ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଡଟ୍ରଷ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ବିଜ୍ଞାପନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ
ପ୍ରାମାଣିକତା ବଜାୟ ରଖି ଦର୍ଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଏବଂ ଭ୍ରମାତ୍ମକ ପ୍ରଚାରକୁ ଏଡ଼ାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କଲେ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ
ବିଜ୍ଞାପନରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ଅନୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଡଟ୍ରଷ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ ରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଆଇନ ସଙ୍କଳନର ଶୁଭାରମ୍ଭ
18 MAR 2026 4:22PM by PIB Bhubaneswar
ମୁମ୍ବାଇ, ୧୮ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ : “ବିଜ୍ଞାପନ କେବଳ ପହଞ୍ଚ ନୁହେଁ, ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ,” ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ଆଜି ମୁମ୍ବାଇରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆଡଟ୍ରଷ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ରେ ଏହା କହିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଭାରତରେ ଏକ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ବିଜ୍ଞାପନ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଜାଜୁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ଉଚିତ, କିନ୍ତୁ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ, ବିଶେଷ କରି ଡିଜିଟାଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ। ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ନିର୍ମାଣ, ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ଆଡଭର୍ଟାଇଜିଂ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡସ୍ କାଉନସିଲ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (ଏଏସସିଆଇ) ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଆଡଟ୍ରଷ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୬ର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣରେ ବିଜ୍ଞାପନ, ଗଣମାଧ୍ୟମ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସରକାରୀ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାପନ ସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରାଯାଇଥିଲା। ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ ଉଦୀୟମାନ ଧାରା, ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚା ଏବଂ ବିଜ୍ଞାପନ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଥିଲା।
ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାଷଣ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଜାଜୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଜ୍ଞାପନ କେବଳ ଏକ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ନୁହେଁ ଯାହା ବଜାରକୁ ଆକାର ଦିଏ, ବ୍ରାଣ୍ଡ ନିର୍ମାଣ କରେ, ଗ୍ରାହକଙ୍କୁ ସୂଚନା ଦିଏ, ସଂସ୍କୃତିକୁ ସଙ୍କେତ ଦିଏ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରେ। ଭାରତ ଭଳି ଏକ ବୃହତ ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଡିଜିଟାଇଜିଂ ଦେଶରେ, ବିଜ୍ଞାପନ ନବସୃଜନ, ଆର୍ଥିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବିଷୟବସ୍ତୁ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବାହକ ପାଲଟିଛି। ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଏବେ ବ୍ରାଣ୍ଡ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍, ସ୍ଥାନୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ କ୍ରିଏଟରଙ୍କୁ ଦର୍ଶକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ, ପ୍ରବେଶ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହ୍ରାସ କରିଥାଏ ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ବିସ୍ତାର କରିଥାଏ।
ଏହା ସହିତ, ଶ୍ରୀ ଜାଜୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ବିଜ୍ଞାପନ ସହିତ ଜଡିତ ବିପଦଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆର୍ଥିକ ଠକେଇ, ଭ୍ରମାତ୍ମକ ନିବେଶ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ ପ୍ରତାରଣାମୂଳକ ଚାକିରି ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ ଦୁର୍ବଳ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରିଥାଏ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଭାଷଣ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଭ୍ରମାତ୍ମକ ଏବଂ ପ୍ରତାରଣାମୂଳକ ବିଜ୍ଞାପନଗୁଡ଼ିକ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରମୁଖ ଆଲୋଚନାରେ ବିଜ୍ଞାପନରେ ଏଆଇ ର ଭୂମିକା, ଡିପ୍ ଫେକ୍, ଡାର୍କ ପ୍ୟାଟର୍ନ ଏବଂ ପ୍ରଭାବ ବିରୋଧୀ ମାର୍କେଟିଂର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ଧାରା ଭଳି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଜାଜୁ ବିଜ୍ଞାପନଦାତାମାନଙ୍କୁ ପହଞ୍ଚିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ଏବଂ କ୍ରିଏଟର ତଥା ଇନଫ୍ଲୁଏନ୍‌ସରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାମାଣିକତା ବଜାୟ ରଖି ଏବଂ ଭ୍ରାମକ ପ୍ରଚାରକୁ ଏଡାଇ ଦର୍ଶକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଜାଜୁ ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଜ୍ଞାପନ ପାଇଁ ପାଞ୍ଚଟି ପ୍ରମୁଖ ନୀତି ଉପରେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯାହା ହେଉଛି i) ସମସ୍ତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ସତ୍ୟତା ରହିବା ଉଚିତ, ii) ବିଜ୍ଞାପନ, ପ୍ରାୟୋଜକତା ଏବଂ ପ୍ରଚାରମୂଳକ ସମ୍ପର୍କ ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଜରୁରୀ, iii) ସମସ୍ତ ବିଷୟବସ୍ତୁର ଡିଜାଇନ୍ ଏବଂ ବିତରଣକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ, iv) ଦୁର୍ବଳ ଗୋଷ୍ଠୀ, ବିଶେଷକରି ପିଲାମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯିବା ଉଚିତ, v) ଦାୟିତ୍ୱ ସହିତ ନବସୃଜନ ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଉଚିତ ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଉନ୍ନତି ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଏହାକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ।
ସମ୍ମିଳନୀ ସମୟରେ, ଶ୍ରୀ ସଂଜୟ ଜାଜୁ, ଏଏସସିଆଇ ର ସେକ୍ରେଟାରି ଜେନେରାଲ୍‌ ଏବଂ ସିଇଓ ଶ୍ରୀମତୀ ମନୀଷା କପୁର, ମ୍ୟାଡିସନର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସାମ ବଲସାରା, ଏଏସସିଆଇ ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଏମଡି ଶ୍ରୀ ସୁଧାଂଶୁ ବତ୍ସ, ପିଡିଲାଇଟ୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଜର ବୋର୍ଡ ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ପ୍ରବୀଣ ତ୍ରିପାଠୀ ଏବଂ ଖୈତାନ ଆଣ୍ଡ କୋର ପାର୍ଟନର୍ସ ଶ୍ରୀ ଇଶାନ ଜୋହରୀ ଏବଂ ଶ୍ରୀମତୀ ତନୁ ବାନାର୍ଜୀଙ୍କ ସହିତ ମିଳିତ ଭାବରେ ବିଜ୍ଞାପନ ଆଇନ ସଙ୍କଳନ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହା ସମଗ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ଅଧିକ ସଚେତନତା, ବୁଝାମଣା ଏବଂ ଅନୁପାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ବିଜ୍ଞାପନ ଆଇନ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀ ଉପରେ ଏକ ବ୍ୟବହାରିକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ସଚିବ ଏଏସସିଆଇ ନେତୃତ୍ୱ, ମାର୍କେଟର, ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସମେତ ବିଜ୍ଞାପନ ଶିଳ୍ପର ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ମଧ୍ୟ ଏକ ବୈଠକ କରିଥିଲେ।

Ministry of Information & Broadcasting
Union I&B Secretary delivers keynote address at AdTrust Summit 2026, Calls for Responsible and Trusted Advertising Ecosystem
Safeguard audience trust by maintaining authenticity and avoid misleading promotions, urges I&B Secretary
Ad Law Compendium Launched at AdTrust Summit 2026 to Promote Awareness and Compliance in Advertising
18 MAR 2026 4:22PM by PIB Mumbai
Mumbai, 18 March 2026
“Advertising must build trust, not just reach,” said Shri Sanjay Jaju, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, while delivering the keynote address at the AdTrust Summit 2026 in Mumbai today. The Union I&B Secretary underlined the urgent need for a responsible, transparent, and credible advertising ecosystem in India, especially as the sector grows in scale, complexity and influence. Shri Jaju emphasized that while the sector should continue to grow, there must also be accountability, especially in the digital space. The I&B Ministry’s approach is focused on building trust, supporting growth and ensuring responsibility, he added.
The first edition of AdTrust Summit 2026, organized by the Advertising Standards Council of India (ASCI) brought together representatives from advertising, media, technology, and government sectors to deliberate on key issues related to responsible advertising. The discussions focused on emerging trends, legal frameworks, and the impact of new technologies on advertising practices.
Speaking at the summit, Shri Jaju noted that advertising is more than a commercial activity which shapes markets, builds brands, informs consumers, signals culture, and influences aspirations. In a large and fast-digitising country like India, advertising has become a crucial driver of innovation, economic activity, content creation, and inclusion. Digital platforms and artificial intelligence now enable brands, startups, local businesses, and creators to reach audiences at scale, lowering entry barriers and expanding participation.
At the same time, Shri Jaju also cautioned about the risks associated with digital advertising, including financial scams, misleading investment promotions, and fraudulent job offers, which often target vulnerable populations. He stressed that while commercial speech is part of freedom of expression, misleading and deceptive advertisements could be and should be regulated.
The key discussions in the summit included emerging issues such as the role of AI in advertising, deepfakes, dark patterns, and the rising trend of anti-influencer marketing. Shri Jaju urged advertisers to focus on credibility alongside reach, and creators and influencers to safeguard audience trust by maintaining authenticity and avoiding misleading promotions.
Shri Jaju further outlined the five key principles for responsible advertising, which are i) Truthfulness must remain non-negotiable in all communications, ii) Transparency is essential in identifying advertisements, sponsorships, and promotional relationships, iii) Responsibility should guide the design and delivery of all content, iv) Protection of vulnerable groups, particularly children, must be prioritised, v) Innovation with accountability should ensure that technological and creative advances strengthen trust rather than undermine it.
In course of the summit, Shri Sanjay Jaju, along with Ms. Manisha Kapoor, Secretary General & CEO, ASCI, Mr. Sam Balsara, Chairman, Madison, Mr. Sudhanshu Vats, Chairman, ASCI & MD, Pidilite Industries, Mr. Praveen Tripathi, Board Member, ASCI and Mr. Ishan Johri & Ms. Tanu Banerjee, Partners, Khaitan & Co, jointly launched the Ad Law Compendium. It will serve as a practical guide on advertising laws and regulations designed to promote greater awareness, understanding, and compliance across the industry.
The Union I&B Secretary also held a meeting with stakeholders from the advertising industry, including the leadership of ASCI, marketers, digital platforms, and members of the legal fraternity.
PIB Mumbai | Jaydevi Swami Pujari/Sriyanka Chetterjee/Robin Singh/Priti Malandkar