ইলেক্সন কমিসন
স্পেসিএল ইন্তেন্সিব রিভিজন – ফেজ III
রাজ্য ১৬ অমসুং য়ু.তি. ৩ দা তাংকক নাইনা SIR পাঙথোক্কনি
14 MAY 2026 2:19PM by PIB Imphal
1. ইলেক্সন কম্মিসন ওফ ইন্দিয়ানা এনেক্সর-I গী মতুং ইন্না রাজ্য ১৬ অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩ দা স্পিসিএল ইন্তেনসিভ রিভিজন (এস.আই.আর.) পাঙথোক্নবা খঙহনখ্রে।
2. SIR ফেজ-III গী মতম অসি সেন্সসকী চত্থরিবা হাউস লিস্তিংগা লোইননা কম্মন ফিল্দ মেছিনরীশিং য়েংলগা লেপখ্রে।
3. মসিগা লোয়ননা ইলেক্তোরেল রোলশিংগী SIR না ফেজ-III দা হিমাচল প্রদেশ, জম্মু অমসুং কাশ্মীর অমসুং লদাখ নত্তনা লৈবাক পুম্বদা কোনশিল্লগনি। হায়রিবা রাজ্য/য়ু.তি. অহুম অসিদা সেন্সসকী ফেজ-II মপুং ফারকপা অমসুং মথক থংবা শরুকশিং/উন তাবা মফমশিংদা লৈরিবা অইং-অশাগী ফীভমশিং য়েংলবা মতুংদা, হায়রিবা রাজ্য/য়ু.তি. অহুম অসিগী এস.আই.আর. গী মতম অসি কোন্না লাউথোক্কনি।
4. SIR ফেজ-IIIগী মনুংদা 3.94 লাক্ষ হেনবা বুথ লেভেল ওফিসর (BLOs) শিংনা ইলেক্সন ফেজগী মনুংদা রাজনিতীগী দলশিংনা খল্লবা 3.42 লাক্ষ বুথ লেভেল এজেন্ত (BLAs)শিংনা মতেং পাংদুনা ইলেক্তর করোর 36.73 গী য়ুম য়ুমদা চৎকনি। রাজ্য/য়ু.তি.গী ওইনা বি.এল.ও.শিং অমসুং বি.এল.এ.শিংগী অকুপ্পা মরোলশিং এনেক্সর-II দা পীরি।
5. সি.আই.আর. অসি ইলেক্তরশিং, পোলিতিকেল পার্তীশিং অমসুং ইলেক্সন ওফিসিএলশিং য়াওনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্না শরুক য়াবা থৌওং অমনি। পোলিতিকেল পার্টিশিংনা মপুং ফানা শরুক য়াবা ঙম্নবা পোলিটিকেল পার্টি খুদিংমক্কী পোলিং বূথ খুদিংমক্তা বি.এল.এ.শিং হাপ্নবা ই.সি.আই.না পোলিটিকেল পার্টি পুম্নমক্তা হায়জরি।
6. রাজ্য/য়ু.তি. ১৩ দা SIRগী অহানবা ফেজ অনিদা SIRগী ওর্দর থোকপা নুমিৎ ফাওবদা ইলেক্তর করোর ৫৯ রোম কোনশিনখি। SIR গী তোঙান-তোঙানবা তাঙ্ককশিংদা রাজনিতীগী দলশিংনা হাপ্পা বি.এল.এ. লাখ ৯.২ অমসুং বি.এল.ও. লাখ ৬.৩ হেন্না য়াওখি।
এনেক্সর-II
রাজ্য/য়ু.তি
SIR গী ক্বালিফাইয়িং দেত
শেম শাবা, ত্রেনিং & নম্বা
BLO শিংনা য়ুম-য়ুমদা চৎপা
পোল্লিং স্তেসনশিং রেস্নেলাইজ তৌবা
দ্রাফ ইলেক্তোরেল রোল ফোংবা
ক্লেম & ওবজেক্সনশিং ফাইল তৌবগী মতম
ক্লেম &
ওবজেক্সন দিস্পোজ তৌব/নোতিস ফেজ
ফাইনেল ইলেক্তোরেল রোল ফোংবা
1. ওরিশা
2. মিজোরম
3. সিক্কিম
4. মনিপুর
০১.০৭.২০২৬
২০.০৫.২০২৬ দগী
২৯.০৫.২০২৬
৩০.০৫.২০২৬
দগী ২৮.০৬.২০২৬
২৮.০৬.২০২৬ ফাওবদা
০৫.০৭.২০২৬
০৫.০৭.২০২৬ দগী
০৪.০৮.২০২৬
০৫.০৭.২০২৬ দগী
০২.০৯.২০২৬
০৬.০৯.২০২৬
৫. DNH & DD
০১.০৭.২০২৬
২৫.০৫.২০২৬ দগী
০৩.০৬.২০২৬
০৪.০৬.২০২৬
দগী ০৩.০৭.২০২৬
০৩.০৭.২০২৬ ফাওবদা
১০.০৭.২০২৬
১০.০৭.২০২৬ দগী
০৯.০৮.২০২৬
১০.০৭.২০২৬ দগী
০৭.০৯.২০২৬
১১.০৯.২০২৬
৬. উত্তরাখন্দ
০১.০৭.২০২৬
২৯.০৫.২০২৬ দগী
০৭.০৬.২০২৬
০৮.০৬.২০২৬
দগী ০৭.০৭.২০২৬
০৭.০৭.২০২৬ ফাওবদা
১৪.০৭.২০২৬
১৪.০৭.২০২৬ দগী
১৩.০৮.২০২৬
১০.০৭.২০২৬ দগী
১১.০৯.২০২৬
১৫.০৯.২০২৬
1. আন্ধ্র প্রদেশ
2. অরুনাচল প্রদেশ
3. হরিয়ানা
4. চন্দিগর
০১.০৭.২০২৬
০৫.০৬.২০২৬ দগী
১৪.০৬.২০২৬
১৫.০৬.২০২৬
দগী ১৪.০৭.২০২৬
১৪.০৭.২০২৬ ফাওবদা
২১.০৭.২০২৬
২১.০৭.২০২৬ দগী
২০.০৮.২০২৬
২১.০৭.২০২৬ দগী
১৮.০৯.২০২৬
২২.০৯.২০২৬
1. তেলঙ্গানা
2. পঞ্জাব
০১.১০.২০২৬
১৫.০৬.২০২৬ দগী
২৪.০৬.২০২৬
২৫.০৬.২০২৬
দগী ২৪.০৭.২০২৬
২৪.০৭.২০২৬ ফাওবদা
৩১.০৭.২০২৬
৩১.০৭.২০২৬ দগী
৩০.০৮.২০২৬
৩১.০৭.২০২৬ দগী
২৮.০৯.২০২৬
০১.১০.২০২৬
1. কর্নাতক
2. মেঘালয়
3. মহারাস্ত্র
4. ঝার্খন্দ
5. দিল্লী
০১.১০.২০২৬
২০.০৬.২০২৬ দগী
২৯.০৬.২০২৬
৩০.০৬.২০২৬
দগী ২৯.০৭.২০২৬
২৯.০৭.২০২৬ ফাওবদা
০৫.০৮.২০২৬
০৫.০৮.২০২৬ দগী
০৪.০৯.২০২৬
০৫.০৮.২০২৬ দগী
০৩.১০.২০২৬
০৭.১০.২০২৬
১৮. নাগলেন্দ
০১.১০.২০২৬
০৫.০৮.২০২৬ দগী
১৪.০৮.২০২৬
১৬.০৮.২০২৬
দগী ১৪.০৯.২০২৬
১৪.০৯.২০২৬ ফাওবদা
২০.০৯.২০২৬
২০.০৯.২০২৬ দগী
২০.১০.২০২৬
২০.০৯.২০২৬ দগী
১৮.১১.২০২৬
২২.১১.২০২৬
১৯. ত্রিপুরা
০১.১০.২০২৬
০৫.০৯.২০২৬ দগী
১৪.০৯.২০২৬
১৫.০৯.২০২৬
দগী ১৪.১০.২০২৬
১৪.১০.২০২৬ ফাওবদা
২১.১০.২০২৬
২১.১০.২০২৬ দগী
২০.১০.২০২৬
২১.১০.২০২৬ দগী
১৯.১২.২০২৬
২৩.১২.২০২৬
রাজ্য/য়ুতিগী মিং
BLO গী মশীং
BLA মশীং
ইলেক্তর (১২.০৫.২০২৬ ফাওবদা)
আন্ধ্র প্রদেশ
৪৬,৩৯৭
৬৮,৮৬৮
৪,১৬,১৬,০৬১
অরুনাচল প্রদেশ
২২৮৮
৩১৩১
৮,৮৭,৬০৭
চন্দিগর
৬১৪
১১৪৩
৫,১৮,৬৬৩
DNH & DD
৪৮৮
৪৬৬
৪,২৭,৮৪৯
হরিয়ানা
২০৬২৯
১২৯১৭
২,০৬,৬৩,১৫৫
ঝার্খন্দ
২৯৫৭১
২১৬৪৪
২,৬৪,৮৯,৭৭৭
কর্নাতক
৫৯০৫০
২৫,২৮৪
৫,৫৫,৭৪,০৬৪
মহারাস্ত্র
৯৭৯২৪
৯৬৯৪৯
৯,৮৬,৬৪,৪১৩
মনিপুর
২৯৯৬
৫০০৩
২০,৯১,৯৯৯
মেঘালয়
৩৫৫১
২৩,৪৩,২৫২
মিজোরম
১৩৫৩
৩৪৩০
৮,৭৫,০০৪
নাগলেন্দ
২৪৩২
২৬২৩
১৩,৫৬,৮৫৮
দিল্লী NCT
১৩০২৬
২৮৮৮১
১,৪৮,২৩,২৩৪
ওরিশা
৩৮১২৩
৮৩৯১
৩,৩৪,৩৩,৬৫৯
পঞ্জাব
২৪৪৫৩
৮৫৪৭
২,১৪,৫৬,২৯৭
সিক্কিম
৫৭২
৬৮১
৪,৭১,০৯৪
ত্রিপুরা
৩৩৫৬
৬৭৫৭
২৮,৯৭,৬৭৪
তেলঙ্গানা
৩৫৯৮৫
২৫৮৮৬
৩,৩৯,২০,৭০৫
উত্তরাখন্দ
১১৭৩৩
২১৮০৮
৭৯,৭৬,৪৬৬
অপুনবা
৩,৯৪,৫৪১
৩,৪২,৪০৯
৩৬,৭৩,৮৭,৮৩১

Election Commission
Special Intensive Revision – Phase III
SIR to be conducted in phased manner in 16 States and 3 UTs
14 MAY 2026 2:19PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India has directed the conduct of the Special Intensive Revision (SIR) in 16 States and 3 Union Territories (UTs) as per Annexure-I.
2. The schedule of SIR Phase-III has been fixed keeping in view the common field machinery with the ongoing house listing of Census.
3. With this, the SIR of Electoral Rolls will cover the entire country in Phase-III except Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir and Ladakh. After considering the completion of Phase-II of the Census in these three State/UTs and due consideration of the weather in the upper reaches/ snow bound areas, SIR schedule for these three State/UTs will be announced later.
4. During SIR Phase-III over 3.94 lakh Booth Level Officers (BLOs) will go house-to-house to 36.73 crore electors assisted by 3.42 lakh Booth Level Agents (BLAs) appointed by political parties during the Enumeration Phase. State/UT wise details of BLOs and BLAs are at Annexure-II.
5. SIR is a participative exercise involving all stakeholders including electors, political parties and election officials. ECI requests all political parties to appoint BLAs for each Polling Booth, in order to ensure full participation of political parties so that SIR is conducted with complete transparency and full participation of political parties.
6. In the first two phases of the SIR in 13 States/UTs covering nearly 59 crore electors as on the date of order of SIR in the respective States/UTs, over 6.3 lakh BLOs and 9.2 lakh BLAs appointed by political parties were involved in various stages of the SIR process.
**********
PK/GDH/RP
Annexure-I
States/UTs
Qualifying date of SIR
Preparation, Training & Printing
House to House visits by
BLOs
Rationalization of Polling Stations
Publication of draft Electoral roll
Period for filing claims & objections
Notice Phase/ disposal of Claims &
objection
Publication of Final Electoral Roll
1. Odisha
2. Mizoram
3. Sikkim
4. Manipur
01.07.2026
20.05.2026 to
29.05.2026
30.05.2026
to 28.06.2026
By 28.06.2026
05.07.2026
05.07.2026 to
04.08.2026
05.07.2026 to
02.09.2026
06.09.2026
5. DNH & DD
01.07.2026
25.05.2026 to
03.06.2026
04.06.2026
to 03.07.2026
By 03.07.2026
10.07.2026
10.07.2026 to
09.08.2026
10.07.2026 to
07.09.2026
11.09.2026
6. Uttarakhand
01.07.2026
29.05.2026 to
07.06.2026
08.06.2026
to 07.07.2026
By 07.07.2026
14.07.2026
14.07.2026 to
13.08.2026
10.07.2026 to
11.09.2026
15.09.2026
1. Andhra Pradesh
2. Arunachal Pradesh
3. Haryana
4. Chandigarh
01.07.2026
05.06.2026 to
14.06.2026
15.06.2026
to 14.07.2026
By 14.07.2026
21.07.2026
21.07.2026 to
20.08.2026
21.07.2026 to
18.09.2026
22.09.2026
1. Telangana
2. Punjab
01.10.2026
15.06.2026 to
24.06.2026
25.06.2026
to 24.07.2026
By 24.07.2026
31.07.2026
31.07.2026 to
30.08.2026
31.07.2026 to
28.09.2026
01.10.2026
1. Karnataka
2. Meghalaya
3. Maharashtra
4. Jharkhand
5. Delhi
01.10.2026
20.06.2026 to
29.06.2026
30.06.2026
to 29.07.2026
By 29.07.2026
05.08.2026
05.08.2026 to
04.09.2026
05.08.2026 to
03.10.2026
07.10.2026
18. Nagaland
01.10.2026
05.08.2026 to
14.08.2026
16.08.2026
to 14.09.2026
By 14.09.2026
20.09.2026
20.09.2026 to
20.10.2026
20.09.2026 to
18.11.2026
22.11.2026
19. Tripura
01.10.2026
05.09.2026 to
14.09.2026
15.09.2026
to 14.10.2026
By 14.10.2026
21.10.2026
21.10.2026 to
20.10.2026
21.10.2026 to
19.12.2026
23.12.2026
Annexure-II
Name of the State/UT
Number of
BLOs
Number of BLAs
Electors (as on 12.05.2026)
Andhra Pradesh
46,397
68,868
4,16,16,061
Arunachal Pradesh
2288
3131
8,87,607
Chandigarh
614
1143
5,18,663
DNH & DD
488
466
4,27,849
Haryana
20629
12917
2,06,63,155
Jharkhand
29571
21644
2,64,89,777
Karnataka
59050
25,284
5,55,74,064
Maharashtra
97924
96949
9,86,64,413
Manipur
2996
5003
20,91,999
Meghalaya
3551
0
23,43,252
Mizoram
1353
3430
8,75,004
Nagaland
2432
2623
13,56,858
NCT of Delhi
13026
28881
1,48,23,234
Odisha
38123
8391
3,34,33,659
Punjab
24453
8547
2,14,56,297
Sikkim
572
681
4,71,094
Tripura
3356
6757
28,97,674
Telangana
35985
25886
3,39,20,705
Uttarakhand
11733
21808
79,76,466
Total
3,94,541
3,42,409
36,73,87,831