গৃহ মন্ত্ৰালয়
লোকসভাত সমষ্টি পুনৰনিৰ্ধাৰণ বিধেয়ক, ২০২৬, সংবিধান (১৩১সংখ্যক সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৬ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আইন (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৬ সন্দৰ্ভত হোৱা আলোচনাত কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ অংশগ্ৰহণ
কোনো ৰাজ্য বিশেষকৈ দক্ষিণ ভাৰতৰ ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতি কোনো ধৰণৰ অন্যায় কৰা নহ’ব
সমষ্টি পুনৰনিৰ্ধাৰণ বিধেয়ক, ২০২৬ -এ দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহক লাভান্বিত কৰিব, সেইসমূহৰ ক্ষতি নকৰিব
বৰ্তমান দক্ষিণ ভাৰতৰ ১২৯ গৰাকী সাংসদ আছে; এই বিধেয়কৰ পিছত এই সংখ্যা ১৯৫ লৈ বৃদ্ধি পাব
আমি সমষ্টি পুনৰনিৰ্ধাৰণ আয়োগ আইনত কোনো পৰিৱৰ্তন কৰা নাই; আমি বৰ্তমানৰ আইনখনৰ আদিৰ পৰা অন্তলৈকে সঠিক পুনৰাবৃত্তি কৰিছো
তামিলনাডু বা পশ্চিমবংগৰ চলিত নিৰ্বাচনত এই আইনৰ কোনো প্ৰভাৱ নপৰিব; ২০২৯ চনৰ পূ্ৰ্বে ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাৰ কোনো প্ৰশ্নই নুঠে
২০২৯ চনলৈকে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সকলো নিৰ্বাচন বৰ্তমানৰ আসনৰ সংখ্যা আৰু নিয়ম অনুসৰি অনুষ্ঠিত হ’ব
লোকপিয়ল দুটা পৰ্যায়ত অনুষ্ঠিত হয়-প্ৰথমে ঘৰৰ গণনা আৰু তাৰ পিছত ব্যক্তিৰ গণনা, প্ৰথম পৰ্য্যায়টো বৰ্তমান চলি আছে, য'ত ঘৰৰ গণনা কৰা হৈছে আৰু ঘৰৰ কোনো জাতি নথকাৰ বাবে এই পৰ্যায়ত প্ৰ-পত্ৰত জাতিৰ কোনো বিকল্প নাই
ব্যক্তিৰ গণনা হ’লেহে জাতিভিত্তিক লোকপিয়লৰ প্ৰশ্ন উত্থাপন হ’ব
৮৫০খন আসন হৈছে এটা ৰাউণ্ড-অফ সংখ্যা আৰু ই ওপৰৰ সীমাক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে; আসনৰ সঠিক সংখ্যা হ'ব ৮১৬, আনকি বৰ্তমান, ৰাউণ্ড-অফ সংখ্যাটো ৫৪৩খন আসন নহয়, বৰং ৫৫০খন আসনহে
কৰ্ণাটকৰ আসনৰ সংখ্যা বৰ্তমানৰ ২৮ৰ পৰা ৪২ লৈ বৃদ্ধি পাব আৰু মুঠ আসনসমূহত ৰাজ্যখনৰ অংশ বৰ্তমানৰ ৫.১৫ শতাংশৰ তুলনাত প্ৰায় একেই থাকিব ৫.১৪ শতাংশ হ'ব
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ আসনৰ সংখ্যা ২৫ৰ পৰা ৩৮লৈ বৃদ্ধি হ'ব আৰু মুঠ আসনসমূহত ৰাজ্যখনৰ অংশ ৪.৬০ শতাংশৰ পৰা ৪.৬৫শতাংশলৈ বৃদ্ধি হ'ব
তেলেংগানাৰ আসনৰ সংখ্যা ১৭ৰ পৰা ২৬ লৈ বৃদ্ধি হ'ব আৰু ইয়াৰ অংশ ৩.১৩ শতাংশৰ পৰা ৩.১৮ শতাংশলৈ বৃদ্ধি হ' ব
মই তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণক আশ্বস্ত কৰিব বিচাৰো যে আপোনালোকৰ শক্তি হ্ৰাস নহয়, বৰং বৃদ্ধিহে হৈছে
তামিলনাডুৰ আসন বৰ্তমানৰ ৩৯ ৰ পৰা ৫৯লৈ বৃদ্ধি হ'ব আৰু মুঠ আসনসমূহত ৰাজ্যখনৰ অংশ ৭.১৮ শতাংশৰ পৰা ৭.২৩ শতাংশলৈ বৃদ্ধি হ' ব
কেৰেলমৰ আসন বৰ্তমানৰ ২০খনৰ পৰা ৩০খনলৈ বৃদ্ধি পাব আৰু ৰাজ্যখনৰ আসনৰ অংশ প্ৰায় একেই থাকিব
16 APR 2026 8:44PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লোকসভাত পুনৰ নিৰ্ধাৰণ বিধেয়ক, ২০২৬, সংবিধান (১৩১সংখ্যক সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৬ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আইন (সংশোধনী) বিধেয়ক, ২০২৬ সন্দৰ্ভত হোৱা আলোচনাত অংশগ্ৰহণ কৰি কয় যে এই তিনিখন বিধেয়কৰ পিছত লোকসভাত দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিনিধিত্ব উল্লেখযোগ্যভাৱে হ্ৰাস হ'ব আৰু তেওঁলোক বৃহৎ লোকচানৰ সন্মুখীন হ' ব বুলি এটা ভ্ৰান্ত ধাৰণা প্ৰচাৰ কৰা হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে সমষ্টি পুনৰনিৰ্ধাৰণ বিধেয়ক, ২০২৬ -এ দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ ক্ষতি নকৰে, বৰং প্ৰকৃততে তেওঁলোক ইয়াৰ দ্বাৰা উপকৃতহে হ’ব। তেওঁ কয় যে ৫০ শতাংশ বৃদ্ধিৰ আৰ্হিৰ অধীনত, লোকসভাত আসনৰ সংখ্যা বৰ্তমানৰ ৫৪৩ৰ পৰা ৮১৬ লৈ বৃদ্ধি পাব, যাৰ ফলত দক্ষিণৰ সকলো ৰাজ্যৰ বাবে আসনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাব। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে লোকসভাত দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ আসনৰ সংখ্যা বৰ্তমানৰ ১২৯ৰ পৰা ১৯৫ লৈ বৃদ্ধি পাব আৰু সদনৰ মুঠ আসনসমূহত তেওঁলোকৰ অংশ প্ৰায় পূৰ্বৰ দৰেই ২৪ শতাংশত হৈ থাকিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বৰ্তমানৰ ৫৪৩ গৰাকী সদস্যৰ সদনত কৰ্ণাটকৰ ২৮ গৰাকী সদস্য আছে, যি মুঠ সদস্যৰ প্ৰায় ৫.১৫ শতাংশ। প্ৰস্তাৱিত বিধেয়কসমূহ গৃহীত হোৱাৰ পিছত আৰু সাংবিধানিক সংশোধনীৰ পিছত কৰ্ণাটকৰ আসনৰ সংখ্যা ২৮ৰ পৰা ৪২ লৈ বৃদ্ধি পাব। তেনে ক্ষেত্ৰত ৮১৬গৰাকী সদস্যৰ লোকসভাত কৰ্ণাটকৰ প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰায় ৫.১৪ শতাংশ হৈ থাকিব, সেয়েহে, কৰ্ণাটকৰ কোনো ধৰণৰ লোকচান নহ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ বৰ্তমান ২৫খন আসন আছে, য'ত ৫৪৩ সদস্যযুক্ত সদনত প্ৰায় ৪.৬০ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব আছে। প্ৰস্তাৱিত সংশোধনীৰ পিছত, প্ৰায় ৫০ শতাংশ বৃদ্ধিৰ সৈতে আসনৰ সংখ্যা ৩৮ লৈ বৃদ্ধি হ'ব আৰু অন্ধ্ৰ প্ৰদেশৰ প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰায় ৪.৬৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি হ' ব। একেদৰে, বৰ্তমানৰ লোকসভাত প্ৰায় ৩.১৩ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্বৰ সৈতে তেলেংগানাৰ বৰ্তমান ১৭ খন আসন আছে। প্ৰস্তাৱিত বৃদ্ধিৰ পিছত আসনৰ সংখ্যা ২৬ লৈ বৃদ্ধি হ'ব আৰু ইয়াৰ প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰায় ৩.১৮ শতাংশত উপনীত হ' ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ তামিলনাডুৰ জনসাধাৰণক এই বুলি আশ্বাস দিব বিচাৰে যে তেওঁলোকৰ শক্তি হ্ৰাস নহয় বৰং প্ৰকৃতাৰ্থত বৃদ্ধিহে হ'ব। তামিলনাডুৰ প্ৰতিনিধিত্ব হ্ৰাস নহয়; বৰং ই পূৰ্বতকৈ বৃদ্ধি পাব। বৰ্তমান তামিলনাডুৰ পৰা ৩৯ গৰাকী সদস্য নিৰ্বাচিত হয়, যি হৈছে ৫৪৩ সদস্যযুক্ত সদনৰ প্ৰায় ৭.১৮ শতাংশ। প্ৰস্তাৱিত ৫০শতাংশ বৃদ্ধিৰ পিছত আসনৰ সংখ্যা প্ৰায় ৫৯ লৈ বৃদ্ধি পাব আৰু ৮১৬ গৰাকী সদস্যৰ নতুন সদনত ইয়াৰ প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰায় ৭.২৩ শতাংশ হ'ব। সেয়েহে, এইটো স্পষ্ট যে এই ৰাজ্যসমূহৰ প্ৰতিনিধিত্বৰ কোনো ধৰণৰ হ্ৰাস নহ'ব; ইয়াৰ পৰিৱৰ্তে, বৃদ্ধিহে হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কেৰেলমৰ বৰ্তমান ২০ গৰাকী লোকসভাৰ সাংসদ আছে, যি ৫৪৩ সদস্যযুক্ত সদনৰ প্ৰায় ৩.৬৮ শতাংশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। প্ৰস্তাৱিত বৃদ্ধিৰ পিছত, এই সংখ্যা ২০ৰ পৰা ৩০লৈ বৃদ্ধি পাব আৰু প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰায় ৩.৬৭ শতাংশ হৈ থাকিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যদি দক্ষিণ ভাৰতৰ সামগ্ৰিক প্ৰতিনিধিত্ব বিবেচনা কৰা হয়, বৰ্তমান ৫৪৩ সদস্যযুক্ত সদনত ১২৯ গৰাকী সাংসদ দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ পৰা আহিছে, যি হৈছে প্ৰায় ২৩.৭৬ শতাংশ। প্ৰস্তাৱিত ৫০শতাংশ বৃদ্ধিৰ পিছত, এই সংখ্যা ১২৯ৰ পৰা ১৯৫লৈ বৃদ্ধি পাব আৰু ৮১৬ সদস্যযুক্ত সদনত, তেওঁলোকৰ প্ৰতিনিধিত্ব প্ৰায় ২৩.৮৭ শতাংশ হ'ব, অৰ্থাৎ প্ৰায় ২৪শতাংশ। এইটোৱে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ সামগ্ৰিক প্ৰতিনিধিত্বমূলক শক্তি বৃদ্ধি পাব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে জাতিভিত্তিক লোকপিয়ল কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে আৰু সমাগত লোকপিয়লত জাতি-সম্পৰ্কীয় তথ্যও সংগ্ৰহ কৰা হ'ব। তেওঁ কয় যে লোকপিয়ল দুটা পৰ্যায়ত অনুষ্ঠিত কৰা হয়-প্ৰথমে ঘৰৰ গণনা আৰু তাৰ পিছত ব্যক্তিৰ গণনা, বৰ্তমান প্ৰথম পৰ্যায় চলি আছে, য'ত ঘৰ গণনা কৰা হৈছে আৰু ঘৰবোৰৰ কোনো জাতি নথকাৰ বাবে, এই পৰ্যায়ৰ প্ৰ-পত্ৰত জাতিৰ কোনো বিকল্প নাই। গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে জনসংখ্যা গণনাৰ পৰ্যায়ত ব্যক্তিসকলৰ তথ্য সংগ্ৰহ কৰাৰ সময়ত জাতি-সম্পৰ্কীয় তথ্যও লিপিবদ্ধ কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমি সমষ্টি পুনৰনিৰ্ধাৰণ আয়োগ আইনত কোনো পৰিৱৰ্তন কৰা নাই; আমি বৰ্তমানৰ আইনক আদিৰ পৰা অন্তলৈকে সঠিকভাৱে পুনৰাবৃত্তি কৰিছো। তেওঁ কয় যে অতীতত যদিহে এই আইনখন যিকোনো ধৰণৰ খেলিমেলিৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল, তেন্তে তেওঁ সেই সন্দৰ্ভত কোনো মন্তব্য কৰিব নোৱাৰে, কিন্তু বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনে এনেধৰণৰ কোনো প্ৰয়াস কৰা নাই। কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে সমষ্টি পুনৰনিৰ্ধাৰণ আয়োগৰ প্ৰতিবেদন সংসদৰ দ্বাৰা অনুমোদন লাভ কৰাৰ পিছত আৰু ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মতি লাভ কৰাৰ পিছতহে কাৰ্যকৰী হ'ব। সেয়েহে, ২০২৯চনৰ পূৰ্বে এই প্ৰক্ৰিয়াটো কাৰ্যকৰী কৰাৰ কোনো প্ৰশ্নই নুঠে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তামিলনাডু অথবা পশ্চিমবংগৰ চলিত নিৰ্বাচনত এই আইনৰ কোনো প্ৰভাৱ নপৰিব; ২০২৯চনৰ পূৰ্বে ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাৰ কোনো প্ৰশ্নই নুঠে। ২০২৯ চনলৈকে অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া সকলো নিৰ্বাচন বৰ্তমানৰ আসনৰ সংখ্যা নিয়ম অনুসৰি অনুষ্ঠিত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে গণতন্ত্ৰত ক্ষমতা কেৱল ৰাজনৈতিক দল বা নেতাৰ দ্বাৰা নহয়, বৰং নাগৰিকৰ ইচ্ছা আৰু চিন্তাধাৰাৰ অনুসৰি নিৰ্ণয় কৰা হয়। তেওঁ কয় যে ১৩০কোটি লোকৰ জনাদেশক কোনেও নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব নোৱাৰে; যদি সেয়া সম্ভৱ হয় তেন্তে, অতীতৰ চৰকাৰৰ ক্ষেত্ৰত কোনো পৰিৱৰ্তন নহ’লহেঁতেন। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়তো জনমত স্থায়ীভাৱে প্ৰভাৱিত হ’ব নোৱাৰিলে আৰু জনসাধাৰণে গণতান্ত্ৰিক পদ্ধতিৰে তেওঁলোকৰ সিদ্ধান্ত নিৰ্ণয় কৰিছিল। শ্ৰী অমিত শ্বাহে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে দেশৰ গণতন্ত্ৰক ধ্বংস কৰাৰ ক্ষমতা কাৰো নাই আৰু ইতিহাসে প্ৰমাণ কৰিছে যে যেতিয়াই এনে ধৰণৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে, জনসাধাৰণে সেই সমূহ প্ৰত্যাখ্যান কৰিছে।
৫৪৩ খন আসনৰ পৰা ৮১৬ খন আসনলৈ (৫০শতাংশ বৃদ্ধি আৰ্হি)
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
মুঠ আসন ৫৪৩
আসনৰ সংখ্যা
বৰ্তমানৰ স্থিতি ৫৪৩-ৰ শতাংশ
৫০শতাংশ বৃদ্ধি (প্ৰায়)
সংশোধিত স্থিতি ৮১৬-ৰ শতাংশ
১.
কৰ্ণাটক
২৮
৫.১৫%
৪২
৫.১৪%
২.
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
২৫
৪.৬০%
৩৮
৪.৬৫%
৩.
তেলেংগানা
১৭
৩.১৩%
২৬
৩.১৮%
৪.
তামিলনাডু
৩৯
৭.১৮%
৫৯
৭.২৩%
৫.
কেৰেলম
২০
৩.৬৮%
৩০
৩.৬৭%
মুঠ
১২৯
২৩.৭৬
(প্ৰায় ২৪%)
১৯৫
২৩.৮৭
(প্ৰায় ২৪%)

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah intervenes in the discussion in the Lok Sabha on the Delimitation Bill, 2026, the Constitution (131st Amendment) Bill, 2026, and the Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026
No injustice will be done to any state, particularly to the states of South India
The Delimitation Bill, 2026 will benefit the southern states, not harm them
At present, there are 129 MPs from South India; after this Bill, the number will increase to 195
We have not made any changes to the Delimitation Commission Act; we have repeated the existing Act exactly, down to the full stops and commas
This Act will have no impact on the ongoing elections, whether in Tamil Nadu or West Bengal; there is no question of it being implemented before 2029
All elections to be held up to 2029 will be conducted on the existing seats and under the present practice
The census is conducted in two phases—first, the enumeration of houses, and then of individuals, the first phase is currently underway, in which houses are being counted, and since houses do not have a caste, there is no option for caste in the form at this stage
The question of caste census will arise when the enumeration of individuals is carried out
850 seats is a rounded-off figure and represent the upper limit; the exact number of seats will be 816, even at present, the rounded-off figure is not 543 seats, but 550 seats
Karnataka’s existing 28 seats will increase to 42, and the state’s share in the total seats will remain almost the same at 5.14 percent, compared to the current 5.15 percent
Andhra Pradesh’s seats will increase from 25 to 38, and the state’s share in the total seats will rise from 4.60 percent to 4.65 percent
Telangana’s number of seats will increase from 17 to 26, and its share will rise from 3.13 percent to 3.18 percent
I want to assure the people of Tamil Nadu that your strength will not decrease; rather, it is increasing
Tamil Nadu’s existing seats will increase from 39 to 59, and the state’s share in the total seats will rise from 7.18 percent to 7.23 percent
Keralam’s 20 seats will increase to 30, and the state’s share of seats will remain almost the same
16 APR 2026 8:44PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, while intervening in the discussion in the Lok Sabha on the Delimitation Bill, 2026, the Constitution (131st Amendment) Bill, 2026, and the Union Territories Laws (Amendment) Bill, 2026, said that a misconception is being spread that after these three bills, the representation of the southern states in the Lok Sabha will significantly reduce and they will suffer a major loss.
Union Home Minister said that the Delimitation Bill, 2026 will not harm the southern states but will, in fact, benefit them. He stated that under the 50% increase model, the current 543 seats in the Lok Sabha will rise to 816, leading to an increase in the number of seats for all southern states. Union Home Minister added that the existing 129 seats of the southern states in the Lok Sabha will increase to 195, and their share in the total seats of the House will remain almost the same at around 24 per cent.
Shri Amit Shah said that in the present House of 543 members, Karnataka currently has 28 members, which is about 5.15 per cent of the total. After the passage of the proposed bills and the constitutional amendment, the number of seats for Karnataka will increase from 28 to 42. In that case, in a Lok Sabha of 816 members, Karnataka’s representation will remain around 5.14 per cent, therefore, Karnataka will not suffer any loss.
Union Home Minister said that Andhra Pradesh currently has 25 seats, with a representation of about 4.60 per cent in the 543-member House. After the proposed changes, with an increase of around 50 percent, the number of seats will rise to 38, and Andhra Pradesh’s representation will increase to about 4.65 per cent. Similarly, Telangana currently has 17 seats, with a representation of about 3.13 percent in the existing Lok Sabha. After the proposed increase, the number of seats will go up to 26, and its representation will reach around 3.18 percent.
Shri Amit Shah said that he would like to assure the people of Tamil Nadu that their strength will not decrease but will, in fact, increase. The representation of Tamil Nadu will not decline; rather, it will grow. At present, 39 members are elected from Tamil Nadu, which is about 7.18 percent of the 543-member House. After the proposed 50 percent increase, the number of seats will rise to around 59, and in the new House of 816 members, its representation will be about 7.23 percent. Therefore, it is clear that there will be no reduction in the representation of these states; instead, there will be an increase.
Union Home Minister said that Keralam currently has 20 Lok Sabha MPs, representing about 3.68 percent of the 543-member House. After the proposed increase, this number will rise from 20 to 30, and the representation will remain around 3.67 percent.
Shri Amit Shah said that if the overall representation of southern India is considered, currently 129 MPs come from the southern states in the 543-member House, which is about 23.76 percent. After the proposed 50 percent increase, this number will rise from 129 to 195, and in the 816-member House, their representation will be around 23.87 percent, i.e., approximately 24 percent. This makes it clear that the overall representational strength of the southern states will increase.
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah also said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Union Cabinet has decided to conduct a caste census, and caste-related data will also be collected in the upcoming census. He stated that the census is conducted in two phaes—first, the enumeration of houses, and then of individuals, the first phase is currently underway, in which houses are being counted, and since houses do not have a caste, there is no option for caste in the form at this stage. The Home Minister added that caste-related information will also be recorded while collecting data on individuals during the population enumeration phase.
Shri Amit Shah said that we have not made any changes to the Delimitation Commission Act; we have repeated the existing Act exactly, down to the full stops and commas. He stated that if the Act had been used for any kind of manipulation in the past, he cannot comment on that, but the present government has made no such attempt. Union Home Minister clarified that the report of the Delimitation Commission will come into effect only after it is approved by Parliament and receives the assent of the President. Therefore, there is no question of this process being implemented before 2029. Shri Shah said that this Act will have no impact on the ongoing elections, whether in Tamil Nadu or West Bengal; there is no question of it being implemented before 2029. All elections to be held up to 2029 will be conducted on the existing seats and under the present practice.
Union Home Minister Amit Shah said that in a democracy, power is determined by the will and thinking of the citizens, not merely by political parties or leaders. He stated that no one can manipulate the mandate of 1.3 billion people; if that were possible, there would not have been changes in government in the past. He also said that even during the Emergency in India, public opinion could not be permanently influenced, and the people delivered its verdict through democratic means. Shri Amit Shah emphasized that no one has the capacity to end democracy in the country, and history bears witness that whenever such attempts have been made, the people have rejected them.
543 seats to 816 seats (50% increase model)
Sl. No.
State
Total Seats 543
Number of Seats
Present Status Percentage of 543
Increase of 50%
(Appx.)
Revised Status
Percentage of 816
1.
Karnataka
28
5.15%
42
5.14%
2.
Andhra Pradesh
25
4.60%
38
4.65%
3.
Telangana
17
3.13%
26
3.18%
4.
Tamil Nadu
39
7.18%
59
7.23%
5.
Keralam
20
3.68%
30
3.67%
Total
129
23.76
(Appx. 24%)
195
23.87
(Appx. 24%)