প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অহেনবা মরীশিংগা লোইননা তুং কোইনা চৎপ, শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং সেক্যুরিতী হেনগৎনবা ভারত-সিশলসেকী অপুনবা মীৎয়েং
09 FEB 2026 3:28PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী চেবাউদা রিপব্লিক ওফ সেশলসকী রাস্ত্রপতি দোক্তর পেত্রিক হর্মিনিগী ২০২৬কী ফেব্রুৱারী ৫ দগী ১০ ফাওবা ভারতকী স্তেত ভিজিত অমদা লাক্লি।
রাস্ত্রপতি হরমিনিগী স্তেত ভিজিত অসি মহাক্কী লোইশঙ পায়রকপগী নুমিৎ ১০০গী মতুংদা লাকপা অসিনা ঐখোয়গী মতম শাংনা লৈরক্লবা অমসুং মায়থোং য়াম্বা লৈবাক অনিগী মপাংগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা ভারত অমসুং সেশলসকী অপুনবা ৱাশক অদু উৎলি। রাজ্যগী খোঙচৎ অসি সেশলসকী নীংতম্বা চহি ৫০ শুবা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক মরী লৈনবগী চহি ৫০ শুবা থৌরমগা চপ মান্ননা লাকপদা হেন্না মরু ওই।
২০২৬গী ফেব্রুৱারী ৯দা পাংথোকখিবা মখোয়গী মীফম অদুদা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং প্রসিদেন্ত হরমিনিনা নাকল অনিগী মরীশিংগী মতাংদা কুপ্না অমসুং খুমাং চাউশিনবা য়াবা ৱারী কয়া শানখি। ২০২৫গী ওক্তোবরদা পাংথোকখিবা মীখলদা মায় পাক্লকপদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা রাস্ত্রপতি হর্মিনিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিনা নৌহৌননা ফোংদোকখি মদুদি ভারত অমসুং সেশলস, নক্নবা সমুদ্রগী য়ুম্লোন্নবশিং ওইনা, পুৱারী অমসুং মরী লৈনবগী মরীদা য়ুম্ফম ওইবা অখন্নবা অমসুং মতমগী চাংয়েং তৌরবা পার্তনরশিপ অমা লৈরি অমসুং মসি দেমোক্রেসী অমসুং প্লুরেলিজমগী শেয়র ওইবা ভেল্যুশিংনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। লুচিংবশিংনা সেশলস-ভারত মরী অসি মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা অমসুং ৱেস্তর্ন ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা অদু খঙখি। লুচিংবশিংনা সেশলসকী থৌদাং অসি ভারতকী ভিজন মহাসাগর (ম্যুচুএল অমসুং হোলিস্তিক এদভান্সমেন্ত ফোর সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ওভর রিজনস) গী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ভারত অমসুং সেশলসপু শম্নহল্লিবা পুৱারী ওইরবা অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরীশিং অদু নীংশিংলদুনা লুচিংবা অনিনা সেশলস অমসুং ভারতকী মীয়ামগী সেক্যুরিতী, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং য়াইফ-থৌরাং হেঙ্গৎহন্নবা নেস্নেল দিবেলপমেন্ত প্রাইওরিতিশিংদা হেন্না নকশিন্ননা থবক তৌমিন্নবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
সেশলস অমসুং লমদম অসিগী থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইনা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অদু প্রসিদেন্ত হরমিনিনা ফোংদোকখি। মহাক্না সেশলসকী চাউখৎ-থৌরাংগী এজেন্দা ফংনবা মতম শাংনা মতেং পাংদুনা অমসুং মতেং পাংদুনা লাকপদা ভারতকী মফমদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
লৈবাক অনিগী মপাঙ্গল অদু পল্লদুনা অমসুং মরীগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা লুচিংবা অনিনা এনহান্স লিঙ্কেজ (এস.ই.এস.ই.এল.) গী খুত্থাংদা সস্তেনেবিলিতী, ইকোনোমিক গ্রোথ অমসুং সেক্যুরিতীগীদমক জোইন্ত ভিজন অমা লাউথোকখি।
পোলিতিকেল একচেঞ্জশিং
লুচিংবশিংনা সেশলস অমসুং ভারতকী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী রাজনিতীগী ওইবা মীফমশিং, খোঙচৎশিং অমসুং খন্ন-নৈনবগী মরুওইবা অদু খঙখি। লুচিংবশিং, মিনিস্ত্রীএল অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলগী থাক্তা পোলিতিকেল অমসুং সোসিও-ইকোনোমিক এঙ্গেজমেন্তশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
লুচিংবা অনিমক্না পার্লিয়ামেন্তরী প্রোসিদ্যুরশিং অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংদা খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং শান্নবা য়াওনা লৈবাক অনিগী মরক্তা পার্লিয়ামেন্তরী একচেঞ্জশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা অমসুং তেংবাং পীনবা য়ানখি।
চাউখৎ থৌরাংগী পার্তনরশিপ
ক্রেদিৎ লাইনশিং, গ্রান্তশিং, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং হাই-ইম্পেক্ত কম্ম্যুনিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্তশিং (ঐচ.আই.সি.দি.পি.) গী খুত্থাংদা সেশলসকী দিবেলপমেন্ত অমসুং সেক্যুরিতীগী মথৌ তাবশিং অমসুং এস্পিরেসনশিংগীদমক ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অদু প্রসিদেন্ত হরমিনিনা থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সেশলসকী নেস্নেল দিবেলপমেন্ত এজেন্দাদা মরুওইবা অমসুং থাজবা য়াবা পার্তনর অমা ওইদুনা লৈনবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। অখন্নবা মীৎয়েং অসি সস্তেনেবিলিতী, দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী, কেপাসিতী বিল্দিং, রেসিলিয়েন্স অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথতা থমখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা মীয়ামগী ওইবা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ অসি পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং হেন্না চেৎশিলহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা, ভারতনা দোল্লর মিলিয়ন ১৭৫গী "স্পিসিএল ইকোনোমিক পেকেজ" অমা লাউথোকখি। মসিগী মনুংদা দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন প্রোজেক্তশিংগীদমক লুপা মিলিয়ন ১২৫গী লাইন ওফ ক্রেদিৎ অমসুং দোল্লর মিলিয়ন ৫০গী গ্রান্ত এসিস্তেন্সকী ওইনা পুন্সিনবা ফাইনান্সিএল এসিস্তেন্স য়াওরি। মসিদা সিভিলিয়ানশিং অমসুং দিফেন্স ওফিসিএলশিংগীদমক্তা কেপাসিতী বিল্দিং, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, অসিনচিংবা য়াওরি।
ভারতকী খোঙজেল য়াংনা দিজিতেল ওইরক্লিবা অসি গ্লোবেল সাউথকী অফবা থৌওং অমনি হায়বা খঙলদুনা লুচিংবা অনিনা দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসনগী লমদা নক্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি। সেশলসনা মসিগী নাগরিকশিংগী কান্ননবগীদমক গবর্নান্স দিজিতেল তৌবগী তঙাইফদবা অদু পল্লদুনা, সেশলসকী মথৌ তাবশিং অমসুং তঙাইফদবশিং অদুগী মতুং ইন্না দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর (দি.পি.আই.) শেমগৎনবা দিজিতেল পেমেন্তশিং য়াওনা পাক-শন্না হোৎননবা ভারতনা য়ানখি।
হকশেল অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী লমদা তেংবাং পীনবা
বেসিক লাইফ সপ্পোর্ত অমসুং এদভান্স লাইফ সপ্পোর্তকী এম্বুলেন্স ১০ খুৎশিন্নবগীদমক রাস্ত্রপতি হর্মিনিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা থাগৎপা ফোংদোকখি। খ্বাইদগী নৌবা ইক্বিপমেন্তশিংগা লোয়ননা ফম্লিবা এম্বুলেন্সশিং অসিনা সেশলসতা এমর্জেন্সী হেল্থ সর্ভিসশিং মতেং পাংগনি। অসিগুম্বা খোঙথাং অসিনা ইন্দিয়া-সেসলস পার্তনরশিপকী মীয়ামদা মীৎয়েং থম্বা থৌওং অদু উৎলি।
লুচিংবা অনিমক্না য়ানখি মদুদি সেশলসনা ইন্দিয়ন ফার্মাকোপোইয়া (আই.পি.) শকখঙবনা ভারতকী জন ঔশধী ইনিসিয়েতিবকী মখাদা মতেং পাংনদুনা ক্বালিতী এশিয়র তৌরবা তঙাই ফদবা হিদাক-লাংথকশিং পুথোকপা অমসুং মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
লুচিংবা অনিনা মখাদা পীরিবশিং অসি য়ানখি:
ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিংগী খুত্থাংদা মেন্তেল হেল্থকী লমদা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অমসুং একচেঞ্জ ভিজিৎশিং পায়খৎকনি।
সেশলসকী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা ভারতকী মেদিকেল স্পেসিয়েলিস্তশিং, নর্সশিং, পেরামেদিকশিং অমসুং তেক্নিসিয়নশিং লৌশিনবা অমসুং হাপচিনবদা মতেং পাংবা।
ভিজিট অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিংগী একচেঞ্জগী খুত্থাংদা পব্লিক হেল্থতা বাইলেতরেল কোওপরেসন মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
সেশলসতা অনৌবা হোস্পিতাল অমা শানবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
সেশলস সরকারগীদমক অহেনবা পুন্সি মহিংনা মরুওইবা খন্ননিংঙাই ওইবা অমা ওইরি হায়বা খঙলদুনা লুচিংবা অনিমক্না মখাদা পীরিবশিং অসিদা য়ানখি:
সিসিলসকী হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর মতম শাংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং হিদাক-লাংথকশিং অমসুং মেদিকেল ইক্বিপমেন্তকী মমল হোংবা অমসুং থাজবা য়াবা এক্সেস হেনগৎহন্নবা খোঙথাংশিং য়াওনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
ভারততগী মগুন লৈবা অমসুং মমল হোংবা চিঞ্জাক অমসুং তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবা মেকানিজম অমা ইন্সতিত্যুস্নেলাইজ তৌনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা।
সেশলসতা মেত্রিক তন ১০০০গী শঙ্গোম পীবগীদমক রাস্ত্রপতি হর্মিনিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা থাগৎপা ফোংদোকখি। চিঞ্জাক্কী দোনেসন অসিনা সেশলসতা চিঞ্জাক্কী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং সেশলসকী মীয়ামগীদমক চিঞ্জাক্কী মমল হন্থহল্লগনি।
কেপাসিতী বিল্দিং, হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিং
সেশলসকী ইন্সতিত্যুস্নেল অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব কম্পেনেন্সীশিং হেনগৎহন্নবা ভারতনা লেপ্তনা মতেং পাংলিবা অসিদা রাস্ত্রপতি হর্মিনিনা থাগৎপা ফোংদোকখি। ইন্দিয়ন তেক্নিকেল অমসুং ইকোনোমিক কোওপরেসন (আই.তি.ই.সি.) প্রোগ্রাম, সিবিল সর্ভেন্তশিং, দিফেন্স পর্সোনেলশিং অমসুং হেল্থ প্রোফেস্নেলশিংগী ত্রেনিং প্রোগ্রাম য়াওনা কেপাসিতী বিল্দিংদা মপাঙ্গল কনবা কোওপরেসনগী মতাংদা নাকল অনিমক্না অকনবা ৱাফম থমখি। সেশলসকী মথৌ তাবশিং অমসুং মথৌ তাবশিংগা চুনবা মওংদা পুলিসকী থবকশিং, শেল-থুম, লৌউ-শিংউ, অইং-অশা হোংলকপা, মেরিন কঞ্জার্বেসন অমসুং অতোপ্পা লমশিংদা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কেজ হেন্না থিজিনবা লুচিংবশিংনা য়ানখি।
এজুকেসন অমসুং ভোকেসনেল ত্রেনিংগী মতাংদা, লুচিংবশিংনা স্কিল দিবেলপমেন্ত ইনিসিয়েতিবশিং, একাদমিক ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং দিজিতেল এজুকেসন প্লেতফোর্মশিংগী মরক্তা ইন্তরেক্সনশিং পাকথোক চাউথোকহন্নবা তকশিনখি।
লুচিংবা অনিনা মখাদা পীরিবশিং অসি য়ানখি:
নেস্নেল সেন্তর ফোর গুদ গবর্নান্স (এন.সি.জি.জি.) গী খুত্থাংদা সেশলসকী সিবিল সর্ভেন্তশিংগীদমক ভারত্তা কস্তমাইজ তৌরবা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অমা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা।
সাইবর সেক্যুরিতী অমসুং ফাইনান্সিএল ইন্তেলিজেন্সকী লমশিংদা কেপাসিতী বিল্দিং, কোওপরেসন অমসুং একচেঞ্জ মপাঙ্গল কনখৎহনবা।
তেক্নোলোজী, হকশেল, এজুকেসন, রিন্যুএবল ইনর্জী, লো, ওদিতিং, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, ফাইনান্স, লম অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত, তেক্স এদমিনিস্ত্রেসন, নুপী এমপৱর্মেন্ত, ফিসরিজ অমসুং ম্যুচেল ইন্তরেস্তকী অতোপ্পা লমশিংদা ভারতকী এক্সপর্তশিং সেশলসতা থাগৎপা অমসুং কেপাসিতী বিল্দিং তৌবা।
ভারত অমসুং সেশলসকী মরক্তা মেরিন সাইন্স অমসুং কঞ্জার্বেসনগী লমদা সরকার অমসুং নন-গবর্নমেন্ত ইন্সতিত্যুসনশিংগী খুত্থাংদা কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল লিঙ্কশিং হেঙ্গৎহনবা।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (এস.এম.ই.এস.) গী প্রমোসনগীদমক কোওপরেৎ অমসুং কোলাবোরেৎ তৌনবা।
সুশ্মা স্বরাজ ইন্সতিত্যুৎ ওফ ফোরেন সর্বিসকা খুৎশম্নদুনা সেশলসকী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং শেমগৎপা।
রিন্যুএবল ইনর্জী, ক্লাইমেৎ এক্সন, অমসুং সস্তেনেবিলিতী
অনৌবা ইনর্জী সোলুসনশিং য়াওনা রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্সতা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা নাকল অনিমক্না মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। রাস্ত্রপতি হর্মিনিনা সেশলসকী রিন্যুএবল ইনর্জীগী পান্দমশিং ফংবদা মতেং পাংবদা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অদু খঙখি। ভারত সরকারগী মতেংগা লোয়ননা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্সকী মখাদা পায়খৎলিবা সোলর পাৱর প্রোজেক্তশিংনা মরু ওইনা সেশলসকী লৌউ-শিংউ অমসুং হকশেলগী সেক্তরশিংদা ময়েক শেংবা অমসুং কম্ম্যুনিতীগী থাক্তা কান্নবা ফংহল্লে হায়না মহাক্না পনখি।
ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী ইফেক্তশিংগী শেম-শাবা অমসুং মিতীগেসনগী লমশিংদা মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা, লুচিংবা অনিমক্না সেশেল্সতা মল্তি-হাজার্দ এরিএল ৱার্নিং সিস্তেমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মতেং পীনবা য়ানখি।
লৈবাক অসিনা সেশলসতা গ্রীন পব্লিক ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমদা ওন্থোক্নবা তেংবাং পীনবা, মসিগী পাৱর গ্রিদ মেনেজমেন্তদা তেক্নিকেল এসিস্তেন্স পীনবা ভারতনা য়ানখি। সেশলসকী মথৌ তাবশিং ফংহন্নবা ইনর্জী কঞ্জারবেসন, সস্তেনেবিলিতী, রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং গ্রীন মোবিলিতীগী লমশিংদা অনৌবা কোওপরেসন অমসুং প্রোজেক্তশিং থিজিনবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
সেশলসকুম্বা SIDSশিংগীদমক শেল-থুমগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসি মরুওইবা শিংনবনি হায়না লুচিংবা অনিমক্না য়ানখি। ইক্বিতী, কম্মন বুৎ দিফরেন্সিএতেদ রেস্পোন্সিবিলিতিজ এন্দ রিস্পেক্টিভ কেপাসিতীজ (সিবিদিআর-আরসি) অমসুং মল্তিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিং, ইন্তরনেস্নেল ফাইনান্সিএল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং য়ু.এন. দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিংগা মরী লৈনবা এঙ্গেজমেন্তশিংদা নেস্নেল ওইনা লেপ্পা দরকার ওইবশিংবু য়েংলগা, মল্তিদিমেন্সনেল ভর্নেবলিতী ইন্দেক্স (এম.ভি.আই.) য়াওনা মল্তিদিমেন্সনেল ভর্নেবলিতী ইন্দেক্স (এম.ভি.আই.) গী কন্ত্রিমিনেল অমসুং মরুওইবা এনালাইতিকেল তুল অমা ওইনা মল্তিদিমেন্সনেল ভর্নেবলিতীগী মতাংদা য়েংশিনবদা মতেং পাংনবগীদমক সেশলসনা ইন্তর্নেস্নেল প্লেৎফোর্মশিংদা ভারতকী মপাঙ্গল লৈবা অমসুং কন্সত্রক্তিব ওইবা মীৎয়েং মখাদা মতেং পাংনবা।
সেশলসনা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর (সি.দি.আর.আই.) দা শরুক য়াগনি হায়না লুচিংবা অনিমক্না য়ানখি।
ত্রেদ, ইনবেস্তমেন্ত, কনেক্তিবিতী অমসুং তুরিজম
প্রসিদেন্ত হর্মিনিনা সেশলসপু মরুওইবা ইনভেস্তমেন্ত হব অমা ওইনা ভারতকী কম্পেনীশিং অমসুং বিজিনেসশিংনা উবা অমসুং সেশলসনা শেল চঙবা য়ুম, দিজিতেল তেক্নোলোজী অমসুং এ.আই., ফাইনান্সিএল সর্বিসেস, ব্লু ইকোনোমী, তুরিজম অমসুং ফিসরিজ সেক্তরশিংদা পীরিবা ত্রেদ অমসুং বিজিনেস খুদোংচাবশিংদগী কান্নবা লৌবগী তঙাই ফদবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি।
লুচিংবা অনিমক্না দাইরেক্ত ফ্লাইতশিংনা সেশলসতা লাকপা ভারতকী তুরিস্ত মশিং হেনগৎহনববু য়াখি। মখোয়না হায়খি মদুদি ভারততগী লাকপা তুরিস্তশিংগী মশিং হেনগৎলকপনা সেশলসকী তুরিজম সেক্তরগী রেসিলিয়েন্স মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মখা তানা, লৈবাক অনিগী মরক্তা ফ্লাইৎ কনেক্তিবিতী হেঙ্গৎহন্নবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা নাকল অনিমক্না য়ানখি।
সেশলস অমসুং ভারতকী শেন্মিৎলোন চাউখৎপা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা পুন্না পান্দম থম্লিবা অসিদা নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক্কী মপুং ফানা শীজিন্নবগী তঙাইফদবা অদু লুচিংবশিংনা ফোংদোকখি।
হায়দ্রোগ্রাফীদা তেংবাং পীনবা
লুচিংবা অনিমক্না সেশলসকী ব্লু ইকোনোমী গ্রোথ খোংজেল য়াংখৎহন্নবা হোৎনরিবা অসিদা মতেং পাংনবা হাইদ্রোগ্রাফীগী লমদা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা হেনগৎনবা য়ানখি। মসিগা মরী লৈননা, সেশলসনা সেশলস হাইদ্রোগ্রাফিক য়ুনিত (এস.ঐচ.য়ু.) অমা ভারতকী মতেংগা লোয়ননা লিংখৎকনি। বাইলেতরেল কোওপরেসনগী লম অসিদা দিরেক্সন অমসুং ইম্পেমেন্ত পীনবা, হাইদ্রোগ্রাফিগী মতাংদা 3শুবা JCM অসি 2026গী অঙনবা শরুক্তা সেশেল্সতা পাংথোক্কনি হায়না ৱারেপ লৌখি।
দিফেন্স কোওপরেসন অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী
মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স অসি নাকল অনিগী ওইবা পার্তনরশিপকী মরুওইবা অমদি মতমগী চাংয়েং তৌরবা য়ুম্বী অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং প্রসিদেন্ত হর্মিনিনা পনখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি সেশলস অসি মহাসাগর (ম্যুচুএল এন্দ হোলিস্তিক এদভান্সমেন্ত ফোর সেক্যুরিতী এন্দ গ্রোথ ওভর রিজনস) হায়বা ভারতকী মিৎয়েংদা মরু ওইবা মেরিতাইম পার্তনর অমনি। মহাক্না সেশলসকী মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্সকী মথৌ তাবশিং ফংহনবদা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স দোমেনদা সেশলস-ইন্দিয়াগী মরক্তা মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপ অমনা রিজনেল স্তেবিলিতী অমসুং সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি অমসুং সেশলস অমসুং ভারতকী মীয়ামগী য়াইফ-থৌরাং অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা হেনগৎহল্লি হায়না লুচিংবা অনিমক্না য়ানখি।
লুচিংবশিংনা সেশলস অমসুং ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল লো, নেভিগেসনগী নীংতম্বা অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা মেরিতাইম ওর্দরগী ইকাই খুম্নবা, ফ্রী, ওপন, সেফ অমসুং সেক্যুর ওইবা ভারত মহাসাগরগী লমদম অমা লৈহন্নবগীদমক অচেৎপা ৱাফম থমখি। পাইরেসী, নারকোটিক্সকী স্মগলিং অমসুং মীওই কাপ্পা, ইলিগেল, রেগ্যুলেত তৌদবা অমসুং রিপোর্ত তৌদবা ফিসিং অমসুং অতৈ ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইমশিং, মসিগী মনুংদা ওর্গানাইজ ক্রাইম অমসুং তেরোরিজম ফাইনান্সিংগা মরী লৈনবা ক্রাইমশিং য়াওনা মেরিতাইম চেলেঞ্জশিং থেংননবা অমসুং মেরিতাইম দোমেনগী এৱারনেস, ইনফোর্মেসন শেয়রিং, কেপাসিটি বিল্ দিং অমসুং কোওর্দিনেৎ ওপরেস্নেল মেনেজমেন্তকী থোংদা ভারত মহাসাগরগী লমদমদা শান্তি, সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবিলিতী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মখোয়না অমুক হন্না অচেৎপা ৱাফম থমখি।
সেশলস দিফেন্স ফোর্সেস (এস.দি.এফ.) গীদমক জোইন্ত মেরিতাইম সর্ভিলেন্স, হাইদ্রোগ্রাফী সর্ভে, বাইলেতরেল এক্সরসাইজ, ইনফোর্মেসন শেয়র তৌবা অমসুং কেপাসিতী বিল্ দিংদা সেশলসনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংলিবা অসিগীদমক রাস্ত্রপতি হেরমিনিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লুচিংবা অনিমক্না মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্সকী লমদা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিমক্না ইন্সতিত্যুস্নেল এঙ্গেজমেন্ত হেনগৎহন্নবা প্রোসেস অমা হৌদোক্নবা য়ানখি। মসিনা হেন্না ইফেক্তিবিতী, হেন্না ফবা কোওর্দিনেসন অমসুং অৱাংবা থাক্কী এঙ্গেজমেন্ত লৈহন্নবা হোৎনগনি।
সেশলসকী নেস্নেল দেগী থৌরমদা ভারতকী আর্মদ ফোর্সেস কন্তিঞ্জেন্তশিংনা শরুক য়াখিবগীদমক রাস্ত্রপতি হরমিনিনা থাগৎপা ফোংদোকখি। নাকল অনিমক্না ৫০শুবা নেস্নেল দেগী থৌরমগীদমক চৎনবী অসিবু মখা চত্থনবা য়ানখি।
রাস্ত্রপতি হর্মিনিনা পি.এস. জোরোস্তরগী রিফিৎকী মায়কৈদা গ্রান্ত এসিস্তেন্সকী খুত্থাংদা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। সেশলসতা য়ুতিলিতী ভেহিকল 10 অমসুং লেজর রেদিএল বোট 5গী সেৎ শেংলবা মতমদা দোনেৎ তৌখিবা অদুসু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা সেশলস দিফেন্স ফোর্সেসকী লোজিস্তিক্কী মথৌ তাবশিং ফংহল্লগনি।
রিজনেল অমসুং মলতিলেতরেল কোওপরেসন
মেরিতাইম সেক্যুরিতী হেঙ্গৎহনবদা অমসুং ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা লৈরিবা অপুনবা শিংনবশিং থেংনবদা রিজনেল মেকানিজমশিংগী থৌদাং অদু শকখঙদুনা, লুচিংবা অনিনা নাকল অনিগী ওইবা ইসুশিংদা মীৎয়েংশিং খন্ন-নৈননবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা সেশলসনা কোলম্বো সেক্যুরিতী কনক্লেব (সি.এস.সি.) গী মপুং ফাবা মেম্বর অমা ওইনবা লৌখিবা ৱারেপ অদু তরাম্না ওকখি। মহাক্না রিজনেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল বোদীশিংদা তোঙান তোঙানবা কন্দিসনশিংগীদমক সেশলসনা ভারততা মতেং পাংবগীদমক রাস্ত্রপতি হর্মিনিদা থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রসিদেন্ত হেরমিনিনা সেশলসনা য়ু.এন. সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা ভারতকী পর্মানেন্ত মেম্বর ওইবগীদমক মতেং পাংলি হায়না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
মীওইবগী অমসুং নাৎকী মরীশিং
ভারত অমসুং সেশলসকী মরক্তা লৈনরিবা পুৱারীগী ওইবা মরীশিং অদু শকখঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি হরমিনিনা সেশলসকী শেন্মিৎলোন, খুন্নাই অমসুং চৎনবীদা ভারত মচা ওইরিবা সেশলসকী মীওইশিংনা থাদরিবা থৌদাং অদু পনখি। লুচিংবা অনিনা সেশলসকী শেন্মিৎলোন অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরদা ভারতকী প্রোফেস্নেলশিংনা পীরিবা তেংবাং অদুসু খঙখি। লুচিংবা অনিমক্না কলচর, তুরিজম, এজুকেসন অমসুং নহারোলশিংগা মরী লৈনবা লমশিংদা তেংবাং পীননবা য়ানখি।
লুচিংবা অনিনা নাকল অনিগী মরীশিংগী হিরম পুম্নমক কভর তৌদুনা পাক-চাউবা খন্ন-নৈনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। সেশলস-ইন্দিয়া পার্তনরশিপ অসি ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপগী য়ুম্ফম অমা ওইরি হায়না মখোয়না য়ানদুনা মীফম অদু লোইশিনখি। ঙসি লৌখিবা ৱারেপশিং অসিনা নাকল অনিগী ওইবা পার্তনরশিপপু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি অমসুং লৈবাক অনিগী মীয়ামদা কান্নবা ফংহল্লগনি হায়না মখোয়না থাজবা থমখি।
রাস্ত্রপতি হেরমিনিনা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু মহাক্কী ভারত খোংচৎ মনুংদা পীখিবা নুংশিজরবা হোস্পিতালগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী মোদীবু সেশলসতা নাকল অনিগী ওইবা খুদোংচাবা মতমদা ওফিসিএল ওইবা খোংচৎ অমা চৎপীনবা কৌখি।

Prime Minister's Office
India – Seychelles Joint Vision for Sustainability, Economic Growth and Security through Enhanced Linkages
09 FEB 2026 3:28PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister Narendra Modi, the President of the Republic of Seychelles Dr. Patrick Herminie is on a State Visit to India from 5 to 10 February 2026.
President Herminie’s State Visit coming around 100 days after his inauguration signals the shared commitment of India and Seychelles to strengthen, expand and deepen our longstanding and multifaceted bilateral partnership. The State Visit has added significance as it coincides with the 50th year of Independence of Seychelles, and the 50th year of establishment of diplomatic relations between the two countries.
During their meeting on 9 February 2026, Prime Minister Modi and President Herminie had comprehensive and productive discussions covering the entire spectrum of bilateral relations. Prime Minister Modi congratulated President Herminie for his success in the elections held in October 2025. The two leaders reaffirmed that India and Seychelles, as close maritime neighbours, enjoy a special and time-tested partnership built on ties of history and kinship, and nurtured by the shared values of democracy and pluralism. The leaders acknowledged that Seychelles-India ties are people-centric and reinforce security and stability in the Western Indian Ocean Region. The leaders also reaffirmed Seychelles' role as an important pillar in India's Vision MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions).
Recalling the rich and historic people-to-people ties connecting India and Seychelles, both leaders emphasized the need for closer engagement on national development priorities to enhance security, prosperity and well-being of the peoples of Seychelles and India.
President Herminie underlined India’s role as a trusted partner for Seychelles and the region. He expressed gratitude to India for the longstanding assistance and cooperation extended to Seychelles in achieving its development agenda.
Underlining the respective strengths of both nations and recognising the importance of the relationship, the two leaders announced a Joint Vision for Sustainability, Economic Growth and Security through Enhanced Linkages (SESEL).
Political Exchanges
The leaders acknowledged the importance of regular high-level political meetings, visits and consultations between Seychelles and India. Both sides agreed to intensify political and socio-economic engagements at leadership, Ministerial and Senior Official levels.
Both leaders agreed to deepen cooperation and intensify Parliamentary Exchanges between the two countries, including the sharing of best practices on parliamentary proceedings and capacity building.
Development Partnership
President Herminie acknowledged India’s steadfast support for the development and security needs and aspirations of Seychelles through lines of credit, grants, capacity building and high-impact community development projects (HICDP). Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to remaining a pivotal and reliable partner in Seychelles’ national development agenda, with particular focus on sustainability, defence and maritime security, capacity building, resilience and inclusive growth.
Reaffirming their commitment to work closely to expand and intensify the people-centric development partnership between the two countries, India announced a ‘Special Economic Package’ of USD 175 million, which will include a blended financial assistance of USD 125 million in Rupee-denominated Line of Credit and USD 50 million in Grant assistance for development cooperation projects, capacity building for civilians and defence officials, maritime security, etc.
Recognising that India’s rapid digitalization is a force for good in the Global South, the two leaders agreed to work closely in the sphere of digital transformation. Noting the need for Seychelles to digitise governance for the benefit of its citizens, India agreed to undertake comprehensive efforts on the buildout of Digital Public Infrastructure (DPI), including digital payments, in accordance with the needs and requirements of Seychelles.
Cooperation in the fields of Health and Essential Commodities
President Herminie expressed gratitude to Prime Minister Modi for the donation of 10 ambulances (Basic Life Support and Advance Life Support). These ambulances, fitted with the latest equipment will support emergency health services in Seychelles. This gesture underlines the people-centric approach of the India-Seychelles partnership.
The two leaders agreed that recognition of Indian Pharmacopoeia (IP) by Seychelles would streamline procurement of quality assured essential medicines and facilitate access to affordable medicines through collaboration under India’s Jan Aushadhi initiative.
Both leaders agreed to:
• Implement training programmes and exchange visits in the area of mental health through institutional linkages.
• Support recruitment and deputation of medical specialists, nurses, paramedics and technicians from India to meet the needs of Seychelles.
• Strengthen bilateral cooperation in public health through exchange of visits and institutional linkages.
• Work together to support the construction of a new hospital in Seychelles.
Acknowledging that high cost of living remains a major concern for the Government of Seychelles, both leaders agreed to:
• Collaborate on long term augmentation of healthcare infrastructure of Seychelles, including measures to enhance affordability and reliable access to medicines and medical equipment.
• Work together to institutionalize a mechanism to procure quality and cost-effective food and essential commodities from India.
• President Herminie expressed gratitude to the Prime Minister Modi for the donation of 1000 metric tons of grains to Seychelles. This donation of food will strengthen food security in Seychelles and bring down the cost of food for the people of Seychelles.
Capacity Building, Human Resource Development and Institutional Linkages
President Herminie conveyed deep appreciation for India’s continued support to enhance Seychelles’ institutional and administrative competencies. Both sides underscored the strong cooperation in capacity building, including through the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) programme, training programmes for civil servants, defence personnel, and health professionals. The leaders agreed to explore more training programmes and institutional linkages in policing, finance, agriculture, climate change, marine conservation, and other domains in line with the needs and requirements of Seychelles.
On education and vocational training, the leaders urged expansion of skill development initiatives, interactions between academic institutions and digital education platforms.
Both leaders agreed to:
• Implement the customised training programme for Seychellois civil servants in India through the National Centre for Good Governance (NCGG).
• Strengthen capacity building, cooperation and exchanges in the areas of cybersecurity and financial intelligence.
• Facilitate the deputation of experts from India to Seychelles, and capacity building in the areas of technology, health, education, renewable energy, law, auditing, maritime security, finance, land and infrastructure development, tax administration, women empowerment, fisheries and other realms of mutual interest.
• Advance capacity building and institutional linkages between India and Seychelles in the area of marine sciences and conservation through Government and non-Government institutions.
• Cooperate and collaborate for promotion of Micro, Small and Medium Enterprises (SMEs).
• Customise training programs according to the needs of Seychelles in collaboration with Sushma Swaraj Institute of Foreign Service.
Renewables, Climate Action, and Sustainability
Both sides reaffirmed their commitment to deepen cooperation in renewable energy and climate resilience, including through innovative clean energy solutions. President Herminie acknowledged India’s steadfast support in assisting Seychelles to achieve its renewable energy objectives. He noted that the solar power projects implemented under the aegis of the International Solar Alliance, with the support of the Government of India, have delivered tangible and community-level benefits, particularly in the agriculture and healthcare sectors of Seychelles.
In order to further deepen the cooperation in the areas of preparedness and mitigation of effects of climate change, both leaders agreed to support the implementation of Multi-Hazard Early Warning Systems in Seychelles.
India agreed to extend technical assistance to Seychelles in managing its power grid, in support of the country’s transition to a green public transport system. Both sides also agreed to explore new avenues of cooperation and projects in energy conservation, sustainability, renewable energy and green mobility domains to cater to the needs of Seychelles.
Both leaders acknowledged that access to finance remains a key challenge for SIDS such as Seychelles. President Herminie expressed his hope that Seychelles can continue to rely on India’s strong and constructive voice in international platforms to support consideration of multidimensional vulnerability, including the Multidimensional Vulnerability Index (MVI), as a complementary and important analytical tool, while taking into account equity, Common But Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities (CBDR-RC), and nationally determined needs in relevant engagements with Multilateral Development Banks, International Financial Institutions, and UN development partners.
Both leaders agreed that Seychelles would join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Trade, Investment, Connectivity and Tourism
President Herminie stressed the need for Indian companies and businesses to see Seychelles as a major investment hub and benefit from trade and business opportunities offered by Seychelles in the affordable housing, digital technology and AI, financial services, blue economy, tourism and fisheries sectors.
Both leaders acknowledged that direct flights increased the number of Indian tourists visiting Seychelles. They underlined that the increase in tourists visiting from India has strengthened the resilience of the tourism sector in Seychelles. Further, both sides agreed to work together to explore enhancing more flight connectivity between the two countries.
The leaders underscored the need for exploiting the full potential of bilateral trade for the shared objective of economic growth and prosperity of Seychelles and India.
Cooperation in Hydrography
Both leaders agreed to step up bilateral cooperation in the field of hydrography to support Seychelles’ efforts in accelerating its blue economy growth through the conduct of more joint hydrographic surveys. In this regard, Seychelles will establish a Seychelles Hydrographic Unit (SHU) with Indian assistance. To give direction and momentum to this area of bilateral cooperation, it was decided that the 3rd JCM on Hydrography will be held in Seychelles in early 2026.
Defence Cooperation and Maritime Security
Prime Minister Modi and President Herminie underlined that maritime security and defence constituted a key and time-tested pillar of the bilateral partnership. Prime Minister Modi noted that Seychelles is an important maritime partner in India’s vision of MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions) and reiterated India’s continued support and assistance to Seychelles in meeting its maritime security and defence needs.
Both leaders acknowledged that a strong Seychelles-India partnership in the maritime security and defence domain reinforces regional stability and security and advances the well-being and prosperity of the people of Seychelles and India.
The leaders further reaffirmed that Seychelles and India remain committed to ensuring a free, open, safe and secure Indian Ocean Region, underpinned by respect for international law, freedom of navigation and a rules-based maritime order. They reiterated their resolve to work closely to counteract maritime challenges such as piracy, smuggling of narcotics and human trafficking, illegal, unregulated and unreported fishing, and other transnational crimes, including those with linkages to organized crime and terrorism financing, and to reinforce peace, security and stability in the Indian Ocean Region through enhanced maritime domain awareness, information sharing, capacity building and coordinated operational management.
President Herminie conveyed his appreciation to Prime Minister Modi for the steadfast support to Seychelles for joint maritime surveillance, hydrography surveys, bilateral exercises, information sharing and capacity building for the Seychelles Defence Forces (SDF). Both leaders agreed to strengthen bilateral cooperation in the maritime security and defence sphere through customised training and provision of naval and air assets and transport vehicles.
Both leaders agreed to initiate the process to elevate institutional engagement in order to ensure greater effectiveness, enhanced coordination and higher-level engagement.
President Herminie appreciated India’s participation in Seychelles’ National Day celebrations through Indian Armed Forces contingents. Both sides agreed to continue this tradition for the 50th National Day celebrations.
President Herminie expressed gratitude to India for its continued support towards the refit of PS Zoroaster through grant assistance. He also acknowledged the recent donation of 10 utility vehicles and 5 sets of laser radial boats to Seychelles. This will cater to the logistical needs of the Seychelles Defence Forces.
Regional and Multilateral Cooperation
Acknowledging the role of regional mechanisms in furthering maritime security and addressing common challenges in the Indian Ocean Region, both leaders agreed to work closely to exchange views on issues of mutual interest.
Prime Minister Modi welcomed the decision of Seychelles to become a full member of the Colombo Security Conclave (CSC). He also expressed his gratitude to President Herminie for the support given by Seychelles to India for various candidatures to regional and international bodies. President Herminie reaffirmed Seychelles’ support for India’s permanent membership at the UN Security Council.
People-to-People and Cultural Ties
Recognising the deep historical ties between India and Seychelles, Prime Minister Modi and President Herminie highlighted the contributions of Seychellois of Indian heritage to the economic, social, and cultural fabric of Seychelles. Both leaders also acknowledged the contribution of Indian professionals to the economy and infrastructure of Seychelles. Both leaders agreed to institutionalise cooperation in the fields of culture, tourism, education, and youth engagement.
The two leaders expressed satisfaction at the comprehensive discussions covering all aspects of bilateral relations. They concluded the meeting with the shared understanding that the Seychelles-India partnership remains a cornerstone for stability and development in the Indian Ocean Region. They expressed confidence that the decisions taken today will elevate and strengthen the bilateral partnership and deliver tangible benefits to the peoples of both nations.
President Herminie thanked Prime Minister Modi for the warm hospitality extended on his State Visit to India. He also extended an invitation to Prime Minister Modi to undertake an official visit to Seychelles at a mutually convenient time.