কেবিনেট কমিটি - বিত্তীয় পৰিক্ৰমা
শ্ৰীনগৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত চিভিল এনক্লেভৰ বৃহৎ সম্প্ৰসাৰণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
জম্মু-কাশ্মীৰত বিমান পৰিবহণৰ এক নতুন যুগৰ সূচনা
24 FEB 2026 3:29PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অৰ্থনৈতিক পৰিক্ৰমা সম্পৰ্কীয় কেবিনেট কমিটীয়ে আজি শ্ৰীনগৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত আনুমানিক ১,৬৭৭ কোটি টকা ব্যয়েৰে প্ৰস্তাৱিত চিভিল এনক্লেভৰ উন্নয়নত অনুমোদন জনাইছে। ই কাশ্মীৰ উপত্যকাত বিমান পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনি আৰু সংযোগ শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত হ’ব। এই প্ৰকল্পৰ পৰিসৰত নিৰাপত্তাৰক্ষীৰ বাবে বেৰেক নিৰ্মাণৰ কামো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। ২০০৫ চনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ হিচাপে মনোনীত এই বিমানবন্দৰটো শ্ৰীনগৰ চহৰৰ পৰা প্ৰায় ১২ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত অৱস্থিত আৰু ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ বুডগাম এয়াৰবেছৰ ভিতৰত ভাৰতীয় বিমানবন্দৰ কৰ্তৃপক্ষৰ দ্বাৰা পৰিচালিত।
৭৩.১৮ একৰ ভূমিত বিস্তৃত নতুন চিভিল এনক্লেভ প্ৰকল্পটোত প্ৰতি বছৰে ১০ নিযুত যাত্ৰী সৰবৰাহৰ ক্ষমতা (এমপিপিএ) তথা অধিক যাতায়াতৰ সময়ত ২,৯০০ গৰাকী যাত্ৰীক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সামৰ্থ্যৰে ৭১,৫০০ বৰ্গমিটাৰ (বৰ্তমানৰ গাঁথনিৰ ২০,৬৫৯ বৰ্গমিটাৰকে ধৰি) বিস্তাৰিত এক অত্যাধুনিক টাৰ্মিনেল ভৱনৰ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। সম্প্ৰসাৰিত এপ্ৰনত এটা ৱাইডবডি (কোড ই) (৯ টা বৰ্তমানৰ আৰু ৬ টা প্ৰস্তাৱিত)সহ ১৫ টা বিমান পাৰ্কিং বে থাকিব, আনহাতে ৩,৬৫৮ মিটাৰ x ৪৫ মিটাৰ ৰানৱে ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ আছে। এই প্ৰকল্পটোত ১,০০০ খন গাড়ীৰ বাবে বহু পৰ্যায়ৰ গাড়ী পাৰ্কিং সুবিধা নিৰ্মাণ কৰাটোও অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব।
স্থাপত্যগতভাৱে, নতুন টাৰ্মিনেলে আধুনিক শৈলী আৰু কাশ্মীৰৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ এক সুসংগত মিশ্ৰণ প্ৰতিফলিত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ জটিল কাঠৰ কাম আৰু স্থানীয়ভাৱে অনুপ্ৰাণিত কাৰুশিল্পৰ দৰে পৰম্পৰাগত উপাদানসমূহক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি সুচল যাত্ৰী প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষেত্ৰ, প্রশস্ত লাউঞ্জ আৰু উন্নত নিৰাপত্তা তথা চেক-ইন সুবিধাৰ জৰিয়তে কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বজাই ৰাখিব।
উন্নত পানী সংৰক্ষণ প্ৰণালী, শক্তিৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ সৰ্বাধিক প্ৰাকৃতিক পোহৰ আৰু কাৰ্বনৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিবলৈ স্থানীয়ভাৱে আহৰণ কৰা পৰিবেশ-অনুকূল সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰৰ দৰে বৈশিষ্ট্যৰ সৈতে বহনক্ষমতা এই বিকাশৰ এক আধাৰশিলা হৈ আছে। এই প্ৰকল্পটোৱে এক সন্মানীয় পঞ্চতাৰকাযুক্ত গৃহ ৰেটিং লাভ কৰাৰ লক্ষ্য লৈছে।
আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধিৰ বাহিৰেও, এই প্ৰকল্পটোৱে ডাল হ্ৰদ, শংকৰাচাৰ্য্য মন্দিৰ আৰু মোগল গাৰ্ডেনকে ধৰি প্ৰতিষ্ঠিত পৰ্যটন ক্ষেত্ৰসমূহৰ সৈতে সংযোগ উন্নত কৰি পৰ্যটন আৰু অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি হ’ব, বিনিয়োগ ত্বৰান্বিত হোৱাৰ লগতে এক প্ৰধান পৰ্যটন আৰু অৰ্থনৈতিক গন্তব্য স্থান হিচাপে শ্ৰীনগৰৰ স্থিতি শক্তিশালী হৈ উঠিব। চিভিল এনক্লেভৰ বিকাশে এনেদৰে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰদান কৰা, যাত্ৰীসকলৰ বাবে উন্নত সুবিধা প্ৰদান কৰা আৰু উন্নত সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ দিশত এক পৰিবৰ্তনশীল পদক্ষেপ প্ৰতিফলিত কৰাৰ লগতে কাশ্মীৰৰ সাংস্কৃতিক আৰু প্ৰাকৃতিক বৈভৱ বিশ্বৰ আগত প্ৰদৰ্শন কৰে।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves major expansion of Civil Enclave at Srinagar International Airport
A new era for aviation in Jammu & Kashmir
24 FEB 2026 3:29PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, today has approved the development of the Civil Enclave at Srinagar International Airport proposed at an estimated cost of Rs.1,677 crore. It will mark a major milestone in strengthening aviation infrastructure and connectivity in the Kashmir Valley. The project scope also includes the construction of barracks for security personnel. Operated by the Airports Authority of India within the Budgam Airbase of the Indian Air Force (IAF), the airport designated as an international airport in 2005, is located approximately 12 km from Srinagar city.
The new Civil Enclave project, spread over 73.18 acres, will feature a state-of-the-art terminal building spanning 71,500 square meters (including 20,659 square meters of existing structure), designed to serve 2,900 passengers during peak hours and an annual capacity of 10 million passengers per annum (MPPA). The expanded apron will accommodate 15 aircraft parking bays including 1 widebody (Code E) (9 existing and 6 proposed), while the 3,658m x 45m runway continues to be operated by the IAF. The project will also include the construction of multi-level car parking facility for 1,000 cars.
Architecturally, the new terminal will reflect a harmonious blend of modern design and the rich cultural heritage of Kashmir, incorporating traditional elements such as intricate woodwork and locally inspired craftsmanship while maintaining operational efficiency through streamlined passenger processing areas, spacious lounges, and advanced security and check-in facilities.
Sustainability remains a cornerstone of the development, with features such as advanced water harvesting systems, maximized natural lighting to reduce energy consumption, and the use of locally sourced eco-friendly materials to minimize the carbon footprint. This project is targeted to achieve a prestigious 5-star GRIHA rating.
Beyond infrastructure enhancement, the project is expected to significantly boost tourism and economic growth by improving connectivity to iconic attractions including Dal Lake, Shankaracharya Temple, and the Mughal Gardens, thereby generating employment opportunities, stimulating investment, and reinforcing Srinagar’s position as a premier tourist and economic destination. The development of the Civil Enclave thus represents a transformative step toward delivering world-class infrastructure, offering better facilities for passengers and enhanced connectivity, while showcasing the cultural and natural splendour of Kashmir to the world.