প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
উত্তৰ প্ৰদেশৰ মীৰাটত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
22 FEB 2026 6:53PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়।
উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহযোগী পংকজ চৌধাৰীজী, জয়ন্ত চৌধাৰীজী, উত্তৰ প্ৰদেশৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ব্ৰজেশ পাঠকজী, উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী, সংসদত মোৰ সহযোগী, বিধায়ক আৰু যিসকল ইয়ালৈ বৃহৎসংখ্যাত আহিছে মোৰ মৰমৰ সেই ভাই-ভনীসকল!
বাবা ঔঘৰনাথৰ এই পবিত্ৰ ভূমিত, মীৰাটৰ ভূমিত আজি উন্নত উত্তৰ প্ৰদেশ, উন্নত ভাৰতৰ বাবে এক নতুন বিপ্লৱৰ শক্তি উজ্জীৱিত কৰা হৈছে। আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেল আৰু মেট্ৰ’ সেৱা একেদিনাই, এটা প্লেটফৰ্মৰ পৰা আৰম্ভ কৰা হৈছে। উন্নত ভাৰতৰ যোগাযোগ কেনেকুৱা হ’ব তাৰ এক উল্লেখযোগ্য আভাস এয়া। মই সন্তুষ্ট যে এই কাম উত্তৰ প্ৰদেশত কৰা হৈছে, চহৰৰ ভিতৰৰ ভ্ৰমণৰ বাবে মেট্ৰ’ আৰু টুইন চিটীৰ দৃষ্টিভংগী ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ নমো ভাৰতৰ দৰে আধুনিক ৰে’ল সেৱা প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আজিৰ এই কাৰ্যসূচীত বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰৰ কৰ্ম সংস্কৃতিও প্ৰতিফলিত হৈছে। আৰু, আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতি কি? আমাৰ কৰ্ম সংস্কৃতি হ’ল যিকোনো প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ পৰা সেই প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ দিনে-নিশাই কাম কৰা। গতিকে প্ৰকল্পবোৰ আৰু আগৰ দৰে অনিয়মিত বা অসম্পূৰ্ণ নহয়। আপোনালোক সকলোৱে মোক নমো ভাৰত আৰু মেট্ৰ’ সেৱা দুয়োটাৰে আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ দিলে। আৰু আজি মই সেয়া উদ্বোধন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
অলপ আগতে মই মীৰাট মেট্ৰ’ত যাত্ৰা কৰিছিলোঁ। এই সময়ছোৱাত বহু স্কুল-কলেজীয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু অন্যান্য যাত্ৰীৰ সৈতে কথা পাতিলোঁ। সকলোৱে কৈছিল যে ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ কথা তেওঁলোকে কেতিয়াও কল্পনাও কৰা নাছিল। আৰু সকলোৱে পুৰণি ভাল দিনবোৰৰ কথা মনত পেলাই আছিল। বিশেষকৈ বাইদেউ আৰু কন্যাসকলে মোক কৈছিল যে কেইবছৰমান আগলৈকে সন্ধিয়া হোৱাৰ লগে লগে গোটেই পথটো নিস্তব্ধ হৈ পৰিছিল। সৃষ্টি হৈছিল শংকা আৰু ভয়-ভাবুকিৰ পৰিবেশ। এতিয়া এফালে আইন-শৃংখলাৰ উন্নতি হৈছে, আনফালে মানুহে সুবিধাজনক আৰু নিৰাপদ ভ্ৰমণৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
মই আনন্দিত যে এই নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেলখনো নাৰী শক্তিৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। আমাৰ ছোৱালীসকলে ইয়াৰ বেছিভাগ ভূমিকাতে নিয়োজিত, ৰে’ল অপাৰেটৰ আৰু ষ্টেচন কণ্ট্ৰ’ল ষ্টাফকে ধৰি তেওঁলোকে বিভিন্ন ভাৰপ্ৰাপ্তৰ নেতৃত্ব দি আছে। দেশৰ প্ৰথম নমো ভাৰত ৰেপিড ৰেল সেৱা আৰু মীৰাট মেট্ৰ'ৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে, উত্তৰ প্ৰদেশবাসী আৰু দিল্লীবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
মোৰো এই মীৰাট ভূমিৰ লগত এক বিশেষ সম্পৰ্ক আছে। ২০১৪, ২০১৯ৰ নিৰ্বাচন আৰু ২০২৪ চনৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত মোৰ নিৰ্বাচনী সভাবোৰ মীৰাটৰ পৰাই আৰম্ভ হৈছিল। মীৰাটৰ ৰাইজে, কৃষক, উদ্যোগী, ক্ষুদ্ৰ শ্ৰমিক, শিপিনী, দোকানীসকলে মোক সদায় বহুত আশীৰ্বাদ দি আহিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
তেতিয়াও মই কংগ্ৰেছ আৰু এছ পি-বি এছ পিক কৈছিলো যে তেওঁলোকৰ বিষাক্ত ৰাজনীতি পৰিত্যাগ কৰক আৰু উন্নয়নৰ বিষয়টোত ইজনে সিজনৰ মুখামুখি হওঁ আহক।
বন্ধুসকল,
এই দলসমূহে নিজৰ বিষাক্ত ৰাজনীতি সলনি কৰা নাই, কিন্তু বিজেপিয়ে যদি নিজৰ নীতি আৰু উদ্দেশ্যত এটা কথাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে, সেয়া হ’ল উন্নয়ন, ৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন। আমাৰ মেট্ৰ’, মীৰাট মেট্ৰ’ ইয়াৰ উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে ভাৰতত মেট্ৰ’ সম্প্ৰসাৰণ অতি লেহেম গতিত আগবাঢ়িছিল। কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ দিনত মাত্ৰ পাঁচখন চহৰতহে মেট্ৰ’ সেৱা চলি আছিল। আজি বিজেপি চৰকাৰৰ অধীনত ২৫খনতকৈও অধিক চহৰত মেট্ৰ’ সেৱা চলি আছে। আজি ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় বৃহত্তম মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কত পৰিণত হৈছে। উত্তৰ প্ৰদেশত মীৰাটৰ উপৰি আন কেইবাখনো চহৰত মেট্ৰ’ৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
বিগত ১১ বছৰত দেশৰ কেইবা ডজনো চহৰত মেট্ৰ’ই স্থান পাইছে। কাৰণ বিজেপি চৰকাৰে দেশৰ জনসাধাৰণক সুবিধা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছে, তেওঁলোকক দ্ৰুতবেগী যান-বাহন আৰু প্ৰদূষণমুক্ত সেৱা আৰু এনে প্ৰতিটো সুবিধা প্ৰদান কৰিব বিচাৰিছে। সেয়ে আজি নমো ভাৰত আৰু বন্দে ভাৰত ৰেলৰ দৰে আধুনিক অৰ্ধ-উচ্চবেগী ৰে’ল প্ৰচলন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দিল্লীত যেতিয়া কংগ্ৰেছ-এছ পি শাসনত আছিল, এই সকলোবোৰ অসম্ভৱ আছিল। কাৰণ তেতিয়া আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প কেলেংকাৰীত অন্তৰ্ধান হৈছিল। মেট্ৰ’ আৰু ইয়াৰ উপাদানসমূহৰ সৈতে জড়িত বেছিভাগ প্ৰযুক্তি আমি বহিঃৰাজ্যৰ পৰা আমদানি কৰিবলগীয়া হৈছিল। আমি কেলেংকাৰী বন্ধ কৰিলোঁ আৰু লগতে দেশখনক আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ পথত আগুৱাই লৈ গ’লোঁ। কাৰণ বিজেপিৰ অগ্ৰাধিকাৰ দেশৰ উন্নয়ন, দেশবাসীৰ সুবিধা আৰু সমৃদ্ধি। মাত্ৰ লক্ষ্য কৰক, মীৰাটৰ জনসাধাৰণৰ লগতে পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণৰ জীৱন কেনেকৈ সলনি হ’বলৈ গৈ আছে। শৰাই কালে খান, আনন্দ বিহাৰ, গাজিয়াবাদ আৰু মীৰাটত ভাৰতীয় ৰেল, মেট্ৰ’ আৰু বাছ আস্থান সংযোগ কৰা হৈছে। নমো ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু মেট্ৰ’ ৰে’ল একেটা ষ্টেচনতে আৰু একেটা ট্ৰেকতে চলিব। অৰ্থাৎ একেখন প্লেটফৰ্মৰ পৰাই চহৰৰ ভিতৰত ভ্ৰমণ কৰিব পাৰি আৰু একেটা ষ্টেচনৰ পৰাই পোনে পোনে দিল্লীলৈ যাব পাৰি। ইয়াৰ দ্বাৰা মীৰাটৰ পৰা অহা আপোনাৰ দৰে হাজাৰ হাজাৰ লোক উপকৃত হ’ব, যিসকলে দৈনিক দিল্লীলৈ পঢ়া-শুনা, চাকৰি আৰু অন্যান্য কামত অহা-যোৱা কৰে। দিল্লীত কাম কৰা আৰু মীৰাটত ঘৰ থকাসকলৰ বাবে এতিয়া দিল্লীৰ ভাড়াঘৰত বসবাস কৰাৰ বাধ্যবাধকতা অন্ত পৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ইমান টকা খৰচ কৰি আপোনাৰ ধন ৰাহি কৰি যুৱক-যুৱতীসকলক কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰিছে। এইক্ষেত্ৰত পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশলৈকে চাওক : নতুন এক্সপ্ৰেছ ৱে, নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিডৰ আৰু জেৱাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ হ’লেই নিয়োগ সৃষ্টি আৰু পিছলৈ নতুন উদ্যোগ তথা ব্যৱসায়ৰ উত্থান ঘটে, যাৰ ফলত কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি হয়।
বন্ধুসকল,
উত্তৰ প্ৰদেশৰ এই ভূমি শ্ৰমৰ ভূমি, সৃষ্টিৰ ভূমি। কৃষক, পশুপালক, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগী, বয়ন-শিল্পী- এই সকলোৱেই ঐতিহ্য আৰু উন্নয়নৰ মন্ত্ৰক মূৰ্ত কৰি তুলিছে। গতিকে যেতিয়া ভাৰতৰ শক্তি বাঢ়ে তেতিয়া উত্তৰ প্ৰদেশৰ এই বন্ধুসকলো লাভৱান হয়।
বন্ধুসকল,
আজিকালি আপোনালোকে দেখিছে যে ভাৰতৰ প্ৰতি পৃথিৱী আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ কিমান বিশ্বাস আছে, আৰু মানুহ কিমান আশাবাদী। বহু উন্নত দেশেই এতিয়া ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্যিক চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছে। কংগ্ৰেছ চৰকাৰে ইচ্ছা কৰা সত্ত্বেও উন্নত দেশৰ সৈতে চুক্তি কৰিব পৰা নাছিল। কাৰণ কেলেংকাৰিৰ বাবে কুখ্যাত কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ সৈতে চুক্তি কৰিবলৈ বিশ্বই কুণ্ঠাবোধ কৰিছিল। কিন্তু আজি উন্নত দেশসমূহে ভাৰতৰ সৈতে জড়িত হ’বলৈ আগ্ৰহী, কাৰণ তেওঁলোকে ভাৰতৰ উন্নয়নত নিজৰ ভৱিষ্যত দেখিছে, আৰু ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত আশাও দেখিছে। আজি বিশ্বই বিশ্বাস কৰে যে ভাৰত হৈছে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান দিব পৰা শক্তি।
বন্ধুসকল,
যোৱা কিছু বছৰত বিজেপি চৰকাৰে স্বাক্ষৰ কৰা গোলকীয় চুক্তিসমূহে ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগৰ সৈতে জড়িতসকলকো যথেষ্ট উপকৃত কৰিব। এই চুক্তিসমূহৰ দ্বাৰা মীৰাটৰ ক্ৰীড়া সামগ্ৰী নিৰ্মাতা, মীৰাটৰ কেঁচি, খুৰজাত ক্ৰকেৰী, মোৰাদাবাদৰ পিতল, বাঘপাটৰ ঘৰুৱা সামগ্ৰী, চাহাৰনপুৰৰ কাঠ খোদিত সামগ্ৰী, চামৰা, বস্ত্ৰ, আৰু গহনা প্ৰস্তুতকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহ উপকৃত হ’ব— এই চুক্তিসমূহৰ পৰা সকলো ক্ষুদ্ৰ আৰু কুটিৰ উদ্যোগেই যথেষ্ট লাভৱান হ’ব। দেশৰ সৰু-বৰ চহৰৰ সম্ভাৱনাক বিশ্বৰ চুক-কোণলৈ লৈ যোৱা আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিভিন্ন জিলাৰ স্বীকৃতি বৃদ্ধি কৰাটোৱে বিজেপিৰ অগ্ৰাধিকাৰ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ মীৰাট আৰু এই সমগ্ৰ অঞ্চলটো ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু এম এছ এম ইৰ বাবে এক প্ৰধান কেন্দ্ৰ। এইবাৰৰ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বাজেটত আমি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ বাবে ১০,০০০ কোটি টকাৰ বিশেষ পুঁজি ঘোষণা কৰিছো। ইয়াৰ ফলত উত্তৰ প্ৰদেশৰ এম এছ এম ইসমূহে ঋণ লাভ কৰাত বহু সহজ হৈ পৰিব। বাজেটত আমি বস্ত্ৰ উদ্যোগ আৰু শিপিনী সমাজৰ বাবে মহাত্মা গান্ধী গ্ৰাম স্বৰাজ যোজনা ঘোষণা কৰিছো। ইয়াৰ দ্বাৰা খাদী, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পক বিশ্বৰ বজাৰলৈ অনাত সহায়ক হ’ব।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বতে ক্ষুদ্ৰ শিপিনীসকলে মাত্ৰ ১০ লাখ টকা পৰ্যন্ত মূল্যৰ সামগ্ৰী কুৰিয়ৰাৰে প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিছিল। এতিয়া এই সীমা সম্পূৰ্ণৰূপে আঁতৰাই দিয়া হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে মীৰাটকে ধৰি উত্তৰ প্ৰদেশৰ শিপিনী আৰু অন্যান্য ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলে অনলাইন এপৰ জৰিয়তে আমেৰিকা বা ইউৰোপৰ গ্ৰাহকলৈ সহজেই নিজৰ সামগ্ৰী প্ৰেৰণ কৰিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
মীৰাট-হাপুৰৰ লগতে ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলটোৱে চৌধুৰী চৰণ সিঙৰ এই দৃষ্টিভংগীৰ সাক্ষী হৈ আহিছে। আমাৰ চৰকাৰে তেওঁক ভাৰতৰত্ন বঁটা প্ৰদান কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী অনুসৰণ কৰি বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কৃষকৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে অহৰহ কাম কৰি আছে। ইয়াৰ বাবে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ পৰা পোৱা ধন ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বাবেও অত্যন্ত সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। এতিয়ালৈকে প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধিৰ অধীনত উত্তৰ প্ৰদেশৰ কৃষকসকলে প্ৰায় ৯৫,০০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে। ইয়াৰে মীৰাটৰ কৃষকসকলেও প্ৰায় ৮০০ কোটি টকা লাভ কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
এফালে দেশবাসীয়ে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে দিনে-নিশাই কাম কৰি আছে। কিন্তু দেশৰ ভিতৰতে কিছুমান ৰাজনৈতিক দল আছে, যি ভাৰতৰ সফলতাক হজম কৰিবলৈ অক্ষম। আপুনি মাত্ৰ ভাৰতৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ এ আই সন্মিলনৰ সাক্ষী হৈ পৰিল। দিল্লীলৈ আহিছিল ৮০খনতকৈও অধিক দেশৰ প্ৰতিনিধি। প্ৰায় ২০খন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভাৰতলৈ আহিছিল, ভাৰতৰ চুকে-কোণে লাখ লাখ লোক দিল্লীত সমবেত হৈছিল। উন্নয়নশীল দেশসমূহত এনেধৰণৰ সন্মিলন আগতে কেতিয়াও অনুষ্ঠিত হোৱা নাছিল। মই মীৰাটৰ ৰাইজক সুধিব বিচাৰো- এই এ আই সন্মিলনখনক লৈ আপুনি গৌৰৱান্বিত নেকি? সকলো শক্তিৰে কওক। আপুনি গৌৰৱান্বিত নেকি? আপোনালোকৰ মূৰবোৰ উচ্চ হৈছে নেকি? অহংকাৰে বুকু ওফন্দিছে নেকি? এই কাম ভাৰতৰ বাবে নেকি? ভাৰতৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে নেকি? ভাৰতৰ ভাগ্য সলনি কৰাৰ বাবে নেকি? একবিংশ শতিকাত নেতৃত্ব লোৱাৰ বাবে নেকি? সমগ্ৰ দেশ গৌৰৱেৰে ভৰি পৰিছে। কিন্তু কংগ্ৰেছ আৰু ইয়াৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰই কি কৰিলে?
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছে ভাৰতৰ এক গোলকীয় অনুষ্ঠানক নিজৰ লেতেৰা আৰু উলংগ ৰাজনীতিৰ মঞ্চলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিলে। বিদেশী অতিথিৰ সন্মুখত উলংগ হৈ উপস্থিত হয় কংগ্ৰেছ নেতাসকল। কংগ্ৰেছৰ সদস্যসকলক সুধিছোঁ, দেশে ইতিমধ্যে জানে আপুনি উলংগ, গতিকে আপুনি কিয় কাপোৰ খুলিব লাগো? তাত কংগ্ৰেছ নেতাসকলে যি কৰিলে সি দেখুৱাইছে যে দেশৰ আটাইতকৈ পুৰণি দলটো কিমান মতাদৰ্শগতভাৱে দেউলীয়া আৰু দৰিদ্ৰ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
কোনেও কল্পনা কৰিব নোৱাৰে। আমি সেইসকল মানুহ যি যেতিয়াই কোনো গাঁৱত কোনো বিবাহ অনুষ্ঠিত হয়, তেতিয়াই সমগ্ৰ গাঁওখনে সেইখন সফল কৰি তোলাৰ বাবে সকলো প্ৰচেষ্টা চলায়। যাতে অতিথিসকলে গাঁৱৰ ইতিবাচক ভাবমূৰ্তি লৈ গুচি যায়। কিন্তু ইয়াৰ বিপৰীতে নিজৰ দেশৰ বদনাম কৰাত ব্যস্ত কংগ্ৰেছ।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ নেতাই মোদীক ঘৃণা কৰে। মোৰ কবৰ খান্দিব বিচাৰে। মাক গালি-গালাজ কৰিবলৈও কুণ্ঠাবোধ নকৰে। বিজেপি আৰু এন ডি এৰ বিৰোধিতা কৰে। ঠিক আছে, আপোনাৰ ৰাজনীতিত এইটোৱেই প্ৰয়োজনীয়। ঠিক আছে, আমি বুজিব পাৰো, আমি এইটো সহ্য কৰিম। কিন্তু কংগ্ৰেছে মনত ৰখা উচিত আছিল যে এ আই গ্ল’বেল ছামিট বিজেপিৰ অনুষ্ঠান নাছিল, আৰু তাত কোনো বিজেপি নেতা উপস্থিত নাছিল। এয়া আছিল ৰাইজৰ কষ্টৰে গঢ় লৈ উঠা এক জাতীয় অনুষ্ঠান, জাতীয় সন্মানৰ এক কাৰ্যসূচী। তথাপি কালি কংগ্ৰেছে সকলো সীমা ভংগ কৰিলে। আৰু সমগ্ৰ দেশে কংগ্ৰেছৰ এই কাৰ্যক গৰিহণা দিছে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এনে এটা পুৰণি দলৰ নেতাসকলে লাজ অনুভৱ কৰাৰ পৰিৱৰ্তে দেশক অসন্মান কৰাসকলক নিৰ্লজ্জভাৱে উত্সাহিত কৰিছে। আৰু এয়া কংগ্ৰেছৰ কাৰ্যকলাপৰ এক অবিৰত আৰ্হি। সংসদত তেওঁলোকে কি কৰিলে? তেওঁলোকে নিজে সংসদত প্ৰদৰ্শন কৰিব নোৱাৰে, গতিকে মিত্ৰসকলক কথা কোৱাৰ সুযোগো নিদিয়ে, সংসদক কাম কৰিবলৈ নিদিয়ে। আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ ক্ষতি হৈছে কংগ্ৰেছৰ মিত্ৰশক্তিৰ; তেওঁলোকে এতিয়া বুজি পাইছে। দিল্লীত তেওঁলোকে প্ৰদৰ্শন কৰা উলংগতাই তেওঁলোকৰ সকলো মিত্ৰক স্তম্ভিত কৰি তুলিছে, আৰু তেওঁলোকে নিজকে আঁতৰাই ৰাখিছে। আৰু মই বিনম্ৰতাৰে দেশৰ সংবাদ মাধ্যমলৈও এটা অনুৰোধ জনাব বিচাৰিছোঁ- মই সদায় প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ যাতে ভগৱানে মোক সকলো প্ৰকাৰে সংবাদ মাধ্যমক সহ্য কৰিব পৰা শক্তি প্ৰদান কৰক। কিন্তু আজি মই তেওঁলোকক অনুৰোধ কৰিছো যে আমি যেতিয়া এনে কার্যক সমালোচনা কৰো তেতিয়া অনুগ্ৰহ কৰি "মোদীয়ে বিৰোধীক পৰাস্ত কৰিলে" বুলি শিৰোনাম নকৰক। কংগ্ৰেছক ৰক্ষা কৰিবলৈ এইবোৰ কৌশল বন্ধ কৰক। নিজকে "বিৰোধী" বুলি ক'লে আপুনি কংগ্ৰেছ দলক সুৰক্ষা দিছে। আনকি বিৰোধীৰ আন মিত্ৰসকলেও বুজি পাইছে যে কংগ্ৰেছে পাপ কৰে আৰু বোজা বহন কৰে। কংগ্ৰেছৰ পৰিৱেশতন্ত্ৰই প্ৰতিবাৰেই এই ফাঁকিৰ খেল খেলে : কংগ্ৰেছে পাপ কৰে, কংগ্ৰেছক সমালোচনা কৰা হয় আৰু কংগ্ৰেছ দলৰ ওপৰত ক্ষোভৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰখা হয়। কিন্তু সংবাদ মাধ্যমে কংগ্ৰেছক নেদেখে, কেৱল "বিৰোধী" শব্দটোহে আবিৰ্ভাৱ হয়। "কিয়, কিয় কংগ্ৰেছক ৰক্ষা কৰিছা?" এই কামেৰে আপুনি কংগ্ৰেছ দলক বচাব, নে সংস্কাৰ কৰিবলৈ বাধ্য কৰাব ? ক’বলৈ আৰম্ভ কৰিলেই উপলব্ধি হ’ব যে এইটো সাধাৰণ বিৰোধীৰ দোষ নহয়। আৰু দিল্লীত কি হ’ল চাওকচোন : টিএমচিয়ে পাপ কৰিলে নেকি? ডি এম কেয়ে পাপ কৰিলে নেকি? বিএছপিয়ে পাপ কৰিলে নেকি? ফাৰুক আব্দুল্লাৰ দলে পাপ কৰিলে নেকি? তেওঁলোকে কৰিলেনে? কেৱল এই উন্মাদ নেতা, কংগ্ৰেছ দলৰ অলংকৃত নেতাই দেশ ধ্বংস কৰিবলৈ কুণ্ঠাবোধ কৰিছে। যদি আপুনি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ চকী দখল কৰিব বিচাৰে তেন্তে প্ৰথমে ৰাইজৰ হৃদয় জয় কৰিব লাগিব। কেৱল মহিলা সাংসদ পঠিয়াই আসন দখল কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী হ’ব নোৱাৰি। এনেদৰে মাতৃ-ভগ্নীক প্ৰচাৰ কৰিবলৈ কিহে বাধ্য কৰে? ইমান তললৈ গৈছে নেকি?
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছ দেশৰ বাবে বোজা হৈ পৰিছে আৰু দিল্লীৰ ঘটনাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কংগ্ৰেছক তীব্ৰ সমালোচনা কৰাৰ সাহস দেখুৱাইছে বুলি মই সন্তুষ্ট। সত্য আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ গৌৰৱৰ সৈতে থিয় দিয়াৰ বাবে এই বিৰোধী সহকৰ্মীসকলক ৰাজহুৱাভাৱে ধন্যবাদ জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
বিজেপি চৰকাৰৰ বাবে দেশৰ উন্নয়ন আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ উন্নয়ন সৰ্বোচ্চ। কিন্তু মনত ৰাখিব, ১০ বছৰ আগলৈকে উত্তৰ প্ৰদেশৰ কেন্দ্ৰবিন্দু কি আছিল? সকলোৱে কৈ আছিল মীৰাট সংঘৰ্ষ, পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশৰ অপৰাধীৰ দল, দুৰ্বল পথ, বিদ্যুৎ বিচ্ছিন্ন, ৰাজ্যৰ পিছপৰা আদিৰ কথা। পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশত এই অপৰাধক লৈ চিনেমা নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। উত্তৰ প্ৰদেশক এই অৱস্থাতে এৰি দিছিল এছ পি চৰকাৰে। কিন্তু আজি উন্নয়নৰ বাবে পৰিচিত উত্তৰ প্ৰদেশ। আজি উত্তৰ প্ৰদেশ ব্ৰাহ্মোছ, মোবাইল ফোন নিৰ্মাণ, বিমানবন্দৰ আৰু প্ৰতিদিনে বৃদ্ধি পোৱা পৰ্যটন সুবিধাৰ বাবে পৰিচিত। উত্তৰ প্ৰদেশেও ক্ৰীড়া পৰিৱেশতন্ত্ৰত নিজৰ উপস্থিতি বৃদ্ধি কৰিছে। মীৰাটৰ ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়ৰ কাম দ্ৰুতগতিত সম্পূৰ্ণ হৈছে।
বন্ধুসকল,
এছ পিৰ শাসনৰ সময়ত মুক্তভাৱে ঘূৰি ফুৰা অপৰাধীয়ে এতিয়া যোগীজীৰ চৰকাৰৰ অধীনত কাৰাগাৰত দিন কটাবলগীয়া হৈছে। আজি কলেজৰ পৰা স্নাতক হোৱা আমাৰ কোনো ছোৱালীক অপমান কৰিবলৈ কোনেও সাহস নকৰে।
বন্ধুসকল,
আইন-শৃংখলাৰ উন্নতি হ’লে ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ পৰিৱেশ সৃষ্টি হয়। গতিকে উত্তৰ প্ৰদেশৰ অৰ্থনীতিত প্ৰচণ্ড উত্থান ঘটিছে। যোগীজীৰ নেতৃত্বত উত্তৰ প্ৰদেশ দেশৰ এক প্ৰধান উৎপাদন কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। মাত্ৰ সিদিনা উত্তৰ প্ৰদেশৰ প্ৰথমটো অৰ্ধপৰিবাহী কাৰখানাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। এই অৰ্ধপৰিবাহী কাৰখানা নিৰ্মাণে উত্তৰ প্ৰদেশৰ সম্ভাৱনা আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব। ই নতুন বিনিয়োগ আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ প্ৰচণ্ড সম্ভাৱনাৰ সৃষ্টি কৰিব। আপোনালোকক আশ্বাস দিছো, বিজেপিৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে উত্তৰ প্ৰদেশক দেশৰ সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনীতি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰি যাব। উত্তৰ প্ৰদেশৰ বিকাশ হ’লেহে ভাৰতৰ বিকাশ হ’ব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ নমো ভাৰত ৰেল আৰু মেট্ৰ' প্ৰকল্পৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন কৰা হৈছে। মোৰ লগত আওৰাওক :
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various development works in Meerut, Uttar Pradesh
22 FEB 2026 6:53PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Bharat Mata ki Jai
Respected and popular Chief Minister of Uttar Pradesh, Yogi Adityanath ji, my colleagues in the Union Cabinet Pankaj Chaudhary ji and Jayant Chaudhary ji, Deputy Chief Minister of Uttar Pradesh Brajesh Pathak ji, ministers of the UP government, my fellow Members of Parliament, legislators, and my beloved brothers and sisters who have gathered here in such large numbers!
On this sacred land of Baba Augharnath, on the revolutionary soil of Meerut, today a new energy is being infused into the vision of a developed Uttar Pradesh and a developed India. For the first time, from the same stage, both the Namo Bharat Rapid Rail and the Metro service are being inaugurated on the same day. This is a magnificent glimpse of what connectivity in a developed India will look like. Metro for travel within the city, and Namo Bharat, a modern train, to accelerate the vision of twin cities. I am satisfied that this milestone has been achieved in Uttar Pradesh.
Brothers and sisters,
Today’s program also reflects the working culture of the BJP’s double-engine government. And what is our working culture? Our working culture is that once a foundation stone is laid, we dedicate ourselves day and night to completing the project. That is why projects no longer remain stuck or delayed as they used to. Both the Namo Bharat and the Metro service were inaugurated by me earlier, and today I have had the privilege of dedicating them to the nation.
Friends,
A short while ago, I traveled in the Meerut Metro. During the journey, I interacted with many young students and other passengers. Everyone said they had never imagined such a wonderful facility. They recalled the old days, and especially the women and daughters told me that just a few years ago, as evening fell, silence and fear would grip the entire route. Now, on one hand, law and order has improved, and on the other, people have a safe and convenient means of travel.
And friends,
I am happy that the Namo Bharat Rapid Rail has also become a symbol of women’s empowerment. In this service, train operators, station control staff, and many other roles are being led by our daughters. I extend my heartfelt congratulations to all of you, to Uttar Pradesh, and to the people of Delhi for the country’s first Namo Bharat Rapid Rail service and the Meerut Metro.
Friends,
I have a special bond with the land of Meerut. In the 2014 elections, the 2019 elections, and the 2024 Lok Sabha elections, my campaign began from Meerut itself. The people of Meerut, the farmers here, the entrepreneurs, the workers of small industries, the artisans, and the shopkeepers have always showered me with blessings.
And friends,
Even then, I had told Congress and SP-BSP to abandon their poisonous politics and compete with us on the issue of development.
Friends,
These parties did not change their poisonous politics, but the BJP made development its highest priority in its policies, its approach, and its intent. The Meerut Metro itself is an example of this.
Friends,
Before 2014, the expansion of metro services in India was extremely slow. Under the Congress government, metro trains were running in only 5 cities. But today, under the BJP government, metro trains are running in more than 25 cities across the country. India has now become the third largest metro network in the world. In Uttar Pradesh too, apart from Meerut, work on metro projects is underway in several cities.
Friends,
In the past 11 years, dozens of cities have been connected with metro services because the BJP government wants to provide convenience to the people, to give citizens high-speed travel free from traffic jams and pollution. That is why today modern semi-high-speed trains like Namo Bharat are running, and Vande Bharat trains are also operating.
Friends,
When Congress and SP had their government in Delhi, none of this was possible. At that time, infrastructure projects would get lost in scams. Even technologies related to metro systems had to be imported from abroad. We stopped the scams and moved the country forward on the path of self-reliance. Because the BJP’s priority is the development of the nation, the convenience and prosperity of its citizens. Just look here—how the lives of the people of Meerut and western UP are about to change. At Sarai Kale Khan, Anand Vihar, Ghaziabad, and Meerut, railway stations, metro stations, and bus terminals have been interconnected. For the first time in the country, Namo Bharat and Metro Rail will run on the same station, the same track. This means from one platform you can travel within the city, and from the same station you can go directly to Delhi. Thousands of people from Meerut who travel daily to Delhi for studies, jobs, or other work will benefit. Those who work in Delhi but live in Meerut will no longer be forced to rent houses in Delhi.
Friends,
Today, the BJP’s double-engine government is spending so much money on modern infrastructure, and this not only saves your money but also creates jobs for the youth. Just look here in western UP—new expressways are being built, dedicated freight corridors are being developed, an international airport is coming up in Jewar. These projects provide employment during construction, and later they bring new industries, new businesses, which also generate jobs.
Friends,
This land of Uttar Pradesh is the land of labor, the land of creation. Farmers, livestock keepers, small entrepreneurs, weavers, artisans—all are realizing the mantra of heritage and development. When India’s strength grows, all these companions of Uttar Pradesh also benefit.
Friends,
You can see nowadays how much faith the world has in India, how hopeful people are. Many developed countries are signing trade agreements with India. There was a time when Congress governments could not make agreements with developed nations, even if they wanted to. Because the Congress government was infamous for scams, the world hesitated to deal with them. But today, developed countries are eager to partner with India. They see their future in India’s development, they see hope in India’s youth power. Today the world believes India is the force that can provide solutions to the challenges of the 21st century.
Friends,
In recent years, the agreements made by the BJP government will greatly benefit small and cottage industries. This will help sports goods manufacturers of Meerut, scissors from Meerut, crockery from Khurja, brassware from Moradabad, home furnishings from Baghpat, wood carving from Saharanpur, as well as industries related to leather, textiles, and jewelry. All these small and cottage industries will gain immensely. The BJP’s priority is to take the strength of small and big cities of India to every corner of the world, to enhance the identity of different districts of UP.
Friends,
Our Meerut and this entire region are major centers of small industries and MSMEs. In this year’s Union Budget, we announced a special fund of 10,000 crore rupees for small industries. This will make it much easier for MSMEs in UP to get loans. In the budget, we also announced the Mahatma Gandhi Gram Swaraj Yojana for the textile industry and the weaver community. This will help khadi, handloom, and handicrafts reach global markets.
Friends,
Earlier, small artisans could only send goods worth up to 10 lakh rupees by courier. Now this limit has been completely removed. This means weavers and small entrepreneurs from Meerut and across UP can easily send their products to customers in America or Europe through online apps.
Friends,
The Meerut-Hapur region and surrounding areas have witnessed the vision of Chaudhary Charan Singh ji from the very beginning. It has been the good fortune of our government to confer the Bharat Ratna on Chaudhary Charan Singh ji. The BJP’s double-engine government is continuously working to increase farmers’ incomes, following his vision. For this, a strong emphasis is being placed on food processing. The PM-Kisan Samman Nidhi funds are also proving very useful for small farmers. So far, farmers of UP have received nearly 95,000 crore rupees under PM-Kisan Samman Nidhi. Farmers of Meerut alone have received about 800 crore rupees.
Brothers and sisters,
On one hand, citizens are working day and night to make India developed. But there are some political parties in the country that cannot digest India’s success. You just saw, the world’s largest AI conference was held in India. Representatives from more than 80 countries came to Delhi. Heads of state from nearly 20 countries came to India. Lakhs of people from across the country gathered in Delhi. Such a conference has never been held in any developing country before. I want to ask the people of Meerut—did you feel proud of this AI conference or not? Say it with full strength—did you feel proud or not? Did your head rise high or not? Did your chest swell with pride or not? Was this done for India or not? Was this done for India’s youth or not? Was this done to change India’s destiny or not? Was this done to take leadership in the 21st century or not? The whole country was filled with pride. But what did Congress and its ecosystem do?
Friends,
Congress turned India’s global event into an arena for its dirty and shameless politics. At the venue, in front of foreign guests, Congress leaders arrived stripping off their clothes. I ask the Congress people—everyone already knows you are politically naked, then what was the need to remove your clothes? What Congress leaders did there shows how ideologically bankrupt and impoverished the country’s oldest party has become.
Friends,
No one can imagine this. We are the kind of people who, when there is a wedding in a village, the entire village comes together wholeheartedly to make it successful, so that the guests leave with a good impression of the village. But Congress is busy defaming its own country.
Friends,
Congress leaders hate Modi. They want to dig my grave, they have no hesitation in insulting my mother, they oppose the BJP, they oppose the NDA. Fine, if that is necessary for their politics, we can understand and tolerate it. But Congress should have remembered that the AI Global Summit was not a BJP event, nor was any BJP leader present there. It was a national event, a matter of national pride, built on the sweat of the people. Yet Congress broke all boundaries of decency. The entire country is condemning Congress’s conduct. But unfortunately, instead of feeling ashamed, the leaders of such an old party are shamelessly cheering those who insulted the nation. This behavior of Congress is continuous. Look at what they did in Parliament—unable to perform themselves, they don’t let their allies speak, they don’t let Parliament function. And the biggest loss is suffered by Congress’s allies. They now understand this. The shamelessness Congress displayed in Delhi shocked all their allies, who have now distanced themselves.
I also want to humbly request the country’s media. I pray to God to give me strength to endure everything from the media. But today I request them—when we criticize such actions, please don’t make headlines like “Modi slammed the opposition.” Stop these tricks to protect Congress. By calling it “the opposition,” you save Congress, while other opposition parties suffer. Congress commits the sin, but others pay the price. Congress’s ecosystem always plays this game—Congress sins, criticism is directed at Congress, anger is directed at Congress, but in the media only the word “opposition” appears, not Congress. Why are you protecting Congress? By doing this, you neither save Congress nor force it to improve. If you start writing clearly that it is Congress’s fault, then see the difference. In Delhi, did TMC commit any sin? No. Did DMK commit any sin? No. Did BSP commit any sin? No. Did Farooq Abdullah’s party commit any sin? No. Only reckless Congress leaders are bent on destroying the nation. If you want to sit in the Prime Minister’s chair, first you must win the hearts of the people. By sending women MPs to forcibly occupy seats, you cannot become Prime Minister. Why are you compelled to push mothers and sisters forward like this? Have you become so hollow?
Friends,
Congress has become a burden on the nation. I am satisfied that after the incident in Delhi, all of Congress’s allies had the courage to strongly criticize Congress. I publicly thank these opposition allies for standing with the truth and with the pride of the nation.
Friends,
For the BJP government, the development of the nation and of Uttar Pradesh is paramount. But remember, ten years ago, what was UP known for? Everyone talked about riots in Meerut, gangs of criminals in western UP, bad roads, power cuts, and backwardness. Films were made about western UP’s crime. The SP government had reduced UP to this state. But today UP is known for development. Today our UP is known for BrahMos, for mobile phone manufacturing, for airports, for increasing tourist facilities. UP is also building its identity in the sporting ecosystem. Work on the Sports University in Meerut is progressing rapidly.
Friends,
In SP’s rule, criminals roamed fearlessly. Today, under Yogi ji’s government, they are spending their days in jail. No one dares to insult our daughters coming out of colleges.
Friends,
When law and order improves, an environment is created for trade, business, and shops. That is why today UP’s economy is witnessing tremendous growth. Under Yogi ji’s leadership, UP is becoming a major manufacturing hub of the country. Just yesterday, I had the opportunity to lay the foundation stone of UP’s first semiconductor factory. With this factory, UP’s strength will increase even more. It will create extraordinary opportunities for new investments and new jobs. I assure you, the BJP’s double-engine government will continue working to make UP the largest economy in the country. When UP develops, only then will India develop. Once again, I extend my heartfelt congratulations to all of you for the Namo Bharat train and metro project. We are celebrating 150 years of Vande Mataram. Say with me—
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!