ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
বিশেষ ব্যাপক সংশোধন-তৃতীয় পৰ্যায়
১৬ খন ৰাজ্য আৰু তিনিখন কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত পৰ্য্যায়ক্ৰমে সম্পন্ন হ’ব এছ আই আৰ
14 MAY 2026 2:19PM by PIB Guwahati
১. ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে সংযুক্তি-১ অনুসৰি ১৬ খন ৰাজ্য আৰু তিনিখন কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত বিশেষ ব্যাপক সংশোধন (এছ আই আৰ) সম্পন্ন কৰাৰ নিৰ্দেশ দিছে।
২. এছ আই আৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ সূচী বৰ্তমানে চলি থকা লোকপিয়লৰ গৃহ তালিকা ভুক্তিৰ উমৈহতীয়া ক্ষেত্ৰ ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
৩. ইয়াৰ জৰিয়তে ভোটাৰ তালিকাৰ এছ আই আৰে হিমাচল প্ৰদেশ, জম্মু-কাশ্মীৰ আৰু লাডাখৰ বাহিৰে তৃতীয় পৰ্যায়ত সমগ্ৰ দেশক সামৰি ল’ব। এই তিনিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত লোকপিয়লৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ কথা বিবেচনা কৰাৰ পিছত আৰু ওপৰৰ অংশ/বৰফাবৃত অঞ্চলৰ বতৰৰ বিষয়ে বিবেচনা কৰি এই তিনিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ বাবে এছ আই আৰৰ সময়সূচী পিছত ঘোষণা কৰা হ’ব।
৪. এছ আই আৰৰ তৃতীয় পৰ্য্যায়ত গণনা পৰ্য্যায়ৰ সময়ত ৰাজনৈতিক দলসমূহে নিযুক্ত কৰা ৩ লাখ ৪২ হাজাৰ বুথ লেভেল এজেণ্টৰ সহায়ত ৩ লাখ ৯৪ হাজাৰৰো অধিক বুথ লেভেল অফিচাৰে (বি এল অ’) ৩৬.৭৩ কোটি ভোটদাতাৰ ঘৰে ঘৰে যাব। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল অনুসৰি বি এল অ’ আৰু বি এল এৰ সবিশেষ সংযুক্তি-২ত আছে।
৫. এছ আই আৰ হৈছে ভোটাৰ, ৰাজনৈতিক দল আৰু নিৰ্বাচনী বিষয়াসকলক ধৰি সকলো অংশীদাৰক জড়িত কৰা এক অংশগ্ৰহণমূলক অনুশীলন। ই চি আয়ে সকলো ৰাজনৈতিক দলক প্ৰতিটো ভোটদান বুথৰ বাবে বি এল এ নিযুক্তি দিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে, যাতে ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰিব পাৰি আৰু এছ আই আৰ সম্পূৰ্ণ স্বচ্ছতা তথা ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ সম্পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণৰ সৈতে পৰিচালিত হয়।
৬. এছ আই আৰৰ প্ৰথম দুটা পৰ্যায়ত ১৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত এছ আই আৰৰ নিৰ্দেশৰ তাৰিখলৈকে সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলত প্ৰায় ৫৯ কোটি ভোটদাতাক সামৰি লৈ ৰাজনৈতিক দলসমূহে নিযুক্তি দিয়া ৬.৩ লাখতকৈও অধিক বি এল অ’ আৰু ৯.২ লাখ বি এল এক এছ আই আৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ত জড়িত কৰোৱা হৈছিল।
Annexure-I
States/UTs
Qualifying date of SIR
Preparation, Training & Printing
House to House visits by
BLOs
Rationalization of Polling Stations
Publication of draft Electoral roll
Period for filing claims & objections
Notice Phase/ disposal of Claims &
objection
Publication of Final Electoral Roll
1. Odisha
2. Mizoram
3. Sikkim
4. Manipur
01.07.2026
20.05.2026 to
29.05.2026
30.05.2026
to 28.06.2026
By 28.06.2026
05.07.2026
05.07.2026 to
04.08.2026
05.07.2026 to
02.09.2026
06.09.2026
5. DNH & DD
01.07.2026
25.05.2026 to
03.06.2026
04.06.2026
to 03.07.2026
By 03.07.2026
10.07.2026
10.07.2026 to
09.08.2026
10.07.2026 to
07.09.2026
11.09.2026
6. Uttarakhand
01.07.2026
29.05.2026 to
07.06.2026
08.06.2026
to 07.07.2026
By 07.07.2026
14.07.2026
14.07.2026 to
13.08.2026
10.07.2026 to
11.09.2026
15.09.2026
1. Andhra Pradesh
2. Arunachal Pradesh
3. Haryana
4. Chandigarh
01.07.2026
05.06.2026 to
14.06.2026
15.06.2026
to 14.07.2026
By 14.07.2026
21.07.2026
21.07.2026 to
20.08.2026
21.07.2026 to
18.09.2026
22.09.2026
1. Telangana
2. Punjab
01.10.2026
15.06.2026 to
24.06.2026
25.06.2026
to 24.07.2026
By 24.07.2026
31.07.2026
31.07.2026 to
30.08.2026
31.07.2026 to
28.09.2026
01.10.2026
1. Karnataka
2. Meghalaya
3. Maharashtra
4. Jharkhand
5. Delhi
01.10.2026
20.06.2026 to
29.06.2026
30.06.2026
to 29.07.2026
By 29.07.2026
05.08.2026
05.08.2026 to
04.09.2026
05.08.2026 to
03.10.2026
07.10.2026
18. Nagaland
01.10.2026
05.08.2026 to
14.08.2026
16.08.2026
to 14.09.2026
By 14.09.2026
20.09.2026
20.09.2026 to
20.10.2026
20.09.2026 to
18.11.2026
22.11.2026
19. Tripura
01.10.2026
05.09.2026 to
14.09.2026
15.09.2026
to 14.10.2026
By 14.10.2026
21.10.2026
21.10.2026 to
20.10.2026
21.10.2026 to
19.12.2026
23.12.2026
Annexure-II
Name of the State/UT
Number of
BLOs
Number of BLAs
Electors (as on 12.05.2026)
Andhra Pradesh
46,397
68,868
4,16,16,061
Arunachal Pradesh
2288
3131
8,87,607
Chandigarh
614
1143
5,18,663
DNH & DD
488
466
4,27,849
Haryana
20629
12917
2,06,63,155
Jharkhand
29571
21644
2,64,89,777
Karnataka
59050
25,284
5,55,74,064
Maharashtra
97924
96949
9,86,64,413
Manipur
2996
5003
20,91,999
Meghalaya
3551
0
23,43,252
Mizoram
1353
3430
8,75,004
Nagaland
2432
2623
13,56,858
NCT of Delhi
13026
28881
1,48,23,234
Odisha
38123
8391
3,34,33,659
Punjab
24453
8547
2,14,56,297
Sikkim
572
681
4,71,094
Tripura
3356
6757
28,97,674
Telangana
35985
25886
3,39,20,705
Uttarakhand
11733
21808
79,76,466
Total
3,94,541
3,42,409
36,73,87,831

Election Commission
Special Intensive Revision – Phase III
SIR to be conducted in phased manner in 16 States and 3 UTs
14 MAY 2026 2:19PM by PIB Delhi
1. Election Commission of India has directed the conduct of the Special Intensive Revision (SIR) in 16 States and 3 Union Territories (UTs) as per Annexure-I.
2. The schedule of SIR Phase-III has been fixed keeping in view the common field machinery with the ongoing house listing of Census.
3. With this, the SIR of Electoral Rolls will cover the entire country in Phase-III except Himachal Pradesh, Jammu & Kashmir and Ladakh. After considering the completion of Phase-II of the Census in these three State/UTs and due consideration of the weather in the upper reaches/ snow bound areas, SIR schedule for these three State/UTs will be announced later.
4. During SIR Phase-III over 3.94 lakh Booth Level Officers (BLOs) will go house-to-house to 36.73 crore electors assisted by 3.42 lakh Booth Level Agents (BLAs) appointed by political parties during the Enumeration Phase. State/UT wise details of BLOs and BLAs are at Annexure-II.
5. SIR is a participative exercise involving all stakeholders including electors, political parties and election officials. ECI requests all political parties to appoint BLAs for each Polling Booth, in order to ensure full participation of political parties so that SIR is conducted with complete transparency and full participation of political parties.
6. In the first two phases of the SIR in 13 States/UTs covering nearly 59 crore electors as on the date of order of SIR in the respective States/UTs, over 6.3 lakh BLOs and 9.2 lakh BLAs appointed by political parties were involved in various stages of the SIR process.
**********
PK/GDH/RP
Annexure-I
States/UTs
Qualifying date of SIR
Preparation, Training & Printing
House to House visits by
BLOs
Rationalization of Polling Stations
Publication of draft Electoral roll
Period for filing claims & objections
Notice Phase/ disposal of Claims &
objection
Publication of Final Electoral Roll
1. Odisha
2. Mizoram
3. Sikkim
4. Manipur
01.07.2026
20.05.2026 to
29.05.2026
30.05.2026
to 28.06.2026
By 28.06.2026
05.07.2026
05.07.2026 to
04.08.2026
05.07.2026 to
02.09.2026
06.09.2026
5. DNH & DD
01.07.2026
25.05.2026 to
03.06.2026
04.06.2026
to 03.07.2026
By 03.07.2026
10.07.2026
10.07.2026 to
09.08.2026
10.07.2026 to
07.09.2026
11.09.2026
6. Uttarakhand
01.07.2026
29.05.2026 to
07.06.2026
08.06.2026
to 07.07.2026
By 07.07.2026
14.07.2026
14.07.2026 to
13.08.2026
10.07.2026 to
11.09.2026
15.09.2026
1. Andhra Pradesh
2. Arunachal Pradesh
3. Haryana
4. Chandigarh
01.07.2026
05.06.2026 to
14.06.2026
15.06.2026
to 14.07.2026
By 14.07.2026
21.07.2026
21.07.2026 to
20.08.2026
21.07.2026 to
18.09.2026
22.09.2026
1. Telangana
2. Punjab
01.10.2026
15.06.2026 to
24.06.2026
25.06.2026
to 24.07.2026
By 24.07.2026
31.07.2026
31.07.2026 to
30.08.2026
31.07.2026 to
28.09.2026
01.10.2026
1. Karnataka
2. Meghalaya
3. Maharashtra
4. Jharkhand
5. Delhi
01.10.2026
20.06.2026 to
29.06.2026
30.06.2026
to 29.07.2026
By 29.07.2026
05.08.2026
05.08.2026 to
04.09.2026
05.08.2026 to
03.10.2026
07.10.2026
18. Nagaland
01.10.2026
05.08.2026 to
14.08.2026
16.08.2026
to 14.09.2026
By 14.09.2026
20.09.2026
20.09.2026 to
20.10.2026
20.09.2026 to
18.11.2026
22.11.2026
19. Tripura
01.10.2026
05.09.2026 to
14.09.2026
15.09.2026
to 14.10.2026
By 14.10.2026
21.10.2026
21.10.2026 to
20.10.2026
21.10.2026 to
19.12.2026
23.12.2026
Annexure-II
Name of the State/UT
Number of
BLOs
Number of BLAs
Electors (as on 12.05.2026)
Andhra Pradesh
46,397
68,868
4,16,16,061
Arunachal Pradesh
2288
3131
8,87,607
Chandigarh
614
1143
5,18,663
DNH & DD
488
466
4,27,849
Haryana
20629
12917
2,06,63,155
Jharkhand
29571
21644
2,64,89,777
Karnataka
59050
25,284
5,55,74,064
Maharashtra
97924
96949
9,86,64,413
Manipur
2996
5003
20,91,999
Meghalaya
3551
0
23,43,252
Mizoram
1353
3430
8,75,004
Nagaland
2432
2623
13,56,858
NCT of Delhi
13026
28881
1,48,23,234
Odisha
38123
8391
3,34,33,659
Punjab
24453
8547
2,14,56,297
Sikkim
572
681
4,71,094
Tripura
3356
6757
28,97,674
Telangana
35985
25886
3,39,20,705
Uttarakhand
11733
21808
79,76,466
Total
3,94,541
3,42,409
36,73,87,831