প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৩ ফেব্ৰুৱাৰীত সেৱা তীৰ্থ, কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
এই উদ্বোধনে ভাৰতৰ প্ৰশাসনিক গাঁথনিৰ এক পৰিবৰ্তনশীল মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিব
সেৱা তীৰ্থত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সচিবালয়, কেবিনেট সচিবালয় অন্তৰ্ভুক্ত
কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ত বিত্ত, প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ, শিক্ষা মন্ত্ৰালয়কে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ মন্ত্ৰালয় অন্তৰ্ভুক্ত
12 FEB 2026 12:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৩ ফেব্ৰুৱাৰীৰ দিনৰ প্ৰায় ১.৩০ বজাত ভৱন চৌহদ সেৱা তীৰ্থ নামকৰণেৰে উন্মোচন কৰিব। ইয়াৰ পিছত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সেৱা তীৰ্থ, কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰিব আৰু সন্ধিয়া প্ৰায় ৬ বজাত সেৱা তীৰ্থত এটা ৰাজহুৱা কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিব।
এই উদ্বোধনে ভাৰতৰ প্ৰশাসনিক গাঁথনিৰ এক পৰিৱৰ্তনশীল মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰি এক আধুনিক, দক্ষ, সুলভ আৰু নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক প্ৰশাসন পৰিবেশতন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
কেইবা দশক ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ চৰকাৰী কাৰ্যালয় আৰু মন্ত্ৰালয়ে চেণ্ট্ৰেল ভিষ্টা অঞ্চলৰ একাধিক স্থানত বিস্তৃত হৈ থকা খণ্ডিত আৰু পুৰণি আন্তঃগাঁথনিৰ পৰা কাম কৰি আছিল। ইয়াৰ ফলত কাৰ্য্যকৰী অদক্ষতা, সমন্বয়ৰ প্ৰত্যাহ্বান, বৰ্ধিত ৰক্ষণাবেক্ষণ ব্যয় আৰু অনুকূলহীন কৰ্ম পৰিবেশৰ সৃষ্টি হৈছিল। নতুন ভৱন চৌহদে আধুনিক, ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু সুবিধাসমূহৰ ভিতৰত প্ৰশাসনিক কাৰ্য্যকলাপসমূহ একত্ৰিত কৰি এই সমস্যাসমূহৰ সমাধানত সহায় কৰিব।
সেৱা তীৰ্থত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়, ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সচিবালয়, কেবিনেট সচিবালয় অন্তৰ্ভুক্ত, যিসমূহ পূৰ্বতে বিভিন্ন স্থানত অৱস্থিত আছিল।
কৰ্তব্য ভৱন-১ আৰু ২ত বিত্ত মন্ত্ৰালয়, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়, স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, শিক্ষা মন্ত্ৰালয়, সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়, আইন আৰু ন্যায় মন্ত্ৰালয়, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়, ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয় আৰু জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়কে ধৰি কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ মন্ত্ৰালয় আছে।
দুয়োটা ভৱন চৌহদত ডিজিটেলভাৱে একত্ৰিত কাৰ্যালয়, গঠনমূলক ৰাজহুৱা আন্তঃপৃষ্ঠ অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয়কৃত অভ্যর্থনাৰ সুবিধা আছে। এই বৈশিষ্ট্যসমূহে সহযোগিতা, দক্ষতা, নিৰৱচ্ছিন্ন প্ৰশাসন, নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণ উন্নত কৰা আৰু কৰ্মচাৰীৰ কল্যাণ বৃদ্ধি কৰিব। চাৰি তাৰকাযুক্ত গৃহ (জি আৰ আই এইচ এ) মান অনুসৰি সাজি উলিওৱা চৌহদবোৰত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি প্ৰণালী, জল সংৰক্ষণ ব্যৱস্থা, আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা সমাধান আৰু উচ্চ-কাৰ্য্যকৰী ভৱন অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। এই ব্যৱস্থাসমূহে কাৰ্য্যকৰী দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে পৰিবেশৰ প্ৰভাৱ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰে। ভৱন চৌহদবোৰত স্মাৰ্ট এক্সেস নিয়ন্ত্ৰণ প্ৰণালী, নিৰীক্ষণ নেটৱৰ্ক আৰু উন্নত জৰুৰীকালীন সঁহাৰি আন্তঃগাঁথনিৰ দৰে ব্যাপক সুৰক্ষা আৰু সুৰক্ষা পৰিকাঠামো অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত বিষয়া-কৰ্মচাৰী আৰু দৰ্শনাৰ্থীসকলৰ বাবে এটা সুৰক্ষিত তথা সুগম পৰিবেশ সুনিশ্চিত কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
PM to inaugurate Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2 on 13th February
Inauguration marks a transformative milestone in India’s administrative governance architecture
Seva Teerth houses the Prime Minister’s Office, the National Security Council Secretariat, the Cabinet Secretariat
Kartavya Bhavan-1 & 2 house several key ministries, including the Ministry of Finance, Defence, Health & Family Welfare, Education among others
12 FEB 2026 12:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will unveil the name of the building complex Seva Teerth on 13th February, 2026 at around 1:30 PM. Prime Minister will thereafter formally inaugurate Seva Teerth and Kartavya Bhavan-1 & 2 and also address a public programme at Seva Teerth at around 6 PM.
The inauguration marks a transformative milestone in India’s administrative governance architecture and reflects the Prime Minister’s commitment to building a modern, efficient, accessible and citizen-centric governance ecosystem.
For decades, several key government offices and ministries functioned from fragmented and ageing infrastructure spread across multiple locations in the Central Vista area. This dispersion led to operational inefficiencies, coordination challenges, escalating maintenance costs and sub-optimal working environments. The new building complexes address these issues by consolidating administrative functions within modern, future-ready facilities.
Seva Teerth houses the Prime Minister’s Office, the National Security Council Secretariat, the Cabinet Secretariat, all of which were previously located across different locations.
Kartavya Bhavan-1 & 2 accommodate several key ministries, including the Ministry of Finance, Ministry of Defence, Ministry of Health & Family Welfare, Ministry of Corporate Affairs, Ministry of Education, Ministry of Culture, Ministry of Law & Justice, Ministry of Information & Broadcasting, Ministry of Agriculture & Farmers Welfare, Ministry of Chemicals & Fertilizers and Ministry of Tribal Affairs.
Both building complexes feature digitally integrated offices, structured public interface zones and centralized reception facilities. These features will foster collaboration, efficiency, seamless governance, improved citizen engagement and enhanced employee well-being. Designed in accordance with 4-Star GRIHA standards, the complexes incorporate renewable energy systems, water conservation measures, waste management solutions and high-performance building envelopes. These measures significantly reduce environmental impact while enhancing operational efficiency. The building complexes also include comprehensive safety and security frameworks, such as smart access control systems, surveillance networks and advanced emergency response infrastructure, ensuring a secure and accessible environment for officials and visitors.