ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଥିଓପିଆର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ମାନ ଗ୍ରହଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 DEC 2025 11:10PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ,
ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରମଣ୍ଡଳୀ,
ଟେନା ୟିଷ୍ଟିଲିନ୍,
ଆଜି ଇଥିଓପିଆର ମହାନ ଭୂମିରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ମୁଁ ଆଜି ଅପରାହ୍ନରେ ଇଥିଓପିଆରେ ପହଞ୍ଚିଲି, ଏବଂ ପହଞ୍ଚିବା ମୁହୂର୍ତ୍ତରୁ ହିଁ ମୁଁ ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉଷ୍ମତା ଏବଂ ନିକଟତରତାର ଅନୁଭବ କଲି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜେ ମୋତେ ବିମାନବନ୍ଦରରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଆସିଥିଲେ ଏବଂ ମୋତେ ଫ୍ରେଣ୍ଡସିପ୍ ପାର୍କ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ସଂଗ୍ରହାଳୟକୁ ନେଇଯାଇଥିଲେ।
ଆଜି ସନ୍ଧ୍ୟାରେ, ମୁଁ ଏଠାକାର ନେତୃତ୍ୱ ସହିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲି, ଏବଂ ଏସବୁ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋତେ ଏହି ଦେଶର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ନାଗରିକ ସମ୍ମାନ 'ଇଥିଓପିଆର ମହାନ ସମ୍ମାନ ନିଶାନ' ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ମାନିତ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ। ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ଏହି ସମ୍ମାନକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବିନମ୍ରତା ଏବଂ କୃତଜ୍ଞତାର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି।
ଏହି ସମ୍ମାନ ସେହି ଅଗଣିତ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଯେଉଁମାନେ ଆମର ସହଭାଗୀତାକୁ ଗଢ଼ି ତୋଳିଛନ୍ତି - ୧୮୯୬ ମସିହାର ସଂଘର୍ଷ ସମୟରେ ସମର୍ଥନ ଦେଇଥିବା ଗୁଜରାଟୀ ବ୍ୟବସାୟୀ, ଇଥିଓପିଆର ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିବା ଭାରତୀୟ ସୈନିକ, କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିବା ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷକ ଏବଂ ଶିଳ୍ପପତିମାନଙ୍କର। ଏବଂ ଏହି ସମ୍ମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଇଥିଓପିଆ ନାଗରିକଙ୍କର ସମାନ ଭାବରେ ଯେଉଁମାନେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସମ୍ପର୍କକୁ ହୃଦୟରୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ମୋର ବନ୍ଧୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଆବି ଅହମଦ ଅଲ୍ଲୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି।
ମହାମହିମ,
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଗତ ମାସରେ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ଜି୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭେଟିଥିଲୁ, ଆପଣ ମୋତେ ଇଥିଓପିଆ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ବହୁତ ସ୍ନେହର ସହିତ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ମୁଁ କିପରି ମୋ ବନ୍ଧୁ ଏବଂ ଭାଇଙ୍କ ଠାରୁ ଏତେ ପ୍ରେମପୂର୍ଣ୍ଣ ନିମନ୍ତ୍ରଣକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିପାରିବି ? ସେଥିପାଇଁ, ପ୍ରଥମ ସୁଯୋଗରେ, ମୁଁ ଇଥିଓପିଆ ଆସିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯଦି ଏହି ଗସ୍ତ ସାଧାରଣ କୂଟନୈତିକ ପ୍ରୋଟୋକଲ ଅନୁସରଣ କରିଥାନ୍ତା, ତେବେ ଏହା ବହୁତ ସମୟ ନେଇଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କର ସ୍ନେହ ଏବଂ ଉଷ୍ମତା ହିଁ ମୋତେ ମାତ୍ର ୨୪ ଦିନରେ ଏଠାକୁ ଟାଣି ଆଣିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଧ୍ୟାନ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ, ଇଥିଓପିଆର ମର୍ଯ୍ୟାଦା, ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ଆତ୍ମସମ୍ମାନର ସ୍ଥାୟୀ ପରମ୍ପରା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଏହା ଏକ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା ଯେ, ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ, ଇଥିଓପିଆର ଲଗାମ ଡକ୍ଟର ଆବିଙ୍କ ସକ୍ଷମ ହାତରେ ଅଛି।
"ମେଡେମର" ଦର୍ଶନ ଏବଂ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସହିତ, ସେ ଯେଉଁ ଭାବରେ ଇଥିଓପିଆକୁ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଉଦାହରଣ। ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ହେଉ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ବିକାଶ ହେଉ, କିମ୍ବା ଏକ ବିବିଧ ସମାଜରେ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ହେଉ, ମୁଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରୟାସ, ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ, ଆମେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଶ୍ୱାସ କରିଆସିଛୁ ଯେ "ସା ବିଦ୍ୟା, ଯା ବିମୁକ୍ତେୟ", ଯାହାର ଅର୍ଥ, ଜ୍ଞାନ ମୁକ୍ତ କରେ।
ଶିକ୍ଷା ଯେକୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ରର ମୂଳଦୁଆ, ଏବଂ ମୁଁ ଗର୍ବିତ ଯେ ଇଥିଓପିଆ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅବଦାନ ଆମର ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କଠାରୁ ଆସିଛି। ଇଥିଓପିଆର ମହାନ ସଂସ୍କୃତି ସେମାନଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିଥିଲା, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ପିଢ଼ି ଗଠନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା। ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟାପକ ଇଥିଓପିଆ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରେ ସେବା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭବିଷ୍ୟତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ନିର୍ମିତ ସହଭାଗୀତାର। ଇଥିଓପିଆ ସହିତ ମିଶି, ଆମେ ଏପରି ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଯାହା କେବଳ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ସମାଧାନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରେ।
ପୁଣି ଥରେ, ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ଇଥିଓପିଆର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟବର ଲୋକଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address after conferment of Ethiopia’s Highest Honour
16 DEC 2025 11:10PM by PIB Delhi
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Tena Yistillin,
It is a privilege for me to be here among all of you today in the great land of Ethiopia. I arrived in Ethiopia just this afternoon, and from the very moment I arrived, I felt a remarkable sense of warmth and closeness from the people here. The Prime Minister himself came to receive me at the airport and took me to the Friendship Park and the Science Museum.
This evening, I also had important discussions on key issues with the leadership here, and all of this together has been an unforgettable experience.
Friends,
I have just been conferred the ‘Great Honour Nishan of Ethiopia’, the highest civilian honour of this country. Being honoured by one of the world’s most ancient and rich civilisations is a matter of great pride for me. On behalf of all Indians, I accept this honour with utmost humility and gratitude.
This honour belongs to the countless Indians who have shaped our partnership - whether the Gujarati traders who extended support during the struggle of 1896, the Indian soldiers who fought for Ethiopia’s liberation, or the Indian teachers and industrialists who helped build the future through education and investment. And this honour equally belongs to every Ethiopian citizen who placed trust in India and enriched this relationship from the heart.
Friends,
On this occasion, I also extend my heartfelt gratitude to my friend, Prime Minister Dr. Abiy Ahmed Ali.
Excellency,
When we met last month during the G20 Summit in South Africa, you urged me with great warmth and affection to visit Ethiopia. How could I possibly decline such a loving invitation from my friend and brother? That is why, at the very first opportunity, I decided to come to Ethiopia.
Friends,
If this visit had followed the usual diplomatic protocols, it might have taken a long time. But it was your affection and warmth that drew me here in just 24 days.
Friends,
At a time when the world’s attention is focused on the Global South, Ethiopia’s enduring tradition of dignity, independence, and self-respect stands as a powerful source of inspiration for all of us. It is a matter of great fortune that, in this important period, Ethiopia’s reins are in the capable hands of Dr. Abiy.
With his philosophy of "Medemer,” and a strong commitment to development, the way he is guiding Ethiopia on the path of progress is a shining example for the entire world. Be it environmental conservation, inclusive development, or strengthening unity in a diverse society, I sincerely admire his efforts, initiatives, and dedication.
Friends,
In India, we have long believed that "सा विद्या, या विमुक्तये,” which means, knowledge liberates.
Education is the foundation of any nation, and I am proud that the greatest contribution to the relationship between Ethiopia and India has come from our teachers. Ethiopia’s great culture attracted them here, and they had the privilege of shaping multiple generations. Even today, many Indian faculty members continue to serve in Ethiopian universities and higher educational institutions.
Friends,
The future belongs to partnerships that are built on vision and trust. Together with Ethiopia, we are committed to advancing cooperation that not only addresses evolving global challenges but also creates new opportunities.
Once again, on behalf of 1.4 billion Indian citizens, I extend my warmest wishes to all the esteemed people of Ethiopia.
Thank You.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.