ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ସେଶେଲ୍ସ ଭାଗିଦାରୀ: ଉନ୍ନତ ଆପୋସ ସମ୍ପର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ, ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ତଥା ସୁରକ୍ଷା ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣର ମିଳିତ ରୂପରେଖ
09 FEB 2026 3:28PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କ୍ରମେ ସେଶେଲ୍ସ ଗଣରାଜ୍ୟର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଡକ୍ଟର ପାଟ୍ରିକ୍ ହର୍ମିନି ୫ ରୁ ୧୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତ ଗସ୍ତରେ ଆସିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନିଙ୍କ ଶପଥ ଗ୍ରହଣର ପ୍ରାୟ ୧୦୦ ଦିନ ପରେ ତାଙ୍କର ଏହି ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ଭାରତ ଏବଂ ସେଶେଲ୍ସର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଏବଂ ବହୁମୁଖୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ମଜବୁତ, ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ମିଳିତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ କାରଣ ଏହା ସେଶେଲ୍ସ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଏବଂ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନର ୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ସମୟରେ ହୋଇଛି।
୯ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନିଙ୍କ ସାକ୍ଷାତ ସମୟରେ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନେଇ ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ଫଳପ୍ରଦ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୫ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ନିର୍ବାଚନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନିଙ୍କ ସଫଳତା ପାଇଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ। ଭାରତ ଓ ସେଶେଲ୍ସ ନିକଟତମ ସାମୁଦ୍ରିକ ପଡ଼ୋଶୀ ଭାବରେ ଇତିହାସ ଓ ଆତ୍ମୀୟତାର ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତଥା ସମୟ-ପରୀକ୍ଷିତ ସହଭାଗୀତା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ବହୁଳତାର ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ପରିପୃଷ୍ଟ ବୋଲି ସେମାନେ କହିଥିଲେ । ନେତାମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସେଶେଲ୍ସ-ଭାରତ ସମ୍ପର୍କ ଲୋକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା ଓ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ। ନେତାମାନେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱ ମହାସାଗର ପାଇଁ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ (ମହାସାଗର - କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଉନ୍ନତି)ରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ସେଶେଲ୍ସର ଭୂମିକା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ସେଶେଲ୍ସକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସମୃଦ୍ଧ ଓ ଐତିହାସିକ ଲୋକସମ୍ପର୍କକୁ ମନେ ପକାଇ ଦୁଇ ନେତା ସେଶେଲ୍ସ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଜାତୀୟ ବିକାଶ ପ୍ରାଥମିକତା ଉପରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ସେଶେଲ୍ସ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେଶେଲ୍ସର ବିକାଶ ଏଜେଣ୍ଡା ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ଉଭୟ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଏବଂ ଏହି ସମ୍ପର୍କର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥିରତା, ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ (ଏସଇଏସଇଏଲ-ସେସେଲ)ର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ।
ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ
ସେଶେଲ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ରାଜନୈତିକ ବୈଠକ, ଗସ୍ତ ଏବଂ ପରାମର୍ଶର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ନେତାମାନେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନେତୃତ୍ୱ, ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ସ୍ତରରେ ରାଜନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ-ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଓ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଜଡିତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ବିକାଶ ଭାଗିଦାରୀ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ଋଣ ସହାୟତା, ଅନୁଦାନ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ (ଏଚଆଇସିଡିପି) ମାଧ୍ୟମରେ ସେଶେଲ୍ସର ବିକାଶ ଓ ସୁରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ତଥା ଆକାଂକ୍ଷା ପାଇଁ ଭାରତର ଅଟଳ ସମର୍ଥନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସେଶେଲ୍ସର ଜାତୀୟ ବିକାଶ ଏଜେଣ୍ଡାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇ ରହିବା ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଏହାର ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ସ୍ଥାୟୀତ୍ୱ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ରହିବ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଲୋକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ କରିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇ ଭାରତ ୧୭୫ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ‘ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ପ୍ୟାକେଜ୍’ ଘୋଷଣା କରିଛି। ଏହି ପ୍ୟାକେଜରେ ଟଙ୍କା-ମୂଲ୍ୟବାନ ଋଣ ସହାୟତା ଆକାରରେ ୧୨୫ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାର ଏବଂ ୫୦ ନିୟୁତ ଆମେରିକୀୟ ଡଲାରର ଅନୁଦାନ ସହାୟତାର ମିଶ୍ରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ବିକାଶ ସହଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନାଗରିକ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ।
ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍‌ ପାଇଁ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ଡିଜିଟାଲକରଣକୁ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ଡିଜିଟାଲ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେଶେଲ୍ସର ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଶାସନର ଡିଜିଟାଲକରଣ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଭାରତ ସେଶେଲ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଚାହିଦା ଅନୁଯାୟୀ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଣ୍ଟ ସମେତ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି (ଡିପିଆଇ) ବିକାଶ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛି।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ୧୦ଟି ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସ (ମୌଳିକ ଜୀବନ ସହାୟତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ସହାୟତା) ଦାନ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଉପକରଣରେ ସଜ୍ଜିତ ଏହି ଆମ୍ବୁଲାନ୍ସଗୁଡ଼ିକ ସେଶେଲ୍ସରେ ଜରୁରୀକାଳୀନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଭାରତ-ସେଶେଲ୍ସ ସହଭାଗୀତାର ଲୋକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ।
ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସେଶେଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ସଂହିତା ଗ୍ରହଣ ଗୁଣାତ୍ମକ-ନିଶ୍ଚିତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ଔଷଧ କ୍ରୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଭାରତର ଜନ ଔଷଧି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ସୁଲଭ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସହଜ କରିବ।
ଦୁଇ ନେତା ଏହି ବିଷୟରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ:
ଅନୁଷ୍ଠାନିକ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନସିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପରିଦର୍ଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ସେଶେଲ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତରୁ ଚିକିତ୍ସା ବିଶେଷଜ୍ଞ, ନର୍ସ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ ଏବଂ ଟେକ୍ନିସିଆନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ନିୟୋଜନକୁ ସମର୍ଥନ କରାଯିବ।
ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସମ୍ପର୍କ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ।
ସେଶେଲ୍ସରେ ଏକ ନୂତନ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବେ।
ସେଶେଲ୍ସ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନଯାପନର ଉଚ୍ଚ ମୂଲ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚିନ୍ତାର ବିଷୟ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ଏହି ବିଷୟରେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ:
ସେଶେଲ୍ସର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବିକାଶରେ ସହଯୋଗ କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଔଷଧ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ଉପକରଣର ସୁଲଭ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ରବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଭାରତରୁ ଗୁଣାତ୍ମକ ଏବଂ ସୁଲଭ ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ ପାଇଁ ଏକ ସାଂସ୍ଥାଗତିକ ତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବା।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ସେଶେଲ୍ସକୁ ୧୦୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଖାଦ୍ୟ ଶସ୍ୟ ଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟର ଏହି ଦାନ ସେଶେଲ୍ସରେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ଏବଂ ସେଶେଲ୍ସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଖାଦ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ।
କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସଂଯୋଗ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ସେଶେଲ୍ସର ସଂସ୍ଥାଗତ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ କ୍ଷମତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାରେ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆଥିକ ସହଯୋଗ (ଆଇଟିଇସି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ନାଗରିକ ସେବା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମେତ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ଦୃଢ଼ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ପୁଲିସିଂ, ଅର୍ଥ, କୃଷି, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେଶେଲ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସଂସ୍ଥ.ଗତ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ତାଲିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ନେତାମାନେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଓ ଡିଜିଟାଲ୍ ଶିକ୍ଷା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ନେତା ନିମ୍ନଲିଖିତ ଦିଗ ଉପରେ ସହମତି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ
ଜାତୀୟ ସୁଶାସନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏନସିଜିଜି) ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ସେଶେଲ୍ସ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ।
ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଗୁଇନ୍ଦା କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ।
ଭାରତରୁ ସେଶେଲ୍ସକୁ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱକୁ ସହଜ କରାଯିବ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଆଇନ, ଅଡିଟ୍, ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା, ଅର୍ଥ, ଭୂମି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ଟିକସ ପ୍ରଶାସନ, ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ, ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ କରନ୍ତୁ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ସଂରକ୍ଷଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ଏବଂ ବେସରକାରୀ ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ଓ ସେଶେଲ୍ସ ମଧ୍ୟରେ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସଂସ୍ଥାଗତ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ।
ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ)ର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇଁ ସହଯୋଗ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ।
ସୁଷମା ସ୍ୱରାଜ ବିଦେଶ ସେବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଯୋଗରେ ସେଶେଲ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ଉପଯୁକ୍ତ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିକଶିତ କରାଯିବ।
ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ (ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବ ଅନୁକୂଳ ପଦକ୍ଷେପ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଅଭିନବ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସମାଧାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ସେଶେଲ୍ସକୁ ଏହାର ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି, ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସମର୍ଥନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ସେଶେଲ୍ସର କୃଷି ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲୋକକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିଛି।
ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ପ୍ରଭାବ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପ୍ରଶମନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ଲାଗି ଦୁଇ ନେତା ସେଶେଲ୍ସରେ ଏକ ବହୁମୁଖି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଚେତାବନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ଲାଗି ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦେଶର ସବୁଜ ସାର୍ବଜନୀନ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସେଶେଲ୍ସକୁ ଏହାର ବିଦ୍ୟୁତ ଗ୍ରୀଡ୍ ପରିଚାଳନାରେ ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଭାରତ ରାଜି ହୋଇଛି। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଶକ୍ତି ସଂରକ୍ଷଣ, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱ, ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସବୁଜ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସେଶେଲ୍ସର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିପାରିବ।
ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେଶେଲ୍ସ ଭଳି କ୍ଷୁଦ୍ର ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶଶୀଳ ରାଜ୍ୟ (ଏସଆଇଡିଏସ) ପାଇଁ ଅର୍ଥ ଉପଲବ୍ଧତା ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଛି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେଶେଲ୍ସ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଭାରତର ଦୃଢ଼ ଏବଂ ଗଠନମୂଳକ ସ୍ୱର ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିପାରିବ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବହୁମୁଖି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସୂଚକାଙ୍କ (ଏମଭିଆଇ) ସମେତ ବହୁମୁଖୀ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାକୁ ଏକ ପରିପୂରକ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ଳେଷଣାତ୍ମକ ଉପକରଣ ଭାବରେ ବିବେଚିତ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ସହିତ ସମାନତା, ସାଧାରଣ କିନ୍ତୁ ପୃଥକ ଦାୟିତ୍ୱ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷମତା (ସିବିଡିଆର-ଆରସି), ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ବିକାଶ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ବିକାଶ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପାରସ୍ପରିକ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସ୍ଥିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ମଧ୍ୟ ବିଚାରକୁ ନିଆଯାଇପାରିବ।
ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପ୍ରତିରୋଧୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ମେଣ୍ଟ (ସିଡିଆରଆଇ)ରେ ସେଶେଲ୍ସ ଯୋଗଦେବା ନେଇ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଛନ୍ତି, ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀ ଓ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକ ସେଶେଲ୍ସକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଭାବରେ ଦେଖିବା ଉଚିତ। ସେଶେଲ୍ସ ଦ୍ୱାରା ସୁଲଭ ଗୃହ, ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, ଆର୍ଥିକ ସେବା, ନୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଚାଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଯୋଗର ଲାଭ ନେବା ଉଚିତ।
ଉଭୟ ନେତା ସିଧାସଳଖ ବିମାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସେଶେଲ୍ସକୁ ଆସୁଥିବା ଭାରତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଭାରତରୁ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପର୍ଯ୍ୟଟକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ସେଶେଲ୍ସର ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି।
ସେଶେଲ୍ସ ଏବଂ ଭାରତ ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିର ସହଭାଗୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟର ସମ୍ଭାବନାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଯୋଗ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ନେତାମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
ଉଭୟ ନେତା ଅଧିକ ମିଳିତ ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫିକ ସର୍ଭେ ମାଧ୍ୟମରେ ନୀଳ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସେଶେଲ୍ସର ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେଶେଲ୍ସ, ଭାରତର ସହାୟତାରେ, ଏକ ସେଶେଲ୍ସ ଜଳଗ୍ରାଫିକ ୟୁନିଟ୍ (ଏସଏଚୟୁ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଏବଂ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫି ଉପରେ ତୃତୀୟ ମିଳିତ ପରାମର୍ଶ ବୈଠକ ୨୦୨୬ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ସେଶେଲ୍ସରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ରେଖାଙ୍କିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଏବଂ ସମୟ-ପରୀକ୍ଷିତ ସ୍ତମ୍ଭ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସେଶେଲ୍ସ ଭାରତର ମହାସାଗର (ମହାସାଗର - କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ଉନ୍ନତି) ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ ସେଶେଲ୍ସର ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସହାୟତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସେଶେଲ୍ସ-ଭାରତ ସହଭାଗିତା ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରେ ଏବଂ ସେଶେଲ୍ସ ଏବଂ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ନେତାମାନେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ନୌଚାଳନା ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ରମ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ନିରାପଦ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜଳଦସ୍ୟୁ, ନିଶା କାରବାର ଓ ମାନବ ଚାଲାଣ, ବେଆଇନ, ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଏବଂ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇ ନ ଥିବା ମାଛଧରା ଓ ସଂଗଠିତ ଅପରାଧ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠି ସହିତ ଜଡିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଆନ୍ତଃରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଅପରାଧ ଭଳି ସାମୁଦ୍ରିକ ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ବିସ୍ତାରିତ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଚେତନତା, ସୂଚନା ବିନିମୟ, କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସମନ୍ୱିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ପରିଚାଳନା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ସେଶେଲ୍ସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମିଳିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ନିରୀକ୍ଷଣ, ହାଇଡ୍ରୋଗ୍ରାଫିକ୍ ସର୍ବେକ୍ଷଣ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ ଏବଂ କ୍ଷମତା ବିକାଶ ପାଇଁ ସେଶେଲ୍ସକୁ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ତାଲିମ, ନୌସେନା ଓ ବାୟୁ ସମ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ପରିବହନ ଯାନବାହନର ଉପଲବ୍ଧତା ମାଧ୍ୟମରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ, ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସଂସ୍ଥାଗତ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ନେତା ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସେଶେଲ୍ସର ଜାତୀୟ ଦିବସ ପାଳନରେ ଭାରତୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଦଳ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ଭାରତକୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ୫୦ତମ ଜାତୀୟ ଦିବସ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏହି ପରମ୍ପରା ଜାରି ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ପିଏସ୍ ଜୋରୋଷ୍ଟରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଅନୁଦାନ ସହାୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ସେଶେଲ୍ସକୁ ୧୦ଟି ଉପଯୋଗୀ ଯାନ ଏବଂ ୫ଟି ଲେଜର ରେଡିଆଲ୍ ଡଙ୍ଗା ଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସେଶେଲ୍ସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ।
କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ସହଯୋଗ
ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ସାଧାରଣ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ନେତା ପାରସ୍ପରିକ ହିତ ସମ୍ବଳିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ମତ ବିନିମୟ କରିବା ପାଇଁ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କଲମ୍ବୋ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ମିଳନୀ (ସିଏସସି)ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଦସ୍ୟ ହେବା ପାଇଁ ସେଶେଲ୍ସର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱରେ ଭାରତକୁ ସେଶେଲ୍ସର ସମର୍ଥନ ପାଇଁ ସେଶେଲ୍ସର ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦର ସ୍ଥାୟୀ ସଦସ୍ୟତା ପାଇଁ ଭାରତର ଦାବି ପ୍ରତି ସେଶେଲ୍ସର ସମର୍ଥନକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ନାଗରିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ
ଭାରତ ଏବଂ ସେଶେଲ୍ସ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ସେଶେଲ୍ସର ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ଭାରତୀୟ ବଂଶୋଦ୍ଭବ ସେଶେଲ୍ସବାସୀଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ସେଶେଲ୍ସର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତୀୟ ବୃତ୍ତିଗତଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସଂସ୍କୃତି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଯୁବ ସମ୍ପର୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନାତ୍ମକ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ସାମିଲ କରି ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନାରେ ଦୁଇ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେଶେଲ୍ସ-ଭାରତ ସହଭାଗୀତା ଭାରତ ମହାସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭାବରେ ରହିଛି ବୋଲି ଏକ ସମାନ ବୁଝାମଣା ସହିତ ବୈଠକ ଶେଷ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ନେତା ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ନିଆଯାଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ଓ ମଜବୁତ କରିବ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ କଂକ୍ରିଟ୍ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ହର୍ମିନି ଏହି ସରକାରୀ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ସ୍ନେହପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପ୍ରତି କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଆପୋସ ସୁବିଧାଜନକ ସମୟରେ ସେଶେଲ୍ସକୁ ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
India – Seychelles Joint Vision for Sustainability, Economic Growth and Security through Enhanced Linkages
09 FEB 2026 3:28PM by PIB Delhi
At the invitation of Prime Minister Narendra Modi, the President of the Republic of Seychelles Dr. Patrick Herminie is on a State Visit to India from 5 to 10 February 2026.
President Herminie’s State Visit coming around 100 days after his inauguration signals the shared commitment of India and Seychelles to strengthen, expand and deepen our longstanding and multifaceted bilateral partnership. The State Visit has added significance as it coincides with the 50th year of Independence of Seychelles, and the 50th year of establishment of diplomatic relations between the two countries.
During their meeting on 9 February 2026, Prime Minister Modi and President Herminie had comprehensive and productive discussions covering the entire spectrum of bilateral relations. Prime Minister Modi congratulated President Herminie for his success in the elections held in October 2025. The two leaders reaffirmed that India and Seychelles, as close maritime neighbours, enjoy a special and time-tested partnership built on ties of history and kinship, and nurtured by the shared values of democracy and pluralism. The leaders acknowledged that Seychelles-India ties are people-centric and reinforce security and stability in the Western Indian Ocean Region. The leaders also reaffirmed Seychelles' role as an important pillar in India's Vision MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions).
Recalling the rich and historic people-to-people ties connecting India and Seychelles, both leaders emphasized the need for closer engagement on national development priorities to enhance security, prosperity and well-being of the peoples of Seychelles and India.
President Herminie underlined India’s role as a trusted partner for Seychelles and the region. He expressed gratitude to India for the longstanding assistance and cooperation extended to Seychelles in achieving its development agenda.
Underlining the respective strengths of both nations and recognising the importance of the relationship, the two leaders announced a Joint Vision for Sustainability, Economic Growth and Security through Enhanced Linkages (SESEL).
Political Exchanges
The leaders acknowledged the importance of regular high-level political meetings, visits and consultations between Seychelles and India. Both sides agreed to intensify political and socio-economic engagements at leadership, Ministerial and Senior Official levels.
Both leaders agreed to deepen cooperation and intensify Parliamentary Exchanges between the two countries, including the sharing of best practices on parliamentary proceedings and capacity building.
Development Partnership
President Herminie acknowledged India’s steadfast support for the development and security needs and aspirations of Seychelles through lines of credit, grants, capacity building and high-impact community development projects (HICDP). Prime Minister Modi reaffirmed India’s commitment to remaining a pivotal and reliable partner in Seychelles’ national development agenda, with particular focus on sustainability, defence and maritime security, capacity building, resilience and inclusive growth.
Reaffirming their commitment to work closely to expand and intensify the people-centric development partnership between the two countries, India announced a ‘Special Economic Package’ of USD 175 million, which will include a blended financial assistance of USD 125 million in Rupee-denominated Line of Credit and USD 50 million in Grant assistance for development cooperation projects, capacity building for civilians and defence officials, maritime security, etc.
Recognising that India’s rapid digitalization is a force for good in the Global South, the two leaders agreed to work closely in the sphere of digital transformation. Noting the need for Seychelles to digitise governance for the benefit of its citizens, India agreed to undertake comprehensive efforts on the buildout of Digital Public Infrastructure (DPI), including digital payments, in accordance with the needs and requirements of Seychelles.
Cooperation in the fields of Health and Essential Commodities
President Herminie expressed gratitude to Prime Minister Modi for the donation of 10 ambulances (Basic Life Support and Advance Life Support). These ambulances, fitted with the latest equipment will support emergency health services in Seychelles. This gesture underlines the people-centric approach of the India-Seychelles partnership.
The two leaders agreed that recognition of Indian Pharmacopoeia (IP) by Seychelles would streamline procurement of quality assured essential medicines and facilitate access to affordable medicines through collaboration under India’s Jan Aushadhi initiative.
Both leaders agreed to:
• Implement training programmes and exchange visits in the area of mental health through institutional linkages.
• Support recruitment and deputation of medical specialists, nurses, paramedics and technicians from India to meet the needs of Seychelles.
• Strengthen bilateral cooperation in public health through exchange of visits and institutional linkages.
• Work together to support the construction of a new hospital in Seychelles.
Acknowledging that high cost of living remains a major concern for the Government of Seychelles, both leaders agreed to:
• Collaborate on long term augmentation of healthcare infrastructure of Seychelles, including measures to enhance affordability and reliable access to medicines and medical equipment.
• Work together to institutionalize a mechanism to procure quality and cost-effective food and essential commodities from India.
• President Herminie expressed gratitude to the Prime Minister Modi for the donation of 1000 metric tons of grains to Seychelles. This donation of food will strengthen food security in Seychelles and bring down the cost of food for the people of Seychelles.
Capacity Building, Human Resource Development and Institutional Linkages
President Herminie conveyed deep appreciation for India’s continued support to enhance Seychelles’ institutional and administrative competencies. Both sides underscored the strong cooperation in capacity building, including through the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) programme, training programmes for civil servants, defence personnel, and health professionals. The leaders agreed to explore more training programmes and institutional linkages in policing, finance, agriculture, climate change, marine conservation, and other domains in line with the needs and requirements of Seychelles.
On education and vocational training, the leaders urged expansion of skill development initiatives, interactions between academic institutions and digital education platforms.
Both leaders agreed to:
• Implement the customised training programme for Seychellois civil servants in India through the National Centre for Good Governance (NCGG).
• Strengthen capacity building, cooperation and exchanges in the areas of cybersecurity and financial intelligence.
• Facilitate the deputation of experts from India to Seychelles, and capacity building in the areas of technology, health, education, renewable energy, law, auditing, maritime security, finance, land and infrastructure development, tax administration, women empowerment, fisheries and other realms of mutual interest.
• Advance capacity building and institutional linkages between India and Seychelles in the area of marine sciences and conservation through Government and non-Government institutions.
• Cooperate and collaborate for promotion of Micro, Small and Medium Enterprises (SMEs).
• Customise training programs according to the needs of Seychelles in collaboration with Sushma Swaraj Institute of Foreign Service.
Renewables, Climate Action, and Sustainability
Both sides reaffirmed their commitment to deepen cooperation in renewable energy and climate resilience, including through innovative clean energy solutions. President Herminie acknowledged India’s steadfast support in assisting Seychelles to achieve its renewable energy objectives. He noted that the solar power projects implemented under the aegis of the International Solar Alliance, with the support of the Government of India, have delivered tangible and community-level benefits, particularly in the agriculture and healthcare sectors of Seychelles.
In order to further deepen the cooperation in the areas of preparedness and mitigation of effects of climate change, both leaders agreed to support the implementation of Multi-Hazard Early Warning Systems in Seychelles.
India agreed to extend technical assistance to Seychelles in managing its power grid, in support of the country’s transition to a green public transport system. Both sides also agreed to explore new avenues of cooperation and projects in energy conservation, sustainability, renewable energy and green mobility domains to cater to the needs of Seychelles.
Both leaders acknowledged that access to finance remains a key challenge for SIDS such as Seychelles. President Herminie expressed his hope that Seychelles can continue to rely on India’s strong and constructive voice in international platforms to support consideration of multidimensional vulnerability, including the Multidimensional Vulnerability Index (MVI), as a complementary and important analytical tool, while taking into account equity, Common But Differentiated Responsibilities and Respective Capabilities (CBDR-RC), and nationally determined needs in relevant engagements with Multilateral Development Banks, International Financial Institutions, and UN development partners.
Both leaders agreed that Seychelles would join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI).
Trade, Investment, Connectivity and Tourism
President Herminie stressed the need for Indian companies and businesses to see Seychelles as a major investment hub and benefit from trade and business opportunities offered by Seychelles in the affordable housing, digital technology and AI, financial services, blue economy, tourism and fisheries sectors.
Both leaders acknowledged that direct flights increased the number of Indian tourists visiting Seychelles. They underlined that the increase in tourists visiting from India has strengthened the resilience of the tourism sector in Seychelles. Further, both sides agreed to work together to explore enhancing more flight connectivity between the two countries.
The leaders underscored the need for exploiting the full potential of bilateral trade for the shared objective of economic growth and prosperity of Seychelles and India.
Cooperation in Hydrography
Both leaders agreed to step up bilateral cooperation in the field of hydrography to support Seychelles’ efforts in accelerating its blue economy growth through the conduct of more joint hydrographic surveys. In this regard, Seychelles will establish a Seychelles Hydrographic Unit (SHU) with Indian assistance. To give direction and momentum to this area of bilateral cooperation, it was decided that the 3rd JCM on Hydrography will be held in Seychelles in early 2026.
Defence Cooperation and Maritime Security
Prime Minister Modi and President Herminie underlined that maritime security and defence constituted a key and time-tested pillar of the bilateral partnership. Prime Minister Modi noted that Seychelles is an important maritime partner in India’s vision of MAHASAGAR (Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions) and reiterated India’s continued support and assistance to Seychelles in meeting its maritime security and defence needs.
Both leaders acknowledged that a strong Seychelles-India partnership in the maritime security and defence domain reinforces regional stability and security and advances the well-being and prosperity of the people of Seychelles and India.
The leaders further reaffirmed that Seychelles and India remain committed to ensuring a free, open, safe and secure Indian Ocean Region, underpinned by respect for international law, freedom of navigation and a rules-based maritime order. They reiterated their resolve to work closely to counteract maritime challenges such as piracy, smuggling of narcotics and human trafficking, illegal, unregulated and unreported fishing, and other transnational crimes, including those with linkages to organized crime and terrorism financing, and to reinforce peace, security and stability in the Indian Ocean Region through enhanced maritime domain awareness, information sharing, capacity building and coordinated operational management.
President Herminie conveyed his appreciation to Prime Minister Modi for the steadfast support to Seychelles for joint maritime surveillance, hydrography surveys, bilateral exercises, information sharing and capacity building for the Seychelles Defence Forces (SDF). Both leaders agreed to strengthen bilateral cooperation in the maritime security and defence sphere through customised training and provision of naval and air assets and transport vehicles.
Both leaders agreed to initiate the process to elevate institutional engagement in order to ensure greater effectiveness, enhanced coordination and higher-level engagement.
President Herminie appreciated India’s participation in Seychelles’ National Day celebrations through Indian Armed Forces contingents. Both sides agreed to continue this tradition for the 50th National Day celebrations.
President Herminie expressed gratitude to India for its continued support towards the refit of PS Zoroaster through grant assistance. He also acknowledged the recent donation of 10 utility vehicles and 5 sets of laser radial boats to Seychelles. This will cater to the logistical needs of the Seychelles Defence Forces.
Regional and Multilateral Cooperation
Acknowledging the role of regional mechanisms in furthering maritime security and addressing common challenges in the Indian Ocean Region, both leaders agreed to work closely to exchange views on issues of mutual interest.
Prime Minister Modi welcomed the decision of Seychelles to become a full member of the Colombo Security Conclave (CSC). He also expressed his gratitude to President Herminie for the support given by Seychelles to India for various candidatures to regional and international bodies. President Herminie reaffirmed Seychelles’ support for India’s permanent membership at the UN Security Council.
People-to-People and Cultural Ties
Recognising the deep historical ties between India and Seychelles, Prime Minister Modi and President Herminie highlighted the contributions of Seychellois of Indian heritage to the economic, social, and cultural fabric of Seychelles. Both leaders also acknowledged the contribution of Indian professionals to the economy and infrastructure of Seychelles. Both leaders agreed to institutionalise cooperation in the fields of culture, tourism, education, and youth engagement.
The two leaders expressed satisfaction at the comprehensive discussions covering all aspects of bilateral relations. They concluded the meeting with the shared understanding that the Seychelles-India partnership remains a cornerstone for stability and development in the Indian Ocean Region. They expressed confidence that the decisions taken today will elevate and strengthen the bilateral partnership and deliver tangible benefits to the peoples of both nations.
President Herminie thanked Prime Minister Modi for the warm hospitality extended on his State Visit to India. He also extended an invitation to Prime Minister Modi to undertake an official visit to Seychelles at a mutually convenient time.