কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
মহাৰত্ন চি পি এছ ইক ক্ষমতা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত থকা নিৰ্দেশনাৰ পৰা পাৱাৰগ্ৰিডলৈ প্ৰতিনিধিৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কেবিনেটৰ অনুমোদন, যাৰ জৰিয়তে প্ৰতিটো সহায়ক কোম্পানীত ইকুইটি বিনিয়োগৰ সীমা বৃদ্ধি কৰা হ’ব ৫,০০০ কোটি টকাৰ পৰা ৭,৫০০ কোটি টকালৈ
24 FEB 2026 3:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে আজি মহাৰত্ন চি পি এছ ইৰ প্ৰযোজ্য ক্ষমতা প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা উদ্যোগ বিভাগৰ (ডি পি ই) ৪ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০১০ৰ বৰ্তমানৰ নিৰ্দেশনাৰ অধীনত পাৱাৰগ্ৰিডলৈ বর্ধিত প্ৰতিনিধি দলক অনুমোদন জনাইছে। এই অনুমোদনৰ ফলত পাৱাৰগ্রিডৰ অনুমোদিত ইকুইটি বিনিয়োগৰ সীমা বৰ্তমানৰ প্ৰতিটো সহায়ক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে ৫,০০০ কোটি টকাৰ সীমাৰ পৰা ৭,৫০০ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, আনহাতে কোম্পানীটোৰ মুঠ মূল্যৰ ১৫ শতাংশৰ বৰ্তমানৰ সীমা বজাই ৰখা হৈছে।
এই অনুমোদনৰ ফলত দেশৰ সৰ্ববৃহৎ আৰু আটাইতকৈ অভিজ্ঞ ট্ৰেন্সমিছন সেৱা প্ৰদানকাৰী পাৱাৰগ্ৰিডে ইয়াৰ মূল ব্যৱসায়ত বিনিয়োগ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰিব আৰু অ-জীৱাশ্ম আধাৰিত উৎসৰ পৰা ৫০০ গিগাৱাটৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰি নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ক্ষমতা স্থানান্তৰ কৰাত সহায় কৰিব।
পাৱাৰগ্ৰিডে এতিয়া মূলধন-বিশেষ ট্ৰেন্সমিছন প্ৰকল্প যেনে আল্ট্ৰা হাইভ’ল্টেজ অল্টার্নেটিং কাৰেন্ট (ইউ এইচ ভি এ চি) আৰু হাইভ’ল্টেজ ডাইৰেক্ট কাৰেন্ট (এইচ ভি ডি চি) ট্ৰেন্সমিছন নেটৱৰ্কৰ বাবে নিলামত অংশগ্ৰহণ কৰিব পাৰে। ইয়াৰ উপৰি ই গুৰুত্বপূৰ্ণ ট্ৰেন্সমিছন প্ৰকল্পৰ বাবে নিলামকাৰী বাছনিৰ বাবে শুল্কভিত্তিক প্ৰতিযোগিতামূলক নিলাম (টি বি চি বি)ত প্ৰতিযোগিতা সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। ই উন্নত মূল্যৰ আৱিষ্কাৰ নিশ্চিত কৰাৰ জৰিয়তে গ্ৰাহকসকলৰ বাবে সুলভ আৰু পৰিষ্কাৰ শক্তিৰ উপলব্ধতাৰ দিশে লৈ যায়।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves enhanced delegation to POWERGRID from the extant guidelines on delegation of powers to Maharatna CPSEs for increasing equity investment threshold from Rs.5000 crore per subsidiary to Rs.7500 crore per subsidiary
24 FEB 2026 3:35PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved enhanced delegation to POWERGRID under the extant guidelines dated 4th February, 2010 of the Department of Public Enterprises (DPE) on delegation of powers applicable to Maharatna CPSEs. The approval enhances the permissible equity investment limit of POWERGRID from the current threshold of Rs.5,000 crore per subsidiary to Rs.7,500 crore per subsidiary, while retaining the existing cap of 15% of the company's net worth.
The approval will enable POWERGRID, the largest and most experienced transmission service provider in the country, to expand its investment in its core business and support the evacuation of renewable energy capacity, helping achieve the target of 500 GW from non-fossil-based sources.
POWERGRID can now participate in the bids for capital-intensive transmission projects, such as Ultra High Voltage Alternating Current (UHVAC) and High Voltage Direct Current (HVDC) transmission networks. Additionally, it will broaden competition in the Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) for selection of bidders for critical transmission projects. This ensures better price discovery, and ultimately lead to the availability of affordable and clean energy for consumers.