প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভিডিঅ' কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অসমৰ কোকৰাঝাৰত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
13 MAR 2026 4:48PM by PIB Guwahati
খুলুম্বাই, কোকৰাঝাৰ!
বন্ধুসকল,
বেয়া বতৰৰ বাবে মই ব্যক্তিগতভাৱে কোকৰাঝাৰলৈ যাব পৰা নাই। আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত আন্তৰিকতাৰে ক্ষমা বিচাৰিছো। ঠিক ইয়াৰ পৰাই, গুৱাহাটীত আপোনালোকৰ লগত মত বিনিময় কৰাটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে; আপোনালোকৰ ওচৰলৈ অহাৰ মানসেৰে দিল্লীৰ পৰা ৰাওনা হৈছিলোঁ যদিও গুৱাহাটীতে নামিব লগা হ’ল৷ এতিয়া গুৱাহাটীৰ পৰা আপোনালোক সকলোৰে খবৰ পোৱাৰ লগতে আপোনালোকৰ লগত কথা পাতিবলৈও সক্ষম হৈছো। এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িত অসমৰ মুখ্যমন্ত্ৰী , মোৰ ভাই হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাজী; কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী সৰ্বানন্দ সোণোৱাল জী; বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিলৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী সদস্য হাগ্ৰামা মহিলাৰী জী; আমাৰ লগত উপস্থিত অসমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য জী; অসম চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল; সংসদৰ সদস্য আৰু বিধানসভাৰ সদস্য; বিটিচিৰ সকলো প্ৰতিনিধি; সমাজৰ সকলো বয়োজ্যেষ্ঠ আৰু বিশিষ্ট সদস্য; আৰু মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
প্ৰথমতে বডোফা উপেন্দ্ৰনাথ ব্ৰহ্ম জী, ৰূপনাথ ব্ৰহ্ম জী, আৰু এই ভূমিৰ আন সকলো মহান ব্যক্তিৰ প্ৰতি মোৰ বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। বাহিৰলৈ চাই থাকোঁতে—মোৰ দৃষ্টি য’লৈকে বিস্তৃত হৈছে — তাত মানুহৰ সাগৰৰ বাহিৰে একো দেখা পোৱা নাই; আৰু ইমান বিপুল সংখ্যাত মাতৃ-ভগ্নীসকলো ইয়াত গোট খাই আশীৰ্বাদ প্ৰদান কৰিছে। ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আপোনালোকে তালৈ ওলাই আহিছে। আপোনালোকৰ এই প্ৰেম মোৰ বাবে ঋণৰ দৰে। আৰু আপোনালোকৰ প্ৰতি মোৰ সেৱাৰ জৰিয়তে, এই অঞ্চলৰ উন্নয়নক আগুৱাই নি এই ঋণ পৰিশোধ কৰাটো মোৰ সদায় প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ আগতে মই গুৱাহাটীলৈ আহিছিলো, য’ত বাগুৰুম্বা দহৌৰ উৎসৱৰ সময়ত চহকী বড়ো সংস্কৃতিৰ অংশ হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। বড়ো সম্প্ৰদায়ে নিজৰ ভাষা, নিজৰ সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাক কেনেকৈ ইমান সযতনে সংৰক্ষণ আৰু লালন-পালন কৰি ৰাখিছে সেয়া দেখি মোৰ মনত অপৰিসীম গৌৰৱ অনুভৱ হয়। বাথৌৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাই হওক বা বৈছাগু উৎসৱেই হওক—এই সকলোবোৰ উপাদানে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিকতন্ত্ৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰি আহিছে ।
বন্ধুসকল,
বিজেপি-এনডিএৰ ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে অসমৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু ইয়াৰ দ্রুত উন্নয়ন উভয় দিশতে অবিৰতভাৱে কাম কৰি আছে৷ আজি ঠিক ইয়াতেই এই অনুষ্ঠানতে ৪,৫০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প—এই অঞ্চলৰ উন্নয়নৰ লক্ষ্যৰে উদ্বোধন কৰা হৈছে আৰু ইয়াৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। এই ধনৰ ভিতৰত১,১০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন বড়োলেণ্ডৰ পথৰ বাবে আবণ্টন দিয়া হৈছে। তৃতীয় পৰ্যায়ৰ ‘অসম মালা’ৰ পদক্ষেপে অসমৰ পথ সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব।
বন্ধুসকল,
অলপ আগতে কামাখ্যা-চৰলাপল্লী ‘অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ’ আৰু গুৱাহাটী-নিউ জলপাইগুৰি এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰাৰ সৌভাগ্যও লভিছো৷ এই প্ৰকল্পসমূহে আপোনাক বৰ্ধিত সুবিধা প্ৰদান কৰাই নহয়, বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰো যথেষ্ট উত্থান ঘটাব। ফলস্বৰূপে কৃষকসকলে অধিক সহজে নিজৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী বৃহৎ বজাৰলৈ পৰিবহণ কৰিব পাৰিব। এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
যোৱা কেইটামান দশকত কোকৰাঝাৰকে ধৰি এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোৱে অপৰিসীম কষ্ট সহ্য কৰিছে, বহু ক্ষতিৰ সন্মুখীন হৈছে। আমি সেই কঠিন সময়বোৰৰ সাক্ষী হৈছো , যেতিয়া এই পাহাৰবোৰত কেৱল বোমা আৰু বন্দুকৰ গুলীৰ শব্দ প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল। অৱশ্যে সেই ছবিখন আজি সলনি হৈছে। আজি এই পাহাৰবোৰে ‘খাম’ৰ ছন্দময় স্পন্দন আৰু ‘চিফুঙ’ৰ সুৰীয়া সুৰৰ অনুৰণন ঘটায়। আজি বড়োলেণ্ডে শান্তি তথা উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়িছে। আজি অসমে শান্তি আৰু প্ৰগতিৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ চিত্ৰনাট্য ৰচনা কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত বিটিআৰ অঞ্চলৰ ভিতৰত ছটা গুৰুত্বপূৰ্ণ পথ প্ৰকল্পৰ বাবে ভূমি পূজন পৰিবেশন কৰা হয়; একে সময়তে অঞ্চলটোৰ ৰে'ল সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াত স্থাপন কৰা ৰে'লৱে কৰ্মশালাখনে এই অঞ্চলটোক এটা ডাঙৰ লজিষ্টিক হাবলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সাজু হৈছে। এই অঞ্চলক ভূটানৰ সৈতে সংযোগ কৰা ৰে'লপথৰ কামো চলি আছে, আৰু অসংখ্য ৰে'ল ষ্টেচন আধুনিকীকৰণ কৰা হৈছে। ‘বন্দে ভাৰত’ আৰু ‘ৰাজধানী এক্সপ্ৰেছ’ৰ দৰে ৰে’লসমূহৰ এতিয়া কোকৰাঝাৰত নিৰ্ধাৰিত ষ্টপেজ আছে। ই বড়োলেণ্ডৰ উন্নত সংযোগৰ প্ৰমাণ হিচাপে চিহ্নিত হৈছে । এনে প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে কোকৰাঝাৰ বাণিজ্যৰ এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে শ্ৰী হাগ্ৰামা মহিলাৰী আৰু তেওঁৰ কৰ্মীসকললৈ, শ্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাৰ সমগ্ৰ দললৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
দশক দশক ধৰি বড়োলেণ্ড অঞ্চলটোৱে কংগ্ৰেছ দলৰ প্ৰতাৰণাৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। কংগ্ৰেছে বড়োলেণ্ডৰ একাধিক প্ৰজন্মক ভুৱা সপোনৰ জালত আবদ্ধ কৰি ৰাখিছিল। দিল্লীত বহি থকা কংগ্ৰেছ চৰকাৰসমূহে কেৱল ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থত চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছিল— যিবোৰ চুক্তি কেৱল কাগজতে সীমাবদ্ধ হৈ আছিল।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে যেতিয়া কংগ্ৰেছক ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰ তথা অসম উভয়ৰে পৰা উচ্ছেদ কৰিলে আৰু বিজেপি-এনডিএক সুযোগ দিলে, আমি আন্তৰিকতাৰে আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিলোঁ। কংগ্ৰেছে নিজৰ স্বাৰ্থপৰ ৰাজনীতিৰ স্বাৰ্থত বিভিন্ন জনগোষ্ঠীৰ মাজত বিভেদৰ বীজ সিঁচিলেও বিজেপিয়ে স্থায়ী শান্তি প্ৰতিষ্ঠাৰ দিশত কাম কৰিছিল। ঠিক এই মানসিকতাৰে বড়ো শান্তি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল। প্ৰথমবাৰৰ বাবে এই চুক্তিয়ে সকলো প্ৰধান সংগঠন আৰু গোটক একেটা ছাতিৰ তলত একত্ৰিত কৰিলে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছৰ ক্ষেত্ৰত আন এক সত্য: মিছা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ দোকান খোলা। আৰু প্ৰতিটো ভুৱা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ লগতে ই বোনাছ উপহাৰ হিচাপে অতিৰিক্ত চাৰিটা "ছুপাৰ-মিছা" কথা আগবঢ়ায়। কাৰণ কংগ্ৰেছৰ সেই প্ৰতিশ্ৰুতি কেতিয়াও পূৰণ কৰাৰ একেবাৰেই সদিচ্ছা নাছিল। ইয়াৰ বিপৰীতে আপোনালোকৰ সন্মুখত বিজেপি-এনডিএৰ আৰ্হি আছে। আমাৰ "ডাবল ইঞ্জিন" চৰকাৰে আমি কোৱা প্ৰতিটো শব্দকে বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ এক সৎ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। আৰু এয়া শেহতীয়া পৰিঘটনা নহয়; ২০০৩ চনত—যেতিয়া শ্ৰী অটল বিহাৰী বাজপেয়ীৰ নেতৃত্বত দিল্লীত এন ডি এ চৰকাৰ ক্ষমতাত আছিল—আমি সত্যতা আৰু সততাৰে কাম কৰাত কোনো হেলা কৰা নাছিলো। সেই পদক্ষেপৰ অধীনত সংবিধানৰ ষষ্ঠ অনুসূচীৰ অধীনত বড়োলেণ্ড টেৰিটৰিয়েল কাউন্সিল (বিটিচি) গঠন কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত বড়োলেণ্ডৰ উন্নয়নে এক উল্লেখযোগ্য গতি লাভ কৰিছিল। ইয়াত বড়োলেণ্ড বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে; কেন্দ্ৰীয় প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰা হৈছে; এখন অভিযান্ত্ৰিক মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে—সঁচাকৈয়ে, এই অঞ্চললৈ এনে অসংখ্য প্ৰকল্প অনা হৈছে।
বন্ধুসকল,
২০২০ চনৰ চুক্তি অনুসৰি আমি দিয়া প্ৰতিটো প্ৰতিশ্ৰুতি—ইটোৰ পিছত সিটোকৈ —দ্রুত গতিৰে, অবিৰত আৰু অধ্যৱসায়ী প্ৰচেষ্টাৰে পূৰণ কৰি আহিছো। বড়ো ভাষাক সহযোগী চৰকাৰী ভাষাৰ মৰ্যাদা প্ৰদান কৰা হৈছে। তদুপৰি বড়োলেণ্ডৰ বাবে ১৫০০ কোটি টকাৰ বিশেষ উন্নয়ন পেকেজ আবণ্টন দিয়া হৈছে। আজি কোকৰাঝাৰত এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় চলি আছে, আৰু তামুলপুৰত আন এখনৰ নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। সমগ্ৰ অঞ্চলটোত নতুন দলং নিৰ্মাণৰ কাম চলি আছে। আজি অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ সম্বৰণ কৰা অসমৰ প্ৰায় ১০,০০০ যুৱক-যুৱতীক মূলসুঁতিৰ লগত একত্ৰিত কৰি আগবাঢ়ি যাবলৈ সক্ষম কৰি তোলা হৈছে। আমি সেই সকলো মাতৃৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো, যাৰ পুত্ৰ আজি ঘৰলৈ উভতি আহিছে— যিসকল পুত্ৰই এতিয়া নিজৰ পৰিয়ালৰ সৈতে সুখেৰে জীৱন কটাব পাৰিছে ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে বড়ো জনগোষ্ঠীৰ বিশ্বাস আৰু পৰম্পৰাই যাতে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত স্বীকৃতি লাভ কৰে তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখিছে। বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ পৰম্পৰাগত বিশ্বাস—বাথৌক অতিশয় সন্মান প্ৰদান কৰা হৈছে। তদুপৰি ধৰ্মীয় তাৎপৰ্যপূৰ্ণ স্থানসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে বিশেষ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ দলটোৱে আৰু এটা গুৰুতৰ পাপ কৰাৰ বাবে দোষী— যিটো দেশ আৰু অসম উভয়ৰে নিৰাপত্তাৰ বাবে এক বৃহৎ ভাবুকি হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ই তিনিওটা গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদানৰ নিৰাপত্তা বিপন্ন কৰিছে: ৰোটি (জীৱিকা), বেটি (কন্যা), আৰু মাটি (ভূমি)। কংগ্ৰেছ দলে সদায় অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ পক্ষ লৈ আহিছে— যিটো স্থিতি আজিও দলটোৱে বজাই ৰাখিছে। দশক দশক ধৰি কংগ্ৰেছে এই অঞ্চলৰ খিলঞ্জীয়া বাসিন্দাসকলক তেওঁলোকৰ মাটিৰ বাবে মৌলিক আইনী নথি-পত্ৰ প্ৰদান কৰিবলৈও অস্বীকাৰ কৰিছিল। কংগ্ৰেছে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক অৰ্পণ কৰিছিল জনজাতীয় ভূমি। বিশেষকৈ ধুবুৰী, গোৱালপাৰা আদি জিলাত পৰিস্থিতি ভয়াৱহ হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ ফলত বড়োলেণ্ডৰ ভিতৰত জনগাঁথনিগত ভাৰসাম্যহীনতাৰ সৃষ্টি হোৱাৰ লগতে সম্প্ৰদায়টোৰ বাবে সামাজিক সংকটৰ সৃষ্টি হৈছে । মন কৰিবলগীয়া যে, হিমন্ত জীৰ নেতৃত্বত বৰ্তমান অসমত অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ কবলৰ পৰা ভূমি উদ্ধাৰৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। ইয়াৰ বিজেপি-এনডিএ চৰকাৰেও অসমৰ খিলঞ্জীয়াক আইনী ভূমিৰ নথি-পত্ৰ প্ৰদান কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাত জনজাতীয় সমাজে উৎসাহেৰে সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে মই আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। আজি মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে আগন্তুক নিৰ্বাচনত কংগ্ৰেছ দলক কঠোৰ শাস্তি প্ৰদান কৰক—এই দেশত অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ কোনো স্থান নাই বুলি এক বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব লাগিব । অসমৰ পৰা যোৱা বাৰ্তা সমগ্ৰ দেশৰ কণ্ঠস্বৰ হিচাপে প্ৰতিধ্বনিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমি অসমৰ উন্নয়নৰ গতি অবিৰতভাৱে ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব, আৰু মই জানো যে, অসমৰ ৰাইজৰ আশীৰ্বাদত ‘উন্নত অসম’ৰ সংকল্প নিশ্চয় বাস্তৱায়িত হ’ব। এই অতি আত্মবিশ্বাসেৰে এই উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech during the launch of various development projects in Kokrajhar, Assam via VC
13 MAR 2026 4:48PM by PIB Delhi
Khulumbye Kokrajhar!
Friends,
Due to bad weather, I am unable to come to Kokrajhar. I apologize to all of you. It has been possible to communicate with you from here in Guwahati; I had set out from Delhi to come to you, but I had to land in Guwahati itself, and now from Guwahati, I am having your darshan and also talking to you. Associated with this program, the Chief Minister of Assam, brother Himanta Biswa Sarma ji, my colleague in the Union Cabinet Sarbananda Sonowal ji, the Chief Executive Member of the Bodoland Territorial Council Hagrama Mohilary ji, the Governor of Assam present with us Shri Lakshman Prasad Acharya ji, Ministers of the Assam Government, MPs and MLAs, all representatives of the B.T.C., all senior members of society, and my dear brothers and sisters!
First of all, I respectfully bow to Bodofa Upendranath Brahma ji, Roopnath Brahma ji, and the great personalities of this land. I am seeing that wherever my sight reaches, only people and more people are visible, and mothers and sisters have also come in such large numbers to give their blessings. You have reached there in such a massive number. This love of yours is like a debt upon me. And it has always been my effort to repay this debt by serving you, by developing this region.
Friends,
Just a few weeks ago I was in Guwahati, where I had the opportunity to become a part of the rich Bodo culture in the grand celebration of Bagurumba Dahou. It gives me great pride to see that the Bodo society has kept its language, its culture, and its traditions so well-preserved and nurtured. Whether it is the spiritual tradition of Bathou or the festival of Baisagu, all these further strengthen the cultural power of India.
Friends,
The BJP-NDA double-engine government is also working continuously for both the preservation of Assam's heritage and the rapid development of Assam. Today, in this program itself, the foundation stone laying and inauguration of projects worth more than four and a half thousand crore rupees have taken place for the development of this region. Out of this, an amount of more than 1100 crore rupees is going to be spent on the roads of Bodoland. From the third phase of this campaign, Assam Mala, the road connectivity of Assam will become even more empowered.
Friends,
A short while ago, I also had the opportunity to flag off the Kamakhya-Cherlapally Amrit Bharat Express and the Guwahati-New Jalpaiguri Express. From all these projects, you will not only get facilities, but trade and tourism will also get a boost. Through this, the produce of farmers will be able to reach big markets easily. I congratulate all of you very much for these development projects.
Friends,
This entire region, including Kokrajhar, had suffered a lot and lost a lot in the past decades. We have seen those difficult times when only the echoes of bombs and guns were heard in these hills. But today this picture is changing. Today these hills are echoing with the beat of the 'Kham' and the sweet tunes of the 'Sifung'. Today Bodoland has set out on the path of peace and development. Today Assam is writing a new chapter of peace and development.
Friends,
Today, the groundbreaking ceremony of 6 important road projects of the B.T.R. region has taken place here; also, major steps have been taken to strengthen the rail connectivity of this region. The railway workshop to be built here is going to make this region a big center of logistics. Work is also going on here on the rail line connecting Bhutan; many stations are also being made modern. Now trains like Vande Bharat and Rajdhani Express stop in Kokrajhar. This is proof of the better connectivity of Bodoland. With such projects, Kokrajhar is going to become a big center of trade.
Friends,
I congratulate Hagrama Mohilary ji's team, and Hemanta ji's entire team very much for these works of development.
Friends,
For decades, this region of Bodoland has been a witness to the betrayal of the Congress. The Congress kept many generations of Bodoland entangled in false dreams. The Congress governments sitting in Delhi made paper agreements only for show.
Friends,
When you ousted the Congress from both the country and Assam and gave an opportunity to the BJP-NDA, we started honest efforts. Where Congress used to create rifts among different communities for its selfish politics, the BJP worked for permanent peace. With this thinking, the Bodo Peace Accord was made. In this agreement, for the first time, all major organizations and groups were brought together.
Friends,
There is another truth about Congress; Congress is a shop of false promises. And with one false promise, it gives four super-lies as gifts. Because, the Congress does not even have the intention to fulfill those promises. On the other hand, the model of BJP-NDA is before you. Whatever our double-engine government said, it made an honest effort to make it true, and this is not a matter of today; in 2003, when the NDA government was in Delhi under the leadership of Atal Bihari Vajpayee ji, even then we left no stone unturned in working with truth and honesty. Under that, the BTC was formed in the Sixth Schedule; this gave strength to the development of Bodoland. Bodoland University was built here, Central Institute of Technology was built, Engineering College was built, many such projects came here.
Friends,
Under the 2020 agreement, whatever promises we made are being fulfilled one after another, at a fast pace, through continuous hard work. The Bodo language has been given the status of an Associate Official Language. A special development package of 1500 crore rupees was given for Bodoland. Today a medical college is functional in Kokrajhar and a medical college is being built in Tamulpur. New bridges are being built here. Today, about 10 thousand youths of Assam who gave up weapons are being taken forward by joining the mainstream. All those mothers are blessing us whose sons have returned home today. They are living life with their families in prosperity.
Friends,
Our government has also ensured that the faith and traditions of the Bodo society get respect at the national level. The traditional faith of the Bodo society, Bathou, has also been given great respect. And special assistance is also being given for the development of places of faith.
Friends,
There is another big sin of the Congress, which has become a very big threat to the security of the country and Assam. Which has put the security of Roti, Beti, and Maati (bread, daughter, and land), all three, in danger. The hand of the Congress has always been with the infiltrators and is even today. For decades, the Congress did not even give legal documents of land to the original inhabitants here. Congress handed over a lot of land belonging to the tribals to the infiltrators. In districts like Dhubri and Goalpara, the situation was very terrible. Due to this, the balance of population in Bodoland was getting disturbed; a crisis began to come upon the society. I am satisfied that under the leadership of Hemanta ji, a very big campaign to free the land from the possession of infiltrators is going on in Assam. Here the BJP-NDA government has also given legal documents of land to the original inhabitants of Assam. I want to express my gratitude from the heart to the tribal community also for supporting this campaign wholeheartedly. Today I have come to urge you to give the strictest punishment to the Congress in the coming elections; give a clear message that now there is no place for infiltrators in the country. The message emanating from Assam will become the voice of the entire country.
Friends,
We have to continuously speed up the pace of Assam's development and I know that with the blessings of the people of Assam, the resolution of a developed Assam will surely be realized. With this faith, I again give many, many best wishes to all of you for the development projects.
Thank you very much.
Namaskar.