ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
ভারতকী এ.আই. মিসন অসি তোঙান তোঙানবা মথৌ তাবশিং অমসুং অশেংবা মালেমগী শিংনবশিং কোকহন্নবা মোদেল তৌখ্রে: শ্রী এস. কৃষ্ণন, সেক্রেতরী, এম.ই.আই.তি.ৱাই.
এম.ই.আই.তি.ৱাই. গী সেক্রেতরীনা সেসন “অলগোরিথমদগী হৌরগা আউতকমশিং ফাওবা: মীয়ামগীদমক্তা থবক তৌরিবা এ.আই. শেমগৎপা” হায়বা অমদা ৱা ঙাংখ্রে
ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎ অসি এ.আই. শিজিন্নদুনা ঐখোয়না শেম্বা ঙম্বা ইম্পেক্ত ওইগদবা এপ্লিকেসনশিং পুথোক্নবা হোৎনবনি: শ্রী এস. কৃষ্ণন
এম.ই.আই.তি.ৱাই. গী সেক্রেতরীনা মীফম অদুদা শরুক য়ারিবশিংদা এক্সপোদা স্তার্তঅপ অমসুং কম্পেনী ৬০০+ য়েংনবা অমসুং এ.আই. শীজিন্নরিবা সেক্তরশিং য়েংনবা হায়খ্রে
17 FEB 2026 3:42PM by PIB Imphal
২০২৬কী ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎকী অনিশুবা নুমিৎ অসি পীপল-সেন্ত্রিক এ.আই. অমসুং সোভরেন তেক্নোলোজিকেল কেপাসিতীগী অনিংবা অপাম্বশিং য়েংশিনবা হাই-ইম্পেক্ত সেসন অমগা লোয়ননা হৌদোকখি।
ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎ ২০২৬তা পাংথোকখিবা সেসন 'অলগোরিথমদগী হৌরগা ফলশিং ফংবা: মীয়ামগীদমক থবক তৌনবা এ.আই. শেমগৎপা' অসিদা এ.আই. সিস্তেমশিংনা মীয়ামদা সর্ভিস পীবদা অমসুং নাগরিকশিংগী য়াইফ-থৌরাংদা চাং য়েংবা য়াবা ফগৎলকপদা মতেং পাংনবা মীৎয়েং থমখি। কমপ্যুত, মোদেল অমসুং দেতানা মতৌ করম্না প্রোদক্তিবিতী হেনগৎহনবা, গবর্নান্স মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং নাগরিকশিংদা ময়েক শেংনা কান্নবা পীবা য়াবা এপ্লিকেসনশিং পুথোকপা ঙমগদগে হায়বগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
মীফম অদুদা ৱা ঙাংবদা, এম.ই.আই.তি.ৱাই.গী সেক্রেতরী শ্রী এস. কৃষ্ণন্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়া এ.আই. মিসন অসি তোঙান তোঙানবা মথৌ তাবশিং অমসুং অশেংবা মালেমগী শিংনবশিং কোকহন্নবগীদমক্তা শেমগৎপনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্দিয়া এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎ অসি এ.আই. শিজিন্নদুনা ঐখোয়না শেম্বা ঙম্বা ইম্পেক্ত ইম্পেক্ত এপ্লিকেসনশিং পুথোক্নবা হোৎনবনি। সেক্রেতরীনা হায়খি, "ঐখোয়না কম্প্যুত, মোদেল অমসুং দেতা অসি মরম অমখক্তগীদমক পীরি, তশেংনা ইম্পেক্ত লৈবা এপ্লিকেসনশিং শেমগৎনবা। এ.আই.না মায় পাকপা ঙমগদ্রা ঙম্লোইদ্রা হায়বসি পুন্সি মহিং ফগৎহনগদবা পাম্বৈশিং পুথোকপদা মপুং ফানা মখা পোল্লি। করিগুম্বা নহাক্না এক্সপো অদুদা চৎলবদি, নহাক্না হেল্থকেয়র, এগ্রিকলচর, এজুকেসন অমসুং মেন্যুফেকচরিংদা থবক তৌরিবা স্তার্তঅপ চা কয়া উবা ফংলগনি। মদুদগী ইম্পেক্ত লাক্কনি। লৈঙাক্তা ওজা, দোক্তর, নৎত্রগা জজশিং মরাং কাইনা লৈরোই, অদুবু করিগুম্বা AIনা প্রদক্তিবিতী হেনগৎহনবা ঙম্লবদি, সর্ভিসকী মগুন অসি য়াম্না ফগৎলকপা ঙমগনি। শিংনরিবা অসি মথৌ তাবশিং খনগৎপা, থৌদাং য়াবা মওংদা চাওখৎপা, প্রাইভেসী ঙাকপা, অমসুং মীয়ামগী শেলনা চাং য়েংবা য়াবা মহৈশিং পুথোকপা হায়বসিনি”। এক্সপো অসিদা স্তার্ত-অপ অমসুং কম্পেনী ৬০০+ য়েংনবা অমসুং এ.আই. শীজিন্নরিবা সেক্তরশিং য়েংনবা মহাক্না মীফম অদুদা শরুক য়ারিবশিংদা তকশিনখি।
সেসন অসিদা জে-পি.এ.এল.গী গ্লোবেল একজিক্যুতিব দাইরেক্তর ইকবাল সিংহ ধালিৱাল অমসুং চিকাগো য়ুনিভর্সিতীগী ইকোনোমিক্সকী য়ুনিভর্সিতী প্রোফেসর মাইকেল ক্রেমর অমসুং অতোপ্পা পোলিসী মেকরশিং অমসুং সেক্তরগী লুচিংবশিংনা শরুক য়াখি।
জে-পি.এ.এল.গী গ্লোবেল একজিক্যুতিব দাইরেক্তর ইকবাল সিংহ ধালিৱালনা অকনবা এসেসমেন্তকী মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি, "অদোম্না চাউখৎ থৌরাংগীদমক মতিক চাবা মতম কাইথোক্লবদি, অদোম্না সিলভর বুলেৎ কয়া লাকপা অমসুং চৎপা উবা ফংলগনি। তেক্নোলোজী অমনা থিওরীদা নৎত্রগা লেবোরেতরীগী সেত্তিং অমদা ফাওবা থাজনিংঙাই ওইবা মওংদা উবা য়াই, অদুবু মসিনা লমদম অসিগী অশেংবা ফিবমগা থেংনরবা মতুংদা মায়থিবা পীবা য়াই। মরম অসিনা প্রমান অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না এ.আই.না মথৌ তৌব্রা হায়বদু খক্তা হংবদা নত্তনা, মদু কনানা, করম্বা মফমদা, অমসুং করি ফলশিং ফংলবগে হায়বদুসু হংগদবনি। চেকশিন্না য়েংদ্রবদি, ঐখোয়না ইথিলবু ইম্পেক্ত ওইনা লান্না লৌবগী রিস্ক লৈ। এ.আই.দা অচৌবা পোতেন্সিএল অমা লৈ, অদুবু মসি ফিল্দদা চাংয়েং তৌরবা অমসুং মী অমসুং মহৈশিংবু ময়াইদা থমদুনা দায়ত্ব লৈবা মওংদা স্কেল তৌরবা মতম খক্তদা লৈগনি”।
চিকাগো য়ুনিভর্সিতীগী ইকোনোমিক্সকী য়ুনিভর্সিতী প্রোফেসর, জে-পিএএল, মাইকেল ক্রেমরনা মখা তাখি, "ঐখোয়না ত্রাফিক এন্ফোর্সমেন্ত, ওতোমেতেদ দ্রাইভরগী লাইসেন্স তেস্তিং, হকশেল অমসুং এজুকেসনগুম্বা লমশিংদা ইম্পেক্তকী অঙনবা খুদমশিং উবা ফংলি। মসিদা পর্সোনেলাইজ এদাপ্তিব লর্নিং য়াওরি, মসিনা মহৈরোইশিংগী ত্রেনিংগী চাং অসি চয়োল অমদা পুং অমখক্তদা শরুক অনি হেনগৎহল্লি। অদুবু তেক্নোলোজী খক্তনা মতীক চাদে। সরকারগী সর্ভিসশিং ফগৎহনবা হায়বসি প্রাইবেৎ ইন্সেন্তিব মপাঙ্গল লৈবা কৈথেল অমা ওইদে, মরম অদুনা ফিলান্ত্রোপি অমসুং সরকারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। পব্লিক সিস্তেমশিংগী মনুংদা শিজিন্নবা অসি অরুবা অমনি, অমসুং পোৎ-চৈ পুথোকপা অসিসু মরু ওই। রাজ্যশিংনা অমগা অমগা তম্নবগীদমক্তা ইভালুএসন অসি য়াম্না মরু ওই। এ.আই. অসি য়াম্না চাউবা পোতেন্সিএল অমা লৈ, অদুবু মসি খঙদোকপা মতমদা প্রমান, সিস্তেম লেভেলগী অহোংবা অমসুং চেকশিন্না ইমপ্লিমেন্ত তৌবা মথৌ তাই”।
সেসন অসিনা সমিৎ অসিগী পাক চাউবা এজেন্দাগী মরুওইবা শরুক অমা ওইখি। মসিনা পোলিসী শেম্বা মীওইশিং, রিসর্চ তৌবা মীওইশিং অমসুং ইন্দস্ত্রীগী লুচিংবশিংবু এ.আই.গী তৌবা ঙম্বশিং অসি স্কেল তৌবা য়াবা পব্লিক এপ্লিকেসনশিংদা ওন্থোক্নবা খন্ন-নৈনবগীদমক পুনশিনখি। ৱারী শানবদা এ.আই. দাইভর্স সর্ভিস দেলিভরীদা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক স্ত্রকচর তৌরবা ইমপ্লিমেন্তেসন অমসুং ক্রোস-সেক্তর কোলাবোরেসনগী মরুওইবা অদু পনখি।

Ministry of Electronics & IT
India AI Mission Modeled to Address Diverse Needs and Real-World Challenges: Shri S. Krishnan, Secretary, Meity
Secretary, Meity speaks at session “From Algorithms to Outcomes: Building AI that Works for People”
India AI Impact Summit is all about finding impactful applications that we can create using AI: Shri S. Krishnan
Secretary, Meity urges attendees to visit the 600+ startups and companies at the expo and witness sectors where AI is being used
17 FEB 2026 3:42PM by PIB Delhi
The second day of the India AI Impact Summit 2026 opened with a high-impact session that examined the dual imperatives of people-centric AI and sovereign technological capability.
The session “From Algorithms to Outcomes: Building AI that Works for People” at the India AI Impact Summit 2026 focused on ensuring that artificial intelligence systems translate into measurable improvements in public service delivery and citizen welfare. The discussion centred on how compute, models and data must ultimately lead to deployable applications that enhance productivity, strengthen governance and deliver tangible benefits to citizens.
Addressing the session, S. Krishnan, Secretary, MeitY, said that the India AI Mission is modeled to address diverse needs and real-world challenges. He emphasized that the India AI Impact Summit is all about finding impactful applications that we can create using AI. The Secretary remarked, “We are providing compute, models, and data for one reason only, to build applications with real impact. Whether AI succeeds beyond the hype depends entirely on whether it delivers solutions that improve lives. If you walk through the expo, you’ll see hundreds of startups working across healthcare, agriculture, education, and manufacturing. That’s where impact will come from. Governments will never have enough teachers, doctors, or judges, but if AI can enhance productivity, service quality can improve dramatically. The challenge is to choose what works, scale it responsibly, protect privacy, and ensure public money creates measurable outcomes.” He concluded by urging attendees to visit the 600+ startups and companies at the expo and to witness the sectors where AI is being used.
The session was attended by Iqbal Singh Dhaliwal, Global Executive Director, J-PAL, and Michael Kremer, University Professor in Economics, University of Chicago, among other policymakers and sector leaders.
Iqbal Singh Dhaliwal, Global Executive Director of J-PAL, underscored the importance of rigorous evaluation, stating, “If you’ve spent enough time in development, you’ve seen many silver bullets come and go. A technology can look incredibly promising in theory or even in a lab setting, but fail once it meets the realities of the field. That’s why evidence matters so much. We need to ask not just whether AI works, but for whom it works, in what contexts, and with what outcomes. Without rigorous evaluation, we risk mistaking excitement for impact. AI has enormous potential, but only if it is tested in the field and scaled responsibly, with people and outcomes at the centre.”
Michael Kremer, J-PAL, University Professor in Economics, University of Chicago, added, “We’re seeing early evidence of impact in areas like traffic enforcement, automated driver’s licence testing, health, and education, including personalised adaptive learning that doubled the pace of student learning with just one hour a week. But technology alone is not enough. Improving government services is not always a market with strong private incentives, so philanthropy and government play a key role. Adoption within public systems is hard, and procurement matters. Evaluation is critical so states can learn from each other. AI has tremendous potential, but realizing it requires evidence, system-level change, and careful implementation.”
The session formed a key part of the Summit’s broader agenda, bringing together policymakers, researchers and industry leaders to deliberate on translating AI capabilities into scalable public applications. Discussions highlighted the importance of structured implementation and cross-sector collaboration in advancing AI-driven service delivery.