা শকখঙবা অমসুং থবক পিবগী খুদোংচাবা হেনগৎহন্নবা অফবা খুদোংচাবা অমা পিগনি।
কলচরেল কোওপরেসন অমসুং পিপল-তু-পিপলগী মরি
লুচিংবশিংনা ভারত অমসুং সাইপ্রসকি মরক্তা কলচরেল এক্সচেঞ্জশিং পাকথোক চাওথোকহনবগী মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। মখোয়না কলচরেল কোওপরেসনগী এম .ও. য়ু .অমা খুৎয়েক পিনবদা তরাম্না ওকখি, মসিনা ভিজুএল আর্ত, পরফোমিং আর্ত, আর্তকিদমক্তা এজুকেস্নেল প্রোগ্রামশিং, হেরিতেজ কঞ্জর্বেসন, অমসুং ক্রিয়েতিব ইন্দস্ত্রীশিংগী লমদা এক্সচেঞ্জ তৌবদা লাইথোকহল্লগনি হায়না থাজরি। লুচিংবশিংনা ম্যুজিয়মশিং, একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিং, অমসুং কলচরেল বোদিশিংগী মরক্তা অপুনবা থৌরাংশিং, একজিবিসনশিং, অমসুং কেপাসিতি-বিল্দিংগী হোৎনরিবশিং য়োকখৎনবা হেন্না নক্না পুন্না থবক তৌমিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎখি, অমসুং সাইপ্রাসতা য়োগ, আয়ুরবেদা অমসুং ভারতকি কলচরদা হেন্না পুক্নিং চঙবা অসি থাগৎপা ফোঙদোকখি।
লুচিংবশিংনা লম্বি অনিগী তুরিজমদা মখা তানা চাওখৎলকপগী ওইথোকপা লৈ হায়বা খঙখি মদুনা লৈবাক অনিমক্কি মিয়ামগী মরক্তা হেন্না ৱাখল তামিন্নবদা মতেং পাংগনি। তুরিজমগী স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নদুনা মায়কৈ অনীমক্তা তুরিস্তশিংগী চত্থোক-চৎশিন হেনগৎহন্নবা থবক পায়খৎনবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
লুচিংবশিংনা নোৎ তৌখি মদুদি কন্স্যুলরগী হিরমশিংদা তেংবাং পিনবা অসি লৈবাক অনিমক্কি মখা তানা ইন্তরেস্তকি লম অমা ওইদুনা লৈরি, মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিন হেনগৎলক্লিবা অমসুং মীয়াম-মীওইবগী মরি পাকথোক-চাউথোক্লক্লিবা অসি য়েংলগা। মসিগী মতাংদা মখোয়না কন্স্যুলর দাইলোগ অমা হৌদোকপদা তরাম্না ওকখি, মসিনা কন্স্যুলরগী ৱাফমশিং থেংন্নবা অমসুং তেংবাং পিনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা স্ত্রকচরেল ফ্রেমৱার্ক অমা পিগনি হায়না পনখি।
ভারত–ইয়ুগী মরি
লুচিংবা অনিনা ২০২৬কি জনুৱারি ২৭তা ভারত-ই.ইয়ুগী মীফম মনুংদা ভারত-ই.ইয়ুগী ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত লোয়শিনখিবা অদু তরাম্না ওকখি, নাকল অনিমক্না ২০৩০গী জোইন্ত ইন্দিয়া–ইয়ু কম্প্রেহেন্সিব স্ত্রেতেজিক এজেন্দাসু য়ানখি, মসিগী পান্দমদি ইয়ু-ইন্দিয়াগী তেংবাং পিনবা অসি হেন্না পাকথোক চাওথোকহন্দুনা, হেন্না লুম্না লৌদুনা অমসুং হেন্না ফবা মওংদা কোওর্দিনেত তৌদুনা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপ অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি। পার্ত্নর অনিমক্কিদমক অমসুং পাক চাওরবা মালেমগীদমক কান্নবা, অকক্নবা অমসুং ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা ফলশিং।
ভারত-ই.ইয়ু ফ্রী ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসি স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপতা পুৱারি ওইরবা মায়লস্তোন অমা ওইনা থাগৎলদুনা লুচিংবশিংনা মরুওইবা ভেল্যু চেনশিং মখল কয়া খায়দোকপা অমসুং অনৌবা কৈথেলশিং হাংদোক্তুনা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্ত কোলাবোরেসনগী অচুম্বা পোতেন্সিএল অদু খঙদোক্নবা ঙন্না খুৎয়েক পিন্নবা অমসুং মতম চানা ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা হায়খি।
লুচিংবশিংনা ললোন-ইতিক, তেক্নোলোজি, অমসুং সেন-থুমগী ঙাকসেলগী মরুওইবা ৱাফমশিং থেংন্নবা ইন্দিয়া-ইয়ু ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজি কাউন্সিল (তি.তি.সি.)গী থবকশিং মখা তানা হেনগৎহন্নবা য়ানখি, অমসুং জুলাই থাদা পাঙথোক্কদৌরিবা তি.তি.সি. মিনিস্ত্রেলগী রিজল্তশিং অসি নিংথিনা লাক্নবরোমদা মীৎয়েং থম্লি।
ইন্দিয়া-ই.ইয়ু সেক্যুরিতি অমসুং দিফেন্স পার্ত্নরশিপ খুৎয়েক পিনবনা মেরিতাইম সেক্যুরিতি, দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অমসুং তেক্নোলোজি, সাইবর অমসুং হায়ব্ৃদা থ্রেৎশিং, স্পেস অমসুং কাওন্তর তেরোরিজম য়াওনা সেয়র তৌরবা ইনতরেস্তকি লমশিংদা তেংবাং পিনবা হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। লুচিংবা অনিনা হীরম অসিদা ইন্দিয়া-ই.ইয়ু সেক্যুরিতি ওফ ইনফোর্মেসন এগ্রীমেন্ত ঙন্না লোয়শিন্নবা হায়জখি ।
মোবিলিতিগী কম্প্রেহেন্সীবা ফ্রেমৱার্ক ওফ কোওপরেসনগী এম .ও. য়ু .খুৎয়েক পিনখিবা অমসুং ভারত্তা পায়লোৎ য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়ন লিগেল গেৎৱে ওফিস অমা হৌদোকপদা তরাম্না ওক্লদুনা লুচিংবশিংনা প্রোফেস্নেনলশিং, হৈথোই-শিংথোইরবা ৱার্কফোর্স অমসুং মহৈরোয়শিং চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী লিগেল পাথশিং য়োকখৎনবা অমসুং ভারত অমসুং ইয়ুগী মরক্তা মিচম মিয়ামগী মরি চেৎশিলহনবদা মসিগী থৌদাং অদু নোৎ তৌখি।
ইন্দো-পেসিফিক, কনেক্তিবিতি অমসুং রিজনেল & গ্লোবেল ইসুশিং
লুচিংবশিংনা য়ু.এন.সি.এল.ও.এস. য়াওনা ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না, ফ্রী, ওপন, শান্তি লৈবা, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং চৎন-কাংলোনশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো-পেসিফিক অমা য়োকখৎনবা মখোয়গী অপুনবা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সাইপ্রসপু ইনদো-পেসিফিক ওশিন ইনিসিএতিবতা য়াওরকপগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি, মসিনা সমুদ্রগী ঙাকসেলগী লমদা তেংবাং পিনবা হেন্না চেৎশিলহনবতা নত্তনা সমুদ্রগী খুদোংচাবশিং তুং কোয়না চৎকদবা মওংদা শিজিন্নবগী ওইথোকপা য়াবশিং অদু ফোঙদোকখি।
লুচিংবা অনিমক্না মালেমগী ললোন-ইতিক, কনেক্তিবিতি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা নৌনা সেমদোকপা অমসুং য়োকখৎপদা ভারত–মিদল ইস্ত–য়ুরোপ ইকোনোমিক কোরিদোর (আই.এম.ই.ই.সি.)গী ত্রান্সফোর্মেসনগী পোতেন্সিএল অদু শকখঙখি। মখোয়না ইস্তরন মেদিতেরেনিয়ন অমসুং পাক চাওরবা মিদল ইস্ততা তংদু লৈতাবা য়োকখৎনবা মখোয়গী সেয়র তৌরবা ৱাশক অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি অমসুং ভারততগী পাক চাওরবা মিদল ইস্তকি খুত্থাংদা য়ুরোপ ফাওবা হেন্না লুম্না লৌবা এঙ্গেজমেন্ত অমসুং ইন্তরকনেক্সনগী কোরিদোরশিং য়োকখৎপগী মরুওইবদা অকনবা ৱাফম থমখি। বাইলেতরেল কনেক্তিবিতি দাইলোগ অমা লিংখৎনবা মখোয়না খন্নখি।
লুচিংবশিংনা য়ুক্রেন্দা ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং য়ু.এন.গী চার্তরগী প্রিন্সীপলশিংগী মতুং ইননা য়ুক্রেনদা অপুনবা, অচুম্বা অমসুং লেংদবা শান্তি অমা পুরক্নবা, মরুওইবা স্তেকহোলদরশিংগী মরক্তা ৱারি শানবা, দিপ্লোমেসি অমসুং কন্সৎরক্তিব এঙ্গেজমেন্তকি খুত্থাংদা য়ুক্রেন্দা ঙন্না লোয়শিন্নবা মখোয়গী সপোর্ত অদু ফোঙদোকখি।
ৱেস্ত এসিয়াদা হন্দক্তা থোকখিবা থৌদোকশিংগী মতাংদা লুচিংবা অনিমক্না মেরিতাইম সিপিংগী অশোই-অঙাম য়াওদবা অমসুং অথিংবা লৈতনা চৎপা য়াওনা মরি লৈনবা ৱাফমশিং শান্তি ওইনা লোয়শিন্নবা ৱারি শানবা অমসুং দিপ্লোমেসিগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি।
লুচিংবা অনিনা ভারতনা ন্যুক্লিয়র সপ্লাইয়রশিংগী গ্রুপতা য়াওবগী মগুন অদু খঙলদুনা মালেমগী নন-প্রোলিফেরেসন আর্কিতেকচর ঙাক্তুনা থম্বগী মরুওইবদসু খন্নখি।
ৱারোয়শিন
লুচিংবা অনিমক্না ভারত–সাইপ্রসকি মরি হেন্না চেৎশিলহনবদা অপেনবা ফোঙদোকখি অমসুং ইন্দিয়া-সাইপ্রস স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপকি মখাদা তেংবাং পিনববু মাংলোমদা পুখৎনবগীদমক্তা, ভারত-সাইপ্রস জোইন্ত এক্সন প্লান ২০২৫-২০২৯ মতম চানা থবক ওইনা পায়খৎনবা নাকল অনিমক্না য়াথং পিখি। লুচিংবশিংনা অমনা অমবু ইকায় খুম্নবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী সেয়র তৌরবা ৱাখল্লোন অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা চাং নাইনা ইনতরেক্সন থম্নবা য়ানখি।
সাইপ্রসকি রাস্ত্রপতিনা ভারতকি প্রধান মন্ত্রীবু মহাক্কি রাজ্যগী খোঙচত্তাা ভারতকি সরকার অমসুং মীয়ামনা শাংদোকখিবা অফবা থৌরাংশিংগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি।
লুচিংবশিংনা য়ুরোপ, মেদিতেরেনিয়ন, অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্কি মরক্তা স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিং অমসুং মরুওইবা কনেক্তরশিং ওইনা সাইপ্রস অমসুং ভারতকি মতাংদা মখোয়গী সেয়র তৌরবা মীৎয়েং অদু অমুক হন্না চেৎশিলহল্লে, মখোয়না শান্তি, তংদু লৈতাবা, কনেক্তিবিতি, অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা মাংলোমদা পুখৎনবা ৱাশক্লি।
মখোয়না ইন্দিয়া-সাইপ্রস জোইন্ত এক্সন প্লান ২০২৫-২০২৯গী মখাদা তেঞ্জিএবল আওতকমশিং ফংহন্নবা অমসুং পাক চাওরবা ভারত-ই.ইয়ু স্ত্রেতেজিক পার্ত্নরশিপকি দাইনামিক পিলর অমা ওইনা ইন্দিয়া-সাইপ্রস কোওপরেসন মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ৱাশক অদু অমুক হন্না চেৎশিলহনখ্রে।
লুচিংবশিংনা য়ানখি মদুদি হৌজিক চত্থরিবা খোঙচৎ অসিনা পুৱারি ওইনা অচেৎপা মরি অমা নাকল অনিগী মরিদা অনৌবা তাঙ্কক অমদা ওন্থোক্তুনা পার্ত্নরশিপ অসি হেন্না এম্বিসিয়স ওইবা, মোদর্ন, স্ত্রেতেজিক, অমসুং তুংলমচৎকী কোওপরেসনগী ফ্রেমৱার্ক অমদা হেঙ্গৎহন্নবগী ৱারেপ অমা লৌখি।

Prime Minister's Office
Joint Statement on the State Visit of the President of the Republic of Cyprus
22 MAY 2026 9:31PM by PIB Delhi
The President of the Republic of Cyprus, Mr. Nikos Christodoulides, paid a State Visit to India from 20-23 May 2026, at the invitation of the Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi. The visit holds particular significance as it is taking place during the Cyprus’ Presidency of the Council of the European Union.
This visit builds upon the historic momentum generated by Prime Minister Shri Narendra Modi’s visit to Cyprus in June 2025, which laid the foundation for a strategic partnership, and marks the transition of India-Cyprus relations into a results-oriented and implementation-driven phase.
The two Leaders welcomed the substantial progress achieved in implementing the Joint Declaration issued in 2025, including the advancement of political dialogue, increased business engagement, enhanced defence contacts, and the initiation of cooperation in innovation and technology. Recognizing the evolving geopolitical landscape and the deepening of the India-Cyprus partnership, the Leaders agreed to elevate the bilateral Comprehensive Partnership to a Strategic Partnership, to reflect new realities and opportunities.
President Christodoulides was warmly welcomed by the Hon’ble President of India, H.E. Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan on 22 May 2026. He paid homage to Mahatma Gandhi, father of the Indian nation, at Rajghat. Hon’ble President also hosted a State Banquet in honour of the visiting dignitary.
During the visit, Prime Minister Modi and President Christodoulides held bilateral talks in New Delhi on 22 May 2026. The two Leaders held wide-ranging discussions on bilateral relations and expressed satisfaction at the renewed momentum in bilateral engagement across different sectors. They reaffirmed the close and trusted partnership between India and Cyprus, based on shared democratic values, rule of law and mutual respect. They also exchanged views on India-EU relations, as well as regional and global issues of mutual interest.
The two Leaders welcomed the regular contact at the high political level as an important aspect of the India-Cyprus Comprehensive Partnership. They welcomed the significant progress made in the implementation of the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029 announced during the visit of Prime Minister Modi in 2025. Both sides also agreed to commemorate the 65th anniversary of establishment of diplomatic relations between the two countries in 2027 through the organization of special events.
President Christodoulides congratulated Prime Minister Modi on the successful hosting of the AI Impact Summit 2026. Cyprus was represented by the Deputy Minister for Research, Innovation and Digital Policy, and endorsed the Summit Declaration. Both Leaders shared their views on working towards safe, trustworthy, and inclusive development of AI.
Shared Values and Multilateral Cooperation
The two Leaders underscored their shared commitment to peace, democracy, the rule of law, effective multilateralism, and sustainable development. They reaffirmed their support for a rules-based international order, grounded in the UN Charter and international law, placing particular emphasis on the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), with regard to freedom of navigation and overflight, unimpeded commerce and sovereign maritime rights.
Both Leaders reiterated their call for addressing pressing global challenges and to prepare the world for emerging developments through reformed and effective multilateralism. In this context, they expressed their intention to strengthen coordination within international organizations, including within the United Nations and the Commonwealth.
The two Leaders stressed the urgent need for the reform of the United Nations Security Council, including ways to make it more effective, efficient, and representative of the contemporary geopolitical challenges. They agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters, and to continue supporting efforts to conclude inter-governmental negotiations on the reform of the United Nations Security Council. Cyprus reiterated its firm support for India’s permanent membership of a reformed United Nations Security Council. Both sides also agreed to engage in close cooperation and support each other at the United Nations and other multilateral fora including each other’s candidacies.
Support for Sovereignty and Peace
Cyprus and India expressed their strong commitment to the resumption of negotiations to achieve a comprehensive, just and lasting settlement of the Cyprus Question on the basis of a bizonal, bicommunal federation with political equality, in accordance with the agreed UN framework and the relevant United Nations Security Council resolutions. They underlined the important role of the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP) and their full support for its mandate. President Christodoulides expressed his appreciation for India’s valuable contribution to UNFICYP.
India reiterated its unwavering and consistent support for the independence, sovereignty, territorial integrity, and unity of the Republic of Cyprus. Both sides emphasized the need for full respect of the relevant United Nations resolutions and International Law, so as not to undermine efforts towards a negotiated peaceful solution.
Security, Defence and Counter-Terrorism
Both Leaders categorically and unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. Cyprus expressed solidarity and unwavering support to India in its fight against cross-border terrorism.
The two Leaders condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on 10 November 2025. They emphasized that those responsible for the attacks should be held accountable. Both Leaders called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner and in accordance with international law.
Emphasizing the need for a comprehensive, coordinated, and sustained approach to combating terrorism across borders, they underscored the importance of working collaboratively, both bilaterally and within the multilateral system.
In this context, the Leaders called for strengthening multilateral efforts to combat terrorism and the expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism within the UN framework. They urged for strong and concerted action against all UN- and EU-designated terrorists and terrorist entities, including those under 1267 UNSC Sanctions Committee, their associated proxy groups, facilitators, sponsors, financiers and backers.
They underlined the need for cooperation to counter violent extremism and radicalization, financing of terrorism and money-laundering as well as to prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes and to tackle terrorist recruitment. Both sides also called for eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as disrupting terrorist networks and combating the financing of terrorism, at the United Nations and the Financial Action Task Force (FATF).
They reiterated their zero-tolerance approach to terrorism, rejecting double standards, state sponsored terrorism and any justification for such acts, under any circumstances. The Leaders welcomed the signing of an MoU on establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter Terrorism, which will provide a framework to enhance bilateral cooperation in counter-terrorism through information and knowledge sharing and capacity building and agreed to hold the first meeting of the JWG as early as possible.
The two Leaders noted the ongoing close cooperation between relevant agencies of both countries, especially to address new and emerging threats in the cyberspace. In this context, the Leaders welcomed the establishment of Cybersecurity Dialogue between the two countries.
They agreed to deepen defence and security cooperation, including through collaboration between their respective defence industries, with a special focus on cybersecurity and emerging technologies. In this context, the Leaders welcomed the signing of the MoU between Cyprus Defence & Space Industries Cluster (CyDSIC) and Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM).
Welcoming the India-Cyprus Bilateral Defence Cooperation Programme signed in February 2026, the two Leaders underscored the potential for significant cooperation in the defence sector. They also welcomed the signing of the Technical Arrangement for the establishment of Official Coordination and Cooperation on Search and Rescue (SAR) matters. These will provide an institutional framework for promoting defence industrial cooperation and technology partnership, building on the momentum of the India-EU Defence and Security Partnership signed on 27 January 2026, as well as facilitate exchanges, training and capacity building. The Leaders welcomed the conclusion of the Roadmap for Bilateral Defence Cooperation between the Ministries of Defence of the two countries for the period 2026-2031.
India and Cyprus being maritime nations with deep-rooted naval traditions, both Leaders encouraged expanding cooperation in the maritime domain, including regular port calls by Indian naval vessels and exploring opportunities for joint maritime training and exercises to enhance maritime domain awareness and regional security.
Trade, Investment and Innovation
Both Leaders emphasized that significant potential exists for further expanding bilateral trade, investment and technology partnerships. They agreed to enhance cooperation on building trusted, reliable and resilient supply chains, as well as safeguarding their economic security.
The Leaders welcomed the sustained growth of investments from Cyprus into India, making Cyprus an important source of investments into India. They reaffirmed their commitment to fully realizing the untapped economic potential, including through startups, digitalization, AI and innovation-driven enterprises. They encouraged the business community in both countries to actively explore trade and investment opportunities in priority sectors including, inter alia, financial services, maritime, connectivity, logistics, clean and green energy, waste management, space, science & technology, and research and innovation. The Leaders also highlighted the opportunities that will arise through the implementation of the historic India-EU Free Trade Agreement (FTA) concluded earlier this year.
Through Fintech connectivity, not only cross border transactions but also cross border connections will be strengthened. The Leaders noted the deepening of economic engagement in the financial sector, including the MoU signed between NIPL and Eurobank Cyprus in 2025. They also welcomed the establishment of a framework for interoperability of India’s Unified Payments Interface (UPI) with Target Instant Payment Settlement System (TIPS System) of the European Central Bank (ECB), which will facilitate seamless cross-border transactions, benefiting both tourists and businesses of both the countries.
The two Leaders also welcomed the growing momentum in trilateral and bilateral economic cooperation. In this context, they appreciated the establishment of the India-Greece-Cyprus (IGC) Business and Investment Council as an important platform for strengthening business-to-business linkages, promoting investment flows, and fostering collaboration among the three countries.
Building upon the momentum generated by the India-Cyprus investors roundtable held in Limassol in June 2025, an India-Cyprus Business Forum was organised in Mumbai during the visit which aimed at further strengthening the bilateral economic and commercial partnership as well as fostering new avenues of collaboration. The Leaders welcomed the signing of B2B MoUs on the sidelines of the Business Forum in Mumbai.
The Leaders welcomed continued collaboration between the startups, unicorns, innovation ecosystems and venture capital networks of the two countries. In this context, they welcomed the signing of an MoU on Innovation & Technology which would provide a framework for exchanges between startups, incubators, accelerators and the innovation agencies of both countries.
The Leaders noted the importance of maritime and shipping cooperation in strengthening trade and connectivity between the two countries, and for connecting the Indo-Pacific to Europe through trusted maritime partnerships. Recognizing Cyprus’ role as a gateway to Europe and the potential to serve as a regional hub for transshipment, storage, distribution, and logistics, they encouraged strengthening of maritime cooperation through joint ventures involving Cyprus-based and Indian maritime service providers for mutual benefit. In this context, both Leaders agreed to take forward the positive momentum in maritime cooperation under the existing Bilateral Agreement on Merchant Shipping.
Considering the strong complementarities between Cyprus’ globally recognized maritime services ecosystem and India’s rapidly expanding maritime and port infrastructure capabilities, the two Leaders agreed to strengthen cooperation in the maritime sector as a strategic pillar of the bilateral partnership.
In this context, they acknowledged the potential of Cyprus to serve as a European maritime gateway and operational base for Indian shipping interests and welcomed closer engagement between Indian maritime stakeholders and Cyprus’ shipping and ship management community. The two sides agreed to promote cooperation in maritime services, port connectivity, logistics, maritime training and skills development, as well as green shipping and regulatory compliance, with a view to generating practical and mutually beneficial outcomes in the near term.
The Leaders noted that cooperation in disaster resilience and infrastructure is an area of growing importance to both countries, particularly in the context of increasing climate-related challenges. In this context, Prime Minister Modi welcomed Cyprus’ expression of interest in joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), and both the Leaders underscored CDRI’s role as a global platform for advancing technical cooperation, capacity building and knowledge sharing, as well as promoting investments in disaster-resilient infrastructure systems.
Science & Technology
Acknowledging the transformative potential of new and emerging technologies, the Leaders noted that the MoU on Innovation and Technology, will promote collaboration among research centers, startups, and academic institutions, as well as joint research and innovation projects in emerging and sustainable technologies, including ethical and responsible AI.
Recognizing the importance of space sector as a critical infrastructure underpinning global economic progress, security, innovation, and technological advancement, both sides expressed interest in partnerships in addressing global challenges. Prime Minister Modi informed that India’s Space Policy 2023 provides an enabling and dynamic framework for non-governmental entities to undertake end-to-end activities in the space domain. Both sides welcomed the ongoing efforts to enhance collaboration for mutual benefit. In this context, the Leaders welcomed the ongoing engagement between ERATOSTHENES Centre of Excellence (ECoE) and Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe).
Education, Mobility and Skills Development
The Leaders welcomed growing exchanges at the academic level including students and researchers. In this context, they welcomed the signing of an MoU in the field of Higher Education and Research, which they noted would provide a strong foundation for higher education institutions and research organizations in both countries to strengthen engagement, enhance exchanges, and explore opportunities for collaboration, including through joint research initiatives, faculty and student mobility, and institutional partnerships.
The Leaders welcomed the signing of an MoU on Diplomatic Training between the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service (SSIFS) and the Diplomatic Academy, MoFA, Cyprus which will strengthen bilateral ties by cooperation in the training of diplomats.
The Leaders committed to continuing negotiations with a view to concluding a Migration and Mobility Partnership Agreement, which will provide a framework to facilitate collaboration on safe, regular and orderly migration, and support sustainable workforce mobility of highly skilled workers, students, and researchers. Both Leaders also agreed on the commencement of negotiations for a Social Security Agreement at the earliest.
In this context, the Leaders also welcomed the signing of the MoU between the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) and the Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC) which would provide a good opportunity for young accountants to contribute to developing professional and regulatory standards, exchanging best practices in accounting and auditing, and enhancing mutual recognition and employability in the fields of finance and business services.
Cultural Cooperation and People-to-People ties
The Leaders highlighted the need to expand cultural exchanges between India and Cyprus. They welcomed the signing of an MoU on Cultural Cooperation, which is expected to facilitate exchanges in the fields of visual arts, performing arts, educational programs for the arts, heritage conservation, and creative industries. The Leaders encouraged closer collaboration between museums, academic institutions, and cultural bodies to promote joint initiatives, exhibitions, and capacity-building efforts, and appreciated the growing interest in Yoga, Ayurveda and Indian culture in Cyprus.
The Leaders recognized the potential for further growth in two-way tourism which would contribute to fostering greater understanding between the people of both countries. Both sides agreed to work to expand tourist flow in both directions by collaboration between tourism stakeholders.
The Leaders noted that cooperation on consular matters remained an area of continued interest to both countries, given the growing movement of people and expanding people-to-people ties. In this context, they welcomed the launch of a Consular Dialogue, noting that it would provide a structured framework for addressing consular issues and strengthening cooperation.
India–EU Relations
The two Leaders welcomed the conclusion of the India-EU Free Trade Agreement during the India-EU Summit on 27 January 2026. Both sides also endorsed the Joint India–EU Comprehensive Strategic Agenda for 2030, aimed at further reinforcing the strategic partnership by broadening, deepening and better coordinating EU-India cooperation to deliver mutually beneficial, concrete and transformative outcomes for both partners and for the wider world.
Hailing the India-EU Free Trade Agreement as a historic milestone in the strategic partnership, the Leaders called for its early signing and timely implementation for realizing the true potential for trade and investment collaboration through diversifying critical value chains and opening new markets.
The Leaders agreed to further enhance the work of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) to address key trade, technology, and economic security issues, and looked forward to the results of the TTC Ministerial meeting in July.
The signing of the India-EU Security and Defence Partnership will deepen cooperation in areas of shared interests, including maritime security, defence industry and technology, cyber and hybrid threats, space and counter terrorism. The two Leaders also called for early conclusion of the India-EU Security of Information Agreement in this regard.
Welcoming the signing of the MoU on Comprehensive Framework of Cooperation on Mobility and the launch of a pilot European Union Legal Gateway Office in India, the Leaders noted its role in promoting legal pathways for movement of professionals, skilled workforce and students and strengthening people-to-people ties between India and the EU.
Indo-Pacific, Connectivity and Regional & Global Issues
The Leaders reiterated their shared commitment to promoting a free, open, peaceful, prosperous and rules-based Indo-Pacific, in accordance with international law, including the UNCLOS. Prime Minister Modi appreciated Cyprus for joining the Indo-Pacific Oceans Initiative, underscoring its potential to deepen cooperation in maritime security as well as the sustainable use of marine resources.
Both Leaders recognized the India–Middle East–Europe Economic Corridor’s (IMEEC) transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. They reiterated their shared commitment to promoting stability in the Eastern Mediterranean and the wider Middle East and emphasized the importance of fostering deeper engagement and corridors of interconnection from India through the wider Middle East to Europe. They discussed the establishment of a Bilateral Connectivity Dialogue.
The Leaders expressed their support for the early resolution of the conflict in Ukraine through dialogue, diplomacy and constructive engagement between the key stakeholders, in order to achieve a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine, in accordance with international law and the principles of the UN Charter.
On the recent developments in West Asia, both the Leaders underscored the importance of dialogue and diplomacy to resolve the underlying issues in a peaceful manner, including safe and unimpeded passage of maritime shipping.
The two Leaders also discussed the importance of upholding the global non-proliferation architecture, recognizing the value of India joining the Nuclear Suppliers Group.
Conclusion
Both Leaders expressed satisfaction at the deepening of India–Cyprus relations and in order to take forward the cooperation under the India-Cyprus Strategic Partnership, they directed both sides to work for the timely implementation of the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029. The Leaders agreed to maintain regular interaction building upon the shared spirit of mutual respect and collaboration.
The President of Cyprus thanked the Prime Minister of India for the excellent arrangements during his State Visit extended by the Government and the people of India.
The Leaders reaffirmed their shared vision of Cyprus and India as strategic partners and vital connectors between Europe, the Mediterranean, and the Indo-Pacific, committed to advancing peace, stability, connectivity, and prosperity.
They reaffirmed their commitment to delivering tangible outcomes under the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029 and to further strengthening India-Cyprus cooperation as a dynamic pillar of the broader India-EU strategic partnership.
The Leaders agreed that the present visit marks a decisive step in transforming a historically strong relationship into a new stage in bilateral relations, elevating the partnership into a more ambitious, modern, strategic, and future-oriented framework of cooperation.