প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যসভাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূলপাঠ
18 MAR 2026 12:32PM by PIB Guwahati
এই বিশেষ অনুষ্ঠানত মোক মোৰ অনুভূতি প্ৰকাশৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে মই আপোনাৰ ওচৰত অতি কৃতজ্ঞ।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
সদনৰ ভিতৰত বিভিন্ন বিষয়ত আলোচনা হয়। সকলোৰে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান আছে আৰু কিছুমান তিক্ত অভিজ্ঞতাও আছে। কিন্তু আজি যেতিয়া এনে এক পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হয়, তেতিয়া স্বাভাৱিকভাৱেই আমাৰ সকলোৰে মনত এটা সাধাৰণ ভাৱৰ উদ্ৰেক হয়, যি দলীয় সীমা অতিক্ৰম কৰে। আমাৰ সহকৰ্মীসকলে এতিয়া অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ কামলৈ আগবাঢ়িছে। কিছুমানে উভতি অহাৰ অভিপ্ৰায়ৰে এনে কৰি আছে আৰু কিছুমানে প্ৰস্থান কৰাৰ পাছত সমাজলৈ কিছু বিশেষ অৱদান আগবঢ়াবলৈ তেওঁলোকৰ সৈতে তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা লৈ আছে। যিসকল আঁতৰি গৈছে আৰু উভতি নাহে, তেওঁলোকক মই এইটো ক’ব বিচাৰো যে ৰাজনীতিত কোনো সম্পূৰ্ণ অৱসান নাই। ভৱিষ্যতেও আপোনাক অপেক্ষা কৰি আছে আৰু আপোনাৰ অভিজ্ঞতা তথা অৱদান দেশৰ জীৱনত চিৰকালৰ বাবে থাকিব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
এই সদনত বিদায় জনোৱা আমাৰ সকলো সন্মানীয় সদস্য-কিছুমানে সদনৰ অধিৱেশন নথকাৰ সময়ত হয়তো বিদায় লৈছে আৰু কিছুমানে ইতিমধ্যে সদনৰ সময়ত বিদায় লৈছে। অৱশ্যে বিদায় লোৱা এই সকলো সন্মানীয় সাংসদে অসামান্য অৱদান আগবঢ়াইছে। সেয়েহে মই নিশ্চয়কৈ ক’ব লাগিব, সন্মানীয় দেৱগৌড়া জী, সন্মানীয় খাৰ্গে জী আৰু সন্মানীয় শাৰদ পাৱাৰ জী-এইসকল জ্যেষ্ঠ ব্যক্তি যিয়ে নিজৰ জীৱনৰ আধাতকৈও অধিক সময় সংসদীয় কাৰ্যকলাপত অতিবাহিত কৰিছে। এনে ব্যাপক অভিজ্ঞতাৰ পাছতো সকলো নতুন সাংসদে এনে সমৰ্পণেৰে সদনলৈ আহিব লাগে, যিমান পাৰে অৰিহণা যোগাব লাগে, সমাজৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ ওপৰত ন্যস্ত কৰা দায়িত্বসমূহৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্ভৰশীল হৈ থাকিব লাগে। এইটো আমাৰ সকলোৰে বাবে এই জ্যেষ্ঠ সদস্যসকলৰ পৰা শিকিবলগীয়া কথা। মই তেওঁলোকৰ অৱদানক গভীৰভাৱে প্ৰশংসা কৰো, কিয়নো ইমান দীঘলীয়া কাৰ্যকাল সৰু নহয়; ই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। একেদৰে আমাৰ উপাধ্যক্ষ হৰিবংশ জীয়েও বিদায় লৈছে। হৰিবংশ জীয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি এই সদনত নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁ অতি মৃদুভাষী আৰু সদন চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত সকলোৰে আস্থা অৰ্জন কৰিবলৈ নিৰন্তৰ চেষ্টা চলাই আহিছে। মই লক্ষ্য কৰিছো যে সংকটৰ সময়ত প্ৰায়ে উপাধ্যক্ষক দায়িত্ব দিয়া হয়। তেওঁৰ ব্যাপক অভিজ্ঞতা আছে আৰু তেওঁ সকলোকে ভালদৰে জানে। কিন্তু তেওঁৰো এটা অৱদান আছে আৰু মই দেখিছো যে যেতিয়া সদনৰ অধিৱেশন নহয়, তেতিয়া তেওঁ দেশৰ প্ৰতিটো কোণত যুৱক-যুৱতীসকলক সাক্ষাৎ কৰে, তেওঁলোকক বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে আৰু তেওঁলোকৰ মাজত ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে জড়িত হোৱাৰ ভাৱ জাগ্ৰত কৰে। এইটোও এটা নিৰন্তৰ কাম। তেওঁ কেৱল কলমৰ বিশেষজ্ঞ নহয়, এজন কঠোৰ পৰিশ্ৰমী হিচাপেও মই ক’ম যে তেওঁ ভাৰতৰ প্ৰতিটো কোণ ভ্ৰমণ কৰিছে আৰু নিজৰ কাম কৰিছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি শুনিছিলো যে সদনে হাস্যৰস আৰু ব্যংগাত্মকতাৰ বাবে যথেষ্ট সুযোগ প্ৰদান কৰিছিল। আজিকালি সম্ভৱতঃ এইটো ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে, কিয়নো ২৪x৭ সংবাদ মাধ্যমৰ বাবে সকলোৱে সচেতন। অৱশ্যে আমাৰ আথাৱালে, তেওঁ সদায় তাত থাকি বিদায় লৈছে, কিন্তু ইয়াত কোনেও কোনো অসন্তুষ্টি অনুভৱ নকৰে। মই বিশ্বাসী যে তেওঁ হাস্যৰস আৰু ব্যংগাত্মক প্ৰদৰ্শন অব্যাহত ৰাখিব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
প্ৰতি দুবছৰৰ মূৰে মূৰে এটা ডাঙৰ গোটে আমাৰ সদন ত্যাগ কৰে। অৱশ্যে ব্যৱস্থাটো এনেকুৱা যে নতুনকৈ অহা গোটটোৰ ইয়াত দীৰ্ঘদিন ধৰি, চাৰি বছৰ ধৰি বহি থকা আন সহকৰ্মীসকলৰ অভিজ্ঞতা আছে। নতুন সদস্যসকলে তৎক্ষণাত তেওঁলোকৰ পৰা কিবা এটা শিকিবলৈ সুযোগ পায়। সেয়েহে এক প্ৰকাৰে এই স্থানৰ উত্তৰাধিকাৰ, সেই অবিৰত প্ৰক্ৰিয়া, সদায় থাকে; ই এক বৃহৎ লাভ। মই নিশ্চিত যে যিসকলে এইবাৰ যোৱা নাই আৰু নতুন সন্মানীয় সাংসদসকলেও তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা উপকৃত হ’ব আৰু তেওঁলোকৰ অৱদানে সদনক সমৃদ্ধ কৰিব। ইয়াৰ ওপৰত মোৰ সম্পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
আমি জানো যে ব্যক্তিগত জীৱন বা ৰাজহুৱা জীৱনত যেতিয়াই কোনো গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত ল’ব লাগে, পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে একেলগে বহি ইয়াৰ সিদ্ধান্ত লয়, কিন্তু তথাপিও তেওঁলোকে কয়, ‘হেৰা, এইটো কৰা, তেওঁলোকক সোধা, এজন জ্যেষ্ঠজনৰ পৰা দ্বিতীয় মতামত লোৱা।’ পৰিয়ালৰ জ্যেষ্ঠসকলে ক’ব, ‘চুবুৰীয়াৰ চাৰিওফালে চাওক, তেওঁ যথেষ্ট অভিজ্ঞ। তেওঁ কি ভাবে তাক সোধক।’ কোনোবা অসুস্থ হ’লেও তেওঁলোকে ক’ব, ‘এইটো কৰক, আন এজন চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লওক।’ দ্বিতীয় মতামত অবিশ্বাস্যভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই বিশ্বাস কৰো যে আমাৰ সংসদীয় ব্যৱস্থাত দ্বিতীয় মতামতৰ অপৰিসীম শক্তি আছে। এটা ঘৰত এটা সিদ্ধান্ত লোৱা হয়, তাৰ পিছত সেইটো দ্বিতীয় মতামতৰ বাবে আন ঘৰলৈ ঘূৰি আহে। যদি এইটো এই ঘৰত আছে, তেন্তে এইটো দ্বিতীয় মতামতৰ বাবে সেই ঘৰলৈ যায়। আৰু এই দ্বিতীয় মতামতে সমগ্ৰ বিতৰ্কত সমগ্ৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত এক গভীৰ নতুন মাত্ৰা যোগ কৰে। মই বিশ্বাস কৰো যে ই আমাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াক সমৃদ্ধ কৰে। সেয়েহে এই সদনত বহি থকা সন্মানীয় সাংসদসকলৰ বাবে এক মুকলি মনোভাব আছে যে যদি এই সদনত নহয়, তেন্তে সেই সদনত এক ভাল নতুন মতামতৰ সৃষ্টি হ’ব, যদি সেই সদনত নহয়, তেন্তে এই সদনত। গতিকে এই দ্বিতীয় মতামতটো আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ বাবে এক বৃহৎ অৱদান, যিটো আমি সমৰ্থন কৰিব লাগিব। অৱসৰ গ্ৰহণ কৰি থকা আমাৰ সন্মানীয় সাংসদসকলে নিশ্চিতভাৱে অৱদান আগবঢ়াইছে আৰু ইয়াৰ বাবেও মই তেওঁলোকক ধন্যবাদ জনাইছো।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
বিদায় জনোৱা আমাৰ সন্মানীয় সাংসদসকলে হয়তো অদূৰ ভৱিষ্যতে এই সুযোগ নাপাব পাৰে। অৱশ্যে এই সন্মানীয় সাংসদসকলে পুৰণি সংসদ ভৱন আৰু নতুন সংসদ ভৱন দুয়োটাতে বহাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁলোকে দুয়োটা ভৱনত ৰাষ্ট্ৰৰ কল্যাণত অৰিহণা যোগোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে। তেওঁলোকৰ কাৰ্যকালত তেওঁলোকে এই নতুন সদনৰ নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়া আৰু নতুন সদনৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ সুযোগো লাভ কৰিছে। এয়া তেওঁলোকৰ জীৱনত এক বিশেষ স্মৃতি, এক নতুন স্মৃতি হ’ব।
সন্মানীয় সভাপতি মহোদয়,
মই সকলো সন্মানীয় সাংসদক শ্ৰদ্ধা জনাইছো আৰু মই বিশ্বাস কৰো যে এই সদনখন এখন বিশাল মুক্ত বিশ্ববিদ্যালয়। আমি ইয়াত ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱনৰ বহুতো সূক্ষ্মতাৰ সৈতে পৰিচিত হোৱাৰ সুযোগ পাইছো। একপ্ৰকাৰে আমি শিক্ষা আৰু দীক্ষা লাভ কৰো। ইয়াত অতিবাহিত হোৱা এই ৬ বছৰ আমাৰ জীৱন গঠন কৰাৰ বাবে আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱন গঠনত অৰিহণা যোগোৱাৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিয়নো এইবোৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াৰ অংশ। এইটো আমাৰ নিজৰ জীৱনক গঢ় দিয়াৰ এক অমূল্য সুযোগ। সেয়েহে যেতিয়া সন্মানীয় সাংসদসকল ইয়ালৈ আহে, তেওঁলোকৰ বোধশক্তি আৰু সামৰ্থ্য বহুগুণে বৃদ্ধি পায় আৰু যেতিয়া তেওঁলোকে বিদায় লোৱাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ সৈতে এক অপৰিসীম অভিজ্ঞতাৰ শক্তি আহে। এতিয়া বিদায়ৰ পাছতো তেওঁলোকে দেশৰ জীৱনত অৰিহণা যোগোৱা অব্যাহত ৰাখিছে। তেওঁলোক নিজৰ ধৰণে ব্যৱস্থাটোৰ অংশ হ’ব পাৰে বা নহ’বও পাৰে, কিন্তু তেওঁলোকৰ অমূল্য অৱদান অব্যাহত থাকিব পাৰে। তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ৰাষ্ট্ৰ গঠনত চিৰকালৰ বাবে উপযোগী হওক। এই সকলোবোৰ সন্মানীয় সাংসদৰ বাবে এয়া মোৰ শুভেচ্ছা আৰু আকৌ এবাৰ মই সকলো সন্মানীয় সাংসদৰ অৱদানৰ শলাগ লৈছো আৰু প্ৰশংসা কৰিছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks in the Rajya Sabha
18 MAR 2026 12:32PM by PIB Delhi
On this special occasion, I am deeply grateful for the opportunity you have given me to express my feelings.
Honourable Chairman,
Within this House, discussions take place on numerous subjects, and everyone contributes in very important ways. There are sweet and sour experiences as well. But when such an occasion arises, naturally we rise above party lines and a common sentiment emerges within all of us-that our colleagues are now moving forward for some other special responsibility. Those colleagues who are bidding farewell today, some are leaving with the intention of returning, while others are departing to carry the experience gained here into society and make a special contribution there. To those who are leaving without returning, I would like to say that in politics there is never a full stop. The future awaits you, and your experience and contribution will always remain a part of national life.
Honourable Chairman,
Among the members who are bidding farewell, some will leave when the House is not in session, while others are already departing during the ongoing session. But all of these honourable members have made excellent contributions. I must especially mention Honourable Deve Gowda ji, Honourable Kharge ji, Honourable Sharad Pawar ji-such senior leaders whose lives have been more than half devoted to parliamentary work. After such long experience, all new members should learn from them-their dedicated spirit in the House, their commitment to contribute as much as possible, and their complete devotion to the responsibilities entrusted to them by society. This is something we all must learn from these senior leaders. I greatly appreciate their contributions, because such a long tenure is no small matter-it is very significant. Similarly, our Deputy Chairman, Harivansh ji, is also bidding farewell. Harivansh ji had the opportunity to serve this House for a long time. Gentle in speech, he constantly strove to earn everyone’s trust in conducting the House. I have observed that in times of crisis, it is often the Deputy Chairman who is asked to manage things, and thus he gained vast experience and deep familiarity with everyone. His contribution is noteworthy. I have also seen that when the House was not in session, he would travel across the country, meeting youth, making them aware of national circumstances, and instilling in them a sense of responsibility towards the nation. He is not only a master of the pen but also a man of action, having worked tirelessly across every corner of India.
Honourable Chairman,
There was a time when the House often witnessed humour and satire. These days, perhaps it is gradually declining, because in the age of 24x7 media everyone remains conscious. But our Athawale ji is evergreen. Though Athawale ji is leaving, I am confident that no one will feel deprived, for he will continue to serve abundant humour and satire.
Honourable Chairman,
Every two years, a large group departs from our midst. But this system ensures that the new group arriving immediately benefits from the experience of those who have been here for four years or more. Thus, the legacy of this House continues as a process, and this is a great advantage. I am certain that those who are not leaving this time will also share their experience with the new honourable members, enriching the House further with their contributions.
Honourable Chairman,
We know that in life, or in public life, whenever an important decision has to be made, families sit together and decide. Yet they still say, “Let’s ask someone else, let’s take a second opinion, let’s consult a senior.” If someone is ill, people say, “Let’s get another doctor’s opinion.” Second opinions carry great importance. I believe that in our parliamentary system, this strength of second opinion has been very significant. A decision taken in one House goes to the other House for a second opinion. If it happens here, it goes there; if it happens there, it comes here. This second opinion gives a new dimension to the entire debate and decision-making process, enriching it. Thus, honourable members in both Houses remain open to new perspectives. This second opinion is a major contribution of our democracy. The members who are bidding farewell have played their part in this legacy, and I sincerely thank them for it.
Honourable Chairman,
The honourable members who are leaving had the unique opportunity to sit in the old Parliament building as well as in the new one. They contributed to national welfare in both buildings. During their tenure, they witnessed the construction of the new House and participated in its decision-making process. This will remain a special memory in their lives.
Honourable Chairman,
I believe that this House is in itself a great open university. Here, members gain familiarity with many intricacies of national life. In a way, it is both education and initiation. The six years spent here are not only important for shaping national life through participation in decision-making, but also an invaluable opportunity for shaping one’s own life. When honourable members arrive, they bring their own understanding and capacity. When they leave, these have multiplied many times over, enriched by vast experience. After leaving, their contribution to national life continues, whether within formal structures or outside them. Their invaluable contribution will always remain, and their experience will forever be useful in nation-building. These are my best wishes to all honourable members. Once again, I celebrate and commend the contributions of all honourable members.
Thank you very much.