গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ২০২৬ বৰ্ষৰ ১০ মে, দেওবাৰে দেশত বান ব্যৱস্থাপনা আৰু গ্ৰীষ্মপ্ৰবাহৰ প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যালোচনা কৰাৰ উদ্দেশ্যে নতুন দিল্লীত এখন উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত ভাৰত চৰকাৰে দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ সম্পূৰ্ণ দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে দেশৰ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা পৰিকাঠামো যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিছে
বৈঠকৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সংস্থাসমূহৰ প্ৰস্তুতি, আগতীয়া সতৰ্কবাণী প্ৰণালী, সম্পদৰ মোতায়েন আৰু আন্তঃ-সংস্থা সমন্বয়ৰ মূল্যায়ন কৰা হ’ব
দীৰ্ঘম্যাদী বান প্রশমন ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনাও কৰা হ’ব
08 MAY 2026 4:52PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ২০২৬ বৰ্ষৰ ১০ মে, দেওবাৰে সম্ভাৱ্য বান আৰু গ্ৰীষ্মপ্ৰবাহৰ পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে দেশৰ প্ৰস্তুতি সম্পৰ্কে ব্যাপকভাৱে পৰ্যালোচনা কৰিবলৈ নতুন দিল্লীত এখন গুৰুত্বপূৰ্ণ উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকত সভাপতিত্ব কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনাৰ দিশত ভাৰত চৰকাৰৰ সক্ৰিয় তথা নিৰ্ণায়ক আৰু সমগ্ৰ সমাজৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই বৈঠকখনে বিশেষ গুৰুত্ব লাভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ নিৰ্দেশনাত গৃহ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে শেহতীয়া বছৰবোৰত দেশৰ দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা পৰিকাঠামো যথেষ্ট শক্তিশালী কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সংস্থাসমূহৰ মাজত উন্নত সমন্বয়, এনডিআৰএফক ব্যাপকভাৱে শক্তিশালী কৰা আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত ‘শূন্য হতাহত’ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত নিৰন্তৰ গুৰুত্ব দিয়া।
এই উচ্চ পৰ্যায়ৰ পৰ্যালোচনাই সক্ৰিয় প্ৰশাসন, নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা আৰু দুৰ্যোগ-স্থিতিস্থাপক ভাৰত গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত মোদী চৰকাৰৰ অটল দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
বৈঠকৰ সময়ত কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ সংস্থাসমূহৰ প্ৰস্তুতিৰ মূল্যায়ন কৰিব, আগতীয়া সতৰ্কবাণী প্ৰণালী, সম্পদ মোতায়েন আৰু আন্তঃ-সংস্থা সমন্বয়ৰ পৰ্যালোচনা কৰিব, যাতে জীৱনৰ শূন্য ক্ষতি আৰু সম্পত্তিৰ ন্যূনতম ক্ষতি নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ সুৰক্ষা, নদী ব্যৱস্থাপনা পদক্ষেপ আৰু পূৰ্বানুমানৰ ক্ষেত্ৰত বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতিৰ লগতে সমগ্ৰ দেশতে গ্ৰহণ কৰা দীৰ্ঘম্যাদী বান প্ৰতিৰোধ ব্যৱস্থাৰ অগ্ৰগতিৰো পৰ্যালোচনা কৰিব। তেওঁ যোৱা বছৰৰ পৰ্যালোচনা সভাত লোৱা সিদ্ধান্তসমূহৰ ৰূপায়ণ, দায়বদ্ধতা নিশ্চিত কৰা আৰু কাৰ্যকলাপৰ সমন্বিত ৰূপায়ণ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বিষয়েও পৰ্যালোচনা কৰিব।
উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠকখনৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহ হলঃ
• উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু প্ৰকৃত-সময়ৰ তথ্য একত্ৰীকৰণৰ জৰিয়তে বানৰ পূৰ্বানুমান আৰু আগতীয়া সতৰ্কবাণী প্ৰণালী শক্তিশালী কৰা।
• একেসময়ৰ দুৰ্যোগ, বিশেষকৈ বান আৰু গ্ৰীষ্মপ্ৰবাহৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুতি বৃদ্ধি কৰা।
• জীৱন আৰু সম্পত্তিৰ ক্ষতি প্ৰতিৰোধৰ বাবে সামূহিক সজাগতা তথা স্থিতিস্থাপকতা-নিৰ্মাণ কাৰ্যসূচী।
• অত্যাৱশ্যকীয় সাহায্য সামগ্ৰী আৰু চিকিৎসা প্ৰস্তুতিৰ পৰ্যাপ্ত মজুত নিশ্চিত কৰা।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah to chair a high-level meeting in New Delhi on Sunday, 10th May, 2026 to review flood management and heatwave preparedness in the country
Government of India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, has adopted Whole of the Government approach towards disaster management
Under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, MHA has significantly strengthened the nation’s disaster management framework
During the meeting, readiness of Central Government agencies, early warning systems, resource deployment and inter-agency coordination, will be assessed
Progress of long-term flood mitigation measures will also be reviewed
08 MAY 2026 4:52PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will chair a crucial high-level meeting in New Delhi on Sunday, 10th May, 2026, to comprehensively review the country’s preparedness for dealing with possible floods and heatwave conditions.
The meeting assumes special significance in light of the proactive and decisive Whole of the Government and Whole of Society Approach of the Government of India under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi towards disaster management.
Under the guidance of Union Home Minister Shri Amit Shah, Ministry of Home Affairs has significantly strengthened the nation’s disaster management framework in recent years. This includes better coordination between Central and State Government agencies, massive strengthening of NDRF, and sustained focus on “zero casualty” approach during natural calamities.
This high-level review reflects the Modi Government’s unwavering commitment to proactive governance, citizen-centric disaster management, and building a disaster-resilient India.
During the meeting, Union Home Minister will assess the readiness of Central Government agencies, review early warning systems, resource deployment and inter-agency coordination, to ensure zero loss of life and minimal loss to property.
Union Home Minister Shri Amit Shah will also review the progress of long-term flood mitigation measures being taken across the country, including protection of critical infrastructure projects, river management initiatives and scientific advancements in forecasting. He will also take stock of the implementation of decisions taken in last year’s review meeting, ensuring accountability and accelerated coordinated execution of activities.
Key focus areas of the high-level meeting include:
• Strengthening flood forecasting and early warning systems through advanced technology and real-time data integration.
• Enhancing preparedness for dealing with simultaneous disasters, particularly the challenges of floods and heatwaves.
• Community awareness and resilience-building programmes for preventing loss of life and property.
• Ensuring adequate stock of essential relief materials and medical preparedness.