কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
২০২৬-২৭ কালছোৱাৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্যত কেবিনেটৰ অনুমোদন
24 FEB 2026 3:37PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে আজি বিপণন ঋতুৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ন্যূনতম সমৰ্থন মূল্য (এমএছপি) অনুমোদন কৰিছে।
২০২৬-২৭ ঋতুৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ (টিডি-৩ গ্ৰেড) এমএছপি প্ৰতি কুইণ্টলত ৫,৯২৫ টকা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। ই সমগ্ৰ ভাৰতৰ ওজন অনুসৰি গড় উৎপাদন ব্যয়ৰ ওপৰত ৬১.৮ শতাংশ লাভ নিশ্চিত কৰিব। ২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ ঘোষিত এমএছপি ২০১৮-১৯ৰ বাজেটত চৰকাৰে ঘোষণা কৰা অনুযায়ী সমগ্ৰ ভাৰতৰ ওজন অনুসৰি উৎপাদনৰ গড় ব্যয়ৰ কমেও ১.৫ গুণৰ স্তৰত এমএছপি নিৰ্ধাৰণ কৰাৰ নীতিৰ সৈতে সংগতি ৰাখে।
২০২৬-২৭ বিপণন ঋতুৰ বাবে কেঁচা মৰাপাটৰ এমএছপি পূৰ্বৰ বিপণন ঋতু ২০২৫-২৬ৰ তুলনাত প্ৰতি কুইণ্টলত ২৭৫ টকা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। চৰকাৰে কেঁচা মৰাপাটৰ এমএছপি ২০১৪-১৫ত প্ৰতি কুইণ্টলত ২,৪০০ টকাৰ পৰা ২০২৬-২৭ত প্ৰতি কুইণ্টলত ৫৯২৫ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ ফলত প্ৰতি কুইণ্টলত ৩,৫২৫ টকা (২.৫ গুণ) বৃদ্ধি হৈছে।
২০১৪-১৫ৰ পৰা ২০২৫-২৬ৰ সময়ছোৱাত মৰাপাট উৎপাদন কৰা কৃষকসকলক প্ৰদান কৰা এমএছপিৰ পৰিমাণ আছিল ১,৩৪২ কোটি টকা, আনহাতে ২০০৪-০৫ৰ পৰা ২০১৩-১৪ সময়ছোৱাত প্ৰদান কৰা পৰিমাণ আছিল ৪৪১ কোটি টকা।
ভাৰতীয় মৰাপাট নিগমে (জে চি আই) মূল্য সমৰ্থন কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত ৰাখিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নোডাল এজেন্সি হিচাপে কাম কৰিব আৰু এনে কাৰ্যকলাপত হোৱা সম্ভাব্য লোকচান কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে সম্পূৰ্ণৰূপে পৰিশোধ কৰিব।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves Minimum Support Prices for Raw Jute for 2026-27 Season
24 FEB 2026 3:37PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved Minimum Support Prices (MSP) of Raw Jute for Marketing season 2026-27.
The MSP of Raw Jute (TD-3 grade) has been fixed at Rs. 5,925/- per quintal for 2026-27 season. This would ensure a return of 61.8 percent over the all India weighted average cost of production. The announced MSP of raw jute for Marketing season 2026-27 is in line with the principle of fixing MSP at a level of at least 1.5 times all India weighted average cost of production as announced by the Government in the Budget 2018-19.
The MSP of Raw Jute for Marketing season 2026-27 is an increase of Rs.275/- per quintal over the previous Marketing season 2025-26. Government has increased MSP of Raw jute from Rs.2400/-per quintal in 2014-15 to Rs.5,925/- per quintal in 2026-27, registering an increase of Rs.3,525/- per quintal (2.5 times).
The MSP amount paid to Jute growing farmers during the period 2014-15 to 2025-26 was Rs. 1342 Crore while during the period 2004-05 to 2013-14, amount paid was Rs. 441 Crore.
The Jute Corporation of India (JCI) will continue as Central Government Nodal Agency to undertake Price Support Operations and the losses incurred, if any, in such operations, will be fully reimbursed by the Central Government.