শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী মন্দলনা HPCL রাজস্থান রিফাইনরী লিমিতেদ (HRRL), পচপদ্র, দিস্ত্রিক্ত-বলোত্রা, রাজস্থানগী ইক্বিতীদা অচঙবা শেল অমসুং থাগদবা শেনফম শেমদোকপগী অয়াবা পীখ্রে
[হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদ (HPCL) অমসুং রাজস্থান লৈঙাক্কী অপুনবা খোঙথাং]
08 APR 2026 4:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা মন্ত্রীমন্দলগী ইকোনোমিক এফিয়র্সকী কমিতীনা ঐচ.পি.সি.এল. রাজস্থান রিফাইনরী লিমিতেদ (ঐচ.আর.আর.এল.) গী প্রোজেক্ত কোস্ত অসি লুপা করোর ৪৩,১২৯দগী লুপা করোর ৭৯,৪৫৯দা হোংদোকপা অমসুং হিন্দুস্তান পেত্রোলিয়ম কোর্পোরেসন লিমিতেদ (ঐচ.পি.সি.এল.) না লুপা করোর ৮,৯৬২গী অহেনবা ইক্বিতী ইনভেস্তমেন্তকী অয়াবা পীখ্রে। হেনগৎলক্লবা মতুংদা HPCLগী অপুনবা ইক্বিতী ইনভেস্তমেন্ত অসি লুপা করোর ১৯,৬০০ ওইগনি।
ইমপ্লিমেন্তেসন স্ত্রাতেজী অমসুং পান্দমশিং:
ঐচ.আর.এল. রিফাইনরী অসি পেট্রোকেমিকেল প্রদক্ত স্লেতকী ২৬% হেন্না য়াওবা য়াম্না কমপ্লেক্স ওইরবা রিফাইনরী অমনি। পেত্রোলগী এম এম তি পি এ ১, দিজেলগী এম এম তি পি এ ৪ পুথোকপগা লোয়ননা, মসিনা পোলীপ্রোপিলিনগী এম এম তি পি এ ১, এল এল পি দি ইগী এম এম তি পি এ ০.৫, এইচ দি পি ইগী এম এম তি পি এ ০.৫ অমসুং বেনজিন, তোলুয়েন অমসুং বুতাদিনগী এম এম তি পি এ ০.৪ পুথোক্কনি। হায়রিবা পোত্থোক পুম্নমক অসি ঐখোয়গী ইনর্জী অমসুং ইন্দস্ত্রীএল ইকোসিস্তেমদা ত্রান্সপোর্তেসন, ফার্মা, পেন্ত, পেকেজিং ইন্দস্ত্রীশিং অসিনচিংবা সেক্তরশিংদা য়াম্না মরু ওই। প্রোজেক্ত অসিনা ইনর্জী ইন্দিপেন্দেন্সী পুরক্লগনি অমসুং পেত্রোকেমিকেল সেক্তরগী ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহল্লগনি। সেদ্যুল্ড কম্মর্সিএল ওপরেসন দেত (এস.সি.ও.দি.) অসি জুলাই ১, ২০২৬নি।
থবক পীবগী পোতেন্সিএল য়াওনা মরুওইবা ইম্পেক্ত:
লৈবাক অসিগী হেনগৎলক্লিবা ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী পেত্রোকেমিকেলগী মথৌ তাবশিং অমসুং অখন্নবা পোত্থোক পুথোকপগী প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা ঐচ.আর.আর.এল. অসি মরুওইবা প্রোজেক্ত অমনি। মসিনা লৈবাক অসিগী ইম্পোর্তকী মখা পোনবা হন্থহল্লগনি অমসুং মসিনা ফোরেন দিভলপমেন্ত সেভ তৌহল্লগনি। মসিগী মথক্তা, প্রোজেক্ত অসিনা তুং কোইনা চৎথরিবা মফম অমা ইন্দস্ত্রীলাইজ তৌবা, মফম অদুদা ফংলিবা মঙ্গলা ক্রুদ শিজিন্নবা অমসুং ভারতপু রিফাইনিং হব অমা ওইনা শৌগৎপদা মতেং পাংগনি। প্রোজেক্ত অসি পায়খৎলিবা মতমদা, রিফাইনরী য়ুনিৎশিং শাবদা শরুক য়ারিবা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোল্দরশিংনা শীজিন্নবা চাউরাক্না শিন্মী ২৫,০০০গী থবক ফংহন্নবা ঐচ.আর.আর.এল.না খুদোংচাবা পীরি।
মমাংগী ৱারোল:
এচ.আর.আর.এল., পাচপদ্রা, দিস্ত্রিক্ত - বালোত্রা, রাজস্থান অসি চহিদা মেট্রিক তন মিলিয়ন ৯ (এম.এম.তি.পি.এ.) গী গ্রীনফিল্দ রিফাইনরী-কুম-পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স অমনি অমসুং মসিদা পেত্রোকেমিকেল পুথোকপগী কেপাসিতী এম.এম.তি.পি.এ. প্রোজেক্ত অসি এইচ.আর.আর.এল.না ইমপ্লিমেন্ত তৌরি, মসি ঐচ.পি.সি.এল. অমসুং রাজস্থান সরকারগী জোইন্ত ভেঞ্চর অমনি অমসুং ইক্বিতী স্তেক অসি মথংশিৎনা ৭৪% অমসুং ২৬% ওইরি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves revision in cost and investment in equity for HPCL Rajasthan Refinery Limited (HRRL), Pachpadra, District - Balotra, Rajasthan
{A Joint Venture of Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and Government of Rajasthan}
08 APR 2026 4:21PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the revision of HPCL Rajasthan Refinery Limited (HRRL) project cost from Rs.43,129 Crore to Rs.79,459 Crore and additional equity investment of Rs.8,962 Crore by Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL). The total equity investment of HPCL after increment will be Rs.19,600 Crore.
Implementation Strategy and Targets:
HRRL Refinery is a highly complex refinery with more than 26% Petrochemical product slate. Together with production of 1 MMTPA of Petrol, 4 MMTPA of Diesel, it would produce 1 MMTPA of Polypropylene, 0.5 MMTPA of LLPDE (Linear Low Density Polyethylene), 0.5 MMTPA of HDPE (High Density Polyethylene) and about 0.4 MMTPA of Benzene, Toluene and Butadiene. All these Products are critical to our energy and industrial ecosystem in sectors like transportation, pharma, paints, packaging industries etc. The project will lead to energy independence and reduce import dependence of petrochemical sector. The Scheduled Commercial Operation Date (SCOD) is 1st July, 2026.
Major Impact, including Employment Generation Potential:
HRRL is an important project considering the growing energy needs and the petrochemical requirements of the Country and speciality products production, thereby reducing the Country’s dependence on imports, which will result in saving foreign exchange. Moreover, this project will also contribute towards industrialization of a backward area, usage of locally available Mangala crude and help in promoting India as a refining hub. During the course of execution of this project, HRRL has generated employment opportunities of approximately 25,000 workmen deployed by various stakeholders engaged in the construction of the Refinery Units.
Background:
HRRL, Pachpadra, District - Balotra, Rajasthan, is a 9 Million Metric Tonnes Per Annum (MMTPA) greenfield Refinery-cum- Petrochemical Complex with 2.4 MMTPA petrochemical production capacity. The Project is being implemented by HRRL, a Joint Venture (JV) of HPCL and Government of Rajasthan (GoR) with equity stakes of 74% and 26% respectively.