ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
ৱেবস দোক বাজারগী ২শুবা ইদিসন জুন ১৬তগী ১৮, ২০২৬তা অমুক হল্লক্লগনি
ৱেবস দোক বাজার ২০২৬তা ভ্যুৱিং রুম অমসুং ৱার্ক-ইন-প্রোগ্রেস লেবকী এন্ত্রীশিং হৌরে
ৱেবস দোক বাজার ২০২৬না নেক্স-জেন স্তোরীতেল্লীংগীদমক ইম্মর্সিব মার্কেৎ হৌদোক্লগনি
06 MAY 2026 10:46AM by PIB Imphal
:মুম্বাই, মে ৬, ২০২৬
ৱেবস দোক বাজারগী অনিশুবা ইদিসন অসি ১৯শুবা মুম্বাই ইন্তরনেস্নেল ফিল্ম ফেস্তিবেল (এম.আই.এফ.এফ.) গা লোয়ননা জুন ১৬দগী ১৮, ২০২৬ ফাওবা মুম্বাইগী এন.এফ.দি.সি. কমপ্লেক্সতা অমুক হন্না পাংথোক্কনি।
ৱেবস দোক বাজার অসি কোল্লাবোরেসন, মেন্তরশিপ, মার্কেৎ এক্সেস অমসুং গ্লোবেল ভিজিবিলিতীগী খুদোংচাবশিং শেমদুনা দোক্যুমেন্তরী, এনিমেসন অমসুং শোর্ত ফিল্মমেকরশিংগী খোঙচৎপু খুমাং চাউশিলহন্নবা অমসুং খোংজেল য়াংশিন্নবা শেমগৎলবা প্রিমিয়র ৱান-স্তোপ প্লেৎফোর্ম অমনি। মসিগী অনিশুবা ইদিসনগা লোয়ননা, প্লেৎফোর্ম অসিনা ওদিওভিজুএল ইন্দস্ত্রী পুম্বদগী মমিং লৈরবা প্রোফেস্নেলশিং অমসুং অনৌবা তেলেন্তশিং পুনশিন্নবা পান্দম থম্লি। মখা তানা, বাজার অসিনা ক্রিএতরশিং, প্রদ্যুসরশিং, দিস্ত্রিব্যুতরশিং, ব্রোদকাস্তরশিং, ফন্দরশিং অমসুং তেক্নোলোজী পার্তনরশিংগীদমক অচৌবা হব অমা ওইনা থবক তৌগনি অমরোমদা মসিনা অখন্নবা স্তোরীতেল্লীংগী থৌওংশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা অমসুং ফিল্ম মেকরশিংদা মালেমগী মীয়ামদা য়ৌহন্নবা মতেং পাংগনি। শরুক য়ারিবশিংনা এক্সপর্তশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্স লৈরবা প্রেক্তিসনরশিংগা হকথেংননা ৱারী শানদুনা হৌজিক্কী ইন্দস্ত্রীগী চৎনবীশিং, মার্কেৎকী দিমান্দশিং, দিস্ত্রিব্যুসন স্ত্রেতেজীশিং অমসুং ভাবোক্কী অপাম্বশিংগা মরী লৈনবা মমল য়াম্লবা ৱাখল্লোনশিং ফংলগনি।
ৱেবস দোক বাজারগী মরুওইবা সেগমেন্তশিংগী মরক্তা ভ্যুৱিং রুম (ভি.আর.) য়াওরি, মসিদা নৌনা পুথোকপা নত্ত্রগা পোস্ত-প্রদক্সন তৌরিবা দোক্যুমেন্তরী, অতেনবা অমসুং এনিমেসন ফিল্মশিং অদু রেজিস্তর তৌরবা মীহুৎশিংগী মীহুৎ কাংলুপ অমদা উৎকনি। খনগৎলবা বায়রশিং, প্রোগ্রামরশিং, দিস্ত্রিব্যুতরশিং অমসুং ইনভেস্তরশিং খক্তনা এক্সেস তৌবা ঙম্বা সেক্যুর ওইবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইনা দিজাইন তৌদুনা, মসিনা ফিল্ম মেকরশিংদা দিস্ত্রিব্যুসনগী য়ানচেশিং ফংহন্নবা, কো-প্রদ্যুসরশিং অমসুং মালেমগী সেল্স এজেন্তশিংগা শম্ননবা, ফিল্ম ফেস্তিবেলগী প্রোস্পেক্তশিং থিদোক্নবা অমসুং ফিনিশিং ফন্দশিং ফংহন্নবা খুদোংচাবা পীরি। অখন্ননা দিজাইন তৌরবা সিস্তেম অমগী খুত্থাংদা, বায়রশিংনা লোল, মতম, লোইশিনবগী তাঙ্কক অমসুং অতোপ্পা অকুপ্পা মরোলশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা ফিল্মশিং ব্রাউজ তৌবা য়াগনি, অদুগা খনগৎলবা মমিংশিং অদু ভ্যুৱিং রুম কেতালোগতা হাপতুনা রেজিস্তর তৌরবা দেলিগেৎ পুম্নমক্তা শিয়র তৌগনি অমসুং থৌরম অদুগী মমাংদা ওনলাইনদা ফংহনগনি।
ৱার্ক-ইন-প্রোগ্রেস লেবোরেতরী (দবল্যু.আই.পি) অসি দোক্যুমেন্তরী অমসুং এনিমেসন ফিল্মশিংবু রফ-কৎ স্তেজদা শীজিন্ননবগীদমক্তা অখন্ননা দিজাইন তৌবনি। লেব অসি ক্লোস-দোর সেত্তিং অমদা পাংথোকই মসিনা খনগৎলবা শরুক য়ারিবশিংদা এক্সপরিয়েন্স লৈবা ফিল্ম মেকরশিং, ইদিতরশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল মেন্তরশিংদগী মমল য়াম্লবা ফিদবেক, গাইদেন্স অমসুং মেন্তরশিপ ফংহল্লি। মসিনা মখোয়না মখোয়গী প্রোজেক্তশিং অসি হেন্না পাক চাউবা ভাবোকশিংগীদমক শেমগৎপদা মতেং পাংই।
ভি.আর., এ.আর. অমসুং এক্স.আর.দা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা ৱেবস দোক বাজারদা ইম্মর্সিব মার্কেৎ প্রিমিয়র তৌগনি
অহানবা ওইনা, ৱেবস দোক বাজারনা ইম্মর্সিব মার্কেৎ, ইম্মর্সিব কন্তেন্ত ক্রিএতরশিং, প্রদ্যুসরশিং অমসুং তেক্নোলোজী পার্তনরশিংগীদমক অখন্নবা প্লেৎফোর্ম অমা হৌদোক্কনি। ভি.আর., এ.আর., এক্স.আর. অমসুং ইন্তরেক্তিব এক্সপরিয়েন্সতা মীৎয়েং থমদুনা, কৈথেল অসিনা ইনোবেতিব প্রোজেক্তশিং উৎনবা, অনৌবা স্তোরীতেল্লীং ফোর্মেৎশিং থিদোক্নবা অমসুং আর্থ লৈবা কোলাবোরেসনশিং ফগৎহন্নবা মফম অমা পীগনি।
মাগী দাইনামিক প্রোগ্রামিং অমসুং ইন্দস্ত্রী-ফোকস ইনিসিএতিবশিংগা লোয়ননা, ৱেবস দোক বাজারনা দোক্যুমেন্তরী, এনিমেসন অমসুং অতেনবা ফিল্মশিংগী ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা শেম-শারি, অমসুং ক্রিএতিব এক্সিলেন্স অমসুং ইন্তর্নেস্নেল আউতরীচকী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্লি।
ৱেবস দোক বাজার ২০২৬তা ভ্যুৱিং রুম অমসুং দবল্যু.আই.পি.গীদমক এন্ত্রীশিং হাংলে
ৱেবস দোক বাজার ২০২৬দা ভ্যুৱিং রুম অমসুং ৱার্ক-ইন-প্রোগ্রেস (দবল্যু.আই.পি.) লেবকীদমক্তা এন্ত্রীশিং হৌজিত্তি হাংদোক্লে। মসি দোক্যুমেন্তরী অমসুং এনিমেসন ফিল্মমেকরশিংগা ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবা প্রোফেস্নেলশিংগা শম্নহল্লিবা মালেমগী ওইবা প্লেৎফোর্ম অমনি। থৱায়া য়াওবা পার্তিসিপেন্তশিংনা মখোয়গী এপ্লিকেসনশিং মে ১৫, ২০২৬গী নুমিদাং পুং ১১:৫৯গী মমাংদা পীশিনহৌবা য়াগনি।
২০২৪দা পাংথোকখিবা দোক ফিল্ম বাজারগী হৌদোকপগী ইদিসনগী পি.আই.বি. ফাইল ফোতোশিং।
ইলিজিবিলিতী
প্রোগ্রাম অসি মালেম পুম্বগী দোক্যুমেন্তরী অমসুং এনিমেসন ফিল্মশিংদা উবা ফংই। অতেনবা, ময়াই ওইনা শাংবা অমসুং ফিচর-লেনথ ফিল্মশিং অসি ৱেভবস দোক বাজার ২০২৬তা উৎনবা ইলিজিবল ওই। ফিল্মশিং অসি মপুং ফানা লোইশিনগদবনি নৎত্রগা পোস্ত-প্রোদক্সনদা লৈগদবনি, লোয়ননা অয়াম্বা শুতিং লোইশিনখ্রবা ওইগদবনি। দিবেলপমেন্ত নত্ত্রগা প্রি-প্রদক্সনগী প্রোজেক্তশিং অসি ইলিজিবল ওইদে। ফেস্তিবেলশিং, সেলশিং, দিস্ত্রিব্যুসন, নৎত্রগা ফিনিশিং ফন্দশিং থিরিবা প্রোজেক্তশিং লৈবা ফিল্ম মেকরশিংবু এপ্লাই তৌনবা অখন্ননা পুক্নিং থৌগৎলি। ইন্তরনেস্নেল এক্সপোজর মশিং য়াম্না লৈতবা নত্ত্রগা অমত্তা লৈতবা ফিল্মশিংবু তরাম্না ওকই।
পীশিনবগী থৌওং
অহানবা তাঙ্কক্কী ওইনা, এপ্লিকেন্তশিংনা পাসৱার্দ প্রোতেক্ত তৌরবা স্ক্রীন্নর লিঙ্ক অমবু অপুনবা ফিল্ম নত্ত্রগা রফ কৎ অমবু য়েংনবগীদমক্তা পীশিনগদবনি। করিগুম্বা খনগৎলবদি, ফিল্ম মেকরশিংনা ভ্যুৱিং রুমগীদমক য়ামদ্রবদা মিনিৎ ১০গী ফুতেজ সবমিৎ তৌগদবনি। মপুংফাবা ফিল্ম অদু সবমিৎ তৌবসি য়াম্না পুক্নিং থৌগৎলি। অরোইবা ফাইলশিং অসি সেক্যুর ওইনা অপলোদ তৌগনি অমসুং ওথোরাইজ তৌরবা শরুক য়ারিবশিংদা খক্তদা এক্সেস তৌবা য়াহনগনি।
ফিল্ম মেকরশিংবু মখোয়গী থবকশিং মালেমগী থাক্তা উৎনবা অমসুং দোক্যুমেন্তরী অমসুং এনিমেসন ইন্দস্ত্রীগী মরুওইবা ৱারেপ লৌবশিংগা শম্ননবা খুদোংচাবা অসি লৌনবা হায়রি।
অপাম্বা কেন্দিদেৎশিংনা মখাগী লিঙ্ক অসিদা ক্লিক তৌদুনা মখোয়গী এপ্লিকেসনশিং সবমিৎ তৌবা য়াগনি।
https://my.miff.in/vr/start/
রুলস অমসুং রেগুলেসন, তোইনা হংবা ৱাহংশিং অমসুং ভি.আর. অমসুং দবল্যু.আই.পি.গী মতাংদা অহেনবা অকুপ্পা মরোলশিং মসিদা ফংগনি।

Ministry of Information & Broadcasting
2nd edition of WAVES Doc Bazaar will return from June 16 to 18, 2026
Entries Open for Viewing Room & Work-in-Progress Lab at WAVES Doc Bazaar 2026
WAVES Doc Bazaar 2026 to Introduce Immersive Market for Next-Gen Storytelling
06 MAY 2026 10:46AM by PIB Mumbai
:Mumbai, 6 May, 2026
The 2nd edition of WAVES Doc Bazaar will return from June 16 to 18, 2026, alongside the 19th Mumbai International Film Festival (MIFF), at the NFDC Complex, Mumbai.
WAVES Doc Bazaar is a premier one-stop platform designed to nurture and accelerate the journey of documentary, animation and short filmmakers by creating opportunities for collaboration, mentorship, market access and global visibility. Returning with its second edition, the platform aims to bring together established professionals and emerging talent from across the audiovisual industry. Further, the Bazaar will serve as a vibrant hub for creators, producers, distributors, broadcasters, funders and technology partners, supporting various stages of production and distribution while empowering exceptional storytelling and helping filmmakers reach global audiences. Participants will gain valuable insights into current industry trends, market demands, distribution strategies and audience preferences through direct engagement with experts and experienced practitioners.
Among the key segments of WAVES Doc Bazaar is the Viewing Room (VR), where documentary, short and animation films that are recently completed or in post-production will be showcased to a curated audience of registered delegates. Designed as a secure platform accessible only to selected buyers, programmers, distributors and investors, it offers filmmakers opportunities to secure distribution deals, connect with co-producers and world sales agents, explore film festival prospects, and access finishing funds. Through a specially designed system, buyers can browse films based on language, duration, stage of completion and other details, while selected titles will also be featured in the Viewing Room catalogue to be shared with all registered delegates and made available online ahead of the event.
The Work-In-Progress Lab (WIP) is specially designed for documentary and animation films in the rough-cut stage. Conducted in a closed-door setting, the lab enables selected participants to receive valuable feedback, guidance and mentorship from experienced filmmakers, editors and international mentors, helping them refine their projects for wider audiences.
Immersive Market to Premiere at WAVES Doc Bazaar with Focus on VR, AR and XR
For the first time, WAVES Doc Bazaar will also introduce the Immersive Market, a dedicated platform for immersive content creators, producers and technology partners. Focused on VR, AR, XR and interactive experiences, the market will provide a space to showcase innovative projects, explore new storytelling formats and foster meaningful collaborations.
With its dynamic programming and industry-focused initiatives, WAVES Doc Bazaar stands poised to strengthen the ecosystem for documentaries, animation and short films, while opening new pathways for creative excellence and international outreach.
Entries Open for Viewing Room and WIP Lab at WAVES Doc Bazaar 2026
Entries are now open for the Viewing Room and Work-in-Progress (WIP) Lab at WAVES Doc Bazaar 2026, a global platform that connects documentary and animation filmmakers with leading industry professionals. Interested participants may submit their applications until May 15, 2026, by 11:59 PM IST.
PIB File Photos of the inaugural edition of Doc Film Bazaar held in 2024.
Eligibility
The program is open to documentary and animation films from across the globe. Short, mid-length, and feature-length films are eligible to be showcased in the WAVES Doc Bazaar 2026. Films must be completed or in post-production, with most of the shooting already finished. Projects in development or pre-production are not eligible. Filmmakers with projects seeking festivals, sales, distribution, or finishing funds are especially encouraged to apply. Films with limited or no international exposure are welcome.
Submission Process
In the first stage, applicants must submit a password protected screener link of the full film or a rough cut for review. If selected, filmmakers must submit at least 10 minutes of footage for the Viewing Room. Submitting the full film is strongly encouraged. Final files will be securely uploaded and made accessible only to authorized participants.
Filmmakers are invited to take advantage of this opportunity to showcase their work on an international stage and connect with key decision-makers in the documentary and animation industry.
Interested candidates can submit their applications by clicking on the link below.
https://my.miff.in/vr/start/
Rules and Regulations, FAQs and more details on VR and WIP may be accessed here.