ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ (VC) ମାଧ୍ୟମରେ ଆସାମର କୋକରାଝାରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
13 MAR 2026 4:48PM by PIB Bhubaneswar
ଖୁଲୁମ୍ବାଇ କୋକ୍ରାଝାର!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଖରାପ ପାଗ ଯୋଗୁଁ ମୁଁ କୋକ୍ରାଝାର ଆସିପାରିଲି ନାହିଁ। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି। କେବଳ ଗୌହାଟିରୁ ହିଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପାଇଁ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବାହାରିଥିଲି , କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଗୌହାଟିରେ ଅବତରଣ କରିବାକୁ ପଡିଲା। ଏବେ ମୁଁ ଗୌହାଟିରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡିତ ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, ମୋର କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ସହଯୋଗୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ, ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିଷଦର ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ସଦସ୍ୟ ହାଗ୍ରାମା ମୋହିଲାରୀ, ଆସାମ ରାଜ୍ୟପାଳ ଲକ୍ଷ୍ମଣ ପ୍ରସାଦ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ, ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକ, ବିଟିସିର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧି, ସମାଜର ବରିଷ୍ଠ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
ସର୍ବପ୍ରଥମେ, ମୁଁ ବୋଡୋଫା ଉପେନ୍ଦ୍ରନାଥ ବ୍ରହ୍ମା, ରୂପନାଥ ବ୍ରହ୍ମା ଏବଂ ଏହି ଭୂମିର ସମସ୍ତ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ମୋର ସମ୍ମାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ମୁଁ ଦେଖୁଛି, ଯେଉଁଠାରେ ମୋର ଦୃଷ୍ଟି ପହଁଚୁଛି, ସେଠାରେ କେବଳ ଲୋକମାନେ ମତେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହେଉଛନ୍ତି, ଏବଂ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମାଆମାନେ-ଭଉଣୀମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ସେଠାରେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ମୋ ପାଇଁ ଋଣ ପରି ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ସେବା କରି ଓ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ କରି ଆପଣମାନଙ୍କ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରିବା ପାଇଁ ମୋର ସର୍ବଦା ପ୍ରୟାସ ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଗୌହାଟୀରେ ଥିଲି ଏବଂ ମହାନ ବାଗୁରୁମ୍ବା ଡାହୌ ମହୋତ୍ସବରେ ସମୃଦ୍ଧ ବୋଡୋ ସଂସ୍କୃତିର ଅଂଶ ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି ।ମୋତେ ଏହା ଦେଖି ବହୁତ ଗର୍ବ ଲାଗେ ଯେ ବୋଡୋ ସମାଜ ନିଜର ଭାଷା, ନିଜର ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ନିଜର ପାରମ୍ପରିକତାକୁ ଏତେ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରି ରଖିଛି। ବାଥୌର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରା ହେଉ କିମ୍ବା ବୈସାଗୁର ଉତ୍ସବ, ଏସବୁ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଶକ୍ତିକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ୍ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଆସାମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଅକ୍ଲାନ୍ତ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି। ଆଜି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ୪ ,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୧ ,୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଆସାମ ମାଲା ଅଭିଯାନର ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଆସାମର ରାସ୍ତା ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ, ମୋତେ କାମାକ୍ଷା-ଚାର୍ଲାପାଲି ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଏବଂ ଗୌହାଟି-ନୂଆ ଜଳପାଇଗୁଡ଼ି ଏକ୍ସପ୍ରେସକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଆପଣଙ୍କୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା କୃଷକଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ବଡ଼ ବଡ ବଜାରମାନଙ୍କରେ ସହଜରେ ପହଂଚାଇବ। ଏହି ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋକ୍ରାଝାର ସମେତ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଗତ ଦଶନ୍ଧିଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁତ କିଛି ସହିଛି ଏବଂ ବହୁତ କିଛି ହରାଇଛି ମଧ୍ୟ । ଆମେ ସେହି କଷ୍ଟକର ସମୟ ଦେଖିଛୁ ଯେତେବେଳେ ଏହି ପାହାଡ଼ଗୁଡ଼ିକ ଦେଇ ବୋମା ଏବଂ ବନ୍ଧୁକର ଶବ୍ଦ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉଛି। ଆଜି, ଏହି ପାହାଡ଼ଗୁଡ଼ିକ 'ଖାମ୍'ର ତାଳେ ତାଳେ ଏବଂ 'ସିଫୁଙ୍ଗ'ର ସୁମଧୁର ସ୍ୱରରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଛି। ଆଜି, ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି। ଆଜି, ଆସାମ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ବିଟିଆର (BTR) ଅଞ୍ଚଳରେ ଛଅଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି , ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନିଆଯାଇଛି। ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ରେଳ ୱାର୍କସପ୍ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ହବ୍ କରିବ। ଭୁଟାନକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରେଳ ଲାଇନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଅନେକ ଷ୍ଟେସନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଏବଂ ରାଜଧାନୀ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଭଳି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଏବେ କୋକ୍ରାଝାରରେ ମଧ୍ୟ ରହୁଛି । ଏହା ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ଏପରି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ, କୋକ୍ରାଝାର ବାଣିଜ୍ୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ହାଗ୍ରାମା ମୋହିଲାରୀ ଏବଂ ହେମନ୍ତଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଏହି ଅଞ୍ଚଳ କଂଗ୍ରେସ ଦଳର ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା ଦେଖି ଆସିଛି। ପିଢ଼ି ପରେ ପିଢ଼ି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଲୋକଙ୍କୁ ମିଛ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖାଇ ଆସିଥିଲା । ଦିଲ୍ଲୀରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର କେବଳ ଦେଖାଇବା ପାଇଁ କାଗଜ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷର କରିଥିଲେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଆପଣ କଂଗ୍ରେସ ଦଳକୁ ଦେଶ ଏବଂ ଆସାମ ଉଭୟରୁ ବାହାର କରି ବିଜେପି-ଏନଡିଏକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ତାପରେ ଆମେ ସତ୍ୟନିଷ୍ଠାର ସହିତ ପ୍ରୟାସ ଆରମ୍ଭ କଲୁ। କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥପର ରାଜନୈତିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଭାଜିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ବେଳେ, ବିଜେପି ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ବୋଡୋ ଶାନ୍ତି ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଚୁକ୍ତି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ସଂଗଠନ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ବିଷୟରେ ଆଉ ଏକ ସତ୍ୟ ଅଛି: ଏହା ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିର ଏକ ଦୋକାନଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ, ଆଉ ଚାରୋଟି ମିଥ୍ୟା ପ୍ରତିଶୁତି ସେ ଉପହାରରେ ଦେଇଥାଏ । କାରଣ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ କଂଗ୍ରେସର କୌଣସି ମନୋଭାବ ମଧ୍ୟ ନାହିଁ। ଅନ୍ୟପଟେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ଭାଜପା–ଏନଡିଏର ମଡେଲ୍ ରହିଛି। ଆମର ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଯାହା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି ତାହା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛି ଏବଂ ଏହା କୌଣସି ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ନୁହେଁ। ୨୦୦୩ ମସିହାରେ ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏନଡିଏ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ସତ୍ୟ ଏବଂ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହିତ କାମ କରୁ ଥିଲୁ । ସେହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ, ଷଷ୍ଠ ଅନୁସୂଚୀରେ ବିଟିସି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯାହା ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡର ବିକାଶକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲା। ଏଠାରେ ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଏକ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା; ଏହି ପରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ସଫଳ ହୋଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୨୦ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ, ଆମେ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିଗୁଡ଼ିକୁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ପୂରଣ କରାଯାଉଛି। ବୋଡୋ ଭାଷାକୁ ଏକ ସହଯୋଗୀ ସରକାରୀ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପାଇଁ ୧, ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିକାଶ ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଜି କୋକରାଝାରରେ ଏକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ତାମୁଲପୁରରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଏଠାରେ ନୂତନ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି।ଆଜି ଆସାମର ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର ଯୁବକ ଯେଉଁମାନେ ଅସ୍ତ୍ର ଛାଡି ଦେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଖ୍ୟଧାରାରେ ସାମିଲ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ସେହି ସମସ୍ତ ମାଆମାନେ ଆଜି ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ପୁଅମାନେ ଆଜି ଘରକୁ ପୁଣି ଫେରି ଆସିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏବେ ନିଜ ପରିବାର ସହିତ ଖୁସିରେ ରହୁଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ଯେ ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ପରମ୍ପରାକୁ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯିବ। ବୋଡୋ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପାରମ୍ପରିକ ରୀତିନୀତି ବାଥୌକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଇଛି। ପୂଜାସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କଂଗ୍ରେସ ଆଉ ଏକ ବଡ ପାପ କରିଛି, ଯାହା ଦେଶ ଏବଂ ଆସାମର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଏହା ରୁଟି, ଝିଅ ଏବଂ ମାଟି: ଏହି ତିନୋଟିର ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇଛି। କଂଗ୍ରେସ ସର୍ବଦା ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସହିତ ମିଶିକି ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଦଶନ୍ଧି ଧରି କଂଗ୍ରେସ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ଆଇନଗତ ଜମି କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ମନା କରିଥିଲା। କଂଗ୍ରେସ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ବହୁ ଆଦିବାସୀ ଜମି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଥିଲା। ଧୁବ୍ରି ଏବଂ ଗୋଲପାରା ଭଳି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ପରିସ୍ଥିତି ଭୟଙ୍କର ଥିଲା। ଏହା ବୋଡୋଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ସନ୍ତୁଳନକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ କରିଥିଲା ଏବଂ ସମାଜରେ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ହେମନ୍ତ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ କବଜାରୁ ଜମି ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆସାମରେ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଏଠାରେ ବିଜେପି-ଏନଡିଏ ସରକାର ଆସାମର ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଇନଗତ ଜମି କାଗଜପତ୍ର ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଉତ୍ସାହୀ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ମୁଁ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଗାମୀ ନିର୍ବାଚନରେ କଂଗ୍ରେସ ଦଳକୁ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ଦେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଆସିଛି । ଆପଣମାନେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ସନ୍ଦେଶ ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ଏବେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ। ଆସାମର ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ସମଗ୍ର ଦେଶର ସ୍ୱର ପାଲଟିଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ଆସାମର ବିକାଶର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ଯେ ଆସାମବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଏକ ବିକଶିତ ଆସାମ ପାଇଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସାକାର ହେବ। ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ, ମୁଁ ପୁଣିଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆପଣଙ୍କ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ନମସ୍କାର।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the launch of various development projects in Kokrajhar, Assam via VC
13 MAR 2026 4:48PM by PIB Delhi
Khulumbye Kokrajhar!
Friends,
Due to bad weather, I am unable to come to Kokrajhar. I apologize to all of you. It has been possible to communicate with you from here in Guwahati; I had set out from Delhi to come to you, but I had to land in Guwahati itself, and now from Guwahati, I am having your darshan and also talking to you. Associated with this program, the Chief Minister of Assam, brother Himanta Biswa Sarma ji, my colleague in the Union Cabinet Sarbananda Sonowal ji, the Chief Executive Member of the Bodoland Territorial Council Hagrama Mohilary ji, the Governor of Assam present with us Shri Lakshman Prasad Acharya ji, Ministers of the Assam Government, MPs and MLAs, all representatives of the B.T.C., all senior members of society, and my dear brothers and sisters!
First of all, I respectfully bow to Bodofa Upendranath Brahma ji, Roopnath Brahma ji, and the great personalities of this land. I am seeing that wherever my sight reaches, only people and more people are visible, and mothers and sisters have also come in such large numbers to give their blessings. You have reached there in such a massive number. This love of yours is like a debt upon me. And it has always been my effort to repay this debt by serving you, by developing this region.
Friends,
Just a few weeks ago I was in Guwahati, where I had the opportunity to become a part of the rich Bodo culture in the grand celebration of Bagurumba Dahou. It gives me great pride to see that the Bodo society has kept its language, its culture, and its traditions so well-preserved and nurtured. Whether it is the spiritual tradition of Bathou or the festival of Baisagu, all these further strengthen the cultural power of India.
Friends,
The BJP-NDA double-engine government is also working continuously for both the preservation of Assam's heritage and the rapid development of Assam. Today, in this program itself, the foundation stone laying and inauguration of projects worth more than four and a half thousand crore rupees have taken place for the development of this region. Out of this, an amount of more than 1100 crore rupees is going to be spent on the roads of Bodoland. From the third phase of this campaign, Assam Mala, the road connectivity of Assam will become even more empowered.
Friends,
A short while ago, I also had the opportunity to flag off the Kamakhya-Cherlapally Amrit Bharat Express and the Guwahati-New Jalpaiguri Express. From all these projects, you will not only get facilities, but trade and tourism will also get a boost. Through this, the produce of farmers will be able to reach big markets easily. I congratulate all of you very much for these development projects.
Friends,
This entire region, including Kokrajhar, had suffered a lot and lost a lot in the past decades. We have seen those difficult times when only the echoes of bombs and guns were heard in these hills. But today this picture is changing. Today these hills are echoing with the beat of the 'Kham' and the sweet tunes of the 'Sifung'. Today Bodoland has set out on the path of peace and development. Today Assam is writing a new chapter of peace and development.
Friends,
Today, the groundbreaking ceremony of 6 important road projects of the B.T.R. region has taken place here; also, major steps have been taken to strengthen the rail connectivity of this region. The railway workshop to be built here is going to make this region a big center of logistics. Work is also going on here on the rail line connecting Bhutan; many stations are also being made modern. Now trains like Vande Bharat and Rajdhani Express stop in Kokrajhar. This is proof of the better connectivity of Bodoland. With such projects, Kokrajhar is going to become a big center of trade.
Friends,
I congratulate Hagrama Mohilary ji's team, and Hemanta ji's entire team very much for these works of development.
Friends,
For decades, this region of Bodoland has been a witness to the betrayal of the Congress. The Congress kept many generations of Bodoland entangled in false dreams. The Congress governments sitting in Delhi made paper agreements only for show.
Friends,
When you ousted the Congress from both the country and Assam and gave an opportunity to the BJP-NDA, we started honest efforts. Where Congress used to create rifts among different communities for its selfish politics, the BJP worked for permanent peace. With this thinking, the Bodo Peace Accord was made. In this agreement, for the first time, all major organizations and groups were brought together.
Friends,
There is another truth about Congress; Congress is a shop of false promises. And with one false promise, it gives four super-lies as gifts. Because, the Congress does not even have the intention to fulfill those promises. On the other hand, the model of BJP-NDA is before you. Whatever our double-engine government said, it made an honest effort to make it true, and this is not a matter of today; in 2003, when the NDA government was in Delhi under the leadership of Atal Bihari Vajpayee ji, even then we left no stone unturned in working with truth and honesty. Under that, the BTC was formed in the Sixth Schedule; this gave strength to the development of Bodoland. Bodoland University was built here, Central Institute of Technology was built, Engineering College was built, many such projects came here.
Friends,
Under the 2020 agreement, whatever promises we made are being fulfilled one after another, at a fast pace, through continuous hard work. The Bodo language has been given the status of an Associate Official Language. A special development package of 1500 crore rupees was given for Bodoland. Today a medical college is functional in Kokrajhar and a medical college is being built in Tamulpur. New bridges are being built here. Today, about 10 thousand youths of Assam who gave up weapons are being taken forward by joining the mainstream. All those mothers are blessing us whose sons have returned home today. They are living life with their families in prosperity.
Friends,
Our government has also ensured that the faith and traditions of the Bodo society get respect at the national level. The traditional faith of the Bodo society, Bathou, has also been given great respect. And special assistance is also being given for the development of places of faith.
Friends,
There is another big sin of the Congress, which has become a very big threat to the security of the country and Assam. Which has put the security of Roti, Beti, and Maati (bread, daughter, and land), all three, in danger. The hand of the Congress has always been with the infiltrators and is even today. For decades, the Congress did not even give legal documents of land to the original inhabitants here. Congress handed over a lot of land belonging to the tribals to the infiltrators. In districts like Dhubri and Goalpara, the situation was very terrible. Due to this, the balance of population in Bodoland was getting disturbed; a crisis began to come upon the society. I am satisfied that under the leadership of Hemanta ji, a very big campaign to free the land from the possession of infiltrators is going on in Assam. Here the BJP-NDA government has also given legal documents of land to the original inhabitants of Assam. I want to express my gratitude from the heart to the tribal community also for supporting this campaign wholeheartedly. Today I have come to urge you to give the strictest punishment to the Congress in the coming elections; give a clear message that now there is no place for infiltrators in the country. The message emanating from Assam will become the voice of the entire country.
Friends,
We have to continuously speed up the pace of Assam's development and I know that with the blessings of the people of Assam, the resolution of a developed Assam will surely be realized. With this faith, I again give many, many best wishes to all of you for the development projects.
Thank you very much.
Namaskar.