ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୋଜନା, କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଏମ୍ପ୍ଲୟମେଣ୍ଟ୍ ନ୍ୟୁଜ୍ ଏବେ ୱେଭ୍ସ ଓଟିଟିରେ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ
ଇଣ୍ଡିଆ ଇୟର ବୁକ୍ ସହ ୨୨୭ ଇ-ପୁସ୍ତକ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ କଲା ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ
09 APR 2026 4:31PM by PIB Bhubaneswar
ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନର ଉପଲବ୍ଧତା ଦିଗରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୟାସ ଭାବରେ, ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ପତ୍ରିକା ଯୋଜନା, କୁରୁକ୍ଷେତ୍ର, ଆଜକଲ୍ ଏବଂ ବାଲ ଭାରତୀକୁ ପ୍ରସାର ଭାରତୀର ୱେଭ୍ସ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛି। ଏହା ସହିତ ସାପ୍ତାହିକ ଏମ୍ପ୍ଲୟମେଣ୍ଟ୍ ନ୍ୟୁଜ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଛି। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଜ୍ଞାନର ସମୃଦ୍ଧ ଭଣ୍ଡାର ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପାଠକଙ୍କ ନିକଟରେ ସିଧାସଳଖ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସାରା ଦେଶରେ ପାଠକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସୂଚନାପ୍ରଦ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସାର୍ବଜନୀନ କରିବା। ମାସିକ ପତ୍ରିକାଗୁଡ଼ିକ ସାମାଜିକ - ଆର୍ଥିକ ସମସ୍ୟା, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ, ସାହିତ୍ୟ ଏବଂ ଶିଶୁ ଶିକ୍ଷାର ଗଭୀର ବିଶ୍ଳେଷଣ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତିପ୍ରାପ୍ତ। ଅପରପକ୍ଷରେ ଏମ୍ପ୍ଲୟମେଣ୍ଟ୍ ନ୍ୟୁଜ୍ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ, ନିଯୁକ୍ତି ବିଜ୍ଞପ୍ତି, କ୍ୟାରିଅର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଚାକିରି ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଵଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଜର୍ଣ୍ଣାଲଗୁଡିକ ବ୍ୟତୀତ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଇ- ପୁସ୍ତକର ଏକ ବ୍ୟାପକ ସଂଗ୍ରହ ୱେଭ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଇଣ୍ଡିଆ ଇୟର ବୁକ୍, ଯାହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକାଶନ ତଥା ଭାରତର ଶାସନ, ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପର ପ୍ରାମାଣିକ ଏବଂ ବିସ୍ତୃତ ବିବରଣୀ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ବର୍ତ୍ତମାନ, ମୋଟ ୨୨୭ ଟି ଇ -ପୁସ୍ତକ ପାଠକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମାଗଣାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି।
ଏହାର ଡିଜିଟାଲ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ବିସ୍ତାର କରି, ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଏପ୍ରିଲ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୱେଭ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପ୍ରାୟ ୩୦୦ ଟି ଅତିରିକ୍ତ ଇ - ପୁସ୍ତକ ଛାଡିବାକୁ ଯୋଜନା କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରକାଶନଗୁଡ଼ିକୁ ଅତି ନାମମାତ୍ର ମୂଲ୍ୟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ। ଏଗୁଡ଼ିକ ଯେପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ରହିବ ଏବଂ ଜ୍ଞାନର ପ୍ରସାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଯେଉଁ ମିଶନ ରହିଛି ତାହାକୁ ବଜାୟ ରଖିବ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ।
ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ପାଠକ ସୁବିଧାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରକାଶିତ ମୁଦ୍ରିତ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକୁ ୱେଭ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ କ୍ରୟ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ସୁବିଧା ଓଏନଡିସି (ଓପନ୍ ନେଟୱାର୍କ ଫର୍ ଡିଜିଟାଲ୍ କମର୍ସ) ଫ୍ରେମୱାର୍କ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସିଏସସି ଗ୍ରାମୀଣ ଇ -ଷ୍ଟୋର୍ ମାଧ୍ୟମରେ ସକ୍ଷମ କରାଯାଉଛି। ଏହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ପାଠକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଦ୍ରିତ ପୁସ୍ତକର ଅବିଚ୍ଛିନ୍ନ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋଟ ୫୨୪ଟି ମୁଦ୍ରିତ ପୁସ୍ତକ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରକାଶନ ବିଭାଗର ପ୍ରକାଶନଗୁଡ଼ିକର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ପାଠକଙ୍କର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପସନ୍ଦ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରେ। ସୁଲଭ ଦେୟଯୁକ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଏବଂ ମୁଦ୍ରିତ ପୁସ୍ତକଗୁଡିକର ଉପଲବ୍ଧତା ସହିତ ମାଗଣା ଡିଜିଟାଲ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି, ବିଭାଗ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ପଠନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ୱେଭ୍ସ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଲବ୍ଧ ବିସ୍ତୃତ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଜର୍ଣ୍ଣାଲ ଏବଂ ଇ -ପୁସ୍ତକ ଦେଖିବା ପାଇଁ ତଥା ଏହି ପଦକ୍ଷେପରୁ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Information & Broadcasting
Yojana, Kurukshetra & Employment News Now Freely Available on WAVES OTT
Publications Division Releases 227 E-Books, Including India Year Book, for Free Access
09 APR 2026 4:31PM by PIB Delhi
In a major push towards digital knowledge access, the Publications Division has made its flagship journals Yojana, Kurukshetra, Aajkal and Bal Bharati along with the weekly Employment News, available free of cost on Prasar Bharati’s WAVES OTT platform, bringing its rich repository directly to readers nationwide.
This initiative is aimed at democratizing access to credible, informative, and culturally enriching content for readers across the country. The monthly journals are widely recognized for their in-depth analysis of socio-economic issues, rural development, literature, and children’s education, while Employment News serves as a vital resource for job seekers by providing reliable and timely information on employment opportunities, recruitment notifications, career guidance, and skill development.
In addition to journals, a comprehensive collection of e-books across a wide range of genres has also been made available free of cost on the WAVES platform. This includes the prestigious Bharat Year Book , a flagship publication known for its authoritative and detailed account of India’s governance, economy, and development initiatives. At present, a total of 227 e-books are accessible free of charge to readers.
Further expanding its digital offerings, the Publications Division plans to make approximately 300 additional e-books available on the WAVES platform by the end of April. These publications will be offered at a nominal cost, ensuring affordability while continuing the Division’s mission of promoting knowledge dissemination.
To further enhance accessibility and reader convenience, printed books published by the Publications Division can also be purchased through the WAVES platform. This facility is being enabled through CSC Grameen eStore under the ONDC (Open Network for Digital Commerce) framework, ensuring seamless availability of physical copies to readers across the country, including in rural and remote areas. A total of 524 printed books are available to purchase at present.
This initiative underscores the Publications Division’s commitment to leveraging digital platforms to broaden the reach of its publications and cater to the evolving preferences of readers. By integrating free digital access with affordable paid content and physical book availability, the Division aims to create a comprehensive and inclusive reading ecosystem.
The public is encouraged to explore the extensive range of journals and e-books now available on the WAVES OTT platform and benefit from this initiative.