Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves revision in cost and investment in equity for HPCL Rajasthan Refinery Limited (HRRL), Pachpadra, District - Balotra, Rajasthan
{A Joint Venture of Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) and Government of Rajasthan}
08 APR 2026 4:21PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the revision of HPCL Rajasthan Refinery Limited (HRRL) project cost from Rs.43,129 Crore to Rs.79,459 Crore and additional equity investment of Rs.8,962 Crore by Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL). The total equity investment of HPCL after increment will be Rs.19,600 Crore.
Implementation Strategy and Targets:
HRRL Refinery is a highly complex refinery with more than 26% Petrochemical product slate. Together with production of 1 MMTPA of Petrol, 4 MMTPA of Diesel, it would produce 1 MMTPA of Polypropylene, 0.5 MMTPA of LLPDE (Linear Low Density Polyethylene), 0.5 MMTPA of HDPE (High Density Polyethylene) and about 0.4 MMTPA of Benzene, Toluene and Butadiene. All these Products are critical to our energy and industrial ecosystem in sectors like transportation, pharma, paints, packaging industries etc. The project will lead to energy independence and reduce import dependence of petrochemical sector. The Scheduled Commercial Operation Date (SCOD) is 1st July, 2026.
Major Impact, including Employment Generation Potential:
HRRL is an important project considering the growing energy needs and the petrochemical requirements of the Country and speciality products production, thereby reducing the Country’s dependence on imports, which will result in saving foreign exchange. Moreover, this project will also contribute towards industrialization of a backward area, usage of locally available Mangala crude and help in promoting India as a refining hub. During the course of execution of this project, HRRL has generated employment opportunities of approximately 25,000 workmen deployed by various stakeholders engaged in the construction of the Refinery Units.
Background:
HRRL, Pachpadra, District - Balotra, Rajasthan, is a 9 Million Metric Tonnes Per Annum (MMTPA) greenfield Refinery-cum- Petrochemical Complex with 2.4 MMTPA petrochemical production capacity. The Project is being implemented by HRRL, a Joint Venture (JV) of HPCL and Government of Rajasthan (GoR) with equity stakes of 74% and 26% respectively.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ରାଜସ୍ଥାନର ବାଲୋତରା ଜିଲ୍ଲାରେ ଏଚ୍‌ଆର୍‌ଆର୍‌ଏଲ୍ ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ଓ ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ ସଂଶୋଧନକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରୀ
ଏଚ୍‌ପିସିଏଲ୍‌ ଓ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ ଯୁଗ୍ମ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ
08 APR 2026 4:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ଏଚ୍‌ପିସିଏଲ୍ ରାଜସ୍ଥାନ ରିଫାଇନାରୀ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚ୍‌ଆର୍‌ଆର୍‌ଏଲ୍‌) ପ୍ରକଳ୍ପର ସଂଶୋଧିତ ମୂଲ୍ୟକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି। ପୂର୍ବରୁ ୪୩,୧୨୯ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇ ୭୯,୪୫୯ କୋଟି ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି। ସେହିପରି ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ କର୍ପୋରେସନ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଚ୍‌ପିସିଏଲ) ଦ୍ୱାରା ୮,୯୬୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅତିରିକ୍ତ ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି। ଏହି ବୃଦ୍ଧି ପରେ ଏଚ୍‌ପିସିଏଲର ମୋଟ ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ ୧୯,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ପହଞ୍ଚିବ।
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ରଣନୀତି ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ୟ:
ଏଚ୍‌ଆର୍‌ଆର୍‌ଏଲ୍ ରିଫାଇନାରୀ ହେଉଛି ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ବୃହତ ରିଫାଇନାରୀ ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ପାଦ ସ୍ଲେଟ୍ ସହିତ ୨୬%ରୁ ଅଧିକ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଉତ୍ପାଦ ହୋଇଥାଏ । ପ୍ରତି ବର୍ଷ ୧ ମିଲିୟନ୍ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ) ପେଟ୍ରୋଲ, ୪ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ଡିଜେଲ ଉତ୍ପାଦନ ସହିତ, ଏହା ୧ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ପଲିପ୍ରୋପାଇଲିନ୍‌, ୦.୫ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ଏଲଏଲ୍‌ପିଡିଇ (ଲିନିୟର୍ ଲୋ ଡେନ୍‌ସିଟି ପଲିଇଥିଲିନ), ୦.୫ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ଏଚ୍‌ଡିପିଇ (ହାଇ ଡେନ୍‌ସିଟି ପଲିଇଥିଲିନ୍‌) ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୦.୪ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ବେଞ୍ଜିନ, ଟୋଲ୍ୟୁଇନ୍ ଏବଂ ବ୍ୟୁଟାଡିନ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ । ଏହି ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ପରିବହନ, ଔଷଧ, ରଙ୍ଗ, ପ୍ୟାକେଜିଂ ଶିଳ୍ପ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଆମଦାନୀ ନିର୍ଭରତା ହ୍ରାସ କରିବ । ଏହାର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ (ଏସ୍‌ସିଓଡି) ହେଉଛି ୧ ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୬ ।
ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ସମ୍ଭାବନା ସହିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଭାବ:
ଦେଶରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଶକ୍ତି ଓ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଏଚ୍‌ଆର୍‌ଆର୍‌ଏଲ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଦେଶର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ସଞ୍ଚୟ ହେବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ପଛୁଆ ଅଞ୍ଚଳର ଶିଳ୍ପାୟନ, ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ମଙ୍ଗଳା ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ଭାରତକୁ ଏକ ରିଫାଇନିଂ ହବ୍ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗଦାନ ଦେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ସମୟରେ, ଏଚ୍‌ଆର୍‌ଆର୍‌ଏଲ୍ ରିଫାଇନାରୀ ୟୁନିଟ୍‌ର ନିର୍ମାଣରେ ନିୟୋଜିତ ବିଭିନ୍ନ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୨୫ ହଜାର ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ରାଜସ୍ଥାନର ବାଲୋତରା ଜିଲ୍ଲାର ପଚପଦରା ସ୍ଥିତ ଏଚ୍‌ଆରଆର୍‌ଏଲ୍ ଏକ ୯ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପ୍ରତି ବର୍ଷ (ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ) କ୍ଷମତାର ଗ୍ରୀନ୍‌ଫିଲ୍ଡ ରିଫାଇନାରୀ-ସହ-ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ କମ୍ପେ୍ଲକ୍ସ, ଯାହାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ୨.୪ ଏମ୍‌ଏମ୍‌ଟିପିଏ ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ଏଚ୍‌ପିସିଏଲ୍ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାରଙ୍କ (ଜିଓଆର୍‌)ର ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଜେଭି) ଏଚ୍‌ଆରଆରଏଲ୍ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଉଭୟଙ୍କର ଅଂଶଧନ ଯଥାକ୍ରମେ ୭୪% ଏବଂ ୨୬% ରହିଛି ।