ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପ୍ରଥମ ଆଇଜିଓଏମ ବୈଠକ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ପ୍ରଥମ ଆଇଜିଓଏମ ବୈଠକ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତ ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବର ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ
ମଧ୍ୟମ ଠାରୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି : ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଭାରତୀୟ ଲୋକଙ୍କୁ ଯେକୌଣସି ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଇଜିଓଏମ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି
ଗୁଜବ, ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଖବରର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ସୂଚନା ସେୟାର କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି
28 MAR 2026 9:11PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂହ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୮ ତାରିଖରେ, ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଉପୁଜିଥିବା ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଗଠିତ ଅନୌପଚାରିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଆଇ. ଜି. ଓ. ଏମ୍.) ର ପ୍ରଥମ ବୈଠକରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସକ୍ରିୟ ପଦକ୍ଷେପ ସୁପାରିଶ କରିଥିଲେ। ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଭବନ-୨ରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ବୈଠକରେ ଅର୍ଥ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ, ସଂସଦୀୟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ, ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ, ରସାୟନ ଏବଂ ସାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜଗତ ପ୍ରକାଶ ନଡ୍ଡ, ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପ୍ରହ୍ଲାଦ ଯୋଶୀ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିଞ୍ଜାରାପୁ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ (ସ୍ୱାଧୀନ ଦାୟିତ୍ୱ) ଡ. ଜିତେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ଆଇ. ଜି. ଓ. ଏମ୍. ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲା। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସକ୍ରିୟ, ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଅଗ୍ରଗାମୀ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିକଶିତ ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସତର୍କ ରହିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ, ସଚିବମାନଙ୍କ ସାତଟି କ୍ଷମତାପ୍ରାପ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଇ. ଜି. ଓ. ଏସ୍.) ଦ୍ୱାରା ଉପସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ପରିସ୍ଥିତିର ନିବିଡ଼ ତଦାରଖ ଜାରି ରଖିବା, ମଧ୍ୟମ ଠାରୁ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା, ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଶ୍ରୀ ସିଂହ ଇ. ଜି. ଓ. ଏସ୍. କୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ନୀତିଗତ ପ୍ରୟାସ ସମନ୍ୱୟରେ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏକ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଉଚିତ। ସେ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଗଠନମୂଳକ ମତାମତ ମାଗିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଭାରତ ସ୍ଥିର ଏବଂ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବ।
ଆଇଜିଓଏମ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସମନ୍ୱୟର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ନୀତିଗତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ସମୟୋଚିତ ଯୋଗାଯୋଗ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରଭାବ ଆକଳନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ବିଭାଗ ଏମ. ଆଇ. ବି. ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ ଚ୍ୟାନେଲ ଜରିଆରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତି ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ସୂଚନା, ବିକାଶ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଠିକ ସୂଚନାର ପ୍ରସାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଗୁଜବ, ଭୁଲ ସୂଚନା ଏବଂ ମିଥ୍ୟା ଖବରର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ମୁକାବିଲା କରାଯାଇପାରିବ।
ବୈଠକ ପରେ 'ଏକ୍ସ ’ ରେ ଏକ ପୋଷ୍ଟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସରକାର ଭାରତୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ସଂଘର୍ଷ ଜନିତ ଯେକୌଣସି ପ୍ରଭାବରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।

Ministry of Defence
Raksha Mantri chairs first IGoM meeting to review West Asia situation & its impact on India
Need to adopt medium to long-term preparedness approach & ensure swift decision-making, says Shri Rajnath Singh
PM Modi-led Govt is committed to safeguarding Indian people from any impact: RM
IGoM reaffirms importance of close coordination with States & District Administrations
Ministries & Departments directed to share information to counter rumours, misinformation & fake news
28 MAR 2026 9:11PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh, on March 28, 2026, chaired the first meeting of the Informal Group of Ministers (IGoM) set-up to monitor the evolving situation in West Asia, and recommend proactive measures in response to the developments. Held at Kartavya Bhawan-2, New Delhi, the meeting was attended by Minister of Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman; Minister of Parliamentary Affairs Shri Kiren Rijiju; Minister of Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri; Minister of Power Shri Manohar Lal; Minister of Chemicals & Fertilizers Shri Jagat Prakash Nadda; Minister of Consumer Affairs, Food and Public Distribution Shri Prahlad Joshi; Minister of Civil Aviation Shri Kinjarapu Rammohan Naidu; and Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Science and Technology Dr Jitendra Singh.
The IGoM took a holistic stock of the evolving situation and its impact on various sectors in India. Raksha Mantri emphasised the need for a proactive, coordinated and forward-looking approach, and underscored the importance of remaining vigilant in view of the evolving scenario.
As part of the meeting, presentations were made by the seven Empowered Groups of Secretaries (EGoS), outlining key sectoral issues identified and the policy measures already put in place to manage the situation. Shri Rajnath Singh provided guidance to the EGoS to continue the close monitoring of the situation, adopt a medium to long-term preparedness approach, maintain high-level coordination, and ensure swift decision-making. He stressed that all policy efforts should remain in synergy and be implemented in a time-bound manner. He also sought constructive inputs from all the concerned Ministers to ensure that India remains resilient and prepared.
The IGoM reaffirmed the importance of close coordination with States and district administrations, along with timely communication of key policy initiatives to the public. The need for assessing the impact of the situation across various industries was also discussed. It was also directed that all Ministries and Departments share relevant information, developments and advisories related to the ongoing situation through the MIB WhatsApp Channel to ensure dissemination of accurate information to citizens and to effectively counter rumours, misinformation and fake news.
In a post on X after the meeting, Raksha Mantri stated that the Government, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, is committed to safeguarding the Indian people from any impact of the conflict.
https://x.com/rajnathsingh/status/2037880943470313683?s=48