ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଆନ୍ତଃମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସ୍ତରୀୟ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ
ଖରିଫ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ବିହନ ଉପଲବ୍ଧ
କୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କୃଷି ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ଅଭାବ ନାହିଁ; କୃଷି ଉତ୍ପାଦର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି
01 APR 2026 5:53PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି, ଭାରତ ସରକାର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ ରଖିବା ପାଇଁ ନିୟମିତ ଅପଡେଟ୍ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆଜି ଜାତୀୟ ମିଡିଆ ସେଣ୍ଟରରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ, ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅଧିକାରୀମାନେ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସହାୟତା ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ସ୍ଥିରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏ ସମ୍ପର୍କରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପଡେଟ୍
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ବିକାଶର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ବାଧାକୁ କମ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସୂଚନା ଦେଇଛି ଯେ:
ବିହନ କ୍ଷେତ୍ର
• ଖରିଫ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ବିହନ ଉପଲବ୍ଧତା ବହୁତ ଭଲ; ୧୬୬.୪୬ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲର ଆବଶ୍ୟକତା ସତ୍ତ୍ୱେ ୧୮୫.୭୪ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ବିହନ ଉପଲବ୍ଧ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୧୯.୨୯ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ବଳକା ରହିଛି।
• ଧାନ (୮୦.୯ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ), ସୋୟାବିନ୍ (୩୫.୭ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ), ଚିନାବାଦାମ (୨୧.୧ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ), ମକା (୧୧.୯ ଲକ୍ଷ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ), ଏବଂ ଡାଲି (ହରଡ଼, ମୁଗ, ବିରି) ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଫସଲ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣଠାରୁ ଅଧିକ ବିହନ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
• ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଇନ୍ଧନର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯୋଗାଣ ସହିତ ମକା ବିହନ ଶୁଖାଇବା ପାଇଁ ଏଲପିଜି/ପିଏନଜି ର ପ୍ରାଥମିକତା ଆବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି।
• ଖରିଫ ଏବଂ ରବି ଋତୁ (୨୦୨୬) ଉଭୟ ପାଇଁ ବିହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହୋଇଛି।
ସାର
• ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରି, ଖରିଫ ୨୦୨୬ ପାଇଁ ସାର ଆବଶ୍ୟକତା ୩୯୦.୫୪ ଏଲଏମଟି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ବିପକ୍ଷରେ ୧୮୦ ଏଲଏମଟି (୪୬%) ସାର ଖୋଲା ଷ୍ଟକ୍ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ - ସାଧାରଣ ପ୍ରାକ-ମୌସୁମୀ ସ୍ତର (ପ୍ରାୟ ୩୩%) ଠାରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ। ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯେକୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ଏବଂ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ଅଭାବ ନହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି।
• ୩୦ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ରେ, ସାରର ବିଚକ୍ଷଣ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସମୟୋଚିତ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଶେଷ ମାଇଲ୍ ବିତରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଏ ଆଣ୍ଡ ଏଫଡବ୍ଲୁ, ସାର ବିଭାଗ ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସଚିବମାନଙ୍କର ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
• ଅଣ-କୃଷି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ମହଜୁଦ, କଳାବଜାରୀ, ସୀମାପାର ଚୋରାଚାଲାଣ କିମ୍ବା ସାରର ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ଗତ ବର୍ଷ, ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ, ଉପବିଭାଗ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ "ଧରତି ମାତା ବଚାଓ ଆନ୍ଦୋଳନ ସମିତି" ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ସାରର ତଦାରଖ ଏବଂ ସମାନ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଏହି ସ୍ଥାନୀୟ କମିଟିଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନା ଭଳି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଅଭିନବ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ବାଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ସାର ବଣ୍ଟନକୁ ଆହୁରି ସରଳ କରିଛି।
କୃଷି ରସାୟନ
• ତିନି ପ୍ରକାରର କୃଷି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଅଛି: କୀଟନାଶକ, ତୃଣନାଶକ ଏବଂ ଫଙ୍ଗିସାଇଡ୍। ଭାରତ କୃଷି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥର ସର୍ବବୃହତ ଉତ୍ପାଦକ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଯଥେଷ୍ଟ ପରିମାଣରେ କୃଷି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧ।
• ୨୦୨୫-୨୬ (ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ମୋଟ କୃଷି ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ପାଦନ ୨୬୧,୦୯୯ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍। ମୋଟ ଆକଳନ କରାଯାଇଥିବା ଚାହିଦା ୭୪,୨୬୬ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୪୨,୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଖରିଫ ୨୦୨୬ ସମୟରେ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ।
• ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଆଲୋଚନା ଜାରି ରହିଛି, ଏବଂ ସାପ୍ତାହିକ ତଦାରଖ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
• ସମନ୍ୱିତ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ନକଲି ଏବଂ ଭେଜାଲ କୀଟନାଶକ ବିରୁଦ୍ଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଉଛି।
• ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ସମନ୍ୱିତ କୀଟନାଶକ ପରିଚାଳନା (ଆଇପିଏମ) ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଉଛି।
• ଜୈବ-କୀଟନାଶକ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଚାଷୀ ସଚେତନତା, ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ, କୀଟନାଶକ ଏବଂ ସଠିକ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରାଯାଉଛି।
କୃଷି ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ସ୍ଥିତି
• କୃଷି ସାମଗ୍ରୀର ମୂଲ୍ୟ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବରେ ସ୍ଥିର ଅଛି ଏବଂ ଏହାକୁ କଡ଼ା ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
• ଟମାଟୋ, ପିଆଜ ଏବଂ ଆଳୁର ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି।
ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ଉପଲବ୍ଧତା
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ବର୍ତ୍ତମାନର ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଏବଂ ବିଶୋଧନାଗାର
• ସମସ୍ତ ରିଫାଇନାରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଗଚ୍ଛିତ ଅଛି। ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଷ୍ଟକ୍ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
• ଘରୋଇ ବ୍ୟବହାର ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ରିଫାଇନାରୀରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍
• ସାରା ଦେଶରେ ସମସ୍ତ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
• ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ସାଧାରଣ ଖୁଚୁରା ଦର ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି।
• ମଧ୍ୟପ୍ରାଚ୍ୟ ସଙ୍କଟ ଯୋଗୁଁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଦର ଅସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତ ସରକାର ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଉପରେ ଉତ୍ପାଦ ଶୁଳ୍କ ପ୍ରତି ଲିଟର ୧୦ ଟଙ୍କା ହ୍ରାସ କରିଛନ୍ତି।
• ଘରୋଇ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ, ସରକାର ଡିଜେଲ ଉପରେ ଟ.୨୧.୫ ଏବଂ ବିମାନ ଟର୍ବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ) ଉପରେ ଟ.୨୯.୫ ରପ୍ତାନି ଶୁଳ୍କ ଲାଗୁ କରିଛନ୍ତି।
• ଗୁଜବ କିଛି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆତଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଅସାଧାରଣ ଭାବରେ ଅଧିକ ବିକ୍ରୟ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ଭିଡ଼ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ତଥାପି, ଦେଶର ସମସ୍ତ ପେଟ୍ରୋଲ ପମ୍ପରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଷ୍ଟକ୍ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି।
• ସରକାର ଗୁଜବରେ ବିଶ୍ୱାସ ନ କରିବାକୁ ତାଙ୍କର ପରାମର୍ଶକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କୁ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍
• ଘରୋଇ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପରିବହନ ପାଇଁ ୧୦୦% ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି।
• ଗ୍ରୀଡ୍-ସଂଯୁକ୍ତ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ସେମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ୮୦% ରହିଛି।
• ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହୋଟେଲ ଏବଂ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ୍ ଭଳି ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ୟୁରିଆ ପ୍ଲାଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିର ରହିଛି, ଗତ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ହାରାହାରି ବ୍ୟବହାରର ପ୍ରାୟ ୭୦-୭୫% ରହିଛି। ଯୋଗାଣ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଏଲଏନଜି ଏବଂ ଆରଏଲଏନଜି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି।
• ସାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସମେତ ଶିଳ୍ପ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଶ୍ୟକତା ସ୍ପଟ୍ ଭିତ୍ତିରେ ରିପୋର୍ଟ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
• ଆଇଜିଏଲ, ଏମଜିଏଲ, ଗେଲ ଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ବିପିସିଏଲ ଭଳି ସିଜିଡି କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
• ସରକାର ସିଜିଡି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦନ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି।
• ପିଏନଜି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସଂସ୍କାରରେ ସାମିଲ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକୁ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦% ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି, ଏବଂ ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଆବଣ୍ଟନ ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଛି।
• ପିଏନଜିଆରବି ସିଜିଡି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି ଯେ ସେମାନେ ସ୍କୁଲ, ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରୋଷେଇ ଘର ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଅନ୍ତୁ।
• ସଡ଼କ ପରିବହନ ଏବଂ ରାଜପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତିନି ମାସ ପାଇଁ ସିଜିଡି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ଏକ ଦ୍ରୁତ ଅନୁମୋଦନ ଢାଞ୍ଚା ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
• ସରକାର ପାଇପଲାଇନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସୁଗମ କରିବା ଏବଂ ଶେଷ-ମାଇଲ ସଂଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ 'ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦ ବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ, ୨୦୨୬' କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛନ୍ତି।
• ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବାସିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପିଏନଜି ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପ୍ରସାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏକ କ୍ଷୁଦ୍ରକାଳୀନ ନୀତି ସଂଶୋଧନ ଜାରି କରିଛି।
• ପିଏନଜିଆରବି ଡି-ପିଏନଜି ସଂଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି ଏବଂ 'ଜାତୀୟ ପିଏନଜି ଡ୍ରାଇଭ ୨.୦'କୁ ୩୦.୦୬.୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସରେ, ୩.୨୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସଂଯୋଗକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଣ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ୨.୮୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ସହିତ, ୩.୫ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଗ୍ରାହକ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛନ୍ତି।
• ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟ ସ୍ଥିର ରହିଛି। ପ୍ରମୁଖ ବନ୍ଦର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ପାଇଁ ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି, ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏକକ ସମ୍ପର୍କ ବିନ୍ଦୁ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏଲପିଜି ଜାହାଜ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ବର୍ଥିଂ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
• ସୁବିଧା ପଦକ୍ଷେପରେ ଅତିରିକ୍ତ କାର୍ଗୋ ସଂରକ୍ଷଣ, ଆଡ-ହକ୍ ବର୍ଥିଂ, ନଷ୍ଟଶୀଳ କାର୍ଗୋର ପ୍ରାଥମିକତା ପରିଚାଳନା, କଷ୍ଟମ୍ସ ସହିତ ଦ୍ରୁତ "ବ୍ୟାକ୍ ଟୁ ଟାଉନ" ଗତିବିଧି ଏବଂ ବଙ୍କରିଂ ସମର୍ଥନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଚାଲିଥିବା ସଙ୍କଟ ସମୟରେ, ତିନି ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ରିପୋର୍ଟ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଜଣେ ନାବିକ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଚାରି ଜଣ ଆହତ ନାବିକଙ୍କୁ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ଡିସଚାର୍ଜ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ମୃତ ଶରୀରର ସ୍ୱଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରହିଛି।
• ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
ଏଲପିଜି
• ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଛି।
• ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇନାହିଁ।
• କୌଣସି ଏଲପିଜି ବିତରକ ସଂସ୍ଥାରେ ଷ୍ଟକ୍-ଆଉଟ୍ (ଡ୍ରାଏ-ଆଉଟ୍) ହେବାର କୌଣସି ରିପୋର୍ଟ ଆସିନାହିଁ।
• ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ ୯୨% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଡେଲିଭରି ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ୍ (ଡିଏସି) ଉପରେ ଆଧାରିତ ଡେଲିଭରି ୫୩% ରୁ ୮୧% କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
• ଗତକାଲି ୬ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବିତରଣ କରାଯାଇଥିଲା।
• ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ପୂର୍ବ-ସଂକଟ ସ୍ତରର ୭୦% କୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ, ହୋଟେଲ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରୋଷେଇ ଘର ଭଳି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଉଛି।
• ୨୩ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ୩.୯ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
• ଗତକାଲି ୬୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ଏଫଟିଏଲ ସିଲିଣ୍ଡର ବିକ୍ରି ହୋଇଛି।
କିରୋସିନ ତେଲ
• ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ୪୮,୦୦୦ କେଏଲ୍‌ କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
• ପିଡିଏସ୍ ଏସକେଓ ମୁକ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ, ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଆଉଟଲେଟ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ବଣ୍ଟନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
• ୧୭ ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ଅର୍ଡର ଜାରି କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଲଦାଖ କୌଣସି ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ ବୋଲି ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟ ସରକାର/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଭୂମିକା
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଏବଂ ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ, ୨୦୦୦ ଅନୁଯାୟୀ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ କ୍ଷମତା ଦିଆଯାଇଛି।
• ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ଯେ:
Ø ଦୈନିକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରନ୍ତୁ
Ø ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ଏବଂ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରନ୍ତୁ
Ø ଭୁଲ ସୂଚନା ଉପରେ ନଜର ରଖନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରତିକାର କରନ୍ତୁ
Ø ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଅଭିଯାନ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚକୁ ତୀବ୍ର କରନ୍ତୁ
Ø ଏଲପିଜି ଏବଂ ଏସକେଓ ଆବଣ୍ଟନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରନ୍ତୁ
Ø ସିଜିଡି ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରନ୍ତୁ
Ø ପିଏନଜି ଏବଂ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ
Ø ସମନ୍ୱୟ ପାଇଁ ନୋଡାଲ୍ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରନ୍ତୁ
• ୧୭ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରେସ୍ ବ୍ରିଫିଂ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
• ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ୨୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ସିଲିଣ୍ଡର ଜବତ କରାଯାଇଛି।
• ପିଏସୟୁ ଓଏମସି ଖୁଚୁରା ଆଉଟଲେଟ୍ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ୧୧୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ କରିଛି।
• ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ୫୬୦ ରୁ ଅଧିକ କାରଣ ଦର୍ଶାଅ ନୋଟିସ୍ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
• ଯୁଦ୍ଧ ଭଳି ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ସରକାର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଏବଂ ପିଏନଜି, ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛନ୍ତି।
• ସରକାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଚାହିଦା ଉଭୟ ଦିଗରେ ଅନେକ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତୀକରଣ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିସାରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରିଫାଇନାରୀ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୧ ରୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଏଲପିଜି ଚାହିଦା ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ କିରୋସିନ ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଚଳନ କରାଯାଇଛି।
• କୋଇଲା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୂର୍ବରୁ କୋଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିଆରିଜ୍ କୁ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ କୋଇଲା ଆବଣ୍ଟନ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇସାରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କ୍ଷୁଦ୍ର, ମଧ୍ୟମ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ।
• ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକ ଉଭୟଙ୍କୁ ନୂତନ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଯୋଗାଇବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାର୍ବଜନୀନ ପରାମର୍ଶ
• ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲର ଆତଙ୍କିତ କିଣା ଏବଂ ଏଲପିଜି ବୁକିଂ କରିବା ଏଡନ୍ତୁ।
• ଗୁଜବ ପ୍ରତି ସତର୍କ ରୁହନ୍ତୁ ଏବଂ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପାଇଁ କେବଳ ସରକାରୀ ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରନ୍ତୁ।
• ଏଲପିଜି ପାଇଁ, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି:
o ବୁକିଂ ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ଉପାୟ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ
o ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କୁ ଯିବାରୁ ଏଡନ୍ତୁ
• ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି, ଇଣ୍ଡକ୍ସନ/ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ କୁକଟପ୍ ଇତ୍ୟାଦି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
• ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିରେ, ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାରରେ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ବିମାନ ଟରବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ମୂଲ୍ୟ
ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏଟିଏଫ୍‌ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ସେୟାର କରିଛି। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି :
• ଘରୋଇ ରୁଟରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ସୂଚୀବଦ୍ଧ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ବିମାନ ଟର୍ବାଇନ୍ ଇନ୍ଧନ (ଏଟିଏଫ୍‌) ମୂଲ୍ୟରେ ସୀମିତ ୨୫% ବୃଦ୍ଧି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ଶିଳ୍ପ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି।
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି ହେବା ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ବୃଦ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ।
• ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଘରୋଇ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚ ପରିଚାଳନାଯୋଗ୍ୟ ରହିବ।
• ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ ଇନ୍ଧନ ସାଧାରଣତଃ ମୋଟ ପରିଚାଳନା ଖର୍ଚ୍ଚର ପ୍ରାୟ ୪୦% ଅଟେ, ଏହି ମାପ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ସମଗ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ଏକ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବଡ଼ ବାଧାକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
• ଏଟିଏଫ୍‌ ମୂଲ୍ୟରେ ସୀମିତ ୨୫% ବୃଦ୍ଧି ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ମୂଲ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ, ବଜାର-ସଂଯୁକ୍ତ ମୂଲ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅତିରିକ୍ତ ଇନ୍ଧନ ସରଚାର୍ଜ ଲାଗୁ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଏଡାଇ ଯାଏ।
• ଭାରତୀୟ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ କଷ୍ଟକର ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏପରି ଗଣନା କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ; ସେମାନେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତି।
• ପ୍ରତିଦିନ ୪୫୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଘରୋଇ ରୁଟରେ ଯାତ୍ରା କରନ୍ତି। ଆଜି ସକାଳେ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଘୋଷଣା ଏହି ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ।
ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ବିମାନ ଯାତ୍ରା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଗୋର ସୁଗମ ପରିବହନ ଏବଂ ବିମାନ ସଂଯୋଗ ବଜାୟ ରଖି ବ୍ୟାପକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରିବ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ଅଂଶୀଦାର କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଆଯାଉଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ରୂପରେଖା ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
• ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି।
• ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି, ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ ସହିତ କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ। ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ଥିର ରହିଛି, ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରତି କୌଣସି ଘଟଣା ରିପୋର୍ଟ ହୋଇନାହିଁ।
• ମୋଟ ୧୮ ଟି ଭାରତୀୟ ପତାକା ଜାହାଜ, 485 ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ନେଇ, ପଶ୍ଚିମ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର ଅଞ୍ଚଳରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, RPSL ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି।
• ଡିଜି ଜାହାଜ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ 24x7 କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି ଏବଂ ଏହାର ସ୍ଥାପନା ପରଠାରୁ ମୋଟ 4,769 କଲ୍ ଏବଂ 9,599 ରୁ ଅଧିକ ଇମେଲ୍ ପରିଚାଳନା କରିଛି; ଏଥିରେ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ 70 କଲ୍ ଏବଂ 245 ଇମେଲ୍ ଏବଂ ଗତ 48 ଘଣ୍ଟାରେ 214 କଲ୍ ଏବଂ 535 ଇମେଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ଡିଜି ସିପିଂ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ୯୬୪ ରୁ ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଫେରାଇ ଆଣିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ନାବିକ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି।
• ସାରା ଭାରତରେ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି; ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଭିଡ଼ର ରିପୋର୍ଟ ଆସିନାହିଁ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ଥିର ରହିଛି। ଗୁଜରାଟ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଗୋଆ, କେରଳ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ରାଜ୍ୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୋର୍ଡ ନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ସୁଗମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
• ସମୁଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁଗମ ପରିଚାଳନା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସଦ୍ୟତମ ବିକାଶ ଉପରେ ଏକ ଅପଡେଟ୍ ସେୟାର କରିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିବା ସହାୟତା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏଥିରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ:
• ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ପର୍ତ୍ତୁଗାଲ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ପାଉଲୋ ରଙ୍ଗେଲଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ବିବାଦ ଉପରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
• ତେହେରାନରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସ ଇରାନରୁ ୧୧୭୧ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କୁ (୮୧୮ ଛାତ୍ରଙ୍କ ସମେତ) ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି; ଏହି ନାଗରିକମାନେ ସ୍ଥଳ ସୀମା ଦେଇ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୯୭୭ ଜଣ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ୧୯୪ ଜଣ ଆଜରବୈଜାନ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି। ଇରାନରୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷିତ ଗତିବିଧିରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବୈଜାନ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର କୃତଜ୍ଞତା।
• ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଉପସାଗର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକଶିତ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି; ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସୁରକ୍ଷା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ଆମର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
• ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଅଛି; ଏହା ସହିତ, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନିରନ୍ତର ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
• ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ଏବଂ ପୋଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଉଛି। ସେମାନେ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ ଜାରି କରୁଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଂଘ, ସଂଗଠନ ଏବଂ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି।
• ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ଭିସା-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁବିଧା, କନସୁଲାର ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଆକାଶ ସୀମା ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମଧ୍ୟରେ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଦେଇ ଯାତ୍ରାକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
• ସରକାର ଗଲ୍ଫ ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାବର୍ଷ ଯେପରି ପ୍ରତିକୂଳ ପ୍ରଭାବିତ ନ ହୁଏ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଭାରତୀୟ ସ୍କୁଲ, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଜାତୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସି (ଏନଟିଏ) ସହିତ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟରେ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ, ସେମାନେ ସିବିଏସଇ, ଆଇସିଏସଇ, କେରଳ ବୋର୍ଡ ଏବଂ ଜେଇଇ ଓ ନିଟ୍ ପରୀକ୍ଷା ସହିତ ଜଡିତ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାଗତ ଚିନ୍ତାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ନିୟମିତ ଭାବରେ ଅଭିଭାବକ ଏବଂ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି।
• ସାମଗ୍ରିକ ବିମାନ ପରିସ୍ଥିତି ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଉନ୍ନତ ହେଉଛି, ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଅତିରିକ୍ତ ବିମାନ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ଫେବୃଆରୀ ୨୮ ତାରିଖ ଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୫୯୮,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି।
• ସଂଯୁକ୍ତ ଆରବ ଏମିରେଟ୍ସ (ୟୁଏଇ)ରେ, ପରିଚାଳନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସୀମିତ ସଂଖ୍ୟକ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବିମାନ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି; ପ୍ରାୟ ୯୦ ଟି ଏପରି ବିମାନ ଭାରତକୁ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• ସାଉଦି ଆରବ ଏବଂ ଓମାନର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରାଯାଉଛି। କାତାରର ଆକାଶମାର୍ଗ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ପୁନଃ ଖୋଲିବା ସହିତ, କାତାର ଏୟାରୱେଜ୍ ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରାୟ ୮ ରୁ ୧୦ ଟି ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
• କୁଏତ ଏବଂ ବାହାରିନର ଆକାଶମାର୍ଗ ବନ୍ଦ ରହିଛି। କୁଏତର ଜାଜିରା ଏୟାରୱେଜ୍ ଏବଂ ବାହାରିନର ଗଲ୍ଫ ଏୟାର ସାଉଦି ଆରବର ଦମ୍ମାମ୍ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ଅଣ-ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କରୁଛନ୍ତି।
• ଉଡ଼ାଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଏବଂ ଆକାଶମାର୍ଗ ବନ୍ଦ ଯୋଗୁଁ, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିକଳ୍ପ ମାର୍ଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ସୁବିଧା ଦିଆଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ:
Ø ଇରାନରୁ, ଆର୍ମେନିଆ ଏବଂ ଆଜରବାଇଜାନ ଦେଇ ଭାରତକୁ।
Ø ଇସ୍ରାଏଲରୁ, ମିଶର ଏବଂ ଜୋର୍ଡାନ ଦେଇ ଭାରତକୁ।
Ø ଇରାକରୁ, ଜୋର୍ଡାନ ଏବଂ ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଭାରତକୁ।
Ø କୁଏତ ଏବଂ ବାହାରିନରୁ, ସାଉଦି ଆରବ ଦେଇ ଭାରତକୁ।
• ଦୁବାଇରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣରେ, ତିନି ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସାମାନ୍ୟ ଆହତ ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାନୀୟ ହସ୍ପିଟାଲରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ଜଣଙ୍କୁ ଡିସଚାର୍ଜ କରାଯାଇଛି। କନସୁଲେଟ୍ ଆହତ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି।
• ମାର୍ଚ୍ଚ ୧୧ ତାରିଖରେ ଇରାକର ଉପକୂଳରେ ଏମଟି ସାଫେଇସା ବିଷ୍ଣୁରେ ଏକ ଘଟଣାରେ, ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ଦୁଃଖଦ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୯ ତାରିଖରେ କୁଏତରେ ଏକ ପୃଥକ ଆକ୍ରମଣରେ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଆଉ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଲେ। ଉଭୟ ମୃତ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀର ଆଜି ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ସହିତ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହି କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର ସମବେଦନା ପ୍ରକାଶ କରିଛି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Adequate seed availability for Kharif 2026
No shortage of Agriculture Inputs and Chemicals at any stage; efforts underway to further augment availability
Prices of agro commodities stable and being closely monitored
Government cushions impact of global ATF price surge; limits increase for domestic airlines to insulate air travel costs
Regular retail prices for petrol and diesel unchanged
No increase in price for Domestic LPG Consumers
More than 3.9 lakh 5 kg FTL cylinders sold since 23 March 2026
Government making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG; citizens advised to avoid panic purchase
Government continues to closely monitor the evolving situation in the West Asia region; all Indian seafarers in region safe
Government paying special attention to welfare of Indian students in the Gulf region to ensure that their academic year is not impacted
01 APR 2026 5:53PM by PIB Delhi
In view of the evolving situation in West Asia, the Government of India continues to provide regular updates to keep citizens informed. In this context, a media briefing was held today at the National Media Centre, where officers from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, and External Affairs shared updates on fuel availability, maritime operations, support extended to Indian nationals in the region, and measures being taken to ensure overall stability. Senior officers from the Ministry of Agriculture and Farmers Welfare and Ministry of Civil Aviation also participated and briefed the media in this context.
Agriculture Sector Update
The Ministry of Agriculture and Farmers Welfare shared an update on the likely impact of developments in West Asia on the agriculture sector, along with measures being undertaken to minimise disruptions. The Ministry informed that:
Seed Sector
· There is comfortable seed availability for Kharif 2026, with requirement of 166.46 lakh quintals against availability of 185.74 lakh quintals, resulting in a surplus of around 19.29 lakh quintals.
· There is a surplus position across major crops, with paddy (+5.9%), soybean (+19%), groundnut (+11.5%), maize (+12.7%), and pulses (tur/moong/urd) all showing positive availability trends.
· Priority allocation of LPG/PNG has been ensured for seed drying for maize, along with uninterrupted fuel supply through Oil Marketing Companies.
· Seed inputs for both Kharif and Rabi 2026 are also in place.
Fertilizers
· Fertilizer requirement for Kharif 2026 has been assessed at 390.54 LMT in consultation with States, against which 180 LMT (46%) is available as opening stock—significantly higher than the usual pre-season level of around 33%; efforts are underway to further augment availability and it will be ensured that there is no shortage of agriculture inputs and chemicals at any stage.
· A meeting of DA&FW, Department of Fertilizers and State Secretaries was held on 30.03.2026 on judicious use of fertilizers and ensuring timely and orderly last-mile delivery.
· States have also been requested to take up special drives so that there is no hoarding or Black marketing, or cross- border smuggling or diversion of fertilizer for non-agricultural use.
· Last year there was a campaign started for Dharti Mata Bachao Andolan Samitis set up at the Gram Panchayat, Sub- Divisional and the District level. The States have again been requested to mobilise these local committees for monitoring as well as equitable distribution.
· Innovative practices undertaken by States like Madhya Pradesh, Haryana and Telangana were shared with the States which made the distribution of fertilizers simpler.
Agrochemicals
· There are three types of Agro- Chemicals- Insecticides, herbicides and fungicides. India is one of the larger producers of Agrochemicals. Sufficient quantity of Agrochemicals is available.
· Total production of Agrochemicals during 2025-26 (up to February 2026) is 2,61,099 MT. Total estimated demand is 74,266 MT, of which around 42,000 MT is required during Kharif 2026.
· Continuous dialogue is being maintained with industry and States/UTs along with weekly monitoring.
· Crackdown on fake and spurious pesticides is being undertaken through a multi-stakeholder coordinated approach.
· There is focus on Integrated Pest Management (IPM) in collaboration with States.
· Encouragement of biopesticides and sustainable practices, along with strengthening farmer awareness, surveillance, pest monitoring and precision advisory.
Price Situation of Agro Commodities
· Prices of agro commodities are by and large stable and are being closely monitored.
· The prices of tomato, onion & potato crops are in range and all three are showing slight improvement in prices.
Energy Supply and Fuel Availability
An update on the prevailing fuel supply situation was shared, highlighting the steps being taken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG in view of the ongoing situation in West Asia. It was noted that:
Crude and Refineries
· All refineries are operating at high capacity, with adequate crude inventories in place. The country is also maintaining sufficient stocks of petrol and diesel.
· Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
Retail Outlets
· All retail outlets are operating normally across the country.
· Regular retail prices for petrol and diesel are unchanged.
· The Middle East crisis has resulted in an abnormal increase in crude prices. To protect consumers, the Government of India has reduced excise duties on petrol and diesel by Rs. 10 per litre.
· The Government has imposed an export levy of Rs. 21.5 per litre on diesel and Rs. 29.5 per litre on aviation turbine fuel (ATF) to ensure domestic availability.
· Instances of panic buying due to rumours have been noticed in certain areas, resulting in unusually high sales and crowding at retail outlets. However, adequate stocks of petrol and diesel are available across all petrol pumps in the country.
· The Government has reiterated its advice not to believe rumours and has requested State Governments to disseminate correct information through press briefings.
Natural Gas
· Consumers have been prioritised with 100% supplies to domestic PNG and CNG transport.
· Supplies to industrial & commercial consumers connected on grid is at 80% of their average consumption.
· CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as restaurants, hotels and canteens.
· Supply to operating urea plants is steady at around 70–75% of their last six-month average consumption. Additional LNG and RLNG are being sourced to maintain supply.
· Industrial consumers, including fertiliser plants, have been advised to indicate additional requirements on a spot basis.
· CGD companies such as IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL have offered incentives for domestic and commercial PNG connections.
· The Government has requested States/UTs and Central Ministries to expedite approvals for CGD expansion.
· Additional 10% allocation of commercial LPG has been offered to States/UTs linked to PNG expansion reforms, and allocations have been recommended accordingly.
· PNGRB has directed CGD entities to prioritise PNG connections for institutions such as schools, hostels and community kitchens within five days wherever feasible.
· The Ministry of Road Transport and Highways has adopted an accelerated approval framework for CGD infrastructure for three months.
· The Government has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution Order, 2026 to streamline pipeline expansion and improve last-mile connectivity.
· Ministry of Defence has issued a short-term policy modification to expedite PNG infrastructure in defence residential areas.
· PNGRB has directed acceleration of D-PNG connections and extended National PNG Drive 2.0 till 30.06.2026.
· During March, more than 3.25 lakh connections were gasified, and over 2.85 lakh new connections have been installed. 3.5 lakh new consumers have been registered for connections.
LPG
· Supply of LPG continues to be affected due to the prevailing geopolitical situation.
· No increase in price for Domestic LPG Consumers.
· No dry-out has been reported at LPG distributorships.
· Online LPG bookings have increased to 92%.
· Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased from 53% to 81%.
· More than 60 lakh domestic LPG cylinders were delivered yesterday.
· Supply of commercial LPG has been increased to 70% of pre-crisis levels. Additional allocations are prioritised for sectors such as restaurants, hotels, industries and community kitchens.
· Since 23 March 2026, more than 3.9 lakh 5 kg FTL cylinders have been sold.
· More than 65,000 5 kg FTL cylinders have been sold yesterday.
· Around 55,622 MT of commercial LPG has been uplifted by States/UTs since 14 March 2026.
Kerosene
· An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been made to all States/UTs.
· Distribution through designated PSU OMC outlets has been enabled in PDS SKO-free States/UTs.
· 17 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Role of State Governments / UTs
· States/UTs are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to act against hoarding and black marketing.
· States/UTs have been requested to:
Ø Institutionalise daily press briefings and issue public advisories
Ø Set up control rooms and helplines
Ø Monitor and counter misinformation
Ø Intensify enforcement drives and inspections
Ø Issue LPG and SKO allocation orders
Ø Fast-track CGD expansion
Ø Promote PNG and alternate fuels
Ø Nominate nodal officers for coordination
· 17 States/UTs are currently issuing press briefings.
Enforcement Action
· More than 2800 raids have been conducted to check hoarding and black marketing, with around 500 cylinders seized.
· PSU OMCs have conducted more than 1100 surprise inspections at retail outlets and LPG distributorships.
· More than 560 show cause notices have been issued to LPG distributorships.
Government Measures
· Despite this war situation, Government’s has given highest priority to Domestic LPG and PNG, along with high priority to hospitals and educational institutions.
· The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
· Alternate fuel options like Kerosene and coal have been offered to ease pressure on LPG demand.
· Ministry of Coal has already issued order to Coal India and Singareni Collieries to allot higher quantities to States for distributing coal to small, medium and other consumers.
· States have been advised to facilitate the new PNG connections for both domestic and commercial consumers.
Public Advisory
· Govt. is making all efforts to ensure availability of Petrol, Diesel and LPG. Avoid Panic purchase of Petrol, diesel and booking of LPG.
· Beware of rumours and rely on official sources for correct information.
· For LPG, citizens are requested to–
o Use Digital Mode for bookings
o Avoid visiting LPG distributors
· Citizens are requested to use alternate fuels like PNG, induction/electric cooktops etc.
· In the current situation, all citizens are requested to make necessary efforts to conserve energy in their daily usage.
Aviation Turbine Fuel (ATF) Pricing
Ministry of Civil Aviation shared the update on ATF pricing. It was stated that:
· The Indian aviation industry has welcomed the Government of India’s decision to implement a limited increase of 25% in Aviation Turbine Fuel (ATF) prices for domestic scheduled carriers on domestic routes.
· This measure provides critical relief amid unprecedented global energy price surges arising from disruptions in West Asia.
· The intervention ensures that domestic operational costs of Indian Carriers remain manageable.
· For Indian Carriers where fuel typically accounts for nearly 40% of total operating expenses for Indian carriers; the calibrated increase helps prevent a potential industry-wide disruption.
· The limited increase of 25% on ATF price enables airlines to maintain competitive pricing for domestic travellers, avoiding the need for additional fuel surcharges that would have been necessary under market-linked pricing.
· Indian airlines have conveyed that such calibrated measures are essential for maintaining operational stability and financial sustainability in a challenging global environment, while also safeguarding passenger interests and strengthening sectoral resilience.
· On a daily basis more than 4.5 lakh passengers fly on domestic routes every day. This announcement made this morning will benefit all these passengers.
• The priority of the government is to ensure that air travel remains accessible. This measure will also support the broader economy by ensuring the smooth movement of cargo and maintaining vital air connectivity for trade and logistics.
Maritime Safety and Shipping Operations
An update on the current maritime situation in the Persian Gulf was shared, outlining the measures being taken to ensure the safety and security of Indian vessels and crew in the region. It was stated that:
· The Ministry of Ports, Shipping and Waterways continues to closely monitor the evolving situation in the West Asia region, in coordination with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders.
· All Indian seafarers in the region are safe, and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours. The situation remains stable with no incidents reported in the recent period.
· A total of 18 Indian-flagged vessels with 485 Indian seafarers continue to remain in the western Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping, in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions, is actively monitoring the situation.
· The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled a cumulative 4,769 calls and over 9,599 emails since activation, including 70 calls and 245 emails in the past 24 hours, and 214 calls and 535 emails over the past 48 hours.
· DG Shipping has facilitated the safe repatriation of more than 964 Indian seafarers so far from the region, including 5 in the past 24 hours.
· Port operations across India remain normal with no congestion reported in the past 24 hours and continue to remain stable. State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry have confirmed smooth functioning.
· The Ministry continues to maintain close coordination with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure seafarer safety, welfare and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
An update on the latest developments in the region, including ongoing assistance through Indian Missions, was also shared by the Ministry of External Affairs. It was informed that:
· External Affairs Minister held a conversation with Portuguese Foreign Minister, H.E. Mr. Paulo Rangel. Both sides exchanged views on the West Asia conflict and discussed further strengthening bilateral cooperation.
· Embassy of India in Tehran has facilitated 1,171 Indian nationals, including 818 students, to exit Iran via land borders into Armenia and Azerbaijan. Of these 977 crossed over into Armenia and 194 into Azerbaijan. Appreciation has been conveyed to the authorities of Armenia and Azerbaijan for their support in facilitating safe transit of Indian nationals from Iran.
· The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the Gulf and West Asia region, with the safety, security and welfare of the Indian community remaining the highest priority.
· A dedicated special control room remains operational to assist Indian nationals and their families, with continuous coordination being maintained with State Governments and Union Territories.
· Indian Missions and Posts across the region are working continuously with round-the-clock helplines, issuing regular advisories and maintaining close engagement with Indian community associations, organizations and Indian companies, while remaining in close contact with local governments.
· Missions continue to proactively address issues and concerns of Indian nationals, including visa facilitation, consular services, facilitating transit through neighbouring countries amid airspace restrictions and providing logistical support, where required.
· The Government is paying special attention to the welfare of Indian students in the Gulf region and is making efforts to ensure that their academic year is not impacted. Missions are in regular touch and coordinating with local authorities, Indian schools, concerned boards and the National Testing Agency to address academic concerns relating to CBSE, ICSE, Kerala Boards and JEE and NEET examinations through regular outreach to parents and students.
· The overall flight situation continues to improve with additional flights operating from the region to various destinations in India. Since 28 February, around 5,98,000 passengers have returned from the region to India.
· In the UAE, airlines continue to operate limited non-scheduled flights based on operational and safety considerations, with around 90 flights expected to operate to India.
· Flights are operating from various airports in Saudi Arabia and Oman to different destinations in India.
· With Qatar airspace partially open, Qatar Airways is expected to operate around 8 to 10 flights to India today.
· Kuwait and Bahrain airspaces remain closed. Jazeera Airways of Kuwait and Gulf Air of Bahrain are operating non-scheduled commercial flights from Dammam Airport in Saudi Arabia to various destinations in India.
· Due to flight restrictions and airspace closures, Indian nationals are being facilitated for travel via alternate routes including:
Ø From Iran through Armenia and Azerbaijan to India.
Ø From Israel, through Egypt and Jordan to India.
Ø From Iraq, through Jordan and Saudi Arabia to India.
Ø From Kuwait and Bahrain, through Saudi Arabia to India.
· In attacks in Dubai, 3 Indian nationals sustained minor injuries. They are receiving medical treatment at local hospitals, and one has been discharged. The Consulate is in close contact with the injured individuals and their families and is extending all assistance to them.
· An Indian national tragically passed away on March 11th in an incident on MT Safesea Vishnu off the coast of Iraq. In a separate attack in Kuwait on March 29th, another Indian national had unfortunately lost his life. Mortal remains of both the deceased Indian nationals have arrived earlier today in India. Ministry is in regular touch with their families and expressed deepest condolences to them at this difficult time.