প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
চাইপ্ৰাছ গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাৰত ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰকাশ কৰা যুটীয়া বিবৃতি
22 MAY 2026 9:31PM by PIB Guwahati
ভাৰত গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আমন্ত্ৰণমৰ্মে ২০-২৩ মে’ ২০২৬ তাৰিখে চাইপ্ৰাছ গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি নিকোছ ক্রিষ্টোডুলিডেছে চৰকাৰী ভ্ৰমণসূচীৰে ভাৰতলৈ আহিছে। ইউৰোপীয় সংঘৰ পৰিষদৰ চাইপ্ৰাছৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত দেশখনৰ ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ এই ভ্ৰমণে বিশেষ তাৎপৰ্য বহন কৰিছে।তেওঁৰ এই ভ্ৰমণে ২০২৫ চনৰ জুন মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ চাইপ্ৰাছ ভ্ৰমণৰ আনি দিয়া ঐতিহাসিক গতিক অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিছে । প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ যি ভ্ৰমণে এক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল আৰু ভাৰত-চাইপ্ৰাছৰ সম্পৰ্কক ফলাফলমুখী তথা কাৰ্যকৰীকৰণ-চালিত পৰ্যায়লৈ লৈ গৈছিল। ৰাজনৈতিক আলোচনাৰ অগ্ৰগতি , ব্যৱসায়িক সংযোগ বৃদ্ধি, প্ৰতিৰক্ষা, যোগাযোগ বৃদ্ধি, উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাকে ধৰি ২০২৫ চনত জাৰি কৰা যৌথ ঘোষণাপত্ৰখন কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত লাভ কৰা অগ্ৰগতিক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। বিকশিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিবেশ আৰু ভাৰত-চাইপ্ৰাছৰ অংশীদাৰিত্বৰ গভীৰতাক স্বীকৃতি দি নেতাদ্বয়ে দ্বিপাক্ষিক সৰ্বাংগীন অংশীদাৰিত্বক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বলৈ উন্নীত কৰাৰ বিষয়ত সহমতত উপনীত হয়, যাতে নতুন বাস্তৱতা আৰু সুযোগসমূহৰ অন্বেষণ কৰিব পাৰি। ৰাষ্ট্ৰপতি ক্রিষ্টোডুলিডছক ২০২৬ চনৰ ২২ মে'ত ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত উষ্ম আদৰণি জনায় ভাৰতৰ মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে ।তেওঁ ৰাজঘাটত মহা মানৱ মহাত্মা গান্ধীৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে। চাইপ্ৰাছৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মানাৰ্থে মাননীয় ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়াই চৰকাৰী ভোজৰো আয়োজন কৰে। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি ক্রিষ্টোডুলিডেছে ২০২৬ চনৰ ২২ মে’ত নতুন দিল্লীত দ্বিপাক্ষিক আলোচনাত মিলিত হয়৷দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক সম্পর্ক সন্দর্ভত ব্যাপক আলোচনা কৰে আৰু বিভিন্ন খণ্ডত দ্বিপাক্ষিক সংযোগৰ নৱীকৃত গতিবেগক লৈ সন্তুষ্টি প্রকাশ কৰে৷ তেওঁলোকে ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজত ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধ, আইনৰ শাসন আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ঘনিষ্ঠ তথা বিশ্বাসযোগ্য অংশীদাৰিত্বৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্কৰ লগতে পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থৰ আঞ্চলিক তথা বিশ্বজোৰা বিষয়সমূহতো তেওঁলোকে মত বিনিময় কৰে।
ভাৰত-চাইপ্ৰাছ সৰ্বাংগীন অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ হিচাপে উচ্চ ৰাজনৈতিক পৰ্যায়ত নিয়মীয়াকৈ হোৱা যোগাযোগক দুয়োগৰাকী নেতাই আদৰণি জনায়। ২০২৫ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ঘোষণা কৰা ভাৰত-চাইপ্ৰাছ যুটীয়া কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ২০২৫-২০২৯ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত হোৱা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিকো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়।দুয়ো পক্ষই ২০২৭ চনত দুয়োখন দেশৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৬৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষ্যে বিশেষ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰাৰ বাবেও সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি ক্রিষ্টোডুলিডেছে ২০২৬ চনৰ এ আই ইমপেক্ট ছামিট সফলতাৰে আয়োজন কৰাৰ বাবে প্রধানমন্ত্রী মোদীক অভিনন্দন জনায়৷ দুয়োগৰাকী নেতাই এআইৰ নিৰাপদ, বিশ্বাসযোগ্য আৰু সৰ্বাংগীন বিকাশৰ দিশত কাম কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ মতামত ব্যক্ত কৰে।
ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা
দুয়োগৰাকী নেতাই শান্তি, গণতন্ত্ৰ, আইনৰ শাসন, ফলপ্ৰসূ বহুপক্ষীয়তাবাদ আৰু বহনক্ষম উন্নয়নৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিয়মভিত্তিক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ প্ৰতি সমৰ্থনৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন চুক্তি (UNCLOS)ৰ বিষয়তো বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতায়াত আৰু আকাশমাৰ্গেৰে উৰণৰ স্বাধীনতা, নিৰৱচ্ছিন্ন বাণিজ্য আৰু সাৰ্বভৌম সামুদ্ৰিক অধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰতো তেওঁলোকে মত প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্বজুৰি সৃষ্টি হোৱা জৰুৰী প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে আৰু সংস্কাৰিত তথা ফলপ্ৰসূ বহুপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ জৰিয়তে সেই বোৰৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ বিশ্বক প্ৰস্তুত হোৱাৰ আহ্বান জনায় । এই প্ৰসংগত তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু কমনৱেলথৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ ভিতৰতো সমন্বয় শক্তিশালী কৰাৰ বিষয়ে মত প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদক অধিক ফলপ্ৰসূ, কাৰ্যক্ষম আৰু সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰতিনিধিত্বমূলক কৰি তোলাৰ উপায়কে ধৰি সংস্কাৰৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সংস্কাৰৰ বিষয়ত আন্তঃচৰকাৰী আলোচনা সমাপ্ত কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰতি সমৰ্থন অব্যাহত ৰাখিবলৈ তেওঁলোকে সন্মত হয়। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্যপদৰ বাবে চাইপ্ৰাছে দৃঢ় সমৰ্থনৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ লগতে অন্যান্য বহুপক্ষীয় মঞ্চতো দুয়োপক্ষই ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা বজাই ৰখা আৰু ইখন দেশে সিখনক সমৰ্থন কৰি যাবলৈ সন্মত হয়।
সাৰ্বভৌমত্ব আৰু শান্তিৰ প্ৰতি সমৰ্থন
ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কাঠামো আৰু সংশ্লিষ্ট ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ প্ৰস্তাৱ অনুসৰি ৰাজনৈতিক সমতা থকা দ্বিমণ্ডলীয় ফেডাৰেচনৰ ভিত্তিত চাইপ্ৰাছ সম্পৰ্কীয় প্ৰশ্নৰ এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী নিষ্পত্তি সাধনৰ বাবে আলোচনা পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ বাবে চাইপ্ৰাছ আৰু ভাৰতে নিজৰ দৃঢ় দায়বদ্ধতাৰ কথা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে চাইপ্ৰাছত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ শান্তিৰক্ষা বাহিনী (UNFICYP)ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আৰু ইয়াৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ সম্পূৰ্ণ সমৰ্থনৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতি ক্রিষ্টোডুলিডেছে ইউএনএফআইচিআইপিলৈ ভাৰতৰ মূল্যৱান অৱদানৰ শলাগ লয়৷
ভাৰতে চাইপ্ৰাছ গণৰাজ্যৰ স্বাধীনতা, সাৰ্বভৌমত্ব, ভূখণ্ডৰ অখণ্ডতা আৰু ঐক্যৰ প্ৰতি অটল তথা ধাৰাবাহিক সমৰ্থনৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংশ্লিষ্ট প্ৰস্তাৱ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইনক সম্পূৰ্ণ সন্মান জনোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে আলোচনাৰ জৰিয়তে শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ দিশত গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টা বাধাগ্ৰস্ত নহয়।
নিৰাপত্তা, প্ৰতিৰক্ষা আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী অৱস্থান
দুয়োগৰাকী নেতাই সীমান্ত অতিক্ৰম কৰি হোৱা সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদক কঠোৰভাবে আৰু নিৰ্দ্বিধায় নিন্দা কৰে । সীমান্ত অতিক্ৰম কৰি হোৱা সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ভাৰতৰ যুঁজ খনত চাইপ্ৰাছে সংহতি আৰু অদম্য সমৰ্থনৰ কথা প্ৰকাশ কৰে।
নেতাদ্বয়ে ২০২৫ চনৰ ২২ এপ্ৰিলত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ আৰু ২০২৫ চনৰ ১০ নৱেম্বৰত নতুন দিল্লীৰ লালকিল্লাৰ সমীপত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী কূটাঘাতক কঠোৰ ভাষাৰে গৰিহণা দিয়ে ।তেনে আক্ৰমণৰ বাবে দায়ীসকলক জবাবদিহি কৰা উচিত বুলিও তেওঁলোকে দৃঢ়তাৰে কয় । দুয়োগৰাৰী নেতাই সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে ব্যাপক তথা স্থায়ী আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি নিৰ্ণায়ক আৰু সংহত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়।
সীমান্তৰ সিপাৰৰ পৰা হোৱা সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ বাবে এক ব্যাপক, সমন্বিত আৰু স্থায়ী পদ্ধতিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক তথা বহুপক্ষীয় ব্যৱস্থাৰ ভিতৰত সহযোগিতামূলকভাৱে কাম কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এই প্ৰেক্ষাপটত নেতাদ্বয়ে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ বহুপক্ষীয় প্ৰচেষ্টা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কাঠামোৰ ভিতৰত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্ত্ৰাসবাদ সম্পৰ্কীয় বিস্তৃত সন্ধিখন ক্ষিপ্ৰতাৰে চূড়ান্ত আৰু গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নে ঘোষণা কৰা সকলো সন্ত্ৰাসবাদী আৰু সন্ত্ৰাসবাদী সত্তাৰ বিৰুদ্ধে শক্তিশালী তথা সংহত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়, য’ত ১২৬৭ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ অধীনত থকাসকল, তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট গোট, সুবিধা প্ৰদানকাৰী, পৃষ্ঠপোষক, বিত্তীয় আৰু সমৰ্থকসকলো অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে ।
তেওঁলোকে হিংসাত্মক উগ্ৰবাদ আৰু উগ্ৰবাদক প্ৰতিহত কৰা , সন্ত্ৰাসবাদ আৰু সন্ত্ৰাসবাদীক ধন সৰবৰাহৰ জৰিয়তে বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ লগতে সন্ত্ৰাসবাদী উদ্দেশ্যৰ বাবে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ তথা সন্ত্ৰাসবাদী নিযুক্তিৰ দৰে বিষয়ৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ সহযোগিতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু বিত্তীয় কাৰ্য্য টাস্ক ফ’ৰ্চ (এফ এ টি এফ)ক সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল আৰু আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মূল কৰাৰ লগতে সন্ত্ৰাসবাদী নেটৱৰ্কসমূহ বিঘ্নিত কৰা, সন্ত্ৰাসবাদীক বিত্তীয় সাহায্য প্ৰদান ৰোধ কৰাৰ বাবে যুঁজ দিয়াৰ আহ্বান জনায় ।
তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদৰ প্ৰতি শূন্য সহনশীলতাৰ দৃষ্টিভংগীৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে, যিকোনো পৰিস্থিতিতেই দ্বৈত মান, ৰাষ্ট্ৰৰ পৃষ্ঠপোষকতাত হৈ থকা সন্ত্ৰাসবাদ আৰু এনে কাৰ্য্যৰ যিকোনো ন্যায্যতাক নাকচ কৰে। তথ্য আৰু জ্ঞান বিনিময় তথা সামৰ্থ্য বিকাশৰ জৰিয়তে সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ কাঠামো প্ৰদান কৰিব পৰা সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী যুটীয়া কৰ্মগোট (জে ডব্লিউ জি) গঠনৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায় আৰু জে ডব্লিউ জিৰ প্ৰথমখন বৈঠক যিমান পাৰি সোনকালে অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ সন্মত হয়।
বিশেষকৈ চাইবাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন আৰু উদীয়মান ভাবুকিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহৰ মাজত চলি থকা ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ কথা দুয়োগৰাকী নেতাই উল্লেখ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত নেতাদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত চাইবাৰ সুৰক্ষা বিষয়ক আলোচনাকো আদৰণি জনায়।
তেওঁলোকে চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নিজ নিজ প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগৰ মাজত সহযোগিতাকে ধৰি প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কীয় সহযোগিতা গভীৰ কৰিবলৈ সন্মত হয়। এই প্ৰসংগত নেতাসকলে চাইপ্ৰাছ ডিফেন্স এণ্ড স্পেচ ইণ্ডাষ্ট্ৰীজ ক্লাষ্টাৰ (CyDSIC) আৰু ছ’চাইটি অৱ ইণ্ডিয়ান ডিফেন্স মেনুফেকচাৰ্ছ (SIDM)ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক তেওঁলোকে আদৰণি জনায়।
২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত স্বাক্ষৰিত ভাৰত-চাইপ্ৰাছ দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা কাৰ্যসূচীক আদৰণি জনাই দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত উল্লেখযোগ্য সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ (SAR) বিষয়ত চৰকাৰী সমন্বয় তথা সহযোগিতা স্থাপনৰ কাৰিকৰী ব্যৱস্থাকো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। এইবোৰে ২০২৬ চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত স্বাক্ষৰিত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ প্ৰতিৰক্ষা তথা নিৰাপত্তা অংশীদাৰিত্বৰ গতিৰ ওপৰত আধাৰিত প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতা আৰু প্ৰযুক্তি অংশীদাৰিত্বক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে এক প্ৰতিষ্ঠানিক কাঠামো প্ৰদান কৰাৰ লগতে বিনিময়, প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলি তেওঁলোকে কয়। নেতাদ্বয়ে ২০২৬-২০৩১ চনৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ কাৰ্য পৰিকল্পনা সম্পন্ন হোৱাৰ কথাক আদৰণি জনায়।
ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজত গভীৰভাবে শিপাই থকা নৌসেনাৰ পৰম্পৰা থকা সামুদ্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ বাবে দুয়ো খন দেশৰ নেতাদ্বয়ে সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ কৰাৰ বিষয়টোক উৎসাহিত কৰে, য’ত ভাৰতীয় নৌসেনাৰ জাহাজসমূহে নিয়মীয়াকৈ বন্দৰ ভ্ৰমণ আৰু সামুদ্ৰিক ডমেইনৰ সজাগতা আৰু আঞ্চলিক নিৰাপত্তা বৃদ্ধিৰ বাবে যৌথ সামুদ্ৰিক প্ৰশিক্ষণ আৰু অনুশীলনৰ সুযোগ বিচাৰি উলিওৱাকে ধৰি সামুদ্ৰিক ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সম্প্ৰসাৰণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু উদ্ভাৱন
দুয়োগৰাকী নেতাই দৃঢ়তাৰে কয় যে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্ব অধিক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনা আছে। তেওঁলোকে বিশ্বাসযোগ্য, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল গঢ়ি তোলাৰ লগতে তেওঁলোকৰ অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা সুৰক্ষিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাদ্বয়ে চাইপ্ৰাছৰ পৰা ভাৰতলৈ হোৱা বিনিয়োগৰ ধাৰাবাহিক বৃদ্ধিক আদৰণি জনায়, যাৰ ফলত চাইপ্ৰাছ ভাৰতত বিনিয়োগৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে ষ্টাৰ্টআপ, ডিজিটেলাইজেচন, এআই আৰু উদ্ভাৱন-চালিত উদ্যোগৰ জৰিয়তেকে ধৰি অনাবৃত অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাক সম্পূৰ্ণৰূপে অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ ব্যৱসায়িক সমাজক অন্যান্য বিষয়ৰ লগতে বিত্তীয় সেৱা, সামুদ্ৰিক, সংযোগ, লজিষ্টিক, স্বচ্ছ আৰু সেউজ শক্তি, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, মহাকাশ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, আৰু গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱনকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডত বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সুযোগ সক্ৰিয়ভাৱে অন্বেষণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। নেতাদ্বয়ে চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে সম্পাদিত ঐতিহাসিক ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি (এফটিএ) ৰূপায়ণৰ জৰিয়তে সৃষ্টি হ’বলগীয়া সুযোগসমূহৰ বিষয়তো আলোকপাত কৰে।
ফিনটেক সংযোগৰ জৰিয়তে কেৱল সীমা অতিক্ৰম কৰা লেনদেন নহয়, সীমা অতিক্ৰম কৰা সংযোগো শক্তিশালী কৰা হ’ব। নেতাসকলে ২০২৫ চনত এন আই পি এল আৰু ইউৰোবেংক চাইপ্ৰাছৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিকে ধৰি বিত্তীয় খণ্ডত অৰ্থনৈতিক সংযোগ গভীৰ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে দুয়োখন দেশৰ পৰ্যটক আৰু ব্যৱসায়ী উভয়কে উপকৃত কৰা।
দুয়োগৰাকী নেতাই ত্ৰিপাক্ষিক আৰু দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গতিকো আদৰণি জনায়। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে ব্যৱসায়ৰ পৰা ব্যৱসায়ৰ সংযোগক শক্তিশালী কৰা, বিনিয়োগৰ প্ৰবাহক প্ৰসাৰিত কৰা আৰু তিনিওখন দেশৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মঞ্চ হিচাপে ভাৰত-গ্ৰীচ-চাইপ্ৰাছ (আই জি চি) ব্যৱসায় আৰু বিনিয়োগ পৰিষদ স্থাপনৰ শলাগ লয়।
২০২৫ চনৰ জুন মাহত লিমাছলত অনুষ্ঠিত ভাৰত-চাইপ্ৰাছ বিনিয়োগকাৰীৰ ঘূৰণীয়া মেজমেলৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা গতিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি এই ভ্ৰমণৰ সময়ত মুম্বাইত ভাৰত-চাইপ্ৰাছ ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ আয়োজন কৰা হৈছিল , যাৰ লক্ষ্য আছিল দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক অংশীদাৰিত্বক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে সহযোগিতাৰ নতুন পথ গঢ়ি তোলা। মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হোৱা ব্যৱসায়িক মঞ্চৰ সময়তে বিটুবি বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায়।
নেতাদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্টআপ, ইউনিকৰ্ণ, উদ্ভাৱন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু ভেঞ্চাৰ কেপিটেল নেটৱৰ্কৰ মাজত অবিৰত সহযোগিতাক আদৰণি জনায়। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্টআপ, ইনকিউবেটৰ, এক্সিলেটৰ আৰু উদ্ভাৱন সংস্থাসমূহৰ মাজত বিনিময়ৰ বাবে এক কাঠামো প্ৰদান কৰিব।
নেতাদ্বয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত বাণিজ্য আৰু সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আৰু বিশ্বাসযোগ্য সামুদ্ৰিক অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলক ইউৰোপৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে সামুদ্ৰিক তথা জাহাজ খণ্ডৰ সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ কথাও উল্লেখ কৰে। ইউৰোপৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ হিচাপে চাইপ্ৰাছৰ ভূমিকা আৰু ট্ৰেন্সশ্বিপমেণ্ট, সংৰক্ষণ, বিতৰণ আৰু লজিষ্টিকছৰ বাবে আঞ্চলিক কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰাৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দি তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক লাভৰ বাবে চাইপ্ৰাছ ভিত্তিক আৰু ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক সেৱা প্ৰদানকাৰীসকলক জড়িত কৰি যৌথ উদ্যোগৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত দুয়োগৰাকী নেতাই বৰ্তমানৰ ব্যৱসায়িক জাহাজ চলোৱাৰ দ্বিপাক্ষিক চুক্তিৰ অধীনত সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ ইতিবাচক গতি আগুৱাই নিবলৈ সন্মত হয়।
চাইপ্ৰাছৰ বিশ্বজুৰি স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত সামুদ্ৰিক সেৱা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ আৰু ভাৰতৰ দ্ৰুতগতিত সম্প্ৰসাৰিত সামুদ্ৰিক আৰু বন্দৰ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষমতাৰ মাজত শক্তিশালী পৰিপূৰকতাৰ কথা বিবেচনা কৰি দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ কৌশলগত স্তম্ভ হিচাপে সামুদ্ৰিক খণ্ডত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ সন্মত হয়।
এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে ভাৰতীয় জাহাজ চলোৱাৰ স্বাৰ্থৰ বাবে ইউৰোপীয় সামুদ্ৰিক প্ৰৱেশদ্বাৰ আৰু কাৰ্য্যকৰী ভিত্তি হিচাপে কাম কৰাৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে আৰু ভাৰতীয় সামুদ্ৰিক অংশীদাৰ আৰু চাইপ্ৰাছৰ জাহাজ আৰু জাহাজ পৰিচালনা সম্প্ৰদায়ৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সংযোগক আদৰণি জনায়। অদূৰ ভৱিষ্যতে ব্যৱহাৰিক আৰু পাৰস্পৰিকভাৱে লাভজনক ফলাফল সৃষ্টি কৰাৰ লক্ষ্যৰে সামুদ্ৰিক সেৱা, বন্দৰ সংযোগ, লজিষ্টিক, সামুদ্ৰিক প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ লগতে সেউজ জাহাজ চলোৱা আৰু নিয়ন্ত্ৰণ অনুসৰণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা প্ৰসাৰিত কৰাত দুয়োপক্ষই সহমতত উপনীত হয়।
নেতাদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে দুৰ্যোগ স্থিতিস্থাপকতা আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা দুয়োখন দেশৰ বাবে ক্ৰমাৎ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ, বিশেষকৈ জলবায়ু সম্পৰ্কীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহ বৃদ্ধি পোৱাৰ প্ৰেক্ষাপটত। এই প্ৰেক্ষাপটত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চাইপ্ৰাছক ক’লিচন ফৰ ডিজাষ্টাৰ ৰেজিলিয়েণ্ট ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰ (চিডিআৰআই)ত যোগদানৰ আগ্ৰহ প্ৰকাশক আদৰণি জনায় আৰু দুয়োগৰাকী নেতাই কাৰিকৰী সহযোগিতা, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু জ্ঞান বিনিময়ৰ উন্নতিৰ লগতে দুৰ্যোগ প্ৰতিৰোধী আন্তঃগাঁথনি ব্যৱস্থাত বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে বিশ্বজোৰা মঞ্চ হিচাপে চিডিআৰআইৰ ভূমিকাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰি নেতাদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে উদ্ভাৱন আৰু প্ৰযুক্তিৰ বুজাবুজি চুক্তিয়ে গৱেষণা কেন্দ্ৰ, ষ্টাৰ্টআপ, আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰিব, লগতে নৈতিক আৰু বহনক্ষম এআইকে ধৰি উদীয়মান আৰু বহনক্ষম প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ গৱেষণা আৰু উদ্ভাৱন প্ৰকল্পসমূহক প্ৰসাৰিত কৰিব।
মহাকাশ খণ্ডৰ গুৰুত্বক বিশ্ব অৰ্থনৈতিক প্ৰগতি, নিৰাপত্তা, উদ্ভাৱন, আৰু প্ৰযুক্তিগত উন্নতিৰ আধাৰত থকা এক জটিল আন্তঃগাঁথনি হিচাপে স্বীকাৰ কৰি দুয়োপক্ষই বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ মহাকাশ নীতি ২০২৩ ৰ অধীনত বেচৰকাৰী সত্তাসমূহক মহাকাশ ক্ষেত্ৰত শেষৰ পৰা শেষলৈকে কাৰ্য্য প্ৰক্ৰিয়া গ্ৰহণ কৰিবলৈ এক সক্ষম আৰু গতিশীল কাঠামো প্ৰদান কৰিব। পাৰস্পৰিক লাভৰ বাবে সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়। এই প্ৰসংগত নেতাদ্বয়ে ইৰাট’ষ্টেনেছ চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স (ইচিঅ’ই) আৰু ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ প্ৰচাৰ আৰু অনুমোদন কেন্দ্ৰ (আইএন-স্পেচি)ৰ মাজত চলি থকা সংযোগক আদৰণি জনায়।
শিক্ষা, গতিশীলতা আৰু দক্ষতা বিকাশ
ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু গৱেষকসকলকে ধৰি শৈক্ষিক পৰ্যায়ত ক্ৰমবৰ্ধমান আদান-প্ৰদানক নেতাদ্বয়ে আদৰণি জনায়। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ বিষয়টোক আদৰণি জনায়, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান আৰু গৱেষণা সংস্থাসমূহৰ বাবে নিয়োজিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ, বিনিময় বৃদ্ধি কৰিবলৈ আৰু যৌথ গৱেষণা পদক্ষেপ, অধ্যাপক তথা ছাত্ৰৰ গতিশীলতা, প্ৰতিষ্ঠানিক অংশীদাৰিত্বকে ধৰি সহযোগিতাৰ সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ এক শক্তিশালী ভেটি প্ৰদান কৰিব বুলি তেওঁলোকে উল্লেখ কৰে।
নেতাদ্বয়ে সুষমা স্বৰাজ ইনষ্টিটিউট অৱ ফৰেইন চাৰ্ভিচ (এছএছআইএফএছ) আৰু ডিপ্লমেটিক একাডেমী, এমএফএ, চাইপ্ৰাছৰ মাজত কূটনৈতিক প্ৰশিক্ষণ সম্পৰ্কীয় বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হোৱাক আদৰণি জনায় , যিয়ে কূটনীতিবিদসকলৰ প্ৰশিক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিব।
নেতাদ্বয়ে প্ৰব্ৰজন আৰু গতিশীলতা অংশীদাৰিত্ব চুক্তি সম্পাদনৰ লক্ষ্যৰে আলোচনা অব্যাহত ৰাখিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হয়, যিয়ে নিৰাপদ, নিয়মীয়া আৰু শৃংখলাবদ্ধ প্ৰব্ৰজনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সহজ কৰি তোলাৰ বাবে এক কাঠামো প্ৰদান কৰিব আৰু উচ্চ দক্ষ শ্ৰমিক, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু গৱেষকৰ বহনক্ষম কৰ্মশক্তিৰ গতিশীলতাক সমৰ্থন কৰিব। দুয়োগৰাকী নেতাই অতি সোনকালে সামাজিক সুৰক্ষা চুক্তিৰ বাবে আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো একমত প্ৰকাশ কৰে।
এই প্ৰসংগত নেতাদ্বয়ে ভাৰতীয় চাৰ্টাৰ্ড একাউণ্টেণ্ট প্ৰতিষ্ঠান (আইচিএআই) আৰু চাইপ্ৰাছৰ চাৰ্টিফাইড পাব্লিক একাউণ্টেণ্ট প্ৰতিষ্ঠান (আইচিপিএচি)ৰ মাজত বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ বিষয়টোকো আদৰণি জনায়। যিয়ে যুৱ একাউণ্টেণ্টসকলক পেছাদাৰী আৰু নিয়ন্ত্ৰণমূলক মান গঢ়ি তোলাত, একাউণ্টিং আৰু অডিটিঙৰ উত্তম পদ্ধতিৰ আদান-প্ৰদান কৰাত আৰু বিত্ত তথা ব্যৱসায়িক সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি আৰু নিয়োগযোগ্যতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত অৰিহণা যোগোৱাৰ এক সুন্দৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
সাংস্কৃতিক সহযোগিতা আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক
নেতাদ্বয়ে ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজত সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদান সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। তেওঁলোকে সাংস্কৃতিক সহযোগিতাৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰাৰ বিষয়টোক আদৰণি জনায়, যিয়ে দৃশ্য কলা, পৰিবেশ্য কলাৰ বাবে শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী, ঐতিহ্য সংৰক্ষণ, আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগৰ ক্ষেত্ৰত আদান-প্ৰদানৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। নেতাদ্বয়ে সংগ্ৰহালয়, শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু সাংস্কৃতিক সংস্থাসমূহৰ মাজত যৌথ পদক্ষেপ, প্ৰদৰ্শনী আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ অৰ্থে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ বাবে উৎসাহিত কৰে। লগতে চাইপ্ৰাছত যোগ, আয়ুৰ্বেদ আৰু ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতি ক্ৰমাৎ বৃদ্ধি পোৱা আগ্ৰহৰো তেওঁলোকে শলাগ লয়।
নেতাদ্বয়ে দ্বিমুখী পৰ্যটনৰ অধিক বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে, যিয়ে দুয়োখন দেশৰ জনসাধাৰণৰ মাজত অধিক বুজাবুজি গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব। দুয়োপক্ষই পৰ্যটনৰ অংশীদাৰসকলৰ সহযোগত পৰ্যটকৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়।
নেতাদ্বয়ে উল্লেখ কৰে যে মানুহৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গতিবিধি আৰু জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি কনছুলাৰ বিষয়ত সহযোগিতা দুয়োখন দেশৰ বাবে অবিৰত আগ্ৰহৰ ক্ষেত্ৰ হৈয়েই আছে। এই প্ৰেক্ষাপটত তেওঁলোকে কনছুলাৰ আলোচনাৰ আৰম্ভণিক আদৰণি জনাই কয় যে ইয়াৰ দ্বাৰা কনছুলাৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধান আৰু সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক গাঁথনিগত কাঠামো প্ৰদান কৰা সম্ভৱ হ’ব।
ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ সম্পৰ্ক
২০২৬ চনৰ ২৭ জানুৱাৰীত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সময়ত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি সম্পাদনক দুয়োপক্ষই আদৰণি জনায়।দুয়ো পক্ষই ২০৩০ চনৰ বাবে যুটীয়া ভাৰত–ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ ব্যাপক কৌশলগত কাৰ্যসূচীকো সমৰ্থন কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন-ভাৰতৰ সহযোগিতাক বিস্তৃত , গভীৰ আৰু উন্নত সমন্বয়ৰ জৰিয়তে পাৰস্পৰিকভাৱে কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা । যাতে অংশীদাৰ আৰু বিশ্বৰ বাবে সেয়া উপকাৰী, সুনিৰ্দিষ্ট আৰু পৰিৱৰ্তনশীল ফলাফললৈ ৰূপান্তৰিত হয় ।
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰশংসা কৰি নেতাদ্বয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ মূল্য শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্য তথা নতুন বজাৰ মুকলিৰ জৰিয়তে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনীয়তা বৃদ্ধিৰ অৰ্থে ইয়াৰ আগতীয়া স্বাক্ষৰ আৰু সময়মতে ৰূপায়ণৰ আহ্বান জনায়।
নেতাদ্বয়ে বাণিজ্য, প্ৰযুক্তি, আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তাৰ মূল বিষয়সমূহৰ সমাধানৰ বাবে ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বাণিজ্য তথা প্ৰযুক্তি পৰিষদৰ (টিটিচি) কাম আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিবলৈ সন্মত হয়। লগতে জুলাই মাহত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া টিটিচি মন্ত্ৰীসভাৰ বৈঠকৰ ফলাফলকলৈ আশা প্ৰকাশ কৰে।
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব স্বাক্ষৰ কৰাৰ ফলত সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা, প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ তথা প্ৰযুক্তি, চাইবাৰ আৰু হাইব্ৰিড ভাবুকি, মহাকাশ আৰু সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধকে ধৰি ভাগ-বতৰা স্বাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ হ’ব। দুয়োগৰাকী নেতাই এই সন্দৰ্ভত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ তথ্য সুৰক্ষা চুক্তিও আগতীয়াকৈ সমাপ্ত কৰাৰ আহ্বান জনায়।
গতিশীলতাৰ বিষয়ত সহযোগিতাৰ ব্যাপক কাঠামোৰ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ আৰু ভাৰতত এটা পাইলট ইউৰোপীয় সংঘৰ আইনী গেটৱে কাৰ্যালয় আৰম্ভ কৰাটোক আদৰণি জনায়। নেতাদ্বয়ে পেছাদাৰী, দক্ষ কৰ্মশক্তি আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ গতিবিধিৰ বাবে আইনী পথ প্ৰসাৰিত কৰাৰ লগতে ভাৰত আৰু ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ মাজত জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে।
ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয়, সংযোগ আৰু আঞ্চলিক তথা বিশ্বজোৰা বিষয়
নেতাদ্বয়ে ইউএনচিএলঅ’এছকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি, মুক্ত, মুকলি, শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশালী আৰু নিয়মভিত্তিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰসাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপত যোগদান কৰাৰ বাবে চাইপ্ৰাছক শলাগ লৈ সামুদ্ৰিক সুৰক্ষাৰ লগতে সামুদ্ৰিক সম্পদৰ বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই বিশ্ব বাণিজ্য, সংযোগ আৰু সমৃদ্ধিৰ পুনৰ গঠন আৰু প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত–মধ্যপ্ৰাচ্য–ইউৰোপ অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ (আইএমইইচি) পৰিৱৰ্তনশীল সম্ভাৱনীয়তাক স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁলোকে পূব ভূমধ্যসাগৰ আৰু মধ্যপ্ৰাচ্যত স্থিতিশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে আৰু ভাৰতৰ পৰা মধ্যপ্ৰাচ্যৰ মাজেৰে ইউৰোপলৈ গভীৰ সংযোগ তথা আন্তঃসংযোগৰ কৰিডৰ গঢ়ি তোলাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। দ্বিপাক্ষিক সংযোগ সম্পৰ্কীয় আলোচনাৰো তেওঁলোকে পোষকতা কৰে।
নেতাদ্বয়ে ইউক্ৰেইনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ নীতি অনুসৰি এক ব্যাপক, ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তি প্ৰতিষ্ঠা কৰিবলৈ মূল অংশীদাৰসকলৰ মাজত আলোচনা, কূটনৈতিক তথা গঠনমূলক সংযোগৰ জৰিয়তে সংঘাতৰ সমাধানৰ বিষয়টোত সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে।
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই সামুদ্ৰিক জাহাজে নিৰাপদ তথা নিৰ্বিঘ্নে পাৰ হোৱাকে ধৰি শান্তিপূৰ্ণভাৱে অন্তৰ্নিহিত সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে আলোচনা তথা কূটনীতিৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে।
ভাৰতে পাৰমাণৱিক যোগানকাৰী গোটত যোগদানৰ মূল্যক স্বীকৃতি দি বিশ্বজুৰি পাৰমাণৱিক নিৰস্ত্ৰীকৰণৰ নীতিক ৰক্ষা কৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়েও দুয়োগৰাকী নেতাই আলোচনা কৰে।
উপসংহাৰ
দুয়োগৰাকী নেতাই ভাৰত–চাইপ্ৰাছৰ সম্পৰ্ক গভীৰ হোৱাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে আৰু ভাৰত-চাইপ্ৰাছ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ভাৰত-চাইপ্ৰাছ যুটীয়া কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ২০২৫-২০২৯ সময়মতে ৰূপায়ণৰ বাবে সময়মতে কাম কৰিবলৈ সন্মত হয়। নেতাদ্বয়ে পাৰস্পৰিক সন্মান আৰু সহযোগিতাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা মনোভাৱেৰে নিয়মীয়াকৈ পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ বজাই ৰাখিবলৈ সন্মত হয়।
চাইপ্ৰাছৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ এই ভ্ৰমণৰ সময়ত ভাৰত চৰকাৰ আৰু ভাৰতবাসীয়ে আগবঢ়োৱা উষ্ম আদৰণিৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
নেতাদ্বয়ে ইউৰোপ, ভূমধ্যসাগৰীয় আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ মাজত কৌশলগত অংশীদাৰ তথা গুৰুত্বপূৰ্ণ সংযোগকাৰী হিচাপে চাইপ্ৰাছ আৰু ভাৰতৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দৃষ্টিভংগীৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে, যি শান্তি, স্থিতিশীলতা, সংযোগ আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে ।
তেওঁলোকে ভাৰত-চাইপ্ৰাছ যুটীয়া কাৰ্য্য পৰিকল্পনা ২০২৫-২০২৯ৰ অধীনত স্পষ্ট ফলাফল লাভ কৰাৰ লগতে ভাৰত-চাইপ্ৰাছৰ সহযোগিতাক বিস্তৃত ৰূপত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ গতিশীল স্তম্ভ হিচাপে অধিক শক্তিশালী কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দৃঢ় কৰে।
নেতাদ্বয়ে এই কথাত একমত হয় যে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ বৰ্তমানৰ এই ভ্ৰমণে ঐতিহাসিকভাৱে শক্তিশালী সম্পৰ্কক পুনৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ নতুন পৰ্যায়লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে, অংশীদাৰিত্বক অধিক অভিলাষী, আধুনিক, কৌশলগত আৰু ভৱিষ্যতমুখী সহযোগিতাৰ কাঠামোলৈ উন্নীত কৰিছে।

Prime Minister's Office
Joint Statement on the State Visit of the President of the Republic of Cyprus
22 MAY 2026 9:31PM by PIB Delhi
The President of the Republic of Cyprus, Mr. Nikos Christodoulides, paid a State Visit to India from 20-23 May 2026, at the invitation of the Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi. The visit holds particular significance as it is taking place during the Cyprus’ Presidency of the Council of the European Union.
This visit builds upon the historic momentum generated by Prime Minister Shri Narendra Modi’s visit to Cyprus in June 2025, which laid the foundation for a strategic partnership, and marks the transition of India-Cyprus relations into a results-oriented and implementation-driven phase.
The two Leaders welcomed the substantial progress achieved in implementing the Joint Declaration issued in 2025, including the advancement of political dialogue, increased business engagement, enhanced defence contacts, and the initiation of cooperation in innovation and technology. Recognizing the evolving geopolitical landscape and the deepening of the India-Cyprus partnership, the Leaders agreed to elevate the bilateral Comprehensive Partnership to a Strategic Partnership, to reflect new realities and opportunities.
President Christodoulides was warmly welcomed by the Hon’ble President of India, H.E. Smt. Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan on 22 May 2026. He paid homage to Mahatma Gandhi, father of the Indian nation, at Rajghat. Hon’ble President also hosted a State Banquet in honour of the visiting dignitary.
During the visit, Prime Minister Modi and President Christodoulides held bilateral talks in New Delhi on 22 May 2026. The two Leaders held wide-ranging discussions on bilateral relations and expressed satisfaction at the renewed momentum in bilateral engagement across different sectors. They reaffirmed the close and trusted partnership between India and Cyprus, based on shared democratic values, rule of law and mutual respect. They also exchanged views on India-EU relations, as well as regional and global issues of mutual interest.
The two Leaders welcomed the regular contact at the high political level as an important aspect of the India-Cyprus Comprehensive Partnership. They welcomed the significant progress made in the implementation of the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029 announced during the visit of Prime Minister Modi in 2025. Both sides also agreed to commemorate the 65th anniversary of establishment of diplomatic relations between the two countries in 2027 through the organization of special events.
President Christodoulides congratulated Prime Minister Modi on the successful hosting of the AI Impact Summit 2026. Cyprus was represented by the Deputy Minister for Research, Innovation and Digital Policy, and endorsed the Summit Declaration. Both Leaders shared their views on working towards safe, trustworthy, and inclusive development of AI.
Shared Values and Multilateral Cooperation
The two Leaders underscored their shared commitment to peace, democracy, the rule of law, effective multilateralism, and sustainable development. They reaffirmed their support for a rules-based international order, grounded in the UN Charter and international law, placing particular emphasis on the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), with regard to freedom of navigation and overflight, unimpeded commerce and sovereign maritime rights.
Both Leaders reiterated their call for addressing pressing global challenges and to prepare the world for emerging developments through reformed and effective multilateralism. In this context, they expressed their intention to strengthen coordination within international organizations, including within the United Nations and the Commonwealth.
The two Leaders stressed the urgent need for the reform of the United Nations Security Council, including ways to make it more effective, efficient, and representative of the contemporary geopolitical challenges. They agreed to coordinate closely in multilateral fora, including on UNSC matters, and to continue supporting efforts to conclude inter-governmental negotiations on the reform of the United Nations Security Council. Cyprus reiterated its firm support for India’s permanent membership of a reformed United Nations Security Council. Both sides also agreed to engage in close cooperation and support each other at the United Nations and other multilateral fora including each other’s candidacies.
Support for Sovereignty and Peace
Cyprus and India expressed their strong commitment to the resumption of negotiations to achieve a comprehensive, just and lasting settlement of the Cyprus Question on the basis of a bizonal, bicommunal federation with political equality, in accordance with the agreed UN framework and the relevant United Nations Security Council resolutions. They underlined the important role of the United Nations Peacekeeping Force in Cyprus (UNFICYP) and their full support for its mandate. President Christodoulides expressed his appreciation for India’s valuable contribution to UNFICYP.
India reiterated its unwavering and consistent support for the independence, sovereignty, territorial integrity, and unity of the Republic of Cyprus. Both sides emphasized the need for full respect of the relevant United Nations resolutions and International Law, so as not to undermine efforts towards a negotiated peaceful solution.
Security, Defence and Counter-Terrorism
Both Leaders categorically and unequivocally condemned terrorism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. Cyprus expressed solidarity and unwavering support to India in its fight against cross-border terrorism.
The two Leaders condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025 and the terror incident near Red Fort, New Delhi on 10 November 2025. They emphasized that those responsible for the attacks should be held accountable. Both Leaders called for decisive and concerted international efforts to combat terrorism in a comprehensive and sustained manner and in accordance with international law.
Emphasizing the need for a comprehensive, coordinated, and sustained approach to combating terrorism across borders, they underscored the importance of working collaboratively, both bilaterally and within the multilateral system.
In this context, the Leaders called for strengthening multilateral efforts to combat terrorism and the expeditious finalization and adoption of the Comprehensive Convention on International Terrorism within the UN framework. They urged for strong and concerted action against all UN- and EU-designated terrorists and terrorist entities, including those under 1267 UNSC Sanctions Committee, their associated proxy groups, facilitators, sponsors, financiers and backers.
They underlined the need for cooperation to counter violent extremism and radicalization, financing of terrorism and money-laundering as well as to prevent exploitation of new and emerging technologies for terrorist purposes and to tackle terrorist recruitment. Both sides also called for eliminating terrorist safe havens and infrastructure as well as disrupting terrorist networks and combating the financing of terrorism, at the United Nations and the Financial Action Task Force (FATF).
They reiterated their zero-tolerance approach to terrorism, rejecting double standards, state sponsored terrorism and any justification for such acts, under any circumstances. The Leaders welcomed the signing of an MoU on establishing a Joint Working Group (JWG) on Counter Terrorism, which will provide a framework to enhance bilateral cooperation in counter-terrorism through information and knowledge sharing and capacity building and agreed to hold the first meeting of the JWG as early as possible.
The two Leaders noted the ongoing close cooperation between relevant agencies of both countries, especially to address new and emerging threats in the cyberspace. In this context, the Leaders welcomed the establishment of Cybersecurity Dialogue between the two countries.
They agreed to deepen defence and security cooperation, including through collaboration between their respective defence industries, with a special focus on cybersecurity and emerging technologies. In this context, the Leaders welcomed the signing of the MoU between Cyprus Defence & Space Industries Cluster (CyDSIC) and Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM).
Welcoming the India-Cyprus Bilateral Defence Cooperation Programme signed in February 2026, the two Leaders underscored the potential for significant cooperation in the defence sector. They also welcomed the signing of the Technical Arrangement for the establishment of Official Coordination and Cooperation on Search and Rescue (SAR) matters. These will provide an institutional framework for promoting defence industrial cooperation and technology partnership, building on the momentum of the India-EU Defence and Security Partnership signed on 27 January 2026, as well as facilitate exchanges, training and capacity building. The Leaders welcomed the conclusion of the Roadmap for Bilateral Defence Cooperation between the Ministries of Defence of the two countries for the period 2026-2031.
India and Cyprus being maritime nations with deep-rooted naval traditions, both Leaders encouraged expanding cooperation in the maritime domain, including regular port calls by Indian naval vessels and exploring opportunities for joint maritime training and exercises to enhance maritime domain awareness and regional security.
Trade, Investment and Innovation
Both Leaders emphasized that significant potential exists for further expanding bilateral trade, investment and technology partnerships. They agreed to enhance cooperation on building trusted, reliable and resilient supply chains, as well as safeguarding their economic security.
The Leaders welcomed the sustained growth of investments from Cyprus into India, making Cyprus an important source of investments into India. They reaffirmed their commitment to fully realizing the untapped economic potential, including through startups, digitalization, AI and innovation-driven enterprises. They encouraged the business community in both countries to actively explore trade and investment opportunities in priority sectors including, inter alia, financial services, maritime, connectivity, logistics, clean and green energy, waste management, space, science & technology, and research and innovation. The Leaders also highlighted the opportunities that will arise through the implementation of the historic India-EU Free Trade Agreement (FTA) concluded earlier this year.
Through Fintech connectivity, not only cross border transactions but also cross border connections will be strengthened. The Leaders noted the deepening of economic engagement in the financial sector, including the MoU signed between NIPL and Eurobank Cyprus in 2025. They also welcomed the establishment of a framework for interoperability of India’s Unified Payments Interface (UPI) with Target Instant Payment Settlement System (TIPS System) of the European Central Bank (ECB), which will facilitate seamless cross-border transactions, benefiting both tourists and businesses of both the countries.
The two Leaders also welcomed the growing momentum in trilateral and bilateral economic cooperation. In this context, they appreciated the establishment of the India-Greece-Cyprus (IGC) Business and Investment Council as an important platform for strengthening business-to-business linkages, promoting investment flows, and fostering collaboration among the three countries.
Building upon the momentum generated by the India-Cyprus investors roundtable held in Limassol in June 2025, an India-Cyprus Business Forum was organised in Mumbai during the visit which aimed at further strengthening the bilateral economic and commercial partnership as well as fostering new avenues of collaboration. The Leaders welcomed the signing of B2B MoUs on the sidelines of the Business Forum in Mumbai.
The Leaders welcomed continued collaboration between the startups, unicorns, innovation ecosystems and venture capital networks of the two countries. In this context, they welcomed the signing of an MoU on Innovation & Technology which would provide a framework for exchanges between startups, incubators, accelerators and the innovation agencies of both countries.
The Leaders noted the importance of maritime and shipping cooperation in strengthening trade and connectivity between the two countries, and for connecting the Indo-Pacific to Europe through trusted maritime partnerships. Recognizing Cyprus’ role as a gateway to Europe and the potential to serve as a regional hub for transshipment, storage, distribution, and logistics, they encouraged strengthening of maritime cooperation through joint ventures involving Cyprus-based and Indian maritime service providers for mutual benefit. In this context, both Leaders agreed to take forward the positive momentum in maritime cooperation under the existing Bilateral Agreement on Merchant Shipping.
Considering the strong complementarities between Cyprus’ globally recognized maritime services ecosystem and India’s rapidly expanding maritime and port infrastructure capabilities, the two Leaders agreed to strengthen cooperation in the maritime sector as a strategic pillar of the bilateral partnership.
In this context, they acknowledged the potential of Cyprus to serve as a European maritime gateway and operational base for Indian shipping interests and welcomed closer engagement between Indian maritime stakeholders and Cyprus’ shipping and ship management community. The two sides agreed to promote cooperation in maritime services, port connectivity, logistics, maritime training and skills development, as well as green shipping and regulatory compliance, with a view to generating practical and mutually beneficial outcomes in the near term.
The Leaders noted that cooperation in disaster resilience and infrastructure is an area of growing importance to both countries, particularly in the context of increasing climate-related challenges. In this context, Prime Minister Modi welcomed Cyprus’ expression of interest in joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI), and both the Leaders underscored CDRI’s role as a global platform for advancing technical cooperation, capacity building and knowledge sharing, as well as promoting investments in disaster-resilient infrastructure systems.
Science & Technology
Acknowledging the transformative potential of new and emerging technologies, the Leaders noted that the MoU on Innovation and Technology, will promote collaboration among research centers, startups, and academic institutions, as well as joint research and innovation projects in emerging and sustainable technologies, including ethical and responsible AI.
Recognizing the importance of space sector as a critical infrastructure underpinning global economic progress, security, innovation, and technological advancement, both sides expressed interest in partnerships in addressing global challenges. Prime Minister Modi informed that India’s Space Policy 2023 provides an enabling and dynamic framework for non-governmental entities to undertake end-to-end activities in the space domain. Both sides welcomed the ongoing efforts to enhance collaboration for mutual benefit. In this context, the Leaders welcomed the ongoing engagement between ERATOSTHENES Centre of Excellence (ECoE) and Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe).
Education, Mobility and Skills Development
The Leaders welcomed growing exchanges at the academic level including students and researchers. In this context, they welcomed the signing of an MoU in the field of Higher Education and Research, which they noted would provide a strong foundation for higher education institutions and research organizations in both countries to strengthen engagement, enhance exchanges, and explore opportunities for collaboration, including through joint research initiatives, faculty and student mobility, and institutional partnerships.
The Leaders welcomed the signing of an MoU on Diplomatic Training between the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service (SSIFS) and the Diplomatic Academy, MoFA, Cyprus which will strengthen bilateral ties by cooperation in the training of diplomats.
The Leaders committed to continuing negotiations with a view to concluding a Migration and Mobility Partnership Agreement, which will provide a framework to facilitate collaboration on safe, regular and orderly migration, and support sustainable workforce mobility of highly skilled workers, students, and researchers. Both Leaders also agreed on the commencement of negotiations for a Social Security Agreement at the earliest.
In this context, the Leaders also welcomed the signing of the MoU between the Institute of Chartered Accountants of India (ICAI) and the Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC) which would provide a good opportunity for young accountants to contribute to developing professional and regulatory standards, exchanging best practices in accounting and auditing, and enhancing mutual recognition and employability in the fields of finance and business services.
Cultural Cooperation and People-to-People ties
The Leaders highlighted the need to expand cultural exchanges between India and Cyprus. They welcomed the signing of an MoU on Cultural Cooperation, which is expected to facilitate exchanges in the fields of visual arts, performing arts, educational programs for the arts, heritage conservation, and creative industries. The Leaders encouraged closer collaboration between museums, academic institutions, and cultural bodies to promote joint initiatives, exhibitions, and capacity-building efforts, and appreciated the growing interest in Yoga, Ayurveda and Indian culture in Cyprus.
The Leaders recognized the potential for further growth in two-way tourism which would contribute to fostering greater understanding between the people of both countries. Both sides agreed to work to expand tourist flow in both directions by collaboration between tourism stakeholders.
The Leaders noted that cooperation on consular matters remained an area of continued interest to both countries, given the growing movement of people and expanding people-to-people ties. In this context, they welcomed the launch of a Consular Dialogue, noting that it would provide a structured framework for addressing consular issues and strengthening cooperation.
India–EU Relations
The two Leaders welcomed the conclusion of the India-EU Free Trade Agreement during the India-EU Summit on 27 January 2026. Both sides also endorsed the Joint India–EU Comprehensive Strategic Agenda for 2030, aimed at further reinforcing the strategic partnership by broadening, deepening and better coordinating EU-India cooperation to deliver mutually beneficial, concrete and transformative outcomes for both partners and for the wider world.
Hailing the India-EU Free Trade Agreement as a historic milestone in the strategic partnership, the Leaders called for its early signing and timely implementation for realizing the true potential for trade and investment collaboration through diversifying critical value chains and opening new markets.
The Leaders agreed to further enhance the work of the India-EU Trade and Technology Council (TTC) to address key trade, technology, and economic security issues, and looked forward to the results of the TTC Ministerial meeting in July.
The signing of the India-EU Security and Defence Partnership will deepen cooperation in areas of shared interests, including maritime security, defence industry and technology, cyber and hybrid threats, space and counter terrorism. The two Leaders also called for early conclusion of the India-EU Security of Information Agreement in this regard.
Welcoming the signing of the MoU on Comprehensive Framework of Cooperation on Mobility and the launch of a pilot European Union Legal Gateway Office in India, the Leaders noted its role in promoting legal pathways for movement of professionals, skilled workforce and students and strengthening people-to-people ties between India and the EU.
Indo-Pacific, Connectivity and Regional & Global Issues
The Leaders reiterated their shared commitment to promoting a free, open, peaceful, prosperous and rules-based Indo-Pacific, in accordance with international law, including the UNCLOS. Prime Minister Modi appreciated Cyprus for joining the Indo-Pacific Oceans Initiative, underscoring its potential to deepen cooperation in maritime security as well as the sustainable use of marine resources.
Both Leaders recognized the India–Middle East–Europe Economic Corridor’s (IMEEC) transformational potential in reshaping and promoting global trade, connectivity and prosperity. They reiterated their shared commitment to promoting stability in the Eastern Mediterranean and the wider Middle East and emphasized the importance of fostering deeper engagement and corridors of interconnection from India through the wider Middle East to Europe. They discussed the establishment of a Bilateral Connectivity Dialogue.
The Leaders expressed their support for the early resolution of the conflict in Ukraine through dialogue, diplomacy and constructive engagement between the key stakeholders, in order to achieve a comprehensive, just and lasting peace in Ukraine, in accordance with international law and the principles of the UN Charter.
On the recent developments in West Asia, both the Leaders underscored the importance of dialogue and diplomacy to resolve the underlying issues in a peaceful manner, including safe and unimpeded passage of maritime shipping.
The two Leaders also discussed the importance of upholding the global non-proliferation architecture, recognizing the value of India joining the Nuclear Suppliers Group.
Conclusion
Both Leaders expressed satisfaction at the deepening of India–Cyprus relations and in order to take forward the cooperation under the India-Cyprus Strategic Partnership, they directed both sides to work for the timely implementation of the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029. The Leaders agreed to maintain regular interaction building upon the shared spirit of mutual respect and collaboration.
The President of Cyprus thanked the Prime Minister of India for the excellent arrangements during his State Visit extended by the Government and the people of India.
The Leaders reaffirmed their shared vision of Cyprus and India as strategic partners and vital connectors between Europe, the Mediterranean, and the Indo-Pacific, committed to advancing peace, stability, connectivity, and prosperity.
They reaffirmed their commitment to delivering tangible outcomes under the India-Cyprus Joint Action Plan 2025-2029 and to further strengthening India-Cyprus cooperation as a dynamic pillar of the broader India-EU strategic partnership.
The Leaders agreed that the present visit marks a decisive step in transforming a historically strong relationship into a new stage in bilateral relations, elevating the partnership into a more ambitious, modern, strategic, and future-oriented framework of cooperation.