য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
আই.৪.সি. অমসুং আর.বি.আই.ঐচ.না এ.আই.-দ্রিভেন ম্যুল একাউন্তশিং অমসুং সাইবর ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিং থিদোকপা হেনগৎহন্নবা এম.ও.য়ু.গী খুৎয়েক পীনখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী শ্রী অমিত শাহনা হায়খি - সাইবর সেক্যুর ভারতকীদমক মোদী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি
সাইবর ক্রাইমশিং থিংবদা ম্যুল একাউন্তশিং অসি অচৌবা অপনবা অমনি
আই.৪.সি. অমসুং আর.বি.আই.ঐচ.গী মরক্কী এম.ও.য়ু.না সাইবর ফ্রোদ থেংননবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী শক্তি শীজিন্নরি
খোঙথাং অসিনা আই.৪.সি.গী সস্পেক্ত রেজিস্তরদগী দেতা অদু এ.আই. দ্রিবন ফ্রোদ দিতেক্সন সিস্তেমদা পীদুনা ম্যুল একাউন্তশিংবু খোঙজেল য়াংনা খঙদোক্লগনি অমসুং লৌথোক্লগনি
মসিনা সাইবর ক্রাইমদগী ঙাকথোক্নবা মখোয়গী মথংগী জেনরেল ওইবা ঙাক্লৌ অমা ওইনা নাগরিকশিংদা মথৌ তৌগনি
এম.ও.য়ু অসিনা সাইবর-এনেবল ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিং থেংননবা ফ্রোদ-রিস্ক ইন্তেলিজেন্স শেয়র তৌবা, এনালাইতিকেল সপোর্ত অমসুং ওপরেস্নেল কোওর্দিনেসন মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থম্লি
12 MAY 2026 4:33PM by PIB Imphal
গৃহ মন্ত্রালয়গী ইন্দিয়ন সাইবর ক্রাইম কোওর্দিনেসন সেন্তর (আই.৪.সি) অমসুং রিজর্ব বেঙ্ক ইন্নোবেসন হব (আর.বি.আই.ঐচ.) না সাইবর-ইনেবল ফাইনান্সিএল ফ্রোদশিং থেংননবা অমসুং বেঙ্কিং অমসুং দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেমদা ম্যুল একাউন্তশিং ককথৎনবা তেংবাং পীননবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমদা খুৎয়েক পীনখ্রে। এম.ও.য়ু. অসিনা ফ্রোদ-রিস্ক ইন্তেলিজেন্স শেয়রিং, এনালাইতিকেল সপোর্ত, অমসুং প্রো-এক্তিব ফ্রোদ দিতেক্সন অমসুং প্রিভেন্সন মেকানিজমশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ওপরেস্নেল কোওর্দিনেসনগী লমশিংদা মতেং পীনবা পান্দম থম্লি।
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা ফোঙদোকখ্রে, সাইবর সেক্যুর ভারতকীদমক মোদী সরকারনা চোকথবা লৈতনা থবক তৌরি। সাইবর ক্রাইমশিং থিংবদা ম্যুল একাউন্তশিং অসি অচৌবা খুদোংচাদবা অমনি। ঙসি, এম.ঐচ.এ.গী মখাদা লৈবা আই.৪.সি.না সাইবর ফ্রোদ থেংননবা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী শক্তি শীজিন্ননবা রিজর্ব বেঙ্ক ইন্নোবেসন হব (আর.বি.আই.ঐচ.) গা লোয়ননা এম.ও.য়ু. খোঙথাং অসিনা আই.৪.সি.গী সস্পেক্ত রেজিস্তরদগী দেতা অদু এ.আই.-দাইভর্স ফোর দিতেক্সন সিস্তেমদা থাদোক্তুনা অশেংবা একাউন্তশিংবু খোঙজেল য়াংনা খঙদোক্কনি অমসুং লৌথোক্কনি অমসুং সাইবর ক্রাইমগী মায়োক্তা মখোয়গী মথংগী জেনরেলগী ঙাক্লৌ অমা ওইনা নাগরিকশিংদা মথৌ তৌগনি।
এম.ও.য়ু. অসি আই ৪ সিগী আই জি (এদমিন) শ্রীমতি রূপা এম অমসুং আর বি আই ঐচকী সি ই ও শ্রী সাহিল কিনি, আর বি আইগী দিপুতি গবর্নর শ্রী রোহিত জৈন, এম ঐচ এগী স্পিসিএল সেক্রেতরী (আই এস), শ্রী আনন্দ স্বরোপ, এম ঐচ এগী জে এস (সি আই এস), শ্রী রাকেশ রাথি, আই ৪ সিগী সি ই ও শ্রী রাজেশ কুমার অমসুং আর বি আই, আর বি আই ঐচ অমসুং আই ৪ সিগী অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংগা লোয়ননা খুৎয়েক পীনখি।
এম.ও.য়ু. অসিগী মখাদা আই ৪ সি অমসুং আর বি আই ঐচনা আই ৪ সি-এম ঐচ এগী সস্পেক্ত রেজিস্ত্রিদগী ম্যুল একাউন্তকা মরী লৈনবা ইন্তেলিজেন্স অমসুং সস্পেক্ত আইদেন্তিফিকেতরশিং শেয়র তৌনবা তেংবাং পীনগনি। মসিনা বেঙ্কশিংগী মরক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌরিবা ম্যুলহন্তর.এ.আই. আর.বি.আই.ঐচ.না মুলেহান্তর.এ.আই.তি.এম. য়াওনা এ.আই. দ্রিভেন ফ্রোদ রিস্ক এসেসমেন্ত মোদেলশিংগী ত্রেনিং অমসুং এপ্রোচ তৌনবগীদমক দেতা সেৎশিং অসি শিজিন্নগনি।
আই.৪.সি.না নেস্নেল সাইবর ক্রাইম রিপোর্তিং পোর্তেল (এন.সি.আর.পি.), সস্পেক্ত রেজিস্ত্রি অমসুং অতৈ ইন্তেলিজেন্স শেয়রিং মেকানিজমশিংগুম্বা প্লেতফোর্মশিংগী খুত্থাংদা ভারতকী সাইবর ক্রাইম রেস্পোন্স ইকোসিস্তেমবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং মতেং পাংনবা থবক পায়খৎলি। রিজর্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী মপুংফানা মপু ওইবা সবসিদিয়রী অমা ওইরিবা আর.বি.আই.ঐচ.না দিজিতেল পেমেন্ত ইকোসিস্তেমগী সেক্যুরিতী অমসুং রেসিলেন্সী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং দিজিতেল বেঙ্কিং ইকোসিস্তেমদা নাগরিকশিংগী থাজবা হেনগৎহন্নবা তেক্নোলোজীনা লমজিংবা ইনিসিয়েতিবশিং অমসুং এ.আই.-এবল তৌরবা ফ্রোদর দিতেক্সন ফ্রেমৱার্কশিং শেমগৎতুনা ফাইনান্সিএল সেক্তরদা ইনোবেসন প্রমোৎ তৌরি।

Ministry of Home Affairs
I4C and RBIH Sign MoU to Strengthen AI-Driven Detection of Mule Accounts and Cyber Financial Frauds
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah says - Modi govt is tirelessly working for cyber secure Bharat
Mule accounts are big hurdles in curbing cyber crimes
MoU between I4C and RBIH unleashes the power of Artificial Intelligence to combat cyber fraud
The move will swiftly detect and cull hidden mule accounts by feeding the data from the I4C's Suspect Registry to the AI-driven fraud detection system
It will serve the citizens as their next gen shield against cyber crime
MoU aims to strengthen fraud-risk intelligence sharing, analytical support, and operational coordination to combat cyber-enabled financial frauds
12 MAY 2026 4:33PM by PIB Delhi
Indian Cyber Crime Coordination Centre (I4C), Ministry of Home Affairs, and Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) have signed a Memorandum of Understanding (MoU) to strengthen collaboration in combating cyber-enabled financial frauds and curtailing mule accounts across the banking and digital payments ecosystem. The MoU aims to facilitate cooperation in the areas of fraud-risk intelligence sharing, analytical support, and operational coordination for strengthening proactive fraud detection and prevention mechanisms.
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, posted on X, “Modi govt is tirelessly working for cyber secure Bharat. Mule accounts are big hurdles in curbing cyber crimes. Today, the I4C under MHA signed an MoU with Reserve Bank Innovation Hub (RBIH) unleashing the power of Artificial Intelligence to combat cyber fraud. The move will swiftly detect and cull hidden mule accounts by feeding the data from the I4C's Suspect Registry to the AI-driven fraud detection system and serve the citizens as their next gen shield against cyber crime.”
The MoU was signed by Smt Roopa M, IG (Admin), I4C and Shri Sahil Kinni, CEO, RBIH in the presence of Shri Rohit Jain, Deputy Governor, RBI; Shri Anand Swaroop, Special Secretary (IS), MHA; Shri Rakesh Rathi, JS (CIS), MHA; Shri Rajesh Kumar, CEO, I4C; and other senior officers from RBI, RBIH and I4C.
Under the MoU, I4C and RBIH will collaborate for sharing of mule account related intelligence and suspect identifiers from I4C-MHA’s Suspect Registry to strengthen AI-driven fraud detection systems such as MuleHunter.ai™ implemented across banks. RBIH will utilise the datasets for training and enhancement of AI-driven fraud-risk assessment models, including MuleHunter.ai™.
The I4C has been actively working towards strengthening and collaborating for India’s cybercrime response ecosystem through platforms such as the National Cybercrime Reporting Portal (NCRP), Suspect Registry and other intelligence-sharing mechanisms. RBIH, a wholly owned subsidiary of the Reserve Bank of India, has been promoting innovation in the financial sector through technology-led initiatives and development of AI-enabled fraud detection frameworks aimed at strengthening the safety and resilience of the digital payments ecosystem and thereby increasing the trust of the citizen in the digital banking ecosystem.