Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves enhanced delegation to POWERGRID from the extant guidelines on delegation of powers to Maharatna CPSEs for increasing equity investment threshold from Rs.5000 crore per subsidiary to Rs.7500 crore per subsidiary
24 FEB 2026 3:35PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved enhanced delegation to POWERGRID under the extant guidelines dated 4th February, 2010 of the Department of Public Enterprises (DPE) on delegation of powers applicable to Maharatna CPSEs. The approval enhances the permissible equity investment limit of POWERGRID from the current threshold of Rs.5,000 crore per subsidiary to Rs.7,500 crore per subsidiary, while retaining the existing cap of 15% of the company's net worth.
The approval will enable POWERGRID, the largest and most experienced transmission service provider in the country, to expand its investment in its core business and support the evacuation of renewable energy capacity, helping achieve the target of 500 GW from non-fossil-based sources.
POWERGRID can now participate in the bids for capital-intensive transmission projects, such as Ultra High Voltage Alternating Current (UHVAC) and High Voltage Direct Current (HVDC) transmission networks. Additionally, it will broaden competition in the Tariff Based Competitive Bidding (TBCB) for selection of bidders for critical transmission projects. This ensures better price discovery, and ultimately lead to the availability of affordable and clean energy for consumers.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ସହାୟକ କମ୍ପାନୀରେ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବାକୁ ପାଓ୍ୱାରଗ୍ରୀଡ଼କୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍‌ ଅନୁମୋଦନ
ସହାୟକ ସଂସ୍ଥା ପିଛା ନିବେଶ ସୀମା ୫,୦୦୦ରୁ ୭,୫୦୦ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି
24 FEB 2026 3:35PM by PIB Bhubaneswar
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ୍ କମିଟି ଆଜି ପାଓ୍ୱାରଗ୍ରୀଡ୍‍ କର୍ପୋରେସନ୍‍କୁ ଏହାର ସହାୟକ କମ୍ପାନୀରେ ଇକ୍ୱିଟି ନିବେଶ ଲାଗି ଅଧିକ କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ମହାରତ୍ନ ଉଦ୍ୟୋଗ (ସିପିଏସ୍‍ଇ) ଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ସାଧାରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଭାଗର ୪ ଫେବୃଆରୀ, ୨୦୧୦ ମସିହାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଆଧାରରେ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଦ୍ୱାରା ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍‌ର ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ଇକ୍ୱିଟି ବିନିଯୋଗ ସୀମା ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତି ସହାୟକ କମ୍ପାନୀ ପିଛା ୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ୭,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଏହି ନିବେଶକୁ ପୂର୍ବ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୀମା କମ୍ପାନୀ ନେଟୱର୍ଥର ୧୫ ପ୍ରତିଶତକୁ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରଖାଯାଇଛି।
ଏହି ଅନୁମୋଦନ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଏବଂ ଅଭିଜ୍ଞ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚାରଣ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍‌କୁ ଏହାର ମୂଳ ବ୍ୟବସାୟରେ ବିନିଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଏବଂ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାର ବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପାଓ୍ୱାର ଗ୍ରୀଡକୁ ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମ ଭିତ୍ତିକ ଉତ୍ସରୁ ୫୦୦ ଗିଗାୱାଟ୍ ଶକ୍ତି ହାସଲ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
କ୍ଷମତା ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ମଞ୍ଜୁରୀ ପରେ ପାୱାରଗ୍ରୀଡ୍ ଏବେ ଅଲ୍ଟ୍ରା ହାଇ ଭୋଲଟେଜ୍ ଅଲଟରନେଟିଂ କରେଣ୍ଟ (UHVAC) ଏବଂ ହାଇ ଭୋଲଟେଜ୍ ଡାଇରେକ୍ଟ କରେଣ୍ଟ (HVDC) ସଞ୍ଚାରଣ ନେଟୱାର୍କ ଭଳି ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ବିଡିଂରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରାନ୍ସମିସନ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ବିଡର୍ ଚୟନ ନିମନ୍ତେ ଶୁଳ୍କ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଡିଂ (TBCB) ର ପରିସରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହା ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଏବଂ ସର୍ବୋପରି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ତଥା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ।
/ HP