ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଏଫ୍. ଟି. ଏ. କୁ ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରି ଏହା ବିକାଶମୂଳକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
27 APR 2026 5:32PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିନାମା (ଏଫ୍. ଟି. ଏ.) କୁ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଭାବେ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଜିନାମା ବିକାଶମୂଳକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିଥିବା ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ, ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏଫ୍. ଟି. ଏ. କୃଷକ, ଯୁବକ, ମହିଳା, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ., କାରିଗର, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ, ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ୱୟକୁ ଗଭୀର କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ନିବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 'ଏକ୍ସ ’ରେ ପୋଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି;
"ଆଜି ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ!
ମୁଁ ଆନନ୍ଦିତ ଯେ ଆଜି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିବା ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଏଫ୍. ଟି. ଏ. ଆମର ବିକାଶମୂଳକ ଭାଗିଦାରୀକୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଆମ ଦୁଇ ଦେଶକୁ ବାନ୍ଧି ରଖିଥିବା ଗଭୀର ବିଶ୍ୱାସ, ସହଭାଗୀ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଏହି ରାଜିନାମା ଦ୍ୱାରା ଆମର କୃଷକ, ଯୁବକ, ମହିଳା, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ., କାରିଗର, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ। ଏହା ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ, ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସମନ୍ୱୟକୁ ଗଭୀର କରିବ।
ନ୍ୟୁଜିଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦ୍ୱାରା ୨୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ନିବେଶ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କୃଷି, ଉତ୍ପାଦନ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ, ଯାହା ଉଭୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ଗତିଶୀଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପଥ ପରିଷ୍କାର କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏକ୍ସ ପୋଷ୍ଟରେ କହିଛି;
ଏକ ବାର୍ତ୍ତାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ-ନ୍ୟୁଜିଲାଣ୍ଡ ଏଫ୍. ଟି. ଏ. ଗଭୀର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ସମୃଦ୍ଧି ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ।
ଏହା ଦୁଇ ଗଣତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ, ଯାହା କୃଷକ, କାରିଗର, ଯୁବକ, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ମହିଳା ଏବଂ ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ।
ଏହା କୃଷକ, ଯୁବକ, ଏମ୍. ଏସ୍. ଏମ୍. ଇ. ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ

Prime Minister's Office
Prime Minister hails India-New Zealand FTA as landmark moment, says it will add unprecedented momentum to developmental partnership
27 APR 2026 5:32PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today hailed the India-New Zealand Free Trade Agreement (FTA) as a landmark moment in the partnership between the two countries.
He said that the agreement will add unprecedented momentum to the developmental partnership and reflects the deep trust, shared values and ambition that bind the two nations.
The Prime Minister noted that the FTA will greatly benefit farmers, youth, women, MSMEs, artisans, startups, students and innovators. He added that it will open new avenues for growth, create opportunities and deepen synergy across sectors.
Shri Modi further highlighted that the investment commitment of $20 billion by New Zealand will strengthen cooperation in agriculture, manufacturing, innovation and technology, paving the way for a more prosperous and dynamic future for both countries.
The Prime Minister posted on X;
“Today marks a landmark moment in the India-New Zealand partnership!
I am delighted that the India-New Zealand FTA signed today will add unprecedented momentum to our developmental partnership. It reflects the deep trust, shared values and ambition that bind our two nations.
This agreement will greatly benefit our farmers, youth, women, MSMEs, artisans, startups, students and innovators. It will open new avenues for growth, create opportunities and deepen our synergy across sectors.
The investment commitment of $20 billion by New Zealand will further strengthen our cooperation in agriculture, manufacturing, innovation and technology, paving the way for a more prosperous and dynamic future for both countries.
@chrisluxonmp”
The Prime Minister’s Office also said in X post;
“In a message, PM @narendramodi said that the India-New Zealand FTA marks a major milestone towards deeper global engagement and shared prosperity.
It strengthens economic ties between two vibrant democracies, unlocking opportunities for farmers, artisans, youth, entrepreneurs, women and MSMEs.
It will create opportunities for farmers, youth, MSMEs and entrepreneurs. #IndiaNZFTA”