তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় আইএণ্ডবি সচিবে এডট্ৰাষ্ট শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ত মূল ভাষণ প্ৰদান কৰে; দায়িত্বশীল আৰু বিশ্বাসযোগ্য বিজ্ঞাপন পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ বাবে আহ্বান জনায়
আইএণ্ডবি সচিবে প্ৰামাণ্যতা বজাই ৰাখি দৰ্শকৰ আস্থা সুৰক্ষিত কৰক আৰু বিভ্ৰান্তিকৰ প্ৰচাৰ এৰাই চলিব লাগে বুলি আহ্বান জনায়
বিজ্ঞাপনৰ ক্ষেত্ৰত সজাগতা আৰু অনুসৰণৰ প্ৰসাৰৰ বাবে এডট্ৰাষ্ট শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ত এড ল কম্পেণ্ডিয়াম মুকলি কৰা হৈছে
18 MAR 2026 4:22PM by PIB Guwahati
মুম্বাই, ১৮ মাৰ্চ ২০২৬
আজি মুম্বাইত অনুষ্ঠিত হোৱা এডট্ৰাষ্ট শীৰ্ষ সন্মিলন ২০২৬ত মূল ভাষণ প্ৰদান কৰি তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱে উল্লেখ কৰে যে, “বিজ্ঞাপনে কেৱল প্ৰসাৰৰ মাধ্যম হিচাপে সীমাবদ্ধ নাথাকি, ই বিশ্বাস গঢ়ি তোলাৰ এক শক্তিশালী উপায় হ’ব লাগিব।” কেন্দ্ৰীয় আইএণ্ডবি সচিবে ভাৰতত এক দায়িত্বশীল, স্বচ্ছ আৰু বিশ্বাসযোগ্য বিজ্ঞাপন পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত বিশেষভাৱে আলোকপাত কৰে, বিশেষকৈ এই খণ্ডটোৰ পৰিসৰ, জটিলতা আৰু প্ৰভাৱ ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাই অহাৰ প্ৰেক্ষাপটত। শ্ৰী জাজুৱে জোৰ দি কয় যে এই খণ্ডটো উন্নয়ন অব্যাহত থাকিব লাগিব যদিও বিশেষকৈ ডিজিটেল ক্ষেত্ৰত দৃঢ় জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰা অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে আইএণ্ডবি মন্ত্ৰালয়ৰ দৃষ্টিভংগী বিশ্বাস গঢ়ি তোলা, বৃদ্ধিক সমৰ্থন কৰা আৰু দায়িত্ব নিশ্চিত কৰাৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত।
ভাৰতীয় বিজ্ঞাপন মানদণ্ড পৰিষদে (এএছচিআই) আয়োজন কৰা এডট্ৰাষ্ট ছামিট ২০২৬ৰ প্ৰথম সংস্কৰণত বিজ্ঞাপন, সংবাদ মাধ্যম, প্ৰযুক্তি আৰু চৰকাৰী খণ্ডৰ প্ৰতিনিধিসকলক একত্ৰিত কৰি দায়িত্বশীল বিজ্ঞাপনৰ সৈতে জড়িত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহৰ ওপৰত গভীৰ আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰা হয়। এই আলোচনাত উদীয়মান ধাৰা, প্ৰাসংগিক আইনী কাঠামো আৰু বিজ্ঞাপন পদ্ধতিত নতুন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰভাৱৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিল।
শীৰ্ষ সন্মিলনত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী জাজুৱে উল্লেখ কৰে যে বিজ্ঞাপন কেৱল এক বাণিজ্যিক কাৰ্যকলাপ নহয়; ই বজাৰ গঢ়ি তোলে, ব্ৰেণ্ড প্ৰতিষ্ঠা কৰে, গ্ৰাহকক অৱগত কৰে, সাংস্কৃতিক সংকেত প্ৰেৰণ কৰে আৰু মানৱীয় আকাংক্ষাক প্ৰভাৱিত কৰে। ভাৰতৰ দৰে বৃহৎ আৰু দ্ৰুত ডিজিটেলাইজিং দেশত বিজ্ঞাপন উদ্ভাৱন, অৰ্থনৈতিক গতিশীলতা, বিষয়বস্তু সৃষ্টিৰ প্ৰসাৰ আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ চালিকাশক্তি হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাই এতিয়া ব্ৰেণ্ড, ষ্টাৰ্টআপ, স্থানীয় ব্যৱসায় আৰু বিষয়বস্তু সৃষ্টিকৰ্তাসকলক বৃহৎ পৰিসৰত দৰ্শকৰ ওচৰলৈ সহজে উপনীত হ’বলৈ সক্ষম কৰিছে, যাৰ ফলত প্ৰৱেশৰ বাধাসমূহ হ্ৰাস পাইছে আৰু অংশগ্ৰহণৰ পৰিসৰ বিস্তাৰিত হৈছে।
একেসময়তে শ্ৰী জাজুৱে ডিজিটেল বিজ্ঞাপনৰ সৈতে জড়িত সম্ভাব্য বিপদসমূহৰ বিষয়েও সতৰ্কবাণী উচ্চাৰণ কৰে, য’ত বিত্তীয় কেলেংকাৰী, বিভ্ৰান্তিকৰ বিনিয়োগ প্ৰচাৰ আৰু প্ৰৱঞ্চনামূলক চাকৰিৰ প্ৰস্তাৱ আদি অন্তৰ্ভুক্ত, যিবোৰে প্ৰায়ে সমাজৰ দুৰ্বল শ্ৰেণীক লক্ষ্য কৰি লয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে বাণিজ্যিক ভাষণ মত প্ৰকাশৰ স্বাধীনতাৰ অংশ হ’লেও বিভ্ৰান্তিকৰ আৰু প্ৰতাৰণামূলক বিজ্ঞাপনসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা উচিত আৰু প্ৰয়োজনীয়।
সন্মিলনত অনুষ্ঠিত হোৱা আলোচনাসমূহৰ ভিতৰত বিজ্ঞাপনত কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ভূমিকা, ডিপফেক, ডাৰ্ক পেটাৰ্ণ আৰু প্ৰভাৱশালী-চালিত বিপণনৰ ক্ৰমবৰ্ধমান প্ৰৱণতা আদি গুৰুত্বপূৰ্ণ উদীয়মান বিষয়সমূহ অন্তৰ্ভুক্ত আছিল। শ্ৰী জাজুৱে বিজ্ঞাপনদাতাসকলক প্ৰসাৰতাৰ সমান্তৰালভাৱে বিশ্বাসযোগ্যতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ আহ্বান জনায় আৰু বিষয়বস্তু সৃষ্টিকৰ্তা তথা প্ৰভাৱশালীসকলক প্ৰামাণ্যতা বজাই ৰাখি আৰু বিভ্ৰান্তিকৰ প্ৰচাৰ পৰিহাৰ কৰি দৰ্শকৰ আস্থা সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে অনুৰোধ জনায়।
শ্ৰী জাজুৱে দায়বদ্ধ বিজ্ঞাপনৰ ক্ষেত্ৰত পাঁচটা মূল নীতিৰ স্পষ্ট ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে, যিবোৰ হৈছে— i) সকলো যোগাযোগত সত্যতা অনা-আলোচনাযোগ্য হিচাপে বিবেচিত হ’ব লাগিব, ii) বিজ্ঞাপন, পৃষ্ঠপোষকতা আৰু প্ৰচাৰ সম্পৰ্ক চিনাক্তকৰণত পূৰ্ণ স্বচ্ছতা বজাই ৰাখিব লাগিব, iii) সকলো বিষয়বস্তুৰ ডিজাইন আৰু প্ৰদানত দায়িত্বশীলতা পথপ্ৰদৰ্শক হিচাপে থাকিব লাগিব, iv) বিশেষকৈ শিশুসকলকে ধৰি দুৰ্বল গোটসমূহৰ সুৰক্ষা অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত নিশ্চিত কৰিব লাগিব, আৰু v) জবাবদিহিতাৰ সৈতে উদ্ভাৱন আগবঢ়াই নিব লাগিব, যাতে প্ৰযুক্তিগত আৰু সৃষ্টিশীল অগ্ৰগতিয়ে বিশ্বাস ক্ষুণ্ণ নকৰি তাৰ বিপৰীতে শক্তিশালী কৰে।
শীৰ্ষ সন্মিলনৰ কালছোৱাত শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৰ উপৰিও এএছচিআইৰ মহাসচিব আৰু মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া মনিষা কাপুৰ, মেডিচনৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী ছেম বলছাৰা, এএছচিআইৰ অধ্যক্ষ আৰু পিডিলাইট ইণ্ডাষ্ট্ৰীজৰ এমডি সুধাংশু ভাটছ, এএছচিআইৰ ব’ৰ্ড সদস্য শ্ৰী প্ৰবীণ ত্ৰিপাঠী আৰু খিতান এণ্ড কোৰ অংশীদাৰ শ্ৰী ঈশান জোহৰি আৰু শ্ৰীমতী তনু বেনাৰ্জীয়ে যৌথভাৱে “বিজ্ঞাপন আইন সংক্ষিপ্তকৰণ” মুকলি কৰে। এই গ্ৰন্থখন সমগ্ৰ উদ্যোগটোত অধিক সজাগতা, সুস্পষ্ট বুজাবুজি আৰু নিয়ম অনুসৰণৰ সংস্কৃতি বিকাশৰ লক্ষ্যৰে প্ৰস্তুত কৰা এক ব্যৱহাৰিক দিশ-নির্দেশিকা হিচাপে কাৰ্যকৰী হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় আইএণ্ডবি সচিবে এএছচিআইৰ নেতৃত্ব, বজাৰকৰ্তা, ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম আৰু আইনী ভ্ৰাতৃত্ববোধৰ সদস্যসকলকে ধৰি বিজ্ঞাপন উদ্যোগৰ বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সৈতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠকো অনুষ্ঠিত কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
Union I&B Secretary delivers keynote address at AdTrust Summit 2026, Calls for Responsible and Trusted Advertising Ecosystem
Safeguard audience trust by maintaining authenticity and avoid misleading promotions, urges I&B Secretary
Ad Law Compendium Launched at AdTrust Summit 2026 to Promote Awareness and Compliance in Advertising
18 MAR 2026 4:22PM by PIB Mumbai
Mumbai, 18 March 2026
“Advertising must build trust, not just reach,” said Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, while delivering the keynote address at the AdTrust Summit 2026 in Mumbai today. The Union I&B Secretary underlined the urgent need for a responsible, transparent, and credible advertising ecosystem in India, especially as the sector grows in scale, complexity and influence. Shri Jaju emphasized that while the sector should continue to grow, there must also be accountability, especially in the digital space. The I&B Ministry’s approach is focused on building trust, supporting growth and ensuring responsibility, he added.
The first edition of AdTrust Summit 2026, organized by the Advertising Standards Council of India (ASCI) brought together representatives from advertising, media, technology, and government sectors to deliberate on key issues related to responsible advertising. The discussions focused on emerging trends, legal frameworks, and the impact of new technologies on advertising practices.
Speaking at the summit, Shri Jaju noted that advertising is more than a commercial activity which shapes markets, builds brands, informs consumers, signals culture, and influences aspirations. In a large and fast-digitising country like India, advertising has become a crucial driver of innovation, economic activity, content creation, and inclusion. Digital platforms and artificial intelligence now enable brands, startups, local businesses, and creators to reach audiences at scale, lowering entry barriers and expanding participation.
At the same time, Shri Jaju also cautioned about the risks associated with digital advertising, including financial scams, misleading investment promotions, and fraudulent job offers, which often target vulnerable populations. He stressed that while commercial speech is part of freedom of expression, misleading and deceptive advertisements could be and should be regulated.
The key discussions in the summit included emerging issues such as the role of AI in advertising, deepfakes, dark patterns, and the rising trend of anti-influencer marketing. Shri Jaju urged advertisers to focus on credibility alongside reach, and creators and influencers to safeguard audience trust by maintaining authenticity and avoiding misleading promotions.
Shri Jaju further outlined the five key principles for responsible advertising, which are i) Truthfulness must remain non-negotiable in all communications, ii) Transparency is essential in identifying advertisements, sponsorships, and promotional relationships, iii) Responsibility should guide the design and delivery of all content, iv) Protection of vulnerable groups, particularly children, must be prioritised, v) Innovation with accountability should ensure that technological and creative advances strengthen trust rather than undermine it.
In course of the summit, Shri Sanjay Jaju, along with Ms. Manisha Kapoor, Secretary General & CEO, ASCI, Mr. Sam Balsara, Chairman, Madison, Mr. Sudhanshu Vats, Chairman, ASCI & MD, Pidilite Industries, Mr. Praveen Tripathi, Board Member, ASCI and Mr. Ishan Johri & Ms. Tanu Banerjee, Partners, Khaitan & Co, jointly launched the Ad Law Compendium. It will serve as a practical guide on advertising laws and regulations designed to promote greater awareness, understanding, and compliance across the industry.
The Union I&B Secretary also held a meeting with stakeholders from the advertising industry, including the leadership of ASCI, marketers, digital platforms, and members of the legal fraternity.
PIB Mumbai | Jaydevi Swami Pujari/Sriyanka Chetterjee/Robin Singh/Priti Malandkar