ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଓମାନ ବ୍ୟବସାୟ ମଞ୍ଚ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
18 DEC 2025 4:08PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ କାଇସ ଅଲ ୟୁସୁଫ, ବାଣିଜ୍ୟ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମନ୍ତ୍ରୀ,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ,
ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ନେତାମାନେ,
ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ,
ନମସ୍କାର,
ସାତ ବର୍ଷ ପରେ ଓମାନ ଗସ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା।
ଏହି ବାଣିଜ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କର ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ମୋର ଉତ୍ସାହକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଆଜିର ସମ୍ମିଳନୀ ଭାରତ-ଓମାନ ସହଭାଗୀତାକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହାକୁ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ତୁମେ ଭାରତ ଏବଂ ଓମାନର ବ୍ୟବସାୟ ଓ ଆମର ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରୁଛ। ତୁମେ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଚାଲିଥିବା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟର ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ। ସଭ୍ୟତାର ଆରମ୍ଭରୁ, ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ପରସ୍ପର ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଆସିଛନ୍ତି।
ପ୍ରାୟତଃ କୁହାଯାଏ ଯେ ସମୁଦ୍ରର ଦୁଇଟି କୂଳ ବହୁତ ଦୂରରେ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ମାଣ୍ଡଭି ଏବଂ ମସ୍କଟ ମଧ୍ୟରେ, ଆରବ ସାଗର ଏକ ଦୃଢ଼ ସେତୁ ଅଟେ । ଏହା ଏକ ସେତୁ ଯାହା ଆମର ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି ଏବଂ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ଓ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ମଜବୁତ କରିଛି। ଆଜି, ଆମେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିପାରିବା ଯେ ସମୁଦ୍ରର ତରଙ୍ଗ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରେ , ଋତୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏବଂ ଓମାନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଋତୁରେ ଆହୁରି ମଜବୁତ ହୁଏ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ତରଙ୍ଗ ସହିତ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସମ୍ପର୍କ ବିଶ୍ୱାସର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା, ବନ୍ଧୁତାର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସୁଦୃଢ଼ ​​ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସମୟ ବିତିବା ସହିତ ଆହୁରି ଗଭୀରମଧ୍ୟ ହୋଇଛି।
ଆଜି, ଆମର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ସତୁରି ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିଛି। ଏଏହା କେବଳ ସତୁରି ବର୍ଷର ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ; ଏହା ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଯେଉଁଠାରୁ ଆମକୁ ଆମର ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଐତିହ୍ୟକୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଏକ ଐତିହାସିକ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛୁ ଯାହାର ପ୍ରତିଧ୍ୱନ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅନୁଭୂତ ହେବ। ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା, ବା CEPA, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆମର ସହଭାଗୀତାକୁ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ସଞ୍ଚାର କରିବ। ଏହା ଆମର ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ଲୁପ୍ରିଣ୍ଟ ହେବ । ଏହା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ନୂତନ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ, ନିବେଶରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗର ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବ।
CEPA ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଏହି ଚୁକ୍ତି କାଗଜପତ୍ରରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ପ୍ରକୃତ କାର୍ଯ୍ୟଦକ୍ଷତାରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। କାରଣ ନୀତି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲେ ହିଁ ଏକ ସହଭାଗୀତା ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସର୍ବଦା ସହଭାଗୀ ପ୍ରଗତିର କାହାଣୀ ହୋଇଆସିଛି। ଯେତେବେଳେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ହୁଏ , ସେତେବେଳେ ଏହା ତାହାର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ସେହି ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର କରିଥାଏ। ଆଜି ଆମେ ଠିକ୍ ତାହା ହିଁ କରୁଛୁ।
ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ହୋଇ ପାରେ , କିନ୍ତୁ ଓମାନ ପାଇଁ ଏହା ଅଧିକ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ।
କାରଣ ଆମେ କେବଳ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବନ୍ଧୁ ନୁହେଁ, ସାମୁଦ୍ରିକ ପଡ଼ୋଶୀ ମଧ୍ୟ, ଆମର ଲୋକମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି, ଆମର ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ମଧ୍ୟରେ ଆନ୍ତଃପିଢ଼ିଗତ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି, ଏବଂ ଆମେ ପରସ୍ପରର ବଜାରର ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝୁଛୁ। ଏ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଯାତ୍ରା ଓମାନ ପାଇଁ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ବ୍ୟବସାୟିକ ଜଗତରେ, ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ହୁଏ। ଲୋକମାନେ ପ୍ରାୟତଃ ପଚାରନ୍ତି ଯେ, ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ଏପରି ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ କିପରି ଆଠ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିପାରିଛି। ମୁଁ ଏହା ପଛରେ ଥିବା ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହେଁ।
ପ୍ରକୃତରେ, ଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ କେବଳ ତାର ନୀତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିନାହିଁ; ଏହା ତାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଡିଏନଏକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି।
ମୁଁ କିଛି ଉଦାହରଣ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହେଁ। ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଟିକସ (GST) ଭାରତକୁ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ଏବଂ ଏକୀକୃତ ବଜାରରେ ପରିଣତ କରିଛି। ଇନ୍ସଲଭେନ୍ସି ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କରପସି କୋଡ୍ ଅଧିକ ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା ଆଣିଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି ଏବଂ ନିବେଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିଛି। ସେହିପରି, ଆମେ କର୍ପୋରେଟ୍ ଟିକସ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ, ଯାହା ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ନିବେଶ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳରେ ପରିଣତ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାର ବିଷୟରେ ଅବଗତ ହୋଇଥିବେ। ଆମେ ଏକାଧିକ ଶ୍ରମ ଆଇନକୁ କେବଳ ଚାରୋଟି କୋଡରେ ଏକୀକୃତ କରିଛୁ। ଏହା ଭାରତର ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ନୀତିଗତ ସ୍ପଷ୍ଟତା ଥାଏ, ଉତ୍ପାଦନ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଲାଭ କରେ। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମେ ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ, ଓ ଅନ୍ୟପଟେ, ଆମେ ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନ-ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଏହିପରି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ପଦକ୍ଷେପ ଆଜି ବିଶ୍ୱରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିଛି। ଶାସନ କାଗଜବିହୀନ, ଅର୍ଥନୀତି ଅଧିକ ନଗଦହୀନ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯଥେଷ୍ଟ ଅଧିକ ଦକ୍ଷ, ଓ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ହୋଇସାରିଛି।।
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କେବଳ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ନୁହେଁ; ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ 'ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ବିପ୍ଳବ'। ଏହା ଜୀବନଧାରଣର ସହଜତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତାକୁ ନୂତନ ସ୍ତରକୁ ନେଇଛି। ଭାରତରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଆଧୁନିକ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏହାକୁ ଆହୁରି ପରିପୂରକ କରେ। ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ସହିତ, ଭାରତରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସର ମୂଲ୍ୟ ନିରନ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଭାରତ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଅଟେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଂଶୀଦାର। ଏବଂ ଓମାନ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝେ ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରେ।
ଆମର ମିଳିତ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଉଭୟ ଦେଶରେ ନିବେଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଆସୁଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି, ତାହା ଶକ୍ତି, ତୈଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ, ସାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ପେଟ୍ରୋକେମିକାଲ୍ସ ଏବଂ ସବୁଜ ଶକ୍ତି ହେଉ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଭାରତ ଏବଂ ଓମାନ କେବଳ ଏଥିରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ନୁହଁନ୍ତି। ଆମେ ସୁବିଧାବାଦୀ ହୋଇ ରହିବୁ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଭାରତ-ଓମାନ ସହଭାଗୀତାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିପାଇଁ, ଉଭୟ ଦେଶର ବ୍ୟବସାୟିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିଜ ପାଇଁ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାକୁ ପଡିବ।
ମୁଁ ତୁମର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଟିକିଏ ସହଜ କରିବାକୁ ଚାହେଁ। ମୁଁ ତୁମକୁ କିଛି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ। ଆମେ ସବୁଜ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଠି କିଛି ବଡ଼ କରିପାରିବା କି? ଆମେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରମୁଖ ସବୁଜ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିପାରିବା କି? ଆମକୁ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ, ସବୁଜ ଆମୋନିଆ, ସୌର ପାର୍କ, ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ ଗ୍ରୀଡ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ସମାନ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଏହା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ସମସ୍ୟା ହୋଇଯିବ। ଆମେ କ'ଣ ଭାରତ-ଓମାନ କୃଷି ନବସୃଜନ ହବ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିପାରିବା? ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଓମାନର ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର କୃଷି-ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷି କେବଳ ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ର। ସେହିପରି, ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଉଚିତ। ତେଣୁ, ଆମେ କ'ଣ ଏକ "ଓମାନ-ଭାରତ ନବସୃଜନ ସେତୁ" ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା? ଆଗାମୀ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଓମାନର ୨୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ସଂଯୋଗ କରିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ।
ଆମକୁ ମିଳିତ ଇନକ୍ୟୁବେଟର, ଫିନଟେକ୍ ସ୍ୟାଣ୍ଡବକ୍ସ, ଏଆଇ ଏବଂ ସାଇବରସୁରକ୍ଷା ଲ୍ୟାବ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ସୀମାପାର ଉଦ୍ୟୋଗ ପାଣ୍ଠିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଧାରଣା ନୁହେଁ, ଏଗୁଡ଼ିକ ନିମନ୍ତ୍ରଣ:
ନିବେଶ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ।
ନିମନ୍ତ୍ରଣ - ନବସୃଜନ ପାଇଁ।
ନିମନ୍ତ୍ରଣ - ଏକାଠି ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ।
ଆସନ୍ତୁ, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନର ଶକ୍ତି ସହିତ ଏହି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବନ୍ଧୁତାକୁ ଆଗକୁ ନେବା।
ଶୁକ୍ରାନ ଜାଜିଲାନ!
ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's statement during the India-Oman Business Forum
18 DEC 2025 4:08PM by PIB Delhi
Your Excellency Qais Al Yousef, Minister of Commerce, Industry and Investment Promotion,
Delegates from both countries,
Leaders of the business community,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar,
It is a privilege for me to visit Oman after seven years, and to have the opportunity to engage with all of you today.
Your warm welcome for this Business Summit has further strengthened my enthusiasm. Today’s Summit will give new direction and momentum to the India-Oman partnership and help elevate it to new heights. Each one of you has a vital role to play in this endeavour.
Friends,
You represent the businesses of India and Oman, and our bilateral trade. You are the inheritors of a rich legacy that spans centuries. Since the very beginning of civilization, our ancestors have engaged in maritime trade with one another.
It is often said that two shores of the sea are far apart, but between Mandvi and Muscat, the Arabian Sea has served as a strong bridge. A bridge that has strengthened our ties and reinforced our culture and economy. Today, we can say with confidence that while the waves of the sea may change and seasons may turn, the friendship between India and Oman grows stronger in every season and reaches new heights with every wave.
Friends,
Our relationship was built on a foundation of trust, strengthened by the power of friendship, and has grown deeper with the passage of time.
Today, our diplomatic relations have also completed seventy years. This is not merely a celebration of seven decades. It is a milestone from which we must carry our centuries-old legacy toward a prosperous future.
Friends,
Today, we are taking a historic decision whose resonance will be felt for decades to come. The Comprehensive Economic Partnership Agreement, or CEPA, will infuse our partnership in the twenty-first century with renewed trust and fresh energy. It is a blueprint for our shared future. It will impart new momentum to trade, inspire greater confidence in investment, and open new avenues of opportunity across every sector.
CEPA will create numerous new opportunities for growth, innovation, and employment for our youth. For this agreement to move beyond paper and translate into real performance, the role of each one of you is crucial. Because it is only when policy and enterprise move forward together that a partnership creates new history.
Friends,
India’s progress has always been a story of shared progress. When India grows, it makes its friends partners in that growth. That is exactly what we are doing today.
Today, India is rapidly advancing toward becoming the world’s third-largest economy. This presents opportunities for the entire world, but for Oman, the advantage is even greater.
Because we are not only trusted friends, but also maritime neighbours, our people know each other well, there is intergenerational trust within our business communities, and we understand each other’s markets deeply. In such a context, India’s growth journey offers abundant opportunities for Oman.
Friends,
In today’s business world, India’s economic resilience is widely discussed. People often ask how, amid such global uncertainty and challenges facing the world economy, India is able to achieve growth of over eight percent. Let me share with you the key reason behind this.
In fact, over the past eleven years, India has not merely changed its policies; it has transformed its economic DNA.
Let me share a few examples. The Goods and Services Tax (GST) has transformed India into an integrated and unified market. The Insolvency and Bankruptcy Code has brought greater financial discipline, enhanced transparency, and strengthened investor confidence. Similarly, we have undertaken corporate tax reforms, which have made India among the world’s most competitive investment destinations.
Friends,
You may also be aware of the labour reforms that have been undertaken. We have consolidated dozens of labour laws into just four codes. These are one of the most significant labour reforms in India’s history.
Friends,
When there is policy clarity, manufacturing gains renewed confidence. On one hand, we are implementing policy and process reforms, and on the other, we are providing Production-Linked Incentives to promote manufacturing in India. It is through such efforts that the ‘Make in India’ initiative has generated significant global enthusiasm today.
Friends,
India’s Digital Public Infrastructure has further strengthened these reforms. Governance has become paperless, the economy more cashless, and the system significantly more efficient, transparent, and predictable.
Digital India is not just a project; it is the world’s largest ‘inclusion revolution.’ It has enhanced the ease of living and taken the ease of doing business to new levels. The modern physical infrastructure being developed in India further complements this. With improving connectivity, the cost of logistics in India is steadily decreasing.
Friends,
The world recognizes India as an attractive destination for investment. At the same time, India is a reliable, future-ready partner, a fact that Oman understands very well and deeply appreciates.
Our Joint Investment Fund has, for many years, been promoting investment between our two countries. Whether it is in energy, oil and gas, fertilizers, health, petrochemicals, or green energy, new opportunities are emerging across every sector.
But friends, India and Oman are not content with just this. We do not remain in our comfort zone. We must take the India–Oman partnership to the next level. For this, the business communities of both countries must set ambitious goals for themselves.
I’ll make your job a little easier by outlining a few challenges. Can we work together to achieve something meaningful in green energy? Can we launch five major green projects in the next five years? Let us set new benchmarks in green hydrogen, green ammonia, solar parks, energy storage, and smart grids.
Friends,
Energy security is important, and food security is equally vital. In the coming years, this will become a major global challenge. Can we work together to establish an India–Oman Agri Innovation Hub? This initiative would strengthen Oman’s food security while helping India’s agri-tech solutions reach global markets
Friends,
Agriculture is only one area. In the same way, innovation should be encouraged across all sectors. So, can we create an "Oman–India Innovation Bridge”? Our goal should be to connect 200 startups from India and Oman over the next two years.
We must build joint incubators, fintech sandboxes, AI & cybersecurity labs, and promote cross-border venture funding.
Friends,
These are not mere ideas, they are invitations:
Invitation—to invest.
Invitation—to innovate.
Invitation—to build the future, together.
Let us take this long-standing friendship forward with the power of new technology, new energy, and new dreams.
Shukran Jazeelan!
Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.