Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi interacts with students from Coimbatore, Raipur, Devmogra and Guwahati in the second episode of Pariksha Pe Charcha 2026
Students should reach out to industry professionals and understand how they work: PM
Don’t see studies and art as separate: PM
You can use art to relieve stress and fatigue from studies: PM
PM urges citizens to not throw garbage or spit on the roads, stop at red lights, and not to waste food
Every small step will build Viksit Bharat @ 2047: PM
Discipline is the key, inspiration only adds on to it: PM
Don’t become a slave to technology: PM
Technology is a great teacher, Embrace it: PM
Travel not just to see places, but to understand them like a student: PM
India is incredible- travel and explore: PM
Whatever you study never goes to waste, it remains stored in your mind: PM
Make friends with those who struggle in studies and help them learn: PM
It is important to make sports a part of life: PM
To become a leader, develop the mindset to take initiative: PM
A good leader should communicate ideas clearly and effectively: PM
Strong infrastructure is the foundation for long-term development: PM
Practice by writing, Not just reading: PM
Don’t be impressed by success alone, learn from the humble beginnings of great people: PM
India’s progress is enriched by its tribal communities: PM
Never settle in life, always strive for more: PM
It’s important to reflect on ourselves: PM
One should do breathing exercises at least once a day: PM
Instead of being pressured by comparison, try to learn and do better: PM
Parents should not encourage a comparative environment at home: PM
Learn from people who are better than you: PM
Always believe in yourself: PM
09 FEB 2026 1:35PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi interacted with students today in continuation of 9th edition of Pariksha Pe Charcha (PPC) 2026. The Prime Minister had an informal interaction with Exam Warriors from Coimbatore, Raipur, Devmogra and Guwahati during the second episode of PPC 2026. Welcoming students to the special edition of ‘Pariksha Pe Charcha’, Shri Modi noted that this time the programme was held across different parts of the country. Starting off the Coimbatore edition, PM remarked that the energy and curiosity of Tamil Nadu’s students had deeply impressed him. Greeting them with “Vanakkam,” he engaged in light conversation. Students expressed their excitement, saying they couldn’t believe their eyes when they saw him, expecting a dramatic entry but finding him simple, humble, and down to earth. One student shared that his arrival gave them goosebumps.
Startups & PM’s mantra to study
The Prime Minister highlighted that for many years he has been interacting with 10th and 12th grade students through ‘Pariksha Pe Charcha’, emphasizing that it is a learning programme for him, not a teaching one, and invited students to share their thoughts. Responding to a student’s query on startups, he remarked that the first focus should be on what one wants to do, whether innovation in technology or practical solutions like drones or electricity systems. He advised forming small teams with friends skilled in technology or finance. He highlighted that there is no age requirement for starting a venture, and even small startups can be impactful. He remarked that if there is genuine interest, it is a very good thing. He suggested visiting existing startups, preparing a project report, and presenting it honestly as a school project, which would encourage guidance and support. He concluded that gradually, valuable knowledge will be gained on how to proceed..
Addressing another student’s concern about balancing studies and passion, Shri Modi highlighted that both are useful and can complement each other. He illustrated with an example of combining art with science experiments, saying creativity can help in learning and reduce fatigue, recommending dedicating daily or weekly time to personal interests while ensuring education remains a priority.
Youth contribution to Viksit Bharat & Vocal for Local
When asked about India becoming a developed nation by 2047, the Prime Minister expressed happiness that even young students share this dream. He cited Singapore’s transformation from a fishing village, quoting Lee Kuan Yew’s emphasis on adopting disciplined habits of developed nations. He remarked that small steps like not littering, following traffic rules, avoiding food wastage, and supporting local products contribute significantly to national progress. He stressed being “vocal for local” and choosing to celebrate events like weddings in India rather than abroad, underlining that every citizen’s small actions collectively help build a developed India. Students noted with surprise that he emphasized small steps over large ones, reinforcing that these matter most.
Motivation or discipline?
Prime Minister Shri Narendra Modi, responding to a student’s query on whether motivation or discipline is more important for success, remarked that both are essential in life. He explained that without discipline, inspiration alone is of little use, citing the example of a farmer who feels inspired by his neighbor’s success but fails to prepare his field before the rains, leading to poor results. He highlighted that discipline is indispensable, while inspiration adds value like “gold with ornamentation,” and without discipline, inspiration becomes a burden and creates despair. A student expressed feeling honoured to receive clarity on a question that had been troubling for years.
Rise of AI & its proper uses
Addressing another question on Artificial Intelligence, the Prime Minister remarked that every era has faced concerns with new technologies, whether computers or mobile phones, but fear is unnecessary. He emphasized that technology must not become the master of human life, cautioning against becoming enslaved to devices. He stated firmly, “I will not become a slave,” and advised that AI should be used for guidance and value addition, not as a substitute for learning. He noted that the nature of jobs will always evolve, just as transport shifted from bullock carts to airplanes, but life continues. He highlighted that understanding technology, expanding one’s own capabilities, and integrating its strengths into work ensures progress without fear.
Resolution towards a Viksit Bharat
Students shared their emotions, saying they felt overwhelmed, honoured, and that the Prime Minister seemed like family more than a leader. Concluding his interaction with students in Coimbatore, Prime Minister Modi remarked that the youth of Coimbatore are highly aware of AI, startups, and future technologies, and affirmed that this reflects the youthful thinking of India, which is giving new strength to the resolve of a developed India by 2047.
Continuing the spirit of ‘Pariksha Pe Charcha’ as a dialogue and mutual learning, he highlighted that the discussion later moved from Coimbatore to Raipur, Chhattisgarh, where he had engaging conversations with students and also enjoyed local delicacies.
PM’s guide to travel & staying focussed
Greeting them with “Jai Johar,” he asked about the food traditions and local delicacies. He then invited questions, responding to a query on vacation travel by advising students to first explore their own tehsil, district, and state before venturing further, stressing that tourism is most enjoyable when experienced as a student, traveling by train, carrying food, and learning from the diversity of India.
On a question about exam stress and revision, Shri Modi remarked that students should trust their preparation, remain calm, and focus on subject mastery. He compared learning to sports, noting that consistent practice, discipline, and competition build strength. He suggested a practical technique of making friends with those who struggle in studies and help them learn.
Balancing studies & sports
Addressing a student aspiring to balance sports and studies, Prime Minister remarked that education is essential not only for personal life but also for social life, and it must never be underestimated. He cautioned against the mistake of believing that excellence in sports alone eliminates the need for studies, while also clarifying that education alone is not everything. He emphasized that talent must be developed, and while playing is necessary to become a sportsperson, having play in life itself is equally important. He stated that life must include play to remain balanced, remarking, “If I play, I will flourish.” He highlighted that one must study as well, so that others do not dismiss them as someone who only stays on the field without knowledge. He concluded by affirming that true strength lies in being powerful both in academics and in sports. Students expressed that they would implement his advice in their lives and shared their overwhelming gratitude for the experience.
Protecting the environment
Prime Minister Modi, responding to a student’s question on contributing to environmental protection, remarked that conserving natural resources must become part of our nature. He emphasized that small rules in daily life bring big change, citing the example of turning off water while brushing and using it only when needed. He shared an inspiring story of a teacher who collected oil cans from petrol pumps and asked children to bring leftover water from their homes in bottles, which was then used to water plants. With vegetable scraps acting as fertilizer, the entire school became green, showing how one teacher’s initiative transformed the environment. He highlighted that human behavior can spark such change and that small, simple actions are enough to protect the environment.
Leadership Insights
When asked what qualities he expects from the future generation as leaders, the Prime Minister remarked that the first quality is to be fearless. He advised that leadership begins when one decides to act without waiting for others, giving the example of picking up litter which inspires others to follow. He clarified that leadership is not about elections or speeches but about the ability to explain and convince others, stressing that true leaders first understand people before guiding them. Students expressed admiration, describing the experience as a dream, feeling lucky and honored to meet the Prime Minister.
Wrapping up the Raipur interaction, Prime Minister Modi remarked that exam preparation, stress, and expectations are recurring themes in ‘Pariksha Pe Charcha’, and the purpose of the programme is to allow youth to openly discuss these issues. He emphasized that the discussions are not limited to board exam preparations but touch upon many aspects of life, reflecting the thoughts running in young minds. He added that the next part of the interaction would take place in Gujarat, where tribal students posed questions that truly surprised him.
Interacting with students in Devmogra, Gujarat, the Prime Minister asked about their background, lauded their artwork and also recognized some familiar faces from earlier meetings, appreciating their courage.
Development of Gujarat’s tribal areas
Responding to a question about his inspiration for working in tribal areas, Shri Modi recalled the historic Palchetaria incident where the tribal community fought a major freedom struggle, and also the severe famine during which he stayed in the region and felt the need to focus on education. He remarked that when he became Chief Minister, he prioritized education, noting that there was once not a single science school from Umargam to Ambaji, but now there are universities, science schools, engineering institutes, and ITIs, bringing significant change and benefits. He highlighted the creation of the PM Janman Yojana to support tribal communities who remain further behind, explaining that separate schemes and budgets were required. He emphasized that education accelerates development and also pointed to infrastructure projects like the Umargam–Ambaji highway, remarking that connectivity is vital for progress and has been a key area of focus.
Prime Minister Modi, responding to a student’s question on handling stress during critical national moments responding to a student’s question on how he handled stress during critical national moments such as the aftermath of the Pahalgam attack and Operation Sindoor, remarked that students often feel exam stress but later realize it was temporary once the exam is over. He emphasized that the best way to overcome exam tension is to develop the habit of solving papers and writing regularly, rather than only reading. He added that consistent practice prevents stress. He highlighted the importance of laughter and, most significantly, proper sleep, noting that sound rest keeps the mind fresh, ideas flowing, and spirits uplifted.
The right career path
On career choices, the Prime Minister advised that constantly changing aspirations confuses families, but it is natural to feel inspired by successful people. He stressed that one should not only look at their achievements but also at the effort and discipline behind them. He gave the example of a cricketer waking up at 4 a.m. to cycle to practice, remarking that dreams must be matched with hard work and routine. He said that true success makes its own noise, and when one becomes number one, the whole school, village, and community will recognize it.
Students then showcased cultural artworks including Warli, Lipan, and Pithora art, explaining their traditions. The Prime Minister admired their creations, asking if they had made them by hand, and praised their talent, saying “You have become a great artist.” He expressed delight at receiving the paintings, noting their cultural depth and creativity. Students shared their joy, saying it felt as though they were speaking with a friend, and expressed pride that the Prime Minister personally appreciated their work.
Role of teachers & tribal youth
Prime Minister Modi, responding to a student’s question on the role of teachers in his life, remarked that they played a very significant role. He recalled how his teacher encouraged him daily to visit the library, read the editorial line in The Times of India, write it down, and discuss it the next day, which instilled discipline and curiosity. He shared memories of Parmar Sir from his primary school days, who was insistent on physical fitness, teaching him yoga and mallakhamb, which helped him understand the importance of health even though he did not become a professional player. He emphasized that in the life of every great personality, two influences are always acknowledged—their mother and their teacher.
When asked about the contribution of tribal communities to India’s progress, the Prime Minister remarked that the country has advanced significantly because of them. He highlighted that India’s environment is preserved due to the tribal society’s devotion to nature, as they worship and protect it. He noted that a large number of sons and daughters from tribal communities serve in the armed forces, and that there should be no distinction in opportunities across sectors. He pointed out that tribal youth excel in sports, citing the example of Kranti Goud from Madhya Pradesh, a tribal daughter who earned recognition in cricket, along with many other tribal athletes who have brought glory to the nation. He remarked that tribal communities possess immense talent and, if combined with technology, their potential would grow even further. He stressed that life should not be lived merely for jobs, but with dreams of building a meaningful life, which brings true benefit.
Shri Modi then listened to the students’ collective song dedicated to Mogi Mata, which described where she lives and how she lives, appreciating the cultural expression embedded in it. The students shared that their conversation with him touched on how to remain happy in life, how to remove stress, manage time effectively, and prepare for exams without fear. They expressed their amazement at meeting the Prime Minister in person, saying they could hardly believe their eyes and that time passed unnoticed during the interaction
Prime Minister Modi remarked that the journey of Pariksha Pe Charcha reached the Ashtalakshmi region, the North East, with discussions held in Guwahati amidst the flowing Brahmaputra. He was welcomed with a traditional gamosa, noting that in Assam such a gesture is essential. Students expressed that his presence was calming and helped ease their anxiety. The Prime Minister asked if they had seen the programme earlier on television or read his book Exam Warrior, and students shared that it reduced their fear of exams, teaching them to celebrate exams like a festival. He observed that often it is family members who instill fear by questioning marks lost, and emphasized that satisfaction must never halt progress. He reiterated his mantra that competition should be with oneself, not others, and that self-improvement must be continuous.
A healthy diet & lifestyle
Responding to a question on diet & lifestyle, the Prime Minister remarked that he follows no fixed system, recalling his days of eating vegetarian meals in different households and cooking simple dishes like khichdi himself. He advised that diet should be based on personal preference, not treated like medicine, and one should decide whether to eat to fill the stomach or to satisfy the mind. He highlighted that while people eat grains to fill their stomachs, they often neglect breathing deeply to fill their chest, stressing that the reverse should be practiced. He encouraged students to prioritize their bodies, to make habits like watching the sunrise, and to give health the highest priority, as these practices bring freshness and energy.
Dealing with the pressure of comparison
Prime Minister Modi, responding to a student’s concern about parental comparisons with siblings and friends, remarked that such situations should be approached positively. He explained that if parents praise a sibling’s handwriting, the right response is to ask that sibling to teach, rather than feeling neglected. He emphasized that children should learn from the strengths of their brothers or sisters and tell parents, “You pointed out a good quality, now guide me on how to develop it.” He advised that parents should avoid excessive praise of one child in front of others, as it can create imbalance. He highlighted that if someone close excels in something, one should silently consider them a guru, without telling them, and ask for guidance, which fosters equality and respect.
Believing in oneself
On the issue of stage fear and confidence, the Prime Minister explained that self-confidence comes from the two words “atma” and “vishwas,” meaning faith in oneself. He remarked that those who trust themselves never fear, and they study situations carefully before acting. He recalled Swami Vivekananda’s famous Chicago speech, noting that Vivekananda initially felt nervous but prayed to Maa Saraswati for strength, and when he began with “Sisters and Brothers of America,” the audience applauded for minutes, which became a turning point. He emphasized that even great speakers and players face setbacks, citing Sachin Tendulkar’s dismissals at zero, but they never lose confidence. He urged students to observe situations, accept challenges, and rely on their inner strength.
Students then presented a song by Bharat Ratna Dr. Bhupen Hazarika, which the Prime Minister appreciated. A student shared her family’s connection to tea gardens and offered him tea leaves, to which he responded warmly, sending his respects to her mother. Students expressed disbelief and joy at meeting him, saying they felt understood despite the generation gap.
Concluding, the Prime Minister remarked that Pariksha Pe Charcha included not only exam discussions but also local music and Assam’s tea, making it a memorable experience. He emphasized that exams are an opportunity, and healthy competition enhances preparation. He noted that while locations, students, and experiences varied, the purpose of every discussion remained the same—to listen, to understand, and to learn together—and extended his best wishes to all students.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পৰীক্ষা পে চৰ্চা ২০২৬ৰ দ্বিতীয় খণ্ডত কোইম্বাট’ৰ, ৰায়পুৰ, দেৱমোগ্ৰা আৰু গুৱাহাটীৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
শিক্ষাৰ্থীসকলে বিভিন্ন উদ্যোগৰ পেছাদাৰীসকলৰ কাষ চপা উচিত আৰু তেওঁলোকে কেনেদৰে কাম কৰে সেয়া বুজি পাব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অধ্যয়ন আৰু কলাক পৃথকভাৱে চাব নালাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অধ্যয়নৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা মানসিক চাপ আৰু ভাগৰ দূৰ কৰিবলৈ কলা ব্যৱহাৰ কৰা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নাগৰিকসকলক ৰাস্তাত আৱৰ্জনা বা থু নেপেলাবলৈ, ৰঙা লাইটত ৰ’বলৈ আৰু খাদ্য নষ্ট নকৰিবলৈ আহ্বান প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ
প্ৰতিটো সৰু পদক্ষেপে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত গঢ়ি তুলিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অনুশাসন হৈছে মূল চাবিকাঠি, অনুপ্ৰেৰণাই কেৱল ইয়াক বৃদ্ধি কৰেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰযুক্তিৰ দাস হ’ব নালাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰযুক্তি হৈছে মহান শিক্ষক, ইয়াক গ্ৰহণ কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভ্ৰমণ কেৱল ঠাই চাবলৈ নহয়, বৰং ইয়াক ছাত্ৰ হিচাপে বুজিবলৈহেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত অতুলনীয়-ভ্ৰমণ আৰু অন্বেষণ কৰকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যিয়েই অধ্যয়ন কৰা নহওক কিয়, সেয়া কেতিয়াও অথলে নাযায়, ই মনত সংৰক্ষিত হৈ থাকেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সংগ্ৰাম কৰা লোকসকলৰ সৈতে বন্ধুত্ব স্থাপন কৰিব লাগে আৰু তেওঁলোকক শিকাত সহায় কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ক্ৰীড়াক জীৱনৰ অংশ কৰি লোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নেতা হ’বলৈ, আগ-ভাগ লোৱাৰ মানসিকতা গঢ়ি তুলিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এজন ভাল নেতাই ধাৰণাসমূহ স্পষ্টভাৱে আৰু ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰচাৰ কৰা উচিতঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
শক্তিশালী আন্তঃগাঁথনি হৈছে দীৰ্ঘম্যাদী উন্নয়নৰ ভেটিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেৱল পঢ়িয়েই নহয়, লিখিও অনুশীলন কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেৱল সফলতাৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হ’ব নালাগে, মহান মানুহৰ সাধাৰণ আৰম্ভণিৰ পৰা শিকিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ প্ৰগতি ইয়াৰ জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা সমৃদ্ধ হৈছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
জীৱনত কেতিয়াও স্থিৰ হ’ব নালাগে, সদায় অধিকৰ বাবে চেষ্টা কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমি নিজৰ বিষয়ে চিন্তা কৰাটো গুৰুত্বপূৰ্ণঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
দিনটোত কমেও এবাৰ শ্বাস-প্ৰশ্বাসৰ ব্যায়াম কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
তুলনাৰ দ্বাৰা চাপৰ সন্মুখীন হোৱাৰ পৰিবৰ্তে শিকিবলৈ তথা আৰু ভাল কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
অভিভাৱকসকলে ঘৰত তুলনা কৰা পৰিবেশ গঢ়ি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰা উচিত নহয়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
নিজতকৈ ভাল মানুহৰ পৰা শিকিব লাগেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
সদায় নিজৰ ওপৰত বিশ্ব
09 FEB 2026 1:35PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পৰীক্ষা পে চৰ্চা (পি পি চি) ২০২৬ৰ নৱম সংস্কৰণৰ অংশ হিচাপে শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে মত বিনিময় কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পি পি চি ২০২৬ৰ দ্বিতীয় খণ্ডত কোইম্বাট’ৰ, ৰায়পুৰ, দেৱমোগ্ৰা আৰু গুৱাহাটীৰ পৰীক্ষা যোদ্ধাসকলৰ সৈতে এক অনানুষ্ঠানিক মত বিনিময় কৰিছিল। ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ৰ বিশেষ সংস্কৰণলৈ শিক্ষাৰ্থীসকলক আদৰণি জনাই শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এইবাৰ কাৰ্যসূচীটো দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত অনুষ্ঠিত হৈছিল। কোইম্বাট’ৰৰ সংস্কৰণ আৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে তামিলনাডুৰ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ শক্তি আৰু কৌতূহলে তেওঁক গভীৰভাৱে প্ৰভাৱিত কৰিছে। তেওঁলোকক ‘ৱনক্কম’ বুলি অভিবাদন জনাই তেওঁ সাধাৰণ বাৰ্তালাপত মিলিত হৈছিল। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ উত্তেজনা প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁক দেখা পোৱাৰ লগে লগে তেওঁলোকে নিজৰ চকুকেই বিশ্বাস কৰিব পৰা নাছিল। এক নাটকীয় প্ৰৱেশৰ আশা কৰিছিল কিন্তু তেওঁক সৰল, নম্র আৰু মাটিৰ ওপৰত থকা যেন অনুভৱ কৰিছিল। এজন শিক্ষাৰ্থীয়ে মনৰ ভাব প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁৰ আগমনত গাৰ নোম শিয়ৰি উঠিছিল।
ষ্টাৰ্টআপ আৰু অধ্যয়নৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মন্ত্ৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে বহু বছৰ ধৰি তেওঁ ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ৰ জৰিয়তে দশম আৰু দ্বাদশ শ্ৰেণীৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি আহিছে আৰু এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে এয়া তেওঁৰ বাবে এক শিক্ষণ কাৰ্যসূচী, শিকোৱা নহয়। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক তেওঁলোকৰ চিন্তাধাৰা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিবলৈ তেওঁ আমন্ত্ৰণ জনায়। ষ্টাৰ্টআপৰ ওপৰত এজন শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত তেওঁ মন্তব্য কৰে যে প্ৰথমে কি কৰিব বিচাৰে তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া উচিত, সেয়া প্ৰযুক্তিৰ উদ্ভাৱনেই হওক বা ড্ৰোন বা বিদ্যুৎ ব্যৱস্থাৰ দৰে ব্যৱহাৰিক সমাধানেই হওক। তেওঁ প্ৰযুক্তি বা বিত্তত দক্ষ বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে সৰু সৰু দল গঠন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে উদ্যোগ এটা আৰম্ভ কৰিবলৈ কোনো বয়সৰ বাধ্যবাধকতা নাই আৰু আনকি সৰু সৰু ষ্টাৰ্টআপবোৰো প্ৰভাৱশালী হ’ব পাৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যদি প্ৰকৃত আগ্ৰহ থাকে, ই অতি ভাল কথা। তেওঁ বৰ্তমানৰ ষ্টাৰ্টআপসমূহ পৰিদৰ্শন কৰা, এটা প্ৰকল্প প্ৰতিবেদন প্ৰস্তুত কৰা আৰু ইয়াক বিদ্যালয় প্ৰকল্প হিচাপে সততাৰে উপস্থাপন কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে, যিয়ে নিৰ্দেশনা আৰু সমৰ্থনক উৎসাহিত কৰিব। তেওঁ এইবুলি মোখনি মাৰে যে ক্ৰমান্বয়ে, কেনেকৈ আগবাঢ়িব লাগে তাৰ ওপৰত মূল্যৱান জ্ঞান লাভ হ’ব।
অধ্যয়ন আৰু আগ্ৰহৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষাৰ বিষয়ে আন এজন শিক্ষাৰ্থীৰ চিন্তাৰ প্ৰত্যুত্তৰত শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দুয়োটাই উপযোগী আৰু ইটোৱে সিটোৰ পৰিপূৰক হ’ব পাৰে। তেওঁ বিজ্ঞানৰ পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ সৈতে কলাক একত্ৰিত কৰাটো এক উদাহৰণৰ জৰিয়তে ব্যাখ্যা কৰি কয় যে সৃষ্টিশীলতাই শিকাৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব পাৰে আৰু ভাগৰ হ্ৰাস কৰিব পাৰে, শিক্ষাক এক অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে থকাটো নিশ্চিত কৰি দৈনিক বা সাপ্তাহিক সময় ব্যক্তিগত স্বাৰ্থৰ বাবে উৎসৰ্গিত কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
বিকশিত ভাৰত আৰু ভোকেল ফৰ লোকেললৈ যুৱক-যুৱতীৰ অৱদান
২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ভাৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰত পৰিণত হোৱাৰ সন্দৰ্ভত সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুৱ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও তেওঁলোকৰ স্বপ্ন ভাগ-বাটোৱাৰা কৰাত সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ মাছমৰীয়া গাঁৱৰ পৰা ছিংগাপুৰৰ পৰিবৰ্তনৰ উদ্ধৃতি দি উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ শৃংখলাবদ্ধ অভ্যাস গ্ৰহণৰ ওপৰত লী কুৱান ইউৰ উদ্ধৃতি দিয়ে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আবৰ্জনা নোহোৱা কৰা, যান-বাহনৰ নিয়ম মানি চলা, খাদ্যৰ অপচয় পৰিহাৰ কৰা আৰু স্থানীয় সামগ্ৰীসমূহক সমৰ্থন কৰাৰ দৰে সৰু সৰু পদক্ষেপে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ অৰিহণা যোগায়। তেওঁ ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ হোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বিদেশতকৈ ভাৰতত বিবাহৰ দৰে অনুষ্ঠান উদযাপন কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰতিজন নাগৰিকৰ সৰু সৰু কাৰ্য্যই সামূহিকভাৱে এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলাত সহায় কৰে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে আশ্চৰ্য হৈ উল্লেখ কৰে যে তেওঁ ডাঙৰ পদক্ষেপৰ তুলনাত সৰু পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল আৰু এইবোৰেই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি প্ৰতীয়মান হৈছিল।
প্ৰেৰণা নে অনুশাসন?
সফলতাৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা বা অনুশাসন অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ, সেই সম্পৰ্কত এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে জীৱনত দুয়োটাই অত্যাৱশ্যকীয়। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে অনুশাসন অবিহনে কেৱল অনুপ্ৰেৰণাৰ কোনো লাভ নাই। এজন কৃষকৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰি তেওঁ কয় যে কৃষকজনে তেওঁৰ চুবুৰীয়াৰ সফলতাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈছিল, কিন্তু বৰষুণৰ আগতে নিজৰ পথাৰখন প্ৰস্তুত কৰাত ব্যৰ্থ হোৱাত বেয়া ফলাফল হয়। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে অনুশাসন অপৰিহাৰ্য, আনহাতে অনুপ্ৰেৰণাই ‘অলংকৰণৰ সৈতে সোণ’ৰ দৰে মূল্য সংযোজন কৰে, অনুশাসন অবিহনে অনুপ্ৰেৰণা এক বোজা হৈ পৰে আৰু হতাশাৰ সৃষ্টি কৰে। এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীয়ে বহু বছৰ ধৰি উদ্বেগৰ সৃষ্টি কৰা অহা এটা প্ৰশ্নৰ ক্ষেত্ৰত স্পষ্টতা লাভ কৰি গৌৰৱ অনুভৱ কৰে।
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ উত্থান আৰু ইয়াৰ সঠিক ব্যৱহাৰ
কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ওপৰত আন এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰতিটো যুগেই নতুন প্ৰযুক্তিৰ সৈতে উদ্বেগৰ সন্মুখীন হৈছে, সেয়া কম্পিউটাৰেই হওক বা ম’বাইল ফোন, কিন্তু ভয় অপ্ৰয়োজনীয়। তেওঁ এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰযুক্তিয়ে মানৱ জীৱনৰ গৰাকী হ’ব নালাগে আৰু যন্ত্ৰৰ দাস হোৱাৰ সম্পৰ্কত সতৰ্ক কৰি দিয়ে। তেওঁ দৃঢ়ভাৱে কয়, ‘মই দাস হ’ব নোৱাৰিম’ আৰু পৰামৰ্শ দিয়ে যে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাক নিৰ্দেশনা আৰু মূল্য সংযোজনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা উচিত, শিক্ষাৰ বিকল্প হিচাপে নহয়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে চাকৰিৰ প্ৰকৃতি সদায় বিকশিত হ’ব, ঠিক যেনেকৈ পৰিবহণ গৰুগাড়ীৰ পৰা বিমানলৈ সলনি হৈছিল, কিন্তু জীৱন অব্যাহত আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰযুক্তি বুজি পোৱা, নিজৰ সামৰ্থ্য সম্প্ৰসাৰণ কৰা আৰু ইয়াৰ শক্তিক কামত একত্ৰিত কৰাটোৱে ভয় নোহোৱাকৈ প্ৰগতি নিশ্চিত কৰে।
বিকশিত ভাৰতৰ দিশত সংকল্প
শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ আবেগ ভাগ-বাটোৱাৰা বতৰা কৰি কয় যে তেওঁলোকে অভিভূত, সন্মানিত অনুভৱ কৰিছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক এগৰাকী নেতাতকৈ পৰিয়ালৰ দৰে দেখা গৈছে। কোইম্বাট’ৰত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে হোৱা বাৰ্তালাপ সমাপ্ত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে কোইম্বাট’ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকল কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, ষ্টাৰ্টআপ আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ বিষয়ে অতিশয় সচেতন, আৰু দৃঢ়তাৰে কয় যে ই ভাৰতৰ যুৱ চিন্তাধাৰাক প্ৰতিফলিত কৰে, যি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত উন্নত ভাৰতৰ সংকল্পক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে।
সংলাপ আৰু পাৰস্পৰিক শিক্ষা হিচাপে ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ৰ উদ্দীপনা অব্যাহত ৰাখি তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আলোচনা পিছত কোইম্বাট’ৰৰ পৰা ছত্তীশগড়ৰ ৰায়পুৰত অনুষ্ঠিত হয়, য’ত তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে আৰু লগতে স্থানীয় সুস্বাদু খাদ্যৰ সোৱাদ লয়।
ভ্ৰমণ আৰু লক্ষ্যকেন্দ্ৰিক হৈ থকাত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ পথ প্ৰদৰ্শন
তেওঁলোকক ‘জয় জোহাৰ’ বুলি অভিবাদন জনাই তেওঁ খাদ্য পৰম্পৰা আৰু স্থানীয় সুস্বাদু খাদ্যৰ বিষয়ে সোধে। তাৰ পিছত তেওঁ প্ৰশ্ন আহ্বান কৰিছিল। বন্ধৰ সময়ত ভ্ৰমণ সম্পৰ্কীয় এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত তেওঁ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক প্ৰথমতে নিজৰ তহচিল, জিলা আৰু ৰাজ্য অন্বেষণ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শিক্ষাৰ্থী হিচাপে অভিজ্ঞতা লাভ কৰিলে, ৰে’লত ভ্ৰমণ কৰিলে, খাদ্য লগত লৈ গ’লে আৰু ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্যৰ পৰা শিকি থাকিলে পৰ্যটন আটাইতকৈ উপভোগ্য হয়।
পৰীক্ষাৰ চাপ আৰু পৰ্যালোচনা সম্পৰ্কীয় এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰস্তুতিৰ ওপৰত বিশ্বাস ৰাখিব লাগে, শান্ত হৈ থাকিব লাগে আৰু বিষয়ৰ ওপৰত দক্ষতা অৰ্জনৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিব লাগে। তেওঁ খেল-ধেমালি শিকাৰ সৈতে তুলনা কৰি উল্লেখ কৰে যে ধাৰাবাহিক অনুশীলন, অনুশাসন আৰু প্ৰতিযোগিতাই শক্তি বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ অধ্যয়নত সংগ্ৰাম কৰা আৰু শিকাত সহায় কৰা লোকসকলৰ সৈতে বন্ধুত্ব গঢ়ি তোলাৰ এক ব্যৱহাৰিক কৌশলৰ পৰামৰ্শ দিয়ে।
অধ্যয়ন আৰু ক্ৰীড়াৰ ভাৰসাম্য
ক্ৰীড়া আৰু অধ্যয়নৰ মাজত ভাৰসাম্য বৰ্তাই ৰাখিবলৈ আগ্ৰহী শিক্ষাৰ্থীসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে শিক্ষা কেৱল ব্যক্তিগত জীৱনৰ বাবেই নহয়, সামাজিক জীৱনৰ বাবেও অত্যাৱশ্যকীয় আৰু ইয়াক কেতিয়াও অৱমূল্যায়ন কৰিব নালাগে। তেওঁ কেৱল ক্ৰীড়াত উৎকৃষ্টতাই অধ্যয়নৰ প্ৰয়োজনীয়তা আঁতৰ কৰে বুলি বিশ্বাস কৰা ভুলৰ বিৰুদ্ধে সতৰ্ক কৰি দিয়ে, লগতে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে কেৱল শিক্ষাই সকলো নহয়। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰতিভাৰ বিকাশ হ’ব লাগিব আৰু খেলুৱৈ হ’বলৈ খেলাটো প্ৰয়োজনীয় হোৱাৰ বিপৰীতে জীৱনৰ বাবে খেলাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ কয় যে জীৱনত ভাৰসাম্য বৰ্তাই ৰাখিবলৈ খেল অন্তৰ্ভুক্ত হ’ব লাগিব। তেওঁ কয়, ‘যদি মই খেলো, মই উন্নতি কৰিম।’ তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে অধ্যয়ন এইকাৰণেই কৰিব লাগিব, যাতে আনসকলে তেওঁক একো জ্ঞান নোহোৱাকৈ খেলপথাৰত থকা ব্যক্তি বুলি অগ্ৰাহ্য নকৰে। তেওঁ শিক্ষা আৰু ক্ৰীড়া দুয়োটাতে শক্তিশালী হোৱাটোৱেই প্ৰকৃত শক্তি বুলি নিশ্চিত কৰি সামৰণি মাৰে। শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁৰ পৰামৰ্শ তেওঁলোকৰ জীৱনত ৰূপায়ণ কৰিব বুলি ব্যক্ত কৰে আৰু অভিজ্ঞতাটোৰ বাবে তেওঁলোকৰ অপৰিসীম কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
পৰিবেশক সুৰক্ষা প্ৰদান
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পৰিবেশ সুৰক্ষাত অৰিহণা যোগোৱাৰ সন্দৰ্ভত এজন শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দি মন্তব্য কৰে যে প্ৰাকৃতিক সম্পদ সংৰক্ষণ কৰাটো আমাৰ প্ৰকৃতিৰ অংশ হ’ব লাগিব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে দৈনন্দিন জীৱনত সৰু সৰু নিয়মে ডাঙৰ পৰিবৰ্তন আনে, ব্ৰাছ কৰাৰ সময়ত পানী বন্ধ কৰা আৰু কেৱল প্ৰয়োজন সাপেক্ষেহে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰাৰ উদাহৰণ তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ এগৰাকী শিক্ষকৰ এক অনুপ্ৰেৰণামূলক কাহিনী ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে, যিয়ে পেট্ৰ’ল পাম্পৰ পৰা তেলৰ খালী বটল সংগ্ৰহ কৰিছিল আৰু শিশুসকলক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰা বটলত অৱশিষ্ট পানী আনিবলৈ কৈছিল, পিছত সেই পানী গছত দিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। পাচলিৰ অৱশিষ্টবোৰে সাৰ হিচাপে কাম কৰাৰ লগে লগে সমগ্ৰ বিদ্যালয় চৌহদ সেউজীয়া হৈ পৰিছিল, যিয়ে দেখুৱাইছিল কেনেদৰে এগৰাকী শিক্ষকৰ উদ্যোগে পৰিবেশ সলনি কৰিলে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে মানুহৰ আচৰণে এনে পৰিবৰ্তনৰ সূচনা কৰিব পাৰে আৰু পৰিবেশ সুৰক্ষিত কৰিবলৈ সৰু সৰু কাৰ্য্যই যথেষ্ট।
নেতৃত্বৰ অন্তৰ্দৃষ্টি
নেতা হিচাপে ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ পৰা তেওঁ কি গুণ আশা কৰে বুলি সোধাত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মন্তব্য কৰে যে প্ৰথম গুণটো হ’ল নিৰ্ভীক হোৱা। তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে নেতৃত্ব তেতিয়া আৰম্ভ হয়, যেতিয়া এজনে আনৰ বাবে অপেক্ষা নকৰাকৈ কাম কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়, আবৰ্জনা পেলোৱাৰ উদাহৰণ দিয়ে, যিয়ে আনক অনুসৰণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে নেতৃত্ব নিৰ্বাচন বা ভাষণৰ বিষয়ে নহয় বৰঞ্চ আনক বুজাই আৰু সন্তুষ্ট কৰাৰ ক্ষমতাৰ বিষয়ে, প্ৰকৃত নেতাসকলে পথ প্ৰদৰ্শন কৰাৰ আগতে প্ৰথমে মানুহক বুজি পোৱাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। শিক্ষাৰ্থীসকলে এই অভিজ্ঞতাক এক সপোন বুলি বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ কৰি নিজকে ভাগ্যৱান আৰু গৌৰৱান্বিত বুলি অনুভৱ ব্যক্ত কৰে।
ৰায়পুৰৰ মত বিনিময়ৰ সামৰণি মাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতি, চাপ আৰু প্ৰত্যাশা হৈছে ‘পৰীক্ষা পে চৰ্চা’ৰ পুনৰাবৃত্তিৰ বিষয় আৰু এই কাৰ্যসূচীৰ উদ্দেশ্য হৈছে যুৱপ্ৰজন্মক এই বিষয়বোৰ মুকলিভাৱে আলোচনা কৰিবলৈ সুযোগ দিয়া। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে আলোচনাবোৰ কেৱল ব’ৰ্ড পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়, কিন্তু জীৱনৰ বহুতো দিশৰ ওপৰত স্পৰ্শ কৰে, যি যুৱ মনৰ চিন্তাধাৰাক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে মত বিনিময়ৰ পৰৱৰ্তী অংশটো গুজৰাটত অনুষ্ঠিত হ’ব, য’ত জনজাতীয় ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰি তেওঁক সঁচাকৈয়ে আচৰিত কৰিছিল।
গুজৰাটৰ দেৱমোগ্ৰাত শিক্ষাৰ্থীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ পটভূমিৰ বিষয়ে সোধে, তেওঁলোকৰ শিল্পকৰ্মৰ প্ৰশংসা কৰে আৰু পূৰ্বৰ বৈঠকৰ পৰা কেইজনমান পৰিচিতকো চিনাক্ত কৰি তেওঁলোকৰ সাহসৰ প্ৰশংসা কৰে।
গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহৰ উন্নয়ন
জনজাতীয় অঞ্চলত কাম কৰাৰ বাবে তেওঁৰ অনুপ্ৰেৰণা সম্পৰ্কে এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী মোদীয়ে ঐতিহাসিক পালচেটাৰিয়া ঘটনাৰ কথা স্মৰণ কৰে য’ত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাধীনতা সংগ্ৰামত ভাগ লৈছিল আৰু লগতে তেওঁ অঞ্চলটোৰ তীব্ৰ দুৰ্ভিক্ষৰ কথাও স্মৰণ কৰে আৰু শিক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুভৱ কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী হওঁতে শিক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এসময়ত উমৰগামৰ পৰা অম্বাজীলৈ এখনো বিজ্ঞানৰ বিদ্যালয় নাছিল, কিন্তু এতিয়া বিশ্ববিদ্যালয়, বিজ্ঞান বিদ্যালয়, অভিযান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু আইটিআই আছে, যিয়ে গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিবৰ্তন আৰু ই লাভালাভ কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ অধিক পিছ পৰি থকা জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহক সহায় কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনাৰ সৃষ্টিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি ব্যাখ্যা কৰে যে ইয়াৰ বাবে পৃথক আঁচনি আৰু বাজেটৰ প্ৰয়োজন আছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে শিক্ষাই উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰে আৰু লগতে উমৰগাম-অম্বাজী ঘাইপথৰ দৰে আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰগতিৰ বাবে সংযোগ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু ই এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হৈ আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে পেহেলগাম আক্ৰমণ আৰু অপাৰেচন সিন্দূৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ৰাষ্ট্ৰীয় মুহূৰ্তত মানসিক চাপ কেনেদৰে মোকাবিলা কৰিছিল সেই সম্পৰ্কে এগৰাকী শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দি মন্তব্য কৰে যে শিক্ষাৰ্থীসকলে প্ৰায়ে পৰীক্ষাৰ চাপ অনুভৱ কৰে কিন্তু পৰৱৰ্তী সময়ত অনুভৱ কৰে যে পৰীক্ষা শেষ হোৱাৰ পিছত ই অস্থায়ী আছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পৰীক্ষাৰ চাপ দূৰ কৰাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপায় হ’ল কেৱল পঢ়াৰ পৰিৱৰ্তে নিয়মিতভাৱে প্ৰশ্নৰ সমাধান কৰা আৰু লিখাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলা। তেওঁ লগতে কয় যে ধাৰাবাহিক অনুশীলনে মানসিক চাপ প্ৰতিৰোধ কৰে। তেওঁ হাঁহিৰ গুৰুত্ব আৰু আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণভাৱে সঠিক টোপনিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে সুস্থ বিশ্ৰামে মনক সতেজ কৰি ৰাখে, ধাৰণাবোৰ প্রবাহিত কৰে আৰু উৎসাহক উন্নত কৰে।
কেৰিয়াৰৰ সঠিক পথ
কেৰিয়াৰ বাছনিৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰামৰ্শ দিয়ে যে নিৰন্তৰ পৰিবৰ্তনশীল আকাংক্ষাই পৰিয়ালক বিভ্ৰান্ত কৰে, কিন্তু সফল লোকসকলৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হোৱাটো স্বাভাৱিক। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে কেৱল তেওঁলোকৰ কৃতিত্বৰ ওপৰতে নহয়, তেওঁলোকৰ আঁৰৰ প্ৰচেষ্টা আৰু অনুশাসনৰ ওপৰতো চকু দিব লাগে। তেওঁ এজন ক্ৰিকেটাৰে চাইকেল চলাই অনুশীলন কৰিবলৈ যোৱাৰ বাবে পুৱা ৪ বজাত উঠাৰ উদাহৰণ দিয়ে আৰু মন্তব্য কৰে যে সপোনবোৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু ৰুটিনৰ সৈতে মিলাব লাগিব। তেওঁ কয় যে প্ৰকৃত সফলতাই ইয়াৰ নিজৰ কোলাহল সৃষ্টি কৰে আৰু যেতিয়া এজন এক নম্বৰ হয়, তেতিয়া সমগ্ৰ বিদ্যালয়, গাওঁ আৰু সম্প্ৰদায়ে ইয়াক স্বীকৃতি দিব।
তাৰ পিছত শিক্ষাৰ্থীসকলে তেওঁলোকৰ পৰম্পৰা ব্যাখ্যা কৰি ৱাৰ্লি, লিপান আৰু পিথোৰা শিল্পকৰ্মকে ধৰি সাংস্কৃতিক শিল্পকলা প্ৰদৰ্শন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ সৃষ্টিৰ প্ৰশংসা কৰি তেওঁলোকে সেইবোৰ হাতেৰে তৈয়াৰ কৰিছিল নেকি বুলি সোধে আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰতিভাৰ প্ৰশংসা কৰি কয়, ‘তুমি এজন মহান শিল্পী হৈ পৰিছা।’ তেওঁ চিত্ৰসমূহ গ্ৰহণ কৰি আনন্দ প্ৰকাশ কৰে, সেইবোৰৰ সাংস্কৃতিক গভীৰতা আৰু সৃষ্টিশীলতাৰ কথা উল্লেখ কৰে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তেওঁলোকৰ আনন্দ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰি কয় যে তেওঁলোকে যেন এজন বন্ধুৰ সৈতে কথা পাতি আছে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যক্তিগতভাৱে তেওঁলোকৰ কামক প্ৰশংসা কৰাৰ বাবে গৌৰৱ প্ৰকাশ কৰে।
শিক্ষক তথা জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভূমিকা
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ জীৱনত শিক্ষকসকলৰ ভূমিকা সম্পৰ্কে এজন শিক্ষাৰ্থীৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰত মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছিল। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে কেনেকৈ তেওঁৰ শিক্ষকে তেওঁক দৈনিক পুথিভঁৰাললৈ যাবলৈ, দা টাইমছ অব ইণ্ডিয়াৰ সম্পাদকীয়টো পঢ়িবলৈ, লিখিবলৈ আৰু পিছদিনা ইয়াক আলোচনা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছিল, যিয়ে অনুশাসন আৰু কৌতূহলৰ সৃষ্টি কৰিছিল। তেওঁ প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ৰ দিনৰ পৰা পাৰমাৰ ছাৰৰ স্মৃতি ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে, যিগৰাকীয়ে শাৰীৰিক সুস্থতাৰ ওপৰত জোৰ দিছিল, তেওঁক যোগ আৰু মাল্লখাম্ব শিকাইছিল, যিয়ে তেওঁক পেছাদাৰী খেলুৱৈ নহ’লেও স্বাস্থ্যৰ গুৰুত্ব বুজি পোৱাত সহায় কৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে প্ৰতিজন মহান ব্যক্তিৰ জীৱনত দুটা প্ৰভাৱ সদায় স্বীকাৰ কৰা হয়-তেওঁলোকৰ মাতৃ আৰু তেওঁলোকৰ শিক্ষক।
ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ অৱদান সম্পৰ্কে সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁলোকৰ বাবেই দেশখনে যথেষ্ট অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰকৃতিৰ প্ৰতি নিষ্ঠাৰ বাবেই ভাৰতৰ পৰিবেশ সংৰক্ষিত হৈ আছে, কিয়নো তেওঁলোকে ইয়াক পূজা আৰু সুৰক্ষিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বৃহৎসংখ্যক পুত্ৰ আৰু কন্যাই সশস্ত্ৰ বাহিনীত সেৱা আগবঢ়ায় আৰু বিভিন্ন খণ্ডত সুযোগৰ ক্ষেত্ৰত কোনো পাৰ্থক্য থাকিব নালাগে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে ক্ৰীড়াত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰে, ক্ৰিকেটত স্বীকৃতি লাভ কৰা জনজাতীয় কন্যা মধ্যপ্ৰদেশৰ ক্ৰান্তি গৌড়ৰ উদাহৰণ উল্লেখ কৰাৰ লগতে তেওঁ কয় যে আন বহুতো জনজাতীয় খেলুৱৈয়ে দেশক গৌৰৱান্বিত কৰিছে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়সমূহৰ অপৰিসীম প্ৰতিভা আছে আৰু যদি প্ৰযুক্তিৰ সৈতে একত্ৰিত কৰা হয়, তেন্তে তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে জীৱনটো কেৱল চাকৰিৰ বাবে জীয়াই থাকিব নালাগে, বৰঞ্চ এক অৰ্থপূৰ্ণ জীৱন গঢ়ি তোলাৰ সপোনৰে জীয়াই থাকিব লাগে, যিয়ে প্ৰকৃত লাভ কঢ়িয়াই আনে।
তাৰ পিছত শ্ৰী মোদীয়ে মোগী মাতাৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ সামূহিক গীত শুনে, য’ত তেওঁ ক’ত বাস কৰে আৰু তেওঁ কেনেদৰে বাস কৰে সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰা হৈছে। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে যে তেওঁৰ সৈতে হোৱা কথোপকথনে জীৱনত কেনেকৈ সুখী হৈ থাকিব পাৰি, কেনেদৰে মানসিক চাপ দূৰ কৰিব পাৰি, সময় কাৰ্যকৰীভাৱে পৰিচালনা কৰিব পাৰি আৰু ভয় নোহোৱাকৈ পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলাব পাৰি তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰিছে। তেওঁলোকে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ব্যক্তিগতভাৱে সাক্ষাৎ পোৱাত বিস্ময় প্ৰকাশ কৰি কয় যে তেওঁলোকে নিজৰ চকুৰে বিশ্বাস কৰিব পৰা নাছিল আৰু মত বিনিময়ৰ সময়ত সেই সময়বোৰ অলক্ষিতভাৱে পাৰ হৈ গৈছিল।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে পৰীক্ষা পে চৰ্চাৰ যাত্ৰা গুৱাহাটীৰ মাজেৰে প্ৰবাহিত ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ বুকুত অনুষ্ঠিত আলোচনাৰ সৈতে উত্তৰ-পূবৰ অষ্টলক্ষ্মী অঞ্চলত উপনীত হৈছিল। তেওঁক পৰম্পৰাগত গামোচাৰে আদৰণি জনোৱা হৈছিল, য’ত উল্লেখ কৰা হৈছিল যে অসমত এনেধৰণৰ আচৰণ অত্যাৱশ্যকীয়। শিক্ষাৰ্থীসকলে ব্যক্ত কৰিছিল যে তেওঁৰ উপস্থিতি শান্ত আছিল আৰু তেওঁলোকৰ উদ্বেগ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশ্ন কৰিছিল যে তেওঁলোকে এই কাৰ্যসূচী আগতে টেলিভিছনত দেখিছিল নে তেওঁৰ কিতাপ এক্সাম ৱাৰিয়ৰ পঢ়িছিল। শিক্ষাৰ্থীসকলে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰে যে ই তেওঁলোকৰ পৰীক্ষা ভীতি হ্ৰাস কৰিছিল, তেওঁলোকক পৰীক্ষা উৎসৱৰ দৰে উদযাপন কৰিবলৈ শিকাইছিল। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে প্ৰায়ে পৰিয়ালৰ সদস্যসকলে হেৰুওৱা নম্বৰবোৰক লৈ ভয়ৰ সৃষ্টি কৰে আৰু সন্তুষ্টিয়ে কেতিয়াও প্ৰগতি বন্ধ কৰিব নোৱাৰে বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ তেওঁৰ মন্ত্ৰৰ পুনৰাবৃত্তি কৰে যে প্ৰতিযোগিতা নিজৰ সৈতে হ’ব লাগে, আনৰ সৈতে নহয় আৰু আত্ম-উন্নতি অবিৰত হ’ব লাগিব।
স্বাস্থ্যকৰ আহাৰ আৰু জীৱনশৈলী
আহাৰ আৰু জীৱনশৈলী সম্পৰ্কীয় এটা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁ কোনো নিৰ্দিষ্ট ব্যৱস্থা অনুসৰণ নকৰে, বিভিন্ন ঘৰত নিৰামিষ আহাৰ খোৱা আৰু নিজে খিচিৰিৰ দৰে সৰল ব্যঞ্জন ৰন্ধাৰ দিনবোৰ স্মৰণ কৰে। তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে আহাৰ ব্যক্তিগত পছন্দৰ ওপৰত আধাৰিত হ’ব লাগে, ঔষধৰ দৰে ব্যৱহাৰ কৰিব নালাগে আৰু পেট ভৰাবলৈ খাব নে মন সন্তুষ্ট কৰিবলৈ খাব সেইটো সিদ্ধান্ত ল' ব লাগে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে যেতিয়া মানুহে পেট ভৰাবলৈ খাদ্য খায়, তেওঁলোকে প্ৰায়ে বুকু ভৰাবলৈ গভীৰভাৱে উশাহ ল’বলৈ অৱহেলা কৰে আৰু ইয়াৰ বিপৰীত অনুশীলন কৰা উচিত বুলি জোৰ দিয়ে। তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলক নিজৰ শৰীৰক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ, সূৰ্যোদয় চোৱাৰ দৰে অভ্যাস গঢ়ি তুলিবলৈ আৰু স্বাস্থ্যক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ উৎসাহিত কৰে, কিয়নো এই অভ্যাসসমূহে সতেজতা আৰু শক্তি কঢ়িয়াই আনে।
তুলনাৰ চাপৰ সৈতে মোকাবিলা
ভাতৃ-ভগ্নী আৰু বন্ধুবৰ্গৰ সৈতে পিতৃ-মাতৃয়ে কৰা তুলনাৰ বিষয়ে এজন শিক্ষাৰ্থীৰ উদ্বেগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এনে পৰিস্থিতিক ইতিবাচকভাৱে বিবেচনা কৰা উচিত। তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে যে যদি পিতৃ-মাতৃয়ে ভাতৃ-ভগ্নীৰ লিখনিৰ প্ৰশংসা কৰে, তেন্তে সঠিক প্ৰতিক্ৰিয়া হ’ল সেই ভাতৃ-ভগ্নীক অৱহেলিত অনুভৱ কৰাৰ পৰিবৰ্তে শিকাবলৈ কোৱা। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শিশুসকলে তেওঁলোকৰ ভাতৃ বা ভগ্নীৰ শক্তিৰ পৰা শিকিব লাগে আৰু পিতৃ-মাতৃক ক’ব লাগে, ‘আপুনি এটা ভাল গুণ দেখুৱাইছে, এতিয়া ইয়াক কেনেদৰে বিকশিত কৰিব লাগে তাৰ বাবে মোক পথ দেখুৱাওক।’ তেওঁ পৰামৰ্শ দিয়ে যে পিতৃ-মাতৃয়ে আনৰ সন্মুখত এটা শিশুক অত্যাধিক প্ৰশংসা কৰাৰ পৰা বিৰত থাকিব লাগে, কিয়নো ই ভাৰসাম্যহীনতাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। তেওঁ এই কথাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যদি কোনো ঘনিষ্ঠ ব্যক্তিয়ে কোনো বিষয়ত উৎকৃষ্টতা অৰ্জন কৰে, তেন্তে তেওঁলোকক নোকোৱাকৈ নীৰৱে এগৰাকী গুৰু বুলি বিবেচনা কৰা উচিত আৰু নিৰ্দেশনা বিচৰা উচিত, যিয়ে সমতা আৰু সন্মান বৃদ্ধি কৰে।
নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস
মঞ্চৰ ভয় আৰু আত্মবিশ্বাসৰ বিষয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ব্যাখ্যা কৰে যে আত্মবিশ্বাস দুটা শব্দ ‘আত্মা’ আৰু ‘বিশ্বাস’ৰ পৰা আহিছে, যাৰ অৰ্থ হৈছে নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যিসকলে নিজকে বিশ্বাস কৰে তেওঁলোকে কেতিয়াও ভয় নকৰে আৰু তেওঁলোকে অভিনয় কৰাৰ আগতে পৰিস্থিতিবোৰ সাৱধানে অধ্যয়ন কৰে। তেওঁ স্বামী বিবেকানন্দৰ চিকাগোৰ বিখ্যাত ভাষণৰ কথা স্মৰণ কৰি উল্লেখ কৰে যে বিবেকানন্দই প্ৰথমতে উদ্বিগ্ন অনুভৱ কৰিছিল, কিন্তু শক্তিৰ বাবে মা সৰস্বতীৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰিছিল আৰু যেতিয়া তেওঁ ‘আমেৰিকাৰ ভগ্নী আৰু ভাতৃসকল’ৰে আৰম্ভ কৰিছিল, দৰ্শকসকলে কেইমিনিটমানৰ বাবে হাততালি দিছিল, যি এক পৰিবৰ্তন বিন্দু হৈ পৰিছিল। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে আনকি মহান বক্তা আৰু খেলুৱৈসকলেও বিপৰ্যয়ৰ সন্মুখীন হয়, শচীন তেণ্ডুলকাৰৰ শূন্যত আউট হোৱাৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ কয় যে তেওঁলোকে কেতিয়াও আত্মবিশ্বাস নেহেৰুৱায়। তেওঁ শিক্ষাৰ্থীসকলক পৰিস্থিতি পৰ্যবেক্ষণ কৰিবলৈ, প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলৈ আৰু নিজৰ আভ্যন্তৰীণ শক্তিৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
তাৰ পিছত শিক্ষাৰ্থীসকলে ভাৰত ৰত্ন ড ভূপেন হাজৰিকাৰ এটা গীত পৰিবেশন কৰে, যাক প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে। এগৰাকী ছাত্ৰীয়ে চাহ বাগিচাৰ সৈতে তেওঁৰ পৰিয়ালৰ সম্পৰ্ক ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিছিল আৰু তেওঁক চাহ পাত আগবঢ়ায়, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইয়াৰ প্ৰতি উষ্ম সঁহাৰি জনাই মাতৃলৈ শ্ৰদ্ধা জনায়। ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে তেওঁক সাক্ষাৎ কৰি অবিশ্বাস আৰু আনন্দ প্ৰকাশ কৰি কয় যে প্ৰজন্মৰ ব্যৱধান থকা সত্ত্বেও তেওঁলোকে বুজি পোৱা অনুভৱ কৰিছিল।
সামৰণিত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পৰীক্ষা পে চৰ্চাত কেৱল পৰীক্ষাৰ আলোচনাই নহয়, স্থানীয় সংগীত আৰু অসমৰ চাহো অন্তৰ্ভুক্ত আছিল, যিয়ে ইয়াক এক স্মৰণীয় অভিজ্ঞতা কৰি তোলে। তেওঁ গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয় যে পৰীক্ষা হৈছে এক সুযোগ, আৰু সুস্থ প্ৰতিযোগিতাই প্ৰস্তুতি বৃদ্ধি কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে স্থান, শিক্ষাৰ্থী আৰু অভিজ্ঞতা ভিন্ন যদিও প্ৰতিটো আলোচনাৰ উদ্দেশ্য একেই আছিল-শুনা, বুজি পোৱা আৰু একেলগে শিকা। সকলো ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক তেওঁ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।