প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
অসমৰ কাজিৰঙা এলিভেটেড কৰিডৰ প্ৰকল্পৰ ভূমি পূজনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 JAN 2026 1:40PM by PIB Guwahati
অসমৰ প্ৰকৃতিপ্ৰেমী ৰাইজলৈ গভীৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। অসমৰ ৰাজ্যপাল লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্য জি, ইয়াৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মা জি, কেন্দ্ৰত মোৰ সতীৰ্থ সৰ্বানন্দ সোণোৱাল জি, পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা জি, অসমৰ মন্ত্ৰী অতুল বৰা জি, চৰণ বড়ো জি, কৃষ্ণেন্দ্ৰ পাল জি, কেশৱ মহন্ত জি, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, আৰু মোৰ মৰমৰ অসমৰ ভাই-ভনীসকল।
বতৰ ঠাণ্ডা, গাঁওবোৰ বহুত দূৰত, তথাপিও মোৰ চকু যিমান দূৰলৈ গৈছে, কেৱল মানুহ আৰু মানুহহে দেখা গৈছে। আপোনালোক আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে, মই আপোনালোকৰ ওচৰত অতিশয় কৃতজ্ঞ। আজি মই আকৌ কাজিৰঙালৈ অহাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছোঁ। মোৰ পূৰ্বৰ ভ্ৰমণৰ কথা মনত পৰাটো মোৰ বাবে স্বাভাৱিক, অতি স্বাভাৱিক। দুবছৰ আগতে কাজিৰঙাত কটোৱা মুহূৰ্তবোৰ মোৰ জীৱনৰ অতি বিশেষ অভিজ্ঞতাসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। মই কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানত নিশা কটোৱাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, আৰু পিছদিনা ৰাতিপুৱা হাতী ছাফাৰীৰ সময়ত মই এই অঞ্চলৰ সৌন্দৰ্য অতি নিবিড়ভাৱে অনুভৱ কৰিছিলোঁ।
বন্ধুসকল, অসমলৈ আহি মই সদায় এক সুকীয়া আনন্দ পাওঁ। এই ভূমি বীৰৰ ভূমি। ই এনে পুত্ৰ আৰু কন্যাৰ ভূমি যিয়ে প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে নিজৰ প্ৰতিভা প্ৰদৰ্শন কৰে। যোৱাকালিহে মই গুৱাহাটীত বগৰুম্বা ধৌ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। তাত আমাৰ বড়ো সম্প্ৰদায়ৰ জীয়ৰীসকলে বগৰুম্বা প্ৰদৰ্শন কৰি এক নতুন অভিলেখ গঢ়িছে। বগৰুম্বাৰ এনে এক আশ্চৰ্যজনক প্ৰদৰ্শন, দহ হাজাৰতকৈ অধিক শিল্পীৰ শক্তি, খামৰ চেও, চিফুংৰ সুৰ - সেই মনোমোহা মুহূৰ্তবোৰে সকলোকে সন্মোহিত কৰিছিল। বগৰুম্বাৰ অভিজ্ঞতা চকুৰ মাজেৰে গৈ হৃদয়ত প্ৰৱেশ কৰিছিল। আমাৰ অসমৰ শিল্পীসকলে সঁচাকৈয়ে আচৰিত কাম কৰিলে। তেওঁলোকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম, তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতি, তেওঁলোকৰ সমন্বয়, সকলোবোৰ বৰ আশ্চৰ্যজনক আছিল। আজি মই বগৰুম্বা ধৌত জড়িত সকলো শিল্পীক আকৌ এবাৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ, আৰু লগতে সমগ্ৰ দেশৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া প্ৰভাৱশালীসকলকো অভিনন্দন জনাইছোঁ; মই যোৱাকালিৰ পৰাই দেখি আছোঁ যে বড়ো পৰম্পৰাৰ এই উৎকৃষ্ট নৃত্যই ছ’চিয়েল মিডিয়াত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে। মই সম্পূৰ্ণ বিশ্বাসী যে দেশ আৰু বিশ্বৰ জনসাধাৰণে কলা আৰু সংস্কৃতিৰ এই ভাৰতীয় দৃষ্টিভংগীক, ইয়াৰ শক্তিক স্বীকৃতি দিব, আৰু এই কামক প্ৰচাৰ কৰা সকলো সামাজিক প্ৰভাৱশালী ব্যক্তিও অভিনন্দনৰ পাত্ৰ। সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকলৰ বাবে, যোৱাকালি সন্ধিয়াৰ সময়খিনি যথেষ্ট ব্যস্ত আছিল, কিন্তু আজি ৰাতিপুৱাৰ পৰা বহুতো টিভি সংবাদ মাধ্যমেও এই কাৰ্যসূচী পুনৰ সম্প্ৰচাৰ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে এই কাৰ্যসূচী কিমান বিশাল আছিল।
বন্ধুসকল, যোৱা বছৰ মই ঝুমুৰ মহোৎসৱতো অংশগ্ৰহণ কৰিছিলোঁ। এইবাৰ মাঘ বিহু উপলক্ষে অহাৰ সুযোগ পাইছোঁ। এমাহৰ আগতে মই ইয়ালৈ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে আহিছিলোঁ। গুৱাহাটীৰ জনপ্ৰিয় গোপীনাথ বৰদলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। মই ইয়াৰ নতুন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰিছিলোঁ। লগতে, মই নামৰূপত এমোনিয়া-ইউৰিয়া কমপ্লেক্সৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিছিলোঁ। এনে সকলো অনুষ্ঠানে বিজেপি চৰকাৰৰ ‘বিকাশো, বিৰাসতো’ (উন্নয়নৰ লগতে ঐতিহ্য) মন্ত্ৰক অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
ইয়াৰ কিছুমান বন্ধুৱে ছবি লৈ আহিছে আৰু এনেদৰে থিয় হৈ আছে, তেওঁলোক ভাগৰি পৰিব; আপোনালোকে সেইবোৰ পঠিয়াই দিয়ক, মই ল'ম, আপোনালোকে সেইবোৰ আগতেই সংগ্ৰহ কৰি ৰাখক; এছ পি জিৰ লোকসকলে অনুগ্ৰহ কৰি যিসকলে ছবিবোৰ আনিছে তেওঁলোকৰ পৰা লওক; যদি পিছফালে আপোনাৰ ঠিকনা লিখা আছে, তেন্তে মোৰ চিঠি নিশ্চয়কৈ যাব। ইয়াতো, এই ফালৰ পৰাও, কিছুমান যুৱকে বহুত সময় ধৰি কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় হৈ আছে। মই আপোনালোক সকলো শিল্পীক ধন্যবাদ জনাইছোঁ; আপোনালোকৰ মৰমৰ বাবে, আপোনালোকৰ এই অনুভৱৰ বাবে, মই আপোনালোকক সন্মান কৰোঁ। আপোনালোক সকলোৱে অনুগ্ৰহ কৰি বহি যাওক; যিসকল ইয়াত আছে, অনুগ্ৰহ কৰি সেইবোৰ লৈ যাওক ভাই, তেওঁলোকক কষ্ট নিদিব।
বন্ধুসকল, অসমৰ ইতিহাসত কলিয়াবৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থান অধিকাৰ কৰি আছে। এই স্থান অসমৰ বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবেও অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। এইটো কাজিৰঙা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ আৰু উজনি অসমৰ সংযোগৰ কেন্দ্ৰও হয়। ইয়াৰ পৰাই মহান বীৰ লাচিত বৰফুকন জিয়ে মোগল আক্ৰমণকাৰীসকলক খেদি পঠোৱাৰ ৰণনীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল। তেওঁৰ নেতৃত্বত অসমৰ জনসাধাৰণে সাহস, একতা আৰু দৃঢ় সংকল্পৰে মোগল সৈন্যক পৰাস্ত কৰিছিল। এইটো কেৱল এক সামৰিক বিজয় নাছিল; এইটো আছিল অসমৰ আত্মসন্মান আৰু আত্মবিশ্বাসৰ ঘোষণা। অতীতত সমগ্ৰ নামনি অসমৰ দায়িত্ব ইয়াৰ পৰাই পৰিচালনা কৰা হৈছিল। আহোম শাসনৰ সময়ৰ পৰাই কলিয়াবৰৰ কৌশলগত গুৰুত্ব আছে। মই সুখী যে বিজেপি চৰকাৰৰ অধীনত, এই অঞ্চল এতিয়া সংযোগ আৰু উন্নয়নৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল, আজি বিজেপি সমগ্ৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰথম পছন্দ হৈ পৰিছে। যোৱা ডেৰ বছৰ ধৰি বিজেপিৰ প্ৰতি দেশৰ আস্থা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। শেহতীয়াকৈ বিহাৰত নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল; তাত ২০ বছৰৰ পিছতো জনসাধাৰণে বিজেপিক অভিলেখ সংখ্যক ভোট দি অভিলেখ সংখ্যক আসনত জয়ী কৰাইছে। মাত্ৰ দুদিন আগতে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ডাঙৰ চহৰসমূহত মেয়ৰ আৰু কাউঞ্চিলৰ নিৰ্বাচনৰ ফলাফল আহিছে। বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ কৰ্পোৰেচন মুম্বাইত জনসাধাৰণে প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিজেপিক অভিলেখ জনাদেশ দিছে। চাওক, বিজয় মুম্বাইত হৈছে, আৰু উদযাপন কাজিৰঙাত অনুষ্ঠিত হৈছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ সৰহভাগ চহৰৰ জনসাধাৰণে বিজেপিক সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিছে।
বন্ধুসকল, ইয়াৰ পূৰ্বে সুদূৰ দক্ষিণত কেৰালাৰ জনসাধাৰণে বিজেপিক বিপুল সমৰ্থন দিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে তাত বিজেপিৰ মেয়ৰ নিযুক্তি দিয়া হৈছে; কেৰালাৰ ৰাজধানী তিৰুৱনন্তপুৰমত আজি বিজেপিয়ে সেৱা আগবঢ়াই আছে।
বন্ধুসকল, শেহতীয়াকৈ যিয়েই নিৰ্বাচনৰ ফলাফল নাহক কিয়, তাৰ জনাদেশ স্পষ্ট। আজি দেশৰ ভোটাৰে সুশাসন বিচাৰে, উন্নয়ন বিচাৰে। তেওঁলোকে উন্নয়ন আৰু ঐতিহ্য দুয়োটাতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সেইবাবেই তেওঁলোকে বিজেপিক ভাল পায়।
বন্ধুসকল, এই নিৰ্বাচনসমূহৰ পৰা আন এক বাৰ্তা আহিছে: দেশে কংগ্ৰেছৰ নেতিবাচক ৰাজনীতিক ক্ৰমাগতভাৱে নাকচ কৰিছে। যিখন মুম্বাই চহৰত কংগ্ৰেছৰ জন্ম হৈছিল, তাত আজি চতুৰ্থ বা পঞ্চম নম্বৰৰ দল হৈ পৰিছে। বছৰ বছৰ ধৰি কংগ্ৰেছে শাসন কৰা মহাৰাষ্ট্ৰত কংগ্ৰেছ সম্পূৰ্ণৰূপে সংকুচিত হৈ পৰিছে। কংগ্ৰেছে দেশৰ আস্থা হেৰুৱাইছে কাৰণ কংগ্ৰেছৰ উন্নয়নৰ কোনো কাৰ্যসূচী নাই। এনে কংগ্ৰেছে কেতিয়াও অসম বা কাজিৰঙাৰ ভাল কৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল, কাজিৰঙাৰ সৌন্দৰ্যৰ সন্দৰ্ভত ভাৰত ৰত্ন ড০ ভূপেন হাজৰিকা জিয়ে কৈছিল: আমাৰ কাজিৰঙা ধন্য, প্ৰকৃতিৰ ধুনীয়া কোলাত খেলি, আমাৰ মন হ'ল পুণ্য। (আমাৰ কাজিৰঙা ধন্য, প্ৰকৃতিৰ ধুনীয়া কোলাত খেলি, আমাৰ মন পবিত্ৰ হৈছে)। এই কথাবোৰৰ মাজত কাজিৰঙাৰ প্ৰতি থকা মৰমৰ অনুভৱ, লগতে প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি অসমীয়া মানুহৰ স্নেহৰ প্ৰকাশ সোমাই আছে। কাজিৰঙা কেৱল এখন ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান নহয়; কাজিৰঙা হ'ল অসমৰ আত্মা, আত্মা; এইটো ভাৰতৰ জৈৱ-বৈচিত্ৰ্যৰ এক অমূল্য ৰত্নও হয়। ইউনেস্কোৱে ইয়াক বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰৰ মৰ্যাদা দিছে।
বন্ধুসকল, কাজিৰঙা আৰু ইয়াৰ বন্যপ্ৰাণীক ৰক্ষা কৰাটো কেৱল পৰিৱেশ ৰক্ষা কৰা নহয়; ই অসমৰ ভৱিষ্যত আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মৰ প্ৰতিও আমাৰ দায়িত্ব। আৰু কেৱল মোদীৰেই নহয়, ই আপোনালোকৰো দায়িত্ব, আৰু এই কথা মনত ৰাখিয়েই আজি অসমৰ মাটিৰ পৰা নতুন প্ৰকল্পৰ আৰম্ভণি হৈছে; এইবোৰৰ অতি ব্যাপক প্ৰভাৱ পৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই আপোনালোকক বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল, কাজিৰঙা এশিঙীয়া গঁড়ৰ বাসস্থান। প্ৰতি বছৰে বানপানীৰ সময়ত যেতিয়া ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ জলপৃষ্ঠ বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া ইয়াত আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি হয়। তেতিয়া বন্যপ্ৰাণীসমূহ ওখ ঠাইৰ সন্ধানত ওলাই আহে। এই পথত তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ পাৰ হ'ব লগা হয়। এনে সময়ত গঁড়, হাতী, আৰু হৰিণ ৰাস্তাৰ দাঁতিত আৱদ্ধ হৈ পৰে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা এয়াই যে ৰাস্তাটোও চলি থাকে আৰু বনাঞ্চলখনো সুৰক্ষিত হৈ থাকে। এই দৃষ্টিভংগীৰ অধীনতেই কলিয়াবৰৰ পৰা নুমলীগড়লৈ প্ৰায় ৯০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এটা কৰিডৰ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ বাবে প্ৰায় ৭ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হ'ব। ইয়াত প্ৰায় ৩৫ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এটা এলিভেটেড ৱাইল্ডলাইফ কৰিডৰো নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। ইয়াত বাহনসমূহ ওপৰেৰে পাৰ হৈ যাব আৰু তলত বন্যপ্ৰাণীৰ চলাচল কোনো বাধা নোহোৱাকৈ চলি থাকিব। এশিঙীয়া গঁড়, হাতী বা বাঘেই নহওক কিয়, তেওঁলোকৰ পৰম্পৰাগত চলাচলৰ পথসমূহৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল, এই কৰিডৰে উজনি অসম আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশৰ সংযোগ ব্যৱস্থাও উন্নত কৰিব। কাজিৰঙা এলিভেটেড কৰিডৰ আৰু নতুন ৰেল সেৱাৰ পৰা অসমৰ জনসাধাৰণৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি হ'ব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে মই অসমৰ জনসাধাৰণ আৰু দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল, প্ৰকৃতি সুৰক্ষিত হ'লে ইয়াৰ লগতে সুযোগো সৃষ্টি হয়। যোৱা কেইবছৰমানত কাজিৰঙাত পৰ্যটকৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। হোমষ্টে, গাইড সেৱা, পৰিবহণ, হস্ততাঁত, আৰু সৰু ব্যৱসায়ৰ জৰিয়তে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলে উপাৰ্জনৰ নতুন মাধ্যম বিচাৰি পাইছে।
বন্ধুসকল, আজি মই বিশেষকৈ অসমৰ জনসাধাৰণ আৰু ইয়াৰ চৰকাৰক আন এক কথাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰিম। এসময়ত কাজিৰঙাত গঁড় চোৰাংচিকাৰৰ ঘটনাই অসমৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তাৰ কাৰণ হৈ পৰিছিল। ২০১৩ আৰু ২০১৪ চনত ডজন ডজন এশিঙীয়া গঁড় হত্যা কৰা হৈছিল। বিজেপি চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছিল যে আমি এইটো চলি থাকিবলৈ নিদিওঁ, এতিয়া এনেদৰে নচলিব। তাৰ পিছত আমি নতুনকৈ নিৰাপত্তা ব্যৱস্থা শক্তিশালী কৰিলোঁ। বন বিভাগে আধুনিক সম্পদ লাভ কৰিলে, নিৰীক্ষণ ব্যৱস্থাক সবল কৰা হ'ল আৰু 'বন দুৰ্গা'ৰূপত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰা হ'ল। ইয়াৰ সুখকৰ ফলাফলো সন্মুখলৈ আহিল। ২০২৫ চনত গঁড় চোৰাংচিকাৰৰ এটাও ঘটনা পোহৰলৈ অহা নাই। আৰু সেইবাবেই, আপোনালোক সকলোৱে আৰু চৰকাৰে, সকলোৱে অভিনন্দনৰ যোগ্য। বিজেপি চৰকাৰৰ ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি আৰু অসমৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এইটো সম্ভৱ হৈছে।
বন্ধুসকল, দীৰ্ঘদিন ধৰি এটা ধাৰণা আছিল যে প্ৰকৃতি আৰু প্ৰগতি ইটোৱে সিটোৰ বিপৰীত; কোৱা হৈছিল যে এই দুয়োটা একেলগে যাব নোৱাৰে। কিন্তু আজি ভাৰতে বিশ্বক দেখুৱাই দিছে যে দুয়োটাই একেলগে আগবাঢ়িব পাৰে - অৰ্থনীতিৰ লগতে পৰিস্থিতিবিদ্যা। যোৱা দশকত দেশত বনাঞ্চল আৰু গছৰ আৱৰণ বৃদ্ধি পাইছে। 'এক পেড মা কে নাম' অভিযানত মানুহে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। এই অভিযানৰ অধীনত এতিয়ালৈকে ২৬০ কোটিতকৈ অধিক গছপুলি ৰোপণ কৰা হৈছে। ২০১৪ চনৰ পিছত দেশত বাঘ আৰু হাতী সংৰক্ষিত বনাঞ্চলৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে। সুৰক্ষিত এলেকা আৰু সাম্প্ৰদায়িক এলেকাৰো বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে। বহু দিনৰ আগতেই ভাৰতত বিলুপ্ত হোৱা চিতা বাঘবোৰ এতিয়া ঘূৰাই অনা হৈছে। আজি চিতা বাঘ মানুহৰ বাবে এক নতুন আকৰ্ষণ হৈ পৰিছে। আমি জলাহভূমি সংৰক্ষণৰ বাবেও নিৰন্তৰ কাম কৰি আছোঁ। আজি ভাৰত এছিয়াৰ সৰ্ববৃহৎ ৰামচাৰ নেটৱৰ্কত পৰিণত হৈছে। ৰামচাৰ ক্ষেত্ৰৰ সংখ্যা অনুসৰি ভাৰত বিশ্বৰ ভিতৰত তৃতীয় স্থানত আছে। এতিয়া আমাৰ অসমেও বিশ্বক দেখুৱাইছে কেনেকৈ আমি উন্নয়নৰ লগতে আমাৰ ঐতিহ্য পৰিচালনা কৰিব পাৰোঁ আৰু প্ৰকৃতিকো ৰক্ষা কৰিব পাৰোঁ।
বন্ধুসকল, উত্তৰ-পূবৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ বেদনা সদায় দূৰত্বৰ হৈ আহিছে। হৃদয়ৰ দূৰত্ব, ঠাইৰ দূৰত্ব; দশক দশক ধৰি ইয়াৰ মানুহে অনুভৱ কৰি আহিছিল যে দেশৰ উন্নয়ন আন কৰবাত হৈ আছে আৰু তেওঁলোক পিছ পৰি ৰৈছে। ইয়াৰ প্ৰভাৱ কেৱল অৰ্থনীতিৰ ওপৰতেই নহয়, আস্থাৰ ওপৰতো পৰিছিল। বিজেপিয়ে এই অনুভৱ সলনি কৰাৰ কাম কৰিলে; ডাবল-ইঞ্জিন চৰকাৰে উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নক অগ্ৰাধিকাৰ দিলে। পথ, ৰেলপথ, আকাশীপথ, আৰু জলপথৰ জৰিয়তে অসমক সংযোগ কৰাৰ কাম একেলগে আৰম্ভ হ'ল।
বন্ধুসকল, যেতিয়া আমি ৰেল সংযোগ বৃদ্ধি কৰোঁ, ইয়াৰ লাভালাভ সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক দুয়োটা স্তৰতে হয়। সেয়েহে উত্তৰ-পূবৰ বাবে সংযোগৰ সম্প্ৰসাৰণ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। কিন্তু কংগ্ৰেছে কেতিয়াও ইয়াৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিলে। মই আপোনালোকক এটা পৰিসংখ্যা দিওঁ। যেতিয়া কেন্দ্ৰত কংগ্ৰেছ চৰকাৰ আছিল, অসমে অতি কম ৰেল বাজেট লাভ কৰিছিল। প্ৰায় ২ হাজাৰ কোটি টকা; এতিয়া বিজেপি চৰকাৰৰ দিনত ইয়াক বছৰি প্ৰায় ১০ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। এতিয়া মই আপোনালোকক সোধোঁ, আপোনালোকৰ এই পৰিসংখ্যাটো মনত আছেনে? আপোনালোকৰ এই পৰিসংখ্যাটো মনত আছেনে? নে আপোনালোকে পাহৰি গ'ল? মই আকৌ এবাৰ মনত পেলাই দিওঁ: কংগ্ৰেছৰ সময়ত অসমে ৰেলৰ বাবে দুই হাজাৰ কোটি টকা পাইছিল, কিমান? সকলোৱে কওক, কিমান পাইছিল? কিমান পাইছিল? কিমান পাইছিল? বিজেপি চৰকাৰ অহাৰ পিছত অসমে কিমান পায় - ১০ হাজাৰ কোটি টকা। কিমান? কিমান? কিমান? ১০ হাজাৰ কোটি টকা। অৰ্থাৎ কংগ্ৰেছে ৰেলৰ বাবে অসমক যি ধন দিছিল, তাতকৈ বিজেপিয়ে পাঁচগুণ বেছি ধন অসমক দি আছে।
বন্ধুসকল, এই বৰ্ধিত বিনিয়োগৰ পৰা বৃহৎ পৰিসৰত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ হৈছে। নতুন ৰেল লাইন স্থাপন, দ্বৈতকৰণ আৰু বৈদ্যুতিকীকৰণৰ জৰিয়তে ৰেলৱেৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি পাইছে আৰু মানুহৰ সুবিধাসমূহ বৃদ্ধি পাইছে। আজি কলিয়াবৰৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা তিনিখন নতুন ৰেল সেৱাও অসমৰ ৰেল সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সম্প্ৰসাৰণ। বন্দে ভাৰত শ্লিপাৰ ৰেলে গুৱাহাটীক কলকাতাৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। এই আধুনিক শ্লিপাৰ ৰেলে দূৰৈৰ যাত্ৰাক বহুত বেছি আৰামদায়ক কৰি তুলিব। ইয়াৰ লগতে দুখন অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰেলৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। এই ৰেলসমূহৰ পথত অসম, পশ্চিম বংগ, বিহাৰ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বহু গুৰুত্বপূৰ্ণ ষ্টেচন অন্তৰ্ভুক্ত হৈ আছে, যাৰ ফলত লাখ লাখ যাত্ৰীয়ে প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত হ'ব। এই ৰেলসমূহে অসমৰ ব্যৱসায়ীসকলক নতুন বজাৰৰ সৈতে সংযোগ কৰিব; ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে শিক্ষাৰ নতুন সুযোগ সহজে পাব পাৰিব। আৰু অসমৰ জনসাধাৰণৰ বাবে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তলৈ অহা-যোৱা কৰাটো সহজ হৈ পৰিব। সংযোগৰ এই সম্প্ৰসাৰণে এনে এক আস্থাৰ সৃষ্টি কৰে যে উত্তৰ-পূব এতিয়া আৰু উন্নয়নৰ প্ৰান্তিক অৱস্থাত নাই। উত্তৰ-পূব এতিয়া আৰু দূৰত নাই; উত্তৰ-পূব এতিয়া হৃদয়ৰ ওচৰত আৰু লগতে দিল্লীৰো ওচৰত।
বন্ধুসকল, আজি আপোনালোকৰ মাজত অসমৰ সন্মুখত উপস্থিত থকা এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ বিষয়ে আলোচনা কৰাটোও প্ৰয়োজনীয়। এই প্ৰত্যাহ্বান হ'ল অসমৰ পৰিচয় ৰক্ষা কৰা, অসমৰ সংস্কৃতি ৰক্ষা কৰা। আপোনালোকেই কওক, অসমৰ পৰিচয় ৰক্ষা কৰিব লাগে নে নালাগে? এনেকৈ নহয়, সকলোৱে উত্তৰ দিয়ক, অসমৰ পৰিচয় ৰক্ষা কৰিব লাগে নে নালাগে? আপোনালোকৰ পৰিচয় গঢ় লৈ উঠিব লাগে নে নালাগে? আপোনালোকৰ পূৰ্বপুৰুষৰ ঐতিহ্য ৰক্ষা কৰিব লাগে নে নালাগে? আজি অসমত বিজেপি চৰকাৰে যিদৰে অনুপ্ৰৱেশৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিছে, যিদৰে আমাৰ বনাঞ্চল, ঐতিহাসিক সাংস্কৃতিক ক্ষেত্ৰসমূহ আৰু আপোনালোকৰ ভূমি অবৈধ দখলৰ পৰা মুক্ত কৰিছে, সেয়া আজি বহুত প্ৰশংসিত হৈছে। এইটো ঠিক হৈছে নে নাই? এইটো হ'ব লাগে নে নালাগে? এইটো আপোনালোকৰ ভালৰ বাবে হয় নে নহয়? কিন্তু বন্ধুসকল, আপোনালোকেও এবাৰ ভাবি চাওক, কংগ্ৰেছে অসমৰ লগত কি কৰিলে? কেৱল চৰকাৰ গঠন কৰিবলৈ, কিছু ভোট পাবলৈ, ই অসমৰ মাটি অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ হাতত তুলি দিলে। দশক দশক ধৰি কংগ্ৰেছে অসমত চৰকাৰ গঠন কৰিছিল। এই সময়ছোৱাত অনুপ্ৰৱেশ ক্ৰমাগতভাৱে বাঢ়ি গৈ আছিল, বাঢ়ি গৈ আছিল, আৰু এই মানুহবোৰে – অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলে – কি কৰিলে? অসমৰ ইতিহাস, ইয়াৰ সংস্কৃতি বা আমাৰ বিশ্বাসৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ কোনো ভ্ৰূক্ষেপ নাছিল; সেয়েহে, তেওঁলোকে সকলো ঠাই দখল কৰিলে। অনুপ্ৰৱেশৰ বাবে বন্যপ্ৰাণীৰ কৰিডৰসমূহত দখল হৈছিল, অবৈধ চোৰাংচিকাৰক উৎসাহিত কৰা হৈছিল, আৰু সৰবৰাহ তথা অন্যান্য অপৰাধো বৃদ্ধি পাইছিল।
বন্ধুসকল, এই অনুপ্ৰৱেশকাৰীসকলে জনসংখ্যাৰ ভাৰসাম্য বিঘ্নিত কৰিছে, আমাৰ সংস্কৃতিত আক্ৰমণ কৰিছে, দৰিদ্ৰ আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ নিযুক্তি কাঢ়ি লৈছে আৰু জনজাতীয় অঞ্চলত মানুহক প্ৰতাৰণা কৰি ভূমি দখল কৰিছে। এইটো অসম আৰু দেশ দুয়োৰে নিৰাপত্তাৰ বাবে এক অতি ডাঙৰ ভাবুকি।
বন্ধুসকল, কংগ্ৰেছৰ পৰা আপোনালোক বহুত সাৱধান হ'ব লাগিব। কংগ্ৰেছৰ মাত্ৰ এটাই নীতি: অনুপ্ৰৱেশকাৰীক ৰক্ষা কৰা, অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ সহায়ত ক্ষমতা দখল কৰা! সমগ্ৰ দেশজুৰি কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ সংগীসকলে এই কামেই কৰি আছে। বিহাৰতো তেওঁলোকে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক বচাবলৈ যাত্ৰা আৰু সমদল উলিয়াইছিল। কিন্তু বিহাৰৰ ৰাইজে কংগ্ৰেছক সম্পূৰ্ণৰূপে নিচিহ্ন কৰি পেলালে। এতিয়া অসমৰ ৰাইজৰ পাল; মই আত্মবিশ্বাসী যে অসমৰ মাটিৰ পৰাও কংগ্ৰেছে উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ পাব।
বন্ধুসকল, অসমৰ উন্নয়নে সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবৰ উন্নয়নৰ বাবে নতুন দুৱাৰ মুকলি কৰিছে। অসমে এক্ট ইষ্ট পলিচীক দিশ নিৰ্দেশনা দিছে। যেতিয়া অসম আগবাঢ়ে, উত্তৰ-পূবো আগবাঢ়ে। যেতিয়া উত্তৰ-পূব আগবাঢ়ে, ভাৰত আগবাঢ়ে। আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু অসমৰ জনসাধাৰণৰ আস্থাই সমগ্ৰ উত্তৰ-পূবক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাব। এই বিশ্বাসৰেই, মই আজিৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে পুনৰবাৰ বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। মোৰ লগত কওক -
ভাৰত মাতা কী জয়। ভাৰত মাতা কী জয়। এই বছৰ বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ পূৰ্ণ হৈছে; এইটো পবিত্ৰ স্মৰণৰ সময়। মোৰ লগত কওক -
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Bhoomi Poojan of the Kaziranga Elevated Corridor Project in Assam
18 JAN 2026 1:40PM by PIB Delhi
Deepest respects to the nature-loving people of Assam.
Governor of Assam Lakshman Prasad Acharya Ji, the popular Chief Minister here Himanta Biswa Sarma Ji, my colleague in the Center Sarbananda Sonowal Ji, Pabitra Margherita Ji, Assam Ministers Atul Bora Ji, Charan Boro Ji, Krishnendu Paul Ji, Keshab Mahanta Ji, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Assam.
The weather is cold, the villages are far apart, yet, as far as my eyes can reach, only people and more people are visible. You have come in such large numbers to bless us, I am very, very grateful to you.
Today, I have again had the privilege of coming to Kaziranga. It is natural for me to remember my previous visit, very natural. The moments spent in Kaziranga two years ago are among the very special experiences of my life. I had the opportunity to stay overnight in Kaziranga National Park, and during the elephant safari the next morning, I felt the beauty of this region very closely.
Friends,
I always get a different kind of joy coming to Assam. This land is the land of heroes. It is the land of sons and daughters who show their talent in every field. Just yesterday, I participated in the Bagurumba Dwhou program in Guwahati. There, the daughters of our Bodo community created a new record by performing Bagurumba. Such a wonderful performance of Bagurumba, the energy of more than ten thousand artists, the beat of the Kham, the tune of the Sifung - those mesmerizing moments captivated everyone. The experience of Bagurumba, passing through the eyes, kept descending into the heart. Our artists of Assam truly did wonders. Their hard work, their preparation, their coordination, everything was very wonderful. I will once again heartily congratulate all the artists involved in Bagurumba Dwhou today, and I also congratulate the social media influencers across the country; I have been seeing since yesterday that this excellent dance of the Bodo tradition is dominating social media. I am fully confident that the people of the country and the world will recognize this Indian perspective of art and culture, its strength, and all the social influencers who are promoting this work also deserve congratulations. For friends in the media, that yesterday evening time remains quite packed, but since this morning, many TV media outlets have also started re-broadcasting this program. You can imagine how grand this program must have been.
Friends,
Last year, I also participated in the Jhumur Festival. This time, I have had the chance to come on the occasion of Magh Bihu. A month ago, I came here for development projects. The popular Gopinath Bordoloi International Airport in Guwahati has been expanded. I inaugurated its new terminal building. Also, I laid the foundation stone of the Ammonia-Urea complex in Namrup. All such occasions have further strengthened the mantra of the BJP government, ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (Development as well as Heritage). Some friends here have brought pictures and are standing like this, they will get tired; you send them, I will take them, you have them collected ahead; people from the SPG, please take the pictures from those who have brought them; if your address is written on the back, my letter will definitely come. Here too, on this side as well, some youth has been standing shoulder to shoulder for a long time. I thank all you artists; for your love, for this feeling of yours, I respect you. All of you please sit down; those who are here, please take them, brother, do not trouble them.
Friends,
Kaliabhor holds an important place in the history of Assam. This place is very important for the present and future of Assam as well. This is also the gateway to Kaziranga National Park and the center of connectivity for Upper Assam. It was from here that the great warrior Lachit Borphukan Ji had formulated the strategy to oust the Mughal invaders. Under his leadership, the people of Assam, with courage, unity, and firm determination, defeated the Mughal army. This was not just a military victory; it was the proclamation of Assam's self-respect and self-confidence. In the past, the responsibilities of the entire Western Assam were managed from here. Kaliabhor has had strategic importance since the time of Ahom rule. I am happy that under the BJP government, this region is now becoming an important center of connectivity and development.
Friends,
Today, the BJP has become the first choice of people across the entire country. For the past one and a half years, the country's trust in the BJP has been continuously increasing. Recently, elections were held in Bihar; there, even after 20 years, the public gave record votes to the BJP and made it win record seats. Just two days ago, election results for Mayors and Councilors in the big cities of Maharashtra have come. Mumbai, which is one of the largest corporations in the world, there the public gave a record mandate to the BJP for the first time. See, the victory is happening in Mumbai, and the celebration is being held in Kaziranga. The public of most cities in Maharashtra has given the BJP the opportunity to serve.
Friends,
Before this, in the far-distant South, the public of Kerala has given huge support to the BJP. For the first time, a BJP Mayor has been appointed there; in the capital of Kerala, Thiruvananthapuram, the BJP is serving today.
Friends,
Whatever election results have come in the recent past, their mandate is clear. The voter of the country today wants good governance, wants development. They focus on both development and heritage. That is why they like the BJP.
Friends,
There is another message from these elections: the country is continuously rejecting the negative politics of Congress. In the city of Mumbai where Congress was born, it has today become the fourth or fifth-numbered party. In Maharashtra, where Congress ruled for years, Congress has completely shrunk. Congress has lost the trust of the country because Congress has no agenda for development. Such a Congress can never do good for Assam or Kaziranga.
Friends,
Regarding the beauty of Kaziranga, Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika Ji had said: Aamar Kazironga Dhonyo, Prokitir Dhunia Kulat Kheli, Aamar Mon Hol Punyo. (Our Kaziranga is blessed, playing in the beautiful lap of nature, our heart has become pure). These words contain the feeling of love for Kaziranga, and also an expression of the Assamese people's affection for nature. Kaziranga is not just a National Park; Kaziranga is the soul of Assam, the soul; it is also a priceless gem of India's bio-diversity. UNESCO has given it the status of a World Heritage Site.
Friends,
Saving Kaziranga and the wildlife here is not just protecting the environment; it is also our responsibility towards the future of Assam and coming generations. And not just Modi’s, it is your responsibility too, and keeping this in mind, the beginning of new projects is taking place from the land of Assam today; these will have a very wide impact. I congratulate you very much for these projects.
Friends,
Kaziranga is the home of the one-horned rhino. Every year during the flood time when the water level of the Brahmaputra rises, the biggest challenge arises here. Then the wildlife comes out in search of higher grounds. In this path, they have to cross the National Highway. At such times, rhinos, elephants, and deer get stuck on the roadside. Our effort is that the road also keeps running and the forest also remains safe. Under this very vision, a corridor about 90 kilometers long is being prepared from Kaliabhor to Numaligarh. About 7 thousand crore rupees will be spent on this. In this, an elevated wildlife corridor about 35 kilometers long will also be built. Here, vehicles will pass from above and the movement of wildlife will continue without any hindrance below. Whether it is the one-horned rhino, elephants, or tigers, the design has been prepared keeping their traditional movement routes in mind.
Friends,
This corridor will also improve the connectivity of Upper Assam and Arunachal Pradesh. From the Kaziranga Elevated Corridor and new rail services, new possibilities will be created for the people of Assam. I congratulate the people of Assam and the countrymen for these important projects.
Friends,
When nature is safe, opportunities are also created along with it. In the last few years, the number of tourists in Kaziranga has continuously increased. Through homestays, guide services, transport, handicrafts, and small businesses, local youth have found new means of income.
Friends,
Today, I will especially praise you people of Assam and the government here for one more thing. There was a time when incidents of rhino poaching in Kaziranga had become the biggest concern for Assam. In 2013 and 2014, dozens of one-horned rhinos were killed. The BJP government had decided that we will not let this continue, now it won't work like this. After that, we strengthened the security system afresh. The forest department received modern resources, the monitoring system was empowered, and the participation of women was increased in the form of ‘Van Durga’. Its pleasant result also came forward. In 2025, not a single incident of rhino poaching has come to light. And therefore, all of you and the government, everyone deserves congratulations. This has been possible through the political willpower of the BJP government and the efforts of the people of Assam.
Friends,
For a long time, a thought persisted that nature and progress are opposite to each other; it was said that these two cannot go together. But today, India is showing the world that both can move forward together - Economy as well as Ecology. In the last decade, the coverage of forests and trees in the country has increased. People participated enthusiastically in the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. Under this campaign, more than 260 crore trees have been planted so far. After 2014, the number of Tiger and Elephant Reserves in the country has increased. There has also been a large expansion in Protected Areas and Community Areas. The cheetahs that had become extinct in India a long time ago have now been brought back. Today, the cheetah has become a new attraction for people. We are also continuously working on wetland conservation. Today, India has become the largest Ramsar network in Asia. According to the number of Ramsar sites, India is in third place in the world. Now our Assam is also showing the world how we can manage our heritage along with development and also protect nature.
Friends,
The biggest pain of the North East has always been that of distance. Distance of hearts, distance of places; for decades, the people here kept feeling that the development of the country was happening elsewhere and they were being left behind. This had an impact not only on the economy but also on trust. The BJP did the work of changing this feeling; the double-engine government made the development of the North East a priority. Work began simultaneously on connecting Assam through Roadways, Railways, Airways, and Waterways.
Friends,
When we increase rail connectivity, its benefit occurs at both social and economic levels. Therefore, the expansion of connectivity is very important for the North East. But Congress never cared for it. I give you a figure. When there was a Congress government at the Center, Assam used to get a very small rail budget. About 2 thousand crore rupees; now in the BJP government, it has been increased to about 10 thousand crore rupees annually. Now I ask you, did you remember this figure? Did you remember this figure? Or did you forget? I make you remember again: in the time of Congress, Assam used to get two thousand crore rupees for railways, how much? Everyone speak, how much used to be received? How much used to be received? How much used to be received? After the BJP government came, how much does Assam receive - 10 thousand crore rupees. How much? How much? How much? 10 thousand crore rupees. That is, the BJP is giving five times more money to Assam than the money Congress used to give to Assam for railways.
Friends,
From this increased investment, infrastructure construction has taken place on a large scale. By laying new rail lines, through doubling and electrification, the capacity of the railway has increased, and facilities for people have increased. The three new train services starting from Kaliabhor today are also an important expansion in the rail connectivity of Assam. The Vande Bharat Sleeper train will connect Guwahati to Kolkata. This modern sleeper train will make long-distance travel much more comfortable. Along with this, the starting of two Amrit Bharat Express trains is being done. The routes of these trains include many important stations of Assam, West Bengal, Bihar, and Uttar Pradesh, which will directly benefit lakhs of passengers. These trains will connect the traders of Assam to new markets; students will be able to easily reach new opportunities for education. And it will become simple for the people of Assam to come and go to different parts of the country. This expansion of connectivity creates trust that the North East is no longer on the margins of development. North East is no longer far away; North East is now close to the heart and also close to Delhi.
Friends,
Today, among you, a discussion of a major challenge present before Assam is also necessary. This challenge is of saving Assam's identity, of saving Assam's culture. You tell me, should Assam's identity be saved or not? Not like this, everyone answer, should Assam's identity be saved or not? Should your identity be formed or not? Should the heritage of your ancestors be saved or not? Today, the way the BJP government in Assam is dealing with infiltration, the way it is freeing our forests, historical cultural sites, and your lands from illegal occupations, is being greatly praised today. Is this happening right or not? Should this happen or not? Is this for your good or not? But you also think for a moment, friends, what did Congress do with Assam? Just to form governments, to get some votes, it handed over the soil of Assam to infiltrators. Congress formed governments in Assam for decades. During this time, infiltration kept increasing continuously, kept increasing, and what did these people – infiltrators - do? They had no concern for the history of Assam, the culture here, or our faith; therefore, they occupied places everywhere. Due to infiltration, occupations happened in animal corridors, illegal poaching was encouraged, and smuggling and other crimes also increased.
Friends,
These infiltrators are disturbing the balance of population, attacking our culture, snatching the employment of the poor and the youth, and occupying land by deceiving people in tribal areas. This is a very big threat to the security of both Assam and the country.
Friends,
You have to be very careful of Congress. Congress has only one policy: save the infiltrators, get power with the help of infiltrators! Across the whole country, Congress and its companions are doing this. In Bihar too, they took out journeys and rallies to save infiltrators. But the public of Bihar completely wiped out Congress. Now it is the turn of the people of Assam; I am confident that Congress will get a befitting reply from the land of Assam as well.
Friends,
The development of Assam is opening new doors for the development of the entire North East. Assam is giving direction to the Act East Policy. When Assam moves forward, the North East moves forward. When the North East moves forward, India moves forward. Our efforts and the trust of the people of Assam will take the entire North East to new heights. With this very belief, I once again congratulate all of you very much for today's projects. Speak with me -
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
This year is 150 years of Vande Mataram; this is the time for holy remembrance. Speak with me -
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.