পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিৱর্তনৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰ বৈঠক
কালি ৫০.৫ লাখতকৈও অধিক ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰীৰ সৈতে ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ আছে
২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৪ লাখ ৬৮ হাজাৰ পি এন জি সংযোগ গেছিফাই কৰা হৈছে আৰু ৫ লাখ ২৩ হাজাৰ গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে
ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’ এম চি সমূহে পৰিদৰ্শন শক্তিশালী কৰিছে; কালি লৈকে ২৫৫ টা এল পি জি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰা হৈছে আৰু ৬৫ টা এল পি জি বিতৰণকাৰী স্থগিত ৰখা হৈছে
উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰা যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ঘূৰি অহা ৩০ জনকে ধৰি ২,৪৪৭ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰোৱা হৈছে
ভাৰতীয় হজ তীৰ্থযাত্ৰীৰ প্ৰথম দল ২০২৬ চনৰ ১৮ এপ্ৰিলত প্রস্থান কৰিব; ১.৭৫ লাখৰো অধিক তীৰ্থযাত্ৰীয়ে তীৰ্থযাত্ৰা কৰিব
চৰকাৰে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, মসৃণ আৰু আৰামদায়ক তীৰ্থযাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ
17 APR 2026 6:23PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতিৰ মাজতে ভাৰত চৰকাৰে নাগৰিকসকলক নিয়মীয়া শেহতীয়া তথ্যৰ জৰিয়তে অৱগত কৰি ৰখাৰ বাবে নিজৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। এই সন্দৰ্ভত আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ মাধ্যম কেন্দ্ৰত এক সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত কৰা হয়, য’ত পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ তথা জলপথ আৰু বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলভ্যতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক আগবঢ়োৱা সহায় আৰু সামগ্ৰিক সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰা হয়।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে হৰমুজ জলপ্ৰণালীৰ সৈতে চলি থকা পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভত সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতেঃ
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• জনসাধাৰণক পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জি ক্ৰয়ৰ পৰা আঁতৰি থাকিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে কিয়নো চৰকাৰে পেট্ৰ’ ল, ডিজেল আৰু এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই আছে।
• উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
• এল পি জি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক পি এন জি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ স্বত্বেও, চৰকাৰে ঘৰুৱা এলপিজি, ঘৰুৱা পিএনজি আৰু চিএনজি (পৰিবহণ)১০০ শতাংশ যোগান ধৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• বাণিজ্যিক এলপিজিৰ বাবে চিকিৎসালয়, শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ফাৰ্মা, ষ্টীল, অটোমোবাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তদুপৰি, ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত দৈনিক যোগানৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকললৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল-ৰ যোগান দুগুণ কৰা হৈছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশত কেইবাটাও যুক্তিসঙ্গত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, নগৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা তথা যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
• এল পি জি-ৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলভ্য কৰোৱা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকসকলক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ কোল ইণ্ডিয়া আৰু ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজক নিৰ্দেশ দিছে।
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন,১৯৫৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু মজুতকৰণ আৰু ক'লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• পেট্ৰ'ল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ চৰকাৰে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক চিঠি আৰু ভি চি-ৰ জৰিয়তে এই কথা দোহাৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭ মাৰ্চ,২০২৬ আৰু ০২ মাৰ্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ চিঠিৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলভ্যতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত ০২-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু উপভোক্তা পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিবসকলৰ সৈতে) বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল, য’ত নিম্নলিখিত বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিলঃ
• দৈনিক সংবাদ মেল জাৰি কৰা আৰু নিয়মীয়া ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
• ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা।
• জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎ অভিযান তীব্ৰ কৰা আৰু অ’ এম চি-ৰ সৈতে সমন্বয় কৰি অভিযান আৰু নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰখা।
• তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আৱণ্টন কৰা।
• অতিৰিক্ত এছ কে অ’ -ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা।
• পি এন জি গ্ৰহণ আৰু বিকল্প ইন্ধনৰ প্ৰচাৰ কৰা।
• বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এলপিজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্যযুক্ত বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
• বহুতো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে প্ৰেছ ব্রিফ জাৰী/সম্পন্ন কৰি আছে।
কাৰ্য্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণৰ পদক্ষেপ
• এলপিজিৰ মজুতকৰণ আৰু কলা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে বলৱ কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত আছে। ১৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে ২৯০০ ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হৈছিল।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে আকস্মিক পৰিদৰ্শন শক্তিশালী কৰিছে আৰু ২৫৫ টা এলপিজি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰিছে আৰু কালি লৈকে ৬৫ টা এলপিজি বিতৰনকাৰী স্থগিত ৰাখিছে।
এলপিজি যোগান
• ঘৰুৱা এলপিজি যোগানৰ স্থিতিঃ
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এলপিজিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈ আছে।
• ঘৰুৱা পৰিয়াললৈ এলপিজিৰ যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এলপিজি বিতৰকত কোনো ড্ৰাই-আউটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই। কালি সমগ্ৰ উদ্যোগত অনলাইন এলপিজি বুকিং প্ৰায় ৯৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কোড (ডিএচি) আধাৰিত ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে যাতে ডাইভাৰ্ছন প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডি এ চি গ্ৰহণ কৰা হয়।
• বুকিংৰ বিপৰীতে ঘৰুৱা এল পি জি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ থাকে।
• ১৬-০৪-২৬ তাৰিখে ৫০.৫ লাখতকৈও অধিক ঘৰুৱা এল পি জি.চিলিণ্ডাৰ ডেলিভাৰী কৰা হৈছিল।
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আবণ্টন ব্যৱস্থাঃ
• মুঠ বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন সংকট-পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১০ শতাংশ সংস্কাৰ-সংযুক্ত আবণ্টন।
• ভাৰত চৰকাৰে০৬-০৪-২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰকাশ কৰিছে যে ২০২৬ চনৰ ২-৩ মাৰ্চৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলক দৈনিক গড় যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা) ৰ ভিত্তিত প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলক বিতৰণৰ বাবে উপলভ্য ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ দৈনিক পৰিমাণ ২১-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰত উল্লেখ কৰা ২০ শতাংশৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি দুগুণ কৰা হৈছে। এই ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ কেৱল তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ (অ’এমচি) সহায়ত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজনকাৰী শ্ৰমিকসকলক যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ হাতত থাকিব।
• ২০২৬ চনৰ ৩ এপ্ৰিলৰ পৰা, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগসমূহৰ অ’ এম চি সমূহে ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৬১০০ তকৈও অধিক সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ৫ কিলোগ্ৰামৰ ৮০,০০০তকৈও অধিক এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছিল। কালি প্ৰায় ৪০০টা শিবিৰৰ জৰিয়তে ৮৬৪৩টা -৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
• শেহতীয়াকৈ ২০২৬ চনৰ ১৬ এপ্ৰিলত মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাচীত আই অ’ চি এল-ৰ দ্বাৰা আয়োজিত ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল সজাগতা শিবিৰ এটাত ভাল সঁহাৰি পোৱা গৈছিল আৰু শিবিৰত প্ৰায় ৮০০ টা -৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
• ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা ১৬.৪১ লাখতকৈও অধিক বিনামূলীয়া বাণিজ্যিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• আইঅ’চিএল, এইচপিচিএল আৰু বিপিচিএলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকৰ তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত বাণিজ্যিক এলপিজি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্য কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় কৰি আছে।
• ১৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে,৮২১১ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি (৪.৩২ লাখ-১৯ কিলোগ্ৰামৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
• ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চৰ পৰা মুঠ ১,৫০,৩৬৭ মেট্ৰিক টন (১৯ কিলোগ্ৰামৰ ৭৯.১৪ লাখৰ সমতুল্য) বাণিজ্যিক এলপিজি বিক্ৰী কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৮৮৫০ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক স্বয়ংক্ৰিয় এলপিজি।
• ২০২৬ৰ এপ্ৰিল মাহত ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অ’ এম চি-ৰ দ্বাৰা স্বয়ংক্ৰিয় এল পি জি বিক্ৰী হৈছে ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীৰ ভিতৰত দৈনিক গড় ১৭৭ মেট্ৰিক টনৰ বিপৰীতে প্ৰায় ২৯৬ মেট্ৰিক টন। বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ, ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’এমচিৰ দ্বাৰা অটো এলপিজিৰ বিক্ৰী ৬৭ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। কৰ্ণাটক, তামিলনাডু, তেলেংগানা, ৰাজস্থান, পশ্চিমবংগ আদি ৰাজ্যসমূহত বিক্ৰীৰ হাৰ যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• গ্ৰাহকসকলক ডি-পি এন জি আৰু চি এন জি-পৰিবহণৰ বাবে ১০০ শতাংশ যোগান ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• সাৰ প্ৰকল্পসমূহলৈ সামগ্ৰিক গেছ আবণ্টন তেওঁলোকৰ ছয় মাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ইয়াৰ উপৰি, চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগান ধৰাকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছ যোগান ৮০ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চি জি ডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি-ৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগ দূৰ কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ সকলো জি এ-ত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পি এন জি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চি জি ডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এল পি জি ৰ অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এল পি জি ৰ পৰা পি এন জি-লৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ২১ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে পি. এন. জি. সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত চি জি ডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে সম্পৰ্কিত আবেদন প্ৰক্ৰিয়া কৰিবলৈ ৩ মাহৰ বাবে বিশেষ হিচাপে হ্ৰাস কৰা সময়সীমাৰ সৈতে চি জি ডি.আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ত্বৰান্বিত অনুমোদন পৰিকাঠামো' গ্ৰহণ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪ মার্চ, ২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ -ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট’লিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬-ক অৱগত কৰিছে। এই আদেশে সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুবিন্যস্ত আৰু সময়সীমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰত হোৱা বিলম্ব দূৰ কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলসমূহকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ই পি এন জি নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, অন্তিম মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ'ব আৰু ভাৰতৰ গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি হ'ব।
• পি এন জি আৰ বি-য়ে চি জি ডি সংস্থাসমূহক ডি-পি এন জি সংযোগ ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। তদুপৰি, পি এন জি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পি এন জি অভিযান ২- ক ৩০-০৬-২০২৬ লৈকে সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে।
• এক পৰিষ্কাৰ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তি ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যিক চি বি জি. নীতিৰ এক মডেল খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। মডেল নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহক চি. বি. জি. বিকাশৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজৰ বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল আৰু ৰূপায়ণ-মুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক ব্যাপক নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই এইটো বাছনি কৰে, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব।
• এম. অ’ ই. এফ চি চি-য়ে ০৭-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে চি পি চি বি-ক চি জি ডি নেটৱৰ্ক/আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১৫ দিনৰ ভিতৰত স্থাপন বা পৰিচালনাৰ বাবে সন্মতি প্ৰদানৰ বাবে এছ পি চি বি/পি চি চি-ক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• চি পি চি ব.-ৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি, কিছুমান তেল আৰু গেছ পৰিবহণ পাইপলাইনক ‘সেউজ’ শ্ৰেণীৰ অধীনত শ্ৰেণীবদ্ধ কৰা হৈছে।
• এম অ’ ই এফ চি চ.-য়ে ইতিমধ্যে ‘অটোমোবাইল চাৰ্ভিছিং মেৰামতি আৰু পেইণ্টিং অবিহনে ইন্ধন বিতৰণ ইউনিটসমূহক’ ‘বগা’ শ্ৰেণী হিচাপে শ্ৰেণীবদ্ধ কৰিছে আৰু প্ৰাসংগিক আইনৰ অধীনত স্থাপন বা পৰিচালনাৰ বাবে সন্মতি প্ৰদানৰ পৰা ৰেহাই দিয়া হৈছে। তদুপৰি, নতুন সংযোগৰ বাবে প্ৰায় ৫ লাখ ২৩ হাজাৰ গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
• ১৬ এপ্ৰিল, ২০২৬ লৈকে প্ৰায় ৩৭ হাজাৰ পি এন জি গ্ৰাহকে তেওঁলোকৰ এল পি জি সংযোগ MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে ত্যাগ কৰিছে।
অশোধিত অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা সামগ্ৰীৰ সৈতে উচ্চ ক্ষমতাত কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ শোধনাগাৰসমূহৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰোকেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ এক আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ যুটীয়া কাৰ্যকৰী গোট (জেডব্লিউজি) গঠন কৰা হৈছে। পৰৱৰ্তী সময়ত, ভাৰত চৰকাৰে ১ এপ্ৰিল, ২০২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে পেট্ৰোকেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন’লজি (চি এইচ টি) ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ c3 আৰু c4 ধাৰাসমূহ উপলভ্য কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
• উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্যৰ প্ৰচাৰ বিভাগ (ডি পি আই আই টি) ৰ ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ'কেমিকেল বিভাগৰ (ডি চি পি চি) ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত, ফাৰ্মা আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এল পি জি পুলৰ পৰা দৈনিক ১০০০ মেট্ৰিক টনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ৯ এপ্ৰিলৰ পৰা প্ৰায় ২৫৫০মেট্ৰিক টন প্ৰপিলিন বিক্ৰী কৰা হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলভ্যতা আৰু মূল্যৰ মাপকাঠি
• সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা দোকানবোৰ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্য প্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। অৱশ্যে, গ্ৰাহকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে, ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• ঘৰুৱা বজাৰত এই সামগ্ৰীসমূহৰ উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ৫৫.৫০ টকা আৰু এ টি এফ-ৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ৪২ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে।
• পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য স্থিৰ হৈ আছে আৰু ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’ এম চি-ৰ খুচুৰা বিক্ৰেতাসমূহত কোনো মূল্য বৃদ্ধি হোৱা নাই।
কেৰচিনৰ উপলভ্যতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ উপৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ অতিৰিক্ত ৪৮,০০০ কিল'লিটাৰ কেৰাচিন আবণ্টন কৰা হৈছে।
• ১৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এছ কে অ' আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিয়া নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে অৱগত কৰে। ইয়াত উল্লেখ কৰা হ যেঃ
• মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় অভিযান আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে সাগৰীয় সেৱাৰ কল্যাণ আৰু নিৰবিচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাবিক সুৰক্ষিত আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকাবাহী জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই। ডিজি শ্বিপিং নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষই সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৬,৭২৭ টা টেলিফোন ১৩,৯৮৭ তকৈ অধিক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে। যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১৪৭ টা টেলিফোন আৰু ২৭৬ টা ইমেইল লাভ কৰা হৈছে।
• জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকে এতিয়ালৈকে ২,৪৪৭ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা ২৪ ঘণ্টাত ৩০ জন।
• সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈ আছে আৰু কোনো যান-যঁটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰীয় আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ উন্নয়ন নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে, অঞ্চলটোত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। অৱগত কৰা হয় যেঃ
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ত নিৰ্দিষ্ট বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষসমূহ কাৰ্য্যকৰী হৈ আছে আৰু ভাৰতীয় অভিযানসমূহৰ সৈতে সমন্বয়ৰে কাম কৰি আছে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু প্ৰচেষ্টাৰ উন্নত সংহতিৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগত আছে। ভাৰতীয় অভিযান আৰু ডাকসমূহে ২৪ ঘণ্টাই হেল্পলাইনসমূহৰ কাম অব্যাহত ৰাখিছে আৰু সক্ৰিয়ভাৱে ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় কৰি আছে।
• তেওঁলোকে স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্কত থাকে। স্থানীয় চৰকাৰৰ নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণ পৰিস্থিতি আৰু কনচুলাৰ সেৱা আৰু আমাৰ সম্প্ৰদায়ক সমৰ্থন কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক ব্যৱস্থাৰ তথ্যকে ধৰি নিয়মিতভাৱে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰি পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে।
• বিভিন্ন ভাৰতীয় সংস্থা, সংগঠন, পেছাদাৰী গোট, ভাৰতীয় কোম্পানীকে ধৰি অঞ্চলটোত বসবাস কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সৈতে ভাৰতীয় অভিযানসমূহ সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে যাতে তেওঁলোকৰ উদ্বেগৰ সমাধান কৰিব পাৰি।
• আমাৰ অভিযানসমূহে অঞ্চলটোৰ জাহাজসমূহত থকা ভাৰতীয় কৰ্মচাৰীসকলক স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় কৰা, কনচুলাৰ সহায় আগবঢ়োৱা, ভাৰতৰ পৰিয়ালসমূহৰ সৈতে যোগাযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু ভাৰতলৈ উভতি অহাৰ অনুৰোধত সহায় কৰাকে ধৰি সকলো সহায় আগবঢ়াই আছে।
• ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা, প্ৰায় ১০,৩৮০০০ যাত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
• ইউ এ ই-ত, এয়াৰলাইনসমূহে কাৰ্য্যকৰী আৰু সুৰক্ষা বিবেচনাৰ ওপৰত আধাৰিত কৰি ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত সীমিত অ-অনুসূচীত বাণিজ্যিক বিমান সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে, ইউ এ ই আৰু ভাৰতৰ মাজত আজি প্ৰায় ১০৫ খন বিমানৰ আশা কৰা হৈছে।
• ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশসীমা আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ লগে লগে, কাটাৰ এয়াৰৱেজে আজি ভাৰতলৈ প্ৰায় ১০ খন বিমান চলাচল কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে
• কুৱেইটৰ আকাশসীমা বন্ধ হৈ আছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেইট এয়াৰৱেজে ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতলৈ অনিৰ্ধাৰিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল কৰি আছে।
• বাহৰেইনৰ আকাশসীমা মুকলি আছে। বাহৰেইনৰ গালফ এয়াৰে বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ সীমিত বিমান সেৱাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে আৰু বৰ্তমান ছৌদি আৰৱৰ দাম্মাম বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ অনিৰ্ধাৰিত বিমান সেৱা চলাই আছে।
• ইৰাকৰ আকাশসীমা এই অঞ্চলৰ গন্তব্যস্থানসমূহলৈ সীমিত বিমান সেৱাৰ সৈতে মুকলি কৰা হৈছে।
• তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসে এতিয়ালৈকে ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজৰবাইজানলৈ ভাৰতলৈ ভ্ৰমণৰ বাবে ২,৩৫৮ জন ভাৰতীয় নাগৰিকক সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১,০৪১ জন ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থী আৰু ৬৫৭ জন ভাৰতীয় মাছমৰীয়া।
• ইজৰাইলৰ আকাশসীমা সীমিত বিমান সেৱাৰ সৈতে আংশিকভাৱে মুকলি কৰা হৈছে। ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ জৰ্ডান আৰু ইজিপ্তৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ ভ্ৰমণৰ সুবিধা অব্যাহত আছে।
হজ তীৰ্থযাত্ৰা ২০২৬
• সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ২০২৬ বৰ্ষৰ বাবে ভাৰতৰ পৰা হজ্জ তীৰ্থযাত্ৰা আৰম্ভ কৰাৰ সন্দৰ্ভত আজি এক প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি জাৰি কৰিছে।
• ভাৰতীয় হজ্জ তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ প্ৰথম দল ২০২৬ চনৰ ১৮ এপ্ৰিলত সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন আৰোহণ স্থানৰ পৰা ছৌদি আৰৱ ৰাজ্যলৈ প্ৰস্থান কৰাৰ কথা আছে।
• মুঠ ১৭৫,০২৫ জন তীৰ্থযাত্ৰীয়ে এই পবিত্ৰ যাত্ৰা কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
• ৰিয়াদত থকা ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু জেদ্দাত থকা কনচুলেটে সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় আৰু হজ আৰু উমৰাহ মন্ত্ৰালয়কে ধৰি সংশ্লিষ্ট ছৌদি কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে নিবিড়ভাৱে সমন্বয় কৰি আছে। তেওঁলোকে তীৰ্থযাত্ৰীসকলক আদৰণী জনাবলৈ কাৰ্য্যকৰীভাৱে সাজু।
• ভাৰত চৰকাৰে তীৰ্থযাত্ৰীসকলৰ কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে আৰু এক মসৃণ তথা আৰামদায়ক তীৰ্থযাত্ৰাৰ অভিজ্ঞতা নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
• মন্ত্ৰালয়ে পবিত্ৰ হজ তীৰ্থযাত্ৰা কৰা সকলো তীৰ্থযাত্ৰীক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। অধিক বিৱৰণৰ বাবে, অনুগ্ৰহ কৰি সংখ্যালঘু পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে জাৰী কৰা প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি চাওক।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Domestic LPG cylinder deliveries remain normal with more than 50.5 lakh domestic LPG cylinders delivered yesterday
About 4.68 lakh PNG connections gasified and 5.23 lakh customers registered for new connections since March 2026
PSU OMCs strengthen inspections; penalties imposed on 255 LPG distributors and 65 LPG distributorships suspended till yesterday
Over 2,447 Indian seafarers safely repatriated including 30 returned in past 24 hours from Gulf region
First batch of Indian Haj pilgrims to depart on 18 April 2026; over 1.75 lakh pilgrims to undertake pilgrimage
Government accords highest priority to welfare of pilgrims, committed to ensuring smooth and comfortable pilgrimage experience
17 APR 2026 6:23PM by PIB Delhi
Amid the evolving situation in West Asia, the Government of India continues its efforts to keep citizens informed through regular updates. In this regard, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance extended to Indian nationals in the region, and measures being taken to maintain overall stability.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas is taking steps to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG across the country, in the context of the ongoing situation involving the Strait of Hormuz. As per Ministry:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG as the Govt is making all efforts to ensure availability of petrol, diesel and LPG.
• Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are urged to conserve energy in their daily use during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has ensured that 100% supply is being made to Domestic LPG, Domestic PNG and CNG (Transport).
• For commercial LPG, priority has been given to hospitals, educational institutions. Besides this, priority has also been given to pharma, steel, automobile, seed, agriculture, etc. In addition to this, supply of 5 Kg FTL to migrant labour is also doubled based on avg. daily supply on 2nd and 3rd March 2026.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing.
• Govt. of States/UTs have to play a primary role in monitoring and regulating supply situation of essential commodities including Petrol, Diesel and LPG. Govt. of India has reiterated the same via multiple letters and VCs to all States/UTs.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired bySecretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritize LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Many states/UTs are issuing/carrying out press briefs.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. On 16.04.2026, more than 2900 raids were conducted.
• PSU Oil Marketing Companies have strengthened surprise inspections and imposed penalties on 255 LPG distributorships and suspended 65 LPG distributorships till yesterday.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• Supply of LPG to domestic households has been prioritized.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG bookings have increased to about 98% across the industry yesterday.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 93% to prevent diversion. DAC is received on the registered mobile number of the consumer.
• Domestic LPG cylinder deliveries remain normal against bookings.
• On 16.04.26, more than 50.5 lakh domestic LPG cylinders were delivered.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• Since 3rd April 2026, PSU OMCs have organized more than 6100 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders, wherein more than 80,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold. Yesterday, 8643 – 5 Kg FTLs were sold through around 400 camps.
• Recently, at one of the 5 kg FTL awareness camps organised by IOCL at Vashi, Maharashtra on 16th April 2026, a good response was observed and about 800- 5 Kg FTL cylinders were sold in the camp.
• Since 23 March 2026, more than 16.41 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders have been sold.
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution in the States/UTs.
• On 16.04.2026, 8211 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 4.32 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold.
• A total of 1,50,367 MT (Equivalent to more than 79.14 Lakh of 19 Kg LPG Cylinders) of Commercial LPG has been sold since 14th March 2026. This includes more than 8850 MT of Auto LPG.
• Avg. Auto LPG sale by PSU OMCs in the month of April-26 (till 16.04.26) is around 296 MT/day against the avg. of 177 MT/day during Feb-26.
• Auto LPG Sales was observed to have shifted from Private to PSU OMCs. To meet the rising demand, the sale of auto LPG by the PSU OMCs has increased by 67%. The major increase has been observed in the States like Karnataka, Tamil Nadu, Telangana, Rajasthan, West Bengal etc.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Consumers have been prioritised with 100% supplies to D-PNG and CNG-Transport.
• The overall gas allocation to fertilizer plants has been enhanced to approximately 95% of their six-month average consumption.
• Additionally, gas supply to other industrial and commercial sectors, including supplies through CGD networks, is enhanced up to 80%.
• CGD entities have been advised to prioritize PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens across all their GAs, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 21 States/UTs are receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• The Ministry of Road Transport & Highways vide letter dated 24.03.26 has adopted an ‘Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure with reduced timelines’ as a special for 3 months to process applications pertaining to CGD infrastructure on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• PNGRB has directed CGD entities to expedite D-PNG connections. Also, the National PNG Drive 2.0 has been extended till 30.06.2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage a cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• MoEFCC vide order dated 07.04.2026 has directed CPCB to issue necessary directions to SPCB/PCCs for granting consent to establish or consent to operate within 15 days for CGD network/infrastructure.
• As per the directions of CPCB, some of the Oil & gas transportation pipelines have been classified under “Green” Category.
• MoEFCC has already classified the “Fuel dispensing units without automobile servicing repairing and painting” as “White” category and are exempted from Consent to establish or consent to operate under relevant Acts.
• Since March 2026, about 4.68 Lakh PNG connections have been gasified. Further, about 5.23 Lakh customers have been registered for new connections.
• Till 16.04.2026, about 37,000 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• An inter-ministerial Joint Working Group (JWG) has been set up to ensure availability of petrochemical feedstock supply for the domestic market. Subsequently, Govt. of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Oil Refinery companies including Petrochemical Complexes to make certain minimum quantities of C3 & C4 streams available for critical sectors as determined by Centre for High Technology (CHT).
• Based on the requests received from the Department of Pharmaceuticals, Department of Chemicals & Petro Chemicals (DCPC), Dept. for Promotion of Industry and internal trade (DPIIT), the provision for 1000 MT/day, from LPG pool, has been made for Pharma and Chemical sector companies.
• Since 9th April 2026, around 2550 MT of propylene has been sold.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• Retail outlets across the country are operating normally.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Govt. of India vide Gazette notification dated 11.04.2026 has increased the export levy on diesel to Rs. 55.50 per litre and on ATF to Rs. 42 per litre, to ensure availability of these products in the domestic market.
• Regular Retail Prices for Petrol and Diesel are unchanged and there is no price increase at PSU OMCs Retail Outlets.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed by the Ministry of Ports, Shipping and Waterways. It was stated that:
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafare welfare and uninterrupted maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• The DG Shipping Control Room has handled 6,727 calls and more than 13,987 since activation. 147 calls and 276 emails have been received in the past 24 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 2,447 Indian seafarers so far, including 30 in the past 24 hours from various locations across the Gulf region.
• Port operations across India remain normal with no congestion reported.
Safety of Indian Nationals in the Region
The Ministry of External Affairs continues to monitor developments in the Gulf and West Asia region, with focussed efforts on ensuring safety, security and welfare of the Indian community in the region. It was informed that:
• Dedicated special control rooms in the Ministry of External Affairs are operational and are working in coordination with Indian missions.
• The Ministry of External Affairs is in regular contact with State Governments and Union Territories for sharing of information and better alignment of efforts.
• Indian Missions and Posts continue to operate round-the-clock helplines and are proactively assisting Indian nationals. They remain in close contact with the local Governments.
• Updated advisories are being issued regularly, including information on local government guidelines, flight and travel situations and consular services and various welfare measures being undertaken to support our community.
• Indian Missions remain actively engaged with the resident Indian community in the region including the various Indian associations, organizations, professional groups, Indian companies to address their concerns.
• Our Missions are extending all assistance to the Indian crew members on vessels in the region including coordination with the local authorities and agencies, extending consular assistance, facilitating communication with families in India and assisting requests to return to India.
• Flights continue to operate from countries where airspace remains open. Since 28 February, around 10,38,000 passengers have travelled from the region to India.
• In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled commercial flights between the UAE and India based on operational and safety considerations, with around 105 flights expected today between UAE and India.
• Flights continue to operate from various airports in Saudi Arabia and Oman to destinations in India.
• With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 10 flights to India today.
• Kuwait airspace remains closed. Jazeera Airways and Kuwait Airways are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to India.
• Bahrain airspace is open. Gulf Air of Bahrain is planning limited flight operations from Bahrain to India and is currently operating non-scheduled flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to various destinations in India.
• Iraq airspace is open with limited flight operations to destinations in the region for onward travel to India.
• The Embassy of India in Tehran has so far facilitated the movement of 2,358 Indian nationals from Iran to Armenia and Azerbaijan for onward travel to India, including 1,041 Indian students and 657 Indian fishermen.
• Israel airspace is partially open with restricted flight operations. Travel of Indian nationals continues to be facilitated through Jordan and Egypt to India.
Haj Pilgrimage 2026
• The Ministry of Minority Affairs has issued a press release today regarding the commencement of Haj pilgrimage from India for the year 2026.
• The first batch of Indian Haj pilgrims are scheduled to depart on 18 April 2026 for the Kingdom of Saudi Arabia from various embarkation points across the country.
• A total of 175,025 pilgrims are expected to undertake this sacred journey.
• The Indian Embassy in Riyadh and Consulate in Jeddah have been coordinating closely for the preparations with the Ministry of Minority Affairs and the concerned Saudi authorities, including the Ministry of Hajj and Umrah. They are operationally ready to receive the pilgrims.
• The Government of India accords the highest priority to the welfare and wellbeing of the pilgrims and is committed to ensuring a smooth and comfortable pilgrimage experience.
• The Ministry extends best wishes to all pilgrims undertaking the pious Haj pilgrimage.
• For further details, kindly refer to the press release issued by the Ministry of Minority Affairs