ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ
20 FEB 2026 9:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଭାରତ-ଏଆଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଥିବା ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଅନୁରା କୁମାରା ଦିସାନାୟକାଙ୍କୁ ଭେଟିଛନ୍ତି । ଡିସେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପଦ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରେ ତାଙ୍କର ଗସ୍ତ ପରେ ଏହା ଶ୍ରୀ ଦିସାନାୟକାଙ୍କ ଦ୍ୱିତୀୟ ଭାରତ ଗସ୍ତ।
ଦୁଇ ନେତା ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ଗସ୍ତ ସମେତ ସମ୍ପ୍ରତି ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଗସ୍ତରୁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ । ନେତାମାନେ ଭୌତିକ, ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସଂଯୋଗର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭଗୁଡିକରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସମାନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ସେମାନେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତାର ନିୟୋଜନରେ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଦିସାନାୟକା ଘୂର୍ଣ୍ଣିବାତ୍ୟା ଦିତୱାହ ପରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଏବଂ ନିଃସର୍ତ୍ତ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ସର୍ବପ୍ରଥମ ସହାୟତା ଯୋଗଣକାରୀ ଦେଶ ଭାବରେ, ଭାରତ ଜରୁରୀକାଳୀନ ରିଲିଫ ଯୋଗାଣ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ‘ଅପରେସନ ସାଗର ବନ୍ଧୁ’ ଅଧିନରେ ସନ୍ଧାନ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର ପ୍ରୟାସରେ ସହଯୋଗ କରିଥିଲା । ୪୫୦ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ସହାୟତା ପ୍ୟାକେଜ ମାଧ୍ୟମରେ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପୁନର୍ବାସ ଦିଗରେ ଭାରତର ପକ୍ଷରୁ ଜାରି ସମର୍ଥନ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ନିକଟରେ ଶେଷ ହୋଇଥିବା ପବିତ୍ର ଦେବନିମୋରୀ କୀର୍ତ୍ତିରାଜି ପ୍ରଦର୍ଶନୀର ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରି, ଦୁଇ ନେତା ସଭ୍ୟତାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ମଜବୁତ ସମ୍ପର୍କ ଭାରତ-ଶ୍ରୀଲଙ୍କା ସହଭାଗୀତାକୁ ଅତୁଳନୀୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀଲଙ୍କାର ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶମୂଳକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତାରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ନେତାମାନେ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
Prime Minister’s meeting with President of Sri Lanka
20 FEB 2026 9:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met President of Sri Lanka H.E. Anura Kumara Disanayaka, who is visiting India to participate in the India-AI Impact Summit in New Delhi today. This is President Disanayaka’s second visit to India after his State Visit in December 2024 soon after assuming Presidency.
The two leaders reviewed progress in the bilateral initiatives flowing from recent high-level visits, including the State Visit of Prime Minister to Sri Lanka in April 2025. The leaders underscored the shared commitment to further accelerate cooperation across the key pillars of physical, digital and energy connectivity. Recognising the role of technology in advancement of development goals, they also exchanged views on convergences in deployment of Artificial Intelligence.
President Disanayaka expressed his gratitude for India’s swift and unconditional support extended in the aftermath of Cyclone Ditwah. As First Responder, India had rushed in emergency relief supplies and supported search and rescue efforts under ‘Operation Sagar Bandhu’. The two leaders noted with satisfaction the progress in India’s ongoing support towards reconstruction and rebuilding through the USD 450 million assistance package.
Welcoming the success of the recently concluded Exposition of the Holy Devnimori relics in Sri Lanka, the two leaders emphasised that the strength of civilisational linkages lends an unparalleled advantage to the India-Sri Lanka Partnership.
The leaders agreed to work jointly to further advance bilateral cooperation to cater to sustainable developmental needs of Sri Lanka and contribute to the stability of the Indian Ocean Region.