প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
18 MAR 2026 12:32PM by PIB Imphal
মসিগী অখন্নবা তাঞ্জা অসিদা অদোম্না ঐঙোন্দা ঐগী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবগী খুদোংচাবা পীবীবগীদমক্তা ঐহাক্না অদোমগী মফমদা থাগৎচরি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
মসিগী হাউস অসিদা, হীরম কয়াদা খন্ন-নৈনবগী থৌওং পাংথোকই, অমসুং মীপুম খুদিংমক্না য়াম্না মরু ওইবা মওংদা থৌদাং কয়া লৌরি। অৱা-নুংঙাই কয়াদা শরুক য়ামিন্নরকখি। অদুবু অসিগুম্বা তাঞ্জা অমা লাকপা মতমদা, ঐখোয়না পার্তিগী কাঙলোনশিংগী ৱাংমদা অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্কী মরক্তা অপুনবা ৱাখল্লোন অমা থোরকই মদুদি ঐখোয়গী মরুপশিংনা হৌজিক অতোপ্পা অখন্নবা মরুওইবা থৌদাং অমগীদমক মাংলোমদা চংশিল্লি। ঙসি নুংঙাইবা ফোংদোক্লিবা ঐহাক্কী মরুপশিং, কনাগুম্বা খরদি হল্লক্নবা ৱাখল্লোনগা লোইননা চৎলি, অদুগা কনাগুম্বা খরদি মফম অসিদা ফংলকপা এক্সপরিয়েন্স অদু খুন্নাইদা পুরক্নবা অমসুং মফম অদুদা অখন্নবা কন্ত্রিব্যুসন অমা পীনবা চৎলি। অমুক হন্না হল্লক্লরোইদবা থাদোক্তুনা চৎলিবা মীওইশিংদা ঐনা হায়জনীংবদি, রাজনিতীদা অরোইবা হায়বা লৈতে। অদোমগী তুংলমচৎনা অদোমগীদমক ঙাইরি, অমসুং অদোমগী এক্সপরিয়েন্স অমসুং কন্ত্রিব্যুসন অসি মতম পুম্নমক্তা নেস্নেল লাইফকী শরুক অমা ওইদুনা লৈগনি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
বিদায় পীরক্লিবা মেম্বরশিংগী মরক্তগী খরদি হাউস অসি মীফম পাংথোক্ত্রিঙৈদা থাদোক্কনি, অদুগা খরদি হৌজিক চত্থরিবা মীফম মনুংদা থাদোক্কনি। অদুবু ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং অসিনা অফবা কন্ত্রিব্যুসনশিং পীরি। ঐহাক্না অখন্ননা ইকাই খুম্নরবা দেবগৌদা জী, ইকাই খুম্নরবা খার্গে জী, ইকাই খুম্নরবা শরদ পৱারজী- অসিগুম্বা অৱাংবা থাক্কী লুচিংবশিং মখোয়গী পুন্সিগী শরুক তঙখাই হেন্না পার্লিয়ামেন্তরীগী থবকশিংদা কত্থোকখি। অসিগুম্লবা অশাংবা এক্সপরিয়েন্সকী মতুং ইন্না, অনৌবা মেম্বর পুম্নমক্না মখোয়-মখোয়দগী তম্বা তাই- হাউস অসিদা মখোয়গী অচেৎপা ৱাখল্লোন, য়ারিবমখৈ শরুক য়ামিন্নবগী মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ, অমসুং খুন্নাইনা মখোয়দা থাজবা পীরিবা থৌদাংশিংদা মখোয়গী মপুং ফানা পুক্নিং চিংশিনবা। মসি ঐখোয়না মকোক থোংবা লুচিংবশিং অসিদগী তম্বা য়াবা অমনি। ঐহাক্না মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসনশিংবু য়াম্না থাগৎচরি, মরমদি অসিগুম্বা মতম শাংনা থবক তৌরকপা অসি অচম্বা ৱাফম নত্তে, মসি য়াম্না মরু ওই। মতৌ অসুম্না, ঐখোয়গী দিপুতি চেয়রমেন, হরিভন্সজীসু বিদায় পীরি। হরিভন্সজীনা মতম শাংনা হাউস অসিদা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংখি। ৱা ঙাংবদা মীনুংশি লৈবা, মহাক্না হাউস অসি লুচিংবদা মীপুম খুদিংমক্কী থাজবা ফংনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। ঐহাক্না উবা ফংখি মদুদি অৱাবা মতমদা, হীরম কয়া অমা মেনেজ তৌনবা দিপুতি চেয়রমেনদা হায়নৈ, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা মহাক্না চাউরবা এক্সপরিয়েন্স অমসুং মীপুম খুদিংমক্কা য়াম্না নক্নবা মরী অমা লৈনৈ। মহাক্কী থৌদাং অসি মশক থোকপা অমনি। ঐহাক্না মসিসু উখি মদুদি হাউস অসি মীফম পাঙথোক্ত্রবা মতমদা, মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা চৎতুনা নহাশিংগা উনরম্মি, মখোয়বু নেস্নেলগী ফিভমগী মরমদা খঙহল্লম্মি, অমসুং মখোয়দা লৈবাক্কী মায়কৈদা থৌদাং লৌবগী ৱাখল্লোন অমা পোকহল্লম্মি। মহাক্না কলমগী মাস্তর অমা ওইবতা নত্তনা ভারতকী মফম খুদিংদা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌদুনা লাকখিবা থবক্না মশক তাকপা মীওই অমসুনি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
হাউস অসিনা হ্যুমর অমসুং সেতায়রবু য়াম্না তোইনা উবা ফংবা মতম অমা লৈরম্মি। হৌজিক্কী মতমদা, মসি তপ্না-তপ্না হন্থরকপা য়াই, মরমদি ২৪x৭ মেদিয়াগী মতম অসিদা মীপুম খুদিংমক্না চেকশিন্না লৈ। অদুবু ঐখোয়গী অথাৱালে জীদি মতম পুম্নমক্তা এভরগ্রীননি। অথাৱালেজীনা থাদোক্লবসু, মহাক্না মখতানা হ্যুমর অমসুং সাতায়রগী মগুন কয়া অমা মরাং কাইনা পীখিগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
চহি অনি খুদিংগী, ঐখোয়গী মরক্তগী অচৌবা কাঙলুপ অমা থাদোকখি। অদুবু হায়রিবা সিস্তেম অসিনা লাক্লিবা অনৌবা কাংলুপ অসিনা চহি মরি নৎত্রগা মসিদগী হেন্না মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংগী এক্সপরিয়েন্স অদুদগী তঙাইফদনা কান্নবা ফংগনি। অসুম্না, হাউস অসিগী লিগেসি অসি প্রোসেস অমা ওইনা মখা চত্থরি, অমসুং মসি অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি হায়রিবা মতম অসিদা থাদোক্ত্রিবা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অদু অনৌবা ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিংগা শরুক য়ামিন্নগনি। মখোয়না মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসনশিং অদুগা লোইননা হাউস অসি হেন্না মঙাল লৈহল্লগনি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
ঐখোয়না খঙই মদুদি পুন্সিদা, নৎত্রগা মীয়ামগী পুন্সিদা, করিগুম্বা মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌবা তারবদি, ইমুং মনুংনা পুন্না লৈমিন্নদুনা ৱারেপ লৌই। অদুম ওইনমক, মখোয়না অদুমক হায়নরি, “ঐখোয়না অতোপ্পা মীওই অমবু হংসি, অনিশুবা ৱাখল্লোন অমা লৌসি, অহল ওইরবা মীওই অমগা তান্নসি।” করিগুম্বা মীওই অমনা নাবা তারবদি, মীয়াম্না হায়নৈ, “ঐখোয়না অতোপ্পা দোক্তর অমগী ৱাখল্লোন লৌরসি।” সেকেন্দ ওপিনিয়নশিং অসি য়াম্না মরু ওই। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী সিস্তেম অসিদা, অনিশুবা ৱাখল্লোন অসিগী শক্তি অসি য়াম্না মরু ওই। হাউস অমদা লৌখিবা ৱারেপ অমনা অতোপ্পা হাউস অমদা অনিশুবা ৱাখল্লোনগীদমক চৎলি। করিগুম্বা মফমসিদা থোক্লবদি, মফমদুদা চৎকনি; করিগুম্বা মফমদুদা থোক্লবদি, মফম অসিদা লাক্কনি। মসিগী অনিশুবা ৱাখল্লোন অসিনা খন্ন-নৈনবা অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওং পুম্নমক্তা অনৌবা মগুন অমা পীদুনা মসিবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অসুম্না, হাউস অনিমক্কী ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোনা নত্রগা মিৎবেং অমগীদমক তরাম্না ওকই। অনিশুবা ৱাখল্লোন অসি ঐখোয়গী দেমোক্রেসীগী মরুওইবা কন্ত্রিব্যুসন অমনি। ঙসি বিদায় পীরক্লিবা মেম্বরশিং অসিনা মসিগী লেগেসি অসিদা মখোয়গী থৌদাং লৌখি, অমসুং মসিগীদমক্তা ঐহাক্না মখোয়গী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
চৎথরক্লিবা ইকাই খুম্নরবা মীহুৎশিংনা অনৌবা পার্লিয়ামেন্ত বিলদিং অদুগা লোইননা অরিবা বিলদিং অদুদা মীফম পাংথোক্নবগী তোপ তোপ্পা খুদোংচাবা অমা ফংখি। মখোয়না বিলদিং অনিমক্তা নেস্নেল ৱেলফেয়রদা মতেং পাংখি। মখোয়না থবক তৌরিঙৈ মনুংদা, মখোয়না অনৌবা য়ুম শাবগী থৌরম অদু উখি অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওং অদুদা শরুক য়াখি। মসি মখোয়গী পুন্সিদা অখন্নবা নিংশিংবা অমা ওইনা লৈহৌরগনি।
ইকাইখুম্নরবা সভাপতি জী,
ঐহাক্না থাজৈ মদুদি হাউস অসিনা মশামক অসি অচৌবা ওপন য়ুনিভর্সিতী অমনি। মফম অসিদা, মেম্বরশিংনা নেস্নেল লাইফকী মখল কয়াগী মওং-মতৌগা মরী লৈনহল্লি। মওং অমদা, মসি এজুকেসন অমসুং ইনিসিয়েসন অনিমকনি। চহি তরুক অসিদি ৱারেপ লৌবদা শরুক য়াদুনা লৈবাক্কী পুন্সি শেমগৎপদা মরুওইবা ওইবতা নত্তনা ইশাগী পুন্সি শেমগৎপদা মমল য়াম্লবা খুদোংচাবা অমনি। ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং লাকপা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী ৱাখল্লোন অমসুং তৌবা ঙম্বশিং পুরকই। মখোয়না থাদোকখিবা মতমদা, হাবরিবশিং মখোয়না থেংনরকপা এক্সপরিবেন্স য়াম্না মগুন লৈহল্লবা অমসুং শরুক য়াম্না হেনগৎহল্লি। চৎখ্রবা মতুংদা, ফোর্মেল স্ত্রকচরশিংগী মনুংদা নৎত্রগা মসিগী মপান্দা ওইরবসু, নেস্নেল লাইফতা মখোয়গী কন্ত্রিব্যুসন মখা চত্থরি। মখোয়গী মমল য়াম্লবা থৌদাং অসি মতম পুম্নমক্তা লৈহৌরগনি, অমসুং মখোয়গী এক্সপরিয়েন্স অসি লৈবাক শেমগৎপদা মতম পুম্নমক্তা কান্নগনি। ইকাই খুম্নরবা মীহুৎ পুম্নমক্তা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। অমুক্কা হন্না, ঐহাক্না ইকাই খুম্নরবা মেম্বর পুম্নমক্কী থৌদাংশিংগীদমক নুংঙাইবা ফোংদোকচরি অমসুং থাগৎচরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha
18 MAR 2026 12:32PM by PIB Delhi
On this special occasion, I am deeply grateful for the opportunity you have given me to express my feelings.
Honourable Chairman,
Within this House, discussions take place on numerous subjects, and everyone contributes in very important ways. There are sweet and sour experiences as well. But when such an occasion arises, naturally we rise above party lines and a common sentiment emerges within all of us-that our colleagues are now moving forward for some other special responsibility. Those colleagues who are bidding farewell today, some are leaving with the intention of returning, while others are departing to carry the experience gained here into society and make a special contribution there. To those who are leaving without returning, I would like to say that in politics there is never a full stop. The future awaits you, and your experience and contribution will always remain a part of national life.
Honourable Chairman,
Among the members who are bidding farewell, some will leave when the House is not in session, while others are already departing during the ongoing session. But all of these honourable members have made excellent contributions. I must especially mention Honourable Deve Gowda ji, Honourable Kharge ji, Honourable Sharad Pawar ji-such senior leaders whose lives have been more than half devoted to parliamentary work. After such long experience, all new members should learn from them-their dedicated spirit in the House, their commitment to contribute as much as possible, and their complete devotion to the responsibilities entrusted to them by society. This is something we all must learn from these senior leaders. I greatly appreciate their contributions, because such a long tenure is no small matter-it is very significant. Similarly, our Deputy Chairman, Harivansh ji, is also bidding farewell. Harivansh ji had the opportunity to serve this House for a long time. Gentle in speech, he constantly strove to earn everyone’s trust in conducting the House. I have observed that in times of crisis, it is often the Deputy Chairman who is asked to manage things, and thus he gained vast experience and deep familiarity with everyone. His contribution is noteworthy. I have also seen that when the House was not in session, he would travel across the country, meeting youth, making them aware of national circumstances, and instilling in them a sense of responsibility towards the nation. He is not only a master of the pen but also a man of action, having worked tirelessly across every corner of India.
Honourable Chairman,
There was a time when the House often witnessed humour and satire. These days, perhaps it is gradually declining, because in the age of 24x7 media everyone remains conscious. But our Athawale ji is evergreen. Though Athawale ji is leaving, I am confident that no one will feel deprived, for he will continue to serve abundant humour and satire.
Honourable Chairman,
Every two years, a large group departs from our midst. But this system ensures that the new group arriving immediately benefits from the experience of those who have been here for four years or more. Thus, the legacy of this House continues as a process, and this is a great advantage. I am certain that those who are not leaving this time will also share their experience with the new honourable members, enriching the House further with their contributions.
Honourable Chairman,
We know that in life, or in public life, whenever an important decision has to be made, families sit together and decide. Yet they still say, “Let’s ask someone else, let’s take a second opinion, let’s consult a senior.” If someone is ill, people say, “Let’s get another doctor’s opinion.” Second opinions carry great importance. I believe that in our parliamentary system, this strength of second opinion has been very significant. A decision taken in one House goes to the other House for a second opinion. If it happens here, it goes there; if it happens there, it comes here. This second opinion gives a new dimension to the entire debate and decision-making process, enriching it. Thus, honourable members in both Houses remain open to new perspectives. This second opinion is a major contribution of our democracy. The members who are bidding farewell have played their part in this legacy, and I sincerely thank them for it.
Honourable Chairman,
The honourable members who are leaving had the unique opportunity to sit in the old Parliament building as well as in the new one. They contributed to national welfare in both buildings. During their tenure, they witnessed the construction of the new House and participated in its decision-making process. This will remain a special memory in their lives.
Honourable Chairman,
I believe that this House is in itself a great open university. Here, members gain familiarity with many intricacies of national life. In a way, it is both education and initiation. The six years spent here are not only important for shaping national life through participation in decision-making, but also an invaluable opportunity for shaping one’s own life. When honourable members arrive, they bring their own understanding and capacity. When they leave, these have multiplied many times over, enriched by vast experience. After leaving, their contribution to national life continues, whether within formal structures or outside them. Their invaluable contribution will always remain, and their experience will forever be useful in nation-building. These are my best wishes to all honourable members. Once again, I celebrate and commend the contributions of all honourable members.
Thank you very much.