প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ ইংৰাজী অনুবাদ
24 JAN 2026 12:36PM by PIB Guwahati
সকলো যুৱ বন্ধুবৰ্গলৈ মোৰ শুভেচ্ছা!
২০২৬ বৰ্ষই আপোনালোকৰ জীৱনত নতুন আনন্দৰ আৰম্ভণি চিহ্নিত কৰিছে। ইয়াৰ লগতে, কালি বসন্ত পঞ্চমী পাৰ হৈ যোৱাৰ লগে লগে আপোনালোকৰ জীৱনতো এক নতুন বসন্ত আৰম্ভ হৈছে। এই সময়ত আপোনালোকে সংবিধানৰ প্ৰতি থকা আপোনালেকৰ কৰ্তব্যৰ সৈতেও জড়িত হৈ আছে। কাকতালীয়ভাৱে, দেশত বৰ্তমান গণৰাজ্যৰ বিশাল উৎসৱ চলি আছে। কালি, ২৩ জানুৱাৰীত, আমি নেতাজী সুভাষৰ জয়ন্তীত পৰাক্ৰম দিৱস উদযাপন কৰিছিলো আৰু এতিয়া কাইলৈ, ২৫ জানুৱাৰী ৰাষ্ট্ৰীয় ভোটাৰ দিৱস, তাৰ পাছত ২৬ জানুৱাৰীত গণৰাজ্য দিৱস। আজিও এক বিশেষ দিন। এই দিনটোতে আমাৰ সংবিধানে 'জন গণ মন’ক ৰাষ্ট্ৰীয় সংগীত আৰু ‘বন্দে মাতৰম’ক ৰাষ্ট্ৰীয় গীত হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিল। আজিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ দিনটোত ৬১হাজাৰৰো অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে জীৱনৰ এক নতুন আৰম্ভণি কৰিছে।
আজি আপোনালোক সকলোৱে চৰকাৰী সেৱাৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে; এক প্ৰকাৰে এয়া হৈছে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ পত্ৰ। ই হৈছে উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণক গতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এখন সংকল্প পত্ৰ। আপোনালোকৰ মাজৰ বহুতে দেশৰ নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰিব, বহুতে আমাৰ শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱা পৰিৱেশ তন্ত্ৰ অধিক শক্তিশালী কৰিব, বহুতো বন্ধুৱে বিত্তীয় সেৱা আৰু শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব, আনহাতে বহু যুৱক-যুৱতীয়ে আমাৰ চৰকাৰী কোম্পানীসমূহৰ বিকাশত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। মই আপোনালোক সকলো যুৱক-যুৱতীক বহুত বহুত অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যুৱপ্ৰজন্মক দক্ষতাৰ সৈতে সংযোগ কৰা আৰু তেওঁলোকক নিযুক্তি তথা আত্ম-নিযুক্তিৰ সুযোগ প্ৰদান কৰাটো আমাৰ চৰকাৰৰ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আহিছে। চৰকাৰী নিযুক্তি মিছন মোডত কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ ৰোজগাৰ মেলা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। বিগত বছৰবোৰত ৰোজগাৰ মেলা এটা প্ৰতিষ্ঠানত পৰিণত হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে লাখ লাখ যুৱক-যুৱতীয়ে চৰকাৰৰ বিভিন্ন বিভাগত নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে। এই অভিযানক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰি আজি দেশৰ চল্লিছৰো অধিক স্থানত এই ৰোজগাৰ মেলা অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। মই বিশেষকৈ এই সকলো স্থানত উপস্থিত যুৱক-যুৱতীসকলক স্বাগতম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
​আজি ভাৰত বিশ্বৰ আটাইতকৈ কনিষ্ঠ দেশসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। দেশৰ ভিতৰত আৰু সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ যুৱ শক্তিৰ বাবে নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰাটো আমাৰ চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। আজি ভাৰত চৰকাৰে বহুতো দেশৰ সৈতে বাণিজ্য আৰু গতিশীলতাৰ চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। এই বাণিজ্যিক চুক্তিসমূহে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে বহুতো নতুন সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে।
বন্ধুসকল,
​বিগত সময়ত ভাৰতে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব ৰ্বিনিয়োগ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় প্ৰতিটো খণ্ডত নিযুক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ পৰিসৰো দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। আজি দেশত প্ৰায় দুই লাখ পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্ট-আপ আছে। ইয়াত ২১ লাখতকৈও অধিক যুৱক-যুৱতীয়ে কাম কৰি আছে। একেদৰে, ডিজিটেল ইণ্ডিয়াই এক নতুন অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিছে। এনিমেচন আৰু ডিজিটেল মিডিয়াৰ দৰে বহু ক্ষেত্ৰত ভাৰত বিশ্বৰ এক কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে। ভাৰতৰ সৃষ্টিশীল অৰ্থনীতি অতি দ্ৰুত গতিত বৃদ্ধি পাইছে আৰু ইয়াৰ জৰিয়তেও যুৱপ্ৰজন্মই নতুন সুযোগ লাভ কৰিছে।
মোৰ যুৱ বন্ধুসকল,
​আজি ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ আস্থা যিধৰণে বৃদ্ধি পাইছে, ই যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবেও বহুতো নতুন সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ একমাত্ৰ বৃহৎ অৰ্থনীতি যি এটা দশকত ইয়াৰ মুঠ ঘৰুৱা উৎপাদন দুগুণ কৰিছে। আজি এশৰো অধিক দেশে প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ জৰিয়তে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰি আছে। ২০১৪ চনৰ আগৰ দহ বছৰৰ তুলনাত ভাৰতলৈ প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগ আঢ়ৈ গুণতকৈও অধিক হৈছে। অধিক বিদেশী বিনিয়োগৰ অৰ্থ হৈছে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ বহুতো সুযোগ।
বন্ধুসকল,
​আজি ভাৰত এক বৃহৎ উৎপাদন শক্তি হৈ পৰিছে। ইলেক্ট্ৰনিকছ, ঔষধ আৰু প্ৰতিষেধক, প্ৰতিৰক্ষা আৰু অটোৰ দৰে বহুতো খণ্ডত ভাৰতৰ উৎপাদন আৰু ৰপ্তানি দুয়োটাতে অভূতপূৰ্ব ৰ্বৃদ্ধি হৈছে। ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ উৎপাদন ছয়গুণ বৃদ্ধি পাইছে। আজি এই উদ্যোগটো ১১ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক। আমাৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ ৰপ্তানিও চাৰি লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ভাৰতৰ অটো উদ্যোগো দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত এটা হৈ পৰিছে। ২০২৫ চনত দুচকীয়া বাহনৰ বিক্ৰী দুই কোটি অতিক্ৰম কৰিছে। এইটোৱে দেখুৱাইছে যে দেশৰ জনসাধাৰণৰ ক্ৰয় ক্ষমতা বৃদ্ধি পাইছে; তেওঁলোকে আয়কৰ আৰু জিএছটি হ্ৰাসৰ পৰা বহু সুবিধা লাভ কৰিছে; এনে বহুতো উদাহৰণ আছে যি সূচায় যে দেশত বৃহৎ সংখ্যাত নিযুক্তিৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
​বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানত ৮ হাজাৰৰো অধিক কন্যাই নিযুক্তি পত্ৰ লাভ কৰিছে। বিগত ১১ বছৰত দেশৰ কৰ্মক্ষেত্ৰত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ প্ৰায় দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। মুদ্ৰা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়াৰ দৰে চৰকাৰৰ আঁচনিসমূহৰ পৰা আমাৰ কন্যাসকল যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। মহিলাৰ আত্ম-নিযুক্তিৰ হাৰ প্ৰায় ১৫ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। মই যদি ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু এমএছএমইৰ কথা কওঁ, আজি বহুত বেছি সংখ্যক মহিলা সঞ্চালক আৰু মহিলা প্ৰতিষ্ঠাপক আছে। আমাৰ সমবায় খণ্ডত আৰু গাঁৱত কাম কৰা আত্মসহায়ক গোটবোৰত মহিলাসকলে অতি বৃহৎ সংখ্যাত আগবাঢ়ি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি দেশখনে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছৰ দিশে আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে দেশৰ জীৱন আৰু ব্যৱসায় দুয়োটাকে সহজ কৰি তোলা। জি এছ টি-ৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ সংস্কাৰৰ পৰা সকলোৱে উপকৃত হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে আমাৰ যুৱ উদ্যোগীসকল লাভান্বিত হৈছে আৰু আমাৰ এমএছএমইসমূহো লাভান্বিত হৈছে। শেহতীয়াকৈ দেশে ঐতিহাসিক শ্ৰমিক সংস্কাৰ কাৰ্যকৰী কৰিছে। ইয়াৰ জৰিয়তে শ্ৰমিক, কৰ্মচাৰী আৰু ব্যৱসায়ী, সকলো লাভান্বিত হ’ব। নতুন শ্ৰমিক সংহিতাসমূহে শ্ৰমিক আৰু কৰ্মচাৰীসকলৰ বাবে সামাজিক সুৰক্ষাৰ পৰিসৰ অধিক শক্তিশালী কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি, যেতিয়া সকলো ঠাইতে ৰিফৰ্ম এক্সপ্ৰেছৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে, মই আপোনালোককো এই বিষয়টোৰ সন্দৰ্ভত এটা কাম দিব বিচাৰো। স্মৰণ কৰক, যোৱা পাঁচ-সাত বছৰত আপোনালেকে কেতিয়া আৰু কি ৰূপত চৰকাৰৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিছিল? আপোনাৰ কোনো চৰকাৰী কাৰ্যালয়ত কাম আছিল বা আন কোনো মাধ্যমৰ জৰিয়তে বাৰ্তালাপ হৈছিল আৰু আপুনি সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈছিল, কিবা অভাৱ অনুভৱ কৰিছিল- কেৱল এনেধৰণৰ কথাবোৰ মনত পেলাব। এতিয়া আপুনি সিদ্ধান্ত ল'ব লাগিব যে যিবোৰে আপোনাক কষ্ট দিছিল, কেতিয়াবা আপোনাৰ পিতৃ-মাতৃক কষ্ট দিছিল, কেতিয়াবা আপোনাৰ বন্ধুবৰ্গক কষ্ট দিছিল আৰু যিবোৰে আপোনাক বিৰক্ত কৰিছিল, বেয়া অনুভৱ কৰিছিল বা আপোনাক খং কৰিছিল-এতিয়া আপুনি আপোনাৰ নিজৰ কাৰ্যকালত আন নাগৰিকৰ সৈতে সেই অসুবিধাসমূহ হ'বলৈ নিদিব। চৰকাৰৰ অংশ হোৱাৰ বাবে আপুনিও আপোনাৰ স্তৰত সৰু সৰু সংস্কাৰ সাধন কৰিব লাগিব। আপোনালোকে এই পদ্ধতিৰে আগবাঢ়ি যাব লাগিব যাতে সৰ্বাধিক সংখ্যক লোক উপকৃত হয়।
জীৱন ধাৰণৰ সূচলতা আৰু ব্যৱসায় কৰাৰ সূচলতা শক্তিশালী কৰাৰ কাম যিমান নীতিৰ জৰিয়তে হয়, সিমানেই স্থানীয় পৰ্যায়ত কাম কৰা চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলৰ অভিপ্ৰায়ৰ জৰিয়তে হয়। আপুনি আৰু এটা কথা মনত ৰাখিব লাগিব যে দ্ৰুতগতিত সলনি হোৱা প্ৰযুক্তিৰ এই যুগত দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অগ্ৰাধিকাৰসমূহো দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে। এই দ্ৰুত পৰিৱৰ্তনৰ লগতে আপুনি নিজকে উন্নত কৰি থাকিব লাগিব। আপুনি নিশ্চিতভাৱে আই গ’ট কৰ্মযোগীৰ দৰে মঞ্চসমূহৰ ভালদৰে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। মই সুখী যে ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত প্ৰায় ডেৰ কোটি চৰকাৰী কৰ্মচাৰীয়ে এই আই গ’ট প্লেটফৰ্মত যোগদান কৰি নিজকে প্ৰশিক্ষিত আৰু শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
​প্ৰধানমন্ত্ৰীয়েই হওক বা চৰকাৰৰ সৰু সেৱক, আমি সকলো সেৱক আৰু আমাৰ সকলোৰে এটা উমৈহতীয়া মন্ত্ৰ আছে; তাত, কোনোৱেই ওপৰত নাই, সোঁ বা বাওঁফালে কোনোৱেই নাই। আমাৰ সকলোৰে বাবে, মোৰ বাবে আৰু আপোনালোকৰ বাবেও, যিটো মন্ত্ৰ-‘নাগৰিক দেৱ ভৱ’(নাগৰিক হৈছে ভগৱান)। আমি ‘নাগৰিক দেৱ ভৱ’ মন্ত্ৰৰ সৈতে কাম কৰিব লাগিব; আপোনালোকেও সেইটো কৰি থাকিব। আকৌ এবাৰ, আপোনালোকৰ জীৱনলৈ অহা এই নতুন বসন্তই জীৱনৰ এটা নতুন যুগ আৰম্ভ কৰিছে। আপোনালোকৰ জৰিয়তে ২০৪৭ চনত এখন উন্নত ভাৰত নিৰ্মাণ হ'বলৈ গৈ আছে। মোৰ ফালৰ পৰা আপোনালোকলৈ বহুত বহুত শুভেচ্ছা।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during distribution of appointment letters under Rozgar Mela
24 JAN 2026 12:36PM by PIB Delhi
My greetings to all young friends!
The beginning of the year 2026 is marking the start of new joys in your lives. Along with this, as Vasant Panchami passed just yesterday, a new spring is beginning in your lives as well. This time is also connecting you with your duties towards the Constitution. Coincidentally, the grand festival of the Republic is currently underway in the country. Yesterday, on January 23rd, we celebrated Parakram Diwas on the birth anniversary of Netaji Subhas, and now tomorrow, January 25th, is National Voters' Day, followed by Republic Day on January 26th. Today is also a special day. It was on this very day that our Constitution adopted ‘Jana Gana Mana’ as the National Anthem and ‘Vande Mataram’ as the National Song. On this significant day today, more than sixty-one thousand youngsters are making a new beginning in life.
Today, you all are receiving appointment letters for government services; in a way, this is an Invitation Letter for Nation Building. This is a resolution letter to give momentum to the construction of a Developed India. Many among you will strengthen the security of the country, many will further empower our education and healthcare ecosystem, many friends will strengthen financial services and energy security, while many youth will play an important role in the growth of our government companies. I give many congratulations and best wishes to all of you youth.
​Friends,
​Connecting youth with skills and providing them opportunities for employment and self-employment has been the priority of our government. To ensure that government recruitment is also done in mission mode, the Rozgar Mela was started. In the past years, the Rozgar Mela has become an institution. Through this, lakhs of youth have received appointment letters in different departments of the government. Extending this mission further, today this Rozgar Mela is being held at more than forty locations in the country. I especially welcome the youth present at all these locations.
​Friends,
​Today, India is one of the youngest countries in the world. It is the continuous effort of our government that new opportunities are created for India’s youth power within the country and across the world. Today, the Government of India is signing trade and mobility agreements with many countries. These trade agreements are bringing numerous new opportunities for the youth of India.
​Friends,
​In the past time, India has made unprecedented investments for modern infrastructure. Because of this, employment has increased significantly in every sector related to construction. The scope of India’s start-up ecosystem is also advancing at a fast pace. Today, there are about two lakh registered start-ups in the country. More than twenty-one lakh youth are working in these. Similarly, Digital India has expanded a new economy. In many fields such as animation and digital media, India is becoming a global hub. India’s creator economy is growing at a very fast pace, and in this too, youth are getting new opportunities.
​My young friends,
​The way the world’s trust in India is increasing today is also creating many new possibilities for the youth. India is the only large economy in the world that has doubled its GDP in a decade. Today, more than a hundred countries are investing in India through FDI. Compared to the ten years before 2014, more than two and a half times the FDI has come into India. More foreign investment means countless opportunities for employment for the youth of India.
​Friends,
​Today, India is becoming a big manufacturing power. In many sectors such as electronics, medicines and vaccines, defense, and auto, there is an unprecedented increase in both India’s production and exports. Since 2014, there has been a six-fold increase in India’s electronics manufacturing, six-fold. Today, this is an industry of more than 11 lakh crore rupees. Our electronics export has also crossed four lakh crore rupees. India’s auto industry has also become one of the fastest-growing sectors. In the year 2025, the sale of two-wheelers has reached beyond two crores. This shows that the purchasing power of the people of the country has increased; they have received many benefits from the reduction in Income Tax and GST; there are many such examples which indicate that employment is being created in large numbers in the country.
​Friends,
​In today's event, more than 8 thousand daughters have also received appointment letters. In the past 11 years, there has been nearly a two-fold increase in women's participation in the country's workforce. Our daughters have benefited greatly from the government's schemes like Mudra and Start-up India. There has been an increase of about 15 percent in the rate of women's self-employment. If I talk about start-ups and MSMEs, today there is a very large number of women directors and women founders. In our cooperative sector, and the self-help groups working in villages, women are leading in very large numbers.
​Friends,
​Today the country has set out on the Reform Express. Its objective is to make both life and business easy in the country. Everyone has benefited from the next-generation reforms in GST. Through this, our young entrepreneurs are benefiting, and our MSMEs are benefiting. Recently, the country has implemented historic labor reforms. Through this, laborers, employees, and businesses will all benefit. The new labor codes have further strengthened the scope of social security for laborers and employees.
​Friends,
​Today, when the Reform Express is being discussed everywhere, I want to assign a task to you as well regarding this subject. Recall, in the last five-seven years, when and in what form have you had contact with the government? Whether you had work in some government office, or interacted through some other medium and you faced trouble, felt some deficiency, or felt some irritation - just remember such things. Now you have to decide that those things which troubled you, sometimes troubled your parents, sometimes troubled your friends, and what used to pinch you, feel bad, or make you angry - now you will not let those difficulties happen to other citizens during your own tenure. Being a part of the government, you too will have to carry out small reforms at your level. You have to move forward with this approach so that the maximum number of people are benefited.
The work of strengthening Ease of Living and Ease of Doing Business happens as much through policy as it does through the intention of the government employee working at the local level. You must remember one more thing. In this era of rapidly changing technology, the needs and priorities of the country are also changing rapidly. You also have to keep upgrading yourself along with this fast change. You must definitely make good use of platforms like iGOT Karmayogi. I am happy that in such a short time, about one and a half crore government employees are training and empowering themselves anew by joining this iGOT platform.
​Friends,
​Whether it is the Prime Minister or a small servant of the government, we are all servants and we all have one common mantra; in that, no one is above, nor is anyone to the right or left, and for all of us, for me as well as for you, which is that mantra - "Nagrik Devo Bhava" (The Citizen is God). We have to work with the mantra of "Nagrik Devo Bhava"; you also keep doing so. Once again, this new spring that has come into your life, this new era of life is beginning, and it is through you that a developed India is going to be built in 2047. Many best wishes to you from my side. Thank you very much.