প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইথিঅ’পিয়াৰ সৰ্বোচ্চ সন্মান প্ৰদানৰ পাছত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
16 DEC 2025 11:10PM by PIB Guwahati
সন্মানীয়
ভদ্রমহিলা আৰু মহোদয়সকল,
টেনা য়িষ্টিল্লিন,
আজি মহান দেশ ইথিঅ’পিয়াত আপোনালোক সকলোৰে মাজত উপস্থিত থকাটো মোৰ বাবে সৌভাগ্যৰ বিষয়। মই আজি দুপৰীয়া ইথিঅ’পিয়াত উপস্থিত হৈছো আৰু সেই মুহূৰ্তৰ পৰাই মই ইয়াৰ লোকসকলৰ পৰা এক উল্লেখযোগ্য উষ্ম আন্তৰিকতা অনুভৱ কৰিছো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই মোক বিমানবন্দৰত আদৰণি জনাবলৈ আহিছিল আৰু মোক ফ্ৰেণ্ডশ্বিপ পাৰ্ক আৰু বিজ্ঞান সংগ্ৰহালয়লৈ লৈ গৈছিল।
আজি সন্ধিয়া, মই ইয়াৰ নেতৃত্বৰ সৈতে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ আলোচনা কৰিলো আৰু এই সকলোবোৰ একেলগে এক অবিস্মৰণীয় অভিজ্ঞতা আছিল।
বন্ধুসকল,
মোক এইমাত্ৰ এই দেশৰ সৰ্বোচ্চ অসামৰিক সন্মান 'গ্ৰেট অনৰ নিশান অৱ ইথিঅ’পিয়া "প্ৰদান কৰা হৈছে। বিশ্বৰ অন্যতম প্ৰাচীন আৰু সমৃদ্ধ সভ্যতাৰ দ্বাৰা সন্মানিত হোৱাটো মোৰ বাবে অতি গৌৰৱৰ বিষয়। সকলো ভাৰতীয়ৰ ফালৰ পৰা মই এই সন্মান অতি বিনম্রতা আৰু কৃতজ্ঞতাৰে গ্ৰহণ কৰিছো।
১৮৯৬ চনৰ সংগ্ৰামৰ সময়ত সমৰ্থন আগবঢ়োৱা গুজৰাটী ব্যৱসায়ী, ইথিঅ’পিয়াৰ মুক্তিৰ বাবে যুঁজ দিয়া ভাৰতীয় সৈনিক বা শিক্ষা তথা বিনিয়োগৰ জৰিয়তে ভৱিষ্যত গঢ়ি তোলাত সহায় কৰা ভাৰতীয় শিক্ষক আৰু উদ্যোগপতি, এই সন্মান আমাৰ অংশীদাৰিত্ব গঠন কৰা অগণিত ভাৰতীয়সকলৰ বাবে। এই সন্মান ভাৰতৰ ওপৰত আস্থা ৰখা আৰু এই সম্পৰ্কক হৃদয়ৰ পৰা সমৃদ্ধ কৰা প্ৰতিজন ইথিঅ’পিয়াৰ নাগৰিকৰ বাবেও।
বন্ধুসকল,
এই উপলক্ষে মই মোৰ বন্ধু প্ৰধানমন্ত্ৰী ড০ আবি আহমেদ আলীৰ প্ৰতিও আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
মহামান্য,
যোৱা মাহত যেতিয়া আমি দক্ষিণ আফ্ৰিকাত জি-২০ সন্মিলনৰ সময়ত লগ পাইছিলো, তেতিয়া আপোনালোকে মোক অতি আন্তৰিকতা আৰু মৰমেৰে ইথিঅ’পিয়া ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছিল। মোৰ বন্ধু তথা ভাতৃৰপৰা অহা এনে এক প্ৰেমময় আমন্ত্ৰণ মই কেনেকৈ অস্বীকাৰ কৰিব পাৰিম? সেয়েহে, প্ৰথম সুযোগতে মই ইথিঅ’পিয়ালৈ অহাৰ সিদ্ধান্ত ল’লো।
বন্ধুসকল,
যদি এই ভ্ৰমণে সাধাৰণ কূটনৈতিক প্ৰট’কল অনুসৰণ কৰিলেহেতেন, তেন্তে ইয়াৰ বাবে হয়তো বহু সময় লাগিলহেতেন। কিন্তু আপোনালোকৰ মৰম আৰু উষ্ণতাই মোক মাত্ৰ ২৪ দিনৰ ভিতৰতে ইয়ালৈ লৈ আহিলে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ মনোযোগ গোলকীয় দক্ষিণৰ ওপৰত কেন্দ্ৰীভূত হোৱাৰ সময়তে ইথিঅ’পিয়াৰ মৰ্যাদা, স্বাধীনতা আৰু আত্ম-সন্মানৰ স্থায়ী পৰম্পৰা আমাৰ সকলোৰে বাবে অনুপ্ৰেৰণাৰ এক শক্তিশালী উৎস হিচাপে থিয় দিছে। এইটো অতি সৌভাগ্যৰ কথা যে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ সময়ছোৱাত ইথিঅ’পিয়াৰ শাসনক্ষমতা ড০ আবিৰ হাতত আছে।
তেওঁৰ ‘মেড’মাৰ’ দৰ্শন আৰু উন্নয়নৰ প্ৰতি এক শক্তিশালী প্ৰতিশ্ৰুতিৰ সৈতে, তেওঁ যি ধৰণে ইথিঅ’পিয়াক প্ৰগতিৰ পথত পথ প্ৰদৰ্শন কৰি আছে সেয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক উজ্জ্বল উদাহৰণ। সেয়া পৰিৱেশ সংৰক্ষণ, সামগ্ৰিক উন্নয়ন, বা বৈচিত্ৰ্যময় সমাজত একতা শক্তিশালী কৰাই হওক। মই তেওঁৰ প্ৰচেষ্টা, পদক্ষেপ আৰু সমৰ্পণক আন্তৰিকতাৰে প্ৰশংসা কৰোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত আমি দীৰ্ঘদিন ধৰি বিশ্বাস কৰি আহিছো যে "सा विद्या, या विमुक्तये,” যাৰ অৰ্থ হ’ল জ্ঞানে স্বাধীন কৰে।
শিক্ষা হৈছে যিকোনো ৰাষ্ট্ৰৰ ভেটি। মই গৌৰৱান্বিত যে ইথিঅ’পিয়া আৰু ভাৰতৰ মাজৰ সম্পৰ্কত সৰ্বাধিক অৱদান আমাৰ শিক্ষকসকলৰ পৰা আহিছে। ইথিঅ’পিয়াৰ মহান সংস্কৃতিয়ে তেওঁলোকক ইয়ালৈ আকৰ্ষিত কৰিছিল আৰু তেওঁলোকৰ একাধিক প্ৰজন্ম গঠন কৰাৰ বিশেষত্ব আছিল। আজিও বহু ভাৰতীয় অধ্যাপক সদস্যই ইথিঅ’পিয়াৰ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু উচ্চ শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহত সেৱা আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল,
দৃষ্টি আৰু বিশ্বাসৰ ওপৰত নিৰ্মিত অংশীদাৰিত্বৰ ওপৰত ভৱিষ্যত আধাৰিত। ইথিঅ’পিয়াৰ সৈতে একেলগে আমি সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ যি কেৱল বিকশিত গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বানসমূহক সম্বোধন নকৰে বৰঞ্চ নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰে।
আকৌ এবাৰ, ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ফালৰ পৰা মই ইথিঅ’পিয়াৰ সকলো সন্মানীয় জনসাধাৰণক আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো।
ধন্যবাদ
DISCLAIMER: এয়া হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ আনুমানিক অনুবাদ। মূল ভাষণ হিন্দীত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address after conferment of Ethiopia’s Highest Honour
16 DEC 2025 11:10PM by PIB Delhi
Excellencies,
Ladies and Gentlemen,
Tena Yistillin,
It is a privilege for me to be here among all of you today in the great land of Ethiopia. I arrived in Ethiopia just this afternoon, and from the very moment I arrived, I felt a remarkable sense of warmth and closeness from the people here. The Prime Minister himself came to receive me at the airport and took me to the Friendship Park and the Science Museum.
This evening, I also had important discussions on key issues with the leadership here, and all of this together has been an unforgettable experience.
Friends,
I have just been conferred the ‘Great Honour Nishan of Ethiopia’, the highest civilian honour of this country. Being honoured by one of the world’s most ancient and rich civilisations is a matter of great pride for me. On behalf of all Indians, I accept this honour with utmost humility and gratitude.
This honour belongs to the countless Indians who have shaped our partnership - whether the Gujarati traders who extended support during the struggle of 1896, the Indian soldiers who fought for Ethiopia’s liberation, or the Indian teachers and industrialists who helped build the future through education and investment. And this honour equally belongs to every Ethiopian citizen who placed trust in India and enriched this relationship from the heart.
Friends,
On this occasion, I also extend my heartfelt gratitude to my friend, Prime Minister Dr. Abiy Ahmed Ali.
Excellency,
When we met last month during the G20 Summit in South Africa, you urged me with great warmth and affection to visit Ethiopia. How could I possibly decline such a loving invitation from my friend and brother? That is why, at the very first opportunity, I decided to come to Ethiopia.
Friends,
If this visit had followed the usual diplomatic protocols, it might have taken a long time. But it was your affection and warmth that drew me here in just 24 days.
Friends,
At a time when the world’s attention is focused on the Global South, Ethiopia’s enduring tradition of dignity, independence, and self-respect stands as a powerful source of inspiration for all of us. It is a matter of great fortune that, in this important period, Ethiopia’s reins are in the capable hands of Dr. Abiy.
With his philosophy of "Medemer,” and a strong commitment to development, the way he is guiding Ethiopia on the path of progress is a shining example for the entire world. Be it environmental conservation, inclusive development, or strengthening unity in a diverse society, I sincerely admire his efforts, initiatives, and dedication.
Friends,
In India, we have long believed that "सा विद्या, या विमुक्तये,” which means, knowledge liberates.
Education is the foundation of any nation, and I am proud that the greatest contribution to the relationship between Ethiopia and India has come from our teachers. Ethiopia’s great culture attracted them here, and they had the privilege of shaping multiple generations. Even today, many Indian faculty members continue to serve in Ethiopian universities and higher educational institutions.
Friends,
The future belongs to partnerships that are built on vision and trust. Together with Ethiopia, we are committed to advancing cooperation that not only addresses evolving global challenges but also creates new opportunities.
Once again, on behalf of 1.4 billion Indian citizens, I extend my warmest wishes to all the esteemed people of Ethiopia.
Thank You.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.