মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী-মন্দলনা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জজকী মশিং অসি ৩৩দগী ৩৭তা হেনগৎহনবদা অয়াবা পীখ্রে
05 MAY 2026 7:22PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জজশিংগী মশিং হৌজিক লৈরিবা ৩৩দগী ৪ হেনগৎতুনা ৩৭তা হেনগৎহন্নবা সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এক্ত, ১৯৫৬ শেমদোক্নবা সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২৬ পার্লিয়ামেন্ততা পুথোক্নবা প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে।
পোইন্তগী মতুং ইন্না অকুপ্পা ৱারোল:
সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত বিল, ২০২৬না সুপ্রিম কোর্তকী জজশিংগী মশিং অসি ০৪ হায়বদি ৩৩দগী ৩৭তা (চিফ জস্তিস ওফ ইন্দিয়া য়াওদনা) হেনগৎহন্নবা হায়রি।
মরু ওইবা কান্নবা:
জজশিংগী মশিং হেনগৎলকপনা সুপ্রিম কোর্ত অসি হেন্না মপাঙ্গল কনবা অমসুং অচুম্বা ৱায়েল ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
চাদিং:
জজশিং অমসুং সপ্পোর্তিং স্তাফ অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিংগী তোলোপকী চাদিং অসি কন্সোলিদেতেদ ফন্দ ওফ ইন্দিয়াদগী তৌগনি।
নুংগী ওইবা ৱাফম:
ভারতকী সংবিধানগী আর্তিকল ১২৪ (১) না, অতোপ্পা ৱাফমশিংগা লোয়না, হায়রি, "ভারতকী চীফ জস্তিস অমা য়াওবা সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়া অমা লৈ অমসুং, পার্লিয়ামেন্তনা আইনগী মতুং ইন্না জস্তিস তরেৎদগী হেনদবা মশিং অমা পীরি..”।
ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জজ মশিং হেনগৎহন্নবা এক্ত অমা সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এক্ত ১৯৫৬গী মতুং ইন্না ১৯৫৬দা চৎনহনখি। এক্ত অসিগী সেক্সন ২না জজশিংগী খ্বাইদগী য়াম্বা মশিং (ইন্দিয়াগী চীফ জস্তিস য়াওদনা) অসি ১০ ওইহনগনি হায়রি।
ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জজ মশিং অসি সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত এক্ত, ১৯৬০না ১৩দা হেনগৎহনখি অমসুং সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত এক্ত, ১৯৭৭না ১৭দা হেনগৎহনখি। অদুম ওইনমক, মন্ত্রী-মন্দলনা ১৯৭৯গী অরোইবা ফাওবদা, ভারতকী চীফ জস্তিসকী হায়জরকপদগী অথিংবা অসি লৌথোকখিবা ফাওবদা, ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী থবক তৌরিবা মীশিং অসি ভারতকী চীফ জস্তিস য়াওদনা জজ ১৫দা য়ুম্ফম ওইখি।
সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত এক্ত, ১৯৮৬না চীফ জস্তিস ওফ ইন্দিয়া য়াওদনা ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জজশিংগী মশিং অসি ১৭তগূ ২৫দা মখা তানা হেনগৎহনখি। মতুং তারকপদা, সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত এক্ত, ২০০৮না সুপ্রিম কোর্তকী জজ মশিং ২৫দগী ৩০দা হেনগৎহনখি।
ভারতকী সুপ্রিম কোর্তকী জজ মশিং অসি ৩০দগী ৩৩দা হেনগৎহনখি (ভারতকী চীফ জস্তি য়াওদনা) মসিগীদমক সুপ্রিম কোর্ত (নম্বর ওফ জজেস) এমেন্দমেন্ত এক্ত, ২০১৯গী খুত্থাংদা ওরিজিনেল এক্ত অসি মখা তানা শেমদোকখি।

Cabinet
Cabinet approves increase in the Judge strength of the Supreme Court of India by Four to 37 from 33
05 MAY 2026 7:22PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the proposal for introducing The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Bill, 2026 in Parliament to amend The Supreme Court (Number of Judges) Act, 1956 for increasing the number of Judges of the Supreme Court of India by 4 from the present 33 to 37 (excluding the Chief Justice of India).
Point-wise details:
Supreme Court (Number of Judges) Amendment Bill, 2026 provides for increasing the number of Judges of the Supreme Court by 04 i.e. from 33 to 37 (excluding the Chief Justice of India).
Major Impact:
The increase in the number of Judges will allow Supreme Court to function more efficiently and effectively ensuring speedy justice.
Expenditure:
The expenditure on salary of Judges and supporting staff and other facilities will be met from the Consolidated Fund of India.
Background:
Article 124 (1) in Constitution of India inter-alia provided “There shall be a Supreme Court of India consisting of a Chief Justice of India and, until Parliament by law prescribes a larger number, of not more than seven other Judges…”.
An act to increase the Judge strength of the Supreme Court of India was enacted in 1956 vide The Supreme Court (Number of Judges) Act 1956. Section 2 of the Act provided for the maximum number of Judges (excluding the Chief Justice of India) to be 10.
The Judge strength of the Supreme Court of India was increased to 13 by The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Act, 1960, and to 17 by The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Act, 1977. The working strength of the Supreme Court of India was, however, restricted to 15 Judges by the Cabinet, excluding the Chief Justice of India, till the end of 1979, when the restriction was withdrawn at the request of the Chief Justice of India.
The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Act, 1986 further augmented the Judge strength of the Supreme Court of India, excluding the Chief Justice of India, from 17 to 25. Subsequently, The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Act, 2008 further augmented the Judge strength of the Supreme Court of India from 25 to 30.
The Judge strength of the Supreme Court of India was last increased from 30 to 33 (excluding the Chief Justice of India) by further amending the original act vide The Supreme Court (Number of Judges) Amendment Act, 2019.