তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
২০২৬ চনৰ ১৬ৰ পৰা ১৮ জুনলৈ ৱেভছ ডক বজাৰৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণ
ৱেভছ ডক বজাৰ ২০২৬ত ভিউইং ৰুম আৰু ৱৰ্ক-ইন-প্ৰগ্ৰেছ লেবৰ বাবে প্ৰৱেশ মুকলি
ৱেভছ ডক বজাৰ ২০২৬-এ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ কাহিনী কোৱাৰ বাবে ইমার্ছিভ মাৰ্কেট মুকলি কৰিব
06 MAY 2026 10:46AM by PIB Guwahati
মুম্বাইৰ এন এফ ডি চি কমপ্লেক্সত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ১৯ সংখ্যক মুম্বাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ (এম আই এফ এফ) লগতে ২০২৬ চনৰ ১৬ৰ পৰা ১৮ জুনপৰ্যন্ত ৱেভছ ডক বজাৰৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণ মুকলি কৰা হ’ব।
ৱেভছ ডক বজাৰ হৈছে এক প্ৰধান ৱান-ষ্টপ প্লেটফৰ্ম, যাক সহযোগিতা, পৰামৰ্শ, বজাৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু গোলকীয় দৃশ্যমানতাৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰি তথ্যচিত্ৰ, এনিমেচন আৰু চুটি ছবি নিৰ্মাতাসকলৰ যাত্ৰাক উৎসাহ যোগোৱা আৰু ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ লক্ষ্য হৈছে দৃশ্য-শ্ৰাব্য উদ্যোগৰ পৰা প্ৰতিষ্ঠিত পেছাদাৰী আৰু উদীয়মান প্ৰতিভাক একত্ৰিত কৰা। ইয়াৰ উপৰি মঞ্চখনে সৃষ্টিকৰ্তা, প্ৰযোজক, বিতৰক, সম্প্ৰচাৰক, পুঁজি যোগান ধৰোঁতা আৰু প্ৰযুক্তি অংশীদাৰসকলৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে কাম কৰিব, নিৰ্দিষ্ট কাহিনী বৰ্ণনা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে নিৰ্মাণ আৰু বিতৰণৰ বিভিন্ন পৰ্যায়ক সমৰ্থন কৰিব আৰু চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক বিশ্বৰ দৰ্শকৰ ওচৰলৈ লৈ যোৱাত সহায় কৰিব। অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে বিশেষজ্ঞ আৰু অভিজ্ঞ অনুশীলনকাৰীসকলৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ যোগাযোগৰ জৰিয়তে বৰ্তমানৰ উদ্যোগৰ প্ৰৱণতা, বজাৰ চাহিদা, বিতৰণ কৌশল আৰু দৰ্শকৰ পছন্দৰ বিষয়ে অমূল্য অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব।
ৱেভছ ডক বজাৰৰ মূল শিতানসমূহৰ ভিতৰত আছে ভিউইং ৰুম (ভি আৰ), য’ত শেহতীয়াকৈ সম্পূৰ্ণ হোৱা বা পোষ্ট-প্ৰডাকচনত থকা তথ্যচিত্ৰ, চুটি ছবি আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰসমূহ পঞ্জীয়নভুক্ত প্ৰতিনিধিসকলৰ এক কিউৰেটেড দৰ্শকৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। কেৱল নিৰ্বাচিত ক্ৰেতা, প্ৰগ্ৰামাৰ, বিতৰক আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে উপলব্ধ এখন সুৰক্ষিত মঞ্চ হিচাপে প্ৰস্তুত কৰা ৱেভছ ডক বজাৰে চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক বিতৰণ চুক্তি সুৰক্ষিত কৰা, সহঃ প্ৰযোজক আৰু বিশ্ব বিক্ৰী এজেণ্টৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা, চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ সম্ভাৱনা অন্বেষণ কৰা আৰু সমাপ্তি পুঁজি লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। এক বিশেষভাৱে প্ৰস্তুত কৰা প্ৰণালীৰ জৰিয়তে ক্ৰেতাসকলে ভাষা, সময়, সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পৰ্যায় আৰু অন্যান্য বিৱৰণত ভিত্তি কৰি চলচ্চিত্ৰ বাছি উলিয়াব পাৰিব, আনহাতে নিৰ্বাচিত শিৰোনামসমূহ সকলো পঞ্জীয়নভুক্ত প্ৰতিনিধিৰ সৈতে শ্বেয়াৰ কৰিবলৈ ভিউইং ৰুম কেটেলগত প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব আৰু অনুষ্ঠানৰ পূৰ্বে অনলাইনত উপলব্ধ হ’ব।
ৱৰ্ক-ইন-প্ৰগ্ৰেছ লেব (ডব্লিউ আই পি) বিশেষভাৱে তথ্যচিত্ৰ আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰৰ বাবে ৰফ-কাট পৰ্যায়ত ডিজাইন কৰা হৈছে। এই লেবে নিৰ্বাচিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক অভিজ্ঞ চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতা, সম্পাদক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰামৰ্শদাতাসকলৰ পৰা মূল্যৱান মতামত, নিৰ্দেশনা আৰু পৰামৰ্শ লাভ কৰাত সহায় কৰে, যিয়ে তেওঁলোকক দৰ্শকৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰকল্পসমূহ সংশোধন কৰাত সহায় কৰে।
ভি আৰ, এ আৰ আৰু এক্স আৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি ৱেভছ ডক বজাৰত প্ৰিমিয়াৰলৈ ইমার্ছিভ মাৰ্কেট
প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৱেভছ ডক বজাৰে ইমার্ছিভ কন্টেন্ট নিৰ্মাতা, প্ৰযোজক আৰু প্ৰযুক্তি অংশীদাৰসকলৰ বাবে এক সমৰ্পিত মঞ্চ ইমার্ছিভ মাৰ্কেটো প্ৰৱৰ্তন কৰিব। ভি আৰ, এ আৰ, এক্স আৰ আৰু পাৰস্পৰিক অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বজাৰখনে উদ্ভাৱনীমূলক প্ৰকল্পসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ, নতুন কাহিনী বৰ্ণনাৰ বিন্যাসসমূহ অন্বেষণ কৰিবলৈ আৰু অৰ্থপূৰ্ণ সহযোগিতা গঢ়ি তুলিবলৈ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
ইয়াৰ গতিশীল প্ৰগ্ৰামিং আৰু উদ্যোগ-কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ সৈতে ৱেভছ ডক বজাৰ তথ্যচিত্ৰ, এনিমেচন আৰু চুটি ছবিৰ বাবে পৰিবেশতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰিবলৈ সাজু হৈ উঠাৰ লগতে সৃষ্টিশীল উৎকৰ্ষতা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰসাৰৰ বাবে নতুন পথ মুকলি কৰিছে।
ৱেভছ ডক বজাৰ ২০২৬ত ভিউইং ৰুম আৰু ডব্লিউ আই পি লেবৰ বাবে প্ৰবেশ মুকলি
তথ্যচিত্ৰ আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক আগশাৰীৰ উদ্যোগৰ পেছাদাৰীসকলৰ সৈতে সংযোগ কৰা এখন গোলকীয় মঞ্চ ৱেভছ ডক বজাৰ ২০২৬ত ভিউইং ৰুম আৰু ৱৰ্ক-ইন-প্ৰগ্ৰেছ (ডব্লিউ আই পি) লেবৰ বাবে প্ৰৱেশ মুকলি কৰা হৈছে। আগ্ৰহী অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে তেওঁলোকৰ আবেদন ২০২৬ চনৰ ১৫ মে’লৈ ভাৰতীয় সময় অনুসৰি নিশা ১১.৫৯ বজাৰ ভিতৰত দাখিল কৰিব পাৰিব।
যোগ্যতা
সমগ্ৰ বিশ্বৰ তথ্যচিত্ৰ আৰু এনিমেচন চলচ্চিত্ৰৰ বাবে এই কাৰ্যসূচী মুকলি কৰা হৈছে। চুটি, মধ্য দৈৰ্ঘ্যৰ আৰু পূৰ্ণ দৈৰ্ঘ্যৰ চলচ্চিত্ৰসমূহ ৱেভছ ডক বজাৰ ২০২৬ত প্ৰদৰ্শন কৰাৰ বাবে যোগ্য। চলচ্চিত্ৰবোৰ সম্পূৰ্ণ হ’ব লাগিব বা বেছিভাগ দৃশ্যগ্ৰহণ ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ হৈ পোষ্ট-প্ৰডাকচনত থাকিব লাগিব। উন্নয়নমূলক বা প্ৰি-প্ৰডাকচনত থকা প্ৰকল্পসমূহ যোগ্য বিবেচিত নহয়। উৎসৱ, বিক্ৰী, বিতৰণ বা অন্তিম পুঁজিৰ বাবে আবেদন কৰা চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক বিশেষভাৱে উৎসাহিত কৰা হয়। সীমিত বা কোনো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰদৰ্শন নথকা চলচ্চিত্ৰসমূহকো আদৰণি জনোৱা হয়।
দাখিল প্ৰক্ৰিয়া
প্ৰথম পৰ্যায়ত, আবেদনকাৰীসকলে সম্পূৰ্ণ চলচ্চিত্ৰৰ এটা পাছৱৰ্ড সুৰক্ষিত স্ক্ৰিনাৰ লিংক বা পুনৰীক্ষণৰ বাবে এটা ৰাফ কাট জমা দিব লাগিব। যদি বাছনি কৰা হয়, চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলে ভিউইং ৰুমৰ বাবে কমেও ১০ মিনিটৰ ফুটেজ জমা দিব লাগিব। সম্পূৰ্ণ চলচ্চিত্ৰখন দাখিল কৰাৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। চূড়ান্ত ফাইলসমূহ সুৰক্ষিতভাৱে আপলোড কৰা হ’ব আৰু কেৱল অনুমোদিত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলৰ বাবেহে উপলব্ধ হ’ব।
চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাতাসকলক আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত তেওঁলোকৰ কামৰ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ আৰু তথ্যচিত্ৰ তথা এনিমেচন উদ্যোগৰ মূল সিদ্ধান্ত গ্ৰহণকাৰীসকলৰ সৈতে যোগাযোগ স্থাপনৰ বাবে এই সুযোগৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে।
আগ্ৰহী প্ৰাৰ্থীসকলে তলৰ লিংকত ক্লিক কৰি তেওঁলোকৰ আবেদন দাখিল কৰিব পাৰে।
https://my.miff.in/vr/start/
নিয়ম আৰু নিৰ্দেশনাৱলী, এফ এ কিউ আৰু ভি আৰ তথা ডব্লিউ আই পি সম্পৰ্কে অধিক বিৱৰণ ইয়াত উপলব্ধ।

Ministry of Information & Broadcasting
2nd edition of WAVES Doc Bazaar will return from June 16 to 18, 2026
Entries Open for Viewing Room & Work-in-Progress Lab at WAVES Doc Bazaar 2026
WAVES Doc Bazaar 2026 to Introduce Immersive Market for Next-Gen Storytelling
06 MAY 2026 10:46AM by PIB Mumbai
:Mumbai, 6 May, 2026
The 2nd edition of WAVES Doc Bazaar will return from June 16 to 18, 2026, alongside the 19th Mumbai International Film Festival (MIFF), at the NFDC Complex, Mumbai.
WAVES Doc Bazaar is a premier one-stop platform designed to nurture and accelerate the journey of documentary, animation and short filmmakers by creating opportunities for collaboration, mentorship, market access and global visibility. Returning with its second edition, the platform aims to bring together established professionals and emerging talent from across the audiovisual industry. Further, the Bazaar will serve as a vibrant hub for creators, producers, distributors, broadcasters, funders and technology partners, supporting various stages of production and distribution while empowering exceptional storytelling and helping filmmakers reach global audiences. Participants will gain valuable insights into current industry trends, market demands, distribution strategies and audience preferences through direct engagement with experts and experienced practitioners.
Among the key segments of WAVES Doc Bazaar is the Viewing Room (VR), where documentary, short and animation films that are recently completed or in post-production will be showcased to a curated audience of registered delegates. Designed as a secure platform accessible only to selected buyers, programmers, distributors and investors, it offers filmmakers opportunities to secure distribution deals, connect with co-producers and world sales agents, explore film festival prospects, and access finishing funds. Through a specially designed system, buyers can browse films based on language, duration, stage of completion and other details, while selected titles will also be featured in the Viewing Room catalogue to be shared with all registered delegates and made available online ahead of the event.
The Work-In-Progress Lab (WIP) is specially designed for documentary and animation films in the rough-cut stage. Conducted in a closed-door setting, the lab enables selected participants to receive valuable feedback, guidance and mentorship from experienced filmmakers, editors and international mentors, helping them refine their projects for wider audiences.
Immersive Market to Premiere at WAVES Doc Bazaar with Focus on VR, AR and XR
For the first time, WAVES Doc Bazaar will also introduce the Immersive Market, a dedicated platform for immersive content creators, producers and technology partners. Focused on VR, AR, XR and interactive experiences, the market will provide a space to showcase innovative projects, explore new storytelling formats and foster meaningful collaborations.
With its dynamic programming and industry-focused initiatives, WAVES Doc Bazaar stands poised to strengthen the ecosystem for documentaries, animation and short films, while opening new pathways for creative excellence and international outreach.
Entries Open for Viewing Room and WIP Lab at WAVES Doc Bazaar 2026
Entries are now open for the Viewing Room and Work-in-Progress (WIP) Lab at WAVES Doc Bazaar 2026, a global platform that connects documentary and animation filmmakers with leading industry professionals. Interested participants may submit their applications until May 15, 2026, by 11:59 PM IST.
PIB File Photos of the inaugural edition of Doc Film Bazaar held in 2024.
Eligibility
The program is open to documentary and animation films from across the globe. Short, mid-length, and feature-length films are eligible to be showcased in the WAVES Doc Bazaar 2026. Films must be completed or in post-production, with most of the shooting already finished. Projects in development or pre-production are not eligible. Filmmakers with projects seeking festivals, sales, distribution, or finishing funds are especially encouraged to apply. Films with limited or no international exposure are welcome.
Submission Process
In the first stage, applicants must submit a password protected screener link of the full film or a rough cut for review. If selected, filmmakers must submit at least 10 minutes of footage for the Viewing Room. Submitting the full film is strongly encouraged. Final files will be securely uploaded and made accessible only to authorized participants.
Filmmakers are invited to take advantage of this opportunity to showcase their work on an international stage and connect with key decision-makers in the documentary and animation industry.
Interested candidates can submit their applications by clicking on the link below.
https://my.miff.in/vr/start/
Rules and Regulations, FAQs and more details on VR and WIP may be accessed here.