প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অসামদা কাজিরঙ্গা ইলিভেতেদ কোরিদোর প্রোজেক্তকী ভুমি পুজনগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
18 JAN 2026 1:40PM by PIB Imphal
ওখোমোর প্রোকৃতি প্রেমী রাইজোলোই আন্তোরিক প্রোনাম।
আসামগী রাজ্যপাল, শ্রী লক্ষ্মন প্রসাদ আচার্য়জী, অসামগী মীয়ামনা পাম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী হিমন্ত বিশ্ব শর্মজী, কেন্দ্র সরকারদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱালজী অমসুং শ্রীমতি পবিত্রা মার্গেরিতা জী, অসামগী মন্ত্রীশিং, শ্রী অতুল বোরা জী, শ্রী চরন বোরাজী, শ্রী কৃষ্ণেন্দু পোলজী, শ্রী কেশব মহন্তজী, অতৈ মকোক থোংবা মীওইশিং অমসুং অসামগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং।
ৱেদর অসি ইংঙি, অমসুড় খুঙ্গংশিং অসি থাপনৈ, অদুবু ঐহাক্না য়েংলিবা মফম খুদিংমক্তা, মীওই কয়া অমা উবা ফংই। অদোম্না ঐখোয়দা য়াইফ-পাউজেল পীনবগীদমক মশিং য়াম্লবা মীওই কয়া অমা লাকখিবা অসিদা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
ঙসি, ঐহাক্না কাজিরঙ্গাদা অমুক হন্না লাকপগী খুদোংচাবা ফংলে। মহৌশানা, ঐহাক্না ঐহাক্কী মমাংগী খোঙচৎ অদু নিংশিংই, মসি মহৌশানি। চহি অনিগী মমাংদা কাজিরঙ্গাদা ঐহাক্না চৎখিবা মতমশিং অসি ঐহাক্কী পুন্সিগী খ্বাইদগী অখন্নবা এক্সপরিয়েন্সশিংগী মনুংদা অমনি। ঐহাক্না কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্কতা চৎপগী খুদোংচাবা ফংখি, অমসুং মথংগী নুমিৎকী অয়ুক্তা, ইলিফন্ত সাফারি অমদা, ঐহাক্না লমদম অসিগী ফজবা অদু য়াম্না নক্না উবা ফংখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অসামদা লাকপা মতমদা মতম পুম্নমক্তা অখন্নবা নুংঙাইবা অমা ফাওই। মসি অথৌবশিংগী লমনি, লম খুদিংমক্তা শরুক তমখিবা মচানুপা-মচানুপীশিংগী লমনি। ঙরাং ঐহাক গুৱাহাতিদা বাগুরুম্বা দাহো প্রোগ্রামদা শরুক য়াখি। মফম অদুদা, ঐখোয়গী বোদো কম্ম্যুনিতীগী মচানুপীশিংনা মখোয়গী বাগুরুম্বা পর্ফোমেন্সকা লোয়ননা অনৌবা রেকোর্দ অমা শেমখি। অসিগুম্লবা পাক চাউরবা বাগুরুম্বা শক্তম, আর্তিস্ত লিশিং ১০ হেনবগী ইনর্জী, খাম দ্রমগী তান্থা, সিফুং বাসিগী খোইথুমরবা মখোল - হায়রিবা নুংঙাইবা তাঙ্ককশিং অসিনা মীপুম খুদিংমকপু শুমহৎখি। বাগুরুম্বাগী এক্সপরিয়েন্স অসি মীৎতগী থম্মোয়দা লাকখি। অসামগী ঐখোয়গী আর্তিস্তশিংনা তশেংনা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক অমা তৌখি। মখোয়না কন্না হোৎনখিবা, মখোয়না শেম-শারিবা, মখোয়গী কোওর্দিনেসন, পুম্নমক অসি থোইদোক হেন্দোকপা অমনি। বাগুরুম্বা দাহৌদা শরুক য়াখিবা আর্তিস্ত পুম্নমকপু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। লৈবাক শিনবা থুংনা সোসিএল মেদিয়াদা ইথিল পীরিবা মীওইশিংবু ঐহাক্না থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঙরাংদগী হৌনা ঐহাক্না খুন্নাইগী মীদিয়াদা বোদো ত্রেদিসনগী অফবা জগোয় অসি ত্রেন্দ তৌরকপা উবা ফংলে। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা অমসুং মালেম শিনবা থুংনা মীওইশিংনা আর্ত অমসুং কলচরগী মতাংদা ভারতকী মীৎয়েং অসি, মসিগী শক্তি অসি খঙলগনি। অমসুং থবক অসিবু প্রমোৎ তৌরিবা সোসিএল মীদিয়াদা ইথিল পীরিবা মীওই পুম্নমকসু থাগৎপা ফোংদোকচরি। ঐখোয়গী মীদিয়াগী মরুপশিং, ঙরাং নুমিদাং অসি য়াম্না চিনবা ওইখি, অদুবু ঙসি অয়ুক্তগীদি, তি.ভি. চেনেল কয়ানা প্রোগ্রাম অসি অমুক হন্না শন্দোকপা হৌরে। মসিগী প্রোগ্রাম অসি কয়া য়াম্না চাউবা ওইরমগনি হায়বদু অদোম্না খংলমগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিদা ঐহাক্না ঝুমুর ফেস্তিবেলদা শরুক য়াখি। ঙসি ঐহাক্না মাঘ বিহুগী থৌরমদা মফম অসিদা লাকপগী খুদোংচাবা ফংলে। থা অমগী মমাংদা, ঐহাক মফম অসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক লাকখি। গুৱাহাতিদা লৈবা মমিং লৈরবা লোকপ্রিয়া গোপীনাথ বোর্দোলোই ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত অসি পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। ঐহাক্না মসিগী অনৌবা তর্মিনেল বিলদিং শঙ্গাখি। ঐহাক্না নমরুপতা এমোনিয়া য়ুরিয়া কমপ্লেক্সকী উরেপ উয়ুংসু তমখি। হায়রিবা থৌরমশিং অসিনা বিজেপি সরকারগী "দিবেলপমেন্ত এন্দ হেরিতেজ"গী মন্ত্রবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয়গী মরুপ খরনা ফোতোশিং পুরক্লি অমসুং মখোয়না মফম অদুদা লেপ্লি; মখোয় ৱারগনি। মখোয়বু চংহল্লকউ, ঐহাক্না মখোয়বু লৌশিনগে। নহাক্না মখোয়দু মতুংদা লৌশিনবা য়াই। এস.পি.জি. পর্সনেলনা মখোয়বু পুরকখিবা মীওইশিংদগী ফোতোশিং অদু লৌশিল্লু। করিগুম্বা অদোমগী এদ্রেস অদু মনিংদা ইরবদি, অদোম্না ঐগী চিথী অমা ফংগনি। ময়াম পুম্নমক্কী মীনুংশি অমসুং অদোমগী ৱাখল্লোনশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎচরি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। ময়াম পুম্নমক্না ফমথবিয়ু। মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং, ফমফমদা লেংশিনবিয়ু। মখোয়দা অৱাবা পীবা তৌরোইদবনি।
মরুপশিং,
কলিয়াবোর অসি অসামগী পুৱারীদা মরু ওইবা মফম অমা ওইরি। হায়রিবা মফম অসি অসামগী হৌজিক অমসুং তুংলমচৎকীদমক য়াম্না মরু ওই। মসি কাজিরঙ্গা নেস্নেল পার্ককী গেৎৱে অমসুং অৱাংথংবা অসামগা শম্নবগী হব অমনি। মফম অসিদগীনি লান্মী লচিত বোর্ফুকাননা মুগল লান্মীশিংবু মাইথিবা পীনবা থৌরাং তৌরকখিবা। মহাক্কী লুচিং মখাদা, অসামগী মীয়াম্না থৌনা, অমত্তা ওইদুনা অমসুং ফিরেপ চেৎনা মুগল লান্মীবু মাইথিবা পীখি। মসি লানগী মায় পাকপা খক্তা নত্তে, মসি অসামগী মশাগী ইকাই খুম্নবা অমসুং থাজবগী ময়েক শেংনা ফোংদোকপা অমনি। মমাংদা, হায়রিবা লমদম অসিনা অসামগী নোংচুপ থংবা শরুক পুম্নমকপু চলাইবগী থৌদাং লৌরম্মি। অহোম নিংথৌগী মতমদগী হৌনা কলিয়াবোর অসি স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অমা ওইদুনা লাক্লি। ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই মদুদি বি.জে.পি.গী সরকারগী মখাদা লমদম অসি হৌজিক কনেক্তিবিতী অমসুং চাউখৎপগী মরুওইবা সেন্তর অমা ওইরক্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, বিজেপিনা লৈবাক শীনবা থুংনা মীয়ামগী অহানবা অপাম্বা ওইরে। হৌখিবা চহি অমা অমসুং মখায় অসিদা, বিজেপিদা লৈবাক্কী থাজবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হন্দক্তা, বিহারদা মীখল পাংথোকখি, অমসুং চহি ২০গী মতুংদা, মফম অদুগী মীয়াম্না বি.জে.পি.বু রেকোর্দ মশিং য়াম্বা ভোৎ পীখি অমসুং রেকোর্দ মশিং য়াম্বা সিৎতা খনখি। নুমিৎ অনীনিগী মমাংদা, মহারাস্ত্রাগী মরুওইবা শহরশিংদা মেয়র অমসুং কাউন্সিলরগী মীখলগী ফল লাউথোকখ্রে। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা মুম্বাইদা, মীয়াম্না অহানবা ওইনা বি.জে.পি.দা রেকোর্দ ওইবা মেন্দেত অমা পীখি। য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফমদি, মায় পাকপা অসি মুম্বাইদনি, অদুবু কুমহৈশিং অসি কাজিরাঙ্গাদনি। মহারাস্ত্রাগী শহর অয়াম্বগী মীয়াম্না বিজেপিবু মখোয়গী সেবা তৌনবগী খুদোংচাবা পীখ্রে।
মরুপশিং,
মমাংদা, অৱাং নোংপোক্কী লমদমদা, কেরলাগী মীয়াম্না বি.জে.পি.দা চাউনা মতেং পাংখি। অহানবা ওইনা, মফম অসিদা বিজেপিনা মেয়র অমা লৈরে, অমসুং হৌজিক্তি বিজেপিনা কেরলাগী কোনুং, তিরুবন্তপুরমদা থবক তৌরি। মরুপশিং, ইকুই কুইদ্রিঙৈদা লাকখিবা মীখলগী ফল পুম্নমক্কী মেন্দেত অসি ময়েক শেংলে। লৈবাক অসিগী ভোতরশিংনা ঙসি অফবা লৈঙাক অমসুং চাউখৎপা পাম্মি। মখোয়না চাউখৎ-থৌরাং অমসুং হেরিতেজ অনিমক্তা মীৎয়েং থম্লি। মরম অসিনা মখোয়না বি.জে.পি. পামলি।
মরুপশিং,
হায়রিবা মীখলশিং অসিনা অতোপ্পা পাউজেল অমা পীরি: লৈবাক অসিনা কংগ্রেস পার্তীগী নেগেতিব পোলিসীবু লেপ্পা লৈতনা য়ানীংদবা ফোঙদোক্লি। মুম্বাইদা, কংগ্রেস পার্তী অসি লিংখৎখিবা শহর অদুদা, হৌজিক্তি মসিনা মরিশুবা নত্ত্রগা মঙাশুবা খ্বাইদগী চাউবা পার্তী ওইরে। মহারাস্ত্রাদা কংগ্রেসনা দিকেদ কয়া লৈঙাক্লম্বা অদুদা, পার্টি অসি মপুং ফানা তাথখ্রে। কংগ্রেসনা চাউখৎ-থৌরাংগী এজেন্দা অমত্তা লৈতবনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী থাজবা মাংখ্রে। অসিগুম্বা কংগ্রেস পার্তী অমনা অসাম নৎত্রগা কাজিরঙ্গাগীদমক করিগুম্বা অফবা অমত্তা তৌবা ঙম্লোই।
মরুপশিং,
কাজিরঙ্গাগী ফজবগী মতাংদা ভারত রত্ন দা. ভুপেন হাজরিকানা হায়খি, "ঐগী কাজিরঙ্গা অসি লাইবক ফবনি, মহৌশাগী ফজরবা মফম অসিদা শান্নরি, ঐগী থম্মোয় অসি শেংদোকপগুম্না ফাওই।" ৱাহৈশিং অসিনা কাজিরঙ্গাবু য়াম্না নুংশিজবা অদু উৎলি অমসুং মহৌশাগী লমদা অসামগী মীয়ামগী নুংশিজবা অদুসু উৎলি। কাজিরঙ্গা অসি নেস্নেল পার্ক অমা খক্তা নত্তে, মসি অসামগী থম্মোয়নি, ভারতকী বাইওদাইবর্সিতীগী মমল য়াম্লবা জুৱেল অমনি। য়ুনেস্কোনা মসিবু ৱার্ল্দ হেরিতেজ সাইত অমা ওইনা লাউথোকখ্রে।
মরুপশিং,
কাজিরঙ্গা অমসুং মসিগী লম্লক্কী শা-উচেকশিংবু ঙাক-শেন্দুনা থম্বা হায়বসি অকোয়বগী ফিভম ঙাক-শেন্দুনা থম্বতা নত্তে। মসি অসামগী তুংলমচৎ অমসুং মসিগী তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক ঐখোয়গী থৌদাং অমসু ওইরি। অমসুং মসি মোদীগী থৌদাং খক্তা নত্তে, অদোমগীসু থৌদাং অমনি। অসুম্না ৱাখলদা থমদুনা, ঙসি অসামগী লৈমায়দগী অনৌবা প্রোজেক্তশিং হৌদোক্লে, অমসুং মখোয়শিং অসিনা য়াম্না কান্নবা অমা পীগনি। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমবু থম্মোয় শেংনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
কাজিরাঙ্গা অসি মচি অমা খক্তা পানবা সমুগন্ধাগী লৈফমনি। চহি খুদিংগী, ব্রহ্মপুত্র তুরেলনা ঈশিং মরাং কায়না চঙলকপা মতমদা, খ্বাইদগী চাউবা শিংনবসি লাকই। লম্লক্কী শা-উচেকশিংনা হেন্না ৱাংবা মফম অমা থিবা হৌই, অমসুং মসিগী থৌওং অসিদা মখোয়না নেস্নেল হায়ৱে লান্না চৎকে তৌই। অসিগুম্বা মতমশিংদা, সমুগন্ধা, সমু, অমসুং সজিশিং অসি লম্বীগী নাকলদা তোয়না থোরকই। ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি লম্বী অসি মথৌ পাংথোকপা ঙম্নবা অমসুং উমং অসি শাফনা লৈহন্নবগীনি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিগী মখাদা কলিয়াবোরদগী নুমালীগর ফাওবদা কিলোমীতর ৯০ রোম শাংবা কোরিদোর অমা শেমগৎলি। প্রোজেক্ত অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৭,০০০ চংগনি। মসিদা চাউরাক্না কিলোমীতর 35 শাংবা এলিভেতেদ ৱাইল্দলাইফ কোরিদোর অমা য়াওগনি। অহেনবা শরুক অসিদা ভেহিকলশিংনা চৎপা ঙম্লগনি, অদুগা লম্লক্কী শা-উচেকশিংদা অকায়বা অমত্তা লৈতনা মখাদা মনীং তম্না চৎপা ঙম্লগনি। মসিগী দিজাইন অসি মচি অমা খক্তা পানবা সমুগন্ধা, সমু অমসুং কৈশিংগী চৎনবীগী ওইবা খোঙচৎকী লম্বীশিংবু ৱাখলদা থমদুনা শেমগৎপনি।
মরুপশিং,
করিদোর অসিনা অৱাং অসাম অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী মরক্তা কনেক্তিবিতী ফগৎহনগনি। কাজিরঙ্গা এলিভেতেদ কোরিদোর অমসুং অনৌবা রেল সর্বিসশিংনা অসামগী মীয়ামগীদমক অনৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহল্লগনি। মরুওইবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা অসামগী মীয়াম অমসুং লৈবাক পুম্ববু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মহৌশাগী ফিভমবু ঙাক-শেনবা মতমদা, মসিনা খুদোংচাবশিংসু পীরি। হৌখিবা চহিশিংদা কাজিরঙ্গাদা লাকপা তুরিস্তশিংগী মশিং লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। হোমস্তে, গাইদ সর্ভিস, ত্রান্সপোর্ত, হেন্দিক্রাফ্ট অমসুং অপীকপা বিজিনেসকী খুত্থাংদা, মফম অদুগী নহাশিংনা ইনকমগী অনৌবা সোর্সশিং ফংলি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক্না অসামগী মীয়াম অমসুং রাজ্য সরকারবু অতোপ্পা মাইপাকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। কাজিরঙ্গাদা সমুগন্ধা হাৎপা অসি অসামগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবা অমা ওইরকখিবা মতম অমা লৈরম্মি। ২০১৩ অমসুং ২০১৪দা মশীং য়াম্লবা মচি অমা পানবা সমুগন্ধাশিং শিখি। মসি মখা চত্থহল্লোই হায়না বিজেপি সরকারনা ৱারেপ লৌখি। মদুদগী ঐখোয়না সেক্যুরিতী সিস্তেম অদু মপাঙ্গল কনখৎহনখি। ফোরেস্ত দিপার্তমেন্ততা মোদর্ন রিসোর্সশিং ফংহনখি, সর্ভিলেন্স সিস্তেম হেনগৎহনখি, অমসুং 'বন দুর্গা' ইনিসিয়েতিবকী খুত্থাংদা নুপীশিংগী শরুক য়াবা হেনগৎহনখি। মসিনা অফবা মহৈ অমা পীরি। ২০২৫দা, রাইনোশিংবু ইকাই খুম্নবগী থৌদোক অমত্তা রিপোর্ত তৌখিদে। মরম অদুনা, অদোম পুম্নমক অমসুং সরকারনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। মসি বিজেপি সরকারগী পোলিতিকেল ৱিল অমসুং অসামগী মীয়ামগী হোৎনবনা ওইথোকহল্লি।
মরুপশিং,
মতম কয়াগী মমাংদগী, মহৌশা অমসুং চাউখৎপা হায়বসি অমগা অমগা অকাইবা পীনৈ, অমগা অমগা পুন্না লৈমিন্নবা য়াদে হায়না মীয়াম্না থাজরম্মি। অদুবু ঙসিদি, ভারতনা মালেমদা উৎলি মদুদি হায়রিবা অনি অসিগা লোয়ননা ইকোনোমী অমসুং ইকোলোজী অনিমক পুন্না চাউখৎপা ঙমগনি। হৌখিবা চহি তরা অসিদা, লৈবাক অসিদা উমং অমসুং উ পাম্বী মশিং হেনগৎলক্লি। "এক পের মা কে নাম" কেম্পেনদা মীয়াম্না থৌনা ফনা শরুক য়াখি। মসিগী কেম্পেন অসিগী মখাদা হৌজিক ফাওবদা উ পাম্বী কোতি ২৬০ হেন্না থাখ্রে। ২০১৪দগী হৌরগা লৈবাক অসিদা তাইগর অমসুং এলিফান্ত রিজর্বশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। ঙাক-শেনবা মফমশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী রিজার্বশিংসু চাউনা পাকথোক চাউথোক্লে। মতম কয়াগী মমাংদা ভারত্তা মুৎখ্রবা চিতাশিং হৌজিক অমুক হন্না পুশিল্লক্লি। ঙসিদি, চিতা অসি মীওইশিংগী অনৌবা পাম্বৈ অমা ওইরে। ঐখোয়না ৱেৎলেন্দ কঞ্জার্বেসনগী মতাংদসু লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ঙসিদি, ভারতনা এসিয়াদা খ্বাইদগী চাউবা রামসর নেটৱার্ক লৈরে। রামসর সাইতশিংগী মশীংগী মতুং ইন্না, ভারতনা মালেমদা অহুমশুবদা লৈরি। হৌজিক, ঐখোয়গী অসাম রাজ্যনা মালেমদা চাউখৎ-থৌরাংগা লোয়ননা ঐখোয়না ঐখোয়গী হেরিতেজ অমসুং মহৌশাগী ফিভম অসি করম্না ঙাক-শেন্দুনা থম্বগে হায়বদু উৎলি।
মরুপশিং,
অৱাং-নোংপোক্কী খ্বাইদগী চাউবা প্রোব্লেমদি মতম পুম্নমক্তা অরাপ্পা অসিনা ওইদুনা লাক্লি। থমোয় অমসুং ৱাখল্লোনগা মরী লৈনবা অরাপ্পা অমসুং জিওগ্রাফিগা মরী লৈনবা অরাপ্পা। দিকেদ কয়াগী মমাংদগী, লমদম অসিগী মীওইশিংনা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাং অসি অতোপ্পা মফমদা থোক্লি হায়না খল্লি, অমসুং মখোয় অসি মাংজিল থারি। মসিনা শেন্মিৎলোনদা শোকহনবতা নত্তনা থাজবদসু শোকহল্লি। বিজেপি সরকারনা, মসিগী দবল-ইঞ্জিন এপ্রোচকা লোয়ননা, মসিগী ৱাখল্লোন অসি হোংহন্নবা হোৎনখি অমসুং অৱাং নোংপোক্কী চাউখৎপদা মরু ওইবা পীখি। আসাম অসি লম্বী, রেল, এয়র অমসুং ঈশিং লম্বীগী খুত্থাংদা শম্নহন্নবা হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না রেলগী কনেক্তিবিতী হেনগৎলকপা মতমদা মসিনা খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোন অনিমক্তা কান্নবা ফংই। মরম অদুনা, অৱাং নোংপোক লমদমদা কনেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। অদুবু কংগ্রেস পার্তীনা মসিগী মতাংদা করিগুম্বা অমত্তা খল্লমদে। ঐহাক্না অদোমদা মশীং অমা পীজগে। কেন্দ্রদা কংগ্রেসনা লৈঙাক পায়রিঙৈ মতমদা, অসামদা রেলৱেজকীদমক য়াম্না পিকপা বজেৎ ফংখি। চাউরাক্না লুপা করোর ২,০০০ ওইগনি। হৌজিক, বিজেপি সরকারগী মখাদা, মসি চহিগী ওইনা চাউরাক্না লুপা করোর ১০,০০০দা হেনগৎখ্রে। হৌজিক ঐহাক্না অদোমদা হংজরি, অদোম্না ফিগর অসিবু নীংশিংলব্রা? অদোম্না ফিগর অসিবু নীংশিংলব্রা? নৎত্রগা অদোম্না খংলব্রা? ঐহাক্না অমুক্কা হন্না অদোমদা নীংশিংহল্লি, কংগ্রেসকী মতমদা, অসামদা রেলৱেজগীদমক লুপা করোর ২,০০০ ফংখি। কয়া য়াম্না চংলি? মীপুম খুদিংমক্না, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, মদুদা করম্বা শেনফম ফংবগে? কয়া য়াম্না? কয়া য়াম্না? বি.জে.পি. সরকারনা লৈঙাক পায়রক্লবা মতুংদা, অসামনা কয়া য়াম্না ফংলবগে? লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফম ওইগনি। কয়া য়াম্না? কয়া য়াম্না? কয়া য়াম্না? লুপা করোর ১০,০০০গী শেনফম ওইগনি। মসিনা তাক্লিবদি বিজেপিনা অসামদা রেলৱেজগীদমক কংগ্রেসনা পীখিবা শেনফমদগী শরুক মঙা হেন্না পীরি।
মরুপশিং,
ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎলকপনা পাক-শন্না ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনখি। অনৌবা রেলৱে লাইনশিং থম্বা, ত্রেকশিং শরুক অনি ওইহনবা অমসুং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌবনা রেলৱেগী কেপাসিতী হেঙ্গৎহনখ্রে অমসুং মীয়ামগীদমক হেন্না ফবা খুদোংচাবশিং ফংহনখ্রে। ঙসি কলিয়াবোরদগী হৌদোক্লিবা অনৌবা ত্রেন সর্বিস অহুম অসি আসামগী রেল কনেক্তিবিতীদা চাউনা চাউথোকচবনি। ভন্দে ভারত স্লিপর ত্রেননা গুৱাহাতীবু কোলকাতাগা শম্নহল্লগনি। মোদর্ন স্লিপর ত্রেন অসিনা অরাপ্পা লমগী খোঙচৎপু হেন্না নুংঙাইহল্লগনি। মসিগা লোয়ননা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন অনিসু হৌদোক্লে। হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা অসাম, ৱেস্ত বেঙ্গল, বিহার অমসুং উত্তর প্রদেশকী মরুওইবা স্তেসন কয়া অমা কোনশিনগনি। মসিনা লমকোইবশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লগনি। হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা অসামগী ত্রেদরশিংবু অনৌবা কৈথেলশিংগা শম্নহল্লগনি, মহৈরোইশিংদা অনৌবা এজুকেসনগী খুদোংচাবশিং ফংহনগনি অমসুং আসামগী মীয়ামদা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা লাইথোকহল্লগনি। কনেক্তিবিতী পাকথোক চাউথোকহনবনা অৱাং-নোংপোক লমদম অসি চাউখৎপগী লম্বীদা লৈহৌরোই হায়বগী থাজবা পীরি। অৱাং-নোংপোক অসি হৌজিক্তি য়াম্না লাপ্পা নত্তে, অৱাং-নোংপোক অসি হৌজিক্তি ঐখোয়গী থম্মোয়গা নক্নরে, অমসুং দিল্লীগা নক্নরে।
মরুপশিং,
ঙসি, অসামনা মায়োক্নরিবা মরুওইবা শিংনবশিংগী মতাংদসু খন্ন-নৈনবগী তঙাইফদবা অদু লৈরে। মসিগী চেলেঞ্জ অসি অসামগী শক্তম, অসামগী চৎনবী অসি ঙাক শেন্নবা হোৎনবনি। ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, অসামগী শক্তম অসি ঙাকথোক্কদৌরিবরা নৎত্রগা ঙাকথোক্লোইদৌরিবরা? নত্তে, মীপুম খুদিংমক্না পাউখুম পীবীয়ু, অসামগী শক্তম অসি ঙাক্কদৌরিব্রা নৎত্রগা ঙাকলোইদোইরা? নহাক্কী আইদেন্তিতী অদু ঙাকথোক্কদৌরিবরা নৎত্রগা ঙাকথোক্লোইদৌরিবরা? অদোমগী ইমা-ইপাশিংগী লেগেসী অসি ঙাকথোক্কদৌরিবরা নৎত্রগা ঙাকথোক্কদৌরিবরা? ঙসিদি, আসামদা বিজেপি সরকারনা ইনফিলত্রেসনগা মরী লৈননা লৌখৎলিবা থবকশিং, ঐখোয়গী উমংশিং, পুৱারীগী ওইবা অমসুং কলচরগী ওইবা মফমশিং, অমসুং অদোমগী লমশিং অসি আইন্না য়াদবা মওংদা খোপচিনবগী মওং অসি পাক শন্না থাগৎপা ফোংদোক্লি। মসি অচুম্বা থবকরা? মসি পাইখৎকদবরা? মসি অদোমগী কান্ননবগীদমক্তা নৎত্রা? অদুবু, মরুপশিং, অসামদা কংগ্রেস পার্তীনা করি তৌখি? সরকার শেম্নবা, ভোৎ খরা ফংনবা, মখোয়না অসামগী লম অসি ইনফিলিত্রেতরশিংদা পীখি। কংগ্রেস পার্তীনা অসামদা চহি কয়া লৈঙাক শেমখি। মতমসিগী মনুংদা, ইনফিলত্রেসন অসি মখা তানা হেনগৎলকখি, অমসুং মসিগী ইনফিলত্রেতরশিংনা করি তৌখি? মখোয়না অসামগী পুৱারী, মসিগী চৎনবী, নত্রগা ঐখোয়গী থাজবশিংবু ইকায় খুম্নদে, অমসুং মরম অদুনা, মখোয়না মফম খুদিংমক্তা লম লৌশিনখি। ইনফিলত্রেসননা মরম ওইদুনা, এনিমেল কোরিদোরশিং লৌশিনখি, ইলিগেল হন্তিং হেনগৎখি, অমসুং স্মগলিং অমসুং অতোপ্পা ক্রাইমশিংসু হেনগৎখি।
মরুপশিং,
হায়রিবা ইনফিলত্রেতরশিংনা দেমোগ্রাফিক বেলেন্স থুগাইরি, ঐখোয়গী কলচরদা লান্দারকখি, লায়রবশিং অমসুং নহাশিংগী থবক মুনখি, অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিংদা লৈবা মীওইশিংগী লমদা আইননা য়াদবা মওংদা লৌশিল্লি। মখোয়না অসাম অমসুং লৈবাক পুম্বগী সেক্যুরিতীদা অচৌবা খুদোংথীবা অমা ওইহল্লি।
মরুপশিং,
নহাক্না কংগ্রেস পার্তীদা য়াম্না চেকশিন্না লৈগদবনি। কংগ্রেসকী পোলিসী অমখক্তমক লৈ: ইলিগেল ইমিগ্রেন্তশিং ঙাক-শেনবা অমসুং মখোয়গী মতেংগা লোয়ননা শক্তি পায়বা! কংগ্রেস অমসুং মসিগী মরী লৈনবশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা মসি তৌরি। বিহারদসু, মখোয়না ইলিগেল ইমিগ্রান্তশিং ঙাক্নবা খোঙচৎ অমসুং রেলীশিং পাংথোকখি। অদুবু বিহারগী মীয়াম্না কংগ্রেসপু মপুং ফানা য়াখিদে। হৌজিক অসামগী মীয়ামগী মতমনি, অমসুং অসামগী মীয়াম্নাসু কংগ্রেসতা মতিক চাবা পাউখুম পীরগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
অসামগী চাউখৎপা অসিনা অৱাং-নোংপোক্কী চাউখৎপদা অনৌবা থোঙ হাংলি। অসামনা এক্ত ইস্ত পোলিসীগী লমদা মাংজিল থানা চংশিল্লি। অসাম চাউখৎলকপা মতমদা অৱাং-নোংপোক লমদমসু চাউখৎলগনি। অৱাং-নোংপোক্না খুমাং চাউশিল্লকপা মতমদা, ভারতসু খুমাং চাউশিল্লি। ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অমসুং অসামগী মীয়ামগী থাজবা অসিনা অৱাং-নোংপোক পুম্নমকপু অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি। থাজবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু ঙসিগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক থাগৎচরি। অদোম্না ঐগা লোয়ননা হায়বিয়ু:
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
মসি ভন্দে মাতরমগী চহি ১৫০ শুবনি, অচুম্বা তৌরমবশিং অদু নীংশিংবগী মতমনি। ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বিয়ু-
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।
ভন্দে মাতরম।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during Bhoomi Poojan of the Kaziranga Elevated Corridor Project in Assam
18 JAN 2026 1:40PM by PIB Delhi
Deepest respects to the nature-loving people of Assam.
Governor of Assam Lakshman Prasad Acharya Ji, the popular Chief Minister here Himanta Biswa Sarma Ji, my colleague in the Center Sarbananda Sonowal Ji, Pabitra Margherita Ji, Assam Ministers Atul Bora Ji, Charan Boro Ji, Krishnendu Paul Ji, Keshab Mahanta Ji, other dignitaries, and my dear brothers and sisters of Assam.
The weather is cold, the villages are far apart, yet, as far as my eyes can reach, only people and more people are visible. You have come in such large numbers to bless us, I am very, very grateful to you.
Today, I have again had the privilege of coming to Kaziranga. It is natural for me to remember my previous visit, very natural. The moments spent in Kaziranga two years ago are among the very special experiences of my life. I had the opportunity to stay overnight in Kaziranga National Park, and during the elephant safari the next morning, I felt the beauty of this region very closely.
Friends,
I always get a different kind of joy coming to Assam. This land is the land of heroes. It is the land of sons and daughters who show their talent in every field. Just yesterday, I participated in the Bagurumba Dwhou program in Guwahati. There, the daughters of our Bodo community created a new record by performing Bagurumba. Such a wonderful performance of Bagurumba, the energy of more than ten thousand artists, the beat of the Kham, the tune of the Sifung - those mesmerizing moments captivated everyone. The experience of Bagurumba, passing through the eyes, kept descending into the heart. Our artists of Assam truly did wonders. Their hard work, their preparation, their coordination, everything was very wonderful. I will once again heartily congratulate all the artists involved in Bagurumba Dwhou today, and I also congratulate the social media influencers across the country; I have been seeing since yesterday that this excellent dance of the Bodo tradition is dominating social media. I am fully confident that the people of the country and the world will recognize this Indian perspective of art and culture, its strength, and all the social influencers who are promoting this work also deserve congratulations. For friends in the media, that yesterday evening time remains quite packed, but since this morning, many TV media outlets have also started re-broadcasting this program. You can imagine how grand this program must have been.
Friends,
Last year, I also participated in the Jhumur Festival. This time, I have had the chance to come on the occasion of Magh Bihu. A month ago, I came here for development projects. The popular Gopinath Bordoloi International Airport in Guwahati has been expanded. I inaugurated its new terminal building. Also, I laid the foundation stone of the Ammonia-Urea complex in Namrup. All such occasions have further strengthened the mantra of the BJP government, ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (Development as well as Heritage). Some friends here have brought pictures and are standing like this, they will get tired; you send them, I will take them, you have them collected ahead; people from the SPG, please take the pictures from those who have brought them; if your address is written on the back, my letter will definitely come. Here too, on this side as well, some youth has been standing shoulder to shoulder for a long time. I thank all you artists; for your love, for this feeling of yours, I respect you. All of you please sit down; those who are here, please take them, brother, do not trouble them.
Friends,
Kaliabhor holds an important place in the history of Assam. This place is very important for the present and future of Assam as well. This is also the gateway to Kaziranga National Park and the center of connectivity for Upper Assam. It was from here that the great warrior Lachit Borphukan Ji had formulated the strategy to oust the Mughal invaders. Under his leadership, the people of Assam, with courage, unity, and firm determination, defeated the Mughal army. This was not just a military victory; it was the proclamation of Assam's self-respect and self-confidence. In the past, the responsibilities of the entire Western Assam were managed from here. Kaliabhor has had strategic importance since the time of Ahom rule. I am happy that under the BJP government, this region is now becoming an important center of connectivity and development.
Friends,
Today, the BJP has become the first choice of people across the entire country. For the past one and a half years, the country's trust in the BJP has been continuously increasing. Recently, elections were held in Bihar; there, even after 20 years, the public gave record votes to the BJP and made it win record seats. Just two days ago, election results for Mayors and Councilors in the big cities of Maharashtra have come. Mumbai, which is one of the largest corporations in the world, there the public gave a record mandate to the BJP for the first time. See, the victory is happening in Mumbai, and the celebration is being held in Kaziranga. The public of most cities in Maharashtra has given the BJP the opportunity to serve.
Friends,
Before this, in the far-distant South, the public of Kerala has given huge support to the BJP. For the first time, a BJP Mayor has been appointed there; in the capital of Kerala, Thiruvananthapuram, the BJP is serving today.
Friends,
Whatever election results have come in the recent past, their mandate is clear. The voter of the country today wants good governance, wants development. They focus on both development and heritage. That is why they like the BJP.
Friends,
There is another message from these elections: the country is continuously rejecting the negative politics of Congress. In the city of Mumbai where Congress was born, it has today become the fourth or fifth-numbered party. In Maharashtra, where Congress ruled for years, Congress has completely shrunk. Congress has lost the trust of the country because Congress has no agenda for development. Such a Congress can never do good for Assam or Kaziranga.
Friends,
Regarding the beauty of Kaziranga, Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika Ji had said: Aamar Kazironga Dhonyo, Prokitir Dhunia Kulat Kheli, Aamar Mon Hol Punyo. (Our Kaziranga is blessed, playing in the beautiful lap of nature, our heart has become pure). These words contain the feeling of love for Kaziranga, and also an expression of the Assamese people's affection for nature. Kaziranga is not just a National Park; Kaziranga is the soul of Assam, the soul; it is also a priceless gem of India's bio-diversity. UNESCO has given it the status of a World Heritage Site.
Friends,
Saving Kaziranga and the wildlife here is not just protecting the environment; it is also our responsibility towards the future of Assam and coming generations. And not just Modi’s, it is your responsibility too, and keeping this in mind, the beginning of new projects is taking place from the land of Assam today; these will have a very wide impact. I congratulate you very much for these projects.
Friends,
Kaziranga is the home of the one-horned rhino. Every year during the flood time when the water level of the Brahmaputra rises, the biggest challenge arises here. Then the wildlife comes out in search of higher grounds. In this path, they have to cross the National Highway. At such times, rhinos, elephants, and deer get stuck on the roadside. Our effort is that the road also keeps running and the forest also remains safe. Under this very vision, a corridor about 90 kilometers long is being prepared from Kaliabhor to Numaligarh. About 7 thousand crore rupees will be spent on this. In this, an elevated wildlife corridor about 35 kilometers long will also be built. Here, vehicles will pass from above and the movement of wildlife will continue without any hindrance below. Whether it is the one-horned rhino, elephants, or tigers, the design has been prepared keeping their traditional movement routes in mind.
Friends,
This corridor will also improve the connectivity of Upper Assam and Arunachal Pradesh. From the Kaziranga Elevated Corridor and new rail services, new possibilities will be created for the people of Assam. I congratulate the people of Assam and the countrymen for these important projects.
Friends,
When nature is safe, opportunities are also created along with it. In the last few years, the number of tourists in Kaziranga has continuously increased. Through homestays, guide services, transport, handicrafts, and small businesses, local youth have found new means of income.
Friends,
Today, I will especially praise you people of Assam and the government here for one more thing. There was a time when incidents of rhino poaching in Kaziranga had become the biggest concern for Assam. In 2013 and 2014, dozens of one-horned rhinos were killed. The BJP government had decided that we will not let this continue, now it won't work like this. After that, we strengthened the security system afresh. The forest department received modern resources, the monitoring system was empowered, and the participation of women was increased in the form of ‘Van Durga’. Its pleasant result also came forward. In 2025, not a single incident of rhino poaching has come to light. And therefore, all of you and the government, everyone deserves congratulations. This has been possible through the political willpower of the BJP government and the efforts of the people of Assam.
Friends,
For a long time, a thought persisted that nature and progress are opposite to each other; it was said that these two cannot go together. But today, India is showing the world that both can move forward together - Economy as well as Ecology. In the last decade, the coverage of forests and trees in the country has increased. People participated enthusiastically in the ‘Ek Ped Maa Ke Naam’ campaign. Under this campaign, more than 260 crore trees have been planted so far. After 2014, the number of Tiger and Elephant Reserves in the country has increased. There has also been a large expansion in Protected Areas and Community Areas. The cheetahs that had become extinct in India a long time ago have now been brought back. Today, the cheetah has become a new attraction for people. We are also continuously working on wetland conservation. Today, India has become the largest Ramsar network in Asia. According to the number of Ramsar sites, India is in third place in the world. Now our Assam is also showing the world how we can manage our heritage along with development and also protect nature.
Friends,
The biggest pain of the North East has always been that of distance. Distance of hearts, distance of places; for decades, the people here kept feeling that the development of the country was happening elsewhere and they were being left behind. This had an impact not only on the economy but also on trust. The BJP did the work of changing this feeling; the double-engine government made the development of the North East a priority. Work began simultaneously on connecting Assam through Roadways, Railways, Airways, and Waterways.
Friends,
When we increase rail connectivity, its benefit occurs at both social and economic levels. Therefore, the expansion of connectivity is very important for the North East. But Congress never cared for it. I give you a figure. When there was a Congress government at the Center, Assam used to get a very small rail budget. About 2 thousand crore rupees; now in the BJP government, it has been increased to about 10 thousand crore rupees annually. Now I ask you, did you remember this figure? Did you remember this figure? Or did you forget? I make you remember again: in the time of Congress, Assam used to get two thousand crore rupees for railways, how much? Everyone speak, how much used to be received? How much used to be received? How much used to be received? After the BJP government came, how much does Assam receive - 10 thousand crore rupees. How much? How much? How much? 10 thousand crore rupees. That is, the BJP is giving five times more money to Assam than the money Congress used to give to Assam for railways.
Friends,
From this increased investment, infrastructure construction has taken place on a large scale. By laying new rail lines, through doubling and electrification, the capacity of the railway has increased, and facilities for people have increased. The three new train services starting from Kaliabhor today are also an important expansion in the rail connectivity of Assam. The Vande Bharat Sleeper train will connect Guwahati to Kolkata. This modern sleeper train will make long-distance travel much more comfortable. Along with this, the starting of two Amrit Bharat Express trains is being done. The routes of these trains include many important stations of Assam, West Bengal, Bihar, and Uttar Pradesh, which will directly benefit lakhs of passengers. These trains will connect the traders of Assam to new markets; students will be able to easily reach new opportunities for education. And it will become simple for the people of Assam to come and go to different parts of the country. This expansion of connectivity creates trust that the North East is no longer on the margins of development. North East is no longer far away; North East is now close to the heart and also close to Delhi.
Friends,
Today, among you, a discussion of a major challenge present before Assam is also necessary. This challenge is of saving Assam's identity, of saving Assam's culture. You tell me, should Assam's identity be saved or not? Not like this, everyone answer, should Assam's identity be saved or not? Should your identity be formed or not? Should the heritage of your ancestors be saved or not? Today, the way the BJP government in Assam is dealing with infiltration, the way it is freeing our forests, historical cultural sites, and your lands from illegal occupations, is being greatly praised today. Is this happening right or not? Should this happen or not? Is this for your good or not? But you also think for a moment, friends, what did Congress do with Assam? Just to form governments, to get some votes, it handed over the soil of Assam to infiltrators. Congress formed governments in Assam for decades. During this time, infiltration kept increasing continuously, kept increasing, and what did these people – infiltrators - do? They had no concern for the history of Assam, the culture here, or our faith; therefore, they occupied places everywhere. Due to infiltration, occupations happened in animal corridors, illegal poaching was encouraged, and smuggling and other crimes also increased.
Friends,
These infiltrators are disturbing the balance of population, attacking our culture, snatching the employment of the poor and the youth, and occupying land by deceiving people in tribal areas. This is a very big threat to the security of both Assam and the country.
Friends,
You have to be very careful of Congress. Congress has only one policy: save the infiltrators, get power with the help of infiltrators! Across the whole country, Congress and its companions are doing this. In Bihar too, they took out journeys and rallies to save infiltrators. But the public of Bihar completely wiped out Congress. Now it is the turn of the people of Assam; I am confident that Congress will get a befitting reply from the land of Assam as well.
Friends,
The development of Assam is opening new doors for the development of the entire North East. Assam is giving direction to the Act East Policy. When Assam moves forward, the North East moves forward. When the North East moves forward, India moves forward. Our efforts and the trust of the people of Assam will take the entire North East to new heights. With this very belief, I once again congratulate all of you very much for today's projects. Speak with me -
Bharat Mata Ki Jai.
Bharat Mata Ki Jai.
This year is 150 years of Vande Mataram; this is the time for holy remembrance. Speak with me -
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.